18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Golden Globes odds

Golden Globe skyder filmsæsonen 2024 i gang, når prisuddelingen til film og TV-serier løber af stablen natten til onsdag den 11. januar 2024 (dansk tid). Skulle du være i tvivl, så er Golden Globe Awards et af verdens største award-shows med i alt 25 prisuddelinger inden for både film og tv-serier. For nogen vil Golden Globes måske “kun” være en opvarmning til årets Oscar-uddeling, men bør alligevel ikke undervurderes, da kendis-faktoren er høj og oddsene gode! Vi har samlet de bedste Golden Globe odds til dig, som vil spille på den 80. udgave af showet.

Af Jesper Carstens

Golden Globes mobil på mørk filmtemaet abstrakt bevægelsesdesignbaggrund.

Optakt til Golden Globes 2024

Der plejer at være fest, farver og glade dage, når awardshowet Golden Globes afholdes. Det har i mange år været en offentlig hemmelighed at arrangørerne – Hollywood Foreign Press Association – har været særdeles glade for at nominere de film, der har de største stjerner på rollelisten. Samtidigt er der fri adgang til baren, hvilket ofte har ført til en meget festlig stemning i salen.

Men som rettesnor for de kommende awardshows, herunder særligt Oscar-showet? Glem det. Golden Globes er af en anden støbning. Og det har de haft det ganske fint med.

Men i år er det nok anderledes. Stemningen bliver ganske givet anderledes. Forud for sidste års show kom der en ganske omfattende artikel fra Los Angeles Times, der kiggede medlemmerne af HFPA efter sømmene. Det var ikke pæn læsning. For eksempel var der ingen diversitet i blandt de 87 medlemmer af HFPA. Som udgangspunkt skal man være journalist og tilknyttet et ikke-amerikansk medie – men bosat i Los Angeles – for at være medlem af HFPA, men flere kilder forklarede at nogle af medlemmerne ikke var journalister. Og så var der diverse sager om bestikkelse. Sagerne fik adskillige skuespillere til at returnere deres Golden Globes.

Den shitstorm udviklede sig, og adskillige store stjerner har allerede bedyret, at de boycutter HFPA. Det er særligt diversitetsspørgsmålet, der fylder i kritikken, og selv tv-partneren NBC har meddelt, at de boycutter Golden Globes indtil de har formået at tilføje flere farvede medlemmer af HFPA. Men i virkeligheden er diversitetsspørgsmålet nok det mindste problem for organisationen, der overhovedet ikke virker rustet til at stå for et stort show i år 2024.

Alt i alt har showet været igennem en massiv shitstorm, og i en lang periode virkede det mere sandsynligt, at det blev aflyst end afholdt.

I skrivende stund er der altså end ikke tv-dækning af Golden Globes 2024, ligesom man også må forvente, at HFPA ikke har haft adgang til tidlige screeninger af diverse film – og lige netop dette faktum kan vise sig at blive særdeles afgørende i år. Et andet, meget afgørende punkt: Det virker også til at verdens største predictionsite, Gold Derby, boycutter Golden Globes. I al fald har de ingen kategorier til Golden Globes 2024 endnu, og det kan være skelsættende for bookmakerne – ofte tilpasser de nemlig oddsene efter Gold Derbys predictions.

Odds på vinderen af Golden Globes 2024

På trods af at flere boycutter showet, er det muligt at finde odds til Golden Globes 2024. De vigtigste kategorier gennemgåes herunder.

Glem ikke at tjekke andre populære underholdning odds her hos SpilXperten.

Bedste film (drama)

The Fabelmans: 1,50 – SPIL HER >>*

Top Gun: Maverick: 4,50 – SPIL HER >>*

Avatar: The Way Of Water: 7,00 – SPIL HER >>*

Tár: 10,00 – SPIL HER>>*

Elvis: 13,00 – SPIL HER >>*

Drama-kategorien har en tendens til at være den primære kategori. Den, de fleste holder øje med. De fleste awardshows har ikke opdelingen af komedie og drama, men det er altså tilfældet her.

Umiddelbart levnes CODA og Dune de mindste chancer. Begge film er ganske anbefalelsesværdige: CODA står for Children of Deaf Adults og følger pigen Ruby, der er den eneste i familien, der kan høre – og om de valg, udfordringer og skilleveje, hun står over for. Dune er derimod indspilningen af en favorit-bog, der i alt for lang tid synes helt umulig at filmatisere. Det er en rigtig fin film, men den er alt for opbyggende til at kunne vinde. De to film vil jeg gerne afskrive – og samtidigt anbefale at se.

Jeg skæver lidt mod King Richard, men jeg tror heller ikke den har en stor chance for at vinde. King Richard er fra begyndelsen blevet fremhævet som filmen, hvor Will Smith endelig vinder en Oscar. Det er godt for Will Smith, men film der har det ensidige fokus på individuelle awards vinder sjældent hovedpriserne. Se bare vinderne af Best Actor-statuetterne de seneste mange år: det er ikke ofte, at filmene i sig selv har taget de store priser. Al medieomtale af King Richard i award-sammenhæng går da også på Will Smiths præstation.

Det efterlader to kandidater, og efter min bedste overbevisning står den også mellem de to: Belfast og The Power of the Dog.

Belfast følger en ung dreng og hans familie i den irske by fra 1960’erne, mens The Power of the Dog er et westerndrama med alverdens store navne som Benedict Cumberbatch og Kirsten Dunst. Jeg tror, de indledende awardshows – som dette – bliver ret afgørende for hvordan resten af sæsonen udvikler sig. Belfast har en appel, der plejer at ramme awardshows ganske pænt, men The Power of the Dog har hidtil gjort det fint ved diverse awardshows og har i øjeblikket placeret sig som en tidlig Oscar-favorit. Det bliver også den film, jeg hælder til.

Spiltanke: The Fabelmans til odds 1,50 – SPIL HER >>*

Bedste film (komedie/musical)

Everything Everywhere all at Once: 1,44 – SPIL HER >>*

The Banshees Of Inisherin: 2,60 – SPIL HER >>*

Babylon: 13,00 – SPIL HER >>*

Glass Onion: A Knives Out Mystery: 21,00 – SPIL HER>>*

Triangle Of Sadness: 26,00 – SPIL HER >>*

I de senere år har komedie-kategorien hos Golden Globes set meget svag ud – og det er også tilfældet i år. Det virker til at tidens trend i højere grad bare kalder på drama-film, mens komediefilmene gennemgår en svær periode. Og det virker efterhånden omsonst at have denne opdeling.

Det er nemt at afvise Cyrano. Peter Dinklage-musicalen skal såmænd nok være ganske fin, men der er tæt på ingen buzz omkring den. Ligeledes virker det også nemt at afvise Don’t Look Up på trods af filmens enorme talent (Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep og instrueret af Adam McKay), men de fleste anmeldere er efterhånden også enige om, at skønt det er en fin kommentar på nutiden, så er det ikke en ny The Big Short.

Og så har jeg også svært ved at se tick, tick…. BOOM! gå hele vejen. Den er instrueret af Lin-Manuel Miranda og omhandler Jonathan Larson, der stod bag musicalen Rent. Det er en film, der er båret af Andrew Garfields store præstation, men som film i sig selv er den for flippet til at kunne vinde.

Der er meget buzz omkring Licorice Pizza, men den rammer først Danmark i begyndelsen af 2022. Det er dog Paul Thomas Anderson, der står bag filmen, og det er uhyre sjældent at han rammer ved siden af. Således er hver eneste film, han har udgivet siden Boogie Nights blevet nomineret til en Globe – og tre gange har han vundet én eller anden form for award med filmen. Jeg siger ikke, den vinder, men den appellerer mere til mig end West Side Story. Der er ingen tvivl om at historien i filmen holder – der er trods alt en årsag til at det er en musical-klassiker – men jeg er ikke vild med genindspilninger, og det plejer mange awardshows heller ikke at være. Derudover er filmens hovedkarakter spillet af Ansel Elgort, der siden 2020 har haft en MeToo-sag hængende over hovedet. Siden har Elgort været en omvandrende shitstorm, og da han deltog i ét talkshow forud for filmens premiere – Cordons show – blussede hele virakken op på ny. Elgort har også været gemt væk i hele promoveringen af filmen… Betyder det så noget i sidste ende? Tja – måske betyder det alligevel en hel del for et award show, der er i gang med at blive boycuttet for ikke at være tidssvarende…?

Spiltanke: The Banshees Of Inisherin til odds 2,60 – SPIL HER >>*

Bedste instruktør

Steven Spielberg (The Fabelmans): 1,25 – SPIL HER >>*

Daniel Kwan & Daniel Scheinert (Everything Everywhere all at Once): 5,50 – SPIL HER >>*

James Cameron (Avatar: The Way of Water): 7,50 – SPIL HER >>*

Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin): 9,00 – SPIL HER >>*

Baz Luhrmann (Elvis): 21,00 – SPIL HER >>*

Instruktør-kategorien er egentligt ganske spændende. Maggie Gyllenhaal vinder næppe for The Lost Daughter, men det er en ret stærk debut for Gyllenhaal, der ellers primært har holdt sig til skuespil. Hun vandt en Golden Osella fra Venedigs Filmfestival, og det er et stærkt tegn.

Ellers er der Steven Spielberg, der leverer stærkt med West Side Story. Selvfølgelig er der ”bare” tale om et remake, men det er ikke alle remakes, der er succesfulde – Spielberg formår at opdatere og gøre musicalen aktuel i 2021/2022. Men jeg tror ikke, det er nok til at vinde.

Jeg vil egentligt også gerne være ret afvisende over for Denis Villeneuve, der står bag Dune. Men man må nok ikke undervurdere, hvor væsentligt det egentligt er, at han har lavet en seværdig film ud af Dune. Det er et projekt, der i mange år er blevet kaldt helt umuligt at adaptere til filmens verden, men Villeneuve formår at skabe en solid film, der faktisk har gjort det muligt at forestille sig en god to’er. Dune i sig selv er for sløv og opbyggende, men med tanke på dens ry er det alligevel en bedrift at have skabt et fundament. Men umiddelbart står den mellem Kenneth Branagh, der har lavet Belfast og Jane Campion, der står bag The Power of the Dog. Meget afhænger selvfølgelig af hvilken vej resten af showet går, altså hvilken film der lige får momentum – jeg hælder mest til The Power of the Dog og dermed Jane Campion, men jeg kan sagtens se argumentet for Belfast og Kenneth Branagh.

Spiltanke: Steven Spielberg til odds 1,25 – SPIL HER >>*

Bedste mandlige hovedrolle (drama)

Austin Butler (Elvis): 1,55 – SPIL HER >>*

Brendan Fraser (The Whale): 2,40 – SPIL HER >>*

Bill Nighy (Living): 15,00 – SPIL HER >>*

Hugh Jackman (The Son): 18,00 – SPIL HER >>*

Jeremy Pope (The Inspection): 21,00 – SPIL HER >>*

Én af de ting, HFPA og Golden Globes blev kritiseret for, var den manglende diversitet: Værsgo, her har I Mahershala Ali, Denzel Washington og Will Smith. Helt ufortjent er det næppe, om end jeg savner Nicolas Cage i kategorien for sin blændende præstation i Pig.

Nå, nok om Cage: Odds, Oscar-buzz og generel buzz peger alle enstemmigt på Will Smith. Jeg hæfter mig ved at Benedict Cumberbatch har vundet en del awards i den her sæson allerede, men i en sæson, hvor HFPA allerede har været i kæmpe modvind for manglende diversitet, er det nemt at forestille sig at det lette valg på stemmesedlen er Will Smith.

Spiltanke: Austin Butler til odds 1,55 – SPIL HER >>*

Bedste kvindelige hovedrolle (drama)

Cate Blanchett (Tár:): 1,33 – SPIL HER >>*

Michelle Williams (The Fabelmans): 5,00 – SPIL HER >>*

Ana de Armas (Blonde): 11,00 – SPIL HER >>*

Viola Davis (The Woman King): 11,00 – SPIL HER >>*

Olivia Colman (Empire of Light): 15,00 – SPIL HER >>*

Allerede meget tidligt på året lød det at Kristen Stewart havde lavet en pragtpræstation som Lady Diana i filmen Spencer. Det er stadig snakken, og det virker til at Kristen Stewart bliver én af de sikreste statuetter denne aften. Det er dog nogle stærke skuespillerinder, der er nomineret, og også Jessica Chastains præstation i The Eyes of Tammy Faye vækker genklang. Men nej – jeg holder på Kristen Stewart.

Spiltanke: Cate Blanchett til odds 1,33 – SPIL HER >>*

Bedste mandlige hovedrolle (komedie/musical)

Colin Farrell (The Banshees of Inisherin): 1,10 – SPIL HER >>*

Daniel Craig (Glass Onion: A Knives Out Mystery): 7,00 – SPIL HER >>*

Diego Calva (Babylon): 11,00 – SPIL HER >>*

Adam Driver (White Noise): 21,00 – SPIL HER >>*

Ralph Fiennes (The Menu): 26,00 – SPIL HER >>*

I komedie- og musicalkategorien er der en del interessante navne. For eksempel unge Cooper Hoffman, der er søn af afdøde Philip Seymour-Hoffman, som var en af Paul Thomas Andersons hyppigst brugte skuespillere – det er næsten kun passende, at sønnen også finder vej i en Anderson-film. Det kan dog blive svært at se ham vinde her.

Det samme vil jeg også sige om Leonardo DiCaprio. Hans film er længe ventet, men i et stjernespækket cast kan jeg få svært ved at se ham gå hele vejen. Der er absolut intet i vejen med hans præstation, men i en film hvor også Lawrence og Streep møder stor anerkendelse, drukner man lidt.

Derfor er der større favoritværdighed til Peter Dinklage, der bærer sin film, ligesom også Andrew Garfield brillerer. Lige da tick, tick…. BOOM! udkom, var der massiv Oscar-buzz omkring Garfield. Det kan der stadig være, men både Benedict Cumberbatch og Will Smith er afgjort inde i kapløbet. Som udgangspunkt er han dog den helt store favorit her ved Golden Globes.

Spiltanke: Colin Farrell til odds 1,10 – SPIL HER >>*

Bedste kvindelige hovedrolle (komedie/musical)

Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once): 1,15 – SPIL HER >>*

Margot Robbie (Babylon): 5,00 – SPIL HER >>*

Anya Taylor-Joy (The Menu): 18,00 – SPIL HER >>*

Emma Thompson (Good Luck to You, Leo Grande): 18,00 – SPIL HER >>*

Lesley Manville (Mrs. Harris Goes to Parris): 21,00 – SPIL HER >>*

I min optic er det her afgjort én af de mest interessante kategorier. Faktisk kan den gå mange veje. Én af årsagerne er at hvis man kigger på Oscar-forudsigelserne, ja, så er de her navne i øjeblikket end ikke kandidater til at blive nomineret i kategorien for bedste skuespillerinde.

Med andre ord: De bliver overstrålet af drama-kategorien. Det skyldes ikke dårlige præstationer, men slet og ret bare at drama-præstationerne i disse år vægter mest. Skuespillerinder som Emma Stona (Cruella), Marion Cottilard (Annette) og Jennifer Lawrence (Don’t Look Up) er absolutte sværvægtere, men chancen for at vinde er ikke specielt stor.

Det ligner et opgør mellem Alana Haim og Rachel Zegler. Jeg vægter nok lidt til Alana Haims side, men med så stor usikkerhed at jeg ikke tør pege hverken den ene eller den anden vej.

Spiltanke: Margot Robbie til odds 5,00 – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 9. januar 2023 kl. 14:23. Odds kan ændre sig.KLIK HER* for at se flere odds på Golden Globes.

Golden Globes 2024 på dansk TV

I skrivende stund vides det end ikke om Golden Globes får tv-dækning. Uanset hvad plejer showet ikke at blive vist i Danmark før et par dage efter showet er blevet afholdt.

Det er godt det samme: Trods mange stjerner og en festlig stemning i salen, er det et kedeligt show. Efter åbningsmonologen skal kategorierne fyres afsted i en fart, der gør at man ikke for alvor engagerer sig. Awardshows kæmper for at holde sig så korte og relevante som muligt, men med 25 kategorier er det ikke nogen nem sag for Golden Globes.

Få op til 1.000 kr. som freebet

Min. 18 år. Kun nye spillere. Regler og vilkår gælder. Spil ansvarligt. Selvudelukkelse via ROFUS. Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk. Min. Indbetaling og indsats er 100 kr. Min. odds 1.8. Aktiveres ved indbetaling via bonuskort og skal bruges indenfor 60 dage. Indbetalinger foretaget med Skrill eller Paysafecard gælder ikke. Matched freebet kan kun benyttes til live spil fra mobilen.