18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Kommunalvalg odds

Den 16. november 2021 går danskerne til stemmeurnerne, når der er valg i landets 98 kommuner. Vil du deltage i valget på en anden måde end ved at sætte et kryds på en stemmeseddel, kan du oddse på udfaldet af kommunalvalgene og på, hvem der kan trække borgmesterkæden om halsen de næste fire år. Vi giver dig de bedste odds og klæder dig på med spilforslag til både valget ude i kommunerne og det lidt glemte regionsvalg.

Odds på kommunalvalget

Du kan nu spille på kommunalvalget hos både Unibet og bet25, som vi anbefaler som de bedste bookmakere til kommunalvalget. Her på siden vil vi give dig et overblik over udvalgte og aktuelle odds på, hvem der, efter valget den 16. november, står som borgmester rundt om i kommunerne. Hvis du er til at spille på politik, så glem ikke at tjekke andre valg, der er dækket af SpilXperten.

Ja: 1,80 – SPIL HER >>*
Nej: 1,90 – SPIL HER >>*

Dragørliver Helle Barth genvalgt som Borgmester?
Ja: 2,40 – SPIL HER >>*
Nej: 1,50 – SPIL HER >>*

Esbjerg: Bliver Jesper Frost Rasmussen genvalgt som Borgmester?
Ja: 1,32 – SPIL HER >>*
Nej: 3,05 – SPIL HER >>*

Frederiksberg: Bliver Simon Aggersen genvalgt som Borgmester?
Ja: 1,87 – SPIL HER >>*
Nej: 1,83 – SPIL HER >>*

Gribskov: Bliver Anders Gerner Frost genvalgt som Borgmester?
Ja: 1,65 – SPIL HER >>*
Nej: 2,10 – SPIL HER >>*

Silkeborg: Bliver Steen Vindum genvalgt som Borgmester?
Ja: 1,95 – SPIL HER >>*
Nej: 1,75 – SPIL HER >>*

Solrød: Bliver Niels Hörup genvalgt som Borgmester?
Ja: 1,75 – SPIL HER >>*
Nej: 1,95 – SPIL HER >>*

Viborg: Bliver Ulrik Wilbek genvalgt som Borgmester?
Ja: 1,20 – SPIL HER >>*
Nej: 4,00 – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 16. november 2021 kl. 14:55. Odds kan ændre sig.

Eva Kjer Hansen: 1,50 – SPIL HER >>*
Villy Søvndal: 2,50 – SPIL HER >>*
Birgitte Munk Grunnet: 20,00 – SPIL HER >>*
Knud Erik Langhoff: 50,00 – SPIL HER >>*
Søren Rasmussen: 250,00 – SPIL HER >>*

Hos Unibet kan du, i skrivende stund, spille på valget i hele 29 kommuner. Se alle odds HER*.
Bookmakeren har også odds på antal borgmesterposter fordelt på partier, flest borgmesterposter H2H og antal partistemmer.

Hvilket parti får flest stemmer?

Hos Unibet kan du spille på, hvilket parti, der får flest stemmer ved kommunalvalget. Både landsdækkende og specifikt i København.

Socialdemokratiet: 1,05 – SPIL HER >>*
Venstre: 12,00 – SPIL HER >>*
Konservative: 25,00 – SPIL HER >>*
DF: 150,00 – SPIL HER >>*
Enhedslisten: 150,00 – SPIL HER >>*

Socialdemokratiet: 1,72 – SPIL HER >>*
Enhedslisten: 2,00 – SPIL HER >>*
SF: 50,00 – SPIL HER >>*
Radikale Venstre: 150,00 – SPIL HER >>*
Konservative: 250,00 – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 15. november 2021 kl. 11:20. Odds kan ændre sig.

Odds-sektionen herunder opdateres løbende.

Spiltips til kommunalvalget

Klik dig videre til vores kommunalvalg tips herunder.

Sådan oddser du på kommunalvalget

bet25 har en dedikeret sektion til deres politiske odds.

1. Gå til bet25 – KLIK HER!*

2. Vælg fanen “Andet sport” og derefter “Specials”.

3. Vælg “Politik” og derefter “Kommunalvalg”.

4. Placer dine spil.

Bemærk: bet25 har også en søgefunktion, hvor du nemt kan søge på “kommunalvalg”.

100% ekstra bet op til 500 kr.

18+. Kun nye kunder. Få op til 500 kr. ekstra bet, hvis ikke du vinder dit første spil (max. 500 kr.). Brug bonuskoden ‘2570’. Gælder ved første indbetaling. Min. indsats 50 kr. 1x gennemspilskrav (min. odds 1.50) indenfor 60 dage. Øvrige vilkår gælder. | Spil ansvarligt | Selvudelukkelse via ROFUS.nu | StopSpillet.dk (tlf. 70 22 28 25).

Kommunalvalg: Hold dig opdateret på politiske nyheder

Hvis du skal være bedst klædt på til at kunne placere dine væddemål på kommunalvalget, er det en god idé at holde dig opdateret med de politiske nyheder og aktuelle sager kommunalt, men også i nationalt regi. Folketingets partier og politikere får mere omtale og er langt mere synlige i mediebilledet, så det kan sagtens være, at det er inde fra Christiansborg, at de afgørende stemmer bliver trukket – eller mistet, da nyhederne som bekendt er mere begejstrede for at rapportere skandaler og fejl end politiske succeshistorier.

Det er også svært at vide, hvilken ”form” de kommunalpolitiske partier er i, da det er fire år siden, de sidst skulle spille med de kommunale muskler og blive målt og vejet af byens borgere ved et kommunalvalg. Oveni skal man lægge, at de kommunale valg traditionelt set bare er uforudsigelighedernes holdeplads. Så det er altså ikke meget, du har at holde dig til, når skal spille på kommunalvalget. Men lad os så se på den lyse side: Usikkerheden, der er i et kommunalvalg, gør, at der potentielt ligger nogle rigtig store gevinster og venter på dig, hvis du finder et favorabelt odds, der går hjem. Der er ikke nogen, der står med en facitliste – dit bud er egentlig lige så godt som alle andres – også dem, der har et så fint prædikat som ”ekspert”. De kan tage så grueligt fejl. Du bør følge med i nyhederne om det politiske landskab – og du ved selv, hvor du sætter dit kryds, og så er du allerede ret langt. Så kan du vælge at følge din helt egen mavefornemmelse eller lade dig inspirere af vores.

Centrale emner ved Kommunalvalget 2021

I det følgende kigger vi nærmere på nogle af de mest interessante historier og opgør forud for kommunalvalget d. 16. november 2021.

Socialdemokratiet dominerer de politiske meningsmålinger

Vi følger det danske kommunalvalg tæt her på siden. Her analyserer vi konstant de seneste nye meningsmålinger til at give et klart billede af hvor danskerne måske vil sætte deres kryds ved det kommende valg den 16. november. Det ser lyst ud for Socialdemokratiet og mindre godt ud for Venstre. Alt det kan du læse om nedenfor.

Tæt løb på Bornholm

En meningsmåling af Jysk Analyse for TV 2/Bornholm peger på at Socialdemokratiet, Venstre, og Enhedslisten alle vil få fem mandater ved det kommende kommunalvalg på Bornholm. Ifølge den samme meningsmåling står Dansk Folkeparti til at få fire mandater, og du kan læse meget mere om DFs tumultariske år her på siden.

Meningsmålingen af Jysk Analyse viser, hvor hurtigt ting kan ændre sig i dansk politik. På samme tid giver det også et klart billede af, at det kan være svært at forudse et helt præcist valgresultat. Så sent som i august stod Socialdemokratiet til at ende med 26 procent af stemmerne og dermed syv mandater. En måned senere er det nået ned på 22 procent og fem mandater. Her er der tale om en enorm tilbagegang i forhold til valget i 2017. Der endte Socialdemokratiet med 34,2 procent af stemmerne og otte mandater. Der er stadigvæk en måneds tid til valget den 16. november, og meget kan nå at ske.

På nuværende tidspunkt har Enhedslisten to mandater, og de står også til at ende op med fem mandater ifølge Jysk Analyse. Hvis tingene går som meningsmålingen spår, vil Enhedslisten ende op som det næststørste parti, når man måler på antallet af stemmer med omkring tyve procent. Enhedslisten vinder også i en anden undersøgelse, som du kan læse om nedenfor.

Størst opbakning til Socialdemokratiet og Enhedslisten

Når du analyserer data om det kommende valg, er det vigtigt at kigge mange forskellige steder. Hos Elections giver de læserne mulighed for at indikere, hvem de ville stemme på, hvis der var kommunalvalg i dag.

På skrivende fod (3/10) har 466 personer stemt, og tendenserne følger de landsdækkende målinger. Ud af 466 har 90 personer indikeret at de ville stemme på Socialdemokratiet, hvilket er 19,3 procent. 91 personer ville stemme på Enhedslisten, som er 19,5 procent. Venstre står kun til 43 stemmer (9,23 %), mens DF står til lidt flere stemmer med 52 stemmer (11,63 %).

Socialdemokratiet dominerer stemmeandel hos DR

Danmarks Radio kan du løbende tjekke stemmeandel i procent og mandater. Vi kigger på førstnævnte. Mens der kan være forskel på, hvor folk sætter deres kryds ved et Folketingsvalg og ved kommunalvalget, kan denne data hjælpe med at danne et billede af, hvordan landet ligger.

Hvis der ville være Folketingsvalg i dag, indikerer den nationale meningsmåling at Socialdemokratiet ville ende op med 27,6 procent af stemmerne. Det er en lille fremgang på 1,7 procent. Konservative ville også have en fremgang, og den er bestemt ikke lille. De Konservative står til at få 14,5 % af stemmerne hos DR, og det er en fremgang på 7,9 %. Værst ser det ud for Venstre, som står til en reducering på ni procent med til 14,4 %.

YouGov spår enorm tilbagegang for Venstre

Danmarks Radio er naturligvis ikke den eneste platform med meningsmålinger. Hos YouGov har de foretaget en lignende undersøgelse af, hvor danskerne ville sætte deres kryds, hvis der var Folketingsvalg.

Her er Socialdemokratiet en klar vinder med 30,8 % og en fremgang på 4,9 % i forhold til valget i 2019. I den undersøgelse står De Konservative til en fremgang på 10,4 %. Ved Folketingsvalget i 2019 fik de 6,6 % af stemmerne og YouGov meningsmålingen indikerer at 17 % af stemmerne ville lande på De Konservative ved et Folketingsvalg i dag. I den samme meningsmåling står Venstre også til en tilbagegang på 14 %.

Voxmeter spår mindre katastrofe for Venstre

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at tage en meningsmåling fra Voxmeter med. Der tegner sig et lignende billede med størst opbakning til Socialdemokratiet. Dog står de til en mindre fremgang hos Voxmeter. Ifølge den meningsmåling fra den 19. september står Socialdemokratiet til at gå fra 25,9 % til 27,7 %.

I den samme meningsmåling står De Konservative også til fremgang med 6,9 % flere stemmer i forhold til det seneste Folketingsvalg i 2019. Venstre står også til at tabe stemmer, men ikke lige så mange. Voxmeter undersøgelsen indikerer, at Venstre ville lande med 13,6 % af stemmerne, hvis der var Folketingsvalg i dag. Det er 9,8 % færre stemmer i forhold til valget i 2019.

Alt dette er vigtigt at tage med, når du analyserer hvem der kan ende med flest stemmer ved det kommende kommunalvalg den 16. november.

Hvor mange borgmesterposter får Venstre?

Venstre har været i modvind i et stykke tid, og meningsmålinger peger på, at det blå parti vil miste otte borgmesterposter på tværs af Danmark. Det kommer oven på, at Venstre også havde et dårligt valg i 2017, hvor de endte op med 37 borgmesterposter. I denne omgang står de altså til at ende med 30 borgmesterposter, og det kigger vi nærmere på nedenfor.

Krisen i Venstre kan påvirke kommunalvalget

I forhold til kommunalvalget er det interessant at kigge på tilliden til partiet eller mangel på samme. Venstre fik 23,4 procent af danskernes stemmer ved det seneste folketingsvalg.

Meningsmålinger på DR indikerer på skrivende fod at 14,4 % af danskerne ville stemme på Venstre, hvis der var Folketingsvalg i dag. Selvom at danske mænd og kvinder kan stemme blåt til Folketingsvalget, og rødt til kommunalvalget har historien vist, at dårlige nationale meningsmålinger kan få indflydelse på de kommunale valg.

Men det ser ikke alt for godt ud for Venstre. På Bornholm, som vi har skrevet om i en anden artikel, stod Venstre til at få seks mandater i august, og nu står de til at ende med fem mandater. Det er baseret på data fra en meningsmåling af Jysk Analyse, der spår at Venstre kommer til at miste stemmer ved det kommende valg.

Står Venstre til en sløj omgang i København?

Det er interessant at kigge på Venstres udvikling i hovedstadsområdet i løbet af de seneste årtier. Venstre endte med syv borgmestre både ved valget i 2005 og 2009. I 2013 nåede de op på ti borgmestre i hovedstadsområdet, mens de havde en lille tilbagegang i 2017, hvor de endte med ni borgmesterposter i området omkring København.

Den politiske ekspert Roger Buch har analyseret adskillige meningsmålinger, og argumenterer at partiet kan fejre en sejr, hvis de kun mister et par borgmesterkæder. Hvis partiet opnår fremgang vil det være på baggrund af resultatet af kommunalvalget i 2017, som historisk set var et dårligt valg for Venstre. For fire år siden led Venstre et stort tab på landsplan, hvor de mistede 11 borgmesterposter.

Venstre skal være glade for ikke at miste borgmesterposter

Den politiske kommentator Noa Redington argumenterer for, at Venstre skal være tilfredse med, hvis de ikke mister alt for mange borgmesterposter ved det kommende kommunalvalg. Partiet bør være glade for de borgmesterposter, som de kan holde fat i.

Dog fremhæver TV2 Lorrys politiske ekspert også, at hun mener, at der er forskel på kommunalpolitik og politik på Christiansborg. Selv hvis det går dårligt for Venstre på Christiansborg, behøver det ikke at være ensbetydende med, at det kommer til at påvirke de mange kommunalvalg på tværs af Danmark. Det kan dog konkluderes, at meningsmålingerne længe har peget på endnu mere tilbagegang for Venstre, når danskerne skal stemme til kommunalvalget den 16. november.

Derfor ventes DF at gå tilbage ved kommunalvalget

Dansk Folkeparti har været igennem et udfordrende år, og det påvirker naturligvis folks tillid til partiet. Man kan sige at det hele startede med udgivelsen af bogen ”Kong Kristian” i september 202, som især fokuserer på hvordan Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard var, og måske stadigvæk er, utilfreds med partileder Kristian Thulesen Dahl. Hvad er der sket med Dansk Folkeparti, og hvorfor ventes de at gå tilbage ved kommunalvalget? Det får du svar på lige her.

Endnu en bog skabte uro i begyndelsen af 2021

2021 startede også skidt for Dansk Folkeparti. Få måneder efter ”Kong Kristian” skabte den nye bog ”Skaberen, Taberen, Frelseren?” mere uro omkring partiet. Igen beskrives et oprør mod partiets leder, og der er citater fra ellers lukkede møder i partiet. Derfor er det ikke overraskende, at hovedbestyrelsesmedlemmet Martin Henriksen gik ud og kritiserede de adskillige lækager fra partiets hovedbestyrelse.

Er Dansk Folkeparti splittet?

Henriksens kritik faldt for døve ører, da lækkede mails fra hovedbestyrelsen landede i medierne få måneder senere. I de mails kritiserer Peter Kofod Henriksen og Erik Høegh-Sørensen for deres rolle i udlændingedebatten. Kort tid efter lækkes en video hvor Henriksen kritiserer partilinjen for at være slap, og han argumenterer at Dansk Folkeparti er splittet samt har fløje.

TV2 har også lavet en opgørelse, som viser at 44 af Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer har droppet partiet siden det sidste kommunalvalg i 2017. Der er højst sandsynligt mænd og kvinder, som foretrækker at stemme på et andet parti, fremfor et splittet parti som Dansk Folkeparti. Derfor kan og vil det nok føre til tilbagegang ved det kommende Kommunalvalg.

Messerschmidt fik seks måneders betinget fængsel

I august 2021 blev Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt idømt seks måneder betinget fængsel efter en retssag om dokumentfalsk og svig med EU-midler. Messerschmidt blev dømt for at have modtaget penge fra en EU-fond til en EU-konference, der ikke eksisterede, som lå på samme tidspunkt som Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015. Igen blev partiet sat i et dårligt lys, og det forventes at det kommer til at skabe tilbagegang ved det kommende Kommunalvalg.

Bliver Pia Kjærsgaard formand på ny?

For nyligt kom det frem at fire lokalformænd har opfordret Pia Kjærsgaard til at overtage formandsposten fra Kristian Thulesen Dahl. Det har Kjærsgaard dog foreløbigt afvist. Den danske politiker vil dog ikke afvise at hun vil træde til som formand, hvis kommunalvalgkampen ender skidt for partiet. Meget kan ske, og dansk politik er uforudsigeligt, men det ser ikke godt ud for Dansk Folkeparti.

Mister Konservative Frederiksberg ved det kommende valg?

Den blå blok vandt med færre end 200 stemmer ved det sidste kommunalvalg på Frederiksberg. Spørgsmålet er, om Konservative vil miste Frederiksberg til Socialdemokratiet ved det kommende valg den 16. november. Det kaster vi blikket på nedenfor.

Konservative har siddet på Frederiksberg i mere end 100 år

Det er først og fremmest vigtigt at fremhæve, at Konservative har siddet på magten i Frederiksberg Kommune helt siden 1909. Desuden er Frederiksberg et glimrende eksempel på, at folk kan stemme blåt ved et valg og rødt ved et andet. Flertallet på Frederiksberg sætter et rødt kryds ved Folketingsvalget og stemmer blåt til kommunalvalget.

Et nyt tæt løb på Frederiksberg

Balancen var tæt på at skifte ved kommunalvalget i 2017. Ved det valg vandt den blå blok med 49,7 procent af stemmerne, og den røde blok endte med 49,5 procent af stemmerne. Byrådet i Frederiksberg består på skrivende fod af 13 blå politikere og 12 røde. Ved det kommende valg bliver antallet af medlemmer i byrådet udvidet fra 25 til 29.

En Norstat meningsmåling forudser et dødt løb ved det kommende kommunalvalg. I den meningsmåling er der kun en forskel på en enkelt procent, som svarer til omkring 600 stemmer. Ifølge Norstat meningsmålingen står den grønne blok med Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale Venstre til at stå for et magtskifte i Frederiksberg Kommune. De står til at ende med 38,1 % af stemmerne, mens den blå blok står til at ende med 37,1 %.

Hvem stemmer tilflytterne på?

Det er interessant at fremhæve, at der er mange tilflyttere på Frederiksberg. Derfor ændrer befolkningen sig naturligvis, og de tilflyttere har typisk andre politiske præferencer. Især mange børnefamilier og højtuddannede danskere flytter til Frederiksberg kommune. Her forsøger Konservative at appellere til netop de tilflyttere med byens unge borgmester og familiefar Simon Aggesen.

Har Simon Aggesen skræmt vælgerne væk?

Det er som sagt marginalerne, der kan få en afgørende rolle, og her kommer netop byens borgmester ind i billedet. Sidste år opstod der polemik omkring Frederiksbergs borgmester, da Aggesen købte en lejlighed, renoverede den, delt den op i to lejligheder og gennemførte boligsalg. Det er naturligvis ikke ulovligt. ”Problemet” er at Aggesen åbent har kritiseret den amerikanske kapitalfond Blackstone for at tjene penge på en hurtig renovation af lejligheder, og derefter at sælge dem til en stor fortjeneste. En sag som denne kan få alvor betydning for, hvorvidt Konservative kan fortsætte deres imponerende stime i Frederiksberg Kommune.

Det politiske spil

Desuden kan det politiske spil også få en afgørende rolle for det kommende kommunalvalg. Det så vi allerede ved valget i 2017. Indtil da havde De Radikale længe støttet de Konservative, men de trak støtten før valget i 2017. Det resulterede i et tæt valg med en snæver sejr på 159 stemmer.

Konservative er mest populære i lokal meningsmåling

En anden politisk meningsmåling viste for nyligt, at Konservative står til at ende med 12 mandater. Faktisk er det et mandat mere end ved de seneste valg. Den samme meningsmåling peger på, at Venstre står til at gå en smule frem.

Socialdemokratiet spås til succes i landsdækkende meningsmålinger. Den lokale meningsmåling på Frederiksberg indikerer, at det røde parti vil ende med fem mandater, som er et mere end ved det seneste valg. Vi må konkludere, at det ser ud til at blive et utroligt tæt løb på Frederiksberg.

To tidligere toppolitikere i stor duel: Villy Søvndal vs. Eva Kjer Hansen

I løbet af det seneste år er der nærmest blevet lagt op til et ”præsidentvalg” i Kolding. Det kommende kommunalvalg byder på en politisk topkamp mellem Villy Søvndal fra SF og Eva Kjer Hansen fra Venstre. Den kigger vi nærmere på nedenfor.

To kendte politikere kæmper om posten i Kolding

Både Eva Kjer Hansen og Villy Søvndal har tidligere haft ministerposter og siddet i Folketinget. Begge stiller op efter at den siddende borgmester Jørn Pedersen fra Venstre stopper. Pedersen har siddet på posten siden 2010 og blev valgt ind med 12.000 stemmer, men det er ikke ensbetydende med at alle de stemmer vil gå til partifællen Eva Kjer Hansen.

Den politiske redaktør hos Avisen Danmark har tidligere udtalt, at der er evidens for at mænd og kvinder sagtens kan stemme på Socialdemokratiet til folketingsvalget og Venstre til et kommunalvalg, når de foretrækker en borgmesterkandidat.

Derfor kan Søvndal overraske i Kolding

Det bliver interessant at se hvordan det forløber ved det kommende kommunalvalg. Villy Søvndal repræsenterer et parti, som traditionelt set ikke har trukket mange borgmesterposter. Men selvom både Eva Kjer Hansen og Villy Søvndal er kendte politikere, er der højst sandsynligt mange flere danskere, der kender til Søvndal end Hansen. Eftersigende er Søvndal en populær lokalpolitisk personlighed, og ved det seneste valg gik over halvdelen af partiets stemmer personligt til Søvndal.

Søvndal blev født i Linde i Struer, men startede sin politiske karriere i Kolding. Her blev han valgt ind i Kolding Byråd i 1982 med 51 personlige stemmer. I 1994, da Søvndal forlod byrådet, havde han flere personlige stemmer end den daværende borgmester. Udover sin politiske involvering i Kolding, var Søvndal ansat som folkeskolelærer ved Kolding skolevæsen i 12 mellem 1980 og 1992. Det kan naturligvis også ende med at påvirke antallet af stemmer på politikeren med ”Kolding X-factor”.

Eva Kjer Hansens imponerende CV

Eva Kjer Hansen også et kendt navn indenfor politik i Kolding. Hansen er fra Aabenraa, men har ligesom Søvndal også været opstillet til det danske Folketing i Kolding Kredsen. Desuden er Hansen et imponerende politisk CV i en alder af blot 57 år, og i forhold til anciennitet overgås hun kun af Bertel Haarder og Pia Kjærsgaard.

Den største forskel ligger i at Hansen er en tilflytter til Kolding. Altså at hun er flyttet til Kolding for at blive borgmester, og det kan få en afgørende rolle for hvor nogle personer vælger at sætte deres kryds i den sidste ende.

Den tætte kommunalvalgduel i København

Det står til at blive et tæt valg mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten, når der er Kommunalvalg i København. Enhedslisten står potentielt til en historisk sejr. På samme tid er de tidligere blevet spåede til vindere på Rådhuset i København, og Socialdemokratiet vandt i den sidste ende. Derfor kigger vi på den tætte duel nedenfor.

Enhedslisten vinder klart i Gallup undersøgelse

Gallup har for nyligt lavet en undersøgelse med 1073 adspurgte i perioden mellem den 29. oktober og 8. november. Her er der altså tale om en meningsmåling lige før valget. I den undersøgelse indikerer resultaterne at Enhedslisten står til storsejr i København med 22,7 % af stemmerne, og Socialdemokratiet står til 16,9 %. De Konservative og SF ligger mere eller mindre lige med omkring 13,4 % af stemmerne hver.

Der tegner sig et lignende billede hos forskellige bookmakere. Tag fx Unibet som har Enhedslisten til odds 1.72 og Socialdemokratiet til odds 2.00. Herefter er der et enormt spring op til SF, der står til odds 50.00.

En historisk sejr til Enhedslisten

Der er optakt til en historisk sejr til Enhedslisten i København. Partiet kan for første gang nogensinde blive større end Socialdemokratiet i den danske hovedstad. Epinion har ligeledes lavet en spørgeundersøgelse af 1024 adspurgte. I den undersøgelse svarede 22,4 procent at de ville stemme på Enhedslisten, mens 20,6 % ville stemme på Socialdemokratiet. Her er der altså tale om en tættere meningsmåling end Gallups undersøgelse, som er nævnt ovenfor.

25 procent tvivlere

I undersøgelsen af Epinion svarede 25 procent at de endnu ikke havde besluttet sig. Gallups undersøgelse fra denne måned havde 25,1 procent tvivlere. Derfor er der en stor procentdel, som endnu ikke har taget stilling til hvem de vil stemme på.

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen har Socialdemokratiet en stor fordel ved at de er et stærkt kampagneparti. Ifølge Møller Hansen kan ingen nå Socialdemokratiet til sokkeholderne, når det kommer til deres effektive valgmaskine. Valgforskeren har også påpeget at det ikke er første gang at Enhedslisten har stået til at blive større end Socialdemokratiet, og i sidste ende er det ikke sket.

Seniorkonsulent Thomas Skaalum Bargisen hos Epinion påpeger også at det er vigtigt at tage den statistiske usikkerhed med forbehold. Derfor står det til at blive en valggyser i København.

Vil mink-sms’er påvirke Kommunalvalget?

Der er Kommunalvalg i Danmark den 16. november og det kommer i kølvandet på den store skandale med slettede sms’er i minksagen. Spørgsmålet er om den politiske krise i Socialdemokratiet vil påvirke det forestående Kommunalvalg. Det kigger vi på nedenfor.

De nationale meningsmålinger

Kigger vi på de generelle meningsmålinger for hvad danskerne ville stemme på nuværende tidspunkt, hvis der var Folketingsvalg, står Mette Frederiksen og Socialdemokratiet ikke til at gå tilbage ifølge meningsmålingen fra DR. Her kan vi kigge på den procentmæssige fordeling af stemmerne, og se at Socialdemokratiet står til en fremgang på 2,1 %. De største vindere ville dog være Konservative, som står til en fremgang på 6,9 %. Værst set det ud for Venstre, som står til at lide et tab på 7,5 % af stemmerne. Derudover ville De Radikale gå 2,6 % ned og Dansk Folkeparti ville få 2,8 % færre stemmer, hvis meningsmålingen holdt stik og der var Folketingsvalg i morgen.

Dog kommer det an på hvilke målinger du kigger på. En nylig Megafon-undersøgelse viser at Socialdemokratiet stod til at få 25,2 procent af stemmerne ved en meningsmåling i slutningen af august, og det er gået ned til 23,3 procent ved den seneste måling i perioden mellem den 25 og 28 oktober.

Danskerne stemmer personligt til Kommunalvalget

Når det kommer til Kommunalvalg, er det også vigtigt huske på at mange danskere stemmer på én ting til det lokale valg, og en anden ting til Folketingsvalget. Ifølge kommunalforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, stemmer danskerne mere personligt ved Kommunalvalget. Ved Kommunalvalget i 2015 var halvdelen af de gyldige stemmer personlige, og den procentdel nåede op på 75 procent ved det seneste Kommunalvalg i 2017.

Dog afhænger det i høj grad af hvor folk bor i landet. Fx stemte 66 procent personligt ved det seneste Kommunalvalg i Region Hovestaden i 2017, og ved det samme valg valgte 83 af vælgerne i Region Nordjylland at stemme på en bestemt politiker. Det kan i høj grad argumenteres at folk i Region Nordjylland i større grad kender til de lokale politikere modsat i Region Hovedstaden, hvor mange er tilflyttere.

Eksperter mener at mink gate kan påvirke Kommunalvalget

Netop Roger Buch har også udtalt sig om de slettede sms’er og deres potentielle betydning for det kommende valg den 16. november. Buch mener at det kan få afgørende betydning i de kommuner, som står til et tæt løb.

Tag fx Københavns Kommune hvor Enhedslisten står til en historisk sejr over Socialdemokratiet, som vi har skrevet om i en anden artikel her på siden. Buch peger på en gentagelse af en valggyser i Frederiksberg Kommune. Ved valget i 2017 vandt den røde blok med et minimalt flertal på 168 stemmer.

Buch har også udtalt at der er en form for tommelfingerregel med at de politiske tendenser på landsplan har halv kraft i forhold til den lokale politik. Eksperten har udtalt at der helt bestemt vil være danskere, som vil blive påvirket af hele stormvejret på Christiansborg. Dog fremhæver både Roger Buch og Ulrik Kjær at langt størstedelen af vælgerne skiller kommunalpolitik og landspolitik ad. Kjær er professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. Han har analyseret sig frem til at tre ud af ti vælgere stemmer det samme ved Folketingsvalget og Kommunalvalg. Ifølge Kjær kan det påvirke valg i Glostrup, Vejle, Esbjerg samt Frederiksberg, som vi allerede har nævnt længere oppe. Alt dette er blot med til at understrege at det nok bliver et tæt Kommunalvalg i mange byer i Danmark.

Regionsrådsvalget: Odds på det glemte valg

I al denne snak om kommunalvalg må vi ikke glemme, at der samme dag som kommunalvalget også er valg til regionerne. Regionsvalget virker ikke lige så interessant for medierne eller den brede offentlighed som kommunalvalget. Men ved valgstedet får man udleveret en stemmeseddel til begge dele på én gang, så det er ikke fordi, at der ikke bliver afgivet mange stemmer til regionsvalget. Stemmeprocenten i hele landet ved regionsvalget og kommunalvalget var i 2013 begge på knap 72 %.

Men selvom stemmeprocenten er så godt som ens, så er der bestemt ikke lige så meget opmærksomhed rettet mod regionsvalget. Og mulighederne for spil er heller ikke helt de samme. Men kommunalvalgets mindre kendte bror, regionsvalget, vil også gerne stå til rådighed som et spilleobjekt. Der er fem regionsformandsposter at konkurrere om.

Kend din kandidat – test alle kandidater før valget

Har du bestemt dig for, hvem du vil oddse på ved kommunevalget, men ikke hvem du selv skal stemme på? Så findes der en række forskellige tests, hvor du besvarer spørgsmål og finder ud af hvem af kandidaterne, du er mest enig med i dit lokalområde.

Vi har listet et par af de populære “Kend din kandidat”-tests op, som du kan prøve:

TV2.dk

Altinget.dk

Held og lykke med dine spil på kommunal- og regionsvalget d. 16. november!

Kort om valg i kommunerne

  • Der stemmes i landets 98 kommuner tirsdag d. 16. november.
  • Danmarks største kommune målt på indbyggertal er København med over 630.000 indbyggere, mens Læsø er den mindste med lidt under 1.800 indbyggere.
  • Ved kommunalvalget i 2009 var stemmeprocenten på landsplan 65,8, hvilket var den laveste tilslutning til et kommunalvalg i 35 år. Stemmeprocenten blev væsentligt forbedret i 2013, hvor 71,9 % stemte. Ved det seneste kommunalvalg i 2017 stemte 70,8 %.
  • Borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard (A), var den kommunalpolitiker, der ved sidste kommunalvalg fik flest personlige stemmer – nemlig 39.841. Det er over 9.000 flere end nummer to på listen, Frank Jensen (A) fra København, der fik 30.637 personlige stemmer.
  • Socialdemokratiet fik i 2017 som det mest stemmeslugende parti 32,42 % af alle landets stemmer, mens Venstre endte med 23,10 % af stemmerne som det næstmest populære parti. Langt ned var der til tredjepladsen, hvor Konservative høstede 8,79 % af stemmerne.

Skulle du være interesseret i odds på politik, tjek vores side med præsident odds ud, som forklarer, hvordan du kan oddse på, hvem der bliver USA’s næste præsident.