Hvordan reducerer jeg mine risici for at opleve negative konsekvenser på grund af pengespil? Artiklen er bragt sammen med Mindway AI, der hver dag sætter fokus på hvordan hjernen reagerer på spilafhængighed.
I de fleste tilfælde er det meget nemmere at tackle problemer, før de bliver til store monstre. Dette gælder især, hvis vi tænker på de problemer, som kan opstå i forbindelse med pengespil.
Når problemer med pengespil begynder at eskalere, kan de være meget vanskelige at håndtere og det kan potentielt skabe en paradoksal situation, hvor en person føler at den eneste måde han eller hun kan reducere problemerne er at blive ved med at spille på pengespil.
Som et eksempel kan en person, som oplever økonomiske vanskeligheder på grund af pengespil, føle at den eneste måde at han eller hun kan overvinde de udfordringer på, er at forsøge at genvinde tabet i form af flere pengespil.
Fastsat grænser for dig selv
Desværre vil denne strategi i langt de fleste tilfælde føre til endnu flere tab og eskalering af problemer. Det bedste råd vi kan give er derfor at være proaktiv og at implementere foranstaltninger til at begrænse dine risici, selv når du føler at du har fuld kontrol. Når der tales om forebyggende foranstaltninger, kan det fx være at fastsætte rimelige grænser for dig selv.
Det kan på en måde sammenlignes med at tage sikkerhedsselen på, før du kører i din bil. Du ved sandsynligvis at du ikke får brug for det på din køretur, men det kan redde dit liv, hvis du ender med at komme i en uventet ulykke.
Spiludbyderens værktøjer til ansvarligt spil
De fleste spiludbydere tilbyder forskellige værktøjer til at fastsætte grænser, som du kan bruge til at beslutte hvor meget du vil satse. Ofte vil du have mulighed for at fastsætte en indbetalingsgrænse, som enten er på dagligt, ugentlig eller månedlig basis. Nogle gange vil du også få mulighed for at fastsætte grænser for andre aspekter så som maksimalt tidsforbrug, loft for indsatser eller samlet tab inden for en bestemt tidsperiode.
Alle kan fastsætte grænser og det er lidt som at lave et budget for sig selv (vores artikel om Money Management kan hjælpe dig her). Grænserne gør det nemt at fastholde overblikket og det hjælper dig med at holde fast i dine beslutninger om din spiladfærd, selvom du måske fra tid til anden lader dig rive med. Har du brug for hjælp til at lave faste tidsrammer til dit spil, læs artiklen om Time Management.
Hvis du spiller hos flere forskellige spiludbydere, kræver det lidt mere arbejde, da grænserne ikke overføres automatisk fra den ene til den anden udbyder. I dette tilfælde er det måske en god ide at holde styr på dine indskud i form af et regneark eller fastsætte lavere grænser hos hver enkelte udbyder. Det nøjagtige pengebeløb en person kan bruge på pengespil uden at have risici, varierer fra person til person.
Lav et bugdet
Det kan være en god strategi at fastsætte et underholdningsbudget, som inkluderer pengespil, og derefter fastsætte en grænse, som afspejler hvor mange penge du er villig til at tabe på pengespil efter at du har sat penge af til dine regelmæssige udgifter. Ofte vil folk også nyde gavn af at fastsætte grænser for deres tidsforbrug.
Reflekter over hvor meget tid du har til fritidsaktiviteter og beslut derefter hvor meget af den tid du ønsker at bruge på pengespil, mens du også sætter tid af til andre aktiviteter, som du nyder at bruge tid på. Husk at genoverveje dine grænser fra tid til anden, når du oplever ændringer fx med din økonomiske situation eller andre vigtige dele af dit liv, som måske ændrer hvor meget tid eller hvor mange penge du har lyst til at bruge på pengespil.
Er du interesseret i, hvordan din risikoprofil ser ud, når du spiller for penge, så tag Gamalyze testen. En selvtest, der analyserer din beslutningstagning, ved at lade dig spille et lille kortspil.
Hold pauser fra spil
Hvis du har svært ved at holde dig til dine grænser, kan du måske nyde gavn af holde en pause fra pengespil i en tidsperiode, så du kan fokusere på andre aktiviteter. Husk på at pengespil aldrig bør skade dig, og at du kan tage kontakt til til StopSpillet på 70 22 28 25, hvis du har brug for at tale med en person om din spiladfærd, og hvilke foranstaltninger du kan træffe for at begrænse dine risici. Vi har desuden lavet en liste over links og telefonnumre til ansvarligt spil, både behandlingscentre og andre steder, man kan får hjælp
At tage en beslutning om at tage sikkerhedsselen på i forbindelse med dine pengespil, kan måske hjælpe dig med at undgå at skulle døje med nogle meget vanskelige problemer senere hen i livet.
Husk, at du altid kan ringe til StopSpillet på 70 22 28 25, hvis du har brug for at tale med nogen om dine spillevaner. Hvis du helt ønsker at lukke ned for dit spil, så kan du benytte ROFUS.nu, der tilbyder selvudelukkelse.
Flere artikler om ansvarligt spil:
Ansvarligt spil hos de danske bookmakere
Interview med psykolog Kathrine Møller Andersen om ludomani
Forstå hjernemekanismerne involveret i spilleafhængighed
Refleksionsøvelse – Din gamblingadfærd
Hvordan man spotter en person med gamblingadfærd
Når gambling bliver en strategi til at håndtere problemer
At komme sig over spilafhængighed: Et interview med Steve Girling