18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Spilskolen: Lektion 4 – Hvad skal jeg spille på?

Hvor de første lektioner i Spilskolen har taget fat på nogle overordnede ting omkring det at begynde at spille, hvad et odds egentlig er og hvor hurtigt du kan sammenligne disse odds hos de mange bookmakere, så bevæger vi os nu længere ind i selve kernen af det, der skal give os brød på bordet. Vi skal have fundet nogle kampe at spille på, der skal spilles nogle beløb på dem – og det skal helst være både de rigtige kampe og de rigtige beløb.

I denne lektion tager vi et kig på kampene først. Som nævnt tidligere, så er der et hav af kampe at vælge imellem hver eneste dag, og lad det blive gentaget, hvis nogen skulle være i tvivl: Det er noget nær umuligt at vinde på dine spil, hvis du bare sætter dig til computeren og vælger tilfældige kampe alt efter hvilket klubnavn, der lyder fedest eller hvem du sidst så vinde i TV. Så bliver det rent held om du vinder eller taber, og med krydsede fingre kan du tjekke resultaterne om aftenen.

Men hvad gør man så, hvis man ikke lige har tid til at se fem-seks Superliga-kampe hver uge eller ikke lige har overskud til at se fire håndbold-kampe i TV henover weekenden? Bør man så slet ikke spille på noget? Jo bestemt, og der er flere måder hvorpå man kan finde spil, der giver dig en god chance for at lave plus i længden.

Man skal have forstand

Som hovedregel er der to rigtig gode råd, når det handler om at finde ud af hvilke kampe du skal spille på:

1) Spil på kampe, du har forstand på

2) Spil på andres kampe, som de har forstand på

Det lyder jo ret enkelt, og er det egentlig også, men dermed ikke sagt at det er nemt, for det bliver det aldrig at slå bookmakerne. I Lektion 2 fik vi slået fast, at man skal hente 5-7 % i forhold til bookmakeren for bare at gå i nul. Lidt af det kan hentes ved hele tiden at spille til noget nær det bedst mulige odds, som gennemgået i den seneste Lektion, men det helt store skridt kan tages ved at være meget klogere end bookmakerne på den enkelte kamp, og det er netop her, at forstanden kommer ind i billedet.

Rigtig mange små-gamblere spiller på den kamp, de skal se i TV om aftenen, deres favorithold eller på det hold som er i bedst form. Det er nærliggende og ganske naturligt, men de har ingen forstand på det, de spiller på. Det kan godt være de bilder sig det ind, men sat i forhold til oddssætterens forstand på kampen, så kan det slet ikke sammenlignes.

Når vi snakker om ”forstand” i denne sammenhæng, så handler det om at have fingeren på pulsen i de ligaer du spiller på. Det handler om, at du kender til holdenes styrker, svagheder, spillestil, historik og meget mere, som gør dig i stand til at ”spille en kamp i hovedet”, når du ser at Hold X skal møde Hold Y i weekenden. Det handler om, at du hele tiden er skridtet foran bookmakeren. At du ved hvilke hold, der er overvurderet, og hvem der har skuffet og egentlig har potentiale til mere. Og at du måske allerede fire-fem dage før en spillerunde har udpeget dig en kamp, hvor du er helt sikker på, at bookmakerne tager fejl, fordi du mener at det ene hold virkelig er på vej frem nu og er på vej ind i en rigtig god stime.

Herre i eget hus

Du kan så enten vælge selv at følge én eller flere ligaer tæt, eller du kan lade andre om det hårde arbejde enten via et godt kontaktnet eller ved at finde spil hos os, SpilXperten, og så forsøge at skabe et overskud den vej. Det ene er som sådan ikke bedre end det andet så længe, at du tjener penge på dit spil, men der er ingen tvivl om, at det første er at foretrække. Måske har du rigtig gode forudsætninger for at følge med i ishockey, fordi din familie altid har dyrket sporten, eller også er du opvokset med at se det lokale håndboldhold spille hver weekend og har derfor god indsigt i herrer- eller kvindehåndbold. Det er da helt sikkert med at udnytte det, for når alt kommer til alt, så er vi kun herre over os selv i denne verden, og det selv at være ekspert på en liga giver en hel række fordele, som kan være mange penge værd.

For det første er det dig selv, der finder alle spil, og derfor kender alle tanker bag analyserne hertil. Du har brugt god tid på at opstille fordele og ulemper for spillet, og du har muligvis også et godt kontaktnet indenfor sporten, som du kan spørge til råds. Der findes også forskellige apps så som sofascore eller flashscore, som viser dig mange statistikker, du får brug for. For det andet, så er det dig selv, der styrer hvornår du skal spille på kampen. Medmindre nogle andre eksperter pludselig kommer dig i forkøbet og smider spillet på en offentlig tilgængelig hjemmeside, så er det op til dig selv, om du vil spille tidligt på ugen eller venter til at flere bookmakere er ude med odds. Og for det tredje, så er det også dig selv, der efterfølgende læser kampreferater, selv har set kampen eller snakket med aktører, så du er fuldt vidende om, hvorfor det gik, som det gjorde. Summa summarum er der kun dig selv du kan klandre, hvis det går skidt, men til gengæld ved du forhåbentlig, hvorfor det så ikke blev en vinder denne gang.

Som det sikkert er gået op for de fleste allerede, så er den situation, hvor man kan kalde sig ekspert på en liga ikke noget man kommer sovende til. Det kræver både masser af tid, men også masser af indsigt i lige præcis den sportsgren og lige præcis den liga du har valgt ud. Det er altså ikke nok at have spillet håndbold én gang i en gymnastiktime for syv år siden, hvis du vil forstå hvor meget en skadet målmand kan betyde for et hold, eller hvordan to spillestile matcher hinanden. Det kræver nogle års erfaring og masser af sete kampe, før man forstår automatikkerne i en sportsgren, og før man kan sætte sig ind i elite-sportsfolks motivation eller mangel på samme fra kamp til kamp.

Vælg niche-sportsgrene

Hvis du ikke umiddelbart har en sport eller liga, som du har kær og følger godt med i, men stadig mener, at du har så stor odds- og sportsforstand, at du burde kunne slå bookmakerne i længden næsten uanset hvilken sport du vælger, så bør du nok kigge mod de lidt mindre sportsgrene, som bookmakerne ikke får så meget omsætning på og derfor heller ikke bruger vanvittig lang tid på. Det er tit i disse ligaer, at du virkelig kan finde guld-spil, hvis du følger rigtig godt med og måske får etableret et godt netværk indenfor sporten. For det giver sig selv, at bookmakerne bruger klart mest tid på at sætte odds og vurdere indkommende spil i de ligaer, hvor omsætningen og profitten er størst. Det er alt for tidskrævende, hvis en oddssætter skal til at sætte sig ind i floorball-sporten og alt for omkostelig, hvis man skal hive alt for mange freelance-oddssættere med forstand på diverse niche-sportsgrene ind i firmaet. Derfor bliver der mange gange sat ”tabelodds” i de mindre sportsgrene, hvor det ender med at bookmakerne mere eller mindre kopierer hinandens odds og så ellers venter på at spillernes kuponer kan hjælpe dem med at justere odds i den rigtige retning.

I Lektion 3 var vi kort inde på problematikken omkring limits – altid begrænsninger på hvor meget man må spille på en kamp – og naturligvis vil man med tiden også blive ramt af dette onde, hvis man udvikler sig til at blive syleskarp indenfor dansk volleyball eller international dart. Men det er et rigtigt godt sted at starte, og man vil uden tvivl lære en masse og skabe en rigtig god ballast til senere, hvis man formår at kunne skabe plus i de små sportsgrene først.

Smider du dig med det samme ud i Premier League, Bundesligaen eller andre store fodboldligaer, fordi det er her din interesse ligger, så skal du over tid være rigtig skarp for at slå bookmakerne så meget, at det virkelig batter. De største grunde hertil er simpelthen, at du dels skal stå meget tidligt op, hvis du skal have noget information om holdene, spillestile, potentiale osv. som bookmakerne ikke allerede har, og dels at så utrolig mange gamblere spiller på netop disse rækker, så især når man nærmer sig kampstart er der omsat så mange hundrede millioner af kroner på en kamp, og oddset er blevet justeret så mange gange, at det kun er de allerfærreste, der følger helt utroligt grundigt med og har en fornemmelse for kampudvikling ud over det sædvanlige, der præsterer at lave store plusser her.

Når det er sagt, så har man dog den fordel på de største ligaer, at bookmakerne her føler sig så trygge, at tilbagebetalingsprocenten snildt kan snige sig op på 95-97 %, og så skal man pludselig ikke være så meget klogere end oddssætteren for at gå i nul.

Tager man et kig på folkene i toppen af ekspertpanelet på SpilXperten, så illustrerer det også meget godt, at det ikke er international fodbold, som det er nemmest at tjene penge på.

Her finder vi eksperter indenfor ishockey, håndbold, MMA, cykling eller e sport. Overordnet set er det ret tydeligt, at der kan tjenes mange penge i ligaer, hvor informationsstrømmene ikke er så kraftige, for her har man en realistisk mulighed for at være langt klogere end bookmakerne.

Få glæde af andres spil

Kan du selv lave store plusser på større ligaer over tid, så er du en af de meget få. Men må du indse, at du hverken har tiden eller indsigten til det, så betyder det ikke, at du aldrig skal sætte et spil på en Premier League-kamp. Vi har jo heldigvis hver vores forcer, og for at skabe en omsætning på dine spil, så der også er større chance for at tjene flere penge, så er det vigtigt at åbne øjnene for andres gode spil. Hvorfor ikke udnytte at andre eksperter på netop deres felt har gjort alt forarbejdet for dig – og du bare skal sætte spillet?

Hvordan får man så fat i gode spil fra andre? Der er heldigvis en række spillesider som eksempelvis SpilXperten, hvor du kvit og frit kan læse gode analyser på alverdens spil. På vores eksperttips side ligger der dagligt spil fra Danmarks beste eksperter, og du kan altid finde tips på de største kampe for tiden. Se et overblik over alle vores eksperter her. Du kan også finde Leanders luringer, hvor vores en af vores faste eksperter Benjamin Leander deler spiltips til fodbold ligaer. En anden måde at finde andre spillere er f.eks. på Twitter. Der findes en masser specialister på andre områder end dig. Så er det jo oplagt at dele spil med hinanden, og heldigvis er det sådan at jo dygtigere du er på dit eget område, jo flere vil være interesseret i at dele spil med dig. Så skal man selvfølgelig lige gøre hele verden opmærksom på sit talent, og her er spillesider som SpilXperten et glimrende redskab hertil. De rigtig dygtige kan lynhurtigt opbygge et netværk, hvorfra man kan hente værdifuld viden og løbende udveksle spil med hinanden.

Altså er der rigtig mange måder at finde gode spil på, og heldigvis for det, for det betyder at alle har en chance for at lave profit i længden. Det er altså ikke nødvendigt at være fodboldekspert eller have tippet hele dit liv for at kunne finde gode spil.

Med alle de spil som du måtte blive fristet af i løbet af ugen i dine egne ligaer og på alverdens spille-hjemmesider, så er det næste spørgsmål, hvor mange spil du bør sætte om ugen. Bør man for eksempel spille på alt, der lyder godt og må man aldrig spille tripler og firlinger? Det gennemgår vi i næste afsnit i Spilskolen.


Tips:
– Tænk over hvilken niche-sportsgren du kunne have forudsætninger for at blive ekspert i. Hvor gode er mulighederne for kamp-optakter og kamp-referater, er der overhovedet odds på kampene og kender du måske personer indenfor sporten, der kan hjælpe dig med at spotte de gode spil.

– Gennemgå de bedste eksperter på SpilXperten eller på Twitter og undersøg om de kunne være interessante at følge. Kig efter tilbagebetaling og antallet af spil og prøv evt. at følge en eller flere eksperters spil i en periode, så du finder ud af hvornår spillene udsendes og odds er til at få.


Den foreløbige lektionsplan i Spilskolen

Lektion 1 – Hvordan kommer jeg i gang med at oddse?
Lektion 2 – Hvad er et odds, og hvordan udregnes det?
Lektion 3 – Hvor finder jeg de bedste odds?
Lektion 4 – Hvad skal jeg spille på?
Lektion 5 – Hvor mange spil skal jeg sætte?
Lektion 6 – Hvor meget skal jeg spille for?
Lektion 7 – Hvad er værdi – og er det vigtigt?
Lektion 8 – Hvordan estimerer jeg vindersandsynlighed?
Lektion 9 – Hvad er Asian Handicap?
Lektion 10 – Kan man leve af at oddse?

Hvis du mener, at du måske kan være afhængig af spil, anbefaler vi, at du ringer til den Danske Spillemyndigheds hjælpelinje, StopSpillet, hvor du kan få helt gratis rådgivning. Hvis du vil læse mere om SpilXpertens tilgang til ansvarligt spil, læs alt om det her. Du kan kontakte StopSpillet på følgende telefonnummer: 70 22 28 25.

Skriv første kommentar

Skriv et svar