18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

BAFTA Awards odds

BAFTA er britisk films fornemmeste pris svarende til amerikanernes Oscars. Hvert år hyldes både international og britisk film ved prisuddelingen, som er blandt de største i verden. Vi har samlet de bedste odds på BAFTA, hvis du vil oddse på prisuddelingen. 2024-udgaven af BAFTA Awards løber af stablen søndag d. 13. marts, og du kan spille på vinderne helt frem til showets slutning klokken 02:00 (dansk tid).

Afsnittet nedenunder er skrevet af vores awards-ekspert, Jesper Carstens.

Award-sæsonen buldrer derudaf. De fleste foregår på amerikansk jord, men enkelte shows i Europa vækker også opsigt – mest fremtrædende er nok den britiske pendant til Oscar-showet, nemlig BAFTA-showet.

Det show afholdes i år den 13. marts, altså to uger før Oscar-showet. 

BAFTA er et show, der lever sit eget liv. Mange af valgene vil naturligvis ende med samme udfald som under Oscar-showet, mens andre simpelthen vil være farvet af at det er et britisk panel, der står bag showet. Akkurat ligesom at den amerikanske udgave også er farvet. Sådan skal det naturligvis være. 

I nogle tilfælde giver showet vigtige fingerpeg forud for Oscar-showet. For eksempel var det vel ret beset ved BAFTA’en at Anthony Hopkins første gang tog en stor sejr for snuden af afdøde Chadwick Boseman (der var kæmpe favorit). Dengang var det dog nemt at trække på skuldrene og tænke ”nå ja, han er også britisk”, men Hopkins endte faktisk med at vinde en Oscar – og Boseman var altså også den helt store favorit til at vinde en BAFTA.

Så BAFTA’en kan sagtens være et vigtigt pejlemærke, men der er naturligvis også vigtigt at huske på nationalitetsbiasen, der afgjort gør sig gældende.

Bafta priser mobil, succesplan på abstrakt papirbaggrund med data

Odds på BAFTA 2024

Nedenfor har vi samlet BAFTA odds sammen fra de danske bookmakere, som udbyder spil på prisuddelingen. Se bookmakernes odds på British Academy of Film and Television Arts.

Husk at du kan finde mange andre underholdning odds her hos SpilXperten.

Bedste film

The Power of the Dog: 1,48 – SPIL HER >>*

Belfast: 2,70 – SPIL HER >>*

Dune: 10,00 – SPIL HER >>*

Licorice Pizza: 20,00 – SPIL HER >>*

Don’t Look Up: 25,00 – SPIL HER >>*

Vinderen af Bedste film

På forhånd havde jeg nok peget på, at det var ved BAFTA’en at Belfast havde sin store chance for at skabe momentum. Det har den måske stadig, men det er ikke et godt tegn, at filmens instruktør, Kenneth Branaugh, pludselig ikke er nomineret.

Ikke desto mindre betragtes den som én af favoritterne til at vinde. Men det bliver svært for den irske film.

Årsagen er at The Power of the Dog langt hen ad vejen har haft meget stor medvind. Den har vundet ved alle de større awardshows, og selvom det er en Netflix-film – og selvom der indiskutabelt er en hvis rynken på næsen over Netflix-film – så bør den stå tilbage som sæsonens favoritfilm før BAFTA Awards. Også selvom Belfast har større forbindelser til BAFTA end The Power of the Dog (der dog præges af flere britiske profiler).

Dune? Smuk, flot, men det er ikke rigtigt en award-basker. Det kunne Licorice Pizza derimod have været, hvis bare den havde haft lidt mere medvind undervejs. Det er en fin film med et fint manuskript, og selvom jeg ikke ville blive voldsomt overrasket hvis den vandt, så ligger det bare ikke i kortene.

Det gør det heller ikke for Don’t Look Up, der er fyldt med stjerner, men som simpelthen ikke er god nok til at kunne hente en award hjem. 

Dermed ligner det en kamp mellem Belfast og The Power of the Dog, og hvor det for få uger siden virkede til at BAFTA’en kunne være der, hvor Belfast endelig tog en stor skalp, synes det nu usandsynligt: Det ligner en triumf til The Power of the Dog.

SpilXperten anbefaler: The Power of the Dog vinder Bedste Film til odds 1,60 – SPIL HER >>*

Bedste intruktør

Jane Campion: 1,18 – SPIL HER >>*

Ryusike Hamaguchi: 8,00 – SPIL HER >>*

Paul Thomas Anderson: 12,00 – SPIL HER >>*

Aleem Khan: 14,00 – SPIL HER >>*

Audrey Diwan: 20,00 – SPIL HER >>*

Julia Docournau: 20,00 – SPIL HER >>*

Vinderen af Bedste instruktør

Det mest bemærkelsesværdige er at se at Kenneth Branaugh ikke er blevet nomineret – han er ellers blevet betragtet som den klare 2’er i kategorien. Indtil videre har ingen kunne røre Jane Campion, der har vundet næsten samtlige priser undervejs, og jeg forventer også at hun vinder her.

SpilXperten anbefaler: Jane Campion vinder Bedste Instruktør til odds 1,22 – SPIL HER >>*

Bedste skuespiller

Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog): 1,65 – SPIL HER >>*

Will Smith (King Richard): 2,30 – SPIL HER >>*

Leonardo Dicaprio (Don´t Look Up): 16,00 – SPIL HER >>*

Stephen Graham (Boiling Point): 16,00 – SPIL HER >>*

Mahershala Ali (Swan Song): 25,00 – SPIL HER >>*

Adeel Ahktar (Ali & Ava): 25,00 – SPIL HER >>*

Vinderen af Bedste skuespiller

Will Smith har været den helt store award-favorit hele vejen igennem, og han er det stadig: snart samtlige eksperter peger på ham i diverse ratings. Men det er altså Benedict Cumberbatch, der vinder de fleste priser, og selvom det er set før, at én vinder de mange priser, mens en anden vinder de største priser, så mangler Will Smith for alvor lige den store skalp, der forsvarer hans favorisering.

Med andre ord: Det skal nok være korrekt, at han er favoritten, men jeg mangler en stor pris, der ligesom bekræfter det – og nej: Golden Globe er ikke en stor nok pris. Jeg tænker særligt på SAG Awards, der afholdes den 28. februar. Vinder Will Smith her, ser jeg ham også støvsuge de resterende priser.

Selv hvis Will Smith kommer til BAFTA Awards med en SAG Award i kufferten, så er jeg ikke overbevist om at han vinder her. BAFTA er – naturligt nok – glade for at honorere deres egne, og i en sæson hvor Benedict Cumberbatch har hevet den ene pris hjem efter den anden, så tror jeg mest på ham her. Han er min favorit ved BAFTA Awards.

SpilXperten anbefaler: Benedict Cumberbatch vinder Bedste Skuespiller til odds 2,30 – SPIL HER >>*

Bedste skuespillerinde

Lady Gaga (House of Gucci): 2,50 – SPIL HER >>*

Emilia Jones (Coda): 4,00 – SPIL HER >>*

Renate Reinsve (The Worst Person in The World): 4,00 – SPIL HER >>*

Joanna Scanlan (After Love): 4,00 – SPIL HER >>*

Alana Haim (Licorice Pizza): 10,00 – SPIL HER >>*

Tessa Thompson (Passing): 25,00 – SPIL HER >>*

Vinderen af Bedste skuespillerinde

Hvis bookmakerne er på herrens mark i den her kategori, så forstår jeg det godt: Det er alle andre også. Kristen Stewart dominerede det ene awardshow efter det andet. Hun var suveræn. Lige indtil meldingen kom, om at hun IKKE var blevet nomineret til skuespillernes egen pris, en SAG Award. Og siden er hun blevet forbigået ved det ene awardshow efter det andet. Her ved BAFTA’en er hun end ikke blevet nomineret.

Men for at gøre kaosset større: Det er de kandidater, der ellers blev regnet som største favoritter i Stewarts fravær, heller ikke: Der er ingen Nicole Kidman, ingen Jessica Chastain, og ingen hjemmedarling i form af Olivia Colman.

Dermed er det en kategori, hvor der for alvor kan ske en overraskelse. Lady Gaga, Emilia Jones og Alana Haim står umiddelbart tilbage som de største favoritter, men hvem ved. Den eneste, der er blevet nomineret på tværs af alle de store shows er Lady Gaga, men jeg er ikke overbevist om at hun har overbevist nok votere for sin præstation i The House of Gucci, der efterlod lange diskussioner om hvorvidt hendes accent var troværdig eller ej.

I den her kategori kan jeg også sagtens se Tessa Thompson gå hele vejen – ja, faktisk kan jeg se alle vinde. Renate Reinsve vandt prisen ved Cannes-festivalen, og selvom det ikke kan overføres 1:1 til her, så må det give lidt tyngde i en åben kategori.

SpilXperten anbefaler: Renate Reinsve vinder Bedste Skuespillerinde til odds 4,50 – SPIL HER >>*

Bedste kvindelige birolle

Ariana DeBose (West Side Story): 1,40 – SPIL HER >>*

Catriona Balfe (Belfast): 5,00 – SPIL HER >>*

Jessie Buckley (The Lost Daughter): 6,00 – SPIL HER >>*

Ruth Negga (Passing): 18,00 – SPIL HER >>*

Ann Dowd (Mass): 20,00 – SPIL HER >>*

Aunjanue Ellis (King Richard): 20,00 – SPIL HER >>*

Vinderen af Bedste skuespillerinde i en birolle

Den her kategori er stort som forventet, dog med én undtagelse: Der er ikke fundet plads til Kirsten Dunst, der ellers har vundet en hel del priser.

Til gengæld er der fundet plads til Aunjanue Ellis, der spiller ret stærkt i King Richard som Venus’ og Serenas mor. Også Ann Dowd fra filmen Mass er blevet nomineret, men sammen med Jessie Buckley fra The Lost Daughter tvivler jeg meget på de tre: jeg tror ikke, BAFTA kigger i deres retning.

I stedet står den i min verden mellem Ruth Negga, Caitriona Balfe og Ariana DeBose. Tendensen har helt klart været at DeBose har høstet de fleste priser i den seneste tid, men The West Side Story har ikke fået meget opbakning her ved BAFTA. Mon det peger på at voterne ikke kan lide den film?

Jeg holder DeBose som favorit, men jeg holder øje med udviklingen i den her kategori.

SpilXperten anbefaler: Ariana DeBose vinder Bedste Skuespillerinde i en birolle til odds 1,44 – SPIL HER >>*

Bedste mandlige birolle

Kodi Smith-McPhee (The Power of the Dog): 1,55 – SPIL HER >>*

Troy Kotsur (Coda): 3,50 – SPIL HER >>*

Ciaran Hinds (Belfast): 5,50 – SPIL HER >>*

Jesse Plemons (The Power of the Dog): 20,00 – SPIL HER >>*

Mike Faist (West Side Story): 25,00 – SPIL HER >>*

Woody Norman (Cmon Cmon): 25,00 – SPIL HER >>*

Vinderen af Bedste skuespiller i en birolle

Det er et solidt år for de mange birolle-skuespillere, men det er en kategori, der kun har udviklet sig i én retning siden award-sæsonen for alvor blev skudt i gang: I retning mod Kodi Smith-McPhee.

Den 25-årige skuespiller har nærmest gjort rent bord og med mere end 25 triumfer i awardsæsonen har jeg svært ved at se en anden vej – også selvom Jesse Plemons, Mike Faist, Ciaran Hinds og alle de andre gør det glimrende. De har simpelthen ikke samme momentum.

SpilXperten anbefaler: Kodi Smith-McPhee vinder Bedste Skuespiller i en birolle til odds 1,42 – SPIL HER >>*

De danske chancer: Flugt

Flugt er nomineret i to tilfælde ved BAFTA Awards. Først er den nomineret i Bedste Animerede Film, hvor den kæmper mod The Mitchells vs the Machines, Luca og Encanto – meget, meget hårdt selskab. Den er også nomineret som bedste dokumentar. Her er den ikke uden chance, men det har primært været Summer of Soul, der har vundet priserne.

Odds senest opdateret d. 28. februar 2022 kl. 14:29. Odds kan ændre sig.

Bookmakere med odds på BAFTA Awards

Det er desværre ikke mange danske bookmakere, som har odds på BAFTA, da det er et mindre Award-show end f.eks. The Oscars. Dog har vi fundet odds hos bookmakere som Bet25 og Betfair, så du har afgjort mulighed for at lave lidt mønt på konkurrencen. Bookmakerne har odds på seks kategorier, og her er der spilstop klokken 18:00 fredag d. 31. juli.

Spil på BAFTA Awards hos Betfair*

Spil på BAFTA Awards hos Bet25*

Historien om British Academy of Film and Television Arts

Den første uddeling af BAFTA Awards så dagens lys i 1955 – få år efter etableringen af organisationen bag. Den første prisuddeling indeholdt blot seks kategorier. I mange år blev både film- og TV-priser uddelt ved samme ceremoni, men det valgte man at splitte op i 1998, ligesom man i 2002 valgte at rykke BAFTA fra foråret til februar for at følge filmsæsonen bedre. Selvom BAFTA i mange år har stået i skyggen af Oscars, har succesen for britisk film også gjort, at prisuddelingen er blevet mere og mere populær samt anerkendt i løbet af årene. At vi nu kan følge BAFTA direkte på dansk TV er et meget godt eksempel på dette.

BAFTA 2024 på dansk TV?

Fra 2014 til 2016 har det været muligt at se BAFTA direkte på dansk TV. Således har DR haft rettighederne, og de blændede op for showet på DR3. Det er en ganske markant udvikling med tanke på, at BBC helt frem til 2006 end ikke selv viste BAFTA live, men først dagen efter.

I 2020 og 2021 kunne danske seere overvære showet på DR TV. Vi forventer, at dette også bliver muligt i 2023.

Værd at vide om prisuddelingen

– Der uddeles i alt 24 priser ved BAFTA, og du kan spille på seks af disse hos bookmakerne.

– Nomineringen foregår på den måde, at filmene meldes til de forskellige kategorier, hvorefter medlemmer af akademiet kan stemme på deres favoritter. Når disse er valgt ud – typisk 4-6 i hver kategori – vil juryer få adgang til endnu en afstemning i hver kategori. Her sidder der typisk 7-9 personer, som afgør vinderne.

– BAFTA bruges af mange som et pejlemærke for, hvordan det kommer til at gå ved Oscars.