Hvordan man spotter en person med problematisk gambling-adfærd

– og hvordan man hjælper

Artiklen er bragt i samarbejde med Mindway AI, der hver dag sætter fokus på hvordan hjernen reagerer på spilafhængighed.

Problem-gambling kaldes ofte for en “skjult afhængighed” fordi det kan gøre sig gældende uden nogen fysiske tegn. Mange personer, som lider af konsekvenser fra gambling, vil gå langt for at skjule deres adfærd og de negative konsekvenser det skaber pga. følelser af skam og skyld.

For mange af dem kan det virke som om, at den eneste måde at flygte fra de negative konsekvenser fra gambling, er at blive ved med at gamble. Andre personer med problematisk gambling-adfærd befinder sig i en tilstand af benægtelse, hvor de endnu ikke har accepteret omfanget af og alvorligheden af de problemer, som deres gambling skaber.

Disse mekanismer omkring problem-gambling kan gøre det meget svært for kollegaer, familie og venner at få øje på hvornår en person oplever problemer som følge af deres gambling. I mange tilfælde kan en fortsat problematisk gambling-adfærd dog begynde at efterlade visse spor.

Hvad er faresignalerne?

Du kan f.eks. lægge mærke til at en person:

 • Bruger meget tid på gambling
 • Isolerer sig selv, aflyser sociale planer eller forsømmer deres arbejde/studie
 • Lyver om eller skjuler deres gambling-adfærd (især deres tab)
 • Er stresset, ængstelig, irritabel eller rastløs
 • Spørger om at låne penge
 • Mister interesse i deres sædvanlige hobbyer og aktiviteter

Hvis man observerer disse tegn, kan det indikere at personen lider af problematisk gambling-adfærd, men husk at andre livsomstændigheder også kan føre til nogle af de samme adfærdsmønstre. Det er derfor vigtigt at man ikke drager konklusioner for hurtigt.

I stedet bør du grundigt overveje hvordan du bedst tackler situationen, hvilket kan afhænge af mange faktorer såsom dit forhold til personen og de observationer, som du har foretaget dig. Nedenfor finder du nogle generelle råd til hvordan du kan konfrontere en person, som du tror kan lide af problematisk gambling-adfærd.

Hvordan skal jeg forholde mig?

 • Læs om problematisk gambling-adfærd og lyt til historier fra folk, som selv har tacklet problematisk gambling-adfærd. Dette gør dig bedre i stand til at forstå hvad personen går igennem, så du bedre kan møde dem i deres situation.
 • Kontakt en hjælpelinje eller lignende støttende ressourcer. Mange lande tilbyder nationale hjælpelinjer, som giver anonymiseret hjælp til folk med problematisk gambling-adfærd og deres nærmeste.
  Det betyder at du kan tale med uddannede personer om dine observationer, bekymringer, og tanker om hvordan du kan hjælpe personen, som udviser problematisk gambling-adfærd.
 • Hvis du vælger at tale med personen om deres gambling-adfærd, så forsøg at gør det uden at komme med beskyldninger og uden antagelser om deres gambling-adfærd.
 • Prøv at være nysgerrig og forstående, og vis at du ønsker at hjælpe dem fordi du holder af dem.
 • Start med at beskrive hvad du har observeret, og hvordan du føler omkring disse observationer, som en måde at starte samtalen på.
 • Husk at lytte og vær støttende, men husk også at de muligvis kan forsøge at bortforklare deres problemer.
  Det bliver aldrig nemt, men hvis du er velforberedt, er det mere sandsynligt at det bliver en succes.
 • Pas på dig selv ved at sætte grænser og få hjælp. At række ud til en person omkring deres gambling-adfærd kan være en vanskelig proces.
 • Du kan opleve at personen bliver oprørt eller defensiv.
 • Vær varsom med at bebrejde dig selv for personens situation eller at gøre det til dit ansvar at løse deres gambling-problem.

Hjælp til problem-gambling

Hvis de er modtagelige over for din hjælp, så forsøg sammen at udforske de tilgængelige muligheder. Der er forskellige apps, som tilbyder forskellige støtteværktøjer og nogle lande tilbyder gratis behandling.

En anden mulighed er at tilmelde sig en fysisk eller online gambling-støttegruppe. Hvilke tilbud der er mest passende kommer meget an på personens situation.
Kast dig ud i noget, og lav strategien om hvis tilbuddet ikke hjælper personen, som udviser problematisk gambling-adfærd.

Du kan også opleve at personen ikke er samarbejdsvillig og bliver defensiv. Hvis det er tilfældet, kan det være en god strategi at lade personen vide at du er der for dem hvis de vil tale om deres gambling-adfærd på et senere tidspunkt.

Endelig skal du huske at du ikke kan løse personens gambling-problem. Det er op til dem at gøre. Du kan kun hjælpe fra sidelinjen ved at tilbyde følelsesmæssig støtte når tingene er svære, og ved at fejre det sammen når personen opnår fremskridt.