18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Emmy odds

Tv-prisernes store prisuddeling, Emmy Awards, afholdes i år natten til d. 15. januar 2024 (dansk tid). Den 75. udgave af showet hylder de bedste tv-serier fra 1. juni 2022 og frem til den 31. maj 2023.

Showet skulle oprindeligt have været afviklet i september 2023, men pga. Hollywood-strejke er den 75. udgave af Emmy Awards altså udskudt til starten af det nye år.

Odds på Emmy Awards 2023

Af Jesper Carstens

Vi har samlet odds på de forskellige kategorier og går igennem de forskellige nomineringer. Emmy-showet vises ikke live på dansk tv. Se også Jesper Carstens spiltips til showet herunder.

Bedste dramaserie

Succession: 2,25 – SPIL HER >>*

Squid Game: 4,00 – SPIL HER >>*

Ozark: 9,00 – SPIL HER >>*

Stranger Things: 11,00 – SPIL HER >>*

Better Call Saul: 11,00 – SPIL HER >>*

Severance: 13,00 – SPIL HER >>*

Yellowjackets: 26,00 – SPIL HER >>*

Euphoria: 34,00 – SPIL HER >>*


Analyse af Bedste dramaserie

Det er en svær kategori i år – på den ene side er der en serie, der klart overgår de andre, men på den anden side er der andre faktorer, der spiller ind.

I bunden vurderer bookmakerne at Euphoria findes. Den Zendaya-hypede serie rev overskrifter efter 1. sæson, hvor Zendaya gik hen og blev den yngste kvindelige vinder af en Emmy nogensinde. Anden sæson er ikke lige så hypet, og umiddelbart har serien et lidt for ungt publikum til at levere en overraskelse her.

Yellowjackets? Der er for mange paralleller direkte til Lost, så jeg tror ikke, de får Emmy-voternes kærlighed her. Jeg er enig med bookmakerne i at de er de to serier, der har mindst chance for succes.

Men herefter er det uhyre åbent: Severance er vældig hypet og flere peger på at serien er den bedste i år 2022. Jeg kan godt se serien gå hen og vinde, særligt hvis den formår at opbygge momentum frem mod Emmy-showet.

Better Call Saul kunne også godt vinde, men den har – af små-uforståelige årsager – aldrig rigtig haft Emmy-momentum, og det er væsentligt at huske på, at det kun er første del af den afsluttende sæson, den er nomineret for — den bør således blive nomineret igen næste år, og det er først her, jeg tror den kan få eventuel medvind fordi det er en afsluttende serie.

Netflix-hittet Stranger Things tror jeg mindre på: 4. sæson startede fabelagtigt og serien har en fanatisk følgerskare, men momentum omkring serien døde lidt med anden del af fjerde sæson (skønt den kom efter deadline) og serien bæres af børneskuespillere, der måske ikke helt leverer det højeste niveau.

Netflix har også Ozark med i spillet, og det er rigtigt nok en afsluttende sæson, men på trods af at serien konsekvent er blevet nomineret, så har den aldrig for alvor fået opbakningen: jeg tror ikke, det ændrer sig i den afsluttende sæson.

Bliver det så verdenshittet Squid Game? Få serier har på samme måde indtaget populærkulturen og det er by far den mest serie nogensinde hos Netflix. Den er ovenikøbet også sydkoreansk – og det betyder noget. Serien brød igennem med 125 kilometer i timen, og jeg tror godt, det kan blive hædret.

Men målt på håndværk? Der kommer ingen i nærheden af Succession. Det er utvivlsomt den bedste serie i feltet, hvor der er styr på dialog og manuskript. Jeg har Succession som solid favorit foran et felt af mange stærke kandidater.

Det er dog værd at bemærke, at serier som Stranger Things, Better Call Saul og Squid Game alle har – virker det i al fald til – en større fanskare end Succession, der dog nyder større succes og hype i USA.

Bedste skuespiller i dramaserie

Brian Cox: 1,85 – SPIL HER >>*

Lee Jung-Jae: 1,95 – SPIL HER >>*

Jeremy Strong: 5,00 – SPIL HER >>*

Bob Odenkirk: 11,00 – SPIL HER >>*

Adam Scott: 17,00 – SPIL HER >>*

Jason Bateman: 17,00 – SPIL HER >>*


Analyse af bedste skuespiller i dramaserie

Det her er en kategori, hvor samtlige kandidater kan vinde uden at man rynker på næsten af det.

Jason Bateman har leveret stabilt i Ozark i adskillige sæsoner og siger nu farvel og tak til den serie, men det er ikke en serie, der for alvor har fået den store opbakning andet end ved nomineringer. Adam Scott har hovedrollen i den hypede Severance, men opbakningen virker ikke til at være så stor.

Bob Odenkirk? Det er mig en gåde, han ikke har fået flere priser ud af sine præstationer i Better Call Saul. Det virker ikke til at han har den vilde medvind i år – i al fald er der ikke rigtigt nogen eksperter, der peger på ham. Det er der for øvrigt heller ikke for alvor på Jeremy Strong, der ellers vandt prisen for et par år tilbage. Det skyldes at det i høj grad er kollegaen Brian Cox, der virker til at sluge stemmerne for Succession.

Umiddelbart udfordres Cox af én: Lee Jung-Jae fra fænomenet Squid Game. Jeg synes, man kan anfægte Squid Game som serie, men Lee Jung-Jaes præstation er der ikke noget at sætte en finger på – og serien var virkelig en sensation med rekordmange seere hos Netflix.

Bedste skuespillerinde i dramaserie

Zendaya: 1,40 – SPIL HER >>*

Melanie Lynskey: 4,00 – SPIL HER >>*

Laura Linney: 4,50 – SPIL HER >>*

Jodie Comer: 10,00 – SPIL HER >>*

Sandra Oh: 11,00 – SPIL HER >>*

Reese Witherspoon: 17,00 – SPIL HER >>*


Analyse af bedste skuespillerinde i dramaserie

Det her er en kategori med store navne, men der er også tre, jeg hurtigt vil afskrive: Reese Witherspoon er glimrende i The Morning Show, men hun vinder ikke. Sandra Oh og Jodie Comer vinder heller ikke for deres præstationer i Killing Eve, der som serie bliver mindre og mindre interessant for hver sæson. De er alle tre glimrende skuespillere, men det bliver ikke i år.

Laura Linney har længe været den lidt oversete stjerne i Ozark — men hun er søreme ikke overset i Emmy-sammenhæng. Hun har tidligere vundet fire Emmy Awards for andre serier, og det her er hendes tredje nominering for rollen i Ozark. Samtidigt er det sidste gang hun kan nomineres for den her serie, eftersom den er afsluttet. Jeg tør ikke udelukke en Linney-triumf, men oddset er justeret efter det.

Zendaya kan nærmest gå på vandet. Hun er tidens it-navn. Hun vandt prisen for to år siden, for øvrigt som den yngste modtager nogensinde, og hun spiller hovedrollen i den hypede Euphoria. Oddset afspejler hendes favoritstatus meget godt.

Men Melanie Lynskey er spændende. Hun vandt en Critics Choice og et par andre priser i løbet af awardsæsonen, og selvom der ikke er en sammenhæng mellem Critics Choice og Emmy Awards, så indikerer det i al fald at Lynskey har en chance. Jeg har Zendaya som den store favorit, men både Lynskey og Linney har en reel chance i min bog.

SpilXperten anbefaler: Melanie Lynskey vinder en Emmy Award for bedste kvindelige skuespiller i drama til odds 4,00 – SPIL HER >>*

Bedste komedieserie

Ted Lasso: 2,50 – SPIL HER >>*

Hacks: 2,75 – SPIL HER >>*

Barry: 5,00 – SPIL HER >>*

Only Murders in the Building: 7,50 – SPIL HER >>*

Abbott Elementary: 11,00 – SPIL HER >>*

The Marvelous Mrs. Maisel: 15,00 – SPIL HER >>*

Curb Your Enthusiasm: 21,00 – SPIL HER >>*

What We Do in the Shadows: 21,00 – SPIL HER >>*


Analyse af Bedste komedieserie

Der er potentiale for en overraskelse i den her kategori. Jeg tvivler på What We Do in the Shadows, Curb Your Enthusiasm og The Marvelous Mrs. Maisel – der ellers vandt tilbage i 2018 – dertil er serierne ikke helt gode nok.

Skole-serien Abbott Elementary har lidt medvind og er generelt en serie, mange fremhæver, men jeg tvivler nok mest på den af de resterende serier. Det er dog en skarp serie, som mange elsker, når de først følger med, så jeg tør ikke udelukke den.

Jeg tør heller ikke udelukke Only Murders in the Building, der er en skarp serie, der følger tre veloplagte hovedroller, mens de forsøger at opklare et mord. Hele processen fortæller de om i en podcast, da de nemlig er true crime-fans. Historien er okay, men det er kemien mellem Martin Short, Steve Martin og Selena Gomez, der virkelig løfter serien. De tre har så god kemi, at de var med i opløbet til at blive Oscar-værter, men kalenderen passede ikke for dem — de har en chance for at vinde her.

Barry har aldrig været bedre, end den var i tredje sæson, men kuriøst nok kan dens chance for at vinde være mindre end nogensinde før. Det skyldes at Barry i tredje sæson er røget over i et meget mørk sted og så småt har bevæget sig væk fra komediegenren. Det vil nok afskrække nogen af voterne i den her kategori, men hvis ikke det afskrækker, så står den godt – sæsonen var rigtig stærk.

Det efterlader Hacks over for Ted Lasso. Det var også de to serier, der var at betragte som favoritterne for et år siden, og her vandt Ted Lasso. Det vil være oplagt at tro på samme udfald i år, og det er også den umiddelbare reaktion: Ted Lasso er favoritten over Hacks. Jeg mener dog ikke nødvendigvis det er så simpelt – i min optik holder Hacks niveau i anden sæson, mens Ted Lasso falder en lille smule.

Jeg har Hacks som smal favorit i den her kategori foran Ted Lasso, men ser muligheder for Abbott Elementary, Only Murders in the Building og Barry. Jeg holder øje med odds-udviklingen, før jeg lægger mig fast på et bud her.

Bedste skuespiller i komedieserie

Bill Hader: 1,85 – SPIL HER >>*

Jason Sudeikis: 1,85 – SPIL HER >>*

Steve Martin: 10,00 – SPIL HER >>*

Martin Short: 10,00 – SPIL HER >>*

Donald Glover: 13,00 – SPIL HER >>*

Nicholas Hoult: 15,00 – SPIL HER >>*


Analyse af bedste skuespiller i komedieserie

Det ligner et parløb i den her kategori: Hoult er glimrende, men er også hurtigt glemt igen. Donald Glover var the it guy for et par år siden og vandt da også i 2017, men allerede i 2018 blev han besejret. Det er svært, at komme tilbage og vinde efter et nederlag (men ikke umuligt). Hypen omkring Atlanta er dog ret død, så det er svært at se en triumf her.

Only Murders in the Building er en fed serie, men de er tre hovedpersoner, hvoraf to af dem er nomineret her (Selena Gomez blev meget skammeligt overset hos kvinderne), og typisk stjæler hovedpersoner voters fra hinanden, medmindre det er en dominerende serie som eksempelvis Schitt’s Creek eller Succession – det er Only Murders in the Building ikke. Det koster for Martin Short og Steve Martin.

Det er dog også klart, at Jason Sudeikis (Ted Lasso) og Bill Hader (Barry) er et niveau over. Jeg vil ovenikøbet postulere, at Bill Hader er i særklasse i den her kategori. Han er fremragende i Barry. Min største anke mod Hader? Det er at serien i høj grad har bevæget sig fra komedie til drama, om end den stadig er sjov og til tider småpjattet – men sjældent fra hovedkarakteren Barry.

Jason Sudeikis har formået at give en karakter fra en reklame så meget nuance, at de har lavet en reel serie på et ellers tyndt grundlag. Det vidner om store kvaliteter. Men for mig at se er Hader favoritten.

SpilXperten anbefaler: Bill Hader vinder en Emmy Award for bedste skuespiller i komedie til odds 1,85 – SPIL HER >>*

Bedste skuespillerinde i komedieserie

Jean Smart: 1,25 – SPIL HER >>*

Quinta Brunson: 4,50 – SPIL HER >>*

Rachel Brosnahan: 7,50 – SPIL HER >>*

Kaley Cuoco: 11,00 – SPIL HER >>*

Elle Fanning: 15,00 – SPIL HER >>*

Issa Rae: 15,00 – SPIL HER >>*


Analyse af bedste skuespillerinde i komedieserie

På forhånd er det her den mindst spændende kategori – den er ellers spækket med store navne som Issa Rae, Elle Fanning og Kaley Cuoco, men ingen ventes den store chance. Det samme kan siges om den tidligere vinder, Rachel Brosnahan.

Umiddelbart er det kun Abbott Elementary-skuespillerinden Quinta Brunson, der kan overliste favoritten. Brunson brød igennem via videoklip på Instagram og senere gik vejen over YouTube, men nu er det altså Abbott Elementary, som hun både er skaber af og hovedforfatter på — ja, altså foruden at være hovedrolleindehaver. Hun har så meget fart på i karrieren, at jeg godt kan se en triumf her.

Men umiddelbart ligger den til højrebenet til Jean Smart, der vandt for et år siden. Hun triumferer videre i anden sæson af Hacks, hvor hun denne gang har forladt Las Vegas og i stedet turnerer igennem landet. Det gør dog ikke det vilde, for hun stjæler fortsat rummet hver gang hun er med. Hun er storfavorit.

Bedste limited serie

The White Lotus: 1,90 – SPIL HER >>*

Dopesick: 2,25 – SPIL HER >>*

Pam & Tommy: 13,00 – SPIL HER >>*

The Dropout: 15,00 – SPIL HER >>*

Inventing Anna: 15,00 – SPIL HER >>*


Analyse af bedste limited serie

Kategorien for de bedste limiterede serier bliver mere og mere populær år for år. Også i år er feltet fyldt med serier, der i al fald har fyldt en del i mediebilledet. I bunden af ræset finder vi de to svindelserier, Inventing Anna og The Dropout. Begge serier belyser kvinder, der svindler sig til succes. Jeg tvivler på dem i længden.

Jeg tvivler også på problematiske Pam & Tommy. Serien handler om tiden, hvor Pamela Anderson og Tommy Lees sex tape deles på kryds og tværs uden deres samtykke. I den ånd har serieskaberne lavet en serie uden hovedpersonernes samtykke, hvilket gjorde at den fik en hel del kritik mod slutningen af dens sendetid. Serien mistede også momentum undervejs.

For mig at se er det en duel mellem Dopesick, der zoomer nærmere på opoidkrisen i den amerikanske middelklasse. Det er en vigtig serie, der har en stærk fortælling og en solid pointe.

Og så er der The White Lotus. Serien er satire, når det er allerbedst. I et ferieparadis følger vi den amerikanske overklasse, hvor den ene karakter efter den anden leverer et fremragende portræt af hver sin “type”. Dialogen er skarp og kommentaren på overklassen sidder lige i skabet. Nok er det en duel mellem to serier, men jeg hælder mest til satireserien The White Lotus.

TV-seriernes prisuddeling – det skal du vide om årets Emmy-show

Emmy Awards afholdes i flere forskellige udgaver, alt efter, hvilke typer tv-programmer, der konkurrerer mod hinanden. De to mest kendte, er Primetime Emmys – som vi beskæftiger os med her – og Daytime Emmys. Der skelnes således mellem programmer, der sendes i den bedste sendetid, og programmer som vises i dagtimerne. For at kunne være nomineret til Primetime Emmys, skal programmet være vist mellem klokken 18.00 og 02.00.

Emmy Awards er tv-seriernes svar på Academy Awards (Oscar) og Grammy Awards, som hylder henholdsvis film og musik. I år er det Saturday Night Live-stjernen Kenan Thompson, der agerer vært.

Odds er senest opdateret d. 26. juli 2022 kl. 12:30. Odds kan ændre sig.

Husk at du kan finde mange andre underholdning odds her hos SpilXperten.

Se flere tips fra Jesper Carstens: