18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Spilskolen: Lektion 7 – Hvad er værdi – og er det vigtigt?

Vi har kort været inde på det i nogle af de tidligere lektioner, men vi valgte at gemme gennemgangen heraf, indtil vi havde alt det basale på plads. Det har vi nu, hvor vi efter en række mere overordnede lektioner nu bevæger os ind i selve kernen af arbejdet med at finde de rette kampe at spille på.

Betydningen af værdi

Hvad betyder det så, når vi her snakker ”værdi”? Mange forestiller sig, at det er ret kompliceret og kun vedrører de allerstørste gamblere, der lever af at spille, men faktisk har det stor betydning for alle spillere. Uanset om du spiller for 5 eller 5.000 kr., så vil du bevidst eller ubevidst vurdere værdien af et spil – enten i baghovedet eller efter udregninger. Værdien af et spil betyder således ganske enkelt, at din egen chancevurdering af en kamp sættes i forhold til oddset, da det er de eneste to elementer, der bestemmer om en kamp er spilbar eller ej. Det giver sig selv, at det ikke er spilbart at spille på at du slår krone med en mønt, hvis du kun får odds 1,20 på dette. Da du i gennemsnit kun vil vinde hver anden gang, så batter det jo ikke alverden, når din gevinst kun er en 20 % forrentning af din indsats.

Får du omvendt tilbudt odds 5 på at der bliver slået plat gangen efter, så vil alle med bare en snert sund fornuft slå til med det samme – og givetvist også spille en stor indsats, da det ikke er hver dag at man får femdoblet sin indsats på et spil, hvor der er fifty/fifty chance for gevinst.

I de to eksempler er det klokkeklart om man bør spille eller ej, eller sagt på en anden måde; om der er værdi eller ej. Der er simpelthen ingen tvivl. Men sådan er virkeligheden jo ikke, og oddssætterne er som bekendt ikke dumme, så de deler ikke gaver ud til højre og venstre. Derfor er der tit kun lille værdi i mange spil, og det gælder om at kunne gennemskue hvor grænsen går mellem værdi og ikke-værdi. Der er heldigvis et meget simpelt regnestykke, som du ALTID kan bruge uanset hvad du spiller på:

chancevurdering x odds = mindst 100

Overvejer du at spille på et tegn i en kamp, så tager du altså din chancevurdering og ganger med det bedste odds du kan finde på tegnet. Giver resultatet mindst 100, så har du værdi, og det kan som udgangspunkt forsvares, at du spiller på tegnet. I de to møntkast-tilfælde, så er værdien:

50 x 1,20 = 60 (50 % chance x odds 1,20)
50 x 5,00 = 250 (50 % chance x odds 5,00)

Vi har her gået ud fra, at du har en 50 % vurdering af henholdsvis plat og krone, men spurgte vi en bookmaker, om de ville sætte odds herpå, så ville de jo have samme chancevurdering som os, da de har adgang til de samme ”informationer” som os på dette spil – altså at mønten er helt normal, så halvdelen af gange må vi forvente at det bliver plat, og den anden halvdel krone. Så oddset ville hverken være 1,20 eller 5,00. Det ville snarere være 1,87, og så lander vi på 93,50 i værdi-beregningen, hvilket ikke er i nærheden af 100 og derfor aldrig bør spilles.

God værdi giver gode gevinster

Hvorfor er det så, at odds ganget med chancevurdering skal overstige lige præcis tallet 100 – og hvordan spiller alt dette ind på mine samlede gevinster? Gode spørgsmål, og vi kan besvare begge ved et simpelt scenarie. Lad os forestille os, at du over de næste dage spiller i alt 10 spil. For at gøre det så simpelt som muligt, så antager vi, at du kun spiller på tenniskampe, og at du kun spiller på spillere, der giver odds 2,00. Det vil altså sige, at du har vurderet, at der er mindst 50 % chance for at den pågældende spiller vinder, for ellers giver totalen jo ikke over 100. Hvis vi går ud fra, at du har vurderet, at der er 60 % chance for at spilleren vinder i hvert tilfælde, så er der 20 % merværdi i hver kamp, og lad os se, hvordan det påvirker resultatet, hvis du spiller 500 kr. pr. gang:

Spil 1 – odds 2,00 – indsats 500 = VUNDET (gevinst +500 kr.)
Spil 2 – odds 2,00 – indsats 500 = VUNDET (gevinst +500 kr.)
Spil 3 – odds 2,00 – indsats 500 = VUNDET (gevinst +500 kr.)
Spil 4 – odds 2,00 – indsats 500 = VUNDET (gevinst +500 kr.)
Spil 5 – odds 2,00 – indsats 500 = VUNDET (gevinst +500 kr.)
Spil 6 – odds 2,00 – indsats 500 = VUNDET (gevinst +500 kr.)
Spil 7 – odds 2,00 – indsats 500 = TABT (tab -500 kr.)
Spil 8 – odds 2,00 – indsats 500 = TABT (tab -500 kr.)
Spil 9 – odds 2,00 – indsats 500 = TABT (tab -500 kr.)
Spil 10 – odds 2,00 – indsats 500 = TABT (tab -500 kr.)

Indsats i alt: 5.000 kr. / Gevinst i alt: 1.000 kr. / Tilbagebetaling: +20 %

I eksemplet vinder du seks ud af de 10 gange, idet vi går ud fra, at din chancevurdering på de 60 % var korrekt sat. Det samlede resultat giver en forrentning af vores omsætning på +20 %, og det var lige præcis også det tal vi fik i vores værdiudregning. Altså siger den noget om, hvad vores tilbagebetalingsprocent på det enkelte spil kan forventes at blive, hvis din chancevurdering er rigtig. Og da vi regner i procenter skal den være over 100, da der ikke er meget ved at få 95 % tilbage af sin indsats på et spil.

Chancevurderingen er vigtig

Men hvad nu hvis din chancevurdering er helt skæv? Grunden til, at spilleren giver odds 2,00 er jo, at der har siddet en oddssætter og vurderet, at denne spiller ikke er favorit i kampen. Oddssætteren har snarere ca. 47 % på spilleren, hvor du havde 60 %, og regnestykket ser pludselig noget anderledes ud, hvis han har ret og du tager fejl. Så vil vi over tid kun få 94 % af vores indsats tilbage (47 % x odds 2,00), og i stedet for en gevinst på 1.000 kr., så ville vi i eksemplet overfor altså tabe 300 kr. Den kvikke læser har sikkert allerede opdaget, at en vigtig del i værdiberegningen ligger i at sætte gode chancevurderinger, for er den helt forkert de fleste gange, så kan det godt være, at du regner dig frem til en stor værdi, men det hjælper jo ikke noget, hvis kampene sjældent går hjem og det viser sig, at du konstant overvurderer vinderchancerne på de hold, som du spiller på. Det betyder også, at er du ikke 100 % tryg ved din egen chancevurdering, så bør du heller ikke spille på kampe, hvor værdien kun er marginal. Det kan være ekstremt svært at vurdere, om et hold har 47 eller 49 % chance for at vinde en kamp, og er det lige præcis det, som gør om der er værdi eller ej, så spring hellere over kampen. Anderledes ser det ud, hvis du har 60 % på et hold til odds 2,10. Så er værdien så klar, at der selv med en lille fejl-estimering stadig vil være tale om et godt spil. Hvordan du bliver bedre til at vurdere kampene og de hold du har fidus til, gemmer vi til den næste lektion, og i stedet holder vi i denne fokus på selve værdibegrebet.

Du kan sagtens opleve, at du efter noget tid som tipster godt nok forstår hvorfor et hold giver odds 1,80, hos hvilken bookie du finder de bedste odds, hvilke ligaer netop du bør spille på, hvor mange spil du bør sætte om ugen og hvor meget der skal spilles på disse. Alt hvad vi har gennemgået i Spilskolen indtil nu. Men det store problem kommer, hvis du så stadig laver minus. Så kan det meget vel være, at kvaliteten på dine spil ikke er gode nok. Sagt med andre ord har du ikke værdi nok i dine spil. Det kan godt være, at du har det på papiret – som i ovenstående tilfælde med tenniskampene – men det er i praksis det gælder, og som tidligere nævnt, så kræver det enorm indsigt kontinuerligt at finde værdispil, hvor den udregnede værdi rent faktisk viser sig at holde stik.

En rigtig god ting at gøre er at føre regnskab med sine spil, og i regnskabet kan du passende notere den udregnede værdi, som du havde før kampen (kaldet betvalue, læs mere om det her) ud for dine egne spil. Efter et stykke tid kan du så sammenligne den egentlige tilbagebetalingsprocent med din betvalue for at se, om de spil, som du finder rent faktisk viser sig at have den værdi, som du forestiller dig.

Hvis den ikke gør det, og forskellen er ret stor, så skal du overveje om du har kompetencerne til at slå bookmakerne på den eller de ligaer, som du bevæger dig i, eller om du bare skal til at arbejde endnu hårdere i analysearbejdet på de enkelte kampe. Det skal ikke forstås sådan, at du skal gå i panik efter 50 spil, hvis du ikke laver 10 % plus på dine spil, men regner du dig efter 500 spil frem til, at du har en betvalue på 108 % og du kun har en faktisk tilbagebetaling på 97 %, så må du erkende, at du ikke er meget klogere end bookmakerne på de enkelte kampe, og at du har overvurderet dine holds vinderchancer.

Glem ikke værdien!

Som gennemgået ovenfor, så er værdibegrebet ikke mere kompliceret end som så. Det handler langt hen ad vejen om sund fornuft, for hvorfor spille på nogle spil, hvor oddset er sat helt korrekt? Så skulle det da lige være for hyggens skyld, men for dem, som rent faktisk ønsker at vinde penge på deres spil burde det være ret simpelt, at man bør holde sig langt væk fra bl.a. impulsspil på kampe, man ikke har forstand på, livespil på hold man ikke kender og spil til alt for reducerede odds i forhold til det, som man fik anbefalet. Det handler om at fange bookmakerne på kampe, hvor de er forkert på den – altså hvor der er værdi.

Alligevel glemmer langt de fleste tipstere dette, når de sætter sig til computeren og sætter et spil. Mange har sikkert stødt på begrebet ”værdi” flere gange på SpilXperten eller hørt om det på andre spillesider og tænkt ”pjat” – det handler jo bare om at finde dem der vinder. Og ja, lå du på dit dødsleje og du kun havde ét spil tilbage, så bør du nok også spille favoritten, da der er størst chance for gevinst. MEN – i det lange løb, hvis du vil tjene penge på spil, så er det – for at blive i jargonen – dødsdømt. Der hjælper det altså ingenting bare at spille på de favoritter, som man tror, har størst chance for at vinde. For selvfølgelig vil du vinde flere gange, men gevinsterne er så små, at de ikke kan dække indskuddene, og alligevel fortsætter mange med ALTID at spille favoritter.

Hvis du er en af dem, så overvej kraftigt, om ikke du skulle ligge stilen om, for det kunne jo netop være en af grundene til, at du måske ikke lever op til din udregnede betvalue. Bookmakerne ved godt, at stort set alle spiller favoritter, så derfor kan de med god grund sætte favoritoddset længere ned, end de egentlig havde tænkt sig, for indsatserne kommer her alligevel. Det gør det jo bare endnu sværere at finde værdi på storfavoritterne, og mange gange kan det bestemt betale sig at kigge outsiderens vej også.

Den helt store nøgle til at finde alle de gode værdispil er og bliver, at du kan estimere vinderchancerne i en kamp så korrekt som muligt. Er du så skarp på en liga, at du efterhånden ved, at du er klogere end bookmakerne og at du sætter dine chancevurderinger noget nær korrekt hver eneste gang, så er du i en situation, som mange gamblere vil misunde dig, for så er alle muligheder for store gevinster åbne. Det kigger vi meget nærmere på i den næste lektion af Spilskolen.


Tips:
– Hvis du ikke allerede gør det, så prøv at regne værdien ud på dine næste spil for at se om du egentlig lander over 100. Tag dig god tid til at lave en chancevurdering i kampen, og sæt gerne dine procenter FØR du ser oddsene på den liga du følger med i, for ellers vil du mange gange lade dig påvirke heraf.

– Udregn din betvalue over de næste mange spil og sammenlign den derefter med din egentlige tilbagebetalingsprocent. Så får du et godt billede af, om dine chancevurderinger er realistiske eller om du konstant overvurderer de hold du spiller på.


Den foreløbige lektionsplan i Spilskolen

Lektion 1 – Hvordan kommer jeg i gang med at oddse?
Lektion 2 – Hvad er et odds, og hvordan udregnes det?
Lektion 3 – Hvor finder jeg de bedste odds?
Lektion 4 – Hvad skal jeg spille på?
Lektion 5 – Hvor mange kampe skal jeg spille på?
Lektion 6 – Hvor meget skal jeg spille for?
Lektion 7 – Hvad er værdi – og er det vigtigt?
Lektion 8 – Hvordan estimerer jeg vindersandsynlighed?
Lektion 9 – Hvad er Asian Handicap?
Lektion 10 – Kan man leve af at oddse?

Hvis du mener, at du måske kan være afhængig af spil, anbefaler vi, at du ringer til den Danske Spillemyndigheds hjælpelinje, StopSpillet, hvor du kan få helt gratis rådgivning. Hvis du vil læse mere om SpilXpertens tilgang til ansvarligt spil, læs alt om det her. Du kan kontakte StopSpillet på følgende telefonnummer: 70 22 28 25.

Skriv første kommentar

Skriv et svar