Når gambling bliver en strategi til at håndtere problemer

Artiklen er bragt i samarbejde med Mindway AI, der hver dag sætter fokus på hvordan hjernen reagerer på spilafhængighed.

De fleste mennesker har været gennem vanskelige tider i deres liv, uanset om det er at dumpe til eksamen, kærestesorger eller at miste en man elsker. En almindelig reaktion er at benytte forskellige strategier til at håndtere situationen og de negative følelser. Nogle eksempler på disse håndteringsstrategier er:

Hver gang jeg føler mig stresset, tager jeg ud til havet og lytter til lyden af bølgerne, hvilket hjælper mig med at få ro i sindet.

At bruge tid sammen med min bror var virkelig det, der hjalp mig gennem tabet af vores mor.

Hvilke strategier folk bruger afhænger meget af den specifikke situation og personlige karaktertræk. Nogle vil være mere tilbøjelige til at søge trøst hos andre ved at tale om deres problemer, mens andre er tilbøjelige til at distrahere sig selv ved at kaste sig ud i andre aktiviteter.

Derudover er alle håndteringsstrategier ikke de samme. Nogle vil resultere i en positiv effekt på lang sigt, mens andre kun giver en kortvarig aflastning og potentielle negative effekter på lang sigt.

Som et eksempel kan motion som redskab for at håndtere stress forbedre både fysisk og mentalt velvære, mens distancering fra dine nærmeste kan resultere i følelser af isolation og ensomhed, hvilket kan føre til yderligere skadelige effekter.

Research har vist at gambling bruges af nogle personer som en håndteringsstrategi baseret på flugt. Gambling kan virke som en attraktiv håndteringsstrategi fordi det giver nem adgang til rigelig nydelse, som kan hjælpe med at distrahere en person fra en svær situation eller negative følelser.

Når personen stopper med at gamble, står de dog igen overfor deres problemer og svære følelser, hvilket kan føre til yderligere gambling som et nemt alternativ til at tackle roden til problemerne. Selvom gambling kan give en nem udvej til at slippe for ubehagelige følelser eller situationer, er det ikke en holdbar strategi.

Forskere har vist at folk, der bruger gambling som håndteringsstrategi, har højere risiko for at opleve gambling-relaterede skader. Generelt er gambling en uholdbar håndteringsstrategi fordi:

 • Det giver kun en midlertidig aflastning
 • Det løser ikke problemet
 • At bruge gambling som en håndteringsstrategi kan føre til overdrevet gambling, hvilket kan føre til gambling-relaterede skader og føre til afhængighed.

Som en person der gambler, kan du med fordel reflektere på din motivation for at gamble for at finde ud af om du bruger gambling som en håndteringsstrategi.

Hvis du indser at du bruger gambling som en håndteringsstrategi, kan du drage nytte af at tage en pause fra gambling og udforske mere holdbare håndteringsstrategier.

Nedenfor finder du nogle ideer til sunde håndteringsstrategier, som kan bruges til at håndtere vanskeligheder i livet. Du kan muligvis få brug for at prøve forskellige metoder før du finder den, der virker bedst for dig og din situation.

 • Få motion
 • Spørg efter hjælp
 • Brug tid på en hobby eller at involvér dig i et kreativt projekt
 • Prøv at fjerne dig selv fra den svære situation
 • Udfør meditation eller mindfulness-øvelser
 • Arbejd på at løse situationen
 • Brug tid sammen med familie eller venner
 • Prøv at se situationen med nye briller i dine tanker

Hvis du har brug for at tale med nogen om din gambling-adfærd, kan du kontakte Ludomanilinjen. At tale med en professionel om din gambling-adfærd kan hjælpe dig med at få et bedre indblik i din gambling-adfærd, og I kan sammen udforske relevante handlinger du kan foretage for at reducere chancen for at du oplever skader fra gambling.