18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Tyskland valg odds

Hvem bliver den næste tyske kansler? Det er det store spørgsmål, som mange stiller sig. Angela Merkel har siddet på tronen i mange år, men kan hun væltes ved valget d. 24. september 2017. Vi bringer dig her odds på det tyske valg samt en gennemgang af udvalgte kandidater og valgsystemet.


Odds på det tyske valg i 2017

Med valget lige rundt om hjørnet, er der masser af odds på valget i Tyskland. Se alle spilmuligheder nedenfor og klik dig direkte videre til bookmakeren med det højeste odds.

Hvem bliver den næste tyske kansler?
Angela Merkel: 1,04 – SPIL HER >>*
Martin Schultz: 13,00 – SPIL HER >>*
Andre kandidater: Odds 101 – SPIL HER >>*

Hvor mange stemmer på partiet?
CDU/CSU får under 37,0%: 1,60 – SPIL HER >>*
CDU/CSU får over 37,0%: 2,20 – SPIL HER >>*

SPD får under 22,5%: 1,75 – SPIL HER >>*
SPD får over 22,5%: 1,95 – SPIL HER >>*

AFD får under 11,5% af stemmerne: 2,20 – SPIL HER >>*
AFD får over 11,5% af stemmerne: 1,60 – SPIL HER >>*

FDP får under 9,0% af stemmerne:2,10 – SPIL HER >>*
FDP får over 9,0% af stemmerne: 1,65 – SPIL HER >>*

Hvem danner regering efter valget?
CDU/CSU + SPD: 2,25 – SPIL HER >>*
CDU/CSU + FDP: 4,33 – SPIL HER >>*
CDU/CSU + FDP + Die Grünen: 4,50 – SPIL HER >>*
CDU/CSU: 41,00 – SPIL HER >>*
SPD + Die Linke + Die Grünen: 101,00 – SPIL HER >>*
SPD + FDP + Die Grünen: 101,00 – SPIL HER >>*

Hvilket parti får flest mandater?
CDU/CSU: 1,01 – SPIL HER >>*
SPD: 17,00 – SPIL HER >>*
AfD: 34,00 – SPIL HER >>*
Die Linke: 101,00 – SPIL HER >>*
FDP: 151,00 – SPIL HER >>*
Die Grünen: 201,00 – SPIL HER >>*

Kandidaterne til Bundeskansler

Vi giver her overblik over de to største favoritter til titlen som den næste tyske kansler.

Angela Merkel
Angela Merkel er den nuværende forbundkansler i Tyskland, og hun vil igen stille op til en ny valgperiode. Hun er 62 år, og Merkel er født i Hamburg. Hun er uddannet fysiker med en doktorgrad i kvatekemi. Hun indledte sin politiske karriere i slutningen af 1980´erne. Efter Berlinmurens fald blev hun en af kansler Helmut Kohls foretrukne politikere. Hun blev i 1994 udnævnt som minister for miljø, naturbeskyttelse og reaktorsikkerhed. Hun stiller op for partiet CDU, som tidligere hed DA. Hun har været tysk forbundskansler siden d. 22. november 2005. Tyskland har været igennem en svær tid, hvor flere terrorangreb har ramt landet. Merkel har fået kritik for at lukke mange indvandrere ind i landet. Med valget af Donald Trump som den nye amerikanske præsident står Tyskland og USA’s forhold over for store udfordringer, da de to politikere ikke er enige om alt. Merkel har stor opbakning i befolkningen, men netop flygtningekrisen og det seneste terrorangreb i Berlin har været med til at skabe utryghed i den tyske befolkning. Merkel har stort fokus på klima, og hun har et stort personligt engagement i sagen. Det kan blive afgørende for Merkel at få fastholde det gode forhold til USA, og hendes valgkamp vil højest sandsynligt være fokuseret på sikkerhed, integration, identitet og værdier. Hun vil nok gå tilbage til at fokusere på den klassiske konservatisme, som hendes parti CDU har fokus på. Merkel har dog stadigvæk stor opbakning blandt befolkningen, og hun er derfor også favorit til at blive tysk kansler igen.

Spil på Angela Merkel til odds 1,90 – SPIL HER >>*

Martin Schulz
Martin Schulz stiller op for partiet SPD. Hans politiske karriere har hovedsageligt udspillet sig i Bruxelles, men han er yderst populær herre internt i SPD. Schulz er 61 år og er født i Hehlrath. Han er tidligere formand for Europa-Parlamentet, og så har han været medlem af det socialdemokratiske parti SPD siden 1974. Han er et noget ubeskrevet blad inden for tysk politik, da han har været efter 22 år som europaparlamentariker. Han er kendt for sin ikke altid politisk-korrekte opførsel, og her har han fået sat Europa-Parlamentet på det politiske landkort og bidraget til europæisk politik indtog. I Tyskland er han dog en meget vellidt politiker. Han er et frisk pust, som SPD har brug for, hvor Schulz kan være i stand til at indgå i store og brede kompromisser som kan være en stor kvalitet på den lange bane. Schulz kan derfor godt være en outsider til titlen som tysk kansler.

Spil på Andre kandidater til odds 1,85 – SPIL HER >>*


Partierne i Tyskland

Vi giver dig her et overblik over de tre partier, der er favoritter til at få flest pladser i Parlamentet.

CDU/CSU
CDU blev grundlagt i 1945, og var før Forbundsrepublikkens oprettelse i 1949 organiseret i de fire besættelseszoner. Som parti var CDU imidlertid en nyskabelse. Det var et konservativt folkeparti, der forsøgte at samle kristne inden for alle konfessioner. CDU sad på regeringsmagten i mange år, men i 1998 led partiet et stort nederlag, og de måtte overlade kanslerposten til SPD. I starten af 2000 fik partiet dog en opblomstringsperiode, hvor partiet sejrede ved diverse delstatsvalg, men i 2005 fik CDU kanslerposten tilbage, da Angela Merkel blev udnævnt som kansler. En styrke ved CDU er, at de har formået at samle tyskere i spektret fra midten til det mere konservative. CDU har omkring 25 procent kvindelige medlemmer.

Spil på CDU får flest pladser til odds 1,67 – SPIL HER >>*

SPD
SPD har rødder helt tilbage til socialistlovens ophævelse i 1890. SPDs havde i mange år en marxistisk tankegang. I 1969-72 regerede partiet sammen med FDP. I september 1998 fik SPD kanslerposten og dannede en regering med Die Grünen. Regeringen satte som mål at nedbringe arbejdsløsheden, der omfattede mere end 4 millioner personer, men det blev vanskeligt pga. uforudsete konjuktursvingninger. Ved forbundsdagsvalget i september 2005 fik SPD 34,2 % af stemmerne og måtte indgå i en koalitionsregering sammen med CDU. Ved valget i 2009 blev det til 28 % procent af stemmerne, og de borgerlige fik flertal.

Spil på SPD får flest pladser til odds 2,55 – SPIL HER >>*

AfD
AfD er en af de nye tyske partier. Partiet blev dannet i 2013, og partiet har én stor mærkesag, og det er at få indført D-Mark i Tyskland igen. For at komme derhen vil partiet stoppe hjælpen til kriselandene, så det bliver lettere at forlade euro-samarbejdet. De vil prøve at redde Europa fra euroen, som de mener er med til at spalte kontinenterne. Det bliver spændende at følge det nye parti, og om de får succes ved dette års tyske valg.

Spil på AfD får flest pladser til odds 7,00 – SPIL HER >>*


Hvad kommer til at afgøre det tyske valg?

Der har været stort fokus på Tysklands håndtering af flygtningestrømmen. Det har været med til at dele den tyske befolkning. USA med Donald Trump i spidsen har været meget kritiske over for Tyskland, og det bliver derfor interessant at følge udviklingen. Merkel vil kæmpe videre for et samlet Europa, og hun vil lægge nationalismen lidt på hylden. Det bliver derfor afgørende, at det tyske folk kan følge denne tankegang, ellers kan outsider Martin Schulz være en stærk modkandidat til Merkel. Det seneste terrorangreb i Berlin har været med til at skabe lidt utryghed i befolkningen, og det kan være med til, at det tyske folk kan tvivle lidt på EU´s stærke rolle. Højrefløjen kan være på vej frem, og her er AfD et parti, som er meget imod EU, og dermed har den modsatte holdning af Merkel. Hvis Merkel ikke bliver valgt, kan EU godt gå en presset tid i møde. Flygtningestrømmen og EU er derfor to essentielle emner for den tyske valgkamp.


Om valgsystemet i Tyskland

Alle tyske startsborgere over 18 år har to stemmer med i stemmeboksen. Den ene, Erststimme, er en til en kandidat fra den valgkreds, hvor du er bosiddende (personlig stemme). Den stemme har indflydelse på, hvordan du bruger den anden stemme. Den anden stemme (Zweitstimme) er til et parti, der stiller op i din valgkreds. Tyskland er et parlamentarisk demokrati, fordi regeringen skal have flertal i parlamentet. Den tyske regeringsleder (forbundskansleren), som leder forbundsregeringen, skal have støtte af et flertal i Forbundsdagen. Det tyske politiske system er ligesom det danske et parti-demokrati, men det tyske parti har også grene af det engelske valgsystem med direkte valg i enkeltmandskredse. Spæregrænsen i Tyskland er 5 %, hvilket er meget højt, og det gør det meget svært for nye partier at få deres indtog i tysk politik.