18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

It’s Good! Oktober måned i NFL med Morten Andersen

Morten AndersenNFL Hall of Famer, Morten Andersen, og vores NFL-skribent Jørgen Bach kommer forbi en række interessante emner i denne udgave af ”It’s good”. Kom tæt på den aktuelle situation i NFL og få desuden svar på, hvad hjemmebanefordel, flyvetid og sportens krav til fysik har af betydning.

Spil på NFL*

Hvis du har spørgsmål til Morten Andersen og Jørgen Bach, er du velkommen til at kommentere artiklen.

Oktober måned i NFL med Morten Andersen

Jørgen Bach interviewer, mens Morten Andersen svarer i kursiv.

Morten Andersen

Jørgen: “Vi sagde sidst, at det havde været en vild måned. Man må jo sige, at det fortsætter i denne måned.”

Morten: ”Ja, så du kampen Monday Night?”

Jørgen: ”Nej, jeg var i London og se Jaguars og Texans, så havde brug for at sove efter en weekend med drengene, og har kun fået set highlights”

Morten: “Ja, imod Texans. Den dominerede Texans. Deshaun Watson spiller fremragende. Han må blande sig i kampen om MVP. Og ja: Browns, som vi talte om i sidste måned, de er vist færdige for i år…”

Jørgen: ”Men hvis vi starter bagfra. Dallas. For en måned siden talte vi om, at de var brandvarme. De har så haft nogle dårlige kampe siden, men så gode ud i mandags.”

Morten: ”Dallas spiller, som Ezekiel Elliott spiller. De har én af de bedste angrebslinjer i ligaen, og det er dér, at de bruger deres penge. Og de spiller godt. Daniel Jones fra Giants fører NFL i turnovers. Det kan man ikke imod så godt et hold. Jeg har dem også i top 5 i NFC. På 5. pladsen faktisk. Men deres quarterback spiller ikke så godt som sidste år. Til gengæld kan de løbe bolden. Og deres forsvar gør det okay. Det er meget opportunistisk, og komplimenterer angrebet godt.”

Jørgen: ”Men der highlighter du jo nok det større dilemma i Dallas: Dak Preston spiller godt, fordi han har så meget hjælp rundt om sig, men han er jo ikke en stjerne-quarterback, og hans kontrakt løber snart ud, så hvad gør de?”

Morten: ”De bliver nødt til at betale ham. De har Amari Cooper på receiver, men kastespillet er baseret på korte kast og screens. Det dybe kastespil mangler. Han rammer Cooper på en dyb out og en crossing rounte i mandags, men kaster jo ikke lange bolde. 90 % af hans kast sidste år var under 10 yards. Det er måske designet? Men det er ikke godt nok. Jeg savner, at han har øjnene nede af banen til de lange kast. Han tager nogle dårlige beslutninger. Måske fordi at han er ung. Han mangler rutinen.”

Jørgen: ”Men han er i sit 3. år som starter. Kan han stadig dække sig ind under ”at være ung”?”

Morten: ”Det kan han nok ikke. Men han spiller, som Zeke Elliott spiller. Hvis ikke Zeke er effektiv, så er Prescott heller ikke god. Han er meget afhængig af running gamet. Jeg er ikke så imponeret i år. Men hvad er alternativet? Markedet for QB er så tyndt, så hvad skal de gøre, Jørgen?”

Jørgen: ”Jamen, jeg er enig. Der er ikke noget alternativ. Men de får lov til at betale for ham på den nye kontrakt, og formentligt overbetale.”

Morten: ”Nu har Zeke lige fået en pose guld, så det tror jeg også, at Dak Prescott får. De skifter ikke væk. Der er et par spændende QBs i draften, men Dallas er også for gode til at få den mulighed. De kommer ikke til at drafte i toppen, som det kræves for at få en top quarterback i draften. Det gør Jets og Miami til gengæld. Nøj, hvor er de dårlige, så de har brug for det.”

Jørgen: ”Du sagde, at du har Cowboys som #5 i NFC. Det har jeg faktisk også.”

Morten: ”Haha, virkelig? Det er sjovt! Jeg har Packers som nummer 4 og Seahawks som nummer 3. OG nu ved jeg, at vi bliver uenige, for mit hjerte banker for Saints, så jeg har dem i toppen. Det har du sikkert ikke, og så har jeg 49ers som nummer 2.”

Jørgen: ”Det har jeg faktisk. Jeg synes, at Saints har mere dybde. De har vundet en række kampe uden Brees, med Brigdewater i stedet, og i flere af de kampe manglede de deres stjerne-runningback og tight end. Så en back-up QB uden to af de tre vigtigste spillere på angrebet. Det er mere komplet.”

Morten: ”Ja, der er mere dybde. De vinder fire kampe, imens Brees er skadet. På udebane imod Seahawks og på hjemmebane imod Dallas. Det er gode hold, som de har vundet over. Jeg var selv nede til kampen imod Cardinals, hvor Bress var tilbage, men den største historie er stadig 49ers. De har måske ikke haft den største tyngde i deres modstandere, men du skal stadig vinde både ude og hjemme, og 8 – 0 er immervæk vanvittigt imponerende. Forsvaret er godt og opportunistisk med den D-line. De spiller godt. ”

Jørgen: ”Jeg synes, at kampen imod Cardinals var interessant. De vinder kampen, men efter at have været altdominerende i den sidste måned, så er forsvaret for 49ers pludselig en smule på hælene. Cardinals er et af de mest interessante hold at se på, selvom talentet ikke er der helt endnu. Men det spildesign, som Cardinals kører, presser 49ers forsvaret til det yderste. Det er interessant, og kan blive en udfordring, for andre hold har set det. ”

Morten: ”Det er Kyler Murray-faktoren. Det er jo det samme med Russell Wilson i Seattle. Hvordan forsvarer man sig imod det? Du kan studere alle de game-films, som du har lyst til, men man kan ikke forberede sig til den improvisation, som Murray, Wilson eller Lamar Jackson har naturligt i sig. Tag Ravens – Patriots kampen. Nogle spil virker det som om, at Lamar bare siger ”Fuck this, jeg er den bedste atlet på banen”, og tager kampen i egen hånd. Det er latterligt. Du kunne se, hvor stor en forskel, der var. Han var den hurtigste på banen. Han var den bedste på banen. Han fik Tom Brady til at ligne en gammel mand. Han er også en MVP-kandidat. Det var skræmmende, for man kunne nærmest se den gamle garde med Brady, og her kom det helt nye, som vil revolutionere sporten. Det er lidt ligesom, da Vick kom ind i 2000. Der var vi også helt oppe at ringe. Der er meget Michael Vick – specielt i Lamar Jackson.


Det er interessant at se, hvordan Baltimore har besluttet sig for at bygge hele holdet omkring Lamar Jackson, og de egenskaber han har. Flacco er væk og man har ændret hele holdet, så alt passer til Lamar Jackson. Og de slår mestrene. Ikke bare slår. De banker Patriots. Og Belichick kunne ikke adjuste til det. Det ser man ikke så tit.”

Jørgen: ”Historisk set, så er Ravens jo netop det hold, som ikke har haft problemer med Patriots. Man taler meget om, at det er intimiderende at spille imod Patriots. Det er Brady og Belichick, og at det bliver mentalt for modstandere. Det er ikke et problem for Ravens.”

Morten: ”Fuldstændig enig, og de giver dem på munden. Det er løbespillet op i midten, og mand imod mand. ”Smack them in the mouth”. Ravens er vel Patriots’ kryptonit. Jeg håber, at vi får dem at se imod hinanden igen – så vi ser, hvordan Patriots justerer og spiller imod dem efter den røvfuld.”

Jørgen: ”Hvor ser du så Ravens i AFC?”

Morten: ”Jeg har dem kun #2. Selvom de slår Patriots, så har jeg stadig Patriots øverst. Så Chiefs 3., Bills 4. og Texans som nummer 5. Hvad med dig?”

Jørgen: ”Jeg har også Patriots øverst. Chiefs med Mahomes snart tilbage er stadig min nummer 2, så Ravens #3, Texans #4, Colts #5 og Bills #6.”

Morten: ”Colts? Selv med deres QB ude? Den tror jeg ikke på. Neeej, Hoyer gjorde det godt nok godt som back-up. Men den skade til Brissett… den så grum ud.”

Jørgen: ”Det skal siges, at jeg har en meget tyk streg under Ravens på #3, for der er et markant hop i niveauforskel fra top 3 og de næste. Det er ikke det samme som NFC. ”

Morten: ”Nej, er du sindssyg. Der er et markant hop ned. Nu talte vi ikke om det, men Eagles og Vikings, som begge ligger uden for min top 5 i NFC, kan man sagtens argumentere er på niveau med Bills og Texans. Jeg har faktisk Steelers foran Colts. Jeg er vildt imponeret over det arbejde, Tomlin (Head Coach Mike Tomlin) har gjort for at få samlet holdet efter, at Roethlisberger blev skadet og med Mason Rudolph som erstatning. De er ikke top 5, men jeg er imponeret over dem, og når vejret bliver koldt, og det bliver rigtigt Pittsburgh-vejr, så kan de godt spille sig op i november og december.”

Spil på NFL*

Hvem har overrasket i NFL?

Jørgen: ”Hvad er dine største positive overraskelser indtil videre?”

Morten: ”I AFC er det Lamar Jackson. Han er en game changer, og kandidat til MVP. Det troede jeg ikke, han kunne i sin 2. sæson. Jeg er ikke Ravens-fan, men kæmpe Lamar Jackson-fan. Han har omkring 640 løbeyard, og angrebet scorer over 30 point pr kamp. Det er vildt, og det har jo altid været forsvaret, som har været i fokus i Baltimore. De er pludselig blevet eksplosive på angrebet, men det er jo fordi, de har formet holdet omkring Lamar.

Buffalo er også en positiv overraskelse. De gjorde det fint imod Patriots. Historisk har de haft problemer imod Patriots, men de spiller dem godt, og det er vel lidt det samme som med Ravens. De falder ikke på halen over Patriots.

Deshaun Watson kan man vel sætte i samme kategori som Jackson. Imponerende, som han kan forlænge spil.

I NFC er det 49ers, som vi har talt om.”

Jørgen: ”Og de negative?”

Morten: ”Jets og Dolphins! De er elendige.”

Jørgen: ”Men er det den største skuffelse? Jeg har det lidt sådan, at Dolphins og Bengals ikke kan være de største skuffelser, for man vidste, at de ikke blev gode. Jets var der måske større forventninger til.”

Morten: ”Der er fire hold i bunden. Dolphins, Bengals, Redskins, Jets. Falcons er måske i bund top 5, og de er en af de største skuffelser, for der troede man, at de ville kæmpe med om slutspillet. Men Browns må være de største. Der var kæmpe forventninger til dem, og det har været ringe.”

Hvad betyder rejsedage og hjemmebanefordel i NFL?

Jørgen: ”Vi har fået et spørgsmål til, hvordan det er for holdene at rejse.”

Morten: ”Vi så det måske i weekenden med Chargers. Packers kommer på besøg og de taber. Og ikke alene taber, men det var smæk-smæk. Virkelig smæk-smæk. Når vi skulle rejse, og det var mest fra øst imod vest, så tog vi derud om fredagen for at akklimatisere. Altså tilbage i 80’erne, der fløj vi bare om morgenen. Det er jo fuldstændig sindssygt, når man tænker på det. Det tager minimum 48 timer at vænne sig til tidsforskellen, og det gør en forskel med den. Og også bare at flyve. Det er jo pissefarligt med risiko for blodpropper, når folk har fået en skade eller et knubs.”

Jørgen: ”Har du oplevet at nogen får en blodprop i flyet?”

Morten: ”Ja, det er sket. Altså hvis vi skulle i Seattle og skulle hjem til New Orleans, så er det jo en flyvetur på 5-6 timer, og hvis man er skadet, så skal man virkelig passe på. Du skal virkelig passe på! Tænk på alt det adrenalin og mælkesyre, som du har i kroppen, og hvis du bare sætter dig i sædet på en flyvetur efter det. Og hvis du er skadet. Så ryger du op 40.000 fod med det lufttryk, som der er i kabinen. Det er ikke godt.”

Jørgen: ”Man hører mest om, at det er sværere for vestkyst-holdene at rejse østpå end omvendt. Mest af den simple grund, at de skal op, når deres indre ur er klokken 4 om natten. Arizona før Bruce Arians havde en ond stime med tidlige østkystkampe, og Raiders har senest kæmpet med det. Men det er vel bare endnu en faktor, og de gode hold kan jo sætte sig ud over det?”

Morten: ”De fleste hold tager jo afsted om fredagen i dag, og hvis man har to kampe på modsatte kyst, så bliver man. For mit tilfælde var det jo så vestkysten, jeg skulle til. Jeg kan huske, at vi havde 49ers og Raiders i to uger i træk, hvor vi blev i Palo Alto ved San Francisco. Og vi havde også en tur, hvor vi spillede i Seattle, og så fløj vi ned til San Diego og blev i La Hola hele ugen, inden vi spillede imod Chargers. Men det er må være sværere for vestkyst-hold. Det er søvnforstyrrede og ”rytme”-forstyrrelse. Den eneste løsning jeg har er, at man tager af sted før og får justeret sin døgnrytme, men så er det bare ikke det samme, som at ligge i sin egen seng. Men det er forretningsrejse, og det bør man være professionel nok til at håndtere, hvis man har ordentlige faciliteter. I sidste ende er det bare et spørgsmål om ressourcer, og dem har NFL-hold nok af. ”

Jørgen: ”Hvor meget betyder hjemmebane så?”

Morten: ”Den er virkelig vigtig! Man skal vinde hjemme. Du skal helst vinde 7-8 af de otte hjemmekampe, for det er så svært at vinde ude. Hvis du kun vinder 6 kampe hjemme, så skal du tage halvdelen på udebane, for at have de 10 sejre, som burde sikre en slutspilsplads. Og hvis du vil være med i toppen, så er det jo 7 sejre på udebane også. Det er derfor, at Chiefs har et kæmpe problem nu. De har tabt 3 hjemmekampe med Mahomes ude, så nu skal de ud at rejse og vinde kampe, og det bliver spændende at se, hvordan det går. Fundamentet for en god sæson bliver skabt på hjemmebanen. Det er de sejre, som sikrer slutspilspladsen, og det er vigtigt for fans, for det sikrer, at du har et trofast hjemmepublikum.”

Jørgen: ”At hjemmebanen har så meget at sige, viser vel også, hvor meget tættere NFL er end andre sportsgrene. Top til bund er tættere end i andre sportsgrene, og det er markant sværere for et tophold i NFL at vinde over et dårligt hold på udebane end i fx Premier League. Det er ikke selvskrevet at du vinder, selvom om du er et bedre hold.”

Morten: ”Og der er så få kampe. Du har kun 16 kampe at gøre godt med, så hver betyder meget mere. Du har jo 2-3 gange så mange i Premier League. I baseball har du 162. I NBA har du 84. NFL er 16 søndage, så hvor vigtig er den søndag for dig? Det er nok det spørgsmål, at man skal stille sine spillere!”

Jørgen: ”Alle hjemmehold, som spillede på deres hjemmebane, vandt i søndags. Jaguars tabte på Wembley, men ellers vandt alle på hjemmebane i søndags (Giants spillede mandag og Cardinals torsdag).”

Morten: ”Men det skal man bare. Du kan ikke tabe til et inferiørt Texans-hold på hjemmebane, som Chiefs gjorde. Det går bare ikke. Du er hjemme på Arrowhead Stadium foran 80.000 tilskuere. Så skal du bare vinde. Og hjemmebanefordelen er vigtig. Endnu mere i slutspillet. Tilskuerne er mere tændte, og hvis du er god nok, så får du jo en bye i slutspillet, og vejen til Super Bowl bliver en kamp kortere.”

Hvad betyder stimer og trupdynamik i NFL?

Jørgen: ”En læser spørger efter, hvad stimer betyder i NFL. Det er jo en integreret del af NFL, at holdene får de her stimer. Vi talte om Dallas tidligere, som startede godt, og så havde nogle forfærdelige kampe, som de fik vendt. Vikings gjort det samme med modsat fortegn, inden de tabte søndag i Kansas.”

Morten: ”Du har to muligheder. Du kan komme i en vindende eller en tabende stime. Og begge er vanedannede! Det tænker man ikke så tit over. Men begge er lige svære at bryde. Når man vinder, og det går godt, så har man hænderne over hovedet, og alt kører, selvom der måske var nogle ting, som burde fixes. Og når man taber, så kommer alt det negative frem – og i mange tilfælde ting, som slet ikke er vigtige, hvis man vandt i stedet. Men når man taber, så begynder folk at pege fingre. Trænerne begynder at micromanage og ændre bittesmå ting, som havde været fuldstændig ligegyldige, hvis man vandt sine kampe. Det kan være farligt, hvis man ikke har nogle stærke ledere i omklædningsrummet.


Cleveland er et glimrende eksempel lige nu. Truppen ”slås” indbyrdes, man diskuterer, og man fjerner også fokus fra, hvad der er vigtigst – holdindsatsen. Spillerne bliver selviske og peger fingre af andre i stedet for at fokusere på deres eget spil. Et hold som Browns mangler måske spillere af format – altså lederformat og personlighed. De har måske læst for mange overskrifter om sig selv, og hvor gode de er, uden at de har vist det på banen endnu. Så kommer øretæverne, og det er som en lavine, som ruller. Jeg har været en del af sådan et hold, som ikke lever op til forventningerne, og det begynder at falde fra hinanden. Det er altså ikke sjovt. Jeg ved ikke, om det er det konkrete problem i Browns, men jeg har på fornemmelsen, at de har de problemer. Også nu med rygterne om, at træneren ryger efter sæsonen.”

Jørgen: ”Hvordan føles sådan et lockerroom? Er det fuld krig internt imellem spillerne?”

Morten: ”Som regel er det bare en håndfuld spillere. Rådne æbler! Det er dem, som skaber størstedelen af spliden – og dem, som totalt saboterer resten af holdet indefra. De snakker bag om ryggen på trænere og medspillere, som ikke ”snakker rent. Uprofessionelt, ad helvede til, for at sige det ligeud. Det har jeg været med til, og det er ikke sjovt. Og man kan jo naturligvis konfrontere de spillere og fortælle dem, at de skal fokusere på dem selv. Det er jo i bund og grund det, som du skal som professionel. Koncentrér dig om dit og gør det bedre, så du kan hjælpe holdet. Opfyld din egen rolle optimalt først. Når du peger, så vender tre fingre indad.


Det har jeg på fornemmelsen er en situation, som Cleveland står i lige nu. Måske også Jets. Du kan se det i deres udtryk, i deres holdning på banen og i måden, hvormed de går til deres ”håndværk”. Eller IKKE går til deres håndværk. Der skal så lidt til at tippe kampen. De kan starte godt, men når der kommer lidt modgang, så falder det fra hinanden, fordi de ikke har nogen ballast. De kan ikke være med i en hel sæson. Sågar 4 quarters. They can’t finish! Det er skuffende. De har talentet i Cleveland, men det er lidt same shit, som det plejer. ”

Jørgen: ”Jeg ved ikke, om du har set det, men Browns har, eller havde, en safety, som blev brændt på det lange TD til Fant (Broncos TE Noah Fant) i søndags. En lokal journalist kommenterede på Twitter, at Whitehead ikke havde en god kamp, hvorpå Whitehead svarede med en adresse, og så kunne journalisten jo bare møde op mand til mand, hvis han havde noget at sige. Det er lidt skidt!”

Morten: ”Ja, det er fuldstændig latterligt. Og så blev han fyret. Man må sige, at holdet har fejlet. Alle hold har en personel director, og en medarbejder, som tager sig af player relations, og der en nogen, som har fejlet her. Han bliver revet med på Twitter, og nogen burde have instrueret ham i ikke at hoppe med på vognen. Altså han kan have nogle mentale problemer, eller måske var han beruset. Det virker jo lidt sådan. Altså når man har fået lidt for meget, så siger man nogle ting, som ikke er så heldige dagen efter. Måske har den lige fået lidt for meget i svaret.”

Jørgen: ”Men det viser vel desperationen hele vejen rundt. Whitehead havde startet 8 kampe, og blev fyret pga. et vredesopkast på Twitter. Når man tænker på, hvad spillere ellers laver, så er det godt nok et drastisk skridt at fyre en starter. Men det viser nok, at træneren er ved at tabe holdet, og at der skal sættes et eksempel?”

Morten: ”Well, han har jo allerede tabt holdet. Han bliver fyret. Det ser ikke godt ud. Hvis jeg var ejer af Browns, så ville jeg være flov nu.”

Spil på NFL*

Hvor hårdt er det at spille i NFL?

Jørgen: ”Et andet spørgsmål går på, hvor hård NFL er? 16 kampe er lidt i forhold til andre sportsgrene.”

Morten: ”Den er hård, men den har jo været meget hårdere. Det er blevet blødere, og der er ikke den samme slid på kroppen. Der er begrænsninger på træfningerne i training camp, der er ikke two a days mere (to fulde træninger i fuldt udstyr om dagen), og reglerne er blevet lavet om, så du ikke kan tackle på samme måde mere. Samtidigt er ligaen blevet mere specialiseret. Du har flere rollespillere, som kun spiller i bestemte situationer. En pass-rusher, som kun er inde på 3rd down. Bare tag Cowboys i mandags: Hele den defensive linje roterede, så hver spiller kun havde 60-70 % af snaps. Træningspas er kortere, og det er lettere mandag til lørdag, hvor alle træningspas er i soft pads. Jeg kan huske, hvordan vi i løbet af ugen kunne træne live Goalline situation med fuld blitzpakke, og der virkelig blev gået til stålet. Det sker ikke mere.


Men jeg tror til gengæld, at det er blevet mere mentalt. Margin for error er mindre, og du skal være knivskarp på dine plays, dine assignments, hvordan du læser modstanderen på hvert spil, og reagere derefter.”

Jørgen: ”Men der er vel nogle positioner, hvor det ikke gælder. Du sætter ikke lige en startende quarterback for, at han kan få pusten. Og på den offensive linje, der betyder den indbyrdes kemi mere, og de kommer aldrig af banen.”

Morten: ”Enig! Du skifter ikke ud på den offensive linje, ligesom på den defensive, men du har jo så flere formationer i dag, som du kan variere. Du sætter jumbo-pakken ud (typisk med 2+ tight ends eller en 6. offensiv linjemand). Det er nok mere generelt om forsvaret, at du skifter ud. Men jeg synes, at det er blevet mere soft.”

Jørgen: ”Men antallet af skader i NFL må vel stadig betragtes som meget højt i forhold til andre sportsgrene?”

Morten: ”Jo jo. Det er stadig en hård sport. Masser af skader i ankler, knæ eller skulderen. Jeg synes, de værste er dem i trafik. Brissett (Colts QB) blev fanget af en af sine offensive linjemænd, som væltede ned over hans ben.”

Jørgen: ”Men det er hårdt nok til, at spillerforeningen ikke vil spille flere kampe, selvom holdejerne presser på for flere end 16 kampe.”

Morten: ”Ja, det siger du. Men på forhandlingsbordet ligger der jo et forslag om 17 eller 18 kampe. Jeg ved ikke, om det sker. Det gør det måske ikke. Jeg ville personligt ikke have noget imod det. At cutte træningskampene ned til 2. Det ville fansene nok heller ikke have noget imod, når de skal købe billetter til træningskampene for at få et sæsonkort. Og hvis spillerforeningen vil skære på træningskampene og de 60.000 billetter, som bliver solgt der, så vil ejerne da have en uge eller to et andet sted for at få samme indkomst.


Det er et hårdt spil. Og bare tænk på de unge spillere, som er vant til 10 kampe i college. Når du har spillet 10 kampe i NFL, så har du lige 6 mere og op til 3-4 kampe mere, hvis du spiller for et godt hold, som skal spille i slutspillet. Og det er jo lige så meget mentalt. Det slider på de unge spillere mentalt, hvor det måske slider mere fysisk på de erfarne.”

Jørgen: ”Vi taler om at det er blevet blødere, men er det ikke fair at sige, at den almene NFL-fan ikke helt forstår, hvor hård amerikansk fodbold og NFL i virkeligheden er? Hvor meget, at det slider på kroppen. Man ser gang på gang, hvordan fans og de sociale medier eksploderer, når en ung spiller går på pension i sin ”prime”. Som om at fansene ikke kan acceptere, at kroppen er ved at sige stop. Gronkowski er et godt eksempel, og hvor der kommer en af de meget sjældne historier om, hvordan manden egentlig har det. At han igennem 3 måneder højst har kunnet sovet 30 minutter af gangen pga. af smerter. Det ser den almene fan ikke, og man hører ikke så tit om det.”

Morten: ”Folk var helt oppe at ringe, da Gronk gik på pension. Og Andrew Luck. Der er en bagside. Det kan jeg da selv snakke med om. Jeg har haft dage, hvor jeg ligger søvnløs i sengen og det hele pumper af smerte, og man stiller sig selv det spørgsmål, om det var det hele værd. Og det er vel det, som Andrew Luck har spurgt sig selv om. Han kunne ikke se sig selv med smerter hver dag i resten af sit liv og valgte at gå på pension, inden det blev for sent. Og det samme med Gronk, selvom det måske desværre er for sent for Gronk nu. Han har mange rygproblemer, og hvis han ikke får styr på det, så får han et hårdt liv fremover.”

Jørgen: ”Men hvorfor hører man ikke mere om det? Er det et tabu?”

Morten: ”Det er ikke spændende. Det er ikke sexet. Det er ikke glamourøst, og det er ikke det, som NFL vil vise. Det punkterer historien om superatleten. At spillerne er stærke, uimodståelige og har gudsbenådede talenter, som løfter produktet helt op. Kunne du forestille dig at tage et røntgenbillede af Gronks slidgigt som 29-årig og vise det på sociale medier? Det ville nok ikke sælge.


Jeg ved ikke, om det er et tabu. Måske udadtil. Men indbyrdes snakker vi om det. Jeg har lige været til et check-up gennem min NFL-pension, og der var andre spillere, og vi snakkede meget om, hvilke problemer vi indbyrdes har. Mange er problemerne er depression. Det er ikke fysisk. Eller det er også fysisk, men jeg føler, at langt de fleste problemer er psykiske. Ikke nødvendigvis relaterede til hovedskader, men når de fysiske problemer manifesterer sig i psykiske problemer. Fordi smerterne er for høje, eller fordi kroppen ikke kan mere. Du kan ikke være på smertestillende hele livet, og den kamp, eller det nederlag, de fysiske problemer giver, sætter sig psykisk. Jeg snakker ikke om mig selv eller nogen konkret spiller. Men det er sådan, jeg føler det, når jeg snakker med andre tidligere spillere. De kan ikke håndtere smerten mere. De er paranoide over endnu en operation. De kan ikke klare én mere.”

Jørgen: ”Og det er vel en skærende kontrast til den Superman, som man var på banen?”

Morten: ”Det harmonerer ikke. Hvordan finder man en indre accept af, at det er fremtiden. For mig er det måske nemt, for jeg sidder her som 59-årig. Men mange spillere har jo de her problemer, før de er 30. De er halv-invalide og har hele livet foran sig. Hvordan indstiller man sig på, at man som 30-årig skal halte hele livet? Det er naturligvis ikke alle, som har de her fysiske problemer, men der kommer en regning for alle, for pludselig er hele dit liv væk, og du skal have fokus på noget andet. Ikke at folk bliver ligeglade med én, men at der slet ikke er samme fokus omkring dig. Det er svært, og der synes jeg, at man ser, at der kan komme en depression. Så kommer hjernerystelserne og hjernetraumerne oveni. Fans er sgu da ligeglade med, at en spiller har haft 10 hjernerystelser og ikke længere kan stave til Ib, for han spiller ikke mere og er ikke relevant mere. Next man up. De vil se varen. Det lyder brutalt, når jeg siger det, men…”

Jørgen: ”Men det er jo den barske realitet…”

Morten: ”Ja, det er realiteten. NFL – Not For Long. Og det er bare next man up.”

Jørgen: ”Jeg tænker lige på Ricky Williams af en eller anden grund. Han trak sig jo også i en tidlig alder, og rygterne skal vide, at han mødte sit barndomsidol Tony Dorsett (Hall of Famer og stjerne for Cowboys i de tidlige 80ere). Dorsett var lige omkring 50 år gammel, og kunne ikke gå. Da Ricky så det, så skulle han ikke spille mere.”

Morten: ”Jeg kender faktisk Dorsett, og der må man sige, at det er gået ned af bakke. Hurtigt. Earl Campbell sidder i kørestol i dag. Ham har jeg spillet med i ’82. Han kan ikke gå op af trapper, er i rullestol, og det tager ham en ½ time bare at komme ud af sengen. Han har en elevator i sit hus. Der er desværre mange bagsider i den her sport. Jeg har tidligere holdkammerater, som har gjort selvmord, imens konen og børnene var i huset. Det er altså uhyggeligt at tænke på. Hvor meget skal der til, før vi hjælper de her folk, som nok har for meget stolthed til at bede om hjælp. Men det er en anden snak. Og et trist emne.”

Hvilke stats er vigtige, når man vurderer kampe i NFL?

Jørgen: ”Skal vi så ikke tage det sidste læserspørgsmål og slutte af på? Det går på, hvilke stats, der er vigtige, når man vurderer hold og kampe. Hvad er relevant?”

Morten: ”For mig er det turnovers og points of turnovers. Tag Giants Monday Night: De får turnovers imod et bedre hold, men kan kun få field goals. Hvis de havde fået touchdowns der, så kunne de have vundet kampen. Turnovers. Turnover ratio. Hvor mange du tager i forhold til, hvor mange du giver. Og hvor mange point, som du får ud af det. Der kan du bedst direkte korrelere til, om du vinder kampen eller ej. Og time of possession. Hvor lang tid kontrollerer du bolden, for hvis du har bolden, så har modstanderne den ikke. Og der er egentlig mange, for du kan også korrelere, at hvis du har en RB med over 100 yards rushing, så vinder du kampen. Hvad er det for dig?”

Jørgen: ”Lidt det samme. Den officielle stat er yards, men det er lidt som et firma. Yards viser omsætningen, men ikke hvor mange penge, som du tjener.”

Morten: ”Ja, det er lidt toplinje.”

Jørgen: ”Nemlig, og du skal ind og kigge på, hvad der giver din bundlinje. Hvad er effektivt? Det er point, som tæller. Så Points scored. Turnover ratio. Points of turnovers. Red zone offense. “

Morten: ”Nemlig, det er i pointene, at den ligger. De vinder trods alt kampene.”

Spil på NFL*

Skriv et svar