18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Superligaen: Hvem har VAR tjent bedst?

VAR har for længst gjort sit indtog i Superligaen, og som forventet er det blevet et af de mest omtalte emner i dansk fodbold. For der var nok ikke mange, der var i tvivl om, at Video Assistant Referee nok skulle blive mødt af kritik – nogle gange har den kritik måske også været berettiget? I denne artikel kigger vi på, hvilke af holdene i Superligaen, der har været mest ramt af VAR.

Superligaens mandskaber overfor VAR-dommen?

Superliga-grundspillet har fået afviklet 132 kampe, og for første gang har det været med Video Assistant Referee til at hjælpe landets Superliga-dommere.

Men hvordan ser fordelingen af VAR-kendelser for og imod egentlig ud? I oversigten fra Opta Stats har statistikbureauet medtaget straffespark, som enten er blevet dømt og tilbagerullet eller ikke dømt og sidenhen omgjort via sidelinjemonitoren, ligesom offside-scoringer både er blevet anerkendt og annulleret med VARs hjælp:

Der er dog også grænsetilfælde, hvor Victor Nelssons annullerede mål for FCK mod FCN tæller for en kendelse imod, men de facto burde være anerkendt, mens selvsamme Nelssons mål mod Lyngby blev annulleret, men burde være anerkendt efter et VAR-gennemsyn. Det samme gør sig gældende for Mikael Uhres 2-0 scoring mod Lyngby, som de facto var offside, men hvor VAR besluttede sig for, at offside-positionen var indenfor en såkaldt bagatelgrænse.

Samtidig er Horsens blevet ramt af hele tre røde kort efter VAR gennemsyn med to til Bjarke Jacobsen og et til Kjartan Finnbogason, mens samme skæbne er overgået AGFs Bubacarr Sanneh.

Hvordan ser en tidligere elitedommer på VAR?

Vi har spurgt tidligere elitedommer og nuværende Brand Ambassador hos netop SpilXperten, Benjamin Leander om VARs debut i Superligaen.

“Hvordan synes du som tidligere elitedommer, at VAR har fungeret i Superligaen?”

”Som forventet. Der er tale om en helt ny virkelighed for dommere, der har dømt fodbold i mere end halvdelen af deres liv i alt fra Serie 3 til Superliga uden elektronisk headset, og som nu indgår i et dommerteam på i alt seks personer med hoveddommer, linjedommere, fjerdedommer og to dommere i VAR-vognen. Som i alle andre situationer, hvor man ændrer de grundlæggende arbejdsbetingelser markant, vil der være udsving.

Dommernes status som deltidsprofessionelle eller i visse tilfælde som rene amatører er også et problem i forhold til at skulle administrere ny teknologi. Dommere i landets højeste række burde ene og alene være ansat til at varetage deres elitedommergerning og ikke skulle sætte sig ned og fokusere på den slags efter deres civile job fra 9-15 er færdigt. Det er nærmest kun den romantiske fortælling om fyraftensprofferne fra Hobro, hvor vi taler om spillere, der spiller Superliganiveau på et ikke-fuldtids-setup, og dommerne fortjener samme vilkår for at kunne præstere i et spil, der kun bliver hurtigere og sværere at dømme.

Ingen er selvfølgelig interesseret i at se Victor Nelsson få frataget to helt reelle scoringer, men jeg fristes til at sige, at man får det setup, man betaler for.

Hvis du skulle ændre tre ting ved protokollen omkring VAR, hvad skulle det så være?

“Lyd på dommerne i forbindelse med VAR-gennemsyn. Kommunikation er alfa og omega i forbindelse med både at vinde forståelse blandt alle interessenter i både spillere, trænere, fans og seere, ligesom der også er et uddannende aspekt i at forklare sine kendelser.

Lad være med at tegne streger på offside. Grafikken på de nuværende kameraløsninger tager ikke højde for usikkerheder på helt op til 10-20 centimeter. Er offsiden ikke til at få øje på med det blotte øje, står dommerens kendelse på banen.

Lad dommerne få mulighed for specifikt at lave gennemsyn på anden advarsel i forbindelse med en potentiel udvisning. Som det er lige nu kan dommerne kun gennemse direkte røde kort, men der er stadig tale om en kampafgørende fejl, hvis en spiller ikke modtager anden advarsel som fortjent.”

Hvordan synes du, at VAR har klaret sig i Superligaen?

Skriv første kommentar

Skriv et svar