18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Oscar odds

Oscars 2021 afholdes natten mellem d. 25. og 26. april 2021 (dansk tid). De største filmstjerner og hele Hollywood mødes for at hædre hinanden og de bedste film, instruktører m.m. Vi har her samlet de bedste Oscar odds på alle 24 kategorier og specials, så du kan spille på prisuddelingen og få ekstra spænding, når Academy Awards, som det også kaldes, uddeles. Hele prisuddelingen kan følges på TV 2 fra klokken 23:00.

Af Jesper Carstens

I år har Danmark ufatteligt gode chancer. En af vores fineste instruktører, Thomas Vinterberg, er nomineret som bedste instruktør. Det er en helt ufattelig stor ære, der understreger danskerens niveau. Han vinder næppe, men hans film – Druk, eller Another Round, som den hedder på engelsk – har ualmindeligt gode chancer. Det vender jeg tilbage til.


Odds for bedste film

Se odds på de nominerede i katgorien ”Bedste film”.

Nomadland: 1,16 – SPIL HER >>*

The Trial of the Chicago 7: 7,00 – SPIL HER >>*

Minari: 15,00 – SPIL HER >>*

Promising Young Woman: 21,00 – SPIL HER >>*

Mank: 41,00 – SPIL HER >>*

Judas & the Black Messiah: 41,00 – SPIL HER >>*

Sound of Metal: 81,00 – SPIL HER >>*

The Father: 101,00 – SPIL HER >>*

På forhånd er der en klar favorit blandt de otte nominerede film. Nomadland har høstet alle de største prisuddelinger på forhånd, blandt andet Golden Globes og PGA Awards. Det er gode indikationer, men ikke nødvendigvis ensbetydende med at filmen vinder en Oscar.

I et svagt filmår skiller den sig dog ud som den klart bedste film i feltet, og ifølge forudsigelsessitet Gold Derby er den også en massiv favorit. Men her er the catch: I de seneste fem udgaver af Oscar-showet har Gold Derby-favoritten ikke vundet. Det er dog sjældent, at en film er så stor forhåndsfavorit som Nomadland. Tættest kommer vi vel næsten sidste år, hvor 1917 var forholdsvis stor favorit efter at have høstet de fleste priser, men alligevel tabte til Parasite.

Men hvem har Parasite-potentiale i år? Det er svært at spotte. The Trial of Chicago 7 har sine udfordringer rent filmisk. Promising Young Woman er god og sjov, men ikke helt på Oscar-niveau. Mank har aldrig fået momentum, men er nok i sidste ende Netflix’ bedste bud. Judas and the Black Messiah, Sound of Metal og The Father er gode film, der bæres af strålende præstationer af henholdsvis Daniel Kaluuya, Riz Ahmed og Anthony Hopkins – men er de fortællingsmæssigt stærke nok? Jeg tvivler.

Det efterlader Minari, og selvom det også er en god historie, så er det sjældent at en film med fremmedsprog vinder. I Minari taler de primært koreansk. Parasite vandt godt nok sidste år, men den film var også på et højere niveau.

I sidste ende falder jeg nok tilbage til, at selvom favoritterne har skuffet i de seneste fem udgaver, så sker det næppe i år: Nomadland bør vinde kategorien, men jeg kan godt finde 7 % på Minari, så måske er værdien der.


Odds for bedste skuespiller

Se odds på de nominerede i katgorien ”Bedste skuespiller”.

Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom): 1,083 – SPIL HER >>*

Anthony Hopkins (The Father): 7,50 – SPIL HER >>*

Riz Ahmed (Sound of Metal): 17,00 – SPIL HER >>*

Gary Oldman (Mank): 34,00 – SPIL HER >>*

Steven Yeun (Minari): 34,00 – SPIL HER >>*

Det her er en spændende kategori. Chadwick Boseman er klar favorit. Den afdøde skuespiller leverer stærkt i Ma Rainey’s Black Bottom, og han hyldes nok også lidt ekstra for en stærk karriere. Det er da også ham, der har hentet flest priser i alle awardshows indtil videre, om end den væsentligste endnu mangler. Skuespillernes eget show, SAG Awards, afholdes i starten af april, mens BAFTA’en afgøres ugen efter.

Der er andre stærke præstationer i kategorien. Anthony Hopkins er strålende i The Father og Steven Yeun bærer Minari. Men i min verden er den oplagte udfordrer Riz Ahmed, der leverer en stærk, stærk præstation i Sound of Metal, som metal-trommeslageren, der langsomt mister hørelsen. Han har også hentet mange triumfer i diverse awardshows, om end det i de fleste tilfælde har været i mindre shows. Tit og ofte har de små awardshows andre kriterier, de kigger efter, og det er ikke tit, de siger alverden om Oscar-showet.


Odds for bedste skuespillerinde

Se odds på de nominerede i katgorien ”Bedste skuespillerinde”.

Carey Mulligan (Promising Young Woman): 2,25 – SPIL HER >>*

Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom): 3,00 – SPIL HER >>*

Frances McDormand (Nomadland): 5,00 – SPIL HER >>*

Andra Day (The United States vs. Billie Holiday): 7,00 – SPIL HER >>*

Vanessa Kirby (Pieces of a Woman): 21,00 – SPIL HER >>*

Mens bookmakerne har Chadwick Boseman som superfavorit i mændendes kategori, er det mere åbent hos kvinderne. Carey Mulligan er favoritten, og hos Gold Derby er der også klart flest, der peger på hende. Men i en kategori, hvor den tidligere Oscar-vinder Frances McDormand leverer en sand Tour de Force i Nomadland, er det svært at påstå at Carey Mulligan utvivlsomt vinder. Ligeledes må man heller ikke undervurdere Andra Day, der vandt en Golden Globe. Det betyder i al fald, at hun er på kortet, om end jeg ikke har den store fidus til hende. Det er også noget nær den eneste pris, hun har vundet.

Ja, og så er der Viola Davis, der tidligt i award-sæsonen var en af favoritterne, men som har tabt momentum. Sandsynligvis fordi Chadwick Boseman stjæler fokus i den film.

Kigger man på alle de små prisuddelinger, har Mulligan og McDormand hidtil delt priserne imellem sig. Mulligan har vundet de navnemæssigt største awardshows, og hun er også favorit. Oddset kommer til at ændre sig efter SAG Awards: Den der vinder her, bliver klar favorit til Oscar-showet.

Opdatering efter SAG Awards
Ved SAG Awards var det Viola Davis, der løb af med sejren i kategorien for bedste skuespillerinde. SAG Awards er vilde med Viola Davis, så der er måske en lille bias forbundet med valget. Carey Mulligan er stadig bookmakernes favorit, dels fordi hun har vundet mange awards og dels fordi hun har vundet Critics’ Choice Awards. Men faktisk er Critics’ Choice Awards historisk ret dårlige til at udpege vinderen blandt de bedste skuespillerinde (omkring 50 % hitrate siden år 2000).

Der mangler endnu BAFTA Awards, men her er ingen af de to nomineret. Det er Frances McDormand derimod, og hun er favoritten. Vinder hun her, falder hendes odds, men jeg tror ikke på hende i sidste ende. Jeg tvivler på, at hun har været ude og trykke nok hænder. Ved de seneste 20 udgaver af BAFTA har de dog ramt den efterfølgende Oscar-vinder hele 15 gange – det er bedst af alle de store shows.

Carey Mulligan er favoritten, men jeg overvejer om værdien ikke er på Viola Davis. Jeg håber dog at oddset stiger efter BAFTA, hvor hun jo ikke kan vinde.


Odds for bedste mandlige birolle

Se odds på de nominerede i katgorien ”Bedste mandlige birolle”.

Daniel Kaluuya (Judas And The Black Messiah): 1,04 – SPIL HER >>*

Paul Raci (Sound of Metal): 13,00 – SPIL HER >>*

Sacha Baron Cohen (The Trial Of The Chicago 7): 15,00 – SPIL HER >>*

Leslie Odom Jr. (One Night in Miami): 18,00 – SPIL HER >>*

LaKeith Stanfield (Judas And The Black Messiah): 34,00 – SPIL HER >>*

Det ligner en kategori, hvor Daniel Kaluuya har sat sig tungt på favoritrollen. Kaluuya er kun en birolle i filmen, og skønt han er omdrejningspunktet, så stjæler han også scenerne. Se blot oddset på hans medskuespiller, LaKeith Stanfield, der vel ret beset er filmens hovedperson, men som alligevel er nomineret her.

Jeg var personligt vild med One Night in Miami og Leslie Odom Jr., men filmens manglende award-kærlighed gør at jeg tvivler på Leslie Odom Jr. For mig er det her en kategori, jeg hurtigt går uden om.


Odds for bedste kvindelige birolle

Se odds på de nominerede i katgorien ”Bedste kvindelige birolle”.

Youn Yuh-jung (Minari): 1,20 – SPIL HER >>*

Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm): 5,00 – SPIL HER >>*

Glenn Close (Hillbilly Elegy): 11,00 – SPIL HER >>*

Olivia Coleman (The Father): 26,00 – SPIL HER >>*

Amanda Seyfried (Mank): 36,00 – SPIL HER >>*

Maria Bakalova glimrede i rollen som Tutar Sagdiyev i Borat Subsequent Moviefilm, men alt inden i mig skriger…. At det ikke er en Oscar-film. Det er ikke et argument, men jeg har svært ved at slippe den tanke alligevel.

Derfor skeler jeg en del til Yuh-Jung Youn, der er Gold Derbys store favorit i øjeblikket. Det er også hende, der har vundet flest awards indtil videre, og Minari er generelt en film, der virker til at have Akademiets gunst. Stærke skuespillerinder som Olivia Colman, Amadna Seyfried og Glenn Close også nomineret, men det står mellem de to.

Skulle jeg kåre vinderen, gik jeg med Yuh-Jung Youn. Det skal jeg ikke. Jeg hæfter mig meget ved at Maria Bakalova vandt Critics Choice Awards, og historisk giver den triumf også en Oscar-triumf i denne kategori.

Opdatering efter SAG Awards
I den her kategori har Yuh-Jung Youn efterhånden markeret sig som favoritten. Hun startede uden den store buzz, men på det seneste har hun taget nogle store triumfer, og sejren ved SAG Awards har skudt hende op som Oscar-favorit.

Det var dog Maria Bakalova, der vandt ved Critics’ Choice Awards, og jeg vil ingenlunde afskrive hende endnu. Critics’ Choice Awards er en vigtig spiller, og i de fleste kategorier plejer det at være det bedste show til forudsigelser i de store kategorier – med to undtagelser: Best Actress og Best Supporting Actress. I sidstnævnte katgori har SAG Awards siden 2000 været en bedre indikator – og BAFTA har været bedst med 14 korrekte udfald ud af 20. Både Yuh-Jung Youn og Maria Bakalova er nomineret til en BAFTA, så den prisuddeling bliver nok en stærk indikator.


Odds for bedste instruktør

Se odds på de nominerede i katgorien ”Bedste instruktør”.

Chloe Zhao (Nomadland): 1,04 – SPIL HER >>*

David Fincher (Mank): 11,00 – SPIL HER >>*

Lee Isaac Chung (Minari): 21,00 – SPIL HER >>*

Emerald Fenell (Promising Young Woman): 21,00 – SPIL HER >>*

Thomas Vinterberg (Another Round): 26,00 – SPIL HER >>*

Igennem hele award-sæsonen har der nærmest kun været ét navn, der er blevet nævnt: Chloé Zhao har mere eller mindre gjort rent bord i samtlige awardshows, og det er også hende, der er den helt store favorit til at vinde en Oscar. Det er svært at se en anden vinder.

Der er selvfølgelig en joker i form af Thomas Vinterberg, der ikke rigtigt har været aktuel i andre awardshows. Danskeren er et navn, som de godt kender i USA, og han er et stort navn i Danmark. Det er en fantastisk bedrift at blive nomineret, men han vinder ikke. Det tror jeg ikke på.


Odds for bedste udenlandske film

Se odds på de nominerede i katgorien ”Bedste udenlandske film”.

Another Round: 1,10 – SPIL HER >>*

Que Vadis, Aida?: 7,50 – SPIL HER >>*

Collective: 15,00 – SPIL HER >>*

Better Days: 26,00 – SPIL HER >>*

The Man Who Sold His Skin: 34,00 – SPIL HER >>*

Thomas Vinterbergs Druk – eller Another Round, som den hedder internationalt – er stor favorit. Det blev antaget, at filmen var den næststørste favorit ved Golden Globes, hvor Minari sejrede. Men da Minari er en amerikansk produktion, kan den ikke være nomineret som bedste internationale film.

Hos Gold Derby er filmen den helt store favorit, hvor langt de fleste eksperter peger på den. I løbet af award-sæsonen har den vundet et hav af priser, men den mangler selvfølgelig stadig den største pris: denne.

Druk er et filmisk kunststykke. Den har stået for én af de bedste biografoplevelser, jeg nogensinde har haft. Der er en stærk fortælling, en fangende afslutning – som godt nok deler vandet lidt – og stærke skuespillerpræstationer, særligt af Mads Mikkelsen, der med lidt held og lobbyarbejde nok også kunne være blevet Oscar-nomineret.

De øvrige film? Dem ved jeg ikke meget om med undtagelse af én. Konkurrenten er primært den bosniske film, Quo Vadis, Aida? Og jeg frygter, at det er en stærk konkurrent, for mens Druk handler om fire midaldrende mænd i en form for midtlivskrise, tager den bosniske film udgangspunkt i krigen i Bosnien med en meget stærk fortælling. Hvis nogen skal spolere den danske fest, så skal det være den.

(Som vi er kommet tættere på datoen for Oscaruddelingen, så er “Druk” blev større og større favorit. Tilbage d. 6. april, der var oddset på “Druk” odds 1,22, mens den d. 13. røg ned i 1,12 og nu er i 1,10. Et klart bevis på, at den danske film, blot er blevet en endnu klarere favorit.)

Værd at vide om 2021-udgaven: Nomineringsproces, vært m.m.

Vi har samlet brugbar information om processen med nomineringer, værten ved årets show og meget andet, så du både er klar til at fange de bedste odds, men også nyde showet natten mellem søndag og mandag.

Sådan udvælges, nomineres og vinder film
Det er organisationen The Academy of Motion Picture Arts and Science (AMPAS), der har stemmerne og dermed afgør, hvem og hvilke film, der skal nomineres til hvilke kategorier. For at sikre, at stemmerne afgives og tælles korrekt, bliver de hvert år certificeret, så man er sikker på, at der ikke er noget snyd forbundet med stemmeafgivelserne. Medlemmerne af AMPAS skal have en eksklusiv invitation for at kunne være med til at stemme, og der vurderes at være omkring 6.000 stemmende medlemmer. Ved nomineringsrunden er det ikke alle medlemmer, der kan stemme i alle kategorier, men de får derimod tildelt en eller flere kategorier til vurdering. Først når de nominerede er fundet, kan alle medlemmer stemme i alle kategorierne.

Trin for trin er processen således: En række film udvælges, akademiet kan så afgive stemmer omkring hvem, der skal nomineres. Til sidst starter en helt ny afstemning, hvor der kun kan stemmes på de nominerede i hver kategori. Flest stemmer er lig med sejren.

Der er forskellige krav til de nominerede film til hvert års Oscars. Først og fremmest skal filmen have præmiere i det foregående kalenderår – det vil sige at dette års film er fra 2019. Dernæst skal alle filmene være minimum 40 minutter lange, med undtagelse af kortfilmene naturligvis. Spillefilmene skal også have et vist format og opløsning, men kan både være analoge og digitale.

Årets vært
The Oscars 2021 bliver afholdt uden en decideret vært. Man brød med traditionen sidste år, og da var det første gang siden 1989. Planen er igen, at en række forskellige personer får taletid i midlertidige værtsroller i løbet af showet, men der bliver altså ikke udpeget en decideret (over)vært.

Den røde løber og kendisser
Udover filmnomineringer er der naturligvis også den røde løber, som altid byder på sjove samtaler og kommentarer – både frivilligt og ufrivilligt. Er du modeinteresseret, vil der bestemt også være nogle fantastiske kjoler og outfits at lade sig inspirere af. Og sidst, men ikke mindst vil der altid være et ekstra underholdningselement i reaktionerne hos både vinderne og ’taberne’ af de 24 priser. Nogle år har det udviklet sig til mindre skandaler, som kan være yderst underholdende i sig selv.

Leder du efter flere odds på Oscars?

Ovenfor har du set odds på de mest populære kategorier ved Oscar-uddelingen, men hos nogle bookmakere kan du rent faktisk spille på Academy Awards i alle kategorierne. Det betyder, at du også kan spille på mindre kategorier som “Bedste animationsfilm”, “Bedste fotografering”, “Bedste originale manuskript” og så videre.

Trin for trin: Spil på Oscars før kl. 02:00
Med vores trin for trin kan du oddse på Oscars i løbet af fem minutter.

1. Gå til Unibet.dk – KLIK HER*

2. Opret en konto / log ind

3. Du finder oddsene på Oscars under (i topmenuen) og efterfølgende i venstremenuen: Specials – Globalt – Oscaruddelingen.

> Spil på The Oscars 2021*

De bedste bookmakere til Oscars vurderet ud fra odds og udvalg
Vi har her samlet de bedste bookmakere som har odds på The Oscars 2021.

Unibet
Hos Unibet finder du odds på samtlige 24 kategorier. Bookmakeren har en pæn tilbagebetaling på Oscars i en sammenligning med markedet generelt.

Mr. Green Sport
Som det er tilfældet ved Unibet, kan du ved Mr. Green spille på alle 24 kategorier. Bookmakerne deler oddssætning, så du kan altså også spille gunstige vinderodds hos Mr. Green.

LeoVegas
Vil du spille på The Oscars, kan du gøre det hos LeoVegas, der dækker samtlige 24 kategorier i konkurrencen. Bookmakeren har en del favorable odds på outsiderne til flere af priserne.

bet365
bet365 er også klar med en komplet dækning af The Oscars. Der er 24 kategorier, og du kan spille på dem alle hos verdens største bookmaker.

Analyserne er skrevet d. 29. marts 2021 kl. 16:40. Odds er senest opdateret d. 23. april 2021 kl. 10:08 – odds kan ændre sig.