18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Leanders Lup: Store straffesparks-runde i Superligaen

Superliga-dommerne var udfordret af mange krævende situationer i straffesparksfeltet henover weekenden. Benjamin Leander finder luppen frem og dissekerer kendelser fra 25. spillerunde

Foto: Ritzau/Alamy Live News

OB – Viborg (Jonas Hansen)

Episoder fra kampen:

OB-straffe til Max Fenger efter 29 minutter?

Det lugtede en anelse af straffespark, da Nicolas Bürgy gik i ryggen på ham efter godt en halv times spil. Det er dårligt lavet af schweizeren, som sætter sig selv i risikozonen med et forholdsvis kluntede skub i ryggen på OB-angriberen, men til gengæld er det tydeligt, at Fenger lader sine ben hænge i det øjeblik, han mærker en kontakt fra Viborg-midtstopperen, og det kommer til at se lidt teatralsk ud.

VAR havde ikke kaldt Jonas Hansen til skærmen, hvis han havde dømt et straffespark til Fenger, men jeg sidder ikke og er forarget over, at OB ikke får tilkendt et spark fra pletten i situationen her.

Viborg-straffe til Ementa efter 59 minutter?

Viborg-bænken skreg på straffe til Ementa efter en kollision med OBs Tom Trybull efter en nedfaldsbold fra et indlæg i feltet. Jonas Hansen stod perfekt placeret og afviste med det samme. De langsomme billeder afslørede da også, at der mere var tale om et tilfældigt sammenstød end nogen form for forseelse fra OB-tyskeren.

Lyngby – Hvidovre (Jens Maae)

Episoder fra kampen:

Lyngby-straffe for hands efter 19 minutter?

Ikke noget som helst at diskutere her. Matti Olsen kommer glidende med armen løftet over hovedet i helt unaturlig position. Det overrasker mig faktisk, at Maae ikke fanger den i første omgang.

Hvidovre-straffe for hands efter 39 minutter?

Svær situation, hvor et skud blokeres, tager en kæmpe bue og springer mod Willy Kumado, som forsøger at cleare bolden. Opspringet er akavet, og ender i stedet med at springe op på Kumados arm.

Jeg forstår godt, hvis nogen tænker, at det er straffespark. Vigtige parametre her er, at bolden kommer uventet og at Kumados bevægelse mod bolden er naturlig i og med, at han forsøger at sparke den væk. Der er lidt tale om samme case, som hvis man sparker eller header en bold ned på egen arm – her er der heller ikke straffespark. Jeg synes, Maae og VAR-dommer Sundberg rammer beslutningen rigtigt.

Lyngby-straffe på Otoo begået af efter Fredslund efter 69 minutter?

Kluntet og uforsigtigt af Fredslund at kaste sig hovedkulds ned i en farlig tackling, som ender med at blokere Otoos støtteben. Absolut intet at rafle om her heller.

Vejle – Randers (Peter Kjærsgaard)

Stille dag på kontoret for rutinerede Kjærsgaard. Randers’ hurtige Ernest Agyiri var en udfordring for hjemmeholdet og sørgede for fortjente gule kort til Ebenezer Ofori og Stefan Velkov. Meget lidt at berette om i en kamp, som aldrig nåede ret intense højder.

AGF – Brøndby (M-K Kristoffersen)

Det blev aldrig intenst for alvor i Århus med et træt AGF-hold, som gjorde sit for at trække tempo ud af kampen.

Rasmus Lauritsen var heldig ikke at komme et splitsekund mere for sent, da han ville stoppe en farlig omstilling med Mikael Anderson i fokus for AGF. BIF-midtstopperen ramte Anderson højt på benet og kom ind med strakt fod og noget, der mindede om knopperne forrest. Kontakten blev dog aldrig andet end hensynsløs, så gult kort var lige akkurat nok.

Gift Links var til gengæld heldig med, at Mads-Kristoffer Kristoffersen ikke valgte at dømme straffespark efter en halv time, hvor sydafrikaneren kluntet gik i ryg og haser på Ohi Omoijuanfo, som forsøgte at blive på benene så godt som han kunne, men til sidst gik i græsset og endte med at få dømt frispark for hands mod sig.

Intet justitsmord over ikke at dømme straffespark til nordmanden, men Links’ aktion er virkelig skidt og satset.

FC Midtjylland – FC København (Morten Krogh)

Danmarks mest formstærke og højestrangerede dommer valgt til guldkamp i Herning, og overordnet synes jeg, Krogh slap vældig godt fra det.

Potentiel misset advarsel til André Rømer for en eftertackling på Moi Elyounoussi efter 42 minutter. Den langsomme gengivelse viste ikke noget kriminelt kontaktpunkt, men Live så den hensynsløs ud. Oliver Sørensen kunne komme i samme kategori for et benspænd på Diks, men det er forsvarligt, at Krogh holdt kortene i lommen.

Obligatoriske advarsler til Lukas Lerager for et grimt, grimt frispark på Charles og det samme til Moi Elyounoussi 10 minutter senere. Kampens sidste advarsel til Henrik Dalsgaard efter 84 minutter for at stoppe Elias Achouri var til gengæld noget under niveau i forhold til, at noget decideret lovende angreb næppe var i gang.

Talk of the town er naturligvis det potentielle straffespark til FCK efter 75 minutter, hvor Viktor Claesson prikker en bold op på hånden af FCMernes Henrik Dalsgaard. Stig Tøfting ville ha’ straffe på TV i sin ekspertkommentering af kampen, og holdningerne var mange rundt omkring.

Skærpende: Dalsgaard har armen løftet over skulderhøjde.

Formildende: Bolden rammer Dalsgaard i brystregionen umiddelbart inden den fortsætter op på hans hånd. Bolden kommer fra under en meters afstand, og Dalsgaard bevæger ikke sin hånd aktivt mod bolden. Den bliver i højere grad skudt op på ham.

Det er ikke 100% sikkert, at det foregår som beskrevet ovenover, men VARs opgave er jo at bevise, at Morten Krogh har taget definitivt fejl i situationen. Det viser billederne ikke, at han har, men omvendt tror jeg heller ikke, VAR havde meldt straffesparket ned, hvis Krogh havde fløjtet det.

Kursen over det meste af verden er, at vi vil have færre af de her hands-straffespark, hvor spillerne ikke gør sig åbenlyst unaturligt store, eller har svært ved at forudse, at der kommer en bold mod dem. Derfor er den fodboldromantiske del af mig også tilfreds med, at Krogh ikke dømmer straffe, nøjagtigt som tidligere topdommer Kenn Hansen også er det:

Slutteligt var der intet at rafle om med FCKs sene straffespark i kampen, hvor Joel Andersson urutineret fejler i en clearing, og til gengæld får losset Lukas Lerager noget så behørigt ned. Krogh ser ikke situationen, men bliver reddet af VAR – helt efter foreskrifterne.

SpilXperten og Viborg FF: Disclaimer

Skriv første kommentar

Skriv et svar