18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Status på Superligaen: Table of Justice

Superligaens grundspil er nu overstået og vi kan gøre status over, hvordan den første del af sæsonen er gået. Expected XXX modeller har været et tæt bekendtskab på den danske scene, siden Matthew Benhams indtræden i Superligaen hos FC Midtjylland. Vi vil derfor tage et kig på den såkaldte Table of Justice og se hvordan dette fordeler sig ift. den faktuelle stilling.

Hvad er Expected Goals, Expected Goals Against og Expected Points?

Først et kig på hvad det egentlig er disse “Expected” modeller går ud på? Expected Goals er det antal mål et hold statistisk set burde have scoret, hvis man kigger på antallet af chancer, hvor chancerne er tilfaldet på banen og til tider også hvordan, der bliver afsluttet på chancerne.

Vi kender jo alle udtrykket “Det er jo en 100% chance!?” Men i virkeligheden er der ikke noget, der kan kaldes en 100% chance, men ved at brække hver enkelt chance ned, kan vi kigge på hvad den procentuelle chance for at en spiller scorer er i den givne situation. Hvis man f.eks. vurdere at der ved en chance er 21% chance for at der scores, så vil dette kunne oversættes til 0,21 xG. Ved at akkumulere alle chancer i en kamp, kan man så vurdere hvem, der statistisk set burde have scoret flest mål og dermed vundet kampen.

Expected Goals Against fungerer på præcist samme måde, og er bare et målestok for hvor mange mål man burde have lukket ind, i stedet for hvor mange man burde have scoret.

Expected Points bliver så en sammenslutning af Expected Goals og Expected Goals Against pr. kamp. Altså man brækker hver kamp ned i de to variabler, og derefter udregnes der en variabel for Expected Points, som er en betegnelse for hvor mange point et givent hold ville få i den omtalte kamp, hvis kampen blev spillet over et signifikant antal gange. Man bruger derfor Expected Points til at se, om ens antal point over X antal kampe, kan kategoriseres som uheldigt eller heldigt. Hvis man tager et tænkt eksempel med en træner, der er på randen af en fyring, men hans Expected Points er langt højere end det faktuelle antal point, så vil man kunne argumentere for, at præstationerne har været godkendte, og at det derfor kan kategoriseres som uheldigt.

Table of Justice i Superligaen

Vi ved allerede hvordan Superligaen er endt ift. placeringerne, men for en god ordens skyld så lad os lige tage et kig på den endelige stilling.

Lad os så benytte statistikdatabasen WyScout til at kigge på hvad vi kalder “Table of Justice” – Altså hvordan tabellen ville se ud, hvis vi fulgte Expected Points.

Her ser vi et billede, der for mange nok kommer som lidt af en overraskelse, for der er markant forskel fra den faktuelle stilling til Table of Justice. Her ser vi at Randers fører ligaen pænt foran FC København, og den nuværende 1’er, Brøndby, ligger til helt nede på 6. pladsen.

Men hvad er det så disse Expected-modeller ikke tager højde for? Statistikker kan bruges til mange ting, men ting de ikke kan måle på er individuel kvalitet og momentum. Lad os f.eks. tage et eksempel fra den nuværende sæson. Der er nok ikke mange, der er i tvivl om at Patrick Mortensen er en bedre afslutter end Emil Nielsen, men selvom de to skulle komme til præcis samme chancer, så vil Expected Goals variablen blive det samme selvom, der i virkeligheden nok er en større chancer for Patrick Mortensen ville score.

Momentum og situationen i kampen har også en kæmpe betydning for fodbold. Vil et hold f.eks. komme foran 2-0 i løbet af de første 20 minutter, så er der en overvejende chance for, at de vil skabe færre chancer, end hvis kampen stod 0-0 og de skulle frem og score.

Skriv et svar