18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Atletik odds

Atletik har været en hjørnesten ved OL siden begyndelsen af de moderne olympiske lege, som vi kender dem i dag. Desuden har flere af atletikdisciplinerne rødder helt tilbage fra antikkens olympiske lege i Grækenland, som oprindeligt kun bestod af løb, men som senere hen blev udvidet med blandt andet længdespring. I årenes løb er der blevet tilføjet flere og flere discipliner indenfor atletik, og i dag konkurreres der i hele 26 forskellige discipliner. Den mest legendariske disciplin må være mændenes 100-meter-løb, som samtidigt er den disciplin, der har de dybeste rødder i det antikke Grækenlands olympiske lege. Jamaicanske Usain Bolt har været suveræn ved de to seneste udgaver af OL, hvor han i begge tilfælde er løbet med guldet. Danmark har ingen atleter med i 100-meter-disciplinen, men til gengæld er Danmark repræsenteret med syv atleter fordelt udover fem forskellige discipliner.

Odds på atletik ved OL 2016

Vil du spille på, hvem der vinder det legendariske 100-meter-løb, eller har du fidus til en af danskerne 400-meter-hækkeløb, så bør du besøge bet365 og spille på din favorit. Hos bet365 kan du spille på alle de forskellige discipliner indenfor atletik, og uanset om det kommer til hækkeløb, højdespring, diskoskast eller maraton, så er der gode odds at hente hos bet365.

Bet365 er den bedste bookmaker til atletik, og de giver dig som ny spiller en velkomstbonus.

Sådan spiller du på atletik hos bet365

Herunder finder du en guide til at spille på atletik ved OL 2016:

1. Gå til bet365.dk – klik her!*

2. Log ind eller opret konto

3. Sørg for minimum at have 1 krone stående på din spillekonto

4. Tryk på OL 2016 i venstre side af skærmen

5. Find atletik i oversigten og spil

Spil på OL-atletik hos bet365 – klik her!*

Discipliner indenfor atletik

100- og 200-meter-løb
Mændenes 100-meter-løb er atletikkens kongedisciplin, og det er her, at verdens hurtigste mand findes. Som bekendt har jamaicanske Usain Bolt været altdominerende i de korte sprinterdistancer de seneste år, og han har således leveret et hattrick bestående af guld i 100-meter, 200-meter og 4×100-meter i både 2008- og 2012-udgaven af OL. Blot en måneds tid før OL skydes i gang pådrog supersprinteren sig dog en skade ved de jamaicanske mesterskaber, hvor han måtte udgå før finalen. Bolt skal nok nå at blive klar til OL, men skaden kan have forhindret ham i at nå topformen, hvilket potentielt kan bane vejen for førsteudfordreren Justin Gatlin.

400-meter-løb
På den lidt længere sprinterdistance, hvor Bolt, Gatlin osv. ikke deltager, skal vi finde favoritten på den lille caribiske ø Grenada. Øen er beboet af lidt over 100.000 mennesker, og en af disse er Kirani James, som i 2012 hentede den første OL-medalje nogensinde til Grenada – og så var den endda af guld. På daværende tidspunkt var Kirani James blot 19 år, og nu vender han tilbage fire år ældre for at forsøge at gentage bedriften. Hos kvinderne er amerikanske Allyson Felix den største favorit til 400-meteren.

800-meter-løb
Kenyanske David Rudisha vandt guldet i 800-meteren ved det seneste OL, og han er desuden indehaver af verdensrekorden på distancen. Rudisha er derfor udnævnt som den største favorit til årets OL. Derudover består favoritfeltet af Rudishas landsmand Ferguson Rotich og sølvvinderen ved OL i 2012 Nijel Amos fra Botswana. Værd at bemærke er desuden, at vi også får danske Andreas Bube at se i disciplinen.

5.000- og 10.000-meter-løb
Britiske Mo Farah gjorde rent bord ved OL i 2012, hvor han både vandt guld på 5.000- og 10.000-meterdistancen. Det samme gjorde han ved VM i 2015, hvor han ligeledes vandt begge discipliner. Han er derfor kæmpe favorit til begge discipliner ved årets OL.

4×100- og 4×400-meter-stafet
I begge distancer indenfor stafetdisciplinen gælder det, at hver nation stiller op med fire løbere, som hver løber enten 100 eller 400 meter før depechen (stafetten) gives videre til den næste løber. I begge distancer – men i særdeleshed i den korte distance – er selve overdragelsen af depechen essentiel, idet der kan vindes og tabes meget, alt efter om overdragelsen går godt eller skidt. Hos både mændene og kvinderne er Jamaica favoritter til 4×100, mens USA er favoritter til 4×400.

Maraton
Maratonløbet er som bekendt 42 kilometer langt (42,195 for at være helt præcis), og disciplinen har været en del af de moderne Olympiske Lege siden 1896. Siden 1960’erne har mændenes maraton været domineret af afrikanske løbere, og ved de to seneste OL har top tre således udelukkende bestået af afrikanske løbere. Seneste guldmedalje blev vundet af Stephen Kiprotich fra Uganda. Ved dette års OL har Danmark hele tre løbere med, idet både Abdi Ulad, Anna Holm-Baumeister og Jessica Draskau-Petersson er klar til at repræsentere Danmark i henholdsvis mændenes og kvindernes maraton.

3.000 meter forhindringsløb
I disciplinen forhindringskøb skal løberne forcerer en lang række forhindringer. I løbet af de 3.000 meter skal atleterne over 28 bomme og syv vandgrave. De bedste olympiske tider nogensinde er 8:05,51 og 8:58,81 hos henholdsvis mænd og kvinder. Ved årets OL er Danmark repræsenteret ved disciplinen, idet Anna Emilie Møller har formået at kvalificere sig.

Hækkeløb
Hækkeløb findes i både en kort og en længere distance, hvor den lange er 400 meter, mens den korte distance er enten 100 eller 110, alt efter om der er tale om kvindelige eller mandlige atleter. Uanset distancen skal løberne undervejs springe over ti hække, som differentierer i højde, alt efter om der er tale om mænd eller kvinder samt kort eller lang distance. På kvindesiden vil både Sara Slott Petersen og Stina Troest repræsenterer Danmark på 400-meter-distancen.

Højdespring
Ved 2012-udgaven var vinderen Ivan Ukhov med sit spring på 2,38 meter meget tæt på at tangere den olympiske rekord på 2,39 meter, som blev sat i 1996 af amerikanske Charles Austin. Russeren Ukhov er dog ikke med ved årets OL, og favoritværdigheden skal i stedet findes hos navne som Mutaz Essa Barshim fra Qatar, som vandt bronze ved det seneste OL, samt ukrainske Bohdan Bondarenko og kinesiske Guowei Zhang. Hos kvinderne er Blanka Vlasic fra Kroatien og amerikaneren Vashti Cunningham de største favoritter i disciplinen.

Længdespring
I længdespringsdisciplinen er britiske Greg Rutherford favorit. Den 29-årige atlet vandt disciplinen ved det seneste OL, og han vandt desuden VM i 2015 samt EM i 2016. Blandt favoritterne finder vi også amerikanske Marquise Goodwin, som både gør karrierer indenfor amerikansk fodbold og atletik. Når han ikke tørner ud for NFL-klubben Buffalo Bills, så dyrker han både løb, længdespring og trespring. Goodwin har været med til at vinde junior-VM i 4×100-meter-løb, men derudover findes hans bedste resultater indenfor atletik i disciplinen længdespring, hvilket altså har ført ham til deltagelse ved året Olympiske Lege.

Trespring
Trespring minder om længespring i den forstand, at atleterne skal forsøge at springe længst muligt. Som navnet afslører så har atleterne i trespringsdisciplinen tre skridt til at nå så langt som muligt. Efter et tilløb skal atleterne hinke (lande på samme fod som de brugte til at sætte af med) på det første skridt. På andet skridt skal atleten lande på den modsatte fod, mens det sidste skridt fungerer som afsæt frem mod sandgraven. Ved OL i 2012 sprang de to amerikanere Christian Taylor og Will Claye sig til guld og sølv efter spring på henholdsvis 17,81 og 17,62 meter.

Stangspring
De seneste år har franskmanden Renaud Lavillenie været dominerede i disciplinen stangspring. Han vandt guldet ved OL i 2012 og siden da har han blandt andet vundet EM i 2014, indendørs-EM i 2015 og VM i 2016. Desuden er hans verdensrekord fra 2014 på 6,16 meter endnu ikke blev overgået.

Kuglestød
Tomasz Majewski vandt guldet i kuglestød i både 2008 og 2012, og polakken er derfor også favorit ved årets Olympiske Lege. Kuglestøderen har tilnavnet The Silent Giant, og han er i sandhed noget af en gigant. Majewski er således over to meter høj og vejer på den gode side af 140 kilo.

Diskoskast
Disciplinen diskoskast stammer fra antikken og går i al sin enkelthed ud på, at atleterne skal forsøge kaste en tung skive så langt som muligt. Skiven vejer et kilo hos kvinderne, mens de mandlige atleter kaster med en skive på to kilo. Den olympiske rekord blev sat i 2004 af litauiske Virgilijus Alekna, som præsterede et kast på 69,89 meter.

Hammerkast
”Hammeren” i hammerkast er egentlig en kugle, som er hægtet fast til en wire. Atleten tager således fat i wiren, drejer rundt om sig selv sådan at der opbygges fart, og slipper til sidst for at kaste kuglen så langt frem som muligt. Hos mændene vejer hammeren lidt over syv kilo, mens den hos kvinderne vejer fire kilo. Ved det seneste OL vandt ungarske Krisztián Pars guldet hos mændene med et kast på 80,59 meter. Hos kvinderne slog russeren Tatyana Lysenko den olympiske rekord med et kast på 78,18 meter og sikrede derved samtidigt en OL-guldmedalje.

Spydkast
Som navnet fortæller handler spydkastdisciplinen om at kaste et spyd så langt som muligt. Disciplinen har sin oprindelse i De Antikke Olympiske Lege, og er altså en af de klassiske discipliner. I nutidens Olympiske Lege kastes der med et omkring 2,5 meter langt spyd, og i 2008 formåede norske Andreas Thorkildsen at kaste spyddet 90,57 meter, hvilket indtil videre er det længste kast ved et OL. Ved OL i 2012 vandt Keshorn Walcott fra Trinidad & Tobago hos mændene, mens tjekkiske Barbora Spotákavá var bedste kvindelige spydkaster.

Tikamp
Mændenes mangekamp består af følgende ti discipliner: 100-meter-løb, 110-meter-hækkeløb, 400-meter-løb, 1500-meter-løb, længespring, stangspring, højdespring, diskoskast, spydkast, kuglestød. Efter at alle disciplinerne er udført, udregnes det gennem pointsystem, hvilken atlet der samlet set har gjort det bedst.

Syvkamp
Kvindernes mangekamp består af følgende syv discipliner: 100-meter-hækkeløb, 200-meter-løb, 800-meter-løb, højdespring, længdespring, spydkast, kuglestød. Efter at alle disciplinerne er udført, udregnes det gennem pointsystem, hvilken atlet der samlet set har gjort det bedst.

Danskerne

Sara Slott Petersen
Sara Slott Petersen stiller op i disciplinen 400-meter-hækkeløb, og der er faktisk god mulighed for at hun kan blande sig helt i toppen til det kommende OL. Den danske hækkeløber leverede i 2015 sit hidtil bedste resultat, da hun løb sig til en fjerdeplads ved VM i Beijing. Den 29-årige dansker var også med ved OL i 2012, men her lykkedes det hende desværre ikke at kvalificere sig til finalen. I år er der større forventninger til hende, og hun udtaler da også selv, at målet er en finale, og at hun regner med at kunne kvalificere sig uden de helt store problemer.

Stina Troest
22-årige Stina Troest stiller ligeledes op i disciplinen 400-meter-hækkeløb, men der er ikke de samme store forventninger til hende, som der er til Sara Slott Petersen. Stina Troest vandt sølv ved ungdomsudgaven af OL i 2010, og siden da har hun blandt andet leveret en tredjeplads ved junior-EM samt en andenplads ved U23-EM i 2015. I 2015 løb hun også senior-VM, hvor det blev til en 15. plads, så vi skal nok ikke regne med en topplacering fra hende ved dette års OL.

Andreas Bube
Andreas Bube skal repræsentere Danmark i disciplinen 800-meter-løb. Hans bedste resultater har været ved EM, hvor han i 2012 vandt sølv, mens det i 2014 blev til en fjerdeplads. Han var også med ved OL i 2012, hvor han løb sig til en 16. plads. Det skal blive spændende at se, hvordan den 28-årige danske løber vil klare sig ved dette års OL.

Anna Holm-Baumeister
Anna Holm-Baumeister er datter til den tidligere danske løber Henrik Jørgensen, som er indehaver af den danske og nordiske rekord på maratondistancen. Normalt løber Anna Holm-Baumeister dog ikke maraton, men i stedet de kortere distancer mellem 800 og 5.000 meter. Faktisk løb hun sit blot tredje maraton, da hun i oktober kvalificerede sig til OL, og hun må derfor siges at være relativt uerfaren indenfor disciplinen.

Jessica Draskau-Petersson
Jessica Draskau-Petersson er 38 år og deltager også i maratondisciplinen. Hun deltog også ved OL i 2012, hvor hun endte som nummer 40. Hendes hidtil bedste resultat var en 8. plads ved EM i 2014, og hun blev kvalificeret til OL gennem en niendeplads i Chicago Maraton.

Abdi Ulad
Lige som Anna Holm-Baumeister stiller Abdi Ulad op i maratondisciplinen, selvom han normalt løber kortere distancer. Han plejer, at løbe 5.000- og 10.000-meter, og har blandt andet vundet to gange DM-guld i 10.000-distancen. Egentlig var det da også meningen, at Abdi Ulad ville stille op til netop 10.000-meter, og han udtaler da også selv, at årets OL mest skal fungere som et springbræt til kommende Olympiske Lege. Den danske løber har kun to gange i sin karrierer løbet længere end 30 kilometer, og vi kan derfor ikke forvente det helt store af ham ved dette års OL.

Anna Emilie Møller
Den blot 18-årige Anna Emilie Møller begyndte først at løbe forhindringsløb sidste august, men alligevel har hun allerede nu formået at kvalificere sig til OL i disciplinen 3.000 meter forhindringsløb. Hun kvalificerede sig med over tre sekunders margin ved et stævne i Finland, selvom det kun var fjerde gang nogensinde, at hun løb et 3.000 meter langt forhindringsløb. Tidligere har hun været en del af U18-landsholdet i basketball, men hun har også været en af de bedste unge langdistanceløbere i Danmark. Nu løber hun forhindringsløb, og det skal blive virkelig spændende at følge hende i fremtiden. Ved dette års OL kan vi nok ikke forvente det store af hende, men mon ikke vi vil komme til at høre mere til hende fremover.

Andre sportsgrene til OL