18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Tjekkiet – odds på tjekkernes EM

Tjekkiet kunne ikke følge med England i EM-kvalifikationen, men mindre kan også gøre det, og en 2. plads i Gruppe A betød tjekkisk slutrundebillet. Kan Darida, Vaclik og co. gøre sig gældende i et svært gruppespil, hvor blandt andre England og Kroatien venter? Du finder odds, trup og kampe til Tjekkiets EM på denne side.

Odds på Tjekkiet

Tjekkiet vinder EM: 25,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Patrick Schick: 6,00 – SPIL HER >>*

Herunder ser du oddset på Tjekkiets kvartfinale:

3. juli 2021
18:00 Tjekkiet – Danmark (Baku): 3,85 – 3,30 – 2,14*

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 1. juli kl. 09:56

Tjekkiets trup og startopstilling

Truppens 26 mand:

Målmænd: Tomás Vaclík (Sevilla), Jirí Pavlenka (Werder Bremen), Ales Mandous (Olomouc)

Forsvarsspillere: Vladimír Coufal (West Ham), Pavel Kaderábek (Hoffenheim), Ondrej Celustka (Sparta Praha), Tomás Kalas (Bristol City), David Zima (Slavia Praha), Jan Boril (Slavia Praha), Ales Mateju (Brescia), Jakub Brabec (Viktoria Plzen)

Midtbanespillere: Lukás Masopust (Slavia Praha), Vladimír Darida (Hertha Berlin), Tomás Soucek (West Ham), Antonín Barák (Verona), Alex Král (Spartak Moskva), Tomás Holes (Slavia Praha), Petr Sevcík (Slavia Praha), Jakub Jankto (Sampdoria), Adam Hlozek (Sparta Praha), Jakub Pesek (Liberec), Michal Sadilek (Liberec)

Angribere: Patrik Schick (Leverkusen), Michael Krmencík (PAOK), Matej Vydra (Burnley), Tomás Pekhart (Legia)

Forventet opstilling i 1/4-finale mod Danmark: 4-2-3-1: Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Boril/Kaderabek – Soucek, Holes – Sevcik, Darida/Barak, Masopust – Schick

(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Holland: 4-2-3-1: Vaclik – Coufal, Celustka, Kalas, Kaderabek – Soucek, Holes – Sevcik, Barak, Masopust – Schick)

Formation: 4-2-3-1

Træner: Jaroslav Silvahy (2018)

Nøglespillere: Soucek, Schick

Stjerneskud: Zima, Sadilek

Straffeskytte: Schick

Frisparksskytte: Darida

Karantæne: Boril (mod Holland)

Skade/tvivl: Darida (missede Holland), Boril (missede Holland pga karantæne, men også skade)

Misser EM: Kudela, Provod

Tjekkiets EM chancer: Fin startellever, tvivlsom bredde

Tjekkiet har ikke topklasse, men et glimrende, talentfuldt hold der kan bide fra sig. Vandt således over England i kvalifikationen (dog i Prag; tabte på Wembley). Tjekkerne kan måske også true et kroatisk hold der ikke er hvad det har været. Nogle af de tjekkiske idealstartere har dog klubspilletidsproblemer, og truppen er ikke særligt bred. Tjekkiet ventes kun at blive nr 3 i gruppen hvilket kan give en billet til en svær 1/8-finale mod Belgien, Holland eller Spanien.

Holdanalyse af Tjekkiet

Tjekkerne har en stolt fodboldhistorie. Med Tjekkoslovakiet blev det til VM-sølv to gange og EM-guld een gang (1976 med tjekkiske Panenka som hovedperson). Som selvstændigt land vandt de EM-sølv i 1996, nåede semifinalen ved EM-2004 og charmerede med personligheder som Cech, Poborsky og Nedved.

De seneste år har Tjekkiet dog henslæbt en ydmyg fodboldtilværelse, og landsholdet var end ikke med til VM-2018. Men nu er der igen grøde i den tjekkiske talentproduktion.

Gruppe-andenplads i NL og EM-kvalen

Landstræner Jaroslav Silhavy tog over i 2018 efter at have ført Slavia Prag til et tjekkisk mesterskab i 2017 (og efter at have været landstræner-assistent 2001-09). Han fik en halvtung start med en Nations League-gruppeandenplads efter Ukraine (men dog foran nabo- og brodernation Slovakiet) og indledningen på EM-kvalifikationen i 2019 var også sløv med to nederlag i de første fire runder, inkl en rundbarbering på Wembley.

Men så fandt tjekkerne melodien og vandt de resterende kampe (bortset fra sidste betydningsløse runde hvor kvalifikationen allerede var sikret) og snuppede andenpladsen foran farlige Kosova.

I efteråret 2020 vandt Tjekkiet sin Nations League-gruppe foran Skotland (der dog vandt de to indbyrdes kampe; temmelig heldigt), Israel og – igen-igen – nabo Slovakiet. Det tjekkiske spil var også glimrende i VM-kvalifikationens start i marts i år. 2-6-sejr i Estland, fortjent 1-1 hjemme mod de belgiske verdensettere (der havde bolden mest, men tjekkerne var farligst) samt et 1-0-nederlag i Wales hvor tjekkerne var bedst både før og efter angriber Schick fik dumt rødt i 48. minut, men hvor waliserne (trods rødt i 77.) udnyttede tjekkisk træthed til et sent sejrsmål.

Træningskampe før EM:
4/6 hos Italien: 4-0-tab. Tjekkiet i 4-2-3-1. God, aggressiv start, men så…
8/6 mod Albanien: 3-1-sejr (Schick, Masopust, Celustka). Tjekkiet i 4-2-3-1.

EM-kampe:
14/6 hos Skotland: 0-2-sejr. Tjekkiet i 4-2-3-1. Mål: Schick: hovedstød samt midterlinje-skud kort før og kort efter pausen. Kamp præget af tekniske fejl; mange afleveringer havnede uden for banen. Desuden, ved 0-0, manglende pres fra begge hold, og målmænd tog sig masser af tid. Skotterne ramte dog overligger ved 0-0 og havde andre pæner chancer, også efter Tjekkiets mål.

18/6 mod Kroatien: 1-1. 1H: Ret højt tjekkisk pres. Desuden angrebsivrige backs, især Coufal til højre. Dog uden at satse det vilde. Kroater uden ret meget bevægelse i offensiven. Heldigt straffe til Tjekkiet, men fortjent føring. 2H: Tidlig kroatisk udligning ved Perisic (godt spark, men målmand skulle nok have taget den). Derefter kroater der ville mest; tjekker tilfredse med uafgjort. Dog farlige kontraer. Sidste kvarter: Ikke meget fra nogen.

22/6 hos England: 1-0-tab. Underlegen i begyndelsen; bedre med efter engelsk føring (nok til dels fordi englænderne trak sig tilbage). Generelt: For lidt kreativitet og for lidt større til Schick.

27/6 1/8-finale mod Holland: 2-0-sejr. Holes, Schick. Solid 1H hvor hollænderne, nok præget af varmen, ikke bevægede sig så meget som normalt (dog een stor chance ved hurtige Malen; reddet af Vaclik der til gengæld så skidt ud ved en anden Malen-bold, mindre oplagt, der dog også blev brændt). Heldig udvisning af hollænder i beg af 2H; god tjekkisk udnyttelse. Stærkt løbearbejde og og god fysik.

Tjekker hævnede grumt Wembley-nederlag

Men lad os kaste et blik tilbage på EM-kvalifikationen: Hvad var forskellen på 0-5-nederlaget i London og den fortjente 2-1-hjemmesejr over England i 2019? Nok tre elementer: Selvtillid (den manglede i første kvalrunde), skader samt Silhavys tvivl om hvilke spillere han skulle satse på.

Noget der fortæller to ting: At Tjekkiet kan stille en stærk startellever, men at truppen som sådan nok er temmelig tynd.

På Wembley manglede den stærke målmand Vaclik pga en rygskade (i stedet spillede Werder Bremens Pavlenka; habil, men ikke så god som Vaclik). Desuden var en række dygtige folk enten på bænken eller helt ude af truppen: midterforsvarer Brabec, def-midtbanemand Kral, højreback Coufal og venstreback Boril og højrekant Masopust. De startede alle på banen i hjemmekampen hvor England kom foran tidligt, men blev udspillet af Tjekkiets 4-2-3-1-formation og kunne have indkasseret flere end to mål.

Hold-gennemgang

Vaclik spiller i Sevilla, 22-årige Kral i Spartak Moskva, Coufal i West Ham, men Brabec, Boril og Masopust befinder sig i den hjemlige liga hvor hold som Slavia Prag og Viktoria Plzen er særdeles stærke.

Vaclik er dog røget af holdet i Sevilla. Han stod alligevel i to af landsholdets tre marts-kampe, men lange Pavlenka, fast starter for Werder, må nærme sig en EM-starttjans. Hvis han afholder sig at begå drops (sker ind i mellem i Bremen).

Midterforsvarer Brabec har haft problemer med skader på uheldige tidspunkter. Han gik glip af oktober-kampene i Nations League sidste efterår (var tilbage til november-opgørene) og missede også marts-kampene i VM-kvalifikationen i år. Han kom dog tilbage på banen for Viktoria Plzen, og hans chance for en EM-startplads er blevet klart større efter konkurrenten Kudela fra Slavia Prag har fået 10 europæiske spilledages karantæne for racisme mod Rangers-spiller Kamara i en EL-kamp i marts.

Den anden startplads i midterforsvaret indehaves nok af Celustka der sidste sommer skiftede til Slavia Prag fra tyrkiske Antalayaspor.

Bristol City-anfører Kalas (midterforsvar eller højreback) er også ganske god. Han gjorde det skidt på Wembley i 2019, men er erfaren og generelt solid. Han missede marts-opgørene pga en skade, men vendte tilbage i april.

Erfarne Suchy (33 år og 54 landskampe) er bænkevarmer i Augsburg og kommer ikke med til EM. Samme gælder Novak, en anden pænt erfaren midterforsvarer; er heller ikke fast klubstarter (i Fenerbahce). For ham talte ellers at han er venstrebenet i modsætning til alle ovennævnte midterforsvarere.

Endelig er der den blot 20-årige David Zima (højrebenet) fra Slavia Prag, et stort talent der fik lov til at snuse til A-landsholdet i marts; han fik fem minutter mod Estland. Og det unge talent fik faktisk også en plads i EM-truppen.

På venstreback er kvikke Jan Boril fra Slavia oplagt starter. Det vil sige at Prag-klubben (hvis Zima får chancen) kan stå for tre af fire startere i landsholds-forsvaret.

På højreback konkurrerer Hoffenheims Kaderabek med Coufal, men de to englandskampe (Kaderabek startede på Wembley, Coufal i hjemmekampen) taler for Coufal der da også har været den foretrukne starter siden. Efter han sidste sommer skiftede fra den hjemlige liga til en startplads i West Ham, ligner han en klar nr 1 på landsholdet. En anden Bundesliga-legionær er den rutinerede højreback Gebre Selassie, men han fik kun een kval-kamp; på Wembley (i øvrigt som højrekant, ikke back – et eksempel på at tjekkerne nok greb udekampen for forsigtigt an), og han sluttede landsholdskarrieren kort efter.

Tjek-glæde i West Ham

På den bageste midtbane er der næppe tvivl om makkerparret: Soucek og Kral. Det gælder EM, men også de kommende år; de er 26 og 22. Begge kan i øvrigt også spille midterforsvar, men de har vist sig som særdeles slagkraftige på midtbanen. Store og målfarlige Soucek gør det fortrinligt i West Ham hvor han meget vel kan få netop Kral, pt CSKA Moskva, som makker når London-klubben skal finde en arvtager efter aldrende Mark Noble. En martsskade betød at Kral missede VM-kvalkampene for landsholdet, men han vendte tilbage i april.

Afløserne: Fx habile Holes fra Slavia Prag.

Pavelka fra Sparta Prag blev alvorligt skadet i efteråret 2019; vendte tilbage i marts sidste år og genså landsholdstruppen i marts i år, men er ikke med i EM-truppen. Det er derimod det snart 22-årige stortalent Sadilek (tidligere PSG, nu Slovan Liberec). Han kan spille venstreback, men er nok mest interessant som dybtliggende spilfordeler. Han har ikke fået A-landsholdsdebut endnu (var med på bænken et par gange i 2019), men han og U-holdet blev elimineret i indledende gruppespil ved U21-EM i marts, så han er fri til sommer.

Gode offensivfolk

I den offensive kreationskæde havde 28-årige Masopust fra Slavia Prag starttjansen som højremand fra slut-2019 til slut-2020, men i VM-kvalkampene i marts i år var han kun indskifter. Starter var i stedet klubkammeraten, venstrebenede og 24-årige Provod. Han har kun spillet 10 landskampe, otte fra start, men gjorde det glimrende og scorede mod Belgien, så han lignede favoritten til EM-startpladsen. Desværre blev han skadet i startmaj, og han går glip af slutrunden. Det giver nok startpladsen tilbage til Masopust.

Venstrefløj er 25-årige Jankto fra Sampdoria hvor han er fast starter (om end danske Mikkel Damsgaard ind i mellem skubber ham væk fra venstrekanten). Venstrebenet og en god oplægger, men kan også selv putte bolden i nettet. Et alternativ kunne være Krejci fra Sparta Prag (tidligere Bologna), men han døjer en del med skader og har ikke været med landsholdet siden 2019. Er da heller ikke med i den foreløbige EM-trup.

En decideret 10’er a la Danmarks Christian Eriksen har Tjekkiet ikke umiddelbart, men der er kreative boks til boks-folk i erfarne og evigt løbende Darida fra Hertha Berlin samt høje, venstrebenede og målfarlige Barak (26 år) fra Verona hvor han gør det flot. Rutinen gør nok Darrida til den sandsynlige EM-starter, men Barak presser sig på. Sparta Prag-playmaker Dockal kunne være et bud, men efter startstatus i EM-kvalifikationen, er det gradvist blevet mindre med spilletiden på landsholdet, og han blev ikke udtaget til martstruppen i år. Ej heller til den foreløbige EM-trup.

Centreforward er naturligvis den snu (når han ikke får dumt rødt mod Wales) Patrick Schick der erobrede Youssuf Poulsens startplads i Leipzig, og som nu er i Leverkusen. Der synes at være et par niveauer mellem ham og øvrige tjekkiske angribere. Krmencik er noteret for nydelige ni mål i 28 landskampe, men kunne ikke slå igennem i Club Brügge efter januar 2020-skiftet fra Viktoria Plzen og døjer også nu i græske PAOK. Derimod scorer 31-årige og kæmpestore Pekhart masser af mål for sit klubhold, men det er Legia Warszawa i Polen, dvs et stykke fra højeste niveau. Med i truppen er også Vydra, der spiller i Burnley, men ikke er fast starter.

Historien om Tjekkiet ved EM i fodbold

Tjekkoslovakiet vandt EM-guld i 1976 samt bronze i 1960 og 1980.

Som selvstændigt land har Tjekkiet også gjort sig nydeligt bemærket med sølv i 1996 og semifinale i 2004. Desuden kvartfinale i 2012. Faktisk har tjekkerne været med til alle EM-slutrunder fra og med 1996.

Omkring årtusindeskiftet var nøglespillerne Pavel Naved, Karel Poborsky og Vladimir Smicer. De tre var med i både 1996 og 2004. I sidstnævnte slutrunde havde målmandsfænomenet Petr Cech, kreatær Tomas Rosicky og den hurtige angriber Milan Baros sluttet sig til.

I 1996 måtte tjekkerne i finalen give fortabt mod Tyskland (der også vandt den indbyrdes kamp i indledende gruppespil), men forinden havde de elimineret Portugal og Frankrig. I 2004 var Tjekkiet suveræn i gruppespillet med tre sejre, inkl hævn over Tyskland, og i kvartfinalen blev Danmark affærdiget med 3-0. I semifinalen løb tjekkerne dog panden mod en græsk mur.

Efter gruppespil (tre point) i 2008 og kvartfinale i 2012 fik tjekkerne kun eet point i gruppespillet i 2016 via 2-2 mod Kroatien. Nederlag mod Spanien og Tyrkiet.