18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Schweiz – odds på schweizernes EM

Schweiz henviste Danmark til 2. pladsen i EM-kvalifikationens Gruppe D, og derfor er Granit Xhaka og co. selvfølgelig at finde ved EM 2021. Schweizerne er avanceret fra gruppespillet ved de tre seneste store slutrunder, men kan de gøre det igen, når modstanderne hedder Tyrkiet, Italien og Wales? Du finder odds, trup og kampe til Schweiz’ EM på denne side.


Odds på Schweiz

Schweiz vinder EM: 25,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Haris Seferovic: 26,00 – SPIL HER >>*

Her er odds på schweizernes kvartfinale:

2. juli 2021
18:00 Schweiz – Spanien (St. Petersborg): 6,00 – 3,85 – 1,66*

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 1. juli kl. 15:47


Schweiz’ trup og startopstilling

Truppens 26 mand:

Målmænd: Yann Sommer (Mönchengladbach), Yvon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Montpellier)

Forsvarsspillere: Manuel Akanji (Dortmund), Loris Benito (Bordeaux), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Kevin Mbabu (Wolfsburg), Becir Omeragic (Zürich), Ricardo Rodríguez (Torino), Silvan Widmer (Basel), Fabian Schär (Newcastle United), Jordan Lotomba (Nice), Eray Cömert (Basel)

Midtbanefolk: Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Mönchengladbach), Remo Freuler (Atalanta), Djibril Sow (Frankfurt), Admir Mehmedi (Wolfsburg), Xherdan Shaqiri (Liverpool), Ruben Vargas (Augsburg), Steven Zuber (Frankfurt), Edimilson Fernandes (Mainz), Christian Fassnacht (Young Boys)

Angribere: Breel Embolo (Mönchengladbach), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Haris Seferović (Benfica)

Forventet opstilling i 1/4-finale mod Spanien: 3-4-1-2: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Widmer, Freuler, Zakaria/Sow, Zuber – Shaqiri – Seferovic, Embolo

(Opdatering: Opstilling i 1/4-finale mod Spanien: 3-4-1-2: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Widmer, Freuler, Zakaria, Zuber – Shaqiri – Seferovic, Embolo)

(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Frankrig: 3-4-1-2: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Widmer, Freuler, Xhaka, Zuber – Shaqiri – Seferovic, Embolo)

Formation: 3-4-1-2

Træner: Vladimir Petkovic (2014)

Nøglespillere: Rodriguez, Shaqiri, Seferovic

Stjerneskud: Vargas, Omeragic

Straffeskytte:
Rodriguez

Frisparksskytte: Rodriguez, Shaqiri

Skader/tvivl: Omlin

Karantæne: Xhaka (mod Spanien)

Misser EM: Steffen


Schweiz’ EM chancer: Højt topniveau, lavt bundniveau

Når det kører for Alpelandets fodboldspillere, kan de spise kirsebær (eller ost, om man vil) med de store. Men de kan også kikse fælt og indkassere mange mål på få minutter. Det kan blive til en andenplads i gruppen (og måske kan Schweiz endda udfordre Italien), men Tyrkiet og Wales skal ikke afskrives. Farlige modstandere for schweizerne der er temmelig afhængige af en hyppigt skadet Shaqiri. Går schweizerne videre som nr 2, kan modstanderen i 1/8-finalen meget vel hedde Danmark som var spillemæssigt underlegen i EM-kvalifikationens to indbyrdes kampe, men alligevel fik fire point.


Holdanalyse af Schweiz

Schweiz vandt Danmarks EM-kvalifikationsgruppe og var klart det bedste hold i puljen. Det blev kun til eet point i de to danskeropgør i 2019, men det skyldtes dels et bizart sammenbrud i hjemmekampen hvor 3-0 blev til 3-3, dels groteskt uheld (og Schmeichel-storspil) i Parken hvor schweizerne havde chancerne til at vinde, men tabte 1-0.

Det skal også med at i begge kampe manglede Alpelandets bedste spiller, kreatør Shaqiri, plus et par andre stamfolk. Og alligevel spillede schweizerne bedst.

Schweiz har en bred trup; et stort materiale at tage af (blandt andet pga indvandring; især Albanien og omegn har leveret mange spillere til Alpelandet), og trænes siden 2014 af erfarne Petkovic.

Ved VM i 2018 var schweizerne ubesejrede i gruppespillet – fik 1-1 mod Brasilien – men stødte i 1/8-finalen ind en svensk forsvarsmur og tabte 0-1.

Schweizerne var mere effektive foran mål i Nations League i efteråret i 2018 hvor de vandt deres gruppe foran Belgien og Island og scorede i 14 mål i fire kampe. Schweiz tabte i Bruxelles, men vandt 5-2 hjemme mod belgierne. Imponerende. Det betød deltagelse i slutrunden i sommeren 2019 hvor schweizerne tabte til Portugal og England (via straffespark). I Nations League i 2020 blev Schweiz kun nr 3 i gruppen, men modstanden var hård: Spanien (1-0-tab ude, 1-1 hjemme; her brændte den spanske anfører Ramos to straffespark) og Tyskland (1-1 hjemme og bemærkelsesværdigt 3-3 ude). Det fjerde land var Ukraine som vandt 2-1 hjemme, men schweizerne fik hævn med 3-0 på eget græs.

2021 åbnedes i marts med sejre i VM-kvalifikationen, mod Bulgarien, Litauen og Finland.

Schweiz-træner Petkovic vil gerne have en solid defensiv; typisk vælger han at spille med tre midterforsvarere. Men både forsvar og midtbane viser målfarlighed, og offensiven har masser af flair.

Træningskampe før EM:
30/5 mod USA: 2-1. Schweiz i 3-4-1-2.
3/6 mod Liechtenstein: 7-0. Schweiz i 3-4-2-1.
2/7 1/4-finale mod Spanien: 1-1 i ordinær og efter forlænget. Straffe: 3-2-tab.

EM-kampe:
12/6 mod Wales: 1-1. Schweiz fortjent foran i 49. efter dominans, men afgav så for meget initiativ (inkl udsk af offmand for defmand) og afventede for meget. Walisisk udligning i 76. God kamp af Embolo. Shaqiri bleg, Seferovic afbrændende (indskifter Gavranovic virkede klart giftigere). Opstilling: 3-4-1-2: Sommer – Elvedi, Schär, Akanji – Mbabu, Freuler, Xhaka, Rodriguez – Shaqiri – Seferovic, Embolo
16/6 hos Italien: 3-0-tab. Udspillet. Efter italiensk føring ret meget boldbesiddelse, men uden at blive ret farlig – og samtidig var schweizerne skrøbelige over for kontraer. Kun een god indsats: Indskifter Zuber.
20/6 mod Tyrkiet: 3-1-sejr.
28/6 1/8-finale mod Frankrig: 3-3 i ordinær kamp og forlænget. Straffesparkskonkurrence: Sejr. 1H: Farlige franske angreb i begyndelsen, bl.a. via Mbappés speed, men også giftige schweisiske; udnytter at den franske midtbane ikke står rigtigt (ditto med højre wingback Pavard), og forsvaret for afventende. Flot Seferovic-header: føring i 15. (dårlig opdækning af Lenglet). Derefter: Schweiz står meget lavt. Frankrig skift til firemandsforsvar; Rabiot op på midtbane; Kimpembé som VB. Men stadig problemer; schweizere solide og farlige. 2H: Frankrig: hurtigere og mere pågående spil. Schweiz dog straffe, via flot aktion af Zuber, men Lloris-redning af Rodriguez-spark og derefter to hurtige franske mål. 2-1 i 60. Derefter pæn fransk kontrol. Lækkert Pogba-langskudsmål i 74. Men Schweiz-reducering i 80., igen Seferovic-header. Stærkt schweiser-pres til sidst. og udligning i 89. efter dumt Pogba-boldtab. Forlænget: Begge hold står lavt i defensiven. Gode Schweiz-udfordringer på kanten, men så gode franske bolderobringer på midtbanen. Stor Mbappé-chance i 110. Træthed. Kølige schweiziske straffespark; fuldt hus. Sommer-redning af Mbappés spark.

Svagheder?

Det defensive luftspil var elendigt i slutningen af 3-3-kampen mod Danmark. På den defensive midtbane er Xhaka en omvandrende håndgranat; man ved aldrig hvornår han eksploderer og gør noget dumt. Kreatør Shaqiri er ofte skadet. Og angriberne er ind i mellem ekstremt uskarpe…

Schweiz er med andre ord ligesom Alperne: Topniveauet er højt, men ind i mellem går det drastisk nedad.

Solid målmand og målfarligt forsvar

Målmand Yann Sommer er erfaren og dygtig. Så solid er Gladbach-keeperen at den mangeårige landsholdskonkurrent Bürki trak sig i 2018; han gad ikke længere være reserve i schweizertruppen. Det er i stedet Omlin fra franske Montpellier og Mvogo fra PSV. Habile målmænd. 23-årige Kobel, der gør det flot i Stuttgart (og nu er skiftet til Dortmund), var med i bruttotruppen, men kom ikke med i nettotruppen.

Sommers kone har fødselstermin i midtjuni, og han vil naturligvis gerne være til stede, så det KAN betyde at han misser fx kampen mod Italien.

I midterforsvaret har Schweiz også diverse gode navne. Rutinerede Schär fra Newcastle lå dog brak med en knæskade fra februar, og i sit comeback på Newcastles førstehold i start-maj, så han rødt 18 minutter efter at være blevet skiftet ind. Suveræn EM-form tyder det ikke på. Han er med i EM-truppen, men får han en startplads? Kan ikke afvises. Jeg anså det længe for usandsynligt, men han startede inde i schweizernes to første træningskampe før EM, så det ser ud som Petkovic prøver at spille ham i form før EM. En anden erfaren herre, Klose (ex-Norwich, nu Basel), er ikke med i truppen; overhalet af yngre kræfter. Først og fremmest Gladbachs Elvedi (der er meget fleksibel og også kan bruges på højreback) og Dortmunds temmelig tunge, men stærke Akanji.

Med i truppen er også det 19-årige FC Zürich-talent Omeragic (der desuden kan udfylde en højreback) samt 23-årige Cömert fra Basel.

Ingen af de nævnte er venstrebenet, men Elvedi er vant til at blive placeret i en venstre-midterforsvarsrolle; en sådan har han i Gladbach. Men Schweiz-træner Petkovic løser gerne dilemmaet på anden vis, nemlig ved at bruge Torinos venstrebenede venstreback Rodriguez som venstremand i et tremands-midterforsvar. Rodriguez er ikke fast starter i sin italienske klub, men med sin erfaring og skudteknik er han svær at undvære for Schweiz.

De to wingback-pladser er der god konkurrence om. Til venstre er der således, ud over Rodriguez, løbestærke Zuber fra Eintracht (hvor han sjældent starter, men er en solid indskifter) og Augsburgs talentfulde offensivmand Vargas. Vargas er vældigt lovende, men Zuber ligner den mest stabile løsning af de to. Skal der skrues op for defensiven, er der habile Benito. Der også, hvis det skal være, kan ligge i midterforsvaret.

Til højre er der som udgangspunkt Wolfsburgs dreadlock-prydede og angrebsstærke Mbabu, om end han presses af Widmer fra Basel. Offensivt stærke Fernandes fra Mainz er også en mulighed, men han blev skadet i januar. Vendte tilbage i marts, men i mellemtiden havde nedrykningstruede Mainz fundet melodien med en januartilkommer på højre wingback. Fernandes er dog med i EM-truppen. Det samme er den ganske gode Nice-højreback Lotomba, 22 år.

Det er et forsvar der tackler hårdt og indsamler en del gule kort, men også er målfarligt ved dødbolde. Dels på hovedstød, dels via Rodriguez, dygtig frisparks- og straffeskytte.

Midtbane: Tacklinger og hovedtab

På den defensive midtbane er der også bid i tacklingerne. Især når Xhaka svinger riven. Arsenal-oprydderen har tendens til at miste hovedet og gå over grænsen i sine indgreb. Han slår også en del fejlafleveringer. Men han har ellers et nydeligt overblik og et glimrende spark fra distancen. Makker var i EM-kvalifikationen den store og dynamiske Gladbach-mand Zakaria, men han får ikke ret meget spilletid på sit klubhold og ser ud til at være overhalet på landsholdet af kreative Freuler der gør det godt i Atalanta. En defensiv afløser er Eintracht Frankfurts glimrende Djibril Sow.

Offensiv: Driblinger og svage afslutninger

Den offensive styrmand er den firskårne Shaqiri. Han spiller ikke alverden for Liverpool, men når han gør, viser han typisk speed, teknik, overblik og skudstyrke. Det gør han også typisk på landsholdet. Når han altså ikke er skadet. Han missede således hele EM-kvalifikationen pga problemer med bentøjet. Han har dog indtil videre været skadesfri i 2021.

Der normale jokers er de erfarne Mehmedi og Steffen der begge slår deres folder i Wolfsburg, Steffen som idealstarter i Folkevognsbyen. Han blev dog skadet i marts og går glip af EM-slutrunden. Men så er der førnævnte Vargas fra Augsburg, 22-årig tekniker med sans for mål. Han ligger mest til venstre, men kan også ligge mere centralt. Hvor også 27-årige Christian Fassnacht fra Young Boys kan ligge.

Førstevalg i angrebet er Seferovic. Rutineret tekniker der har god næse for at løbe i hullerne og nå frem til afslutninger. Problemet er at han alt for ofte er en elendig afslutter – ufatteligt mange afbrændere på klub- og landshold. I 2018/19 fandt han dog pludselig målstøvlerne frem og bombede løs for både Benfica og Schweiz (fem mål i Nations League, inkl hattrick i 5-2-sejren over Belgien). I 19/20 vendte han tilbage til sine gamle uvaner, men i 20/21 ser han igen skarp ud. Makker er nok hurtige og kropsstærke Embolo. Han havde en lang måltørke på landsholdet (i Gladbach kniber det også med at finde nettet på stabil vis), men scorede endelig i VM-kvalifikationen i marts.

Alternativerne har de seneste år været erfarne Gavranovic (scorer flittigt for Dinamo Zagreb, sjældent for landsholdet; dog to mål i 3-3-braget i Tyskland) og 24-årige Ajeti der scorer pænt som indskifter i Celtic efter at være dumpet i West Ham. Men Ajeti har ikke scoret for Schweiz siden 2018, og han er ikke med i EM-truppen.


Historien om Schweiz ved EM i fodbold

Schweiz kiksede kvalifikationen til de første mange EM-slutunder. Som om Nati havde ladet sig inspirere af Alpelandets berømte neutralitetspolitik…

I 1996 lykkedes det dog, endelig, at være med i en EM-slutrunde. Desværre uden succes: schweizerne formåede ikke at gå videre fra gruppespillet. Det samme skete i de næste to slutrunde-deltagelser, i 2004 og 2008.

I sidstnævnte turnering var schweizerne endda på hjemmebane, og der var habile navne som Senderos, Djourou og Lichtsteiner i forsvaret, mens målræven Alexander Frei huserede i offensiven (han blev dog skadet i første kamp) sammen med Hakan Yakin. Lige lidt hjalp det. Schweiz tabte til Tjekkiet og Tyrkiet, og en sidsterunde-sejr over gruppevinder Portugal nyttede ikke; sidsteplads og farvel.

Ved EM i 2016 gik det bedre for Schweiz der gik ubesejret videre fra gruppespillet (inkl 0-0 mod de franske værter og senere finalister) og også undgik nederlag i ordinær kamp i 1/8-finalen mod Polen der trak det længste strå via straffesparkskonkurrence.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold