18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening
sport-icon

Anbefalet til

1.95
3/10
Club Sport Herediano
S.V. Robinhood
Tipped at 1.95
BettingGuru-avatar
5. mar.
23:00
sport-icon

Anbefalet til

2.00
3/10
Club Sport Herediano
S.V. Robinhood
Tipped at 2.00
BettingGuru-avatar
5. mar.
23:00
sport-icon

Anbefalet til

2.60
3/10
Roma
Brighton
Tipped at 2.60
Mads Larsen-avatar
7. mar.
18:45

Schweiz – odds på schweizernes VM

Alpelandet er næstfavorit i Gruppe G hvor Nati genser 2018-modstanderne Brasilien og Serbien. Kreatør Shaqiri er ikke hvad han har været, men den organisationsstærke landstræner Yakin kan meget vel holde det tæt mod brasserne samt slå serberne og Cameroun. I ottendedelsfinalen kan vente Portugal, i kvartfinalen Belgien/Spanien/Tyskland. Find odds, trup og kampe til Schweiz’ VM på denne side.

Af: Jens Bøye

Odds på Schweiz

Schweiz vinder VM/ – SPIL HER >>*
Schweiz vinder Gruppe G/ – SPIL HER >>*
Schweiz går videre fra Gruppe G/ – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 15:09. Odds kan ændre sig.

Andre lande

Schweiz’ trup og forventet startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 4-2-3-1

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:Sommer
Forsvar:Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez
Midtbane:Xhaka, Freuler
Offensiv midtbane:Shaqiri, Sow, Vargas
Angreb:Embolo

Se også: Benjamin Leander og Rasmus Graff sætter den danske start-11’er i SpilXpoden.

Seneste opstilling (3. runde mod Serbien): 4-2-3-1: Kobel – Widmer, Schär, Akanji, Rodriguez – Xhaka, Freuler – Shaqiri, Sow, Vargas – Embolo

Nøglespillere: Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Yann Sommer

Stjerneskud: Ruben Vargas, Noah Okafor, Ardon Jashari, Fabian Rieder

Straffeskytte: Ricardo Rodriguez

Frisparksskytte: Ricardo Rodriguez, Xherdan Shaqiri

Skader/tvivl: Sommer, Elvedi – begge missede 3. grupperunde pga sygdom

Karantæner: Opdateres

Ude af VM: Opdateres

Schweiz startopstilling

Schweiz’ VM chancer: Detaljerytter har tætnet hullerne i defensiven

Offensiven holder ikke topklasse, men Nati har en solid defensiv og kan genere de gode hold.

Mens Vladimir Petkovic var landstræner, 2014-2021, gik schweizerne videre fra gruppespillet i tre slutrunder i træk, EM-2016, VM-2018 og EM-2020 (2021). Men de sidste tre år kneb det for den ellers defensive Petkovic at holde tæt i forsvaret.

Han stoppede efter EM hvor Schweiz nåede kvartfinalen efter heroisk (og heldigt) at have elimineret de franske verdensmestre, men også indkasserede ni mål i fem kampe.

Efterfølgeren i landstrænersædet er Murat Yakin, tidligere klippe i Nati-midterforsvaret (1994-2004). Han brød igennem som træner for små ti år siden hvor Basel vandt to mesterskaber og slog Chelsea to gange i Champions League.

Schweiz landshold


Yakin lukkede VM-kvalifikationen med en målscore på 11-1 i seks kampe (3-3-0) inkl 0-0 og 1-1 mod Italien som måtte nøjes med andenpladsen efter Alpelandet. Italien der på vej mod EM-titlen i 2021 tævede schweizerne med 3-0 i gruppespillet.

Som forgængeren er Yakin defensivt orienteret, men han har endnu mere fokus på en solid organisation og er med egne ord ”besat af detaljerne”. Som en urmager. Formation: Typisk 4-2-3-1. Af og til 4-3-2-1 og en sjælden gang 3-5-2.

Indtil juni i år havde Nati kun tabt een kamp af ni under Yakin; en træningskamp på Wembley i marts hvor de ikke stillede i stærkeste i forsvaret. Men i NL-kampene i juni tabte Yakins drenge tre kampe, i Tjekkiet, i Portugal (4-0!) og mod Spanien. Det blev dog også 1-0 over Portugal, ogi september fik schweizerne hævn med 2-1-sejre mod både spanierne (ude, endda) og tjekkerne.

Værd at bemærke: I septembers to NL-kampe justerede Yakin sin formation. Holdt fast i en 4-2-3-1, men med altmuligmand Sow som centralmand i den kreative kæde. Dvs yderligere fokus på soliditeten.

Holdanalyse af Schweiz

Herunder følger en komplet gennemgang af det schweiziske herrelandshold.

Målmænd:
33-årige Yann Sommer har været schweizisk førstekeeper de seneste otte år og er still going strong som solid og hurtigt reagerende førstemand i Gladbach. Med 1,83 er han lille for en målmand, men han timer som regel sine luftindgreb vel.

Sommer blev dog skadet i midtoktober og nåede ikke tilbage på banen før VM-truppen blev udtaget i november. Er med i truppen, men for en sikkerheds skyld har landstræner Yakin udtaget fire målmænd.

Alternativerne er ligeledes dygtige (og meget højere) – men de har naturligvis ikke Sommers kolossale erfaring. 28-årige Jonas Omlin gør det godt i franske Montpellier. 24-årige Gregor Kobel står fast i den tyske storklub Dortmund. Sjovt nok med Roman Bürki, Sommers mangeårige Nati-afløser (nu landsholdspensioneret), blandt reserverne i 21/22. Nu er Bürki dog draget til USA.

Den fjerde målmandsbillet gik til 24-årige Phillip Köhn fra Salzburg. 0 landskampe.

Midterforsvar:
Det faste makkerpar er som udgangspunkt store (og lidt tunge) Akanji fra Manchester City (sommerskifte fra Dortmund) og kvikfodede Elvedi fra Gladbach. Begge er højrebenede, men kan også spille til venstre. Solide folk. De to er 27 og 26, så Schweiz har nok et klasse-midterforsvar de næste mange år.

Der er erfarne afløsere i 30-årige Fabian Schär fra Newcastle og 33-årige Fabian Frei fra Basel. Sidstnævnte er egentlig defensiv-midtbanemand, men er fleksibel og en habil vikar i midterforsvaret hvor han spillede i to af sine tre kval-startkampe. Gode folk at have som opbakning.

Men der er mere fremtid i 24-årige Eray Cömert der i januar skiftede fra Basel til Valencia hvor han efter indkøringstid i foråret er fast starter i dette efterår. Hurtig og boldfast; glimrende opspiller. Kun 1,83 meter høj, men pænt fysisk stærk. En mulighed kunne også være jævnaldrende.

En VM-billet var derimod ikke til 1,94 meter høje og (i modsætning til de ovennævnte) venstrebenede Zesiger fra Young Boys.

Højreback:
Nr 1 må være den 29-årige Mainz-wingback Silvan Widmer – solid i defensiven og dygtig fremad.

Widmer er den eneste højreback i den schweiziske VM-trup. Med er hverken Fulhams ligeledes angrebsdygtige Kevin Mbabu (den 27-årige er ikke fast starter i Londonklubben) eller 24-årige Jordan Lotomba. Han er hurtig, men træffer dårlige beslutninger og får kun mange starter i Nice fordi Atal, idealstarteren i den sydfranske klub, ofte er skadet.

Venstreback:
Uomtvistelig nr 1 er 30-årige Ricardo Rodriguez fra Torino der med 100 landskampe er blandt de mest erfarne i landsholdstruppen. Han er ikke ret hurtig, men har en fremragende sparketeknik og leverer gode indlæg (samt, hvis det skal være, frispark og straffespark).

Skal Rodriguez aflastes, kan højreback Widmer flyttes til venstre. Men spørgsmålet er så hvem der skal spille til højre.

Defensiv midtbane:
Når skadesfri er den 31-årige anfører Granit Xhaka (missede en stor del af efteråret i 2021, men vendte tilbage i december og er fast starter på Arsenals stærke efterårs-hold) uomgængelig starter. Han har 106 landskampe på bagen, en tordnende venstrefod (der også kan fordele bolde med finesse) og går forrest i fighten. Han er også hidsig og har tendens til at begå unødvendigt svinske frispark, men han får ikke helt så mange kort for landsholdet som for Arsenal.

Makker er som udgangspunkt arbejdsomme, men også kreative, Remo Freuler, 30 år og fra Nottingham Forest. Men der er glimrende alternativer. Ud over førnævnte fleksibel-spiller Fabian Frei er der de to 25-årige, den defensivt solide Djibril Sow fra Eintracht og den mere offensive Denis Zakaria (han er dog på bænken i Chelsea). Samt den ligeledes 25-årige, men meget mindre erfarne, Michel Aebischer, indskifter i Bologna.

Med i truppen er desuden to 20-årige midtbanetalenter med henholdsvis 1 og 0 landskamp: defensivmand Ardon Jashari fra Luzern og boks til boks-mand Fabian Rieder fra Young Boys.

Offensiv midtbane/fløje:
Han er gået lidt ned i niveau, og efter et skidt 2021-efterår i Lyon (efter skifte fra Liverpool) befinder han sig nu i nordamerikanske MLS, men hovedpersonen i den schweiziske offensiv er stadig den lave og firskårne dribler og kreatør Xherdan Shaqiri (1,69 og cirka lige så bred som han er høj). 31 år og 108 landskampe; 26 mål. Han kan sparke med begge fødder, men især venstrepoten er dødbringende, som oplægger og afslutter.

Shaqiri kan ligge på en kant selv om eksplosiviteten er mindre imponerende end i gamle dage. Han sætter færre modstandere af, men har stadig et fremragende spark, dvs gode indlæg.

En mulig afløser på den centrale kreatørpost er lange Edimilson Fernandes. Den 26-årige offensivmand gik ned i kadence efter at have markeret sig i Fiorentina og Mainz i 2018-20, men er nu tilbage i Mainz og har et nydeligt efterår. Men der er nok mere potentiale i Noah Okafor, 22-årigt Salzburg-offensivtalent.

Men septembers to kampe tyder på at defensivt solide Sow er udset som kreationskædens centermand.

På venstrefløj har Schweiz 24-årige Ruben Vargas, teknisk dygtig Augsburg-mand. Tung start på efteråret, men i oktober har han genvundet sin startplads i den tyske klub. Målfarlig og desuden en god oplægger fra sin flanke selv om han faktisk er højrebenet.

Der var også hurtige og løbestærke Steven Zuber, 31 år og mere rutineret. Men efter en række år i den tyske Bundesliga er Zuber nu i den svagere græske liga, og han er end ikke fast starter i AEK. Det har kostet ham en VM-billet.

Der er til gengæld 30-årige Renato Steffen der spiller i Lugano efter nogle år som marginalmand i Wolfsburg. Han er venstrebenet, men kan også sagtens spille til højre, og Yakin ser ud til at foretrække ham i den side. Måske fordi det ellers skorter på gode højrekantsfolk i det schweiziske spillermateriale, ud over Shaqiri og Okafur der begge kan udfylde pladsen. Der er dog også 29-årige Christian Fassnacht fra Young Boys.

Angribere:
Centreforward-posten ligner en kamp mellem 30-årige og erfarne Haris Seferovic og 25-årige Breel Embolo, fysisk stærk og hurtig, der hver fik fire kvalkampe fra start.

Seferovic er en snu og teknisk dygtig målræv (25 mål i 88 landskampe), men har typisk en ekstremt høj afbrændingsprocent. Utroligt hvad den mand kan misse…

Umiddelbart ser Embolo scoringstal ringere ud med blot 11 mål i 58 landskampe, men cirka halvdelen af de kampe har været som indskifter, og han har desuden været plaget af skader. Med mål i begge september-landskampe samt et godt 2022-efterår for Monaco (efter sommerskifte fra Gladbach), ser Embolo ud til have fundet målnæsen. Da Seferovic mest sad på bænken i Benfica i 21/22 og gør det samme for Galatasaray i denne sæson, lugter det af en VM-startplads til Embolo. Men måske bliver det på venstrekanten, hvormed der er plads til Seferovic centralt…

Kom IKKE med i VM-truppen: 32-årige og erfarne Gavranovic (der scorede 3-3-målet i 90. minut mod Frankrig ved EM) fra Kayserispor, 23-årige Andi Zeqiri fra Basel, 25-årige Albian Ajeti fra Sturm Graz (efter bænktid i Celtic) og jævnaldrende Cedric Itten fra Young Boys. Desuden de to 21-årige Basel-talenter, Dan Ndoye og Zeki Amdouni.

Historien om Schweiz ved VM i fodbold

Nati har deltaget i otte VM-slutrunder med tre kvartfinaler som de bedste resultater. Det var i 1934, 1938 og 1954 (sidstnævnte på hjemmebane).

1970-2002 var en lang ørkenvandring med kun een deltagelses-oase – i VM-1994 i USA hvor schweizerne fik tæv af Tyskland i 1/8-finalen. Men Nati har præsteret temmelig solidt de seneste små 20 år med fire VM-optrædener i træk.

I 2006 i Tyskland var Schweiz ubesejret i fire kampe, inkl ottendedelsfinalen der blev afgjort via straffesparkskonkurrence. Her dumpede schweizerne til gengæld med et brag ved at brænde de tre første spark og tabe 0-3. Trist afslutning på en slutrunde hvor målræv Alexander Frei & Co havde vundet indledende gruppespil foran de senere sølvvindere fra Frankrig.

I 2010 i Sydafrika chokerede Schweiz med drønheldig 1-0-sejr (mål af Gelson Fernandes) over de spanske europamestre, men tabte så til Chile og spillede 0-0 mod Honduras og måtte se spanierne (der jo siden vandt turneringen) og chilenerne gå videre.

I 2014 i Brasilien gik Schweiz – med Hitzfeldt ved trænerroret og nuværende landsholdsspillere som Rodrigues, Schär, Xhaka, Shaqiri og Seferovic på holdet – videre fra gruppespillet som nr 2 efter Frankrig. Franskmændene vandt 5-2 i den indbyrdes kamp, men schweizerne fik positiv målscore via sejre over Ecuador og Honduras. I ottendedelsfinalen holdt Nati Messi & Co fra fadet i den ordinære kamp, men tabte 0-1 i forlænget spilletid.

I 2018 i Rusland var Schweiz – som i 2022 i Qatar – i gruppe med Brasilien og Serbien. Det fjerde land var Costa Rica. Nati fik 1-1 mod de brasilianske favoritter og slog Serbien 2-1. 2-2 mod Costa Rica i sidste gruppekamp (efter selvmål af målmand Sommer i 93. minut) var nok til avancement fordi Brasilien samtidig slog serberne. Men i ottendedelsfinalen ventede et hold der var endnu mere defensivt og stædigt end Schweiz: Sverige vandt 1-0 trods schweizisk spil- og chanceovertag.

Hvis man er interesseret i, hvordan Schweiz og de andre hold klarer sig på verdensranglisten i fodbold, har vi skrevet en hel artikel kun om det

1 Kommentar

Skriv et svar

  1. Jens Bøye

    Schweiz’ forventede opstilling mod Serbien (fredag):

    Uafgjort er nok for schweizerne medmindre Cameroun slår Brasilien. Serberne skal vinde. Udgangspunktet er altså nok et schweizisk hold der forsvarer sig kompakt – og truer på kontra.

    Højrekreatør Shaqiri skulle være klar efter skade (der holdt ham ude mod Brasilien), samme med den talentfulde offensivafløser Okofor. Midterforsvarer Elvedi har haft noget forkølelesesværk, men skulle også være klar.

    Startbud: 4-2-3-1: Sommer – Widmer, Akanji, Elvedi, Rodriguez – Xhaka, Freuler – Shaqiri, Sow, Vargas – Embolo