18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Spilskolen: Lektion 9 – Hvad er Asian Handicap?

Spilskolen på SpilXperten.comI de seneste par lektioner har vi gennemgået værdibegrebet og hvordan man bedst estimerer vindersandsynligheden for et hold. To ekstremt vigtige elementer i forsøget på at lave kontinuerligt overskud på den lange bane. Som det efterhånden er blevet nævnt adskillige gange i denne Spilskole, så handler det dybest set om at spille på de kampe, hvor du er så tilstrækkeligt meget klogere end bookmakeren, at der er værdi i at sætte et spil.

Er du så lykkeligvis nået dertil, hvor du rent faktisk er ”ekspert” på en liga og uge efter uge finder gode værdispil, så er det naturligvis ærgerligt, hvis du ikke har mulighed for at spille til de bedste odds, som er tilgængelige. Vi var inde på det tilbage i Lektion 3, hvor vi konkluderede, at man som seriøs gambler har brug for en række bookmakere, hvis man hver eneste gang vil have muligheden for at spille til noget nær markedets højeste odds. Men faktisk er der en genvej hertil – især på de større ligaer. Den hedder Asian Handicap. Og nej, det er ikke navnet på en golfturnering i Taiwan eller det nye navn på X-factor-gruppen Asian Sensation. Det dækker ganske enkelt over den spilleform, som man i mange år har anvendt hos de asiatiske bookmakere.

Kun to udfald og bedre odds på Asian Handicap
Ved første øjekast kan de mange skæve tal se ret så indviklede ud, når vi danskere i mange år har været vant til primært at spille på 1, X og 2. Når vi snakker Asian Handicap er der kun tale om to forskellige udfald, og bookmakeren finder så typisk et handicap, der gør at kampen, efter at handicappet er sat, bliver så lige som muligt. Hvis der for eksempel er tage om en storfavorit i en kamp som Chelsea – FC København, så vil handicappet måske være -1,25 og odds 1,80 på Chelsea, hvor vi er vant til, at man kun kan spille den rene sejr som et 1-tal eller en handicap-sejr, hvor holdet mindst skal vinde med to mål. Men mange gange vil det handicap, der gør kampen lige jo enten være mindre, midt imellem eller større end de to handicaps vi kender. I det givne tilfælde betyder handicappet -1,25, at vi som på det normale handicap-spil, som vi alle kender, også her vinder hvis Chelsea vinder med mindst to mål, men vi får samtidig halvdelen af indsatsen tilbage ved 1-måls sejr. Der kommer mange flere eksempler nedenfor og tab endelig ikke modet, hvis du allerede nu synes, at det lyder besværligt.

Det at bookmakeren ved Asian Handicap forsøger at gøre kampen helt lige, gør så man også kan få høje odds, selvom der er tale om storfavoritter, og at der kun er to udfald gør det både mere spændende og sjovt at spille. Den helt store gulerod – og hovedårsagen til at gennemgangen af Asian Handicap får sin helt egen lektion i Spilskolen – er dog at oddsene simpelthen bare er bedre end ved de traditionelle bookmakere, som kun anvender 1, X og 2 som muligheder i en kamp! Som tidligere gennemgået, så ligger tilbagebetalingsprocenten på en kamp i en af de store ligaer typisk på 92-94 % hos de fleste bookmakere, mens den ved de bookmakere, som tilbyder den samme kamp som et asiatisk handicap mange gange vil ligge på 96-97 %. Det gør jo noget af en forskel, hvis du hver eneste gang får odds, der bringer dig 2-3 % nærmere de 100 %, som du absolut SKAL op på bare for at du kan spille lige op.

Flere grunde til de høje odds
Men hvorfor er det, at odds bare er højere hos disse bookmakere? Vil de ikke tjene penge? Det kan du tro de vil, og de gør det i stor stil. Efterhånden ser man flere og flere af de større asiatiske bookmakere som storsponsorere i Premier League, Primera Division og andre store fodboldrækker, og du har måske lagt mærke til navne som 188bet og SBObet på spillertrøjerne i TV.

Grunden til, at de tjener store penge og opretholder de høje odds er der flere grunde til. Dels så kan man typisk kun spille på kampe i de store ligaer, hvor informationsstrømmene er markante, så bookmakerne ved godt, at der ikke er mange ”super-fiduser” at hente for spillerne, og oddsene kommer sjældent over odds 2,30 på de asiatiske handicap, så de er heller ikke i fare for at blive fanget med alt for højt odds på en outsider. Dels så er oddsene styret af computersystemer, hvor det er spillernes indsatser snarere end oddssætteres meninger og løbende ændringer, der bestemmer oddset. Det betyder, at odds stiger og falder hele tiden for at balancere risikoen i bookmakerens system, og du kan på kampdage snildt opleve 100 oddsstigninger- og fald i en kamp.

De enkle handicaps
Lad os vende tilbage til det, som det handler om, nemlig de lidt specielle handicaps. Når vi snakker spil på asiatiske handicaps bruger man de samme odds, som vi kender. Altså vil du kunne spille hjemmebane-favoritten til odds 2,00, og du får altså din indsats dobbelt igen, hvis holder vinder. Da der kun er to valg-muligheder i en kamp, så vil et tip på det modsatte tegn i dette tilfælde altså betyde, at du spiller på x2 (uafgjort og udesejr) til eksempelvis odds 1,87. Altså ganske enkelt. Det man i første omgang skal lære er imidlertid den måde, som man beskriver de forskellige handicaps på. Hvis man spiller et hold til bare at vinde kampen, så er handicappet -0,5, da der gives et halvt mål til modstanderne, som så skal overvindes. Modstanderholdet vil altid få det modsatte handicap med et + foran, så udeholdet vil her altså få handicappet +0,5. I tilfældet hvor favoritten er så stor, at det er mere sandsynligt, at de måtte vinde med 2-3 mål i kampen, så vil man kunne se handicappet -1,5, som reelt svarer til det, som vi herhjemme kender som et handicap-odds – altså hvor det pågældende hold skal vinde med mindst to mål for at der er gevinst.

Er kampen mere eller mindre lige, så vælger man at give et 0-handicap til begge hold. Skulle kampen så ende uafgjort, så får man hele sin indsats tilbage, mens man naturligvis vinder til det odds man har spillet, hvis det spillede hold vinder kampen. Samme princip er gældende ved handicaps som -1 og -2. Når der er tale om ”hele” handicaps, i modsætning til ovenstående, hvor de nævnte handicaps sluttede på ”,5”, så får man hele sin indsats retur, hvis ens hold lige præcis lever op til handicappet. Det betyder, at et spil på FCK -1 til odds 1,90 giver indsatsen retur ved 1-måls sejr, naturligvis gevinst ved større sejr og et tab ved uafgjort eller nederlag.

De mere komplicerede handicaps
Så langt så godt! Nu ved vi altså, hvordan man spiller med og mod halve handicaps, hvor favoritten skal overvinde handicappet for at give os fuld gevinst, mens alle andre resultater vil betyde tab, og vi ved hvordan det fungerer med hele handicaps, hvor en favoritsejr svarende handicappet eller et outsider-nederlag svarende til handicappet giver indsatsen retur. Så mangler vi faktisk kun én sidste slags handicap, som til gengæld også er den sværeste at forstå. Det er de kvarte handicaps, og her er tale om en kombination af de to førnævnte. Lad os tage et eksempel med landskampen mellem Norge og Danmark sidst på måneden. Her kunne der eksempelvis være disse odds til de forskellige handicaps, som står i midten.

Norge – Danmark 1,75 0/0 2,20
Norge – Danmark 2,04 -0,25/+0,25 1,88
Norge – Danmark 2,33 -0,5/+0,5 1,67

I det første tilfælde får vi altså odds 2,20 på at Danmark vinder kampen, men i tilfælde af uafgjort returneres hele indsatsen. I det tredje tilfælde får man odds 2,35 på norsk sejr og 1,67 på X2. I midten ser vi en mellemting mellem det første og det tredje handicap. Hvor du i de to andre tilfælde enten fik det hele eller ingenting tilbage ved det uafgjorte resultat, så vil du ved -0,25-varianten få halvdelen af din indsats retur ved uafgjort, ligesom du i modsat fald vil vinde halvdelen af oddset, hvis du har spillet på Danmark +0,25 og kampen ender med remis. Når vi her snakker om et ”halvt odds”, så er det din gevinst, der halveres, så du kan tage odds 1,88, trække 1 fra (da det repræsenterer din indsats) og så dividere med to. Det giver altså odds 1,44.

Næste kvarte handicap finder vi ved -0,75 og +0,75, og her bliver de altså også en mellemting mellem -0,5/+0,5 og -1/+1. Spiller du derfor favoritten med et handicap på -0,75, så vinder du hele oddset ved mindst 2-måls sejr, da det ville være tilfældet ved både -0,5 og -1, mens du taber hele indsatsen ved uafgjort eller nederlag, da også det er tilfældet ved -0,5 og -1. Skulle dit hold så vinde med præcis ét mål, ja så vinder du kun halvdelen af oddset, da man ved -1 jo får sin indsats tilbage i tilfælde heraf.

Disse kvarte handicaps skal man lige vænne sig til. De fortsætter naturligvis opad, så du også finder handicaps, der hedder -1,25, -1,75 og -2,25. Altid skal du tænke på, hvilke to handicaps de ligger imellem, så spiller du et hold med handicap +1,75, så er det en mellemting mellem +1,5 og +2. Taber holdet med to mål, så får du halvdelen af din indsats retur, da spillet ville være tabt på +1,5 men tilbagebetalt på +2.

Asian-tabellen
I starten vil det være godt at have nedenstående tabel tæt på dig, da den beskriver hvad der sker ved de forskellige handicaps, men med tiden vil de komme til at sidde på rygraden, hvis du arbejder meget med dem:

– handicap (favoritten)
0 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder. Ved uafgjort får du indsatsen retur.

-0,25 –> Du vinder, hvis dit hold vinder. Ved uafgjort får du halvdelen af indsatsen retur.

-0,50 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder. Ved uafgjort eller nederlag taber du din indsats.

-0,75 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder med mindst to mål. Ved 1-måls sejr vinder du det “halve odds”. Ved f.eks. odds 1,96, får du altså odds 1,48, og ved uafgjort tabes indsatsen.

-1,00 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder med mindst to mål. Ved 1-måls sejr får du indsatsen retur.

-1,25 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder med mindst to mål. Ved 1-måls sejr taber du halvdelen af din indsats.

-1,50 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder med mindst to mål. Ved 1-måls sejr taber du indsatsen.

-1,75 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder med mindst tre mål. Ved 2-måls sejr vinder du det halve odds, mens du ved 1-måls sejr taber indsatsen.

-2,00 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder med mindst tre mål. Ved 2-måls sejr får du indsatsen retur.

+ handicap (outsideren)
0 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder. Ved uafgjort får du indsatsen retur.

+0,25 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder. Ved uafgjort vinder du det “halve odds”. Ved f.eks. odds 1,96, får du altså odds 1,48.

+0,50 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder eller spiller uafgjort.

+0,75 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder eller spiller uafgjort. Ved 1-måls nederlag taber du halvdelen af din indsats.

+1,00 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder eller spiller uafgjort. Ved 1-måls nederlag får du hele indsatsen retur.

+1,25 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder eller spiller uafgjort. Ved 1-måls nederlag taber du halvdelen af din indsats.

+1,50 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder, spiller uafgjort eller taber kampen med højest 1 mål.

+1,75 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder, spiller uafgjort eller taber kampen med højest 1 mål. Ved 2-måls nederlag får du halvdelen af din indsats retur.

+2,00 –> Du vinder oddset, hvis dit hold vinder, spiller uafgjort eller taber kampen med højest 1 mål. Ved 2-måls nederlag får du hele indsatsen retur.

Man anvender præcis de samme principper i spil på over/under antal mål i en kamp. Stort set alle er vant til at spille over/under 2,5 mål, men hvis der forventes et stort antal mål i en kamp, og over 2,5 mål kun giver odds 1,30, så er det sjovere at kunne spille på over 3,0, 3,25 eller 3,5 mål. Igen som i de ovenstående kamp-handicaps, så får man hele indsatsen retur, hvis måltotalen rammer tallet i de hele handicaps (f.eks. ved resultatet 2-1 når du har spillet over 3,0 mål), mens man ved de kvarte handicaps altid enten får halvdelen af sin indsats retur eller vinder det halve odds, hvis mål-totalen rammer tæt på handicappet.

Hvordan får man så adgang til alle disse spændende odds? Der er deciderede asiatiske bookmakere, der er specialiseret heri og stort set udelukkende tilbyder odds på asiatiske handicaps. Her er de mest kendte blandt danskerne Pinnacle Sports, 188bet, SBObet og IBCbet. Herudover begynder de europæiske bookmakere så småt at følge efter på især de store ligaer, hvor der tilbydes asian handicaps med en større tilbagebetalingsprocent end på de traditionelle 1X2-odds. Derfor kan du også mange gange komme ud for den pudsige situation, at du f.eks. ved Bet365 eller Expekt kan spille et 1-tal i en kamp til odds 2,00, men spiller du hjemmeholdet som -0,5 (som er det samme spil) under de asiatiske handicaps, så giver den odds 2,07. Det er f.eks. tilfældet i Europa League-kampen mellem Villarreal og Bayer Leverkusen på torsdag ved Bet365.

Lær at spotte de gode Asian-spil!
Det illustrerer meget godt, at der bare er bedre odds at hente på de asiatiske handicaps sammenlignet med odds på 1X2. Kunsten er så at forstå, hvornår man skal slå til, for når det kommer til stykket handler det jo stadig om værdi. Forhåbentlig har ovenstående forklaringer gjort, at du nu føler dig så godt klædt på, at du kan begynde at spille på de asiatiske odds, men med tiden kan det også blive endog meget brugbart at vurdere om der er værdi på et skævt handicap eller ej ud fra dine eller andres chancevurderinger. Hvis du eller en god kontakt har vurderet at et hjemmehold har 48 % chance for at vinde en kamp, så er det nemt at vurdere om der er værdi i odds 2,00 på den rene sejr. Men kan der måske være værdi i -0,25-handicappet? Med halvdelen af indsatsen tilbage ved uafgjort skal du også ind og kigge på din vurdering af x´et, og i et tilfælde hvor du måtte have 48-32-20 som din chancevurdering, så lander man i sidste ende på 59,29 % chance for -0,25-handicappet, da hjemmeholdet ”ejer” 70,59 % af de 32 uafgjort-procenter, fordi deres 48 af de resterende 68 procent netop udgør denne andel. 70,59 % af 32 er 22,58, og hvis nu du ville spille 0-handicappet med hele indsatsen retur ved uafgjort, så kunne du blot lægge dette tal til de 48, og så havde du altså 70,58 % på dette handicap. Men ved -0,25-handicappet tager man kun halvdelen af de 22,58 % og lægger oveni de 48 %, og så får man altså 59,29 %, hvilket betyder at du nu skal ud og have mindst odds 1,69 for at have værdi på dette handicap.

Du kan selv lege lidt med, hvordan man så udregner procenterne på andre skæve handicaps som for eksempel -1,25 eller +1,75, hvis du har lyst til at udfordre din matematiske del af hjernen.

Jo mere du lære de forskellige handicaps at kende og jo flere gange du har regnet værdi ud og spiller herudfra, jo hurtigere vil du også kunne gennemskue om et odds på et specifikt handicap er godt eller skidt. Det kan blive rigtig vigtigt for dig, for mange gange skal der jo handles hurtigt, hvis du får gode informationer, hvis en kontakt sender et godt spil ud til 20 forskellige personer eller hvis du vil spille på et hold mens kampen kører.

Forhåbentlig gav ovenstående dig lyst og mod til at udforske de asiatiske handicaps meget mere. Det er vejen frem, hvis du drømmer om en dag at tjene store penge på dine spil, for du får som nævnt højere odds, og så er grænserne for, hvad du kan spille på en kamp langt højere end hos de almindelige bookmakere. Det gør det muligt for storspillerne at rulle så stor en omsætning igennem, at det rent faktisk kan lade sig gøre at leve af at spille, hvilket vi kommer nærmere ind på i Spilskolens næste og sidste afsnit.

Den foreløbige lektionsplan i Spilskolen

Lektion 1 – Hvordan kommer jeg i gang med at oddse?
Lektion 2 – Hvad er et odds, og hvordan udregnes det?
Lektion 3 – Hvor finder jeg de bedste odds?
Lektion 4 – Hvad skal jeg spille på?
Lektion 5 – Hvor mange kampe skal jeg spille på?
Lektion 6 – Hvor meget skal jeg spille for?
Lektion 7 – Hvad er værdi – og er det vigtigt?
Lektion 8 – Hvordan estimerer jeg vindersandsynlighed?
Lektion 9 – Hvad er Asian Handicap?
Lektion 10 – Kan man leve af at oddse?

Skriv et svar