18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Spilskolen: Lektion 6 – Hvor meget skal jeg spille for?

Vi har efterhånden gennemgået alt det basale omkring det at oddse, nemlig hvor du finder de bedste odds, hvilke ligaer du bør spille på og hvor mange spil du bør sætte. Kort sagt er det alt hvad du teoretisk set bør vide for at være i stand til at udvælge de rigtige spil, der giver profit i længden. Men der mangler lige en enkelt og nok så væsentlig ting, og det handler om hvor meget du skal spille på det enkelte spil. Selvom det måtte lyde som en bagatel, så er det lige præcis her, at rigtig mange dumper med et brag og egentlig sætter en hel masse godt forarbejde over styr. Sagen er således den, at selvom du kan være nok så god til at finde de bedste spil, så vil du stadig tabe penge i længden, hvis du spiller alt for meget på de forkerte tidspunkter.

At bestræbe sig på at spille de rette beløb på sine kampe kaldes for ”Money Management”, og der er skrevet mange gode og lange teoretiske artikler om forskellige systemer til, hvordan indsatsen til hvert enkelt spil kan regnes ud. Dem undlader vi at gennemgå i denne omgang, og det af to grunde. Dels er flere af dem ret komplicerede og ikke velegnede til gennemgang i denne Spilskole, som først og fremmest henvender sig til nybegyndere og tippere med minimal erfaring, og dels så er forfatterne af denne Spilskole og folkene omkring SpilXperten, der alle tipper flittigt og for det meste laver plus, alle enige om, at der slet ikke er behov for alverdens grafer, komplicerede udregninger og alenlange forklaringer for at finde sin indsats til et spil. Langt hen ad vejen handler det om sund fornuft, og vi har alle været tilfredse med at følge ganske simple systemer, som vi vil gennemgå i det følgende. Vi har dog skrevet en artikel om “Money Management“, som forklarer begrebet og giver et godt overblik over det at have styr på sine penge for at undgå problemspil.

Hovedreglerne

Først og fremmest findes der nogle hovedregler indenfor Money Management, som man altid bør have med sig i baghovedet. Vi bevæger os i en utrolig fascinerende verden, hvor spændingen og adrenalinen i kroppen til tider kan hænde at overskygge den sunde fornuft, og ikke mindst derfor handler det om altid at huske sig selv på:

1) Spil ALDRIG for mere end du har råd til at tabe

2) Spil ALDRIG for så meget, at du får ondt i maven og bliver bange for eventuelle tab

De to advarsler overlapper lidt hinanden, men vi har taget begge med, for selvom nogle kan opleve både at have spillet for alt for store beløb og samtidig være nervøs for resultatet på samme tid, så er der også en del eksempler på personer, der kun oplever én ting ad gangen. Det giver jo egentlig sig selv, at man aldrig bør spille for mere, end man har råd til at tabe, men nogle – heldigvis få – kommer i den situation, at de måske i forvejen har økonomiske problemer eller har tabt så mange penge på spil, at de ser endnu større spil som en måde at få bugt med problemerne. De fleste ved heldigvis godt, at der ikke er nemme gevinster at hente på at spille, og derfor vil vi heller aldrig i Spilskolen opfordre folk, der aldrig har spillet før, til pludselig at spille for flere tusinde kroner om dagen. Så havner man nemlig hurtigt i kategori 2, hvor økonomien godt kan klare eventuelle tab, men hvor man spiller alt for meget i forhold til hvad man i første omgang havde planlagt og ikke mindst i forhold til hvor god en gambler man er på det pågældende tidspunkt. Husk at det altid skal være sjovt og spændende at spille. Den dag det ikke er det mere, så er det tid til at stoppe.

Tålmodighed og disciplin

”Tålmodighed er en dyd” lyder et ordsprog, og det passer også rigtigt godt i denne sammenhæng. Mange småspillere har en idé om, at de skal tjene kassen på spil så hurtigt som overhovedet muligt, men hvis det var så nemt, så var der nok en hel del flere, der begyndte at spille. Man så det også med poker for nogle år siden, da det var på det højeste. Dagligt var der i aviserne og i TV historier om de unge mænd, der på ingen tid kunne tjene tusindvis af kroner hver eneste dag, og mange begyndte straks at spille poker, for det lød næsten som om, at alle med bare en netforbindelse og lidt fritid kunne tjene kassen. Hvad de glemte at fortælle i historierne var, at hver gang en pokerspiller vinder mange penge, så er der en anden, der taber mange penge – og der blev stort set ikke brugt et eneste sekund på taberne i dette spil.

Meget af det samme gælder, når du sports-better. Det er ikke for ingenting at bookmakerne år efter år fremviser imponerende regnskaber, hvor overskuddene bare stiger og stiger. Det gør de, fordi kun de færreste gamblere vinder. Så glem det med, at der er nemme gevinster, når du spiller, og glem dine mål om at tjene flere tusinde kroner hver måned straks efter du er startet med at spille lidt seriøst. Det kræver tid, og kun de bedste ender med at vinde store beløb i det lange løb. Alle kan dog, hvis de følger de ting, vi gennemgår i Spilskolen og ellers følger godt med i de ligaer, som de spiller på, sagtens lave et plus. Men selv når du kommer op på et vist niveau som tipster, så vil tålmodigheden og disciplinen altid være ekstrem vigtig.

De fleste bliver for alvor testet i perioder, hvor spillene går mindre godt. I opgangstider, hvor der er stort plus på ens egne spil og de folk man følger måske også er inde i en god periode, så er der ingen problemer. Den store test starter, når det ikke bare går lidt skidt, men når stort set alt går galt i kortere eller længere perioder. Her gælder det for alvor om at have is i maven og bevare overblikket. Hvis du ikke allerede gør det løbende, som man bør, så skal man lige stoppe op og vurdere om man selv arbejder godt nok i bestræbelserne på at finde de gode spil, og følger man andre, så er det også tiden til at vurdere, om det vitterligt er de rigtige folk man følger med de rette indsatser. Alt for mange begår dog den klassiske fejl, at de sætter indsatserne ned, når det går skidt (af frygt for yderligere tab) og sætter indsatserne op, når det går godt (i håbet om endnu større gevinster). Det går ofte galt, for alle der bare har prøvet at spille en lille smule ved, at det går op og ned i gamblingens verden – hele tiden! Selvom man i gode perioder næsten ikke kan forestille sig, at nogle spil vil misse, så kommer der ALTID nedture efter opture. Så kan man håbe på, at opturen varer så længe som muligt, men der vil altid komme en periode, hvor du også vil tabe en del, og inden du sætter dine indsatser betragteligt op, så bør du overveje, om du kan klare 8-10 tab i træk, for selv de bedste gamblere kommer ind i sådan en dårlig periode.

Laver du fejlen med at lade de seneste spil afgøre dine beløbsstørrelser, så vil du ikke få nok ud af den optur, der kommer lige efter den nedtur, hvor du satte indsatserne ned, og du vil tabe for meget i den nedtur, der kommer efter den optur, hvor du satte indsatserne op. Vurdér i stedet løbende dit setup, og føler du, at det er godt nok, så kør med den samme indsatsstruktur i mindst nogle måneder eller indtil en given dato et stykke ude i fremtiden. Så kan du herefter gøre op, om der skal skrues lidt på nogle beløbsstørrelser.

Flade eller varierende indsatser

Som udgangspunkt kan du gå to veje, når du skal vælge størrelsen af indsatserne på dine spil. Enten kan du spille fladt eller variabelt, og hvor den første er ret enkel, så findes der et hav af muligheder i den variable del. At spille fladt betyder simpelthen, at man spiller den samme indsats på alle sine spil. Det kan virke ret ulogisk for mange, for man bør vel spille mere på de bedste spil sammenlignet med de mindre gode? Ikke nødvendigvis, og for nogle giver det god mening at spille med en flad indsats. Det er fortrinsvis tippere, der spiller på kampe i de store ligaer, der anvender denne tilgang, da de har vurderet, at der ikke findes ”superspil” i f.eks. Premier League eller Serie A, men at der kun findes ”gode spil”. Forskellen på kvaliteten i de gode spil er så lille, at det ikke kan betale sig at bruge tid på at vurdere, om der skal spilles en smule mere på ét spil frem for et andet, og så vælger de i stedet at spille den samme indsats hver gang. Så kan de altid med jævne mellemrum vurdere, om den givne indsats skal sættes op eller ned afhængigt af hvordan det er gået over en rum tid.

Det forholder sig lidt anderledes, hvis du sætter spil i en liga, hvor du virkelig mener, at du har en stor fordel i forhold til bookmakerne og løbende finder det ene superspil efter det andet, hvor oddset i dine øjne er alt alt for højt. Så ville det være synd at spille det samme beløb på superspillet sammenlignet med et spil, som du stadig mener, er godt, men slet ikke er i nærheden af det unikke spil, du også har fingrene i. I den situation vil vi altid anbefale at spille varierende indsatser fra spil til spil, og det vil vi også gøre, hvis du følger en række eksperter på f.eks. SpilXperten, som kan strække sig over ekspertiser indenfor international topfodbold til græsk basket og svensk bandy. Her vil der også være store forskelle på, hvor gode spillene egentlig er, og der kan måske endda være en idé i at spille fladt på spil fra én person og varierende indsatser, når der kommer spil fra andre.

Typen kan bestemme indsatsniveauet

Fint nok, at der skal spilles mere på de spil, som du vurderer som de bedste, men hvor meget af ens pengebeholdning skal man så satse på disse spil? Først og fremmest mener vi, at du bør gøre op, hvilken slags spiller du er, for det afhænger meget af den enkelte person, hvordan indsats-setuppet skal se ud. Helt enkelt kan man dele de spil-interesserede op i fire kategorier:

1) Hyggespilleren
– har ingen indgående kendskab til nogle ligaer og har ikke noget system i sine spil. Spiller typisk doubler eller tripler til høje odds onsdag eftermiddag og/eller lørdag formiddag. Kigger med jævne mellemrum på spilsider, men følger ikke nogle personer fast. Har som mål at blive underholdt.

2) Hobbyspilleren
– har minimalt kendskab til et par ligaer, hvor han med jævne mellemrum godt kan finde gode spil. Spiller ikke så systematisk, men følger løbende med i, om der er gode spil på diverse spilsider. Har som mål at vinde penge, men ved godt, at han ikke bliver rig af det.

3) Den halv-seriøse
– følger flere ligaer tæt og er måske ekspert på en enkelt af dem. Har vist over tid, at han kan lave plus og er måske endda begyndt at udveksle spil med andre vindende gamblere. Har talentet og disciplinen, men mangler i de fleste tilfælde tiden til at komme helt i bund i analyserne og tør derfor heller ikke satse så store beløb.

4) Den seriøse
– bruger det meste af sin tid på at finde spil i de ligaer, som han følger meget tæt, samtidig med at han plejer sit netværk, deler spil på diverse spilsider og har fuldstændig system i sine spil. Laver stort plus hvert år og spiller med relativt høje beløb.

Det er klart, at er du en hyggespiller som i kategori 1 og ikke har den store ambition om at udvikle dig til mere, så er der ingen grund til at systematisere dine indsatser alverden. Den seriøse prof-gambler i kategori 4 har uden tvivl helt styr på dette, så vi henvender os i første omgang til de to midterste kategorier, som godt ved, hvad der skal til for at vinde, men i de fleste tilfælde mangler de sidste værktøjer/redskaber/gode råd til at blive endnu bedre. De mindst erfarne hobbyspillere vil måske have godt af at spille fladt i det første stykke tid, indtil man når et niveau, hvor man er bedre i stand til at skelne de rigtig gode spil fra de mindre gode. Det kan også dæmpe iveren hos nogle af de mindre erfarne, der gerne ser superspil overalt og gerne vil satse så stor en sum penge som muligt for at få pumpet sin pulje op i en rasende fart.

Sæt en startpulje

Til at starte med er det en god idé at gøre op med dig selv, hvor mange penge du er villig til at sætte af til dit ”spil-projekt”. Både så det ikke løber løbsk, men også så du kan bruge størrelsen af denne til at beregne dine løbende indsatser.

Hvis vi antager, at din startpulje er 10.000 kr., og du i morgen får et godt spil fra en kilde, som du stoler meget på og tidligere har givet dig mange gode spil, så er spørgsmålet så om du bør sætte 100 kr. eller 5.000 kr. på spillet – eller et sted imellem. De seriøse gamblere – i kategori 4 ovenfor – har efter flere års erfaring ikke behov for smarte systemer til at udregne indsatserne, så de lader fingerspids-fornemmelsen vurdere fra spil til spil hvilken indsats, der skal spilles. Men for småspillere, som gerne vil sætte sine spil ind i faste rammer og ønsker visse grundregler at følge, når der skal tages stilling til indsatserne, så er det en god idé at vælge et system, der passer netop dig.

Forskellige måder at variere indsatsen på

De mest foretrukne måder at variere dine indsatser på afhængigt af hvor godt det enkelte spil er, går på enten at spille en vis procentdel af den samlede pulje, som enten kan være startpuljen eller puljens størrelse på det givne tidspunkt, eller også vælge nogle beløb, som passer dig og din økonomi godt, og som også bliver varieret i forhold til spillets kvalitet. Hvis vi tager den sidste først, så må man altså gå ind og vurdere, hvor meget et ”godt spil” bør spilles i forhold til eksempelvis ”et rigtig godt spil” og ”et superspil”. Nogle opererer med tre niveauer, mens andre kører med fire, fem eller flere. Her kan du enten vælge nogle beløb til hvert niveau, som du føler dig tryg ved, og som alligevel gør, at du i gode perioder kan vinde en rigtig god skilling.

Du vil sikkert lande på noget nær de samme beløb, hvis du i stedet tager udgangspunkt i din startpulje og så vælger nogle procentsatser til hvert niveau. Hvis du f.eks. sætter 10.000 kr. af til projektet, så kan du passende spille 1, 3 og 5 % på henholdsvis de ”gode”, de ”rigtig gode” og ”superspillene”, hvilket giver præcis de samme beløb som ovenfor. Hvis puljen efter et stykke tid er vokset til 20.000 kr., så kan du overveje, om procenterne skal tage udgangspunkt i den nye pulje, så indsatserne stiger til 200, 600 og 1000 kr., eller du kan gøre som mange vælger, nemlig altid at beregne indsatsen ud fra din nuværende pulje. Det betyder, at du spiller en anelse mere, hvis du er god og laver plus, mens indsatserne minimeres en smule hvis du fra start laver minus. De første spil kunne således se sådan ud for en, der starter med 10.000 kr. som startpulje:

% Indsats Odds Gevinst Pulje

3 300 2,00 +300 10300
5 535 1,80 +428 10728
1 107 3,05 -107 10620
3 318 2,40 +445 11065

Som det kan ses vokser indsatserne kontinuerligt jo større puljen bliver, og hvor der i første spil er en indsats på 300 kr. på et 3 %-spil, som er det steget til 318 kr. nede i spil 4, hvor puljen er vokset.

Kig på din økonomi, sæt gerne en startspulje af til projektet og vælg så det system eller den metode, som passer dig bedst. Du kan læse meget mere om dette emne og finder mange gode systemer rundt omkring på Nettet.

Nogle vil måske tænke, hvordan man skelner mellem hvornår der skal spilles rigtig meget på et spil (i ovenstående eksempel 5 %) og hvornår der blot skal spilles et lille spil (1 % i eksemplet). Det er heller ikke altid nemt, men her må man ind og vurdere kvaliteten af det spil, som man har udkig på. Man må selvfølgelig mene, at oddset er alt for højt, eftersom man påtænker at spille på den ene part, men man skal ind og vurdere hvor meget bookmakeren er forkert på den i den enkelte kamp. Her kan det være en stor hjælp at udregne værdien på spillet, hvilket siger noget om, hvor godt et spil vi egentlig har fat i. Det handler den næste lektion om i Spilskolen.


Den foreløbige lektionsplan i Spilskolen

Lektion 1 – Hvordan kommer jeg i gang med at oddse?
Lektion 2 – Hvad er et odds, og hvordan udregnes det?
Lektion 3 – Hvor finder jeg de bedste odds?
Lektion 4 – Hvad skal jeg spille på?
Lektion 5 – Hvor mange kampe skal jeg spille på?
Lektion 6 – Hvor meget skal jeg spille for?
Lektion 7 – Hvad er værdi – og er det vigtigt?
Lektion 8 – Hvordan estimerer jeg vindersandsynlighed?
Lektion 9 – Hvad er Asian Handicap?
Lektion 10 – Kan man leve af at oddse?

Hvis du mener, at du måske kan være afhængig af spil, anbefaler vi, at du ringer til den Danske Spillemyndigheds hjælpelinje, StopSpillet, hvor du kan få helt gratis rådgivning. Hvis du vil læse mere om SpilXpertens tilgang til ansvarligt spil, læs alt om det her. Du kan kontakte StopSpillet på følgende telefonnummer: 70 22 28 25.

Skriv første kommentar

Skriv et svar