18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

VM ishockey 2024

Her får du overblikket over VM i ishockey 2024, der afvikles i Tjekkiet fra d. 10. til d. 26. maj 2024. Din store optakt til VM i ishockey – leveret af ishockey-ekspert, Mike Larsen.

Deltagende nationer ved VM i ishockey 2024

Alle de store ishockeygiganter, med undtagelse af Rusland, er med, når Tjekkiet lægger is til VM-slutrunden anno 2024.

Danmark er med ved VM ishockey 2024

Vinder Udbyder Odds
Sverige Betinia
2.75
Canada Betinia
2.80
Tjekkiet Betinia
4.70
Schweiz Betinia
6.00
Odds kan ændre sig. Senest opdateret 24. maj. 09:58.

Favoritterne ved VM ishockey 2024

Der er fem nationer, der skiller sig ud fra resten ved VM i ishockey, og det drejer sig om Finland, Canada, Sverige og Tjekkiet og USA, mens Schweiz og Tyskland kan anses som stærke outsidere, der tidligere har drillet storholdene, når det hele klapper for dem. Vi gennemgår de syv nationer samt Danmark herunder.

Canada

Canada er de forsvarende verdensmestre efter, at de besejrede den tyske overraskelse med 5-2 i finalen sidste år. Canada er notorisk et hold, der kommer langt i turneringen, og det er godt bevist ved, at de har været i finalen ved syv af de seneste otte afviklede turneringer.

De helt store stjerner, som bl.a. Sidney Crosby, Connor McDavid, Sam Reinhart, Nathan MacKinnon eller Cale Makar er næsten altid bundet op på Stanley Cup slutspillet i NHL, eller så har de haft en lang sæson, hvor de måske har haft lidt småskader, der skal plejes henover sommeren, og klubberne ser derfor nej til, at de må deltage ved VM. Dog skal de nævnes, at VM ikke er så stort i Nordamerika, som flere lande ser det i Europa, da Stanley Cup og OL er meget større.

De spillere, der er udtaget i øjeblikket, ligner ikke umiddelbart et super skræmmende hold, men dog er superstjernen, Connor Bedard, med i truppen, og det er Macklin Celebrini, der forventes at blive taget først i sommerens draft, også. Et hold med stort set kun NHL spillere på holdkortet, der har spillet nogle sæsoner i verdens bedste liga.

Finland

Det finske landshold har lagt godt med til turneringerne i de seneste år, hvor de vandt turneringen i 2019 og 2022, hvor de begge gange besejrede Canada i finalen, mens det i 2021 og 2023 var Canada, der blev de finske banemænd. I 2021 var det i finalen, mens det i sidste år var i kvartfinalen, at Finland ramte ind i Canada.

Det er sjældent et finsk landshold med de helt store stjerner fra NHL, da de takker nej efter en lang sæson eller så er de stadig i gang i slutspillet i NHL. Derfor har det mange gange været et forstærket ligalandshold, som Finland er kommet med, men man skal ikke tage fejl af den finske liga, der rimelig ubemærket er en af de stærkeste i Europa.

De store finske stjerner spiller med i Stanley Cuppen endnu, men Finland har tidligere vist, at de har et stærkt hold, når de kommer med et Liiga hold. De har tidligere gået hele vejen med et hold, der mest var et ligalandshold.

Sverige

Sverige har ikke været i finalen siden 2018, hvor VM blev spillet i Danmark med finale i Royal Arena i København. Der mødte de Schweiz, der havde besejret Finland og Canada på vej til finalen. Sverige sejrede med 3-2 og genvandt dermed guldmedaljerne, som de havde vundet i 2017. Sverige havde vundet over Letland og USA på vejen til finalen, så det var lettere vej til finalen.

Sverige kommer altid med et stærkt hold, der har masser af rutine fra den hjemlige svenske liga, der er en af Europas stærkeste ligaer. Derudover er der også mange svenskere i NHL, der gerne vil repræsentere landsholdet, når de har muligheden for det. Der er en stor nationalfølelse på det svenske landshold, og der er nok lidt revanchelyst for Sverige efter, at de røg ud i kvartfinalen til værtslandet, Letland, hvor Sverige var ineffektive.

Den svenske trup er godt besat med NHL’ere – ikke de helt store stjerner, da de stadig spiller med om Stanley Cuppen, men en rigtig god blanding på holdet. Derudover er der en del spillere fra de store europæiske ligaer samt fra den hjemlige SHL.

Tjekkiet

Tjekkerne har ikke været i VM-finalen siden 2010, hvor de endte med at besejre Rusland i finalen, og Tjekkiet har ikke været den samme stormagt som de tidligere år omkring årtusindeskiftet, hvor Tjekkiet tog tre VM-titler på stribe, hvilket ingen hold har gjort siden da. All-time er Tjekkiet / Tjekkoslovakiet det 3. mest vindende hold med 47 medaljer, hvor 12 af dem har været af guld.

Tjekkiet kommer som regel med et stærkt hold, hvor der er nogle spillere med NHL baggrund, mens resten af truppen er sammensat af spillere stærke europæiske ligaer, som den svenske og schweiziske. Der er også enkelte spillere fra den tjekkiske liga, hvor flere store stjerner lige kommer hjem et par sæsoner, inden karrieren slutter.

Den tjekkiske opstart har ikke været optimalt, da de tabte de første to kampe i miniturneringen Czech Hockey Games op til VM-start, hvor modstanderne var Finland, Sverige og Schweiz. Enkelte NHL’ere er det blevet til i truppen, hvor man har et par stykker på den vigtige målmandspost.

USA

Det er meget underligt at skrive det om USA, men de har kun vundet VM én gang, og det var tilbage i 1933, hvor de besejrede Canada i det tidligere Tjekkoslovakiet. Men den amerikanske landstræner har gjort meget for at få spillerne til at tage landsholdet seriøst i de kommende sæsoner. Hvis de vil med til OL i 2026, så stiller de sig til rådighed for USA til VM, hvis de bliver kaldt op.

USA stiller mange gange med en nogle unge talenter, der er på vej frem i systemet, og det er en god måde for dem at vise sig frem. Men det er meget sjældent, at de helt store stjerner deltager for USA, men siden 2003 og 2010, hvor Danmark begge gange var tæt på at sende USA helt ud af turneringen, så har de været en sikker deltager i kvartfinalen.

På papiret har USA indtil videre udtaget et stærkt hold, og det ser også stærkere ud end tidligere sæsoner, så det kan se ud til, at USA mener det alvorligt i denne omgang. Dog kan man måske se en langsom start, da USA kun har en enkelt træningskamp op til turneringen.

Schweiz

Schweiz er kommet godt ind på ishockeykortet og var mange år et hold, der lå og kæmpede omkring kvartfinalerne til VM, mens de senere år er kommet med i kvartfinalerne, men også har kæmpet om semifinaler. Sidste år endte de med at vinde deres gruppe foran Canada og Tjekkiet, men skuffede i kvartfinalen, hvor Tyskland, der senere fik sølvmedaljer, blev endestationen.

Schweiz har flere stærke profiler, der til dagligt spiller i NHL, og de kommer som regel altid hjem til VM, hvis de er slået ud af Stanley Cup slutspillet. Derudover har man også en stærk hjemlig liga, hvor man kan supplere godt op på holdet. I 2018 overraskede Schweiz det meste af hockeyverdenen, hvor de endte i finalen efter at have besejret Finland og Canada på vejen til finalen, hvor Sverige dog var for stærke.

Ved Czech Hockey Games op til slutrunden har Schweiz ikke stillet med mange NHL’ere, hvor det kun har været målmand, Akira Schmid, fra New Jersey Devils, der har været med i kampene. Man har stillet med en del spillere, der spiller sammen i kæderne i de første kampe, hvilket giver lidt ekstra kendskab til hinanden.

Tyskland

Tyskland overraskede en del fans sidste år, hvor de gik hele vejen til finalen, hvor Canada dog blev en for stor mundfuld for tyskerne. Sølvmedaljen, som de fik sidste år, var den første medalje til tyskerne i 70 år, da de senest til VM fik medalje – også en sølvmedalje – i 1953. De endte også med en sølvmedalje i 2018 ved de olympiske lege i PyeongChang, Sydkorea, hvor NHL-spillerne ikke var med.

Tyskland har nogle spillere i NHL, hvor specielt Leon Draisaitl, Moritz Seider og Tim Stützle vil være gode profiler at få ind på holdet, men de ser dog ikke ud til at komme med i år. Tyskerne har dog en stærk DEL liga at trække på, og selvom det er den hjemlige liga, så er det en af de bedste i Europa, så det vil være et slagkraftigt hold, som Tyskland vil komme med for at gå efter at genvinde sidste sæsons sølvmedalje.

Meget et ligalandshold med et par NHLere, der kommer til VM, hvor Grubauer i målet og JP Peterka offensivt ser ud til at blive de største stjerner på holdet, men det er stadig et rutineret hold, der stiller til start, og Tyskland bør have rigtig gode muligheder for at komme videre fra gruppen.

Danmarks chancer ved VM i ishockey

De danske drenge er endt i en svær VM gruppe, hvor man må sige, at der er minimal mulighed for at gå videre til kvartfinalen. Canada, Tjekkiet og Finland er tre af modstanderne, hvor Danmark uden tvivl vil få det svært imod, mens Schweiz er et hold, hvor vi, på en god dag samt en dårlig schweizisk dag, kan gå hen og drille dem. Norge, Østrig og Storbritannien er de tre øvrige hold i gruppen, hvor vi bør vinde de over de sidste to kampe, mens kampen mod ærkerivalerne, Norge, kan gå begge veje.

Det er et rent europæisk dansk landshold, der træder ind på isen i Tjekkiet, lørdag 11. maj, når første modstander, Østrig, står på den anden side af isen. Nikolaj Ehlers, Lars Eller og Oliver Bjorkstrand er ude af slutspillet i NHL, men har alle takket nej i denne omgang af forskellige årsager, men de er klar til OL-kvalifikationen i slutningen af august i Aalborg. Frederik Andersen er stadig optaget af slutspillet i NHL, hvor Carolina Hurricanes er gået videre, mens Mads Søgaard er videre i slutspillet i AHL, og de er derfor heller ikke mulige spillere til VM.

Nicklas Jensen bliver savnet en del i powerplay, hvor han har været en sikker skytte igennem flere sæsoner. Han har dog været en del skadet de seneste sæsoner, hvor han har spillet for schweiziske Rapperswil-Jona, men har alligevel leveret 31 point i 49 kampe. Man håber, at han vil være klar til den kommende OL-kvalifikation, der spilles til august.

I målet er det meget sandsynligt, at Frederik Dickow, der har været med til at redde HV71 i SHL med en 4-3 sejr i kampe over Oskarshamn med Nick Olesen på holdet, bliver førstevalg. Mens Mathias Seldrup må forventes at være reservemålmand, mens William Rørth er med for at lære ved hans første slutrunde på seniorholdet.

Af målscorere på det danske hold bliver der fokus på Joachim Blichfeld og Patrick Russell, der har haft gode sæsoner i det svenske i den seneste sæson. Nick Olesen, Oscar Fisker Mølgaard og Mikkel Aagaard kommer også med gode sæsoner i det svenske, hvor Fisker Mølgaard måske er på vej til Nordamerika til den kommende sæson.

Joachim Blichfeldt og Patrick Russell er gode bud på en dansk topscorer, hvor man må forvente, at det bliver powerplay, der bliver et vigtigt element for Danmark.

For Danmarks vedkommende er det blevet en svær gruppe med Canada, Finland, Tjekkiet og Schweiz, hvor man i den anden gruppe kun har Sverige og USA som de store nationer, mens Danmark kunne have haft bedre muligheder i den anden gruppe.

Norge, Østrig og Storbritannien er nationer, som Danmark bør og næsten skal tage tre point imod, og kan man så drille nogle af de store hold, så kan der måske vente en overraskende kvartfinale.

Jeg vil sige, at Danmark ender på 5. pladsen i gruppen med lidt afstand op til 4. pladsen, men 8. pladsen bør ikke blive aktuel. I forhold til nedrykning, så er Danmark fredet i år, da vi skal være værter – sammen med Sverige i 2025.

Danmark er klar til VM i ishockey

Danmark er klar til VM i ishockey. Foto: Sipa US/Alamy Live News

Mike Larsens optakter til ishockey VM 2024

Se Mike Larsens optakt til den kommende Danmark-kamp her:

Uddannelse bog symbol etiket, isoleret abstrakt icon, vm ishockey mobile.

Mike Larsen dækker ALLE danske kampe ved VM i ishockey 2024.

Viaplay har overtaget rettighederne fra TV2 Sport og TV2 Sport X.

Viaplay har fra denne sæson overtaget rettighederne til VM-turneringen fra TV2 samt indtil 2028, og derfor vil det være nødvendigt med en konto på Viaplay for at følge turneringen, der spilles i Tjekkiet fra d. 10. til d. 26 maj 2024.

Se vores VM-sendeplan for yderligere info.

10 hurtige om VM i ishockey

  • VM i ishockey afvikles fra d. 10. til d. 26. maj 2024 i Tjekkiet i byerne, Prag og Ostrava.
  • Canada er forsvarende verdensmestre. De slog den tyske overraskelse i finalen sidste år med 5-2.
  • I alt 16 nationer deltager ved VM i ishockey 2024, og disse er fordelt i to grupper med otte nationer i hver. De fire bedste nationer fra hver gruppe avancerer til kvartfinalerne.
  • Danmark er at finde i Gruppe A sammen med værterne, Tjekkiet, Canada, Finland, Norge, Schweiz, Østrig og Storbritannien.
  • Gruppe B tæller USA, Sverige, Tyskland, Slovakiet, Frankrig, Letland, Polen og Kasakhstan.
  • Canada har fået enten guld eller sølv ved syv af de otte seneste afviklede VM-slutrunder.
  • Canada og Finland har delt de seneste fire VM-slutrunder mellem sig med to til hver.
  • Rusland, der typisk er blandt favoritterne ved VM i ishockey, er blevet ekskluderet fra turneringen i 2024 pga. invasionen i Ukraine. Det samme er gældende for Hviderusland.
  • Danmark har en 8. plads som bedste resultat ved VM i ishockey (2016 og 2010).
  • Danmark havde hjemmebanefordel ved VM i 2018, men man formåede ikke at omsætte denne til avancement til kvartfinalerne, men har igen hjemmebane i 2025, hvilket gør, at Danmark ikke kan rykke ud ved dette års turnering.

Den komplette guide til ishockey-VM

Det er på vores sider, at du kan orientere dig om VM-slutrunden i Finland. Vi har oversigten over kampene, grupperne og de bedste VM ishockey odds – og så fortæller vi dig, hvor du kan finde kampene på tv eller via live stream.

100 % bonus op til 1.000 kroner
NY BOOKMAKER
Min. 18 år | Kun nye spillere | Bonuskode: MAXSPORT | Min. indbetaling 100 kr. | Maks. bonus 1000 kr. | Regler og vilkår gælder | Spil ansvarligt. Selvudelukkelse via ROFUS. Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk. Alle regler og vilkår

SpilXpertens dækning af VM i ishockey sponsoreres af Betinia.

Hvor afholdes VM i ishockey 2024?

VM i ishockey afholdes i Tjekkiet i Prag og Ostrava.

Hvornår afholdes VM i ishockey 2024?

VM i ishockey afholdes fra d. 10. til d. 26. maj 2024.

Er Rusland med ved VM i ishockey 2024?

Rusland og Hviderusland er ikke med ved VM i ishockey, på grund af invasionen i Ukraine.

Andre sider om VM i ishockey