18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Mentoren dukker op (del 5)

SpilXperten har overtalt en succesrig storgambler til at fortælle historien om, hvordan han egentlig er endt i en situation, hvor hverdagen handler om fodbold og odds – og hobby er blevet til arbejde. Han fortæller i en artikel-serie om de sjoveste episoder, de svære valg, de mange bekymringer og de fantastiske glæder ved det at udvikle sig til – og i dag være – det som mange af os drømmer os: Gambler af profession.

Mentoren dukker op
Som beskrevet i slutningen af det seneste afsnit i denne serie, så skete der pludselig et drastisk vendepunkt i min betting-karriere, eller hvad der indtil da bør betegnes som min ”jeg-taber-altid-og-har-ingen-jordisk-chance-for-at-vinde-pengene-tilbage”-karriere. I et stykke tid havde jeg smidt nogle tips-forslag ud på et par danske betting-sider på Internettet, og uden at jeg vidste det, så er disse sider jo netop rugekasse for nogle af Danmarks kommende svægvægtere inden for betting. Det er her man lærer andre gamblere at kende, det er her man ser alle fejlene og de geniale ting, og det er her man for alvor kan få opbygget det kontaktnet, som er så vigtigt. På dette tidspunkt tænkte jeg slet ikke i de baner, og for mig var det bare en sjov hobby at lægge et par spil ud i ny og næ, som andre måske kunne have glæde af.

Jeg kan huske, at jeg et par uger ingen det altafgørende vendepunkt læste en artikel i Tipsbladet, hvor man fulgte nogle storgamblere på en sports-bar i København før, under og efter en engelsk Premier League-kamp. Her studsede jeg meget over, at nogle af dem udtalte, at de havde spillet krydset i topkampen, for jeg var nået til den konklusion, at den eneste sikre vej til gevinst indenfor gamblingens verden måtte være sure-betting, hvor man spiller alle tre tegn til så høje odds, at man er sikker på gevinst. Og pludselig påstår disse storspillere, som angiveligt skulle tjene rigtig godt på deres kunnen, at de har spillet krydset i kampen på TV-skærmen. Jeg var totalt i vildrede, men skulle inden længe blive ganske meget klogere.

En helt tilfældig dag fik jeg således en mail fra en fyr, som påstod at han var storgambler og meget gerne ville i kontakt med mig. Det lød jo ganske spændende, og jeg fik lynhurtigt skabt kontakt til det nye bekendtskab via MSN, så kommunikationen kunne flyde lettere. Hvor han stillede masser af spørgsmål til min enorme viden om dansk divisionsfodbold, så havde jeg naturligvis mere travlt med at udspørge ham om, hvordan dælen det kunne lade sig gøre at gøre det, som alle fodboldentutiaster drømmer om; at tjene penge på sin viden om den lille runde bold. Han var ekstremt imødekommende – og det med god grund, for senere har jeg jo godt kunne se, at han pludselig stod med en usleben diamant, som godt nok havde nogle temmelig grumsede hjørner, men som bestemt kunne rettes til hen ad vejen.

Han gav mig et enestående tilbud, som jeg uden tøven sagde ja til. ”Du får alle mine spil i to måneder, og i den tid vil du lære noget nær alt om det at være professionel gambler”. Jeg havde selvfølgelig overhovedet ingen betænkeligheder ved aftalen, hvilken naturligvis også bestod i at jeg skulle give oplysninger den anden vej. Jeg kunne jo ikke miste noget – andet end en masse penge selvfølgelig… – men den chance var jeg villig til at tage, for ham her lød dælme sikker i sin sag. Med god grund, for han endte rent faktisk med at lære mig alle de grundlæggende ”regler”, og jeg ville aldrig have siddet i dag og skrevet på denne artikelserie, hvis det ikke havde været for ham.

Han kunne se på forhånd, at jeg havde baggrunden i orden. Jeg havde selv spillet fodbold en del år, havde den specielle ”feeling” for kampe, som jeg tidligere har omtalt – og så havde jeg et omfattende kontaktnet, som også er ekstremt vigtigt, når først de basale ting er på plads. Her lærte han mig først og fremmest følgende:

1) Spil KUN kampe med værdi!
Hovedregel nummer 1 – uden tvivl. Det kan simpelthen ikke nævnes nok gange. Der er skrevet side op og side ned på diverse bettingsider på Internettet, men langt de fleste småspillere har en tendens til at kigge den anden vej hver eneste gang de ser ordet ”værdi”. Måske fordi de udmærket godt ved, at deres taktik er forkert og at de taber penge gang på gang, eller også tror de bare ikke på, at man overhovedet kan tjene penge på spil. Men det kan man, hvis man tager sig tid til at sætte sig ind i værdibegrebet. Meget kort fortalt går det jo ud på, at bookmakerne naturligvis skal tjene penge, så derfor sætter de oddsene på en kamp på en sådan måde, at de næsten altid vil få overskud. Når en bookmaker giver odds 1,60 på FC København, så er det jo ikke bare et tilfældigt tal, som den ansvarlige oddssætter bare lige har fundet på. Der lægger en nøje beregnet procentvurdering bag, som er resultatet af en stor viden om holdenes kvalitet, formkurver, skader, karantæner osv. En bookmaker med en tilbagebetalingsprocent på 93 vurderer altså, at FCK har ca. 58% (93/1,60) chance for at vinde kampen. Hvis du overhovedet skal overveje at spille kampen, så SKAL der være mindst 62,50% chance for FCK-sejr – simpelthen fordi at alt under vil give underskud i længden. Det siger sig selv, at det ikke kan betale sig at spille til odds 1,60, hvis holdet kun vinder halvdelen af kampene. I FCK-tilfældet skal du altså være mindst 5% klogere end den oddssætter, som lever af at følge Superligaen og alt hvad der sker omkring den. Det er de færreste, der er. Derfor kan det kun meget sjældent betale sig at spille på de store ligaer som Superligaen, Premier League, Bundesligaen osv., fordi oddssætteren er klogere og har tilgang til meget mere viden end dig.

2) Sæt dine spil i system – og før regnskab
Når man forhåbentlig kender værdibegrebet til hudløsled og med tiden lærer at sætte de rette procenter på udfaldet af en kamp (mange lærer det aldrig), så kan man begynde at overveje at spille større beløb. Min ”mentor” foreslog mig at sætte tre niveauer op, så jeg kunne variere indsatserne efter hvor godt et spil (hvor meget værdi) jeg havde fat i. Jeg startede således med at et ”lille” spil havde en indsats på 300 kr., at et ”mellem” spil havde en indsats på 600 kr., og et ”stort” spil havde en indsats på 1.000 kr. Jeg havde jo allerede etableret kontakt til én af Danmarks bedste gamblere, så jeg kunne tillade mig at starte relativt højt. Til venner og bekendte har jeg altid anbefalet at starte meget lavere og med tiden finde ud af, om man overhovedet har evnerne til at lave plus i længden. Ekstremt vigtigt er det altid at føre regnskab – med hver en krone. Mange har nemlig en tendens til at lyve for sig selv og kun huske gevinsterne, men ved at føre nøje regnskab har man det hele sort på hvidt, og kan senere begynde at analysere på, hvornår man vinder penge, og hvornår man taber penge.

3. Få nogle gode kontakter – og specialisér dig i ganske få ligaer
Bookmakerne elsker at få spil ind på de rækker, hvor de selv har adgang til al viden, og det sjove er, at langt hovedparten af spillene også kommer netop her. For det er jo netop de store ligaer at folk elsker at spille på, fordi at de lige har et favorithold, eller fordi de lige skal se en TV-kamp, eller fordi de lige har lyst til at smide lidt flere penge ud af vinduet… Det er nemlig slet ikke vejen frem – især ikke hvis du ikke er ren ekspert på en sådan række. ”Jamen, jeg ser da Onside hver søndag, og jeg kender mindst fire spillere på hvert hold – jeg er da ekspert”, vil de fleste sofa-fans måske påstå. NEJ, det er du så ikke kan jeg fortælle dig. Langt fra. Hvis du for alvor skal vinde over bookmakeren (og der er lang vej, for du skal først vinde de 7% tilbage, som er bookmakernes vindermargin – og derefter skal du først til at tjene til dig selv), så skal du være mere end almindelig iagttager på en liga. Jeg kender folk, som rent faktisk formår at tjene penge på Premier League, men de koncentrer sig også kun 100% om den række. Læser alle nyheder, ser en masse kampe og snakker med en masse andre personer, der følger ligaen tæt. Det er hvad der skal til, hvad enten vi snakker russisk vandpolo, dansk Superliga eller en helt tredje liga. Du vil hurtigt opdage, at de spillere og trænere, som hver uge spiller i den liga, som du specialiserer dig i, ved endnu mere om holdenes kvalitet og gode/dårlige sider. Kan du derfor få ”fanget” nogle af disse personer i dit kontaktnet, så er du allerede et stort skridt på vejen.

Det tog rigtig mange samtaler på msn og mange timers tankevirksomhed blot at lære de tre ovenstående basis-regler for mig. For en fyr der var vant til at spille på noget nær alle TV-kampe var det en omvæltning pludselig KUN at skulle spille kampe med værdi, hvor man havde tilstrækkelig meget information om kampen til med sikkerhed at være klogere end personen, der havde sat oddset. Men det gik ret hurtigt op for mig, at det her jo var den helt rigtige måde at gøre tingene på. At jeg så kun vandt 11 kroner den første måned – det kunne jeg sagtens leve med. Dels var det meget bedre end langt de fleste af de forrige måneder, og dels havde jeg en ekstrem god mavefornemmelse med hensyn til de kommende spændende måneder.

Følg med i fortællingen om en storspillers tilblivelse og oplevelser her på Spilxperten. Et nyt afsnit lægges på siden hver mandag. Se tidligere afsnit her

Skriv et svar