18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Holger Rune udfordrer legenderne: Jeg bliver lidt ‘wow’, når jeg læser det

Holger Rune ved Madrid Open. Foto: Scanpix / Isabel Infantes

Carlos Alcaraz og Holger Rune har blæst hele verden bagover med deres fantastiske evner, når de træder ind på tennisbanen og fremviser deres fremragende for- og baghåndsslag og deres uforudsigelige stopbolde. 

De to tennisvidundere bliver ofte sammenlignet med de allerstørste legender gennem tiderne i form af Novak Djokovic, Rafael Nadal og Roger Federer. 

Vi har analyseret de to unge stjerner i et stort datasæt med især to ting for øje. Først og fremmest ønskede vi at få en fuld indsigt i deres præstationer i de seneste års tid, og derfor har vi gravet en anelse dybere i dataarkivet for at se, hvilke dele af spillet, de to stjerner særligt excellerer i. 

Derudover har vi sammenlignet både Alcaraz og Rune med føromtalte Djokovic, Nadal og Federer. Metoden til dette har ganske enkelt været, at vi har udvalgt nogle parametre, hvor vi sammenligner Alcaraz og Rune med legenderne, fra da de havde præcis samme alder. Deraf kan vi måske udlede, om det virkelig er retfærdigt at omtale dem som lige så store talenter, som Djokovic, Nadal og Federer var.

I løbet af denne artikel kan du finde udpluk af vores indsamlede data, ligesom vi har talt med Holger Rune, Aneke Rune og den tidligere Wimbledon vinder i double, Frederik Løchte Nielsen, der alle forholder sig til den danske tennisstjerne. 

Hvis du ønsker at tilgå hele det rå datasæt, så kan du finde det her.

Carlos Alcaraz i kamp i Madrid. Foto: Scanpix / Isabel Infantes

Det er ikke tilfældigt, at jeg kan det, jeg kan

Først og fremmest kan du her se, hvilke top 20 spillere, der har klaret sig bedst fra den 1. april 2022 til og med dags dato, når man kigger på ATP sejre vundet i %.

Som du kan se i denne tabel, er den sensationelle spanier Carlos Alcaraz den spiller, der har den næsthøjeste sejrsprocent i sine ATP kampe i denne periode, mens den legendariske serber Novak Djokovic i den grad stadig har et højt niveau trods en fremskreden alder. Det skal dog noteres, at Djokovic har spillet færre kampe end resten af top ti. 

Holger Rune er placeret som nummer seks, og selvom danskeren har præsteret voldsomt flot siden sit helt store gennembrud, er han langt fra tilfreds endnu. 

“Jeg arbejder jo på at blive bedre hele tiden. Så det er jo ikke tilfældigt eller heldigt, at jeg kan, det jeg kan. Jeg arbejder målrettet på enkelte dele i mit spil, men også meget på at spille det tennis, jeg kan lide. Jeg har et godt fundament, og jeg har ikke rigtig nogle begrænsninger, så jeg skal egentlig bare være fri og spille det jeg har lyst til”, indleder Rune, inden han fortsætter: 

“Det lyder simpelt, men det er også noget man skal øve sig på. At være tro mod sin spillestil. Man kommer jo ikke sovende til store resultater, og samtidig skal man have det sjovt, synes jeg. Det er vigtigt for mig at have det sjovt. Når det går allerbedst for mig, så er det, hvor jeg føler ro omkring mig og har det sjovt. Jeg elsker at spille tennis, og det er nok mit største drive.”

Vi fangede den tidligere Grand Slam-vinder Frederik Løchte Nielsen, der vandt Wimbledon i double i 2012, der bestemt også mener, at Rune har en lys fremtid foran sig.

“Hvis man skal snakke om spillere, der har en mulighed for at opnå det samme som de største legender, så er jeg helt enig i, at Alcaraz og Rune er de to, der kan gøre det. Jeg synes, de har den bedste platform at bygge videre på lige nu.”

“Det er to spillere, der virkelig spiller tennis og får det bedste ud af sig selv. Årsagen til at Alcaraz måske er en anelse længere fremme end Rune lige nu, er fordi Alcaraz måske står lidt bedre fysisk. Han har en naturlig styrke, men når Holger får bygget det op, så bliver han grufuld at møde for alle spillere, fordi han næsten ikke har nogen svagheder.”

Det danske stjerneskud i en serv. Foto: Scanpix / Juan Medina

“Holger har en af de bedste andenserver i verden”

Noget af det, der længe har været nævnt som Runes helt store styrke, er hans 2. serv, og i den ovenstående tabel vises statistikken 2. server vundet i procent, hvor Rune igen blander sig helt i toppen. 

Alcaraz er en smule foran Rune, men det drejer sig om marginaler. Det er et aspekt i spillet, som Rune er opmærksom på, og han fortæller her, hvorfor det går så godt på den front. 

“Jeg stresser ikke over at skulle spille om mine point. Jeg tror på mit spil, og måske er det derfor, det går rimelig godt bag andenserven. Mit fokus er nu altså at sætte cirka 67% førsteserver. Det mål skal gerne nåes i år. Jeg bruger hovedet bag min anden serv. Det skal jeg huske bag min førsteserv også, så jeg ikke bare tænker masser af fart og fyrer en serv af.”

Frederik Løchte Nielsen er vældigt imponeret af Holger Runes 2. serv, og han tøver ikke med at kalde den en af de bedste i verden. 

“Jeg er meget enig med Holger, når han siger, at han ikke stresser over at skulle spille om sine point. Det er en af de helt store udviklinger, han har været igennem det seneste halvandet år.”

“Holger er en af de bedste i verden til at bruge sin 2. serv proaktivt og ikke bare bruge den som en pointstarter. Han server både slice, kick, hårdt og langsomt på sin 2. serv. Den er virkelig et stærkt våben for ham.”

Sammenligningerne gør mig lidt ‘wow

Carlos Alcaraz´ og Holger Runes fantastiske præstationer har fået tennispublikummet verden over til at sammenligne dem med de største legender gennem tiderne, som Novak Djokovic, Rafael Nadal og Roger Federer. 

Vi har gjort det samme, og i tabellen ovenfor kan du se sammenligninger for blandt andet legendernes placering på verdensranglisten, da de havde samme alder som de to stjerneskud. 

Det ses altså blandt andet, at Roger Federers bedste placering, da han fyldte 20, var en placering som nr. 15 på ranglisten, hvilket Holger Rune altså for længst har overgået. Aktuelt indtager han syvendepladsen på ranglisten. 

Du kan også se, hvor mange sejre alle de respektive spillere havde mod top ti spillere. 

Carlos Alcaraz har formået at vinde 16 kampe mod top ti modstandere, hvilket altså er én sejr mere end Rafael Nadal havde i den alder, selvom han var anset som værende et helt sensationelt talent. 

Holger Rune har formået at vinde 11 kampe mod en top ti modstander, hvilket er mere end både Roger Federer og Novak Djokovic, der havde fået henholdsvis ni og seks sejre mod en top ti modstander i den alder. 

Frederik Løchte Nielsen forholder sig også til denne statistik, der dog ikke overrasker den tidligere Wimbledon-vinder, da Holger Rune er skabt til disse kampe ifølge ham. 

“Holger er skabt til de kampe på de største stadions mod de allerbedste spillere. Det er dér, han føler, at han hører hjemme. Det er dér, han føler sig mest komfortabel.”

Holger Rune har været vant til de store sammenligninger længe nu. Han lægger mærke til det, men forsøger at holde benene på jorden, selvom han da erkender, at det er stort at blive sammenlignet med navne som Djokovic, Nadal og Federer. 

“Jeg bliver lidt ‘wow’, når jeg læser det. Det er nok meget godt, at jeg ikke selv kører de sammenligninger af, men holder mig nede på jorden. Det ser jo fantastisk ud lige der, men jeg har jo kun været knap to år på touren, så jeg har jo ikke opnået en brøkdel af det, de har endnu. De er gode forbilleder. De har sat overliggeren højt, og det kommer de næste generationer jo nok ubevidst til at arbejde ud fra – mig selv inklusiv.”

“Når man sammenligner og ser isoleret på min udvikling skridt for skridt, så virker mine resultater jo meget naturlige… At jeg bliver lidt bedre hele tiden og slår bedre spillere. Det skal jeg gerne blive ved med. Jeg synes jo, det er sjovt at udvikle sig, og jeg har rigtig meget, jeg stadig gerne vil blive bedre til.”

“Lad nu for pokker børnene drømme”

Holger Rune har store drømme, og han drømmer om Grand Slam sejre. Men det handler, som han selv sagde tidligere, om at have det sjovt på rejsen mod målet. På rejsen mod målet har han haft sin mor med, der også er hans manager. 

Vi talte også med Aneke Rune, der fortæller, at hun altid har gjort en dyd ud af aldrig at slukke sønnikes drøm. 

“Jeg taler generelt aldrig begrænsninger eller hvad nu hvis. Jeg tager dagene, som de kommer, og fylder man det rigtige i sine dage og arbejder i den retning, man gerne vil, hvorfor skulle man så ikke lykkes selv med sine vildeste drømme? Jeg tror helt grundlæggende, at man kan alt. Man kan skabe sit eget liv og opnå det man gerne vil,” indleder Aneke og fortsætter: 

“Hvis du laver benspænd i en ung alder eller kommer med for mange, hvad nu hvis….så slukker du noget af det uskyldige lys, den uberørte passion, som jeg tror er et vigtigt drive senere hen. Lad børnene drømme og støt dem i, hvad pokker de nu gerne vil. Hvis de brænder for det, skal de nok lykkes.”

Men lad os endnu engang vende tilbage til det, der handler om at have det sjovt. Holger Rune fortalte tidligere, at han elsker at spille tennis, og at han også foretrækker at have det sjovt på tennisbanen. 

Det smitter i den grad af, fortæller Frederik Løchte Nielsen, der kalder ham en af de mest underholdende tennisspillere i verden. 

“Jeg synes, at han er en af de mest underholdende spillere i verden. Jeg følger ham naturligvis tæt, fordi han er dansker, men i særdeleshed fordi han er en af de ganske få top tennisspillere, der underholder mig ved at spille tennis.”

“Mange spillere har en tendens til at slå tennis, men jeg synes oprigtigt, at han spiller tennis, hvilket er en sjældenhed. Holger er klart en af de mest interessante tennisspillere at se på.”

Det falske narrativ om Holger Rune

Men Holger Rune er også en type, der skiller vandene, fordi han er karismatisk på tennisbanen. Dette er dog også et aspekt, som den tidligere Wimbledon-vinder holder meget af, og han understreger, at Holger Rune langt fra er så slem, som mange gør ham til. 

“Der er så mange virkelig kedelige tennisspillere, og han har altså forbedret sig markant i forhold til hans ageren på banen.”

“Men man skal altså tænke på, at der har været et kamera på ham, siden han var 16 år gammel. Han er stadig bare en knægt, der er passioneret og elsker at spille tennis. Han er stadig ved at uddanne sig i livet. Jeg synes, det er virkelig fedt, at han giver noget til publikum.”

“Jeg synes for eksempel, at det er ærgerligt, at Novak Djokovic ikke bare omfavner sig selv og står ved den person, han er.”

“Jeg synes dog også, at der bliver opbygget et narrativ omkring Holger, som ikke er helt korrekt. Han er slet ikke så slem, som han bliver gjort til, og når han har tabt en kamp, er det helt normalt, at der er en overskrift, hvor der står `irriteret Holger Rune´. Det, synes jeg, er doven journalistik. 

Holger Rune blev desværre slået ud af Madrid Open, men inden da vandt han BMW Open i München. 

Den næste store turnering, Holger Rune står overfor, er Masters 1000 turneringen i Rom, som er den sidste master turnering, inden det går løs til den legendariske French Open, som også var den turnering, hvor folk for alvor spærrede øjnene op for Holger Rune for første gang, da han nåede kvartfinalen, inden han blev slået ud. 

Alle tal i artiklen er valideret af OPTA.

Skriv første kommentar

Skriv et svar