18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening
sport-icon

Anbefalet til

1.95
3/10
Club Sport Herediano
S.V. Robinhood
Tipped at 1.95
BettingGuru-avatar
5. mar.
23:00
sport-icon

Anbefalet til

2.00
3/10
Club Sport Herediano
S.V. Robinhood
Tipped at 2.00
BettingGuru-avatar
5. mar.
23:00
sport-icon

Anbefalet til

2.60
3/10
Roma
Brighton
Tipped at 2.60
Mads Larsen-avatar
7. mar.
18:45

Serbien – odds på serbernes VM

Serberne er ikke favoritter til at gå videre fra Gruppe G i kamp med Brasilien, Schweiz og Cameroun, men de har selvtillid og kan måske overraske schweizerne og snuppe andenpladsen. I ottendedelsfinalen venter så nok Portugal som de modige Ørne slog i kvalifikationen, i kvartfinalen Belgien/Spanien/Tyskland. Find odds, trup og kampe til Serbiens VM på denne side.

Af: Jens Bøye

Odds på Serbien

Serbien vinder VM/ – SPIL HER >>*
Serbien vinder Gruppe G/ – SPIL HER >>*
Serbien går videre fra Gruppe G/ – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 15:10. Odds kan ændre sig.

Andre lande

Serbiens trup og startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 3-4-2-1

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:V. Milinkovic-Savic
Forsvar:Milenkovic, Veljkovic, Pavlovic
Midtbane:Zivkovic, Maksimovic, Lukic, Kostic
Offensiv midtbane:S. Milinkovic-Savic, Tadic
Angreb:Mitrovic

Se også: Benjamin Leander og Rasmus Graff sætter den danske start-11’er i SpilXpoden.

Seneste opstilling (3. runde mod Schweiz): 3-4-1-2: V. Milinkovic-Savic – Milenkovic, Veljkovic, Pavlovic – Zivkovic, S. Milinkovic-Savic, Lukic, Kostic – Tadic – Vlahovic, Mitrovic

Nøglespillere: Filip Kostic, Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic

Stjerneskud: Dusan Vlahovic, Strahinja Pavlovic, Alexa Terzic

Straffeskytte: Dusan Tadic
(Dusan Vlahovic, Stefan Mitrovic)

Frisparksskytte: Filip Kostic, Sergej Milinkovic-Savic, Dusan Tadic

Skader/tvivl: Vlahovic

Karantæner: Opdateres

Ude af VM: Opdateres

Serbien startopstilling

Serbiens VM chancer: Modig træner og målfarligt hold med defensive lakuner

Serbien er ikke bange for nogen og har offensivfolkene til at bakke det op. Men forsvaret er til at tale med.

Det har knebet med successer de seneste år: gruppespils-exit ved VM-2018, kikset kvalifikation til EM-2020 og en tredjeplads i en NL-gruppe (Liga B) efter Ungarn og Rusland (som serberne dog tævede med 5-0 i sidste runde), foran Tyrkiet.

Men i 2021 hyrede forbundet Dragan ”Piksi” Stojkovic. Storspiller i firserne og halvfemserne, fodboldboss (Serbiens forbund og Røde Stjerne) i nullerne og siden træner. I Japan og Kina, men er man ”Piksi”, behøver man ikke et glitrende træner-CV for at blive serbisk landstræner. Man melder sig bare klar. Han fik jobbet på sin fødselsdag 3. marts…

Noget tyder dog på at Stojkovic faktisk er en glimrende træner. Med 6-2-0, 18-9, førte han Ørnene til en gruppe-førsteplads i VM-kvalifikationen tre point foran Portugal.

Serbien landshold

I sidste spillerundes afgørende opgør i Lissabon kom portugiserne foran, men serberne slog igen og scorede 1-2-sejrsmålet i tillægstiden.

Stojkovic er ikke bleg for at ryste posen, som da han ved 0-2 hjemme mod Portugal pause-indskiftede en defensiv-midtbanemand for en angriber og fik 2-2. Han står generelt for selvsikker dominansbold med teknisk stærk 3-4-1-2-/3-4-2-1-formation med fløje som wingbacks. Højpres og hurtige omstillinger, men tålmodigt opbyggende spil der kan blive for omstændeligt. Som i 3-0-nederlaget i en træningskamp på en knoldet bane i Parken i marts.

I NL-kampene i juni tabte serberne (uheldigt) til Norge, men vandt i Sverige og fik fire point i to kampe mod Slovenien. I september gjorde de det onde ved både Sverige (4-1-sejr hjemme) og Norge (0-2-sejr ude).

Bemærk at Serbien har VMs højeste trup og er vældigt hovedstødsfarlig.

Holdanalyse af Serbien

Herunder følger en komplet gennemgang af det serbiske herrelandshold.

Målmænd:
30-årige og 1,94 meter høje Marko Dmitrovic åbnede VM-kvalifikationen som førstemand, men tabte pladsen da han skiftede fra Eibar til Sevilla og dér havnede på bænken. Landsholdsstartpladsen gik i stedet til 27-årige og 1,9 meter høje Pedrag Rajkovic. Han stod godt i franske Reims og er nu fast starter i Mallorca. Men han blev udvist i en NL-kamp i juni og missede derfor septemberkampene.

Begge kan meget vel være overhalet af Torino-førstekeeper Vanja Milinkovic-Savic, tometermand og lillebror til midtbanemand Sergej. Han stod i begge septemberkampe og var decideret fremragende i udesejren over Norge hvor han holdt Erling Haaland fra fadet.

Midterforsvar:
Kvalifikationens primære trio bestod af boldfaste Milos Veljkovic (27 år) som centermand med to kæmpestore gutter omkring sig i 24-årige Nikola Milenkovic til højre og 21-årige Strahinja Pavlovic til venstre. De to er 1,95 meter høje og ikke just hurtige på de første meter, men især Milenkovic er god til at komme ind på kroppen af modstanderen og give løbeduellen en muskuløs dimension.

Veljkovic spiller i Bundesligaen for Werder Bremen, mens Pavlovic ikke kunne tilspille sig en plads i Monaco og nu er i Salzburg. Alligevel har Stojkovic valgt at holde fast i ham som landsholdsstarter. Det undrer mig lidt, for jeg synes han begik mange fejl i Monaco. Men potentiale har det ranglede, venstrebenede talent bestemt.

Nikola Milenkovic spiller normalt fast for Fiorentina. Han har haft en del problemer i efteråret, bl.a. pga en skade der holdt ham ude af Serbiens septembertrup. Han kom dog tilbage på banen i oktober og generobrede sin startplads i Firenze.

Der er en venstrebenet og erfaren herre i Stefan Mitrovic der spiller fast i Getafe, og det kan ikke afvises at han får en VM-startplads. Det kan dog også være som centermand. Veljkovic kan skubbes ud til højre.

Med i Vm-truppen er også to landsholdsuprøvede midterforsvarere: 21-årige Erakovuic fra Røde Stjerne, enstrebenede, 26-årige og 1,95 meter højre Srdan Babic fra spanske Almeria.

Derimod var der ikke billetter til Masovic fra Bochum, venstrebenede og erfarne Matija Nastasic, på bænken i Mallorca, eller rutinerede Spajic, ufast starter i tyrkiske Kasimpasa.

Genoa-forsvarer Nikola Maksimovic har ikke været udtaget af Stojkovic; blev desuden skadet i april og bliver ikke klar til VM. Og hvad med frisparksspecialisten Milos Kosanovic? Det kan godt være han skal til VM, men det bliver kun som tilskuer (han spiller til dagligt i Al Jazira i Qatar-naboen Forenede Arabiske Emirater); han har ikke været med landsholdet siden 2017.

Højreback/højre-wingback:
Kampen om startpladsen som højre wingback har stået mellem fløjspiller Lazovic fra Verona og offensiv-midtbanemand/venstrefløj Djuricic fra Sampdoria, 32 og 30 år og begge højrefodede.

Men begge missede novembers afgørende kvalkamp mod Portugal samt marts-testkampene pga skader – Djuricic var endda ude fra oktober til april – og det gav chancen til 26-årige Zivkovic fra græske PAOK med den jævnaldrende Torino-afløser Nemanja Radonjic som indskifter. Zivkovic er venstrebenet, Radonjic tofodet, og begge er egentligt venstrefløje, men kan altså også spille til højre. Zivkovic fik også to starter i junis NL-opgør, men det samme fik tilbagevendte Lazovic.

Zivkovic fik begge septemberkampe fra start, med med Lazovic som tidlig indskifter. God chance, tror jeg, for at Lazovic, der spiller på højere klubniveau til dagligt, rykker forbi op til slutrunden og generobrer startpladsen på landsholdet.

Venstreback/venstre-wingback:
Nr 1 er naturligvis 29-årige Filip Kostic, hurtig og gennembrudsstærk kantspiller i Juventus (sommerskifte fra Eintracht). Han er venstrebenet og fremragende til at gå til baglinjen og slå brugbare indlæg, men kan også selv afslutte. Han er oprindeligt fløj, men blev omskolet til wingback i denn tyske klub og spiller også dér for Juventus.

Alternativer kunne være førnævnte Radonjic og Zivkovic. Lazovic kan også ligge til venstre. Ellers er der en decideret back i 31-årige Filip Mladenovic fra polske Legia.

Defensiv midtbane:
Store, men teknisk dygtige og kreative, Sergej Milinkovic-Savic fra Lazio er nok sikret en startplads. Hvis Serbien spiller 3-4-2-1, kan den 27-årige ligge på den offensive midtbane, men i den sandsynligste formation med to angribere befinder han sig nok på den bageste midtbane.

I 3-4-1-2-formationen står kampen om den anden defensiv-midtbaneplads mellem 30-årige Nemanja Gudelj fra Sevilla og 26-årige Sasa Lukic fra Torino. Med Lukic som favorit; han startede inde i begge september-landskampe.

Afløsere er den 27-årige og 1,89 meter høje Getafe-mand Nemanja Maksimovic, de endnu højere Uros Racic (24) og Marko Grujic (26), indskifter i henholdsvis Sporting Braga og Porto, samt 21-årige Ivan Ilic, fast starter i Verona.

Den gamle landsholdskæmpe, 34-årige Nemanja Matic fra Manchester United, stoppede landsholdskarrieren i 2019.

Offensiv midtbane:
Dusan Tadic er 34 år, men uomgængelig starter. For Ajax (som scoopede ham fra Premier League i 2018) og for Serbien. Den venstrebenede tekniker er målfarlig (og ikke kun på straffe) og strør om sig med lækre assists.

Skal han have en makker (eller afløser), er det nok førnævnte Sergej Milinkovic-Savic. Ligeledes førnævnte Djuricic er også en mulighed.

Angribere:
Serbien har tre klasse-angribere der alle har fremtiden for sig. 28-årige Aleksandar Mitrovic fra Fulham, 24-årige Luka Jovic fra Fiorentina (sommerskifte fra Real Madrid) og 22-årige Dusan Vlahovic fra Juventus. Fysisk stærke angribere der er gode i luften, men også er glimrende teknikere og knivskarpe afsluttere.

Jovic var kun indskifter i Madrid. Får mere spilletid i Firenze (uden at starte inde i hver kamp), men må nok også nøjes med jokertjansen på landsholdet ved VM. Derimod går landstræner Stojkovic nok efter at starte med begge de andre på banen når de er kampklare. Det var Vlahohic ikke i marts-testkampene; han missede også NL-opgørene i juni. Men han var med i september. Med fire og otte mål blev Mitrovic og Vlahovic Serbiens kval-topscorere. De scorede i øvrigt begge mod Norge i september, og Mitrovic leverede desuden hattrick mod Sverige.

Fulham rykkede ned fra Premier League i 2021, men rykkede op igen i maj i år – boostet af Mitrovic’ mange mål. 43 i 44 kampe. Han har også lynet for Londonklubben i efteråret; ni gange i 11 kampe per slutoktober.

Bemærk dog: Både Mitrovic og Vlahovic er skadestvivlsomme op til VM. Landstræner Dragovic udtrykker dog tro på at de bliver klar til serbernes første kampe.

Historien om Serbien ved VM i fodbold

Serbien var del af Jugoslavien der deltog i otte VM-slutrunder fra 1930 til 1990, inkl to fjerdepladser (1930 og 1962).

I 1992 brød Jugoslavien sammen og blev diskvalificeret fra deltagelse i EM-1992 som landet ellers havde kvalificeret sig til (Danmark snuppede som bekendt pladsen og guldet). Samme år opstod Den Føderale Republik Jugoslavien der bestod af Serbien og Montenegro, men de fortsatte borgerkrige i regionen betød udelukkelse fra kvalifikationen til VM-1994 og EM-1996. Politisk forståeligt, men fodboldmæssigt ærgerligt, for talentmaterialet var imponerende i 90’erne.

Serbien/Montenegro var med til VM-1998 i Frankrig hvor en stærk trup gik videre fra indledende gruppe sammen med Tyskland, begge med syv point, og tabte 2-1 i ottendedalsfinalen mod det endnu mere talentfulde hold fra Holland.

På jugoslavernes hold i 1998 var serbiske klassespillere som Mihajlovic, Stojkovic, Milosevic, Mijatovic og en ung Stankovic (samt montenegrinske som Mijatovic og Savicevic). Flere af dem var dog oppe i årene, og kvalifikationen til VM-2002 kiksede.

Jugoslaverne kvalificerede sig derimod til VM-2006 i Tyskland. Samme år rev Montenegro sig løs (uden krig), men det skete så kort før før VM-slutrunden at FIFA lod den ikke længere eksisterende føderation deltage alligevel. Men Stankovic, Milosevic, Vidic og Kezman røg ud med et brag: 0 point og en målscore på 2-10. Det var dog en dynamitpulje med Argentina, Holland og Elfenbenskysten.

Siden har Serbien spillet under eget navn og deltaget i to VM-slutrunder, 2010 og 2018, begge uden at gå videre fra gruppespillet. I Rusland for fire år siden var serberne som i 2022 i pulje med Brasilien og Schweiz. Tabte til begge og måtte nøjes med gruppens tredjeplads foran Costa Rica. De serbiske mål stod 23-årige Mitrovic og 32-årige Kolarov for. Med var også en 34-årig Branislav Ivanovic og en 29-årig Nemanja Matic, samt yngre folk som Jovic, Milinkovic-Savic og Kostic.

Serberne ligger på #21 af verdensranglisten.

4 Kommentarer

Skriv et svar

 1. Jens Bøye

  Stiller du med to angribere mod Schweiz, spurgte den serbiske presse landstræner Stojkovic.

  “Måske, måske ikke,” lød svaret…

  Tjah, Serbien SKAL vinde, men skal passe på schweiziske kontraer. Desuden er Juve-angriber Vlahovic – 24 minutter mod Brasilien, 0 mod Cameroun – åbenbart ikke helt ok, så mit bud er at Stojkovic holder fast i 3-4-2-1 i stedet for at flytte Milinkovic-Savic fra kreatørkæden ned på den bageste midtbane og sætte en ekstra angriber ind ved siden af Mitrovic.

 2. Jens Bøye

  Serberne skuffede mig i 2-0-nederlaget. Fair nok at de er relativt forsigtige mod stærke Brasilien, men jeg synes det tog overhånd. De gravede sig ned og kom ikke frem til ret mange dødbolde og indlæg; ellers dér de kunne have udfordret de mindre brasilianere.

  Stojkovic valgte at starte med venstre wingback Kostic (vigtigt offensivt aktiv) og angriber Vlahovic på bænken. Det står ikke klart om det var fordi de var skadestvivlsomme, eller om der reelt var tale om en slags hævn mod Juventus (hvor begge spiller) der mod Stojkovic’ ønsker brugte Kostic i sidste Serie A-kamp før VM. Man må formode at der var skadesproblemer. Vlahovic blev skiftet ind. Kostic forblev ude.

 3. Jens Bøye

  Serbernes opstilling mod Brasilien: Som buddet lød ovenfor, med tre undtagelser: Zivkovic på højre wingback i stedet for Lazovic, Mladenovic (defensiv option) på venstre wingback i stedet for Kostic og ikke mindst Mitrovic i front i stedet for Vlahovic.

  3-4-2-1: V. Milinkovic-Savic – Milenkovic, Veljkovic, Pavlovic – Lazovic, Gudelj, Lukic, Zivkovic – S. Milinkovic-Savic, Tadic – Mitrovic

 4. Jens Bøye

  Serbiens forventede opstilling mod Brasilien:

  Fulham-målæder Aleksandar Mitrovic er nok tilbage fra skade, men ventes at starte på bænken mod Brasilien. Spørgsmålet er så om landstræner Stojkovic holder fast i den normale 3-4-1-2-formation og starter med Jovic i front ved siden af Vlahovic, eller ændrer formation til 3-4-2-1, skubber midtbanemand S. Milenkovic-Savic op i offensiven (ved siden af Tadic) og starter solide Gudelj på midtbanen. Serbiske medier forventer det sidste.

  Opstillingsbud kunne dermed være: 3-4-2-1: V. Milinkovic-Savic – Milenkovic, Veljkovic, Pavlovic – Lazovic, Gudelj, Lukic, Kostic – S. Milinkovic-Savic, Tadic – Vlahovic

  Bemærk dog at serbiske medier overvejer om Kostic evt starter ude; i så fald indtages wingbacks nok af Lazovic og Zivkovic.