18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Slutter Superligaens europæiske eventyr, før det for alvor er begyndt?

FCK, FC Midtjylland og AGF skal alle i europæisk vigør i denne uge, og alle tre hold har kniven for struben fra start, hvis Superligaen fortsat skal sende fem hold ud i Europa i fremtiden. Et fald fra den aktuelle 14. plads lurer med al sandsynlighed i horisonten.

Nicolai Lisberg

Nicolai Lisberg CL, EL, BL & La Liga

Nicolai Lisberg


Dyre lærepenge

Da FC Midtjylland i 2014 røg ud til Panathinaikos i Europa League, talte daværende cheftræner Glen Riddersholm om dyre lærepenge. Året efter var det Claus Steinlein, der brugte frasen, da APOEL var et nummer for stort i kvalifikationen til Champions League. Generelt er lærepenge for danske hold i europæisk sammenhæng blevet, hvad proces er i Superligaen. Et absolut intetsigende ord, men som flittigt benyttes, når manglende resultater skal forklares.

Men det forholder sig jo sådan, at der kun er tale om lærepenge, hvis man rent faktisk lærer noget. Ellers er det bare penge, og dem har danske klubber tidligere betalt så rigeligt af.

Tag AGF, der sidste år tabte med hele 0-3 ude mod slovenske NS Mura, mens FCK i samme sæson røg ud mod kroatiske Rijeka efter et komisk selvmål, der gik sin sejrsgang på de sociale medier over hele verden.

Nu skal det ikke udvikle sig til en kritik af de tre danske hold, der alle skal i aktion i den her uge. Slet ikke. FCK har på nær sidste år næsten haft en fast plads i et europæisk gruppespil i dette årtusinde, mens FC Midtjylland sidste år knækkede den europæiske kode og på imponerende vis spillede sig i gruppespillet i Champions League. Det har bragt Danmark op på en 14. plads på UEFA’s koefficient liste, og det betyder blandt andet, at Danmark til næste sæson har to hold i Champions League-kvalifikationen, én plads i Europa League-kvalifikationen og to i Europa Conference League. Det er ret så imponerende, at den danske Superliga har kunne levere på det niveau. Foran lande som Schweiz, Serbien og Tjekkiet.

Så hvorfor overhovedet være skeptisk? Fordi vi har stået i situationen før, og fordi Danmarks plads i den vigtige top 15 meget vel kan få en brat ende efter denne sæson.


UEFA har strammet grebet

Lad os lige hurtigt ridse op, at den danske mester i 2012, FC Nordsjælland, trådte direkte ind i Champions League gruppespillet, mens toeren det år, FCK røg i kvalifikationen. En unik situation der var grundlagt på baggrund af flere gode sæsoner, og som Superligaen næppe igen kommer i nærheden af. Ikke fordi de danske hold ikke kan levere internationalt, men fordi UEFA har strammet grebet, så det siden dengang er blevet endnu svære at kvalificere sig til Champions League, og for den kommende sæson for den sags skyld også Europa League, der er skåret ned fra 48 til 32 hold.

Da FC Nordsjælland fik en plads i Champions League, var Danmark placeret som nummer 13. Året efter røg vi ned som nummer 15. I 2013/14 sæsonen var Superligaen blot på en 19. plads over de bedste ligaer i Europa, og lavpunktet blev nået to år senere, da Danmark var helt nede på en 24. plads.

Skal der drages nogle paralleller til den gang, så var det for Superligaen forfriskende at se et hold som FC Nordsjælland snuppe mesterskabet, men de samlede ikke mange point i Europa, hvor de trods fint spil blot fik et enkelt point i deres, retfærdigvis svære, gruppe. I år er det Brøndby, der er sikret direkte adgang til Europa League, hvis de da ikke formår at kvalificere sig til Champions League, efter de for første gang i 16 år vandt det danske mesterskab. Igen, for Superligaen er det på den ene side godt at have Brøndby tilbage i toppen, men med afsked af profiler som blandt andet Jesper Lindstrøm, Anthony Jung og Marvin Schwäbe, ligner det ikke umiddelbart et hold, der går forstærket ind til den kommende sæson.


Kan Danmark holde fast i Top 15?

Lige nu er Danmark som nævnt i top 15 på ranglisten, og det er den fem års liste, der fungerer som fordelingsnøgle for næste sæsons europæiske pladser. Så langt så godt. Men problemet opstår, når sæsonen 2016/17 sæsonen fjernes. Det var den sæson, hvor FCK kvalificerede sig til Champions League og kom videre til Europa League via en tredjeplads, inden Ajax agerede stopklods i 1/8-finalerne.

8,500 point skrabede de danske hold med FCK i spidsen sammen i den sæson, hvilket stadig står tilbage som det bedste europæiske resultat for Superligaen.

De point udløber efter denne sæson, så hvis Danmark skal holde fast i sin plads på top 15, skal de danske hold ud og levere resultater, og det skal ske hele vejen rundt.

For med fem danske hold i Europa er det ikke nok, at blot et enkelt hold leverer. Torpedo BelAZ og Larne må for FCK og AGF’s vedkommende ikke blive tilføjelser til en liste, der tæller klubber som Mura, Dilo Gori, Apoel, Gorica og Ventspils.

Hverken AGF, FCK eller FC Midtjylland formåede i øvrigt at vinde deres premiere kampe i weekenden, og uden at det skal gøre til et oplyst grundlag at bedømme holdenes niveau på, så giver det om ikke andet anledning til lettere bekymring.

For fjerner vi pointene fra 2016/17 sæsonen, er Danmarks samlede pointhøst de seneste fire sæsoner på 19,25. Det er lige marginalt dårligere end Norge, der i øjeblikket indtager en 22. plads, men som de seneste fire sæsoner har hentet 19,625 point til regnskabet, og det er netop derfor, at de seneste par sæsoners europæiske succes for de danske hold ikke må blive en sovepude. For allerede inden det går løs i denne europæiske sæson, er Superligaen helt nede på en 21. plads, når de europæiske pladser til sæsonen 2023/24 skal fordeles.

Det kræver med andre ord en utrolig stærk europæisk sæson for de fem Superligaklubber, og det skal helst begynde med tre samlede sejre, når AGF, FCK og FC Midtjylland skal op i mod henholdsvis Larne, Torpedo BelAZ og Celtic i kvalifikationen til Conference League og Champions League.

For deres egen og for Superligaens skyld, må vi håbe, at lærepengene har været godt givet ud.

2 kommentarer

  1. Det europæiske eventyr starter i morgen, men bliver det mon et mindeværdigt et af slagsen eller ej?

    /SpilXperten.com

  2. Strålende artikel. Jeg deler helt klart din skeptis. Et andet tegn på, at de danske hold klarer sig dårligt i Europa er, når de i sæsonen forinden har slået hinanden på kryds og tværs. Dette bliver nogen gange udlagt som, at bredden er blevet styrket, men jeg synes desværre som oftest det viser sig, at det er tegn på en svækket top, og uden en stærk top klarer vi os ikke i Europa.

Skriv et svar