18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leander: Dét virker for FC Midtjylland i Europa

LeandertalFC Midtjylland sikrede sig et godt udgangspunkt med 0-0 i Prag, og nu skal Ulvene forsøge at gøre arbejdet færdigt på onsdag i Herning. Hvad er det, der fungerer så godt for midtjyderne i Europa i øjeblikket, og rækker det til deltagelse i Champions League-gruppespillet? Vi har spurgt Benjamin Leander.

Ulvene er blevet skarpere defensivt

FC Midtjylland har holdt nullet i 270 minutter plus tillægstid mod de tjekkiske, schweiziske og bulgarske mestre. En eklatant forbedring af holdets indsatser i tidligere europæiske kampagner, hvor det blot er blevet til tre Clean Sheets i de seneste 20 europæiske kampe inden denne sæsons Champions League-kvalifikation.

Da FCM i sæsonen 19/20 røg ud med sammenlagt 3-7 til Rangers, figurerede navne som Jesper Hansen, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz, Frank Onyeka, Evander, Joel Andersson, Awer Mabil og Sory Kaba i startopstillingen. Med andre ord er der minimal forskel fra FCM anno 2019 til anno 2020. Det er der til gengæld ikke i det defensive spil, FCM har fremvist i 2020

Ulvene har i al sin simpelhed lukket fuldstændig af centralt, hvor især makkerparret Scholz/Sviatchenko har afvist alle afslutninger i deres habitat. Young Boys, Slavia Prag og Ludogorets har på tre kampe til sammen mønstret tre afslutninger på mål fra den såkaldte ”Dangerzone” – området fra kanterne af målfeltet og parallelt ud til straffesparksfeltets kant. To af gangene var der tale om forsøg, der gik lige i handskerne på Jesper Hansen, mens Joel Andersson mod Ludogorets måtte redde et hovedstød på stregen efter Jesper Hansen var strandet på mellemhånd. Samme Scholz/Sviatchenko-duo var i kampen mod Slavia Prag involveret i 12 defensive dueller med 12 vundne dueller som udfald og fire ud af seks dueller vundet mod Young Boys i to pragtpræstationer.

Senest mod Slavia Prag tillod midtjyderne ikke en eneste afslutning indenfor straffesparksfeltet og efterlod Slavia Prag med 12 afslutninger på en sammenlagt Expected Goals-ratio på 0,35. En exceptionel præstation fra Brian Priskes tropper.

Til sammenligning tillod man mod Rangers i 2019/20-sæsonen syv afslutninger på mål fra DangerZone på 180 minutter, hvoraf de fem gik ind, mens Malmö FF i 2018/19 scorede tre gange på tre DangerZone-afslutninger indenfor rammen.

Er 0-0 nok i kamp 1?

Den tendens skal der bygges videre på i returopgøret mod Slavia Prag, hvis FCM skal sparke døren ind og kvalificere sig til sit første Champions League-gruppespil nogensinde. 0-0 i første opgør på udebane var en flot præstation, og de sidste 25 år har ni ud af 12 danske hold klaret sig videre til næste runde efter 0-0 på udebane i den første kvalifikationskamp. Her skal det dog indskydes, at modstanden i den grad har været af varierende kvalitet, men det friskeste eksempel fra erindringen er dog FC København, der efter 0-0 ude mod Atalanta også spillede 0-0 hjemme og avancerede på straffespark.

I Champions League playoff-runde-regi hedder statistikken efter 0-0 i første opgør de sidste 20 år, at hjemmeholdet i returkampen er gået videre i 9 af 13 tilfælde, så håbet er alt andet lige lysegrønt for midtjyderne.

Statistikker i artiklen er fra WyScout.com.

Skriv første kommentar

Skriv et svar