18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

It’s Good! Denne måned i NFL med Morten Andersen

Morten AndersenDet er en fornøjelse for os at præsentere en ny månedlig klumme på Spilxperten.com, som vi laver i samarbejde med Morten Andersen. Klummen er en Q&A diskussion imellem NFL Hall Of Famer Morten Andersen og vores faste NFL-skribent Jørgen Bach, hvor de vil diskutere resultater, nyheder og trends fra den seneste måned i NFL.

Spil på NFL*

Hvis du har spørgsmål til Morten Andersen og Jørgen Bach, er du velkommen til at kommentere artiklen.

Morten Andersen

NFL-interview med Morten Andersen

Jørgen: “Nå, Morten. Det har været en vild første måned af NFL. Hvor meget følger du egentligt med i NFL? Du er jo pensionist, så hvor meget følger du stadig med?”

Morten: ”Jeg følger med hver uge. Jeg har alle adgange og holder specielt meget af Red-Zone, hvor man får highlights. Det er nemt, når jeg er på farten, for jeg kan se det på min tablet, og man er ikke bundet af at sidde tre timer. Det er ikke altid, at der er tid til det, men når jeg har tid om søndagen, så har jeg et set-up i kælderen. Jeg har tre satellitter og tre skærme, så man kan vel sige, at det er min egen lille sportsbar. Jeg har typisk en Falcons- og en Saints-kamp kørende, og så en Red-zone på den sidste skærm. Så er man vel sådan rimelig dækket ind. Jeg har været i New York de sidste par uger, så der har jeg fulgt med i Giants og det generationsskifte, som der foregår der. Jones ser bedre ud end Eli, så det var vist det rigtige at lave det skift.”

Jørgen: ”Der har været flere skift allerede. Roethlisberger er ude med skade, Brees er skadet i kortere tid, mens Eli blev bænket. Hvorfor tror du, at det skifte først kommer nu? Er det Elis heltestatus i New York, som har gjort forskellen?”

Morten: “Ja, det tror jeg faktisk. Klubben havde håbet på, at han stadig kunne, men Eli kan jo ikke bevæge sig i lommen mere. Og det gør spillet meget mere forudsigeligt. Du har ikke den RPO (Run-Pass-Option). Forsvaret ved jo, at Eli ikke kan løbe. Det er anderledes med Jones, og de har også vundet to kampe med ham. Nu har Mahomes været i Chiefs nogle år, og du kan jo se, hvad det gør, når forsvaret skal planlægge for, at han måske løber bolden i sidste øjeblik. Der er så mange flere muligheder med en mobil quarterback, og det er jo også den vej, det går. Det er en passing league i dag. Passing League! Det er et generationsskifte i New York, og man kan se det i Jacksonville også. Det er sgu sjovt at følge med i.”

Jørgen: “Minshew. Det er en sjov historie. Man kan jo ikke sige, at han er en klasse quarterback endnu, men han giver noget energi til holdet.”

Morten: ”Lige præcis. Det er imponerende at se, hvad han gør på sidelinjen og i lockerroom. Det er vigtigt at have nogle store personligheder på nøglepositionerne. Eli var en anden type leder. Det var ikke rah-rah, men mere en stille leder.”

Jørgen: “Hvordan tror du egentlig, at de resterende Giants-spillere havde det? Man havde Eli. Legenden i klubben. Men samtidigt vidste man, at den nye unge (Jones) var bedre.”

Morten: “Jeg tror, at der var kæmpe respekt for Eli, men hvis de vidste, at han ikke kunne vinde kampene, så var de klar på dette skifte. Det kender jeg fra mig selv. Hvis ham, som kaster, ikke kan ramme nogle kampe i træk, så begynder man jo at kigge sig omkring efter andre muligheder. Der er kun 16 muligheder for at vinde, og du skal bare vinde nu. Der er en ”sense of urgency” i NFL.”

Jørgen: ”Tror du, at der har været en hvisken i krogene blandt spillerne i training camp om, hvorfor de ikke gik med Jones fra starten?”

Morten: ”Maybe! NFL-spillere er kyniske. De er kyniske omkring dem selv, og de ved godt, at man kun har sit locker (skab i omklædningsrummet) til låns. De ved godt, at navneskiltet hurtigt kan forsvinde og blive erstattet af et andet. NFL – Not For Long. De ved, at det er rigtigt nok, hvis man ikke leverer resultatet. Jeg vil ikke gisne om, at der har været hvisken i krogene, men spillet har jo ikke været det samme i et par år fra Eli, men man får mere snor, når man har vundet to Super Bowls. Han er et ikon i New York – ligesom hans bror er et ikon i Indianapolis og hans far i New Orleans. Artie, som jeg spillede med i 1982. Men de kunne ikke vinde med Eli, det vidste spillerne, og til sidst indså trænerne det også. Så han kommer ikke tilbage med mindre, at Jones bliver skadet. OG det håber vi naturligvis ikke.

Og nu har vi også Brees og Bridgewater. Den havde jeg ikke set komme, at de ville vinde i Seattle og over Cowboys. Det er to svære kamp. Det var godt for mine Saints. Men når Brees er klar igen, så er han jo tilbage.

Roethlisberger… Den skal vi følge med i. Han har været meget skadet, så spørgsmålet er, hvor meget vi får ham at se igen. Han har også været i ligaen i lang tid.”

Jørgen: ”Ja, det er samme draft class som Eli og Rivers. 2004.”

Morten: ”Time stops for No One. Det er bare en del af spillet. Der kommer de her skift på markante spillere og styrken i division. Med ham (Ben Roethlisberger) ude, så er Browns mine favoritter til at vinde den division. De har et godt forsvar og et godt løbespil.”

Spil på Browns som divisionsvinder*

Jørgen: ”Jeg har Ravens i den division. Til trods for nogle kæmpe stjerner, så er jeg bekymret for Browns offensive linje, og hvor meget de vil kunne beskytte Baker (Mayfield).”

Morten: ”Titans ser gode ud.”

Jørgen: ”… men meget Up and Down.”

Morten: ”Mariota havde sin bedste kamp i karrieren. Det har været meget skiftende, men det ser man jo i ligaen. Rams ser pludselig ikke så gode ud mere. Det var meget overraskende, at Bucs pludselig vandt. Goff havde over 500 kasteyards, men når man har så mange turnovers, så vinder man ikke.”

Jørgen: ”Hvad med skuffelserne?”

Morten: ”Miami og Jets. Det er katastrofalt. Men det ser man, når træneren mister holdet, så går det hurtigt ned ad bakke. Men når der ikke er en plan, når der ikke er en strategi, som bliver kommunikeret nedad, så ser man det her.”

Jørgen: ”Men for at bruge dit kynisme-eksempel om Miami. Er der måske en strategi, men de tør bare ikke at melde det ud, fordi der aldrig har været et hold, som har tanket en hel sæson. Hvis man tager de kyniske briller på, så sender de deres gode unge spillere væk og samler draft picks, og vælger at være elendige i år for at kunne få bedre spillere i fremtiden. Det virker som om, at det er det, som de gør.”

Morten: ”Det er nok ikke helt skævt. Det er pisseærgeligt. Prøv at tænk at være fan. Det er jo et fri-år. Man ser det jo i NBA, at de tanker for at få det bedste draft pick, men det generer mig som sportsmand – eller tidligere sportsmand, i hvert fald.”

Jørgen: ”Jeg kan ikke mindes, at jeg at set noget lignende før i NFL.”

Morten: ”Der er vel nogle hold, som vi har set liggende i bunden, der begynder at skifte spillere i de sidste spilleuger og imod enden af sæsonen, når holdet er definitivt ude af slutspillet.”

Jørgen: ”Men vel aldrig en hel sæson?”

Morten: ”Nej, det må jeg give dig ret i.”

Jørgen: ”Jeg tænker lige på Arizona Cardinals, som tilbage i 2003 blot skal tabe i sidste spilleuge til et meget bedre hold, Minnesota, og med en back-up quarterback vinder på det sidste spil, sender Vikings ud af slutspillet, og sender dem fra et 1st overall draft pick ned til tredjevalget, og misser muligheden for at vælge Eli Manning. Det står lidt i skærende kontrast til Dolphins i år.”

Jørgen: ”Nå, Morten. Jeg bliver nødt til at spørge om Antonio Brown.”

Morten: “Don’t get me started! Det er jo helt vanvittigt. Det er et eksempel på en spiller, som ikke har perspektiv, og som har fået dårlig rådgivning og dårlig vejledning. Og han er nu helt fucked. Han er ude af ligaen. For at sætte det i perspektiv, så tjente Hall Of Famer Tim Brown, i hele sin 16 årige karriere, 26,5 millioner dollars. Antonio Brown tager en beslutning på 5 sekunder og går væk fra 29 millioner dollars. Der må være noget, som klikker.”

Jørgen: “Hvordan tror du, resten af holdet havde det under det forløb?”

Morten: ”Det må være slemt for Gruden og Mayock (HC Jon Gruden & GM Mike Mayock). Og den er heller ikke sjov for New England. De troede, de havde fået et steal, men så får de i stedet en kæmpe forstyrrelse. Jeg tror bare, at de tænker ”Good Riddance. Don’t let the door hit you on the way out”.

Jørgen: “Men er det ikke igen det kyniske dilemma? Du har én af de bedste spillere i NFL, som kan gøre dit hold bedre, men han er en pain in the ass.”

Morten: ”Men er han det? Han var! Han har jo ikke vist noget i år. Han har spillet lidt imod Miami, men hvem siger, at han stadig er én af de bedste? Men hvis der kommer så meget ”bagage” (støj) med det talent, så er der ikke noget hold, som er villigt til at tage risikoen. Det forstyrrer for meget for resten af holdet. En spiller kan ikke komme ind og ødelægge, hvad de forsøger at bygge op. Så skal holdet bare videre fra den situation, og Brown må klare sig selv.”

Jørgen: ”Det er vel nøjagtig, hvad der skete i Patriots”

Morten: ”Præcis. De har et brand, og de ved, hvad de tolererer og ikke tolererer, og konsekvensen kom med det samme. Men det ville de fleste have gjort, efter de legale problemer kom frem. Vi ved jo ikke, hvad der sker med Antonio Brown i fremtiden.”

Jørgen: ”Men selv uden problemerne uden for banen… Hvis han bliver frifundet for det uden for banen, er der så et hold, som vil tage en chance på ham igen efter det her?”

Morten: ”Tjaa. Det er der måske nok. Hvis han holder sig i form. Han var jo måske den bedste sammen med Julio (Julio Jones fra Falcons). Men det er ærgerligt. Ærgerligt for fans, at vi ikke ser ham på banen. De her eksplosive plays, hvor han bare slår coverage på en go-route. Det får vi ikke om søndagen mere. Det må være frustrerende for fans at betale så mange penge for et produkt på banen, som så ikke er det samme, som man forventede.”

Jørgen: ”Hvad der mest undrer mig er, at det sker for en så etableret spiller. Rent psykologisk. Man ser igen og igen, at der kommer en ung spiller ind i NFL, som tror, at han er Superman, og aldrig lærer, hvordan han skal træne eller opføre sig. Men Brown kommer ind som et sent draft pick. En underdog. Han er kendt for at være en af de spillere, som har trænet mest for at forbedre sig. Han bliver en kæmpe stjerne, og så kommer den her opførsel først bagefter, når han er etableret.”

Morten: ”Ja, det virker tosset. Man tænker næsten, at der er noget psykisk. Tragisk på en måde. Tragisk for Brown selv. For det, man kommer til at huske om ham, er det her. Han er en fantastisk spiller. En af de mest eksplosive spillere i NFLs historie, men nu bliver historien det her. Det bliver formentligt hans legacy. Det er sørgeligt.”

Jørgen: ”Skal vi snakke lidt om kickerne? Jeg synes, at kickerne har utroligt kort line for tiden.”

Morten: ”Det er helt vildt! Altså det har det nu altid været. Jeg har snakket med Jan Stenerud (Den anden kicker i Hall of Fame – ud over Morten), og han sagde, at han allerede, da han spillede, begyndte at kigge sig over skulderen, hvis han brændte to spark i træk. Så begyndte holdet at finde en erstatning.”

Jørgen: ”Så du mener, at det altid har været sådan her, men at det pludselig er mere i medierne?”

Morten: ”Vi ser det lige nu i Falcons. Matt Bryant bliver erstattet, men den nye kan ikke ramme, når det gælder, og så henter de ham ind igen. Tre point er tre point, og sådan som Falcons spiller nu, så er det størstedelen af deres point. De scorer ikke touchdowns, så uanset hvor gammel eller dyr en kicker er – hvis han skaffer de tre point, så skal man holde fast i ham.


Og det Chicago har gjort. Det er jo totalt misforstået. De sætter 10 kickere til at sparke fra 42 højre (42 yard field goal fra højre hash-mark), fordi det var der, at Cody Parker missede fra i slutspillet. Hvorfor? Hvorfor holder de ikke en normal tryout? Så har man jo misforstået noget, og forstår ikke hvad en sparker skal kunne. En kicker skal lave 10 af 10 fra 40 yards og ind. Det er et must. Og så skal man lave 80 % af alle spark over hele året. Det er kravene i NFL i dag. Det er meget tankevækkende. Min karriere procent var 79,8 % – altså lige under 80 %. Jeg ville være en gennemsnitlig kicker efter de krav, og jeg er i Hall of Fame. Det viser, hvor meget grænserne rykker sig i spillet. Det er helt urealistisk. Og når de så ikke leverer, så fyrer man bare kickerne. Hvorfor forsøger man ikke at fixe spillerne, som man gør på andre positioner? Men for kicker-positionen har man den holdning, at når en kicker skrider i hatten, så finder man en bedre nede på hjørnet. Hvorfor arbejder man ikke med den kicker, som man har? Det virker ikke som om, at holdene har de trænere til at fixe problemet. Det er ikke fysisk, problemet er imellem ørene.”

Jørgen: ”Jeg har jo ikke din erfaring, men kan kun slutte mig til din holdning. Vi ser, at mange hold drafter kickere for at være sikre på at få de bedste spillere. Og det er trods alt ikke så tit, at kickere bliver draftet, men selv med en draftet kicker, så er de væk efter to kampe. Hvis et hold havde en 4. runde guard, som spillede en forfærdelig kamp, så ville de ikke fyre ham dagen efter, men det sker for kickere.”

Morten: ”Ja, så er de væk. Jeg kan huske, at jeg bliver skadet som rookie. I 82. Vi havde en dårlig sæson, og jeg bliver skadet. Jeg begyndte da at tænkte på, om jeg ville se 83-sæsonen, men Bum Philips (Head Coach for Saints i 82) fortalte mig, at jeg skulle slappe af, for de ville give mig muligheden – og den ro jeg skulle have for at udvikle mig. Jeg havde tre game winners i 83. Der er man for snæversynet i dag. Man har ikke tålmodighed og har ikke de lange briller på. Det er spillere på 21 år, og de skal have lov til at udvikle sig. De har andre positioner på holdet, som de har tålmodighed med, men for kickere er det anderledes, og jeg kan ikke få min hjerne rundt om den måde at agere på. Det er ikke gennemtænkt. Jeg er sikker på, at jeg kunne fixe alle kickere i ligaen, hvis jeg fik muligheden. Og tiden i øvrigt. Men holdene har ikke tålmodigheden til den slags.”

Jørgen: ”En ting, som jeg synes er påfaldende, er Gonzalez og Carlson, som begge er draftede kickere. De ryger ud af hhv. Browns og Vikings meget hurtigt, kommer til andre klubber, og ingen af de nye hold (Cardinals og Raiders) gider at hente en anden sparker ind i training camp for at give dem konkurrence.”

Morten: ”Jamen, jeg kan ikke forklare det. Det er uvidenhed om positionen. Jeg kan kun gentage mig selv. Man vælger ikke at arbejde med sin kicker. Man fyrer ham, fordi man tror, at den næste står nede på gadehjørnet. Det er alt, hvad jeg kan sige.”

Jørgen: ”Skal vi så ikke lade det være ordene for denne gang?”

Spil på NFL*

Skriv et svar