Tyskland – odds på tyskernes VM
Herr Flick har banket Joggi-rust af, og Nationalelf er tilbage som titelbejler. Tyskland har stadig mangler, og Gruppe E-kampen mod Spanien ser spændende ud, men avancement er oplagt. I ottendedelsfinalen kan vente Belgien eller Kroatien (begge kan slås af tyskerne), i kvartfinalen Portugal eller stærke Brasilien. Find odds, trup og kampe til Tysklands VM på denne side.
Af: Jens Bøye
Odds på Tyskland
Tyskland vinder VM | / – SPIL HER >>* |
Tyskland vinder Gruppe E | / – SPIL HER >>* |
Tyskland går videre fra Gruppe E | / – SPIL HER >>* |
Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 15:14. Odds kan ændre sig.
Andre lande
Tysklands trup og startopstilling
Den seneste trup:
Formation: 4-2-3-1
Forventet startopstilling ved VM:
Målmand: | Neuer |
Forsvar: | Klostermann, Süle, Rüdiger, Raum |
Defensiv midtbane: | Kimmich, Gündogan |
Offensiv midtbane: | Gnabry, Musiala, Sané |
Angreb: | Füllkrug |
Seneste opstilling (2. runde mod Spanien): 4-2-3-1: Neuer – Süle, Kehrer, Rüdiger, Raum – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Gündogan, Musiala – Müller
Nøglespillere: Manuel Neuer, Antonio Rüdiger, Joshua Kimmich
Stjerneskud: Nico Schlotterbeck, David Raum, Jamal Musiala, Karim Adeyemi, Armel Bella-Kotchap, Youssoufa Moukoko
Straffeskytte: Kai Havertz, Thomas Müller, Ilkan Gündogan
Frisparksskytte:
Joshua Kimmich, Leroy Sané
Skader/tvivl: Leroy Sané
Karantæner: Opdateres
Ude af VM: Timo Werner, Mahmoud Dahoud, Florian Wirtz
Tysklands VM chancer: Ny træner, nyt håb – men noget mangler
Tyskerne er igen en magtfaktor i international fodbold. Men kan de finde balancen mellem talent og erfaring og gå fra fiasko til medaljekandidat på blot halvandet år? Er backs gode nok? Er midterforsvaret? Er der en klasse-centreforward?
En æra sluttede med Joachim Löws farvel efter EM-2020 i sommeren 2021. Efter to år som Klinsmann-assistent kulminerende med VM-bronze i 2006 havde han chefansvaret i 15 år hvor Nationalelf nåede tre EM-semifinaler (sølv i 2008) og to VM-semifinaler (guld i 2014). Flot.
Men Joggi sluttede med fiaskoer. Gruppespils-elimination ved VM-2018 og ottendedelsfinale ved EM i sommeren 2021 (dog uheldigt tab mod England). Ind i mellem: to ulyksalige NL-gruppespil hvor Tyskland fik store tæv af Holland (3-0) og Spanien (6-0).
Spillermaterialet spillede ind på de skrantende resultater – fx manglen på en ægte målæder i front. Men det er værd at bemærke at den nye træner Hansi Flick (offensivt sprudlende CL-vinder med Bayern i 2020) sluttede VM-kvalifikationen med syv sejre i træk. Löws sidste kvalkamp, i marts 2021, endte 1-2 mod Nordmakedonien. Det omvendte opgør i oktober 2021 endte 0-4 til Flick & Co.
VM-kvalgruppen var overkommelig, så hvor gode er tyskerne mod stærke modstandere? 1-1 (uheldigt) mod Holland i en træningskamp i marts. Samme cifre i tre af fire NL-kampe i juni, hos EM-vinder Italien, mod England og hos Ungarn. I den fjerde 5-2-sejr over et reservepræget italiensk hold. Tysk bolddominans i alle kampe. Septembers NL-kampe var problematiske: offensivt i 0-1 hjemme mod Ungarn, defensivt i 3-3 i England.
Flick har brugt 3-4-2-1 en enkelt gang, men ellers 4-2-3-1.
Målmænd:
Manuel Neuer er 36 år, men immer noch stark. Eller rettere, wieder (dvs igen). Efter en alvorlig skade i 2017 var 2018 tung for ham, men han genfandt rytmen, vandt Champions League med Bayern i 2020 og er stadig førstemand på det sydtyske storhold og hos Nationalelf. Ikke så hurtig som før, men stadig en klassekeeper. Med sine redninger, sin feltdominans og sine sweeper-agtige udløb der gør det svært for modstanderne at lave lange stikninger.
Marc-André ter Stegen har nogle gange brokket sig – og en overgang havde han en pointe – over at han ikke i højere grad har fået chancen for at slå Neuer af. Men den 30-årige Barcelona-målmand må nok vente til efter VM. Han gjorde det dog vældigt godt i septemberkampene hvor Neuer havde coronavirus.
Ter Stegen presses i øvrigt af Kevin Trapp fra Eintracht. Rutinerede og stærke målmænd, alle sammen.
Midterforsvar:
Antonio Rüdiger (sommerskifte fra Chelsea til Real) og Niklas Süle (sommerskifte fra Bayern til Dortmund) er ikke lige så gode på bolden og slår ikke lige så gode afleveringer som 2014-verdensmestrene (og 2018-floppene) Boateng og Hummels. Til gengæld er de hurtigere. Süle er tung på den første meter, men kommer han først op i fart, går det altså stærkt. Han er i øvrigt en bedre tekniker end Rüdiger der til gengæld er mere villig til at trække brutalt i nødbremsen og til i det hele taget at forsøge at skræmme modstanderen.
Der er kompetente afløsere i Mattias Ginter (Freiburg), fleksible Thilo Kehrer (West Ham) og talentfulde Nico Schlotterbeck (sommerskifte fra Freiburg til Dortmund). Schlotterbeck havde dog en rædderlig aften i London i september da det blev 3-3 mod England.
Det 20-årige talent Armel Bella-Kotchap (1,9) gjorde det godt i Bochum i 21/22, og efter en lovende 22/23-sæsonstart i Southampton blev han belønnet med landsholdsudtagelse i september. Han fik kun eet minut på banen, men det blev også til en VM-billet til ungersvenden.
Højre back:
Joshua Kimmich er en dygtig højreback (spillede pladsen så sent som i Bayerns succesrige CL-kampagne i 2019/20), men har de seneste år spillet defensiv midtbane på både klub- og landshold og gjort det så godt at han næppe flyttes tilbage til backen. Også fordi der mangler oplagte oprydder-afløsere.
Men hvad gør man så på højre back? Löw forsøgte sig med diverse, inkl midterforsvarerne Ginter og Kehrer. De to har Flick også brugt et par gange, ligesom han har givet en chance til hurtige Klostermann (mest højremand i et tremandsmidterforsvar i Leipzig).
Han har desuden givet Wolfsburgs letfodede højrekantsmand Baku en enkelt kamp. Men Flicks foretrukne på højreback-posten har været den målfarlige Gladbach-kantspiller Jonas Hofmann der kvitterede med to mål i syv kvalkampe, fem fra start.
Et mere defensivt, men stadig fremdrivende, alternativ (i begge backsider, men mest til højre) kunne have været Benjamin Henrichs fra Leipzig, men han fik ikke en VM-billet. Det gjorde Baku heller ikke. Klostermann kom derimod med selv om han har haft et skadespræget efterår (blev skadet i august og vendte først tilbage i startnovember). Han ligner afløseren, Hoffman starteren.
Venstre back:
Angrebsdygtige Robin Gosens var blandt de tyske lyspunkter ved EM i sommeren 2021, men efter nogle gode år i Atalanta spillede han meget lidt som lejesvend i Inter i 21/22-sæsonen, og det kostede ham Nationalelf-pladsen. Han er også kun indskifter i Inter i dette efterår. Alligevel var han med i Flicks septembertrup, men VM-truppen kom han ikke med i.
I Gosens fravær fik oplægsstærke David Raum chancen i et par kvalkampe og et par træningskampe. Indsatserne har været op og ned. Måske ikke så mærkeligt. Han er 24 år, men havde aldrig spillet i Bundesligaen før han i sommeren 2021 skiftede fra Greuther Fürth til Hoffenheim. Et par måneder senere fik han landsholdsdebut. Nu er han i Leipzig, og han startede inde i begge septemberkampe for Tyskland.
Raum ligner VM-starteren. Den umiddelbare afløser er Freiburgs dynamiske Christian Günter.
Flicks mest brugte venstreback har været universalforsvarer Thilo Kehrer der er bedst i midterforsvaret, men også kan udfylde en back. I begge sider. Sagen er bare at han ikke er ret god. Defensivt solid, bevares – hurtig og aggressiv bolderobrer. Men han er teknisk svag og typisk en elefant i en glasbutik i offensiven.
Defensiv midtbane:
Flicks idealpar på den bageste midtbane er nok Bayern Münchens Joshua Kimmich og Leon Goretzka. Knalddygtige til at erobre bolden og spille den konstruktivt videre. Samt til at støde med frem og afslutte, især boks til boks-mand Goretzka. Kimmich er balancemanden af de to, om end Goretzka til nøds kan udfylde rollen.
Forrest i afløserkøen står Manchester Citys intelligente og målfarlige Ilkay Gündogan.
Dygtige spilfordelere fra den bageste midtbane som Florian Neuhaus fra Gladbach, Max Arnold fra Wolfsburg og Mahmoud Dahoud fra Dortmund kom ikke med til VM – Neuhaus og Dahoud pga skader.
Med kom heller ikke hverken den mere defensive Julian Weigl fra Gladbach eller landsholdsuerfarne Anton Stach fra Mainz. Samme med altmuligmand Emre Can der ikke har været med siden EM. Hvor den gamle landsholdskæmpe Toni Kroos i øvrigt stoppede sin landsholdskarriere. Selv om han i år har vundet CL med Real Madrid må jeg sige: Rigtig beslutning. Hans seneste år på Nationalelf var præget af sløvhed.
Offensiv midtbane:
Hvem er 10’eren i den forventede 4-2-3-1-formation? Det kunne være Chelsea-angriber Kai Havertz. Havertz er fodkvik, snu og kreativ. Men ham kan der meget vel være brug for som frontløber.
Der er erfarne Thomas Müller , og Flick nærer helt klart veneration for Bayerns målfarlige Dauerläufer. Men han gjorde det skidt i septemberkampen mod Ungarn. I stedet fik den blot 19-årige klubkammerat Jamal Musiala chancen mod England, og stortalentet kvitterede med en pragtindsats. Banens bedste sammen med målmand Ter Stegen.
Er det nok til at gafle en VM-startplads? Det vil vise sig. Flick vil nok være fristet til at spille på det sikre og lade rutinerede Müller starte inde – men potentialet er klart større i driblestærke Musiala.
Der er også Leverkusens jævnaldrende Florian Wirtz, men han går med glip af VM pga den alvorlige knæskade han pådrog sig i marts.
Til gengæld er der to halv-overraskende VM-udtagelser til kreatørkontingentet: 26-årige Julian Brandt fra Dortmund og gode, gamle Mario Götze. Sidstnævnte, der scorede sejrsmålet i finalen ved VM-2014, har været væk fra landsholdet siden 2017, men er tilbage nu – efter et godt efterår i Eintracht.
Gündogan er også en mulighed som 10’er.
Kom ikke med i truppen: Julian Draxler har tidligere været en landsholdsprofil, men er ofte skadet og døjer med at sætte sig igennem i Benfica efter at have spillet meget lidt i PSG. Marco Reus (Dortmund) er rutineret, men har haft et skadepræget efterår.
Mesut Özil? Kreatøren på VM-2014-guldvinderholdet indstillede landsholdskarrieren i 2018, og klubkarrieren har i øvrigt skrantet gevaldigt de seneste år for det nu 34-årige assist-geni.
Fløje:
10’er-muligheder er Bayern-fløjene Leroy Sané og Serge Gnabry også, men de er bedst på kanterne hvor de kan udnytte deres hurtighed.
Kant-afløsere er bl.a. klubkammeraterne Müller og Musiala. Førstnævnte (der aldrig har været en hurtigløber) er dog decideret langsom efterhånden. Jonas Hoffmann kan også bruges på højrefløj. Og Brandt kan bruges til venstre.
Centreforwards:
Landstræner Flick kan meget vel vælge at spille med “falsk nier” ved VM, dvs en frontløber som ikke er decideret centreforward, men ofte trækker ned i banen og deltager i opspillet. Heldigvis er der i Kai Havertz en spiller der ud over de kreative evner OGSÅ er målfarlig, også i feltet; er fx dygtig i hovedspillet (1,88 meter høj og god timing) trods spinkel statur. En evne han besidder i modsætning til offensivkollegaer Sané og Gnabry.
Havertz nettede tre gange i VM-kvalifikationen (otte kampe, seks fra start), og han scorede to mål i septemberkampen i England. Er blot 23 år, men har allerede 30 landskampe (10 mål). Samt naturligvis en CL-titel (2021) med Chelsea; han soorede det enlige mål i finalen mod Man City.
En decideret centreforward er også en mulighed, men:
Timo Werner har scoret 24 mål i 55 landskampe, og han er lynhurtig og løbevillig; god til at flakke fra side til side og fange lange bolde (han kan i øvrigt også indtage en fløjplads). Alligevel fremstår Werner ikke som en verdensklasseangriber. Han er lille og relativt nem at skubbe til side, men værst: Han brænder simpelthen for mange oplagte chancer. For Chelsea og for Tyskland. Ros for at have næsen og stå det rigtige sted, ris for at kikse afslutningerne.
En Rudi Völler, Jürgen Klinsmann eller Miroslav Klose er han ikke just. Sommerskiftet fra Chelsea og (hjem) til Leipzig skal hjælpe på selvtilliden og træfsikkerheden, men han har nu ikke ligefrem sprængt netmaskerne i stykker i efteråret. En startplads ved VM lå derfor næppe i kortene. En trupplads, derimod – men Werner blev skadet kort før udtagelsen i november og går glip af slutrunden.
Desværre vrimler det ikke just med færdigbagte klasseangribere i det tyske talentmateriale. I 23-årige Lukas Nmecha fra Wolfsburg og især 20-årige Karim Adeyemi fra Dortmund er der særdeles lovende talenter, men de er meget landsholdsgrønne. Interessante jokere, ja, men næppe folk Flick tør læne sig op ad i startopstillingen. Adeyemi er dog med i VM-truppen, i modsætning til Nmecha
Heller ikke med: Kevin Volland fra Monaco er dygtig, men er bedst som hængende angriber, er ingen målæder i sig selv.
Derimod har 18-årige Youssoufa Moukoko – et lille, bomstærkt kuglelyn med godt spark og masser af mod – fået en billet trods 0 A-landskampe. Friskt. Desuden en overraskende billet til fysisk stærke Niclas Füllkrüg fra Werder Bremen. Alt i alt KAN Tyskland godt stille med en decideret centreforward. Men som udgangspunkt vælger Flick nok en falsk nier.
Historien om Tyskland ved VM i fodbold
Tyskland har deltaget i 19 VM-slutrunder og vundet guld fire gange, sølv fire gange og bronze tre gange. 13 top 4-placeringer.
Hov. 19 slutrunder er faktisk ikke helt korrekt. 10 af de 19 gange var det Vesttyskland der stillede op, og Østtyskland deltog også een af de 10 gange. Sjovt nok i 1974 i Vesttyskland hvor østtyskerne i indledende gruppe slog værtsholdet 1-0 på mål af Jürgen Sparwasser. DDR røg dog ud i mellemrunden, mens vesttyskerne vandt deres mellemrunde-gruppe og derefter vandt finalen mod Holland. På holdet var personligheder som Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Wolfgang Overrath, Rainer Bonhof og Gerd Müller.
Det var 20 år efter Vesttysklands første VM-triumf. I 1954 i Schweiz var Ungarn bedst, men Helmut Rahn, Frits Walter, Max Morlock & Co havde skæbnegudinerne (og dommerne) med sig. Heldige var tyskerne (med en ung Beckenbauer på holdet) derimod ikke i 1966 hvor de tabte finalen mod værtsnation England med 4-2 via forlænget spilletid. Det diskuteres stadig om bolden var over stregen da englænderne scorede til 3-2 i 101. minut…
Efter sølv i 1982 (hvor Toni Schumacher ustraffet slog franske Battiston bevidstløs i semifinalen) og 1986, hentede vesttyskerne den tredje guldmedalje i 1990 i USA med 1-0-finalesejr over Argentina; revanche for slutkampen fire år forinden hvor Diego Maradona & Co havde trukket det længste strå. 1990-holdet havde jernmænd som Brehme, Augenthaler og Kohler i forsvaret, dynamiske Matthäus på midtbanen, driblere som Hässler og Littbarski samt giftige Völler i front.
Tysklands første VM-triumf som samlet nation kom i 2014 i Brasilien efter godt opløb med sølv i 2002, bronze i 2006 og 2010. Joachim Löws drenge slog bl.a. Portugal og Frankrig før de tævede værtsnationen med 7-1 i semifinalen og tog guldet med finalesejr over Messi & Argentina via et mål af Mario Götze i den forlængede spilletid. Raumdeuter Thomas Müller blev turneringstopscorer med fem mål og kom desuden på turneringens hold sammen med Phillip Lahm, Toni Kroos, Mats Hummels og Manuel Neuer.
I 2014 kiksede tyskerne derimod fælt med en gruppe-sidsteplads. Sejr over Sverige, men nederlag mod Mexico og Sydkorea. Hummels og Boateng var over sidste salgsdato, mens Kroos, Özil og Müller manglede inspiration. Og Neuer burde ikke have spillet efter lang skadespause.
Lige nu ligger Tyskland på en sølle 11. plads på verdensranglisten. Se i vores artikler, hvem der har overhalet tyskerne.
Den tyske fodboldavis Kicker.de forventer denne tyske startellever i dagens kamp mod Japan:
4-2-3-1: Neuer – Kehrer, Süle, Rüdiger, Raum – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Gündogan, Musiala – Havertz
Dvs identisk med det jeg forventede – bortset fra to pladser i offensiven. Jeg havde regnet med Sané på venstrefløjen, men han misser kampen pga en skade, og det er så nok Bayern-holdkammerat Musiala (ellers i spil som centralkreatør) der rykker ud på kanten, mens Man Citys Gündogan nok tager rollen som centralkreatør.
Hov, der er endnu en forskel: Hvor jeg regner med offensivt stærke Hofmann på højre back, forventer Kicker at pladsen besættes af defensive Kehrer.
Både jeg og Kicker var lidt ude at blæse mht den tyske opstilling. Sådan så Nationalelf ud fra start mod Japan:
4-2-3-1: Neuer – Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Musiala – Havertz