18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Sverige – odds på svenskernes EM

Sverige kunne ikke følge med Spanien i EM-kvalifikationen, men da der også var en slutrundebillet til nr. 2, bliver EM 2020 med svensk deltagelse. Svenskerne får faktisk mulighed for at tage revanche mod Spanien, som de møder i deres første kamp d. 15. juni. Kan Granqvist og co. matche de bedste? Du finder odds, trup og kampe til Sveriges EM på denne side.

Tekst og odds herunder opdateres frem mod EM i fodbold, som starter d. 12. juni 2020.

Sverige vinder VM: 151 – SPIL HER >>*

Topscorer ved VM
Marcus Berg: 251 – SPIL HER >>*
Ola Toivonen: 301 – SPIL HER >>*
Emil Forsberg: 401 – SPIL HER >>*

Sverige vinder gruppe F: 8,50 – SPIL HER >>*

Kan Sverige snige sig videre fra den svære gruppe F? Du kan spille på svenskens kampe, og vi har samlet de højeste odds til dig her.

18. juni 2018
14:00 Sverige – Sydkorea: 2,05 – 3,25 – 4,10*
23. juni 2018
20:00 Tyskland – Sverige: 1,44 – 4,40 – 8,00*
27. juni 2018
16:00 Mexico – Sverige: 2,40 – 3,00 – 3,20*

Tyskland er blandt de største favoritter til VM-guldet, så her skal svenskerne nok ikke forvente at kunne smide tre point på kontoen. Nøglekampene bliver i stedet mod Sydkorea, hvor der gerne skal en sejr i hus, og mod Mexico, som formentlig kommer til at kæmpe side om side med svenskerne om gruppens andenplads.

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 8. juni kl. 14:46 (kampodds), d. 12. juni kl. 07:55 (gruppevinder) og d. 12. juni kl. 08:45 (vinder + topscorer).

Sveriges trup og startopstilling

Robin Olsen (FCK)
Karl-Johan Johnsson (Guingamp)
Kristoffer Nordfeldt (Swansea)

Mikael Lustig (Celtic)
Victor Lindelof (Manchester United)
Andreas Granqvist (Krasnador)
Martin Olsson (Swansea)
Ludwig Augustinsson (Werder Bremen)
Filip Helander (Bologna)
Emil Krafth (Bologna)
Pontus Jansson (Leeds United)

Sebastian Larsson (Hull)
Albin Ekdal (Hamburg)
Emil Forsberg (RB Leipzig)
Gustav Svensson (Seattle Sounders)
Oscar Hiljemark (Genoa
Viktor Claesson (Krasnador)
Marcus Rohden (Crotone)
Jimmy Durmaz (Toulouse)

Marcus Berg (Al Ain)
John Guidetti (Alaves)
Ola Toivonen (Toulouse)
Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren)

Forventet startopstilling: Olsen – Lustig, Lindelof, Granqvist, Augustinsson – Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg, Toivonen

Profiler: Hvem skal funkle hos Sverige efter Zlatans stop?

Marcus Berg
Marcus Berg er en af de mere rutinerede kræfter på det svenske landshold. Al Ain-spilleren har over 50 landskampe på bagen for svenskerne, og han er blevet en endnu vigtigere angriber efter Zlatan Ibrahimovics stop på landsholdet. I VM-kvalifikationen bombede han otte mål i kassen, hvor han specielt imponerede med fire mål mod Luxembourg på hjemmebane. Den 31-årige angribers målnæse skal være helt fremme ved VM, hvis Sverige skal have en chance for at levere et topresultat i Rusland.

Emil Forsberg
Emil Forsberg er Sveriges hurtige kant, og hurtighed får svenskerne i høj grad brug for, når de afgørende VM-kampe spidser til. Den 26-årige kant har ikke været vildt målfarlig på landsholdet, men han er tit med i opspillet til de afgørende scoringer. Alligevel fik han scoret fire mål i VM-kvalen, og det har gjort, at man ikke helt skal afskrive Forsberg som målscorer for svenskerne. Forsberg bliver afgørende for Sverige, da han næsten er garant for gode assists til sine holdkammerater i angrebet, heriblandt Marcus Berg. Forsberg spiller til dagligt i RB Leipzig, og i 2016/2017 havde han en udmærket sæson i det tyske med otte mål i 30 kampe.

Andreas Granqvist
Andreas Granqvist er svenskernes sikre sidste skanse. Samtidig er han er en af mest rutinerede spillere på det svenske landshold. Han har over 60 landskampe bag sig, og han spiller fast i den russiske liga. Den høje midterforsvarer kommer til at tage mange dueller for svenskerne ved dødbolde, og samtidig er han også ganske god med fødderne. Granqvist er Sveriges kaptajn, og den rolle har han udfyldt med stor succes. Han er blevet kåret til Sveriges bedste spiller i 2017, og det siger vist det hele om Granqvists store kvalitet.

Analyse: Kollektivet er altafgørende for svenskerne

Sveriges fodboldlandshold er i en ny æra. Zlatan Ibrahimovic er stoppet på landsholdet, mens Janne Andersson har overtaget roret for Erik Hamren efter EM i 2016. Andersson er gået tilbage til et 4-4-2-system, som Lars Lagerbeck praktiserede i sin tid på landstrænerposten i starten af 00’erne. Sverige har dog ikke nogen helt store internationale profiler i de største klubber som tidligere, og det kan godt blive et problem for nationen, når det kommer til at spidse til. Zlatan Ibrahimovic har udtalt, at han måske gør comeback på landsholdet, men om han falder i Janne Anderssons smag, er det store spørgsmål. Anderledes kan det siges, at Sverige ikke har været med ved VM i 2010 og 2014, så et generationsskifte var også på sin plads op til VM-kvalen i 2018. Nøglen for det svenske spil bliver offensiven. Her skal de svenske angribere præstere i topklasse, hvis nationen skal gøre sig nogle forhåbninger om et succesfuldt VM. Sverige leverede en toppræstation mod Italien i de to playoff-kampe, hvor et stærkt kollektiv var med til at lukke ned for den italienske offensiv. Kollektivet bliver også meget vigtigt for svenskernes chance for succes. Uden en god defensiv stamme og farlige angribere har Sverige ikke meget at sige ved VM. De seneste præstationer for Sverige vidner dog om, at nationen har mulighed for at spille sig videre fra gruppen, hvor lande som Sydkorea, Tyskland og Mexico venter. En anden ting, som svenskerne plejer at eksekvere ganske glimrende, er dødboldssituationer, hvor spillere som anfører Andreas Granqvist, Marcus Berg og Ola Toivonen plejer at være gode på hovedstød. Her kan Sverige score mange vigtige mål i løbet af turneringen, hvis Janne Andersson kan få nationen til at brillere. Tyskland og Mexico er dog gruppens store favoritter til at sikre videre avancement, men med stor kvalitet kan disse to nationer sagtens presses i kampene.

Historien om Sverige ved EM i fodbold

Sverige har nok den bedste VM-tradition af de nordiske hold, og det var specielt i VM-turneringens ungdom, at det svenske hold var skarpt.

Første VM-optræden for Sverige var i 1934, hvor Sverige spillede sig frem til kvartfinalerne. Fire år senere gik det bedre for svenskerne. Sverige startede med at vinde over Cuba med hele 8-0, inden Ungarn var for gode for svenskerne i deres semifinaleopgør. I bronzekampen var Sverige foran med 2-0, men landet smed føringen mod Brasilien. Opgøret endte med 4-2.

I 1950’erne havde svenskernes deres bedste periode i VM-sammenhæng. I 1950 spillede Sverige en god VM-turnering i Brasilien. Sverige startede med at vinde deres gruppe over Italien og Paraguay. Derefter kvalificerede svenskerne sig sammen med Uruguay, Brasilien og Spanien til et afgørende puljespil om VM-titlen. Her tabte Sverige til Uruguay og Brasilien, mens det blev til sejr over Spanien. Med sejren sikrede svenskerne deres første metal ved VM i form af bronzemedaljer.

Fire år efter var Sverige lidt skuffende ikke med ved VM, men i 1958 tog landet revanche med deres bedste VM-præstation til dato. Sverige var havnet i gruppe med Wales, Ungarn og Mexico. Her sikrede svenskerne med to sejre og et uafgjort resultat førstepladsen i gruppen og videre avancement til knockout-kampene. I kvartfinalen slog svenskerne Sovjetunionen med 2-0. Vesttyskland var modstanderen i semifinaleopgøret, og her spillede Sverige en fremragende kamp. Tyskerne var forsvarende mestre ved VM, og derfor var svenskernes 3-1-sejr over Vesttyskland ekstra flot. I finalen stod Sverige over for Brasilien med Pelé i spidsen. Svenskerne fik ellers en fremragende start efter en scoring af den farlige angriber Nils Liedholm. Brasilien svarede dog igen med et par hurtige scoringer, og det kunne Sverige ikke hente. Finalen endte med 5-2 til Brasilien, men alt i alt var det en ganske flot VM-turnering for svenskerne.

I 1960’erne havde svenskerne ikke megen succes ved VM, da nationen i 1962 og 1966 ikke kvalificerede sig til slutrunderne. I 1970’erne var Sverige med ved VM, men uden at lave nogen store resultater.

Man skulle faktisk helt hen til VM i 1994 i USA, før svenskerne igen leverede et godt resultat ved VM. Sverige var endt i gruppe med Brasilien, Rusland og Cameroun. Her blev det til to uafgjorte resultater og en sejr, og det var nok til en andenplads og en plads i ottendedelsfinalerne. Her stødte Sverige ind i Saudi Arabien, og der vandt svenskerne sikkert med 3-1. I runden efter var Rumænien modstanderen, og det blev en noget mere lige kamp. 2-2 blev den ordinære kamp, og det endte med, at opgøret skulle afgøres efter straffesparkskonkurrence. Her var to missede straffespark for Rumænien nok til, at Sverige sikrede sig videre avancement.

Nu gjaldt det en kamp mod Brasilien om en plads i VM-finalen. Det blev også et tæt opgør, men i sidste ende var brasilianerne stærkest. Romario scorede det afgørende mål ti minutter før tid. I bronzekampen var der ikke tvivl om udfaldet, da svenskerne vandt over Bulgarien med 4-0. Dermed vandt Sverige for anden gang i VM-historien bronze.

Siden 1994 har Sverige dog blot været med to gange ved VM, og her blev svenskerne i begge tilfælde slået ud i ottendedelsfinalerne (2002 og 2006). Nu er Sverige med igen, men deres vej til VM gik ikke helt som smurt i olie.

Det svenske mandskab var endt i gruppe med både Frankrig og Holland, samt Bulgarien, Luxembourg og Hviderusland. Der var derfor ikke de helt store forventninger til svenskerne. Det blev hurtigt afgjort, at Frankrig snuppede førstepladsen, men der var kamp om andenpladsen mellem Sverige og Holland. Svenskerne var dog hele tiden et skridt foran hollænderne, og selvom Sverige tabte med 2-0 i sidste spillerunde mod Holland, var det ikke nok for hollænderne. Sverige fik andenpladsen og to playoff-kampe mod stærke Italien. Her overraskede svenskerne positivt ved at vinde en samlet sejr på 1-0 over Buffon og co. Dermed var pladsen ved VM sikret.

Sveriges træner er Janne Andersson, og han har været træner for svenskerne siden 2016. Tidligere har Andersson stået i spidsen for blandt andet Halmstads BK og Norrköping.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold