At komme sig over spilafhængighed: Et interview med Steve Girling

Artiklen er bragt i samarbejde med Mindway AI, der hver dag sætter fokus på hvordan hjernen reagerer på spilafhængighed.

Hej, mit navn er Steve Girling og jeg er på sjette år efter at have kommet mig over spilafhængighed. Jeg har base i Storbritannien, hvor min kone og jeg har grundlagt en velgørende organisation med navnet Reframe Coaching, som bruger livsforbedrende coaching for at støtte individer, der er blevet påvirket enten direkte eller indirekte af spilafhængighed og/eller gamblingrelaterede skader. Jeg ønsker at dele min personlige oplevelse for at øge kendskabet til de potentielle konsekvenser, og for at fortælle at det er muligt at komme videre.

Steve Girling

Udadtil havde jeg arbejdet hårdt for en god karriere (administrerende direktør og økonomichef for syv virksomheder) og en kærlig familie derhjemme. Jeg havde nået hvad jeg troede var definitionen på succes; en god løn, firmabil, aktieoptioner osv. Men inde i mig selv led jeg af stress og et dårligt mentalt helbred i en årrække, hvilket i sidste ende fik mig til at søge flugt og selvmedicinering gennem online gambling.

Jeg havde altid været en hyggespiller når det gælder gambling, hvor jeg fra tid til anden spillede på sport, men min øgede lyst til online gambling startede, da jeg blev belønnet med “gratis spins” hos et online casino. Jeg husker den opløftende følelse, det gav mig på et tidspunkt, hvor jeg følte mig nede.

Problemet var, at jeg hurtigt vendte tilbage til den samme triste følelse, og derfor vendte jeg løbende tilbage til gambling som en måde at håndtere det på. Dette eskalerede hurtigt til en ødelæggende afhængighed, hvor jeg over en treårig periode stjal fra min arbejdsgiver for at tilfredsstille min afhængighed, selvom jeg aldrig før havde haft problemer.

Jeg blev anholdt i 2018, og den 2. januar 2019 blev jeg idømt en fængselsstraf på 4 år (2 år i forvaring og 2 års betinget). Udover tyveriet, forsømte jeg også dem der stod mig nærmest. Opslugt af behovet for at føle mig bedre tilpas og gamble, mistede jeg al følelse af at have et formål, og var aldrig rigtig til stede i mit og min families liv.

Med støtte og kærlighed fra min familie, deltog jeg i specifik rådgivning om min gamblingadfærd og dårlige mentale helbred. Begge dele var essentielt i min bedring, da de lod mig forstå mit forhold til gambling og hvordan jeg kunne begynde at gribe det an.

Ja, jeg skulle håndtere gamblingen, men hovedårsagen var mit mentale helbred, så jeg blev nødt til at investere i begge dele for at sikre at jeg ikke erstattede gambling med en anden usund adfærd. Jeg var fast besluttet på at trives i min bedring, og investerede tid i min læring om afhængighed, terapi, mindset og adskillige teknikker. Jeg begyndte også at genopbygge mit bånd til min kone og mine børn.

Gennem min tid i fængsel, lyttede jeg til og støttede mine medfanger. De fleste havde også lidt af afhængighed og en mangel på formål. Jeg fortsatte med at investere i personlig udvikling, læring, og med at blive klogere på mig selv.

Jeg tilmeldte mig også, og gennemførte, forskellige kurser og læste adskillige bøger. Siden min løsladelse fra fængsel, har min kone og jeg sammen grundlagt en NGO med navnet Reframe Coaching. Med livsforbedrende coaching støtter vi individer, som er blevet påvirket enten direkte eller indirekte af spilafhængighed og/eller gamblingrelaterede skader.

Hvilke handlinger eller råd kunne have hjulpet dig?

Det gælder ikke kun for dem, som har et usundt forhold til gambling, men for livet generelt at jeg synes det er vigtigt at have et trygt rum, hvor du kan føle dig hørt uden at blive dømt eller have følelsen af at andre prøver at fikse dig. Et rum, hvor du kan udtrykke, hvordan du virkelig har det, i stedet for at skulle lægge låg på dine følelser.

Før min afhængighed, samlede jeg mod til på to forskellige tidspunkter at snakke med individer, som jeg troede kunne hjælpe mig, men hver gang forlod jeg dem med en større følelse af skam. Jeg tror at folk gerne vil snakke, men vi bør have rum, hvor der bare bliver lyttet. Jeg tror at samfundet generelt skal gøre det bedre for at skabe disse rum.

Derudover ved jeg at en sikrere gamblingpraksis fortsat udvikles med nøgleorganisationer såsom Mindway AI, som hele tiden udvikler sig, men det at have en større interaktion og indgriben fra operatører i gamblingbranchen ville helt sikkert også have hjulpet mig med at blive klogere på mit forhold til gambling.

Hvordan kan folk starte deres rejse mod bedring, hvis de lider af gamblingrelaterede skader?

Der er mange forskellige veje til bedring, og jeg vil gerne opfordre dig til at prøve så mange du kan, og se hvad der virker bedst for dig. Husk at din bedring er præcis det. Din! Det er ikke en konkurrence, og det er bestemt ikke et ræs. Men det er en mulighed for at genvinde DIT liv.

Andre mennesker i bedring vil dele hvad der har eller ikke har virket for dem, men det kan være anderledes for dig, og du skal vide at det er okay. Jeg fik personligt rigtig meget ud af en-til-en terapi. Det gav mig et rum, hvor jeg kunne fokusere udelukkende på at lære om mig selv.

Jeg havde også stor gavn af mindfulness og vejrtrækningsøvelser, hvilket lod mig genskabe kontakten med mig selv, og udtrykke enhver svær følelse gennem vejrtrækningens kraft. Men jeg kender mange folk, som har brugt og snakket godt om andre veje såsom beboerstøtte, gruppearbejde, online programmer og mange andre.