18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Godt Klar’t #15: Optakt til 8. Superliga-runde

Godt Klar’t fortsætter på skrift en sidste gang inden Jeppe Rud Skak er tilbage fra sit bornholmske eventyr.

Nøjagtigt som i podcasten varmer vi op med:


Tre af en art:

  • Rundens målscorer: Jay Roy Grot, Viborg

OB tillader mere end 15 afslutninger mod sig pr. kamp og har på intet tidspunkt set defensivt stabile ud på trods af to sejre i træk. Grot har haft mindst to afslutninger fire spillerunder i træk og scorede også sidst de to hold mødtes på Fyn. Selvom Christian Sørensen ikke er der til at lægge indlæg i fødderne på ham, bør Grot få chancer nok til scoring mod fynboerne.

  • Rundens spørgsmål: “No Vallys, no Party?”

Silkeborg har solgt Nicolai Vallys til Brøndby. Den vævre kantraket missede ikke en eneste kamp for SIF i sidste sæson, og i den eneste kamp uden Vallys i denne sæson var Silkeborg svært på hælene mod Lyngby, hvor man kun fik knebet 2-2 med hjem til Søhøjlandet. Dengang spillede islandske Stefan Thordarson venstre kant, men spørgsmålet er, om SIF vælger at spille nyerhvervelsen Kasper Kusk fra start trods begrænset spilletid i sæsonen for AaB.

  • Rundens uvenskab: AGF – FC Nordsjælland

Det kan sagtens blive intenst på Ceres Park mandag aften, når FCN gæster AGF. Der er lagt i kakkelovnen til topkamp, hvor vinderen af opgøret, afhængig af øvrige resultater i blandt andet Lyngby og Parken, kan gå på jagt efter førstepladsen i rækken.

AGF har lavet flest frispark af alle hold indtil nu, og i sidste sæson var kortene flittigt i brug i de fire indbyrdes opgør, hvor det endte med 16 kort undervejs, og selvom joviale Jakob Sundberg dømmer, kan det sagtens blive med masser af dramatik.

Og så til den kronologiske optakt:


FC København – Silkeborg, fredag 19:00

Hovedpine til FC København uden Pep Biel? (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Begge hold er blevet en nøglespiller fattigere. Spilleren med flest afslutninger i 2022/23, Pep Biel, og spilleren med flest afslutninger i 2021/22, Nicolai Vallys, er skiftet til henholdsvis Olympiakos og Brøndby, og det blir spændende at se, om det medfører offensivt grus i maskineriet.

FCK har bekræftet Andreas Cornelius som velkendt comeback kid, og kampformen bør være glimrende efter fint med spilletid hele sommeren i gennem for Trabzonspor. Også Christian Sørensen er hentet ind fra Viborg, men om han er tiltænkt som førstevalg foran Viktor Kristiansen bliver spændende at se.

De fire indbyrdes opgør sidste sæson gav fem point til hvert hold, men det var FCK, som skabte flest store chancer (mindst 0,3 xG) med 7-3 i hvidt favør.

Samtidig er kampen en generalprøve for begge hold inden europæisk ilddåb denne sæson. FCK skal til Dortmund tirsdag i Champions League, mens Silkeborg tager turen lidt længere vestpå med en udekamp mod Anderlecht torsdag i Conference League.

Leanders tip: 2-0

FCK har formået at komme tilbage på sporet efter samtlige tre nederlag i denne sæson. 0-1 mod Horsens blev fulgt op af 3-1 i AaB, 1-3 mod Randers blev fulgt op af en flot 4-1 sejr i derbyet, mens 2-4 mod Viborg blev efterfulgt af en flot, europæisk 2-1 sejr mod Trabzonspor. Andreas Cornelius bør gå direkte i start-11’eren til endnu et comeback i Parken. Silkeborg var sløje mod OB, og det blir spændende at se, hvordan man reagerer på den blot anden SL-kamp uden Vallys de sidste 40 opgør i landets bedste række.

Jeppe Rud Skaks tip: 2-1


Lyngby – Randers, søndag 14:00

Lyngby kommer til at savne forsvarskrumtap Andreas Bjelland (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix)

Skaden til Andreas Bjelland kan vise sig at være en mindre katastrofe for Lyngby, for tallene taler sit tydelige sprog:

Siden Bjelland kom til klubben i sommeren 21 har Lyngby spillet uden den rutinerede forsvarsgeneral 16 gange fra start i alle turneringer, og hele FJORTEN af gangene har man ikke holdt et Clean Sheet – heraf blev 13 af kampene spillet i 1. division, hvor Lyngby var favoritter langt størstedelen af tiden.

Bjelland har den højeste pasningsprocent af alle markspillere for Lyngby, og hans rutine blir savnet mod Randers.

Til gengæld har Lyngby fået et voldsomt stærkt kort i front, hvor rutinerede Alfred Finnbogason kom til på transfervinduets sidste dag. Islændingen bombede absurd høje 53 gange på to sæsoner i Æresdivisionen for 9-10 år siden, og selvom spilletiden i Bundesligaen blev mindre og mindre, nåede han trods alt to ligascoringer på under fem timer så sent som i sidste sæson. Spændende, hvordan kabalen i front kommer til at se ud med Mathias Kristensen og Emil Nielsen som hidtidig frontduo.

Randrusianerne var ikke flyvende mod AaB, men kapitaliserede nok engang på en hurtig scoring til at kunne kontrollere kampen på. Randers har blot været bagud 94 minutter i sæsonen, hvoraf de 77 var mod OB. Kun FCM med 82 minutter har været bagud mindre tid end Thomas Thomasbergs tropper.

Det står forsat sløjt til med antallet af både smart passes, deep completions og key passes, hvor RFC ligger pænt bag ved Lyngby på alle tre parametre. Spørgsmålet er, om Randers-holdet er sat godt nok op til, at pointene fortsat flyder ind på kontoen selvom spillet ikke flyder på samme måde. Odds-mæssigt åbnede Thomasbergs tropper helt nede i odds 2,10, men er altså blevet spillet op i markant højere 2,45, der er status torsdag aften.

Leanders tip: 1-1

Lyngby har kun givet én stor chance væk de sidste tre kampe, og man sidder ikke med indtrykket af, at første sejr er kilometer væk. Bjellands skade gør ondt og minimerer chancen for et Clean Sheet, men 1-1 ligner en logisk pointdeler i et tæt opgør.

Jeppe Rud Skaks tip: 1-1


OB -Viborg, søndag 14:00

Ikke flere indlæg fra Christian Sørensens fod til Viborgs offensiv-spillere (Foto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix)

OB har vundet to Superliga-grundspilskampe i træk for første gang siden oktober/november 2020 og jagter nu første sejr over Viborg siden Anders K. Jacobsen scorede hattrick for fynboerne for mere end seks år siden i en 5-1 sejr i 15/16-sæsonen.

At dømme på statusrapporten fra OB-bloggen OBstemmer.dk, blæser der positive vinde over fynboernes træningsintensitet for tiden, og det blir spændende at se, om der er plads til nogle af fynboernes nyerhvervelser, måske især i form af svenske Armin Gigovic, der blev hentet af russiske FK Rostov for op mod 20 millioner danske kroner for to år siden og som nu er uden kontrakt grundet konflikten i Rusland. Gigovic kommer dog i fin kampform eftersom han har været på kontrakt i Helsingborg de sidste fire måneder med over 1.000 minutters spilletid for bundholdet i Allsvenskan.

OB’erne mangler dog stadig at skabe store chancer. To styk på 10 timers fodbold er det blevet til, og sejren mod Silkeborg senest kom trods alt på et tilfældigt straffespark dybt inde i overtiden.

Viborg kommer dog også fra en af de mere lunkne indsatser denne sæson, hvor 2-1 mod Lyngby først blev sikret på to scoringer i løbet af de i alt 16 tillægsminutter. For blot anden gang i sæsonen skabte VFF ikke en stor chance, og nu blir det altså uden Christian Sørensen i startopstillingen, som i sidste sæson spillede SAMTLIGE 2970 minutters Superliga-fodbold og heller ikke missede et eneste minut i denne sæson.

Det bliver spændende at følge erstatningen Oliver Bundgaard, der er hentet i Randers med fine anbefalinger med på vejen, men Bundgaard har kun spillet fire minutters SL-fodbold den sidste måned siden anden spillerunde og skal helt sikkert bruge tid på at finde ind i rutinerne med sine nye medspillere.

Odds-mæssigt virker det kun fair, at Jacob Friis’ tropper stadig blir vurderet som et bedre hold end OB qua den fuldstændig lige oddssætning.

Leanders tip: 1-1.

To hold, der spillede uafgjort tre gange i fire SL-opgør sidste sæson. Viborg uden Christian Sørensen bliver en interessant oplevelse, og med fynboernes resultatmæssige medvind, må troen på et positivt resultat her være temmelig høj.

Jeppe Rud Skaks tip: 1-2


Horsens – Brøndby, søndag 16:00

Rejser Brøndby og Mathias Greve sig i Horsens? (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Horsens fortsætter opturen og nærmer sig langsomt et år uden nederlag på CASA Arena i ordinær tid. Syv sejre og seks uafgjorte er facit de sidste 10 måneder siden det blev 0-1 mod Lyngby i 1.division tilbage i slutningen af oktober 2021.

Eks-Brøndbyeren Simon Makienok var det mest opsigtsvækkende navn i Horsens’ transfervindue, hvor man lykkedes med at holde på salgsemner som Musonda og Gomez. Den svært skadesplagede angriber kommer dog fra den første sæson med mere end 1.000 minutters spilletid siden 2015/16 i Charlton, og Makienok leverede godkendte seks scoringer på 1.016 minutters fodbold for St. Pauli i bunden af 2. Bundesliga.

Starter han inde bør der være garanti for at han bliver sat op til afslutninger, for Den Gule Fare spiller friskt til og har 4.flest afslutninger af alle i sæsonen, endda kun overgået med tre afslutninger af Viborg og fire af FC Midtjylland. Læg dertil, at næsten halvdelen af afslutningerne er kommet fra DangerZone.

Brøndby tåler ikke et nederlag i Horsens, hvis man vil undgå den pointmæssigt dårligste start på Superligaens første otte runder nogensinde. Den offensive tørke ser dog ud til at blive slukket meget snart med de attraktive tilgange af Ohi Omoijuanfo fra Crvena Zvezda og Nicolai Vallys fra Silkeborg.

Selvom Vallys statistisk set har leveret en sæson, der er langt fra sidste sæsons vidundersæson for SIF, skal han nok give tiltrængt kolorit på en ellers bleg Brøndby-offensiv, mens Ohi Omojuanfo har spillet en lille times fodbold denne sæson for det serbiske storhold og dermed også bør komme i glimrende kampform.

Odds-mæssigt er Brøndby oppe at kysse det højeste odds i Horsens i over TI ÅR, og spørgsmålet er, om det nu også kan være rigtigt. Dengang var man underdogs med helt op mod odds 3,00, mens man denne gang blot er smalle favoritter med odds 2,55 i snit.

Leanders tip: 0-2

Hvor længe kan Horsens blive ved med at være så lidt på bolden og stadig klare frisag? Brøndby kommer som altid til at være massivt repræsenteret på CASA Arena, og selvom man røg en tur i kontramaskinen mod FC MIdtjylland sidste gang, udgør Horsens alt andet lige en noget anden type modstander end sidste sæsons nummer 1,2,3 og 5, som man har tabt fire af fem kampe til indtil videre samt til FCNs forvandlede førerhold. Vallys og Omoijuanfo flyver næppe fra dag 1, men de får gode chancer for det mod Horsens.

Jeppe Rud Skaks tip: 1-2


FC Midtjylland – AaB, søndag 18:00

Mere at smile over for Albert Capellas i FC Midtjylland? (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

FCM leverede en af sæsonens første helstøbte indsatser med 2-0 sejren i Brøndby. Det vigtige, første Clean Sheet kom i hus, og nu møder man igen et hold, der har voldsomt svært ved at skabe store chancer. Til gengæld er der også taget højde for det i oddset, for FCM står blot i 1,55 i snit – det laveste odds siden man stod i 1,43 i snit i sidste spillerunde af 2019/20-sæsonen, hvor mesterskabet forlængst var hjemme.

Spørgsmålet er dog, om ikke FCMs status som rundens klart største favorit er helt fair. Som tidligere antydet i Godt Klar’t-podcasts’ne af både undertegnede og Jeppe Rud Skak, har indtrykket efterhånden længe været “Det kan ikke blive ved med at gå skævt for FCM”, mens AaB-kursen tilsvarende ikke på ret mange tidspunkter har nået et punkt, hvor man blev tryg ved hverken defensiv eller især offensiven.

Nu er Viborg-teknikeren Younes Bakiz ny mand i Nordens Paris, men man sidder ikke med indtrykket af, at AaB mangler flere offensivspillere med fart. Derimod mangler man at finde en ordentlig 9’er, som kan blive spillet varm i DangerZone, og derfor er det nærliggende at tro, at Milan Makaric får genvalg i Herning søndag aften. Serberen startede senest i Randers for første gang siden runde 1 og gav hjemmeholdets bagkæde en del at forholde sig til. Spørgsmålet er, om det er nok mod FCM’erne, der også har en krævende Europa League-kamp mod Sturm Graz at forholde sig til torsdag; her SKAL FCM på tavlen fra start mod det eneste hold i gruppen, der er dårligere end dem selv.

Leanders tip: 1-0

Man sad med indtrykket af, at Brøndby Stadion var det perfekte sted at rejse sig for Albert Capellas tropper, der spillede klogt og med fart og skarpe omstillinger. Spørgsmålet er, om det lader sig gøre mod AaB, der tillader ufattelig få omstillinger mod sig denne sæson som en af få forbedringer fra sidste sæson. Derfor kan FCM sagtens komme i problemer, men det ligner unægteligt endnu et Clean Sheet til Capellas og co. med tanke på AaBs ufarlighed på de første 10 timers fodbold.

Jeppe Rud Skaks tip: 2-0


AGF – FC Nordsjælland, mandag 19:00

FC Nordsjælland’sk eufori efter 3-1 over FCK. Er de også tophold efter runde 8? (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

AGF fik for en stund løst den offensive krise, da man torsdag aften slog Jyllandsserie-holdet Vatanspor med 8-0 på Ceres Park. Norske Sigurd Haugen scorede hattrick og skal nu forsøge at få flere mål på kontoen, sådan så han ikke bliver overhalet af AGFs nye indkøb.

Sebastian Grønning er nemlig ny mand på Fredensvang efter at have fået ophævet sin kontrakt i koreansk fodbold. Inden afgangen til Asien spillede Grønning en forrygende halvsæson for Viborg med næsten tre afslutninger pr. kamp, seks scoringer og en voldsom aktivitet i DangerZone. Grønning har dog ikke fået mere end en times spilletid siden april måned og skal givetvis ses som en joker fra bænken mod FCN.

Gæsterne sparede nærmest alle startere i deres pokalsejr på 1-0 i Valby Idrætspark mod Frem, men så voldsomt stærke ud mod FCK i syvende runde, hvor man fik københavnernes stjernebesatte offensiv til at se ganske menneskelig ud.

I sidste sæson spillede AGF og FCN ekstremt målrige opgør på trods af aarhusianernes blodfattige spil under David Nielsen, og spørgsmålet er, hvordan kampen her kommer til at udfolde sig. FCN skaber statistisk set stadig ikke store chancer, selvom kampen mod FCK var flot, mens AGF skabte tre store chancer mod Horsens, men alligevel tabte 1-2 senest.

FCNs manglende evne til at skabe store chancer varer dog næppe ved, for man har hentet Wahid Faghir hjem fra tysk fodbold på et interessant lejeophold, hvor FCN-formen for fodbold sagtens kunne passe talentfulde Faghir aldeles fremragende. Kampformen er dog voldsomt tvivlsom, for Faghir har ikke spillet 1.holdsfodbold siden december 2021, omend han fik 135 minutter for det danske U19-landshold tilbage i marts måned. Forvent ikke, at han starter inde med det vons.

Leander tipper: 1-1

Odds-mæssigt er de to hold vurderet fuldstændig lige gode med 2,35 i snit på AGF, og det er svært at være voldsomt uenig i den betragtning. Kun ét af de seneste syv møder i Århus mellem de to hold er afgjort med mere end et mål, mens Flemming Pedersen i 12 kampe som FCN-træner har symmetriske fire sejre, fire uafgjorte og fire nederlag.

Jeppe Rud Skaks tip: 1-1

Skriv et svar