18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Ukraine – odds på ukrainernes EM

Ukraine har tabt fem af deres seks seneste EM-gruppekampe, og der skal helt andre boller på suppen, hvis Yarmolenko, Konoplyanka og resten af det ukrainske mandskab vil huskes for EM 2021-præstationerne. Ukraine blev klar til EM-slutrunden, da de henviste Portugal og Serbien til de sekundære placeringer i kvalifikationens Gruppe B. Du finder odds, trup og kampe til Ukraines EM på denne side.

Odds på Ukraine

Ukraine vinder EM: 34,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Roman Yaremchuk: 101,00 – SPIL HER >>*
Andriy Yarmolenko: 101,00 – SPIL HER >>*

Her er oddsene på Ukraines 1/8-finale:

2. juli 2021
21:00 Ukraine – England (Rom): 9,00 – 4,40 – 1,45*

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 2. juli kl. 10:00

Ukraines trup og startopstilling

Truppens 26 mand:

Målmænd: Georgiy Bushchan (Dynamo Kyiv), Andriy Pyatov (Shakhtar Donetsk), Anatolii Trubin (Shakhtar Donetsk)

Forsvarsspillere: Eduard Sobol (Club Brugge), Illia Zabarnyi (Dynamo Kyiv), Serhiy Kryvtsov (Shakhtar Donetsk), Denys Popov (Dynamo Kyiv – UDE AF EM PGA SKADE), Oleksandr Tymchyk (Dynamo Kyiv), Vitaliy Mykolenko (Dynamo Kyiv), Oleksandr Karavaev (Dynamo Kyiv), Mykola Matviyenko (Shakhtar Donetsk)

Midtbanefolk: Serhiy Sydorchuk (Dynamo Kyiv), Ruslan Malinovskyi (Atalanta), Mykola Shaparenko (Dynamo Kyiv), Marlos (Shakhtar Donetsk), Yevhen Makarenko (Kortrijk), Oleksandr Zinchenko (Manchester City), Viktor Tsygankov (Dynamo Kyiv), Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk), Andriy Yarmolenko (West Ham), Oleksandr Zubkov (Ferencváros), Heorhii Sudakov (Shakhtar Donetsk), Roman Bezus (Gent)

Angribere: Roman Yaremchuk (Gent), Artem Besedin (Dynamo Kyiv; UDE AF EM), Artem Dovbyk (Dnipro)

Forventet opstilling i 1/4-finale mod England: 4-3-3: Bushchan – Karavaev, Zabarnij, Kryvtsov, Matvijenko – Shaparenko/Malinovski, Sydortjuk, Stepanenko – Yarmolenko, Yaremtjuk, Zintjenko

(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Sverige: 4-3-3: Bushchan – Karavaev, Zabarnij, Kryvtsov, Matvijenko – Shaparenko, Sydortjuk, Stepanenko – Yarmolenko, Yaremtjuk, Zintjenko)

Formation: 5-3-2/3-4-1-2 (evt 4-1-4-1 mod svagere hold)

Træner: Andrij Sjevtjenko (2016)

Nøglespillere: Malinovskij, Zintjenko, Yarmolenko, Yaremtjuk

Stjerneskud: Zabarnij, Mykolenko

Straffeskytte: Yarmolenko

Frisparksskytte: Malinovskij, Yarmolenko

Skader/tvivl: Zubkov (siden Holland)

Ude af EM: Popov, Besedin (efter skade mod Sverige)

Ukraines EM chancer: Sjevtjenko søger stabiliteten med ungt hold

Hvad skal man sige om et hold der kan tabe 7-1 i Paris i oktober og få 1-1 samme sted fem måneder senere? Nok at Ukraines reelle styrke ligger tættest på sidstnævnte resultat. Med profiler som Zintjenko, Malinovskij og Yarmolenko kan Sjevtjenkos drenge godt drille de store. Men det kniber med stabiliteten på et ungt hold der har været ret plaget af skader. Og har Sjevtjenko egentlig lagt sig fast på en taktik og en formation? Bookmakerne forventer at Ukraine skal kæmoe med Østrig om andenpladsen i Gruppe C (nøglekampen spilles i Bukarest 21. juni). En andenplads giver en billet til 1/8-finalen hvor Italien så nok venter. Bliver det til kvalifikation via gruppe-tredjepladsen, hedder modstanderen nok enten Spanien eller Frankrig/Tyskland/Portugal. Uanset hvad kommer Ukraine næppe langt.

Holdanalyse af Ukraine

Det var egentlig ikke meningen at Andrij Sjevtjenko, den gamle storspiller i Dynamo Kiev, Milan og Chelsea, skulle have været landstræner allerede i 2016, blot fire år efter han stoppede sin aktive karriere (48 mål i 111 landskampe). Han skulle først læres op og blev derfor hyret som assistent i begyndelsen af 2016. Men efter blot et halvt år overtog han tøjlerne da cheftræner Fomenko blev fyret oven på en elendig EM-slutrunde. Ukraine var rejst hjem fra Frankrig med 0 point og en målscore på 0-5 efter tre gruppekampe.

Kunne træneruerfarne Sjevtjenko virkelig gøre det bedre? Tjah. Det ser sådan ud. Han har foretaget et generationsskifte og fået de gulblå til at spille med mere mod. Samtidig med at der stadig er vilje og evne til at parkere bussen når nødvendigt. Således da Ukraine i marts 2021 fik et nydeligt gensyn med Frankrig…

Først kiksede Sjevtjenko dog, i 2016 og 2017, kvalifikationen til VM-2018; Island og Kroatien tog billetterne i Ukraines gruppe. Men i 2018 og 2019 tabte hans landshold kun een kamp ud af 21 (12-7-2).

I Nations League i efteråret 2018 tog ukrainerne gruppeførstepladsen foran Tjekkiet og Slovakiet. Og i 2019 overraskede de ved at gå ubesejret gennem EM-kvalifikationen og snuppe gruppegevinsten foran Ronaldo & Portugal.

I Nations League-gruppespillet i efteråret 2020 blev Ukraine nr sjok, men landet var rykket op i Liga A, og modstanderne hed Spanien, Tyskland og Schweiz. Så er seks point i seks kampe til at leve med (om end en målscore på 5-13 gjorde ondt). Undervejs blev det 1-0 hjemme over Spanien. Jep, Spanien der en måned senere tævede Tyskland med 6-0.

På udebane kan Sjevtjenko drenge også bide fra sig, fandt Frankrig ud af i VM-kvalifikationen i marts i år hvor Ukraine fik 1-1 i Paris. Et kæmpechok for franskmændene, for i oktober sidste år endte en kamp mod Ukraine samme sted med 7-1 til hjemmeholdet. Det var dog en træningskamp, og Sjevtjenko fik genrejst holdet så det var klart når det gjaldt.

Bevares, 1-1 var et heldigt resultat (0 ukrainske afslutninger inden for rammen; Frankrig scorede selvmål), men immervæk imponerende at holde verdensmestrene stangen i deres egen hule. I de næste VM-kvalkampe i marts var Ukraine til gengæld uheldig med 1-1 hjemme mod Finland og i endnu højere grad i 1-1 hjemme mod Kazakhstan. Masser af afslutninger, liden effektivitet.

Spørgsmålet er hvordan Sjevtjenko stiller op til EM. I efteråret spillede han typisk med fire mand i forsvaret, men i de tre marts-kampe i år brugte han tre midterforsvarere. 5-3-2 i Frankrig, 3-4-1-2 i de næste kampe mod svagere hold.

Træningskampe før EM:
23. maj mod Bahrain: 1-1. Mange reserver.
3/6 mod Nordirland: 1-0 (Zubkov). Ukraine i 4-1-4-1.
7/6 mod Cypern: 4-0 (Yarmolenko x 2 (1 straffe), Zintjenko/straffe, Yaremtjuk). Ukraine i 4-1-4-1.

EM-kampe:
13/6 hos Holland: 3-2-tab. Ukraine i 4-3-3.
Forsøg på kompakt defensiv og hurtige kontraer, men svært mod hollandsk pres og genpres. Flot comeback fra 2-0 til 2-2, men fortjent tab. Offensivmand Zubkov skadet; udgik i 13. minut. Erstattet af kreative, men langsomme Marlos (der siden blev udskiftet…).

17/6 mod Nordmakedonien: 2-1-sejr. Brændt straffe af Malinovski.

21/6 mod Østrig: 0-1-tab.

29/6 mod Sverige: 1-1. 2-1-sejr efter forlænget. 1H: Forsigtig affære, men flot mål af Zintjenko efter smukt oplæg fra Yarmolenko. Udligning kort før pausen, ved Forsberg, afrettet spark. 2H: Svenskerne bedst. Forlænget spilletid: Dum, men helt korrekt, udvisning af svensker. Derefter ukrainsk pres uden de store chancer, men mål kort før tid.

Corona-generationsskifte i mål

Den 26-årige Dynamo Kijev-keeper Bushchan fik starttjansen på landsholdet ved et tilfælde da de tre øverste målmænd i det normale hieraki, inkl den 36-årige førstekeeper Piatov og andenmålmand Lunin (reserve i Real Madrid), alle blev nedlagt af coronavirus op til træningskampen mod Frankrig i oktober. Den kamp gik helt galt (7-1), også for Bushchan, men pga fraværene stod han også i næste kamp tre dage senere. Den blev tabt 1-2 mod Tyskland, men Bushcan stod godt. Og han har stået siden, også efter Piatov og Lunin blev klar igen – bortset fra VM-kvalkampen mod Kazakhstan hvor den blot 19-årige Trubin fik chancen. Trubin der har slået Piatov af pinden i Sjaktar Donetsk…

Piatov er med i EM-truppen, i modsætning til Lunin, men det kan meget vel være at Sjevtjenko ser Piatov som reserve og holder fast i Bushchan og Trubin – førstemålmændene fra Ukraines to største klubber. Der i det hele taget er rigt repræsenterede i landsholdstruppen. I marts stod Dynamo for otte, Sjaktar for seks ud af 23 udtagne spillere.

Også i forsvaret er der sket en foryngelse. Centralt i tremandsmidterforsvaret er der ganske vist 30-årige Krivtsov fra Sjaktar, men ved siden af sig har han den 24-årige klubkammerat Matvijenko (til venstre) og den blot 18-årige Zabarnij fra Dynamo (til højre).

Højreback trækker snitalderen lidt opad: 29-årige Karavajev, men venstreback trækker den nedad igen: 21-årige Mykolenko. Begge fra Dynamo Kijev.

Manchester City og Atalanta

Førnævnte venstre-midterforsvarer Matvijenko kan også spille venstreback, lige som Club Brügges Sobol er en mulighed. Det er den fodkvikke Manchester City-venstreback Zintjenko naturligvis også, men på landsholdet bruges han på sin egentlige position: på midtbanen.

En anden oplagt midtbanestarter er Atalantas kreative og skudstærke Malinovskij (en hammer af et venstreben). Midtbaneoprydder er nok enten Stepanenko (han missede marts pga en skade, men vendte tilbage i startapril) fra Sjaktar eller Sydortjuk fra Dynamo. To erfarne folk. Der er dog også Makarenko fra belgiske Kortrijk.

Ukraines skarpeste centreforward er som udgangspunkt Yaremtjuk der er farlig for landsholdet såvel som for belgiske Gent. Konyaspor-angriber Kravets og Dynamo-frontløber Besets har ikke været med landsholdet siden 2019 og har ikke fået en EM-billet. Den mest oplagte makker til Yaremtjuk er West Hams hurtige Yarmolenko (venstrebenet, men bedst til højre hvor han kan trække ind i banen og afslutte). Han bruges mest som indskifter i London-klubben og har døjet med en knæskade, men med 38 mål i 92 landskampe er den 31-årige en vigtig brik på det ukrainske hold.

I tidligere år lå Yarmolenko fast på højrefløjen, med jævnaldrende og ligeledes lynhurtige Konoplyanka lige så fast på venstrekanten, men Konoplyanka er ikke fast starter i Sjaktar og kommer ikke med til EM. Hvis Sjevtjenko spiller med fløje, er Dynamo-venstrefløj Tsygankov en oplagt kandidat.

Naturaliserede brasilianere

Ukraine råder også over et par naturaliserede brasilianere (fra Sjaktar, naturligvis), de erfarne offensivfolk Marlos og Moraes. De har hidtil mest været brugt som indskiftningsjokere, men kan også komme i spil fra start. Opdatering: Moraes kommer ikke med til EM; nok pga alder (han er 34).

Historien om Ukraine ved EM i fodbold

Indtil 1991 var Ukraine del af stormagten Sovjet, og det medførte en del EM-succes. Guld i 1960, sølv i 1964, 1972 og 1988 samt fjerdeplads i 1968.

Desværre for Oleg Blokhin, der vandt Ballon d’Or i 1975 og anses som een af Ukraines to bedste fodboldspillere nogensinde, foregik hans aktive karriere i en periode hvor Sovjet ikke rigtigt kunne gøre sig gældende. Han debuterede på det sovjetiske landshold i 1972, efter EM-slutrunden, og spillede sin sidste landskamp i 1986 (bortset fra en æres-indskiftning i en træningskamp i 1988). Sovjet kiksede kvalifikationen til EM i 1976, 1980 og 1984. Han var dog med til VM-1986 hvor Sovjet havde et stærkt landshold (om end det kun nåede 1/8-finalen). Men en EM-slutrunde var han altså aldrig med til. I hvert fald ikke som aktiv spiller.

Med til EM som aktiv spiller kom derimod Ukraines anden Ballon d’Or-vinder (2004), Andrij Sjevtjenko. Hans landsholdskarriere strakte sig fra 1995 til 2012, og selv om Ukraine ikke just var en stormagt i den periode (kiksede EM-kvalifikationer i 1996-2008), så lykkedes det ham, på karrierens faldereb, at deltage i slutrunden på hjemmebane i sommeren 2012. Ved trænerroret? Oleg Blokhin, såmænd – så han nåede altså alligevel at være med til EM… Det blev dog kun til gruppespil: sejr over Sverige (to mål af Shevtjenko), men nederlag mod Frankrig og England.

Ukraine var også (trods fravær af Shevtjenko og Blokhin) med til EM i 2016, men igen blev det kun til gruppespil, og denne gang måtte ukrainerne se sig decideret ydmyget: 0 point og 0 mål (målscore 0-5 i tre kampe). I truppen var bl.a. Yarmolenko og Konoplyanka – og såmænd også navnkundige Timosjtjuk, den gamle Bayern-slider.