Sverige – odds på svenskernes EM
Sverige kunne ikke følge med Spanien i EM-kvalifikationen, men da der også var en slutrundebillet til nr. 2, bliver EM 2021 med svensk deltagelse. Svenskerne – desværre uden skadede Zlatan – får faktisk mulighed for at tage revanche mod Spanien, som de møder i deres første kamp d. 15. juni. Kan Blågult matche de bedste? Du finder odds, trup og kampe til Sveriges EM på denne side.
Odds på Sverige
Sverige vinder EM: 51,00 – SPIL HER >>*
Topscorer ved EM
Alexander Isak: 34,00 – SPIL HER >
Herunder ser du odds på Sveriges 1/8-finale:
29. juni 2021
21:00 Sverige – Ukraine (Glasgow): 2,38 – 3,20 – 3,35*
Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 25. juni kl. 15:14
Sveriges trup og startopstilling
Nettotruppens 26 mand udtaget 18. maj:
Målmænd: Olsen, Johnsson, Nordfeldt
Forsvarsspillere: Lustig, Lindelöf, Granquist, Augustinsson, Helander, Krafth, Jansson, Danielson, Bengtsson
Midtbanefolk: S. Larsson, Ekdal, Forsberg, G. Svensson, Sema, Claesson, Svanberg, K. Olsson, Kulusevski, Cajuste
Angribere: M. Berg, Isak, Quaison, J. Larsson
Forventet opstilling i 1/8-finale mod Ukraine (4-4-2): Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, K. Olsson, Ekdal, Forsberg – Isak, Kulesevski/Quaison
(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Ukraine (4-4-2): Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson – S. Larsson, K. Olsson, Ekdal, Forsberg – Isak, Kulesevski)
Formation: 4-4-2
Træner: Janne Andersson (2016)
Nøglespillere: Lindelöf, Isak
Stjerneskud: Kulusevski, Isak, Cajuste, J. Larsson
Straffeskytte: S. Larsson, Berg (opdatering: Forsberg)
Frisparksskytte: Forsberg, S. Larsson
Skader/tvivl: Helander, Kulusevski, Svanberg, Ekdal
Misser EM: Zlatan, M. Olsson
Sveriges EM chancer: Zlatan ude, men Henkes søn er med
Trods fraværet af angrebsfænomen Zlatan, kan svenskerne blive farlige. En fascinerende trup af gamle mænd og unge stortalenter (inkl Henke Larssons giftige søn). Forsvaret lukkede dog mange mål ind i efteråret, og der er visse skades- og formproblemer. Det har Spanien også, så måske kan svenskerne kæmpe med om førstepladsen, men umiddelbart ligner Sveriges nøglekamp i Gruppe E 23. juni-opgøret i Dublin mod Polen. Snupper svenskerne andenpladsen, er modstanderen i 1/8-finalen nr 2 fra Gruppe D, dvs sandsynligvis Kroatien. I kvartfinalen venter nok vinderen af Dynamitpuljen med Frankrig, Tyskland og Portugal. Hvis Sverige går videre som nr 3 i gruppen, er det vinderen af gruppe B eller C der venter i 1/8-finalen, dvs nok enten Belgien eller Holland. Uanset hvordan man vender og drejer det, ser det svært ud for Sverige.
Holdanalyse af Sverige
Hvordan klarede Sverige sig uden Zlatan Ibrahimovic da han stoppede landsholdskarrieren efter EM-2016 (samtidig overtog Janne Andersson trænerposten)?
Tjah, det gik egentlig ganske godt langt hen ad vejen: Kvalifikation til VM-2018 hvor svenskerne nåede kvartfinalen, gruppeførsteplads i Nations League i 2018 (foran Rusland og Tyrkiet) samt EM-kvalifikation i 2019 (gruppeandenplads efter Spanien der på hjemmebane stod for svenskernes enlige nederlag).
Men i Nations League-gruppespillet i efteråret 2020 fik Sverige ikke mange ben til jorden. Fem nederlag i seks kampe, en målscore på 5-13 og en sidsteplads efter Frankrig, Portugal og Kroatien. Så det var egentligt ikke så sært at Janne Andersson sagde ja tak da Super-Zlatan igen foreslog at gøre comeback. (Zlatan havde også luftet idéen i 2017, men blev dengang afvist af landstræneren.)
Ibrahimovic fik landsholdsdebut for tyve år siden (118 kampe, 62 mål) og bliver FYRRE i oktober, men er stadig en fantastisk fodboldspiller med mål og oplæg i sig. Det viser hans topscorerstatus i Milan, og det viser hans indsats i Sveriges to VM-kvalkampe i marts, hans første landskampe i 4,5 år. Han scorede ikke, men lagde op til mål i både 1-0 over Georgien og 0-3-sejren i Kosova.
Desværre udgik Zlatan med en knæskade da Milan slog Juventus 9. maj, og 15. maj meldte Janne Andersson at angrebskæmpen går glip af EM. Zlatans!
Der er dog andre aldrende herrer på svenskerholdet. Men også en række unge stortalenter.
Træningskampe før EM:
29/5 mod Finland: 2-0-sejr.
5/6 mod Armenien: 3-1-sejr. Mål af Forsberg, Danielsson og indskifter Berg. Brændt straffe af Larsson. Sverige i 4-4-2 med Bengtsson på venstre back, Kusulevski i angreb med Isak.
EM-kampe:
14/6 hos Spanien: 0-0. Boldbesiddelse 86%-14%. Afslutninger 17-4. Sverige meget defensiv & trykket i bund (dog lejlighedsvise forsøg på at presse halvhøjt for at holde spanierne lidt væk), men stærk spil af målmand Olsen samt uskarpe spanske afslutninger. Sverige havde dog også et par store chancer.
18/6 mod Slovakiet: 1-0-sejr (Forsberg, straffe). Chancefattig 1H. Slovakiet bedst spillende, men uden pondus i feltet. 2H: Slovakkerne mere passive, svenskerne farligere og fortjent scoring. Straffe sparket af Forsberg. Førstesparker eller fordi Berg var skiftet ud? Uanset: Er nok førstesparker nu.
23/6 mod Polen: 3-2-sejr efter 2-0 og 2-2. Forsberg x 2, Claesson. Indskifter Kulusevski med 2 assists (og 1 målkostende fejl).
Trup-gennemgang
Sveriges EM-førstekeeper ser ud til at blive Kristoffer Nordfeldt fra tyrkiske Genclerbirligi. Ikke fordi han er fantastisk; han kunne ikke slå igennem i Swansea, men fordi konkurrenterne spiller på lavere niveau til dagligt. De seneste års svensker-førstemand, Robin Olsen, er reserve i Everton, og Kalle Johnsson spiller for FC København (den danske Superliga må siges at være svagere end den tyrkiske liga).
De tre målmænd er alle 31 år.
Erfarne backs
Der er også rutine på forsvarets kanter hvor 34-årige Lustig umiddelbart stadig er førstevalg på højreback selv om han sidste år vendte hjem til Sverige (AIK) efter mange år i udlandet, og den 27-årige Werder Bremen-mand Augustinsson er nr 1 på venstreback.
Der kan blive kamp om højrepladsen, for mens Emil Krafth (26 år) mest sad på bænken i Newcastle i efteråret, har han fået mange kampe i foråret. Det gav ham dog ikke startstatus i VM-kvalopgørene i marts.
Til venstre døjer Augustinsson med en skade, men er med i EM-truppen. Afløser er 33-årige Bengtsson (januarskifte fra FCK til Vejle) som fik en del NL-kampe i efteråret. Han var i første omgang udeladt af EM-nettotruppen til fordel for en anden veteran, 34-årige Martin Olsson fra Häcken, men en skade betød at Olsson måtte skilles fra. Hvormed der alligevel blev plads til Bengtsson.
Midterforsvar: Skade og formtvivl
Starter som højremand i midterforsvaret er naturligvis Manchester Uniteds 26-årige Lindelöf. Hans hovedspil er tvivlsomt, men han er hurtig og boldfast og har været fast starter på Old Trafford de seneste tre sæsoner. Den 35-årige veterankæmpe Granquist var med i martstruppen efter et par års landsholdspause og er også med i EM-truppen, men det handler nok mest om have erfaren opbakning.
Hvem skal være Lindelöfs venstremakker?
Tårnhøje Pontus Jansson (27 år) spillede fire NL-kampe i efteråret, men var skadet fra december til marts og missede VM-kvalopgørene. Han kom dog tilbage i aktion for Brentford og nåede med i EM-truppen. En anden høj herre, Marcus Danielson (32), lå også brak længe; han spiller i Dalian Pro i Kina hvor sæsonen først gik i gang i slutapril. Men også han nåede med i truppen. D’herrer foretrækker dog højre ben, så venstre-starttjansen kan meget vel gå til høje, venstrebenede Filip Helander, 27 år og fast mand hos velspillende Rangers. Han fik chancen i de to marts-kvalkampe. Han døjer med en skade, men ventes klar inden EM.
Jævnaldrende og ligeledes venstrebenede Joakim Nilsson kom lidt overraskende ikke med i truppen. Han har kun spillet fem landskampe, men startede inde i marts-træningskampen mod Estland (1-0-sejr). Nilsson er fast starter i Bundesliga-klubben Arminia Bielefeld der har det svært, men den modstand Nilsson møder weekend ind og weekend ud overgås i landsholdets forsvarskontingent kun af Lindelöf.
Nilssons højremakker mod Estland var 25-årige Carl Starfeldt der dermed fik sin blot tredje landskamp. Men han kom heller ikke med i EM-truppen.
Midtbane: Overblik og muskler
Idealstarter-parret er nok 31-årige Albin Ekdal fra Sampdoria og 25-årige Kristoffer Olsson fra Krasnodar. Dygtige playmakere der samtidig er flittige tacklere (selv om Olsson er temmelig spinkel). Den mest oplagte afløser – som da Ekdal blev skadet under marts-landsholdssamlingen (han vendte dog tilbage i slutapril) – ligner erfarne Sebastian Larsson med det gode højrespark. Han er blevet 35 år og vendte tilbage til Allsvenskan (AIK) i 2018 efter mange år i England, men hans erfaring kan være god at trække på. Han kan også komme ind på en højrekant.
Skal der muskler og ungdommelig energi på midtbanen, er der de talentfulde opryddere Svanberg fra Bologna og Cajuste fra FC Midtjylland. Henholdsvis 22 og 21 år. Cajuste skulle være på vej til den franske Ligue 1 hvor bl.a. Lille er interesseret. (OPDATERING 8/6: Svanberg med positiv corona-test; dvs at han – hvis han overhovedet forbliver i truppen – går glip af første gruppekamp).
En anden mulighed fra Superligaen kunne have været boks til boks-mand Hiljemark fra AaB, men han var skadet fra november til marts, og i forvejen stod han ikke forrest i telefonbogen når landstræner Andersson ringede rundt. Ud over en reservepræget træningskamp sidste år (mod Danmark) har Hiljemark ikke været med siden 2018, og han er da heller ikke med i EM-truppen.
Fløje: Erfaring og talent
Sveriges bedste fløje er de erfarne Forsberg og Claesson, begge 29 år, samt det 20-årige, venstrebenede stortalent Kulusevski. Forsberg er bedst til venstre (eller som hængende angriber), Kulusevski nok til højre (evt som angriber), mens Claesson er fint brugbar i begge sider. Hvilke to der starter inde ved EM, handler nok om formen, og her er det værd at bemærke at Forsberg ikke er fast starter i Leipzig, mens Kulusevski i februar erobrede noget der lignede en fast startplads i Juventus (det gik dog over i midt-april). Claesson virker stabil i Krasnodar. Forsberg er dog manden med det bedste landsholds-CV, så han har nok en del kredit.
Opdatering 8/6: Kulusevski må isolere sig pga coronavirus (konstateret 7/6) og går derfor glip af første gruppekamp, mod Spanien. Han er fortsat del af EM-truppen.
27-årige Ken Sema fra Watford må nok tage til takke med status som EM-reserve. Men i det mindste er han med i truppen – i modsætning til 22-årige og blot 1,7 meter høje Jesper Karlsson fra AZ. Karlsson er ellers vældigt interessant. Hurtig, pågående, driblestærk og målfarlig.
Angribere: Fra Zlatan til Henke-søn
Førsteangriber skulle naturligvis have været tilbagevendte Zlatan. Men nu hvor han er skadet, snupper en anden snu og erfaren herre, 34-årige Marcus Berg fra Krasnodar, nok sin startplads tilbage.
Makkeren i tomands-angrebet er nok lynhurtige Alexander Isak der gør det glimrende for La Liga-klubben Real Sociedad, og som startede inde i begge VM-kvalkampe i marts. Han er kun 21 år, men fik allerede debut for Sverige i 2017.
På EM-bænken sidder Mainz-angriber Quaison. Han mistede sin faste klubstartplads (spilletid blev det dog stadig til) da Bo Svensson blev cheftræner i Rhinbyen, men er alligevel med i Sveriges trup. I modsætning til John Guidetti der er reserve i Alavés. Og i modsætning til hovedstødsstærke Andersson fra Köln. Han var ude med knæskade fra december til april, og knæet døjer stadig; indsatserne i Köln er sjældne.
Den fjerde angrebsplads i truppen indtages af 23-årige Jordan Larsson. Efter at have snust til landsholdet i 2020 var han ikke med i martstruppen, men han gør det flot i Spartak Moskva og skal altså nu med til EM. Og nu hvor vi ikke får lov at nyde Zlatan ved EM, er det rart med et plaster på såret i form af sønnen af Henke Larsson, Zlatans gamle angrebsmakker hos Blågult.
Historien om Sverige ved EM i fodbold
Svenskerne kiksede kvalifikationen til de første mange EM-slutrunder. Da de endelig var med, var det som værtsland: I 1992. Men de var ikke blott med som pynt. Blågult gjorde sig bemærket ved, som det eneste land, at slå de senere guldvindere fra Danmark og snuppe førstepladsen i gruppespillet. Det blev 1-1 mod Frankrig og 2-1 over England. De fire mål stod Janne Erikson og den tætte dribler Tomas Brolin for med to hver. Det var Brolin der scorede mod danskerne.
Sverige bed også fra sig i semifinalen, men måtte bøje sig mod Tyskland med 2-3. 1 mål af Brolin der således blev delt EM-topscorer – sammen med Karl-Heinz Riedle, Dennis Bergkamp og vores egen Henrik “Store” Larsen.
Svenskerne kiksede endnu en kvalifikation til EM-1996, men de har været med til alle slutrunder lige siden. Med een undtagelse er det dog kun blevet til indledende gruppespil. Undtagelsen var 2004 hvor Sverige landede a point med Danmark og Italien, men snuppede førstepladsen pga en bedre måldifference, med Danmark på en ligeledes kvalificerende andenplads. Italienerne måtte drage hjem – rasende over sidsterunde-kampen mellem Sverige og Danmark der meget belejligt endte uafgjort. Aftalt spil, råbte Italien. Så man kampen, var man dog ikke i tvivl: bortset fra de sidste minutter var der masser af fight (og svinske tacklinger).
Ved EM-2016 i Frankrig fik Sverige kun eet point, via 1-1 mod Irland. Italien fik hævn med en 1-0-sejr, og Belgien besejrede Blågult med samme cifre. Målet mod Irland var i øvrigt et irsk selvmål, og dermed måtte Zlatan drage hjem uden at have scoret. Et trist farvel fra angrebskæmpen der indstillede landsholdskarrieren efter slutrunden i Frankrig. Men nu har han chancen for at få revanche…