18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Spilskolen: Lektion 2 – Hvad er et odds, og hvordan udregnes det?

Odds Spilskolen www.spilxperten.comVelkommen til Spilskolen! Den er bygget op om en række lektioner, som du kan følge her på SpilXperten i de næste måneder. Den vil primært være målrettet mod nybegynderne og de, som efter kortere eller længere tid endnu ikke har fundet den rigtige formel til at vinde i spil. For nybegynderne vil Spilskolen være at betragte som en invitation ind i gamblingen vidunderlige verden – på godt og på ondt. Vi vil give dig alle værktøjer til at komme godt i gang med at spille hos de mange bookmakere på Internettet, hvad enten det er for underholdningens skyld eller for seriøst at tjene penge på det. Og for de, som har forsøgt og forsøgt, men bare ikke kan vinde penge i længden, vil vi give en masse gode fif til, hvordan du formår at slå din bookmaker i det lange løb. Det er satans svært, men det kan lade sig gøre!

Tænker du tit på hvorfor bookmakeren har sat lige præcis det odds, som de har på den pågældende kamp? Sikkert ikke, for de fleste gider ikke bruge tanker på ting, som er fastlagte og ikke kan ændres. Mange ser blot oddset som en servicemeddelelse, der siger noget om, hvorvidt kampen er tæt eller det ene hold er større eller mindre favoritter end det andet. Om oddset er 1,65 eller 1,80 på det favorithold, som man har fidus til, betyder i de fleste tilfælde mindre. Men faktisk kan man få en hel del oplysninger ud af at studere oddset nærmere.

Vi vil i det følgende kigge lidt nærmere på, hvad et odds egentlig beskriver. Hvorfor har bookmakeren lige præcis odds 1,80 på et hold, hvilke analyser ligger der bag en sådan vurdering og hvad kan vi som spillere bruge denne viden til? Forbavsende få kender svaret på disse spørgsmål, men det er ekstremt vigtigt, at man kender til modpartens måde at agere på, hvis man vil have en chance for at vinde.

Og du kan lige så godt gøre dig klart, at vil du vinde i spil, så skal du besejre bookmakeren, som sætter oddsene, og se det bare som en kamp mellem ham og dig – for det er det. Han har nogle fordele og du har nogle fordele, og er du ikke i stand til at udnytte dine fordele og være opmærksom på modpartens, så du undgår fejl, så er du allerede langt bagefter på point. Allerede inden du er gået i gang med at spille…

Lad os kigge lidt nærmere på de to kompetanter:

I det røde ringhjørne: Bookmakerens oddssætter
Selvom det langt fra er alle bookmakere, som har deres egne oddssættere på hver enkelt liga, så kan du godt gå ud fra, at de odds som du spiller på er lavet af fuldtidsansatte eksperter indenfor netop den række, hvori de beregner sig frem til oddsene. Det er folk med årelang erfaring indenfor denne branche, og langt hovedparten er selv garvede gamblere. Derfor er det en hård modstander du er oppe imod.

Har du altid undret dig over, at du bare ikke kan vinde på Premier League-kampe, når du kun bruger 10 minutter i frokostpausen hver fredag middag, så er det måske fordi, at du er din modstander underlegen.

Og ikke nok med, at ham der sætter oddsene bruger langt mere tid end dig og sikkert kender mere til holdene end dig, så får han i starten af kampen mod dig saftsuseme også et kæmpe forspring, idet bookmakerne også vil tjene penge. Derfor er tilbagebetalingsprocenten på en tilfældig kamp mellem Brøndby og FC København naturligvis ikke 100 % (f.eks. odds 3,00 på både 1, x og 2), for så ville det være ret svært for dem at tjene penge. Nej, tilbagebetalingsprocenten er ofte i omegnen af 93-95 %, hvilket i teorien vil sige, at er du lige så klog som oddssætteren på den enkelte kamp, så vil du i længden tabe 5-7 % af din indsats… Det er en realitet, som kun langt de færreste tippere egentlig kender og forholder sig til.

Du er altså allerede langt bagefter straks fra start, så det er virkelig op ad bakke, hvis modstanderen skal besejres.

I det blå ringhjørne: Gambleren
Vi bruger sikkert mindre tid end oddssætteren på at følge den enkelte liga, og han har allerede et solidt forspring fra start. Er der så overhovedet noget at rafle om, og har de der siger, at ”bookmakeren altid vinder i længden” virkelig ret?

NEJ! Og vi har som gamblere nogle andre fordele, der gør at vi kan blive i stand til at vinde. Den største fordel er uden tvivl, at vi ikke skal dyste mod den professionelle oddssætter på samtlige odds, som han sætter, for så ville det vitterligt blive svært at vinde kampen. Nej, vi kan vælge på alle hylder og så lige præcis vælge den ene kamp, hvor vi føler, at vi ved mere om kampen end han. Og med alle de kampe, som bookmakerne sætter odds på i dag, så er de langt fra 100 % opdateret på alle informationer i alle kampe, og en oddssætter, der dækker eksempelvis 8-10 ligaer i løbet af en uge, har heller ikke det samme kendskab til alle hold i alle rækkerne.

Derfor er det en kæmpe fordel, at oddssætteren skal ”spille ud først” ved at fremlægge hans idéer på alle kampe, og så kan vi ellers slå til de steder, hvor vi er uenige.

Hvorfor odds 1,80?
Når du kigger på weekendens kampe i Premier League vil du givetvis stoppe op ved et par odds, som du bare synes er alt for høje. Tager vi f.eks. et tænkt eksempel i en kamp mellem Arsenal og Tottenham, hvor Arsenal på hjemmebane giver odds 1,80, så vil du måske synes, at det er alt for højt. Men i forhold til hvad? Ville du have tænkt det samme, hvis oddset var 1,70 eller 1,60? Der er en grænse et sted, og den grænse kaldes værdigrænsen. De fleste tænker slet ikke over, at de automatisk udregner den, mens de professionelle gamblere sidder med lommeregner og statistikker for at udregne den til alle spil. Al snak om værdi kommer vi tilbage til i et senere afsnit, for den er meget vigtig.

I stedet nøjes vi her med at konstatere, at du synes at odds 1,80 er meget gavmildt af bookmakeren. Og her spiller de fleste så på kampen uden lige at stoppe op og tænke: Gad vide hvorfor en ekspert med forstand på denne række har sat et sådan odds? For det er jo ikke fordi, at bookmakeren har lyst til at give dig en gave eller synes at odds 1,80 lyder bedre end 1,45. Bookmakeren har simpelthen sat oddset, fordi han mener, at det svarer til den vinderchance, som Arsenal har i kampen. For hver kamp vurderer han hvor mange procent chance det enkelte udfald skal have, og i denne kamp kunne det f.eks. være:

Arsenal – Tottenham 52 – 28 – 20

Altså vurderer han, at Arsenal har 52 % chance for at vinde kampen. Derefter tager han den tilbagebetaling, som bookmakeren opererer med på denne liga. Hvis vi siger, at den er 94 %, så dividerer han hver af procenterne op i 94 – og får dermed disse odds:

Arsenal – Tottenham 1,80 – 3,35 – 4,70

Og sådan fungerer det med alle odds, som du møder, hvad enten det er på det ene eller det andet. Altid tager oddssætteren sin tilbagebetalingsprocent (typisk mellem 92 og 96 %) og dividerer med sandsynligheden for udfaldet. Faktisk bør du selv gøre det samme – i hvert fald på de kampe, som umiddelbart fanger din interesse. Hvis du selv vurderer at Arsenal i ovenstående tilfælde har 65 % chance for at vinde, så er du altså hele 13 % fra oddssætterens vurdering, og så er spørgsmålet hvem der har mest ret. Det er et hypotetisk spørgsmål, da vi aldrig får svaret (heller ikke hvis Arsenal vinder 3-0, for det kan være, at de næste gang mod Tottenham med samme forudsætninger taber 0-1), men det bør få dig til at tænke over, om det måske er dig, der er gal på den. Især hvis alle andre bookmakere også ligger omkring odds 1,80, for så er det pludselig din vurdering mod et væld af eksperters.

Oddssætterne tager også fejl
Som nævnt, så kan oddssætterne ikke vurdere alle kampe lige grundigt, og på nogle ligaer er informationsflowet så sparsomt, at de mere eller mindre må gætte sig til et holds formåen ud fra tidligere resultater. Derfor kan man sagtens komme ud for, at bookmakeren vurderer at et hold har 40 % chance for at vinde, mens du har 60 % – og det rent faktisk er dig, der har ret. Så er oddset alt for højt, og det er bare med at få spillet i en fart. Det er dog mest i de mindre ligaer. Tager man de øverste fodboldligaer i f.eks. England, Spanien, Tyskland og Italien, så kan du roligt gå ud fra, at det er dig der er fejl på den, hvis du på flere kampe ligger med 15-20 % forskel til oddssætternes vurderinger. Her er nyheden om en skade eller sygdom i en trup ude i medierne kort tid efter, så oddssætterne er konstant mindst lige så velinformeret som dig.

Dermed ikke sagt, at der ikke kan laves overskud på at spille på de store fodboldrækker. Det kan der sagtens. Da bookmakerne føler sig rimelig sikre i disse rækker er det også her, at de har den højeste tilbagebetalingsprocent (= højeste odds), så hvor du på en dansk 2. divisionskamp typisk skal være 7-8 % klogere end bookmakeren for at tjene penge, skal du måske kun hente 3-4 % hvis vi snakker Premier League eller Primera Division.

Som nævnt er det heller ikke sådan, at bookmakerne altid ved præcis hvor mange procent chance et hold har for at vinde en kamp. De er naturligvis også i tvivl, og det er også derfor, at du i ugens løb vil se odds-udsving på stort set alle kampe ved din udvalgte bookmaker. De kigger naturligvis på, hvor mange spil der kommer ind på kampen, og hvem der spiller. Hvis det fortrinsvis er vindende gamblere, der spiller store penge på Arsenal over Tottenham, så stoler de ikke mere på egne evner, end at de hurtigt sætter oddset ned, for de ønsker selvfølgelig at sælge det populæreste odds så billigt som muligt.

Odds rettes til
Som de færreste faktisk ved, så kan det derfor også være en ganske god idé at kigge efter gode odds i din udvalgte række allerede når oddset kommer ud i starten af ugen, typisk søndag aften eller mandag morgen. Her kommer de første – oftest små – bookmakere med odds på de store ligaer, så det er få eksperters vurderinger, der er afgørende for hvilke odds, der er tilgængelige. Allerede dagen efter er oddsene ændret i langt de fleste kampe, for så har de første gode gamblere været og spille på start-oddsene – og bookmakeren har erkendt, at de sikkert lå lidt for højt på nogle hold. Fremme ved tirsdag kommer et stort antal bookmakere så med deres odds på kampene i de store ligaer, og de vil typisk lægge sig op af de allerede tilgængelige odds, som er på markedet, da de udmærket ved, at de er blevet rettet til efter indkommende spil.

I midten af ugen reguleres oddsene naturligvis også efter hvor mange spil der placeres på hvilke hold, og fremme ved fredag, hvor de store asiatiske bookmakere for alvor højner de beløb, som der må spilles på en kamp, bliver de sidste odds-justeringer gjort hos stort set alle bookmakere. Det betyder, at vi lørdag middag – få timer før kampstart – vil se, at stort set alle bookmakere ligger med nogenlunde de samme odds på kampene i specielt de store ligaer. Og så kommer spørgsmålet: Hvor tit er det lige, at du har sat dig til computeren eller gået ned i kiosken lørdag eftermiddag for at finde de fire guldkampe, der skal redde dig lidt ekstra lommepenge til weekenden??? Langt de fleste har prøvet det, og det er også hyggeligt at sidde lørdag eftermiddag og finde de gode odds, for her har man tid og ro til det. Det duer bare ikke, hvis du vitterligt vil tjene penge på dine spil!

Odds Spilskolen www.spilxperten.com

I eksemplet ovenfor har vi kigget lidt på den enlige kamp i den spanske liga i aften mellem Athl. Bilbao og Hercules, og her er vist de ændringer, som er sket i oddsene alene hos Bwin i ugens løb. Som det tydeligt fremgår, så havde du altså fået et langt højere odds på Bilbao ved ugens begyndelse end du gør nu, og forskellen fra 1,80 til 1,65 er stor nok til, at det kan få markant indflydelse på dit spilregnskab, hvis du mange gange i løbet af en måned spiller til underodds.

Alle de gode gamblere har spillet på din kamp hele ugen, og bookmakerne har rettet oddset til mange gange, så det nu få timer før kampstart er så rigtigt som muligt. De har tilmed fået de sidste skadesoplysninger fra holdene, så de føler sig efterhånden ret sikre på, at oddset ikke kan blive mere korrekt. Prøv du så slå bookmakeren nu. Det er mere end svært og lykkes kun for de allerfærreste.

I stedet bør du allerede efter den seneste runde er færdigspillet sætte dig ned og kigge på kampene og udpege de hold, som du synes kunne være interessante. Så kan du i starten af ugen, når de første bookmakere kommer med odds, vurderer om det er værd at spille på kampene. Venter du alt for lang tid, så risikerer du at oddset falder.

”Jamen, så er der jo fem dage til min kupon bliver afgjort”, spørger du så nok. Ja, det er korrekt, og så kan du glæde dig så lang tid. At sidde med et godt spil og vente på at kampen bliver spillet er langt bedre end at sidde med en hyggekupon, der godt nok bliver afgjort i aften, men som du ikke har den store chance for at vinde på. Har du en drøm om at vinde hurtige penge, så skal du gå på casino eller i spillehal (hvor der ikke er nogen der vinder i længden, så hold dig væk fra dem!). At oddse kræver tålmodighed og disciplin, hvilket vi fortæller en hel masse mere om senere.

Nu har du forhåbentlig fået en bedre idé om, hvad der gemmer sig bag et odds, og hvordan det udvikler sig i ugens løb. Vigtigst er det, at du ikke bare udpeger et hold du vil spille på, men også studerer oddset, for det er nu engang prisen på den vare, du køber. Hvis du vil købe en Magnum-is, så går du nok hurtigt videre forbi den første kiosk, hvis de kræver 50 kr. for den. Det samme gælder for oddsene. Hav en klar forestilling om, hvilket odds du skal have på holdet, og find så den bookmaker, som har det højeste odds. Hvordan du så finder det højeste odds handler den næste lektion om.

Tips:
Odds Spilskolen www.spilxperten.com– Prøv at sætte dine egne procentvurderinger på nogle kampe inden du tjekker oddset. Sammenlign derefter dine vurderinger med bookmakerens og se, hvor enig/uenig du er med dem. Du finder bookmakerens tilbagebetalingsprocent på en kamp ved at sige 100 divideret med odds for alle tre tegn – lægge tallene sammen og dividere det op i 10000. Altså er der odds 1,90-3,30-4,00 på en kamp, så siger du (100/1,90)+(100/3,30)+(100/4,00). Det giver 107,93. Så siger du 10000/107,93, hvilket giver 92,65. Ved at dividere disse 92,65 med oddset, får du altså bookmakerens procentvurdering.

– Skriv oddsene ned fra en af de større ligaer om mandagen ved f.eks. Bwin, der er tidligt ude med odds, og tjek dem igen lørdag eftermiddag for at se, hvor meget de egentlig har ændret sig.

Har du spørgsmål til Spilskolen?
Hvis du er i tvivl om noget eller har spørgsmål til indholdet i nogle af lektionerne, er du altid velkommen til at kommentere artiklerne i kommentarfeltet nedenfor hver lektion. Så forsøger vi at gøre dig klogere på problemstillingen. Ikke at vi har svaret på alt, men vi kan garantere dig et hurtigt og seriøst svar på dine spørgsmål.

Den foreløbige lektionsplan i Spilskolen
Lektion 1 – Hvordan kommer jeg i gang med at oddse?
Lektion 2 – Hvad er et odds, og hvordan udregnes det?
Lektion 3 – Hvor finder jeg de bedste odds?
Lektion 4 – Hvad skal jeg spille på?
Lektion 5 – Hvor mange spil skal jeg sætte?
Lektion 6 – Hvor meget skal jeg spille for?
Lektion 7 – Hvad er værdi – og er det vigtigt?
Lektion 8 – Hvordan estimerer jeg vindersandsynlighed?
Lektion 9 – Hvad er Asian Handicap?
Lektion 10 – Kan man leve af at oddse?

Skriv et svar