18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Optakt til UFC 284: Pound-for-pound konger i direkte duel

Ventetiden er ved at være ovre. UFC disker op med en vaskeægte super fight.

Den regerende mester på fjervægt, Alexander Volkanovski, har allerede sikret sig sin plads i historiebøgerne med et storslået win streak over tolv kampe. Han har slået glimrende brydere, eminente strikere, hårdføre brawlere og uhyggelige jiu-jitsu specialister. Det virker som om, at han finder et svar over for enhver stil.

Han var allerede blevet min nummer et pound-for-pound efter de seneste par år, men da Usman og Adesanya led nederlag, så var der ikke længere nogen diskussion. Nu jager han udødelighed ved at rykke op til letvægt for at udfordre den nykronede mester, Islam Makhachev, der har været noget nær urørlig med sin formidable grappling, siden han ankom til oktagonen for næsten otte år siden.

Det bliver et opgør mellem sportens mest dominerende atleter. Man kan sagtens argumentere for, at kampens vinder vil være klodens bedste fighter. Mange frygter, at størrelsesforskellen bliver udslagsgivende, men man kan aldrig dømme australieren ude.

Braget finder sted natten til søndag d. 12. februar. SpilXperten tager et nærmere kig på oddsene og de to mænd, inden det går løs.

Odds på main eventet til UFC 284

Makhachev kom ud som stor favorit, da de første bookmakere åbnede for spil på kampen, men trods dette er oddset faldet stødt, som vi er kommet tættere på eventet, så man i skrivende stund højest får 1.26 på ham hos Bwin og Comeon. Omvendt får man hele 4.50 hos Nordicbet, hvilket stikker ud på markedet, hvis man har et godt øje til underdoggen.

Jeg er helt med på, at Makhachev skal være klar favorit i kampen. Når ingen på letvægt har kunne stå imod hans dominerende brydning, hans sublime kontrol fra toppositionen, hans præcise ground-and-pound og hans fremragende submissions, selvom de alle vidste, hvad han kom for at gøre mod dem, så virker det usandsynligt, at en fjervægter skulle have knækket koden. Der er en grund til, at sporten har vægtklasser.

Volkanovski er dog langt fra den gennemsnitlige fjervægter. Han har en baggrund som semiprofessionel rugbyspiller, hvor han vejede op mod 97 kg. Det er på ingen måde sikkert, at hans styrke rækker, men den bør gøre ham rigtig svær at ragdolle rundt i oktagonen. Samtidig besidder han virkelig mange kvaliteter fra et teknisk perspektiv.

Læs også vores optakt til resten af UFC 284-kortet

Bookmakerne tror på, at vi får en afgørelse før tid, om end der er rimelig stor uenighed på markedet. Makhachev har leveret skræmmende præstationer de seneste par år, selvom han er steppet up i modstand, så dette er forståeligt. Man får højest 1.62 på, at kampen ikke går fuld tid hos 888Sport, Comeon, Mr. Green og Unibet, mens det omvendte spil giver 2,62 hos Bet365*

Hvis manden fra Dagestan får tvunget sin vilje igennem, så er det svært at se nogen overleve i fem runder. Når dette er sagt, så er Volkanovski altså ufatteligt hårdfør. Han er gået igennem bomber fra Chad Mendes, han har taget et head kick fra Max Holloway, der dog ikke landede helt rent, mens han har været fanget i Brian Ortegas allerfarligste chokes uden at tappe ud. Han er samtidig i fænomenal kondition. Der skal enormt meget til, hvis han skal stoppes.

Min forventning er, at Makhachev vil få kampen til jorden, men jeg tror, at Volkanovski kan gøre modstand. Det ville overraske mig, hvis han bliver overmandet uden videre. Han kan formentlig få skabt en længere kamp, hvor han får nogle muligheder. De skal maksimeres, for de hænger ikke på træerne.

UFC-mester på letvægt Islam Makhachev.

Den næste Khabib

Jeg husker tydeligt, da Makhachev ankom til UFC.

Hans bedste ven, Khabib Nurmagomedov, havde året forinden lukket ned for Rafael dos Anjos, så det føltes kun som et spørgsmål om tid, før han blev mester på letvægt. Det var før invasionen fra Dagestan, hvor vi endnu ikke vidste, at hvis en fighter havde V’er og Z’er overalt i sit navn og skæg som Abraham Lincoln, så skulle man ikke spille imod ham.

Makhachev blev promoveret som endnu en Khabib, men allerede i sin anden UFC-kamp blev han fanget på under to minutter mod den solide brasilianer Adriano Martins. Det tog lidt tid, før han for alvor blev taget seriøst som contender igen. Han har dog aldrig set sig tilbage siden.

Letvægtsmesteren har taget elleve sejre i streg. Han har ikke altid mødt den stærkeste modstand, men dette er ikke hans egen skyld. Da alle endelig fik øjnene op for ham, blev han divisionens bøhmand, som ingen store navne var villige til at møde.

Læs også: Toptræner om UFC 284 main event: Det er tættere end folk tror

Man kunne argumentere imod hans plads på pound-for-pound listen, dengang han ikke havde flere store skalpe end Arman Tsarukyan, Drew Dober, Thiago Moises, Bobby Green og Dan Hooker, men efter destruktionen af Charles Oliveira for ca. tre måneder siden, var løbet kørt. 

Makhachev har flere ligheder med Khabib, en imponerende baggrund inden for sambo, dominerende brydning, glimrende kondition og umådelig stor styrke, men han er hverken en kopi eller en version 2.0. Han er sin egen mand.

Han er en bedre striker end vennen. Han er mere metodisk på jorden, når han forsøger at sætte submissions op, men denne tilgang betyder omvendt, at han ikke har den samme intensitet. Han overvælder stadig modstandere, men dette er på en anderledes måde.

Jeg venter stadig på, at han oplever modgang. Manglen på modstand har gjort, at han har haft lettere arbejdsbetingelser end Khabib, så selvom det formentlig er tilfældet, så er det ikke sikkert, at han er af helt samme støbning som ham. Jeg tvivler på, at flere af Makhachevs modstandere inden for de sidste par år har troet på, at de ville slå ham.

Dette siger noget om hans evner, men når man udelukkende konkurrerer mod sportens elite, så vil man før eller siden rende ind i en modstander, der har et svar på det, man er bedst til, eller der, som minimum, bidder tænderne sammen og nægter at give op.

Volkanovski er netop sådan en type. Det er skam meget muligt, at Makhachev stadig vil slå ham, men vi har aldrig set russeren skulle arbejde hårdt i 25 minutter, hvor han ikke måtte begå fejl. De kampe har Volkanovski været igennem.

Alexander Volkanovski, UFC Featherweight Champ
UFC-mester på fjervægt, i skrivende stund den bedste MMA-fighter i verden, Alexander Volkanovski.

Alexander the Great

Jeg er frygteligt begejstret for Volkanovski, så det kan være, at jeg er farvet.

Jeg begriber ikke, at en mand, der eftersigende begyndte at træne MMA som 22-årig for at holde i form, mens rugbysæsonen var på pause, kan blive så god. Australieren har umiddelbart det hele.

Han besidder forrygende teknik stående, han er en fremragende bryder, han har et skudsikkert forsvar over for submissions, han har en stærk kæbe og kan holde et højt tempo over 25 minutter. Han er en blændende strateg, som udfører komplicerede gameplans til punkt og prikke.

Det er ikke altid nemt at fange, hvad der gør ham til en så speciel fighter, hans finter, footwork og fornemmelse for afstand, men man kan se det på den række store navne, som han har lukket ned. Mendes, Jose Aldo, Holloway, Ortega og Chan-Sung Jung. Han havde en tæt anden kamp med Holloway, som flere mente, at han tabte, men måden kan ownede ham på i rubber matchen sidste sommer efterlod ingen tvivl.

Volkanovski er blevet bedre og bedre de sidste par år. Hans selvtillid er samtidig vokset. Han blev ramt af en slem omgang corona i 2021, som flere frygtede, ville påvirke ham i kampen mod Ortega, men dette gjorde han fuldstændigt til skamme.

Fjervægtsmesteren var urørlig i størstedelen af kampen, men Ortega fangede ham i en mounted guillotine i midten af tredje runde. Det havde været alles endeligt, men australieren nægtede, blå i hovedet, at tappe. Som en anden Terminator vendte han runden med en hidsig ground-and-pound, før Ortega igen fangede ham i et triangle choke, hvilket er hans speciale. Endnu en gang slap Volkanovski fri og savede derefter sin modstander totalt over.

Ortega havde ikke mere, men heldigvis for ham, eller uheldigvis, lå han lige præcis det rigtige sted i oktagonen, så hans hjørne kunne skrabe ham op fra gulvet, da hornet lød. Han havde ikke fundet tilbage til sin stol ved egen kraft. Kampen skulle være blevet stoppet. Man frygtede for Volkanovski efter sygdommen, men han behøver åbenbart ikke at trække vejret.

Hans kampe mod Jung og Holloway herefter var også mesterværker. Begge er kendt som forrygende strikere, men over for australieren var det som om, at de bevægede sig under vand. Han kunne se alt komme og timede dem på vej ind med tunge højrehænder.

Det er disse formidable præstationer, der har gjort ham til sportens pound-for-pound konge. Hvis han slår Makhachev, så skal sprognævnet til at opfinde nye superlativer. Som mange andre ser jeg en risiko for, at Makhachev er for stor og for stærk, men efter de sidste par år tør jeg godt sige, at russeren aldrig har mødt nogen som Volkanovski. Han er underdog med god grund, men med hans striking, styrke, vilje og intelligens er overraskelsen ikke umulig.

Det er virkelig sjældent, at man får et så højt odds på en så god fighter. Selvom jeg har et par forfærdelige måneder, hvor jeg ikke rammer noget som helst, så har jeg svært ved at komme udenom værdien.

Skriv første kommentar

Skriv et svar