18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

EM 2024 Skotland – odds på skotternes EM

For blot anden gang siden årtusindeskiftet er Skotland klar til EM i fodbold. De kan få det svært i en gruppe, der tæller Tyskland, Ungarn og Schweiz, men med en Premier League-tung trup kan skotsk avancement ikke udelukkes.

Vi analyserer Skotlands chancer ved EM i fodbold, og så får du også en trup-gennemgang med Skotlands forventede startopstilling, skader/karantæner og forventede straffesparksskytte.

Odds på Skotland

Går videre? Udbyder Odds
Skotland går videre fra Gruppe A bet365
1.72
Skotland vinder Gruppe A bet365
9.00
Lyndon Dykes bliver skotsk topscorer bet365
TBA
Skotland vinder EM bet365
81.00
Odds kan ændre sig. Senest opdateret 21. apr. 13:28.

Se flere spilvarianter på vores side med EM odds.

Skotlands gruppe

Skotlands kampprogram

Skotlands trup og startopstilling

Skotlands forventede startopstilling: (5-4-1) Gunn – Patterson, Porteous, Hendry, Tierney, Robertson – McGinn, McTominay, McGregor, Christie – Dykes

Nøglespillere: Andy Robertson, Scott McTominay, John McGinn

Stjerneskud: Aaron Hickey, Nathan Patterson, Billy Gilmour, Lawrence Shankland

Straffeskytte: John McGinn

Skader og karantæner

Af: Jens Bøye

Skotlands EM chancer: Skotske underhunde kan overraske

Skotland var hyppig deltager i EM- og VM-slutrunderne i de sidste tre årtier i det 20. århundrede, men det 21. århundrede var i lang tid en ørkenvandring for The Tartan Army der missede 10 slutrunder i træk.

Så trådte Steve Clarke til. Den tidligere Chelsea- og Liverpool-assistenttræner udvirkede mirakler i Kilmarnock, og det gav ham i 2019 landstræner-tjansen i hjemlandet. Siden har skotterne kvalificeret sig til to EM-slutrunder, været tæt på kvalifikation til VM-2022 (playoff-tab mod Ukraine oven på gruppeandenplads efter Danmark – som skotterne slog 2-0 hjemme) samt gjort det så flot i Nations League at de i efteråret skal spise kirsebær med de store i League A.

Dette med en fleksibel taktik der i omstillinger forvandler The Tartan Army fra en kompakt 5-4-1-forsvarsblok til en fremdrivende 4-2-3-1-formation med een af de to wingbacks i total-angreb.

Trods to hjemmekampe fik Skotland kun eet point (0-0 på Wembley mod storebror England) ved seneste EM, men har håb om bedre resultater denne gang (måske endda det første gruppe-avancement nogensinde). En i forvejen interessant trup har nemlig fået endnu flere talenter at gøre godt med. Selv uden “Mini-Messi” og “Mini-Maradona” (Ryan Gauld, aldrig udtaget til A-landsholdet trods godt spil i MLS, og Elliot Anderson der ser ud til at vælge England) har Skotland et stærkt kuld under kilten.

Holdanalyse af Skotland

Bliv klogere på det skotske landshold her.

Målmænd

Efter mange år med McGregor, Marshall og Gordon i en fight om tjansen som skotsk førstekeeper, var det i seneste EM-kvalifikation Angus Gunn der vogtede stængerne. Den 28-årige, tårnhøje Norwich-sidsteskanse er blandt de bedste målmænd i den engelske Championship, en liga hvor der notorisk gås hårdt til manden på stregen. En dygtig shotstopper der desuden er kvik til at løbe ud og agere ekstra sweeper. Pasningsspillet er dog ikke det bedste.

Men mens McGregor og Marshall er ude af billedet, kratter Craig Gordon stadig ved, og den 41-årige Hearts-keeper får måske en plads i EM-truppen. Næppe som førstekeeper, men som superrutineret reserve med stor omklædningsrums-kvalitet. Han mistede hele 2023 pga et brækket ben, men bed trods den fremskredne alder tænderne sammen, blev kampklar igen og skrev i februar under på en ny kontrakt der holder ham i Edinburgh-klubben til sommeren 2025. Imponerende gejst.

Gordon skal dog kæmpe om en EM-billet med klubkammerat Alexander Clark (pt førstekeeper i Hearts) og Motherwell’s Liam Kelly, henholdsvis 31 og 28 år og dermed med en del mere fremtid i sig end gamle Gordon. Som er med i Skotlands martstrup, men en EM-billet bliver det nok kun til hvis han slår Clark af i Hearts.

Forsvar

Mod stærke hold – og derfor nok også ved sommerens EM – er det skotske udgangspunkt et tremands-midterforsvar. Men når skotterne omstiller, går den ene wingback med frem, og en midterforsvarer trækker ud på kanten.

Derfor er hurtige Kieran Tierney oplagt som starter som venstre midterforsvarer. Den gamle Arsenal-mand spiller typisk back i Real Sociedad, men på landsholdet er han mest midterforsvar. Når han altså ikke er skadet. I 2023 gik han glip af efterårets landskampe. I stedet fik Scott McKenna (også gammel venstreback) tre starter som venstre midterforsvarer. McKenna er i dette forår er udlejet fra Nottingham Forest til FC København.

I den anden side af tremandsmidterforsvaret har pasningsstærke Ryan Porteous ikke samme back-erfaring, men gør det alligevel nydeligt som den der dækker af når wingbacken stryger frem. Midtbanemand McTominay kan også trækkes ned i forsvaret.

Den centrale midterforsvarer ligner solide Jack Hendry der sidste år holdt fast i sin landsholds-startplads trods juli-skifte fra Club Brügge til Al-Ettifaq i Saudi-Arabien. Et alternativ kunne være erfarne Grant Hanley fra Norwich eller Liam Cooper fra Leeds – om end begge sidder en del på klubbænken.

Venstre wingback: Liverpools erfarne og oplægsstærke Andy Robertson er uomgængelig starter når skadesfri. Reserver er nok Greg Taylor fra Celtic samt førnævnte Tierney og McKenna.

Højre wingback: Her har Skotland et stort talent i 21-årige Aaron Hickey. Desværre døjer Brentford-manden med en skade, og det er usikkert om han når at blive klar til EM. I så fald står kampen om startpladsen nok mellem Anthony Ralston og Nathan Patterson selv om begge er klub-bænkevarmere, i Celtic og Everton. Med 22-årige Nathan Patterson som den sandsynlige vinder.

Midtbane

Skotland har en række erfarne folk der spiller på højt niveau i den engelske Premier League: Scott McTominay i Manchester United, John McGinn i Aston Villa, Ryan Christie i Bournemouth, Stuart Armstrong i Southampton…

McTominay har sværest ved at gafle klubspilletid, men står højt på listen når Steve Clarke sætter sin startopstilling. Den høje midtbanemand er nemlig vældigt målfarlig. Syv mål i EM-kvalifikationen.

Skotlands næsttopscorer i EM-kvalen var McGinn med tre mål, inkl eet på straffe. Han har gang i en flot sæson i Villa og ligner også en oplagt landsholdsstarter til sommer. Venstrebenet, men kan ligge som højre-midtbanemand (eller centralt). Venstrepladsen kan gå til ligeledes venstrebenede Christie.

Armstrong byder sig også til i startopstillingen, men som udgangspunkt er Celtic-nøglespiller Callum McGregor nok den der starter ved siden af McTominay centralt. McGregor missede martstruppen pga en mindre skade, men er normalt blandt Clarkes udvalgte.

Lurende på en startplads er også 22-årige Billy Gilmour fra Brighton. Lille og kvik – og et glimrende spilfordeler-talent. Men konkurrencen er stærk i det skotske midtbane-kontingent. Så stærk at den 24-årige Bologna-anfører Lewis Ferguson, offensiv midtbane, nok også må tage en plads på bænken ved EM – men med håb om at få spilletid når Skotland skal sadle om til en mere offensiv opstilling. OPDATERING: Ferguson går nok glip af EM pga en knæskade.

Masser af talent, og faktisk kunne der være endnu mere. Men Vancouvers Ryan Gauld – kaldet ”Mini-Messi” pga sin lille statur og dribleevner – har ingen A-landskampe og er næppe i Clarkes EM-tanker. Det kunne Newcastle-stortalentet Elliot Anderson (”Min-Maradona”) være, men han ser ud til at vælge England frem for Skotland.

Angreb

Lawrence Shankland fører topscorerlisten i Skotlands Premiership (langt foran nr 2) og kan til sommer blive den første skotte siden 2018 (Kris Boyd) der tager titlen som ligaens mest scorende. 28-årige ”Shanks”, der ligeledes scorede flittigt i 22/23-sæsonen, er da også med i Skotlands martstrup og bør også være del af EM-truppen når den udtages. Men EM-starter? Næppe. De mange mål til trods. Han er kun noteret for syv landskampe.

Landstræner Steve Clarke foretrak i kvalifikationen fysisk stærke Landon Dykes fra QPR som starter på centreforward-pladsen, med kvikke Che Adams fra Southampton som første-afløser.

Fløje: Det er småt med deciderede fløje i den skotske trup, nok bl.a. fordi Steve Clarke typisk bruger en formation med wingbacks, men også fordi landet råder over så mange dygtige – og fleksible – midtbanefolk. Fx McGinn til højre.

Men i Ryan Christie har Skotland en glimrende venstrefløj. Der er desuden Luton Towns Jacob Brown der kan spille både angriber og fløj. Bolognas Lewis Ferguson er også en kantmulighed.

Endelig er der et long-shot i Harvey Barnes, den 26-årige, højrebenede venstrefløj, der sidste sommer skiftede til Newcastle efter en række stærke sæsoner i Leicester. Barnes har haft en skadespræget 23/24-sæson, men vendte i februar tilbage efter fire måneder i lazarettet. Han er noteret for en engelsk landskamp (men træningskamp, dvs ikke bindende), men det var tilbage i 2020, og han (skotsk familie) overvejer efter sigende at melde sig under de skotske faner. Det samme kunne klub- og fløjkollega Anthony Gordon i princippet gøre, men han skulle være fokuseret på en Englands-karriere.

1️⃣ Hvilken opstilling spiller Skotland?

Skotterne spiller som regel enten 5-4-1 eller 4-2-3-1; førstnævnte formation den hyppigst brugte mod stærke modstandere

2️⃣ Hvem er udtaget til Skotlands EM-trup?

Du kan se hele holdet og en analyse her på siden om det skotske landshold.

Skotlands gruppe

Skotlands kampprogram

Skotlands trup og startopstilling

Skotlands forventede startopstilling: (5-4-1) Gunn – Patterson, Porteous, Hendry, Tierney, Robertson – McGinn, McTominay, McGregor, Christie – Dykes

Nøglespillere: Andy Robertson, Scott McTominay, John McGinn

Stjerneskud: Aaron Hickey, Nathan Patterson, Billy Gilmour, Lawrence Shankland

Straffeskytte: John McGinn

Skader og karantæner