18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Musikekspert: Hvis Oh Land ikke vinder X Factor i år, vinder hun aldrig

Nicholas Kawamura er imponeret over talentet i dette års sæson af X Factor, og den tidligere radio- og tv-vært spår Oh Land stor chancer for at vinde, mens dommer Martin Jensen kan gå ind i semifinalen uden nogle tilbageværende deltagere.

Fredag aften klokken 20 løber årets kvartfinale i X Factor af stablen, og det bliver med Lucca Nordlund, Solveig, Nikoline, The Kubrix, Simon & Marcus og Dan Laursen som de tilbageværende deltagere til et tema om dansk musik.

SpilXperten har i den forbindelse teamet op med musikekspert Nicholas Kawamura for at se nærmere på årets kvartfinale. Nicholas Kawamura er primært kendt fra sin tidligere rolle som radio- og tv-vært på DR, hvor han bl.a. var vært på programmerne Smag på P3 og Lågsus. Derudover er han DJ og producer, og har spillet flere gange på Smukfest.

I øjeblikket er han konsulent hos Universal, hvor han bl.a. har været med til at udvikle de tidligere X Factor stjerner Citybois’ seneste album, og generelt har til opgave at finde nye talenter.

Hej Nicholas. Tak for, at du vil være med. Hvad kræver det at vinde X Factor?

En ting er at vinde showet, noget andet er at have X Factor. Det er tit 2’eren, der har det eller 3’eren for den sags skyld. Cityboiser jo et eksempel på nogle af dem, som, hvis man skal tro på programmet, ikke havde X Factor, fordi de ikke vandt. Men i sidste ende var det jo dem, der vandt, fordi de jo rent faktisk gik ud og blev popstjerner med stor succes. Derfor er det svært at svare på.

Der er to muligheder, som jeg ser det: Du skal være en person uden alt for mange skarpe kanter, være pæn, men ikke for pæn. Du skal være stensikker i din sangteknik og et teknisk stort talent, men du må heller ikke være for kunstnerisk, hvis du skal gå hele vejen. Du skal være villig til at indstille dig på, at der er en anden, der har den sidste beslutning for, hvordan det hele skal se ud og lyde. Du skal på en eller måde være musikbranchens våde drøm.

En anden måde du kan vinde X Factor på er ved at have en historie og have følelserne. Der er Morten, der vandt i 2017 et meget godt eksempel. Jeg kan huske, at han havde en rigtig fin og personlig klang. Og så vandt han generelt bare på personligheden og sin skrøbelighed og det faktum, at man kunne se, at det var et menneske, som man kunne relatere til.

Det er Lucca, som er favorit til at vinde, og det forstår jeg 100 procent, men det er også det sikre valg. Hun er meget den moderne popstjerne lige nu. Ung, kvindelig sangerinde, som virker usvigelig sikker, når hun står op scenen. Men derudover, så er der heller ikke meget bag. Man mærker hende ikke så meget, fordi det hele virker ret sikkert på hende. Det ved jeg godt, at det ikke er, men hun bærer det godt.

Thomas Blachman har givet Martin Jensen kritik for ikke at være kreativ nok med sine artister. Hvad synes du om det?

Det lidt som om, at Blachmann ikke er klar over, hvad Martin Jensen repræsenterer, før han mødte ham i forbindelse med X Factor. Jeg kan godt forstå, at han er skuffet over det, men hvad havde han forventet? Det er meget Martin Jensen’sk, hvad han har præsteret. Det er meget folkeligt, og det er sådan, jeg altid har kendt Martin Jensen, som værende meget bredt appellerende og uden nogen store kunstneriske ambitioner.

Hvordan synes du, at Martin Jensen har klaret det indtil videre?

Hans valg af solister har ikke været godt nok, og derfor har han spændt ben for sig selv fra starten. Jeg kommer jo til at lyde mega bagklog, men jeg synes ikke, det var det bedste materiale, han valgte til sig selv. Jeg synes godt, at man kan fornemme, at han har brug for noget mere erfaring i det.

Han er også den første dommer, der har mistet to sangere. Hvad er det for en udfordring han står overfor nu?

Udfordringer er jo, at han ikke har flere kort end det. Til gengæld kan han lægge alt sit fokus der, og det er også hans klart stærkeste kort. Det er det, man slår sig mindst på, og det er det, han skal spille på. Han skal spille på sin folkelig appel og det ufarlige, som han står med.

Tror du, at han har en chance for at vinde?

Nej, det tror jeg ikke.

Oh Land er den eneste dommer, der stadig har alle sine deltagere tilbage. Er der noget særligt hun er lykkedes med i år?

Jeg synes, at hendes valg af solister har været super godt. Hvis hun ikke vinder i år med det råmateriale, så vinder hun aldrig, tror jeg.

Hvem af dommerne synes du har været bedst til at udvælge sange til deres deltagere?

Skal jeg pege på noget i år, som jeg har været skuffet over, så har det været sangvalgene. Jeg synes ikke, at det har været supergodt. Oh Land skuffede mig rigtig meget med den sang, hun valgte til Nikoline, da hun sang Joanna. Det synes jeg var et frygteligt valg. Blachmann har også valgt fuldstændig frygteligt til Simon og Marcus. Jeg ved ikke hvorfor, han insisterer på, at vælge sange, hvor de næsten rapper, men ikke helt alligevel. Både Gorillaz og Smash Mouth. Det er jo sådan nogle sange, hvor sangen bliver fremført meget rytmisk, og der er Simon og Marcus bare ikke særlig stærke.

Hvem tror du ryger ud på fredag?

Skal jeg kigge sådan historisk set, så er det Solveig der ryger på fredag. Med mindre de ligesom gør et eller andet helt vildt, så er det nok desværre hende der ryger. Hun var i farezonen sidst, og så plejer det ikke at gå så meget længere end til næste gang. Men hvem hun ryger i farezonen med er svært. Nu begynder det også at blive meget snært. Igen, Dan kan gå i finalen, men han kan ligeså godt ryge ud på fredag. Det afhænger af sangvalget.

Hvem er din personlige favorit?

Min personlige favorit og den som jeg holder mest af er Solveig. Helt klart. Hende er jeg
svært begejstret for. Der er bare noget i hendes musikalske sans, der taler til mig.

Sådan helt personlig og smagsmæssigt er jeg ikke helt vild med The Kubrix, men jeg synes at det er imponerende dommerarbejde af Blachmann. Det er sejt set – den havde jeg ikke set komme.

Lucca Nordlund er storfavorit til at vinde X Factor i odds 1,90. Er der en risiko for, at hun ikke vinder?

Ja, det er der helt klart, fordi det er så stærkt et felt, og der er så mange gode navne, hun er oppe imod. Som jeg ser det, ligger risikoen i, at det bliver det samme uge efter uge. Hun har imponeret fra start af, så risikoen for at hendes kurve er nedadgående er større end omvendt. Og der har Simon og Marcus en meget større chance for at vokse med opgaven. Det kræver dog, at Blachmann udfordrer dem og giver dem noget nyt at arbejde med, men Lucca er stadig favorit hos mig, selvom det ikke er en selvfølge, at hun vinder. De andre deltagere ligger, som nogle der kan komme bagfra, og det kan jo give ekstremt blod på tanden. Gevinsten på Simon og Marcus er klart højere hos Simon og Marcus, men jeg ville jeg hellere få en mindre gevinst og smide mine kort efter The Kubrix, hvis man ikke vil spille sikkert. Det kan være, at jeg har noget helt andet at sige i næste uge.

Tak for, at du ville være med. Vi tales ved i næste uge før semifinalen.

I denne sæson af X Factor har der været stort fokus på online mobning og hadbeskeder. Vi har forhold Nicholas Kawamura til, hvordan det potentielt kan påvirke showet og stemmerne. Det kan du læse mere om HER.

Skriv et svar