18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

EM 2024 Skotland – odds på skotternes EM

For blot anden gang siden årtusindeskiftet er Skotland klar til EM i fodbold. De kan få det svært i en gruppe, der tæller Tyskland, Ungarn og Schweiz, men med en Premier League-tung trup kan skotsk avancement ikke udelukkes.

Vi analyserer Skotlands chancer ved EM i fodbold, og så får du også en trup-gennemgang med Skotlands forventede startopstilling, skader/karantæner og forventede straffesparksskytte.

Odds på Skotland

Går videre? Udbyder Odds
Skotland går videre fra Gruppe A Betinia
/
Skotland vinder Gruppe A Expekt
/
Scott McTominay bliver skotsk topscorer Nordicbet
/
Skotland vinder EM Betinia
/
Odds kan ændre sig. Senest opdateret 25. jun. 11:14.

Se flere spilvarianter på vores side med EM odds.

Skotlands gruppe

Skotlands kampprogram

Skotlands trup

Skotlands seneste startopstilling (mod Ungarn)

(5-4-1) Gunn – Ralston, Hanley, Hendry, McKenna, Robertson – McGinn, Gilmour, McGregor, McTominay – Adams

Nøglespillere: Andy Robertson, Scott McTominay, John McGinn

Stjerneskud: Billy Gilmour, Lawrence Shankland

Straffeskytte: John McGinn

Seneste nyt om Skotland

Skotland er færdige ved EM, efter at de sluttede på sidstepladsen i Gruppe A.

Forsvarer Ryan Porteous så rødt for en grov tackling på Gündogan (det gav desuden straffespark til Tysland) i første grupperunde og har karantæne mod Schweiz og Ungarn. Kollega Tierney blev skadet mod Schweiz og er færdig ved EM.

Skader og karantæner

Af: Jens Bøye

Skotlands EM chancer: Skotske underhunde kan overraske

Skotland var hyppig deltager i EM- og VM-slutrunderne i de sidste tre årtier i det 20. århundrede, men det 21. århundrede var i lang tid en ørkenvandring for The Tartan Army der missede 10 slutrunder i træk.

Så trådte Steve Clarke til. Den tidligere Chelsea- og Liverpool-assistenttræner udvirkede mirakler i Kilmarnock, og det gav ham i 2019 landstræner-tjansen i hjemlandet. Siden har skotterne kvalificeret sig til to EM-slutrunder, været tæt på kvalifikation til VM-2022 (playoff-tab mod Ukraine oven på gruppeandenplads efter Danmark – som skotterne slog 2-0 hjemme) samt gjort det så flot i Nations League at de i efteråret skal spise kirsebær med de store i League A.

Dette med en fleksibel taktik der i omstillinger forvandler The Tartan Army fra en kompakt 5-4-1-forsvarsblok til en fremdrivende 4-2-3-1-formation med een af de to wingbacks i total-angreb.

Trods to hjemmekampe fik Skotland kun eet point (og det var ude: 0-0 på Wembley mod storebror England) ved seneste EM, men har håb om bedre resultater denne gang (måske endda det første gruppe-avancement nogensinde). En i forvejen interessant trup har nemlig fået endnu flere talenter at gøre godt med. Selv uden “Mini-Messi” og “Mini-Maradona” (Ryan Gauld, aldrig udtaget til A-landsholdet trods godt spil i MLS, og Elliot Anderson der ser ud til at vælge England) har Skotland et stærkt kuld under kilten.

Skotterne er underhunde i Gruppe A i selskab med værtsnation Tyskland samt solide Schweiz og Ungarn. Men de har potentiale til at drille.

Holdanalyse af Skotland

Bliv klogere på det skotske landshold her.

Målmænd

Efter mange år med McGregor, Marshall og Gordon i en fight om tjansen som skotsk førstekeeper, var det i seneste EM-kvalifikation Angus Gunn der vogtede stængerne. Den 28-årige, tårnhøje Norwich-sidsteskanse er blandt de bedste målmænd i den engelske Championship, en liga hvor der notorisk gås hårdt til manden på stregen. En dygtig shotstopper der desuden er kvik til at løbe ud og agere ekstra sweeper. Pasningsspillet er dog ikke det bedste.

Mens McGregor og Marshall er ude af billedet, har Craig Gordon krattet ved, og den 41-årige Hearts-keeper var med i EM-bruttotruppen. Ikke som førstekeeper, men som superrutineret reserve med stor omklædningsrums-kvalitet. Han mistede hele 2023 pga et brækket ben, men bed trods den fremskredne alder tænderne sammen, blev kampklar igen og skrev i februar under på en ny kontrakt der holder ham i Edinburgh-klubben til sommeren 2025. Imponerende gejst. I sidste ende var det dog ikke nok til en nettotrup-plads.

Med er i stedet Gordons klubkammerat Alexander Clark og Motherwell’s Liam Kelly, henholdsvis 31 og 28 år og dermed med en del mere fremtid i sig end gamle Gordon.

Skotland

Gruppe A


Skotland EM Kampe

Spanien
England
14. jul. 21:00

Hold øje med

Andrew Robertson

Forsvar

(Foto: Orange Pics BV / Alamy Stock Photo)


Forsvar

Mod stærke hold – og derfor nok også ved sommerens EM – er det skotske udgangspunkt et tremands-midterforsvar. Men når skotterne omstiller, går den ene wingback med frem, og en midterforsvarer trækker ud på kanten.

Derfor er hurtige Kieran Tierney oplagt som starter som venstre midterforsvarer. Den gamle Arsenal-mand spiller typisk back i Real Sociedad, men på landsholdet er han mest midterforsvar. Når han altså ikke er skadet. I 2023 gik han glip af efterårets landskampe. I stedet fik Scott McKenna (også gammel venstreback) tre starter som venstre midterforsvarer. McKenna er i dette forår er udlejet fra Nottingham Forest til FC København.

I den anden side af tremandsmidterforsvaret har pasningsstærke Ryan Porteous ikke samme back-erfaring, men gør det alligevel nydeligt som den der dækker af når wingbacken stryger frem. Midtbanemand McTominay kan også trækkes ned i forsvaret.

Den centrale midterforsvarer ligner solide Jack Hendry der sidste år holdt fast i sin landsholds-startplads trods juli-skifte fra Club Brügge til Al-Ettifaq i Saudi-Arabien. Et alternativ er erfarne Grant Hanley fra Norwich eller Liam Cooper fra Leeds – om end begge sidder en del på klubbænken.

Venstre wingback: Liverpools erfarne og oplægsstærke Andy Robertson er uomgængelig starter når skadesfri. Reserver er Greg Taylor fra Celtic samt førnævnte Tierney og McKenna.

Højre wingback: Her har Skotland et stort talent i 21-årige Aaron Hickey. Desværre døjer Brentford-manden med en skade, og han går glip af EM. Det samme gør 22-årige og ligeledes skadede Nathan Patterson fra Everton. Så startpladsen kan gå til Anthony Ralston selv om han mest er bænkevarmer i Celtic. Afløser er fx Ross McCrorie fra Bristol City. Den 26-årige er landsholds-uerfaren, for at sige det mildt (0 landskampe), men er fleksibel: back/wingback/midtbane…

Midtbane

Skotland har en række erfarne folk der spiller på højt niveau i den engelske Premier League: Scott McTominay i Manchester United, John McGinn i Aston Villa, Ryan Christie i Bournemouth, Stuart Armstrong i Southampton…

McTominay har sværest ved at gafle klubspilletid, men står højt på listen når Steve Clarke sætter sin startopstilling. Den høje midtbanemand er nemlig vældigt målfarlig. Syv mål i EM-kvalifikationen.

Skotlands næsttopscorer i EM-kvalen var McGinn med tre mål, inkl eet på straffe. Han har gang i en flot sæson i Villa og ligner også en oplagt landsholdsstarter til sommer. Venstrebenet, men kan ligge som højre-midtbanemand (eller centralt). Venstrepladsen kan gå til ligeledes venstrebenede Christie, medmindre skotterne stiller særligt defensivt/kompakt.

Armstrong byder sig også til i startopstillingen, men som udgangspunkt er Celtic-nøglespiller Callum McGregor nok den der starter sammen med McTominay og McGinn. McGregor missede martstruppen pga en mindre skade, men er normalt blandt Clarkes udvalgte.

Lurende på en startplads er også 23-årige Billy Gilmour fra Brighton – især hvis Skotland stiller meget kompakt, dvs med fire midtbanefolk, nul fløje, i en 5-4-1-formation. Lille og kvik – og et glimrende spilfordeler-talent. Men konkurrencen er stærk i det skotske midtbane-kontingent. Så stærk at den 24-årige Bologna-anfører Lewis Ferguson, offensiv midtbane, nok også må tage en plads på bænken ved EM – men med håb om at få spilletid når Skotland skal sadle om til en mere offensiv opstilling. OPDATERING: Ferguson går glip af EM pga en knæskade.

Masser af talent, og faktisk kunne der være endnu mere. Men Vancouvers Ryan Gauld – kaldet ”Mini-Messi” pga sin lille statur og dribleevner – har ingen A-landskampe og er ikke i Clarkes EM-tanker. Det kunne Newcastle-stortalentet Elliot Anderson (”Min-Maradona”) være, men han ser ud til at vælge England frem for Skotland (selv om dét ikke giver ham en EM-billet denne sommer).

Angreb

Lawrence Shankland toppede målscorerlisten i Skotlands Premiership i 23/24 og blev dermed den første skotte siden 2018 (Kris Boyd) der tog titlen som ligaens mest scorende. 28-årige ”Shanks”, der ligeledes scorede flittigt i 22/23-sæsonen, er da også med i Skotlands trup. Får han tjansen som EM-starter? Tjah. Han er kun noteret for 10 landskampe og to mål, og i kvalifikationen var han kun indskifter.

Landstræner Steve Clarke foretrak i kvalifikationen fysisk stærke Landon Dykes fra QPR som starter på centreforward-pladsen, med kvikke Che Adams fra Southampton som første-afløser.

Men 1. juni måtte Dykes melde forfald pga en skade, så hvad nu? Shanks fik faktisk startchancen i 3. juni-træningskampen mod Gibraltar, men formåede ikke at score – det gjorde derimod indskifter Adams. Lad os hvordan skotterne stiller i sidste testkamp (7/6 mod Finland), men mit bud er at Adams får startchancen ved EM.

Fløje: Det er småt med deciderede fløje i den skotske trup, nok bl.a. fordi Steve Clarke typisk bruger en formation med wingbacks, men også fordi landet råder over så mange dygtige – og fleksible – midtbanefolk. Fx McGinn til højre.

Men i Ryan Christie fra Bournemouth har Skotland en glimrende venstrefløj, og i ligeledes erfarne James Forrest fra Celtic en ditto højrefløj. Det 18-årige Liverpool-talent Ben Doak – en landsholdsuerfaren, men lovende, højrefløj – var med i bruttotruppen, men måtte sige fra pga en skade.

Der var desuden et long-shot i Harvey Barnes, den 26-årige, højrebenede venstrefløj, der sidste sommer skiftede til Newcastle efter en række stærke sæsoner i Leicester. Barnes har haft en skadespræget 23/24-sæson, men vendte i februar tilbage efter fire måneder i lazarettet. Han er noteret for en engelsk landskamp (men træningskamp, dvs ikke bindende), men det var tilbage i 2020, og han (skotsk familie) overvejer efter sigende at melde sig under de skotske faner. En EM-billet er det dog ikke blevet til i denne omgang. Melde sig under de skotske faner kunne klub- og fløjkollega Anthony Gordon i princippet også, men han er fokuseret på en Englands-karriere.

1️⃣ Hvilken opstilling spiller Skotland?

Skotterne spiller som regel enten 5-4-1 eller 4-2-3-1; førstnævnte formation den hyppigst brugte mod stærke modstandere

2️⃣ Hvem er udtaget til Skotlands EM-trup?

Du kan se hele holdet og en analyse her på siden om det skotske landshold.

Skotlands gruppe

Skotlands kampprogram

Skotlands trup

Skader og karantæner