18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Spilskolen: Lektion 8 – Hvordan estimerer jeg vindersandsynlighed?

Spilskolen på SpilXperten.comI den seneste lektion i Spilskolen introducerede vi værdibegrebet og så nærmere på, hvorfor det er så vigtigt og hvordan man udregner værdien på et spil. Før du overhovedet overvejer at spille større indsatser på de kampe du selv finder, så er og bliver det et MUST, at du forstår hovedelementerne heri. Men som nævnt er det ikke nok i sig selv. Det er et krav, at du forstår hvorfor det er vigtigt at udregne værdien i et spil, men er de tal, som du putter i formlen ikke tilnærmelsesvis rigtige, så går det galt. Du kan også læse alle de lærebøger du vil, om hvordan du bedst sælger et hus som ejendomsmægler, men forstår du ikke at sætte prisen rigtigt i vurderingen, så får du ikke solgt tilstrækkeligt mange til at forretningen kan løbe rundt.

Det tal, som er altafgørende i dette tilfælde, er vindersandsynligheden for det hold, som du har kig på. Hvis du har fulgt godt med i Spilskolen så langt, så vil du vide, at når en helt almindelig bookmaker har odds 2,00 på et hold, så har de vurderet, at det givne hold har cirka 47 % chance for at vinde kampen. Og skal du have noget værdi i at spille den, så skal du over 50 % på holdet i din chancevurdering af kampen, før det kan betale sig at sætte penge herpå.

Lad os lige tage værdi-udregningsformlen igen:

chancevurdering x odds = mindst 100

Den helt store udfordring er altså at sætte chancevurderingen af en kamp så præcist som muligt, for det er den eneste faktor i formlen, som du selv skal sætte tal på. Når nu bookmakerne bliver bedre og bedre til at vurdere kampene, så betyder det også, at du virkelig skal være skarp for at finde lige præcis de få kampe, hvor de har taget fejl, og hvor du med rette bør sætte en indsats.

Svært at estimere
Men hvordan gør man egentlig rent praktisk, når man skal sætte sin chancevurdering på en kamp? Et er jo at have meget forstand på en liga, følge intensivt med, se en hel masse kampe og stort set kende samtlige spillere på alle holdene. Det alene gør ikke, at du bare rammer rigtigt med din chancevurdering hver eneste gang. Faktisk ser man rigtig mange udøvere i de enkelte ligaer, som om nogen burde have kendskab til alle holdenes kvalitet og mekanismerne i sport på højt plan, have mere end svært ved at estimere de enkelte kampe. Og det er heller ikke altid lige nemt at vurdere, om en storfavorit har 60 eller 75 % chance for at vinde kampen.

Først og fremmest handler det om at kende holdene helt ekstremt godt. For eksempel at vide hvilke hold, der spiller mange tætte kampe og hvilke der har en tendens til at være alt-eller-intet hold, som enten spiller flot og vinder eller falder sammen og taber stort. Så gælder det også om at kende selve ligaen godt. Hvor mange uafgjorte kampe er der normalt i denne liga, og spiller det ind hvornår på sæsonen kampene eksempelvis spilles? Hvor meget betyder hjemmebanen egentlig, og hvor tit vinder favoritterne? Det er blot en brøkdel af de spørgsmål, som du skal kende svaret på, inden du er i stand til at sætte din chancevurdering. For udover alle disse vigtige grundforudsætninger for en liga, så skal du naturligvis op til hver enkelt kamp vurdere de seneste informationer om holdene:

– Hvilken form er holdene i?
– Hvordan står holdene til hinanden kvalitetsmæssigt, taktisk og teknisk?
– Er der skader/karantæner på nogle af holdene – og er de vigtige?
– Hvordan er banens tilstand – og hvilken betydning har det for kampen?
– Hvad siger trænerne og spillerne om kampen?

Igen kun et udpluk af de ting, som du bør undersøge inden du spiller på en kamp, men som nævnt så gælder det om at være så grundig som overhovedet muligt. Dermed ikke sagt, at du skal bruge timevis på hver enkelt kamp, og mange af de ovenfor nævnte spørgsmål har du sikkert også allerede svar på ret hurtigt, hvis du følger ligaen tæt, men på de kampe, hvor du ret hurtigt kan se, at her kunne der være tale om et match-up, som kan indeholde et potentielt spil, så bør du undersøge tingene til bunds med de midler du har. Her vil det jo være ekstra rart at have kontakt til spillere, trænere eller andre ivrige iagttagere af den enkelte liga, som enten kan bekræfte dig i dine konklusioner eller måske komme med nye vinkler/informationer, som gør at din chancevurdering bliver påvirket i en anden retning.

Hvor stor vinderchance har favoritten?
Tiden er en væsentlig faktor, for som nævnt i Lektion 2, så skal du udnytte, at oddssætteren næppe har tid til at undersøge alle kampe til bunds i de ligaer, som han sætter odds på. Her har du den fordel, at du kan slå ned på lige præcis de to eller tre kampe, som du finder interessante. Oddssætteren skal måske sætte odds på 50 kampe i en uge, mens du kan nøjes med at undersøge de tre kampe, som du med det samme kan se, ser spændende ud. Lad os for eksempel antage, at du er Superliga-ekspert, har fulgt den bedste danske fodboldrække i mange år og har fuldstændig styr på alle de spørgsmål, som vi oplistede ovenfor. Du har måske stor fidus til, at OB klarer sig godt i foråret, mens du ikke har den store tiltro til Horsens, som du synes har overpræsteret så langt i sæsonen. Altså har du OB som favorit i aftenens kamp, men hvordan får vi nu sjusset os frem til den helt præcise vurdering af fynboernes sejrschancer?

Som nævnt i lektionen omkring værdi, så er det en rigtig god idé at sætte sin procentvurdering af en kamp INDEN du ser oddset, da du ellers vil lade dig påvirke for meget heraf. Nogle har evnen til med det samme at spotte værdi, når de ser et skævt odds på en kamp, men det kræver tit flere års erfaring. Lad os i stedet antage at du har studeret kvalitets-forskellen holdene imellem og kigget nærmere på, hvor mange udesejre der er i Superligaen, hvordan det er gået de gange, de tidligere har spillet og om holdene mangler spillere til aftenens kamp.

I det første lange stykke tid, hvor du begynder at sætte dine egne chancevurderinger på en række, som du måske endda har fulgt i mange år og er fuldstændig inde i, vil du nok opleve, at du har ret stor værdi i relativt mange kampe. For eksempel når du måske frem til følgende chancevurdering på aftenens Superliga-kamp:

Horsens – OB 15-25-60

Og oddset på kampen ser i skrivende stund nogenlunde sådan ud:

Horsens – OB 3,90 3,40 2,10

Her har du altså 26 % mer-værdi på OB (60*2,10 = 120), hvilket er rigtigt meget på en Superliga-kamp, hvor vi må formode, at oddssætteren har mindst lige så mange informationer om holdene som du. Det er naturligvis rigtig fint, at du har god værdi på en kamp, og som udgangspunkt bør du også spille 2-tallet, hvis du efter en nærmere gennemgang af kampen holder ved dine 60 % sejrschance til OB. Men endnu engang skal du have i baghovedet, at oddssætteren kun har ca. 45 % chance på OB-sejr, og du bør spørge dig selv, om det mon er dig – og ikke en hel masse dygtige oddssættere, der er ret enige om oddset – som tager fejl.

Hav respekt for bookmaker og marked
Du kan starte med at stille dig selv spørgsmålene:

– Har jeg overvurderet det hold, jeg overvejer at spille på?
– Har jeg undervurderet det hold, jeg spiller imod?
– Er der dukket nye skader op?
– Hvordan har oddset udviklet sig?

De tre første spørgsmål bør du allerede have stillet dig selv, før du satte din chancevurdering, men det kan være sundt at gennemgå dem igen. Det sidste spørgsmål kan være ret så væsentligt, for det ses ofte, at oddset udvikler sig markant i løbet af ugen og typisk lige op til kampstart, hvor rigtig store summer spilles på den enkelte kamp. I aftenens kamp startede OB mange steder i odds ca. odds 1,85-1,90, men oddset på OB har været stødt stigende hos stort set alle bookmakere. Det betyder altså, at der bliver spillet rigtig mange penge på Horsens, og det er en information, som man bør tage til efterretning. Det at spille ”mod markedet” kan være ret farligt, for der skal store summer til at flytte et odds på et hold betragteligt, og er det lige præcis denne måske ”sidste times-ændring” op til kampstart, som gør, at du får god værdi i din chancevurdering, så overvej en ekstra gang, om du vil spille modsat af hvad en række storgamblere netop har gjort.

Spil ikke på minimal værdi
Har du flere års gode erfaringer med dine vurderinger af holds vindersandsynlighed eller er du nystartet i faget, men holder fast i dine ca. 60 % på OB i kampen, ja så bør du naturligvis sætte et spil på fynboerne. Havde du nu kun haft 48-49 % på udesejren, så ville værdien være så lille, at du især som nybegynder bør stå over kampen. Her vil selv garvede gamblere oftest undlade at spille, da du måske nok har værdi ud fra din chancevurdering, men du skal ikke tage meget fejl, før værdien er væk. Hvis nu det f.eks. viser sig, at den rigtige vindersandsynlighed for OB snarere er 47 %, ja så er værdien jo væk, og det er altså de færreste, der kan argumentere for, om OB skal have 47 eller 48 % chance for at vinde kampen.

Faktisk får du heller aldrig at vide, hvad den rigtige vurdering egentlig var, for selvom dit hold måtte tabe den pågældende kamp, så kan din vurdering jo godt have været rigtig alligevel. Der er altså ikke noget facit, men det gælder om at komme så tæt på det rigtige som muligt, og det er først efter et stykke tid, når du kan se om du laver det plus som du burde i forhold til den udregnede betvalue, at du får svar på, hvor god du er til at sætte dine chancevurderinger.

Er du god nok?
Hvis du i gennemsnit kun spiller på hold, hvor du ifølge dine chancevurderinger ligger med 10 % værdi, og du alligevel over en lang periode taber 5 % af din omsætning, ja så er der jo noget galt. Er forskellen kun 2-4 % over en periode, så ingen alarm, men hvis du kontinuerligt ser 7-10 % værdi i alle spil, men ligger med et resultat omkring nul eller ligefrem taber penge, så er du enten dårlig til at estimere de enkelte kampe eller også har du simpelthen bare været uheldig. Held og uheld spiller nemlig en rolle, for selvom du som en erfaren gambler har 10 % værdi på alle dine spil, så vil du naturligvis ikke vinde lige præcis 10 % efter henholdsvis 10, 50, 100 og 500 spil. Det vil svinge hele tiden, idet du både vil opleve op- og nedture, men så lang tid at du over 250-400 spil laver et plus, som harmonerer nogenlunde med din betvalue, så kan du være tilfreds. Derfor skal du heller ikke gå i panik, hvis du efter 50 spil har en tilbagebetaling, der er langt fra din betvalue, men det skal give dig grund til nøjere overvejelse omkring kvaliteten på dine chancevurderinger. Hvis du f.eks. kan se, at du faktisk har været ret heldig med dine vundne spil, og efter at have set mange af kampene må erkende, at dine vurderinger har været ret forkerte, ja så skal der ændres noget i dit setup.

Hvordan bliver man så bedre til at estimere et holds vindersandsynlighed? Arbejde, arbejde, arbejde er svaret, for jo flere gange du har prøvet det og jo længere tid du har fulgt en given liga, jo bedre vil du blive til at sætte dine procenter. Vi snakker jo om de små marginaler her, og det er kun hvis du har fuldstændig styr på en liga, at du er i stand til at vurdere, om et hold har 24 eller 27 % chance for at vinde. Og giver holdet odds 4,00, så er det jo lige præcis de få procent, der gør den helt store forskel.

Din evne til at vurdere nye informationer om en kamp bliver også bedre og bedre med tiden. Du vil efterhånden kunne gennemskue, hvad en skadet målmand har af betydning og hvad en dårlig bane eller stormvejr ændrer på forudsætningerne – og det er lige præcis summen af alle disse små mellemregninger, der i sidste ende giver din chancevurdering på en kamp. Bliver du rigtig god hertil, så står du med alle de gode kort på hånden i bestræbelserne på at slå bookmakerne.

Når dine vurderinger har bevist sit værd over tid, så gælder det bare om at spille til de bedste odds på markedet på det udvalgte hold. Her har vi en tidligere lektion gennemgået, hvordan du bør have konti ved flere forskellige bookmakere og hvor du på Nettet kan sammenligne de enkelte bookmakeres odds på kampen. Dengang undlod vi at tale om ”asian handicap”, da det er et kapitel for sig. Og det er netop, hvad næste lektion handler om. Hvis du ikke har den store kendskab hertil, så vær klar næste mandag, for det er uhyre vigtigt og kan tjene en hel del kroner til dig i det lange løb.

Den foreløbige lektionsplan i Spilskolen

Lektion 1 – Hvordan kommer jeg i gang med at oddse?
Lektion 2 – Hvad er et odds, og hvordan udregnes det?
Lektion 3 – Hvor finder jeg de bedste odds?
Lektion 4 – Hvad skal jeg spille på?
Lektion 5 – Hvor mange kampe skal jeg spille på?
Lektion 6 – Hvor meget skal jeg spille for?
Lektion 7 – Hvad er værdi – og er det vigtigt?
Lektion 8 – Hvordan estimerer jeg vindersandsynlighed?
Lektion 9 – Hvad er Asian Handicap?
Lektion 10 – Kan man leve af at oddse?

Skriv et svar