18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Ansvarligt spil: Forstå hjernemekanismerne involveret i spilleafhængighed

Dette lyder ikke som den typiske overskrift på en SpilXperten artikel, men ikke desto mindre er den lige så vigtig. Ansvarligt spil er en stor del af SpilXperten, og dermed er det også vigtigt for os at sætte fokus på spilafhængighed.

I denne artikel kan du læse om hvordan hjernen fungerer, og hvorfor det er vi kan opleve spilafhængighed. Artiklen er bragt i samarbejde med Mindway AI, der hver dag sætter fokus på hvordan hjernen reagerer på spilafhængighed. De benytter data og forskning til at skabe bedre rammer for ansvarligt spil og eventuelle løsninger på spilafhængighed.

Forstå hjernemekanismerne involveret i spilleafhængighed

Imens de fleste mennesker gambler for at opleve spænding eller slappe af, så er det også en aktivitet, der kan føre til negative konsekvenser såsom at bruge penge tiltænkt faste udgifter på gambling. Denne korte artikel undersøger hvordan gambling som en aktivitet kan påvirke hjernen, og hvorfor det i nogle tilfælde kan føre til udvikling af problematisk spilleadfærd. 

Sådan reagerer hjernen på gambling

Gambling som en aktivitet påvirker hjernens belønningssystem, som er den del af hjernen, der bliver påvirket af naturlige belønninger så som mad og sex. Belønningssystemet er vigtigt for at lære og motiverer adfærd, og det findes i både dyr og mennesker, hvor det menneskelige belønningssystem dog er mere komplekst.

Gambling som en aktivitet påvirker belønningssystemet og kan skabe en stærk følelse af “rus”. Denne følelse er ikke kun skabt af belønningerne i sig selv, men af forventningen til en eventuel gevinst, og det er det, der gør at mange mennesker vender tilbage til kasino bordet for at teste deres held. 

brain

Gambling kan overtage hjernens belønningssystem

For nogle vil denne fortsatte eksponering over for gambling kapre belønningsystemet og skabe en lyst til at gamble, der er så stor, at den næsten er umulig at modstå. Den stærke trang kan blive aktiveret af gambling relaterede ting så som reklamer for betting eller lyde, der normalt forbindes med gambling.

Forskere inden for spilleafhængighed snakker om en ubalance mellem de to systemer i hjernen, der står for følelsen af at “kunne lide at gøre noget” og følelsen af at “have lyst til at gøre noget”. For spilafhængige kan systemet, der skaber ønsket om at spille, blive så stærk at den kommer til at påvirke alle beslutninger man tager, imens systemet, der står for at man kan lide at gamble, ikke sender belønningsignaler der er stærke nok til at tilfredsstille den opbyggede trang.

Dette fænomen er også kendt som udvikling af tolerance, hvor en gambler er nødt til at øge deres spil, for at opleve det samme niveau af tilfredsstillelse som de er vant til, hvilket kan føre til at deres spilleforbrug kommer ud af kontrol. 

Vær proaktiv – Sæt begrænsninger for dig selv

Som en gambler, er den bedste ting du kan gøre, at være proaktiv. Sæt  begrænsninger for dig selv, både for hvor mange penge og tid du kan bruge, og reflekter over hvorfor du gambler. Hvis du oplever at gambling bliver forbundet med negative konsekvenser eller følelser, fjerner fokus fra vigtige aspekter i dit liv eller bliver en måde du kan undslippe ubehagelige følelser, så skal du reagere med det samme, for at undgå at problemerne eskalerer. Det er altid en god ide at snakke med en professionel hvis du er i tvivl. 

Heldigvis er hjernen adaptiv og belønningssystemet kan blive omstillet, men dette kræver vedholdenhed og ofte hjælp fra professionelle. Personer med spilafhængighed kæmper mod stærke systemer i hjernen og et forsøg på at overkomme disse kun ved brug af viljestyrke er ofte en tabt sag. Men med de rigtige værktøjer er det muligt at overvinde selv de mest håbløse situationer.

Husk, at du altid kan ringe til StopSpillet på 70 22 28 25, hvis du har brug for at tale med nogen om dine spillevaner. Hvis du helt ønsker at lukke ned for dit spil, så kan du benytte ROFUS.nu, der tilbyder selvudelukkelse.

Test din spiladfærd med Gamalyze på SpilXperten

Hvis du er i tvivl om hvordan din spilvaner er, så kan du eventuelt prøve Gamalyze, en selvtest, der analyserer din beslutningstagen i dit spil. Testen er opbygget som et kortspil og når du har gennemført spillet, får du en individuel risikoprofil og konkrete råd til, hvordan du undgår skadelige spillevaner.

Gamalyze hos SpilXperten

Skriv første kommentar

Skriv et svar