18+ | Spil ansvarligt | Regler og vilkår gælder | StopSpillet -  70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, med symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Stor analyse: Rune på rette vej, men bekymrende tal lurer

Holger Rune har på mange måder haft en solid sæson, hvor bundniveauet er blevet hævet, men alligevel opnåede danskeren ikke sine allerstørste mål for sæsonen, og vi har sat os for at analysere danskerens spil igennem 2024.

Nul titler blev det til for Holger Rune i 2024, ligesom drømmen om sæsonfinalerne næsten var ovre, inden det for alvor blev spændende, selvom danskeren kortvarigt fik pustet liv i drømmen mod slutningen af sæsonen. 

Rune har fået meget kritik, men lad os også få nuancerne med: Danskeren sluttede den ordinære sæson som nr. 11 på verdensranglisten, men er grundet sit fravær til sæsonfinalerne drysset ned på en 13. plads. Det er altså stadig en topspiller, som har haft en sæson, som mange spillere kun kan drømme om. 

Alligevel er det også på sin plads med kritik, for vi forventer mere af Rune, som har et mål om at vinde Grand Slam titler og blive nr. 1 i verden. Det er mål, der bestemt er realistiske, men derfor er vores forventninger til ham også derefter. 

Foto: Alamy

Rod i Rune-lejren

Det er blevet til seks forskellige trænere i 2024, og der er blevet skiftet hele otte gange på trænerposten. Det har været med til at skabe en kæmpe uro, særligt fordi det har været seks meget forskellige profiler, der alle har forskellige holdninger til, hvordan Rune skal spille tennis, ligesom de har ekstremt forskellige personligheder. 

Severin Lüthi matchede ganske enkelt ikke Rune på energi og personlighed. Det var et kæmpe fejlcast fra dag ét, og det er ikke for meget at sige, at Rune og hans lejr desværre lavede den klassiske fejl om at hyre en træner af navn og ikke af gavn. Roger Federers tidligere træner blev ledig, og så blev de en anelse starstruck. 

Derudover har der ulmet en form for magtkamp mellem Patrick Mouratoglou og Kenneth Carlsen, hvor Rune desværre heller ikke har været tydelig nok i, hvad og hvem han har ønsket til at stå med det fulde ansvar. Jeg ved, at Kenneth Carlsen har været skuffet over at blive degraderet af Rune, da danskeren traf en beslutning om at hive Mouratoglou retur, fordi Carlsen følte, at Rune var på rette vej under ham, men jeg fornemmer også, at samarbejdet mellem Carlsen og Christensen er markant stærkere, fordi ingen af dem har et kæmpe ego, der skal plejes. 

De spillemæssige forskelle var også til at tage at føle på, da der blev skiftet mellem Mouratoglou og Carlsen. Den franske træner havde meget fokus på, at Rune skulle afgøre boldene hurtigt, gerne på første eller andet slag efter sin serv, ligesom der ofte blev satset vældig meget på returen. Carlsen har haft en anden approach, som handler om, at Rune skal være mere tålmodig og tage duellen, hvor bolden måske først bliver afgjort efter femte eller sjette slag, og det har efter min vurdering passet danskeren bedre.

Det er også værd at huske på, at der næsten ikke findes nogen, der kan lære Rune at spille tennis. Det kan han allerede godt, så det handler mere om de små justeringer eller verbal støtte fra boksen. Derudover betyder det alt for Rune, at han har en træner, der vier sit liv til ham. Det går ikke, at træneren ikke er til rådighed ved alle turneringer, hvilket i høj grad var et problem under både Becker, Lüthi og Mouratoglou. Sidstnævnte havde også andre interesser, der gjorde det svært, da han først og fremmest ønskede at fokusere på og promovere sit akademi.

Foto: Alamy

Lars Christensen – på prøve, men nu permanent

Pludselig var Lars Christensen træner for Rune. Den rutinerede ræv var ellers officielt stadig træner for Clara Tauson.

Resultaterne har da også været glimrende under den danske træner. Et nederlag i Riyadh mod Carlos Alcaraz, hvor Rune spillede en fin kamp. Derefter en semifinale i både Basel og Paris. 

Derfor glæder det mig også, at Lars Christensen fortsætter i teamet i 2025, hvor både han og Kenneth Carlsen kommer til at indgå. Det bliver spændende at se, hvordan fordelingen bliver, og ikke mindst hvem der primært kommer til at rejse med Rune til turneringerne, men mit håb er, at det bliver den samme person hver gang, så der kommer kontinuitet. 

Det er selvfølgelig heller ikke udelukket, at de begge er at finde i boksen, og i det hele taget er det en fantastisk konstellation med de to herrer, som Rune stoler utroligt meget på. 

Jeg har læst kritik af, at Rune tidligere har haft to trænere tilknyttet på samme tid, men det er altså ikke et særsyn. Både Federer, Nadal og Djokovic har alle haft flere trænere på én gang, og det har aldrig været et problem.

Her har Holger Rune leveret flot

Rune er paradoksalt nok blevet kritiseret meget for sine server i 2024, men det er på ingen måde hér, det er gået galt. Faktisk tværtimod. 

Lad os lige slå fast, at serverne har været et stort forbedringspunkt hos Rune. Danskeren har sågar selv talt om, at det har været et punkt, der har været fokus på, men det handler i højere grad om at undgå udsving, for i det store hele har serven fungeret glimrende for Rune i 2024. 

Der hører mere til en serv end blot esser, men lad os starte med at kigge på det, og så dykker vi lidt dybere ned i det efterfølgende. Rune har lavet 456 esser i 2024, hvor han lavede 359 i 2023. Det er 97 esser mere i 2024, hvor han faktisk har spillet to kampe mindre, end han gjorde i 2023. Det er en markant forbedring, og den forstærkes af, at det er blevet til markant færre dobbeltfejl. Det er blevet til 194 dobbeltfejl i 2024, hvor det blev til 259 i 2023. 

Fordele og ulemper

Der vil altid være folk, der argumenterer for, at det ikke nødvendigvis er negativt, at tallene for dobbeltfejl er højere, fordi det betyder, at man går mere efter sin 2. serv, hvor man jo omvendt også kan vinde en masse på den konto fremfor bare at bruge den som en point starter. Det handler om at finde en god balance, og jeg mener virkelig, at Rune har ramt den lige i røven i 2024. 

Som det kan ses på grafikken, har Rune forbedret sig på alle parametre, undtagen på sin 1. serv procent, hvilket også har været et kritikpunkt rettet mod Rune. En 1. serv % på 60 er dog ikke decideret lav, men jeg ved, at danskeren har arbejdet med et ret erklæret mål om at sætte 67% af sine 1. server i 2024, og den mission er i hvert fald mislykkedes. 

Stærke server

Særligt interessant bliver det, når man sætter Runes tal lidt i kontekst. ATP Tourens datacenter laver en såkaldt rating på spillerne, både i løbet af kampen, hvor det er fra 1-10, men også en mere overordnet rating, hvor det er fra 0-500. 

Ratingen tager forskellige parametre i betragtning, som handler om fart, spin, dybde, bredde og en måling af disses indvirkning på modstanderen. Derudover vurderes der på tal om 1. serv procent, 2. serv procent, 1. serv point vundet, 2. serv point vundet, servepartier vundet samt esser og dobbeltfejl pr. kamp. Med andre ord er der altså ret meget data bag, og målingen bør være rimelig skudsikker. Det skal dog siges, at ratingen er tilgængelig fra de sidste 52 uger og ikke kun 2024, hvorfor sæsonfinalerne fra 2024 er inkluderet, men det bør nærmest ikke have en indvirkning på ratingen, da det er så få kampe.

I denne rating ligger Rune placeret som nr. 22 i verden, og det er virkelig flot. Rune bliver aldrig en servekanon, så vi skal ikke sammenligne ham med spillere som Mpetshi Perricard, Matteo Berrettini eller Hubert Hurkacz, som alle ligger helt i toppen. Mpetshi Perricard scorer i øvrigt 299,5, mens Rune scorer 277,9. Det er tal, han skal være vældig tilfreds med, og hvis han kan hæve 1. serv procenten en smule, så kan det blive rigtig godt.

Råddent returspil af Rune

Ak, ja. Nu har jeg været særdeles positiv angående Rune, men der er intet at være positiv omkring, når det kommer til danskerens returspil. 

Rune præsterer særdeles ringe, og samtlige tal på hans returspil har forværret sig siden 2023, og selvom det drejer sig om ganske få procentpoint, så betyder det bare så vanvittigt meget i en sport, hvor det bliver afgjort på ganske få point. For lige at understrege den pointe om, hvor tæt en sport tennis er, så vandt Jannik Sinner hele 91% af sine kampe i 2024, men kun 55% af sine point. Derfor er samtlige point afgørende i tennis. 

Derfor er det også værd at bemærke, at Rune i 2024 blot har vundet 27% bag modstanderens 1. serv, hvor det blev til 29% i 2023. 

På bundlinjen ses det, at Rune vinder 19% af modstanderens servepartier i 2024, hvor det blev til 21% i 2023. 

Når man spiller 856 retur partier på en sæson, så ender det med at blive en del partier, og der er det desværre gået den forkerte vej for Rune. 

Det er lidt besynderligt, for i tennis kredse er der en generel forståelse af, at Rune rent teknisk er en af de bedste returspillere på ATP Touren. Tallene bakker det bare ikke op. 

Bekymrende rangering

Kigger vi igen på ratingen, der er lavet af ATP Touren, men denne gang på retur spillet, så er det altså også ganske chokerende læsning. Rune befinder sig således ikke engang i top 50, og faktisk er han rangeret helt som nr. 58 i verden. Det er decideret bekymrende, og det er det også, fordi Rune også ligger særdeles lavt, når det kommer til blot at få modstanderens serv i spil. 

Det er også bekymrende, fordi man, hvis man har en lidt svag serv, ofte kan gemme sig bag andre ting, som gør det naturligt, at man måske halter efter på den front, hvilket blandt andet kan være højde. 

Men der findes ingen naturlige forklaringer på, at Rune udmærker sig så ringe, når det kommer til retur spillet. 

Hvis jeg alligevel skal pege på en årsag, så peger jeg på den manglende klare spillestil, som har været et stort problem i 2024, og det hænger altså sammen med de mange trænerskifte. Det har i alt for mange kampe virket til, at Rune har været fuldstændig rådvild på sine returneringer og i sine returpositioner. 

Ofte virker det til, at han ikke aner, om han skal stå langt inde i banen eller langt tilbage, og det værste er at være i tvivl. Det er ikke så vigtigt, om du gør det ene eller andet, men du skal være afklaret. Derfor er Medvedev en af de bedste returspillere, vi nogensinde har set, selvom det ser lidt fjollet ud, at han næsten står på tilskuerrækkerne og returnerer. 

En anden ting er at være afklaret med, hvornår man skal nøjes med at blokere bolden tilbage, slice eller decideret slå til den. Her har det også haltet for Rune. 

Runes kryptonit i 2024

Rune har blot vundet to kampe mod spillere i top ti i 2024, og de sejre faldt mod henholdsvis Grigor Dimitrov og Alex de Minaur. Ellers bød det på syv nederlag mod top ti spillere.

Det er en enormt skuffende statistik for en spiller, som er blandt de allerbedste i verden, særligt taget i betragtning af, at Holger Rune inden 2024 allerede havde taget 14 sejre mod top ti modstandere i sin allerede korte karriere. Det beviser jo, at han har kvaliteten til at slå dem. I 2022 slog han endda hele ni top ti spillere.

Han har allerede slået spillere som Novak Djokovic, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz og mange flere topspillere, og det er noget, han skal finde tilbage til, hvis han ønsker at tage de helt store titler. Titler fik han i øvrigt nul af i 2024.

I top 30 er der kun tre spillere, der har vundet færre kampe mod top ti modstandere i 2024. Hubert Hurkacz og Alejandro Tabilo med én hver, mens Sebastian Baez måtte gå igennem 2024 med nul sejre mod top ti modstandere. Fire spillere i top 30 har en lavere sejrsprocent mod top ti modstandere. 

Kigger man på samtlige spillere på ATP Touren er der 27 spillere, der har formået at vinde tre kampe eller flere mod top ti modstandere, hvilket naturligvis er mere end Runes blot to sejre. På tværs af hele ATP Touren er han rangeret som nr. 44, når det kommer til sejrsprocenten mod top ti modstandere. 

Markant flere uprovokeret fejl i 2024

Vi har tjekket statistikker igennem for samtlige kampe fra 2023 og 2024 for at finde tre nøgletal for Rune, og det drejer sig om vinderslag, antal uprovokeret fejl og point vundet ved nettet. 

Her springer det først og fremmest i øjnene, at danskeren har lavet knap 300 flere uprovokeret fejl i 2024, hvilket selvsagt er noget, som danskeren skal have barberet ned. Selvom Rune spiller med en vis chance betoning i sit spil, så er danskeren allerbedst, når han spiller det, man kalder procent tennis, altså tennis hvor man stiller med en lidt større margen og ikke nødvendigvis går efter linjerne hver gang. 

I hans allerstørste sejre, stikker det også ud, at han laver meget få uprovokeret fejl, og det var blandt andet da han slog Novak Djokovic i Rom i 2023, hvor det kun blev til fire af slagsen i sejren over legenden. 

Forskellen er mindre, når det kommer til point vundet ved nettet, men igen havde han flere af slagsen i 2023, selvom han spillede færre kampe. Rune er så god ved nettet, så uden at han skal spille decideret serv-flugt spil, så virker det som en god idé at søge nettet lidt oftere, end han har gjort i 2024. 

Antal vinderslag er relativt lige mellem 2023 og 2024, men i og med, at han har lavet markant flere esser i 2024, så er vinderslag efter en duel stadig noget mindre, end den var i 2023. 

Igen er der altså tale om tal, der har været nedadgående for danskeren, selvom han fandt et fint niveau mod slutningen af sæsonen.

De skæve statistikker

Jaja, det skal ikke nødvendigvis være så seriøst det hele. Nu har vi også nørdet godt igennem, så det er passende, at vi også kommer i et lidt mere muntert hjørne, og der er måske mange af de her statistikker, som du ikke vidste, men nu kan du blære dig til familie, venner eller kollegaer, når snakken falder på Holger Rune. 

Spiser venstrehåndede spillere til morgenmad: 

Rune har i 2024 mødt en venstrehåndsspiller syv gange, og det er blevet til syv sejre. Hvis verden bestod af Holger Rune og venstrehåndede spillere, ville han altså være Grand Slam-vinder allerede. 

Har overhånden i fem-sæts kampe:

Rune har spillet tre kampe, der er gået i fem sæt i 2024. Han har vundet to af dem, men måtte som bekendt gå fra banen som taber mod Zverev ved French Open.

Skal helst vinde første sæt: 

Ja, det kan lyde banalt. Det bliver nemmere at vinde kampen, hvis du vinder første sæt, men for Rune er det måske endnu vigtigere. Han har ikke en decideret dårlig statistik, hvad det angår, men har “kun” formået at vinde 10 kampe ud af 18 mulige. Jannik Sinner har til sammenligning 10 sejre og to nederlag, når han har tabt første sæt. 

Tiebreak er en stor fordel for danskeren:

Runes historik i tiebreaks i 2024 er 20 sejre og 11 nederlag. Det er virkelig flotte tal, selvom statistikken tidligere på året så endnu bedre ud, men det er altså stadig en vældig flot statistik. Det vidner om en stærk mentalitet, selvom danskeren ofte har været beskyldt for det modsatte. 

Stærk under pres:

Ja, det hænger lidt sammen med tiebreak statistikken, men det er værd at bemærke, at Rune præsterer godt på alle de parametre, der indgår i “under pressure” statistikken, hvor blot fem spillere har været stærkere end Rune i 2024. Det indebærer blandt andet tiebreak sejre og evnen til at vinde det afgørende sæt.

Forventninger til 2025

Der er meget i Holger Runes spil, som ikke nødvendigvis kan måles med data, men generelt ser jeg en opadgående kurve hos danskeren. Jeg kan også godt forstå, hvis man sidder og tænker, jamen hvordan i alverden er han rangeret så højt på ranglisten, hvis han præsterer så dårligt på de her statistikker, der er nævnt. Som sagt, meget kan ikke måles, og Holger Rune ér en af verdens bedste tennisspillere, som med sit rene talent, sin stærke forhånd og baghånd, sit fremragende netspil og en masse andet har formået at etablere sig i verdenstoppen.

Hvis han får knækket koden til at slå topspillerne igen samt får defineret en helt klar spillestil, så kan vi godt tillade os at forvente meget. 

Jeg synes, det er svært at sætte decideret rangerings- eller Grand Slam-mål for sæsonen, og ret beset er det jo heller ikke mit job, men forventningen må være, at han skal med til sæsonfinalerne i 2025. 

Selvom Rune trives under pres, så vil det måske også lette noget af presset på hans skuldre, hvis han ikke går ind med en forventning om, at han absolut skal vinde French Open eller andre store turneringer. 

Skriv første kommentar

Skriv et svar