18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Rusland – odds på russernes EM

Russerne spillede sig tilbage i fodboldtilhængernes bevidsthed, da de var millimeter fra at booke en semifinalebillet ved det seneste VM på hjemmebane. Kan Rusland matche præstationerne fra 2018 denne sommer? De har hjemmebane i to gruppekampe, men det er mod stærke Belgien samt den særdeles opsatte nabo Finland, og mod Danmark må russerne affinde sig med at spille i København. Du finder odds, trup og kampe til Ruslands EM på denne side.


Rusland vinder EM: 101,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Artem Dzyuba: 71,00 – SPIL HER >>*
Denis Cheryshev: 101 – SPIL HER >>*

Rusland vinder gruppe A: 6,50 – SPIL HER >>*

Her er oddsene på Ruslands gruppekampe:

12. juni 2021
21:00 Belgien – Rusland (Skt. Petersborg): 1,63 – 3,90 – 5,40*
16. juni 2021
15:00 Finland – Rusland (Skt. Petersborg): TBA – TBA – TBA*
21. juni 2021
21:00 Rusland – Danmark (København): TBA – TBA – TBA*

Rusland er vant til hjemmebanefordel fra VM-2018 og har det da også i to gruppekampe ved sommerens EM. Men ikke mod Danmark, et opgør der spilles i Parken i København, og russerne er faktisk kun gruppens tredje-favorit, efter Belgien og danskerne. Trods hjemmebane er Rusland markant underhund mod belgierne i første gruppekamp.

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 5. maj kl. 14:40 (kampodds), d. 5. maj kl. 14:40 (gruppevinder) og d. 5. maj kl. 14:40 (vinder + topscorer).

Ruslands trup og startopstilling

Bruttotrup udtages 11. maj, nettotrup 1. juni.

Forventet opstilling: Shunin – Fernandes, Semenov, Dzhikiya, Karavayev – Kuzyayev, Ozdoev – Ionov, Golovin, Cheryshev – Dzyuba

Formation: 4-2-3-1 (tre midterforsvarere er også en mulighed)

Træner: Stanislav Cherchesov (2016)

Nøglespillere: Golovin, Dzyuba, Cheryshev

Stjerneskud: Sobolev

Straffeskytte: Dzyuba

Frisparksskytte: Golovin, Cheryshev

Skader/tvivl: Cheryshev

Ruslands EM chancer: Farlig bjørn har ikke topklasse

Russerne har hjemmebanefordel i to kampe, men kampen mod Danmark spilles heldigvis i Parken. Af samme grund ventes Rusland at blive nr 3 i Gruppe B – selv om Finland vil gøre alt for at drille den store nabo mod øst. Belgien bør være for stærk; russerne har det generelt svært mod de stærkeste hold. Går russerne videre som nr 3, venter en svær 1/8-finale mod nok enten Spanien eller vinderen af dynamitpuljen med Frankrig, Tyskland og Portugal.

Holdanalyse af Rusland

Den russiske bjørn kan bestemt godt gøre ondt på modstanderne, men er ikke på højde med tidligere tider (60’erne og 80’erne, fx).

Russerne fik kun 1 point i seneste EM-slutrunde, men efter Stanislav Cherchesov overtog landstrænerposten i august 2016, er de nået i kvartfinalen ved VM i 2018 på hjemmebane, blevet nr 2 i Nations League-gruppespillet i både 2018 (a point med gruppevinder Sverige) og 2020 (efter Ungarn), samt ligeledes toer i EM-kvalifikationsgruppe med suveræne Belgien.

Undervejs er det i træningskampe blevet til (typisk klare) nederlag mod fx Frankrig, Brasilien, Østrig og Tyskland, uafgjort mod fx Spanien, sejre mod fx Sydkorea og Tyrkiet.

Klare nederlag mod Belgien

Rusland er med andre ord en modstander der typisk har det svært mod virkelig gode hold (omend spanierne er blevet drillet et par gange, inkl ved VM), men som sagtens kan bide skeer med de næstbedste. Men også kan snuble mod dem. Jvf 5-0-tabet i Serbien i sidste års Nations League og 2-1-nederlaget i Slovakiet i VM-kvalifikationen i marts i år.

I EM-kvalifikationen i 2019 tabte russerne to gange til Belgien, og især 1-4 hjemme gjorde ondt. Cherchesovs tropper forsøgte at gøre rummene små for den belgiske midtbane, men formåede ikke at dæmme op for Djævlenes wingbacks.

Cherchesov viste ellers under VM vilje og evne til taktiske ændringer: Dengang blev russerne med et snuptag meget bedre da Golovin ændrede rolle fra venstre fløj til centralkreatør, og målfarlige Cheryshev fik en startplads som venstre fløj.

4-2-3-1 med store Dzuyba i front

Russerne stiller typisk i en 4-2-3-1-formation. Truppen består primært af folk fra den hjemlige liga (fx Zenit-midtbanespillerne Kuzyayev og Ozdoyev), men der er et par markante undtagelser: offensivfolkene Golovin og Cheryshev fra Monaco og Valencia. Cheryshev blev dog skadet i januar og vendte først tilbage i april.

En tredje udlandslegionær er den venstrebenede midtbanemand Aleksey Miranchuk fra Atalanta, men han er kun indskifter i Serie A-klubben. Desuden var han sammen med tvillingebror Anton (Lokomotiv) i startopstillingen da Rusland i november fik store tæv i Serbien; det kan koste om ikke en EM-billet, så en EM-startplads.

Derimod ligner disse bærende kræfter: den store, bomstærke (og lidt langsomme) angriber Dzyuba fra Zenit, den kvikke offensivmand Ionov fra Krasnodar, højre wingback Fernandes (naturaliseret brasilianer) fra Lokomotiv Moskva. Dzyuba blev sat af for en stund sidste efterår pga en onani-video, men var tilbage da marts-truppen blev udtaget. Han er da næppe heller til at undvære – selv om russerne har en interessant arvtager i 24-årige Sobolev, farlig Spartak-angriber, der med 1,95 centimeter er næsten lige så stor som Dzyuba.

Generationsskifte? Både-og

Tre erfarne spillere stoppede efter VM-2018: Målmand Akinfeev, midterforsvarer Ignashevich og højre-offensivmand Samedov. En fjerde veteran, venstre wingback Zhirkov (ex-Chelsea, pt Zenit), kratter ved trods en alder af 37 år, men må nok se startpladsen gå til den 12 år yngre klubkammerat Karavayev. Sådan er det gået i Zenit, og sådan går det nok også på landsholdet. Der dog stadig er temmelig gammelt. Gennemsnitsalderen er tættere på 30 end 25.

Sat af

Dzagoev, der engang lignede russisk fodbolds næste store stjerne, men hvis karriere er blevet bremset af skader, ser ikke ud til at være i spil til EM. Den 30-årige CSKA-kreatør var med til VM (efter at have misset EM-2016 pga en skade), men har ikke været med landsholdet siden efteråret 2018.

Sat af ser keeper Guilherme også ud til at være. Efter at være blevet flået ud i pausen af 5-0-nederlaget (der stod 4-0 efter første halvleg) i Serbien i november, var han udeladt af truppen til marts-kampene. Den nye førstekeeper er nok Dynamo Moskva-keeper Shunin selv om han, trods 34 år, kun har spillet et par håndfulde landskampe.

Historien om Rusland ved EM i fodbold

Rusland har en rig EM-historie med ikke færre end 11 slutrunde-deltagelser bag sig. Fem som del af Sovjet, een som del af SNG og fem som selvstændigt land.

De bedste resultater stammer fra sovjettiden hvor det blev til EM-guld i 1960 samt sølv i 1964, 1972 og 1988. Desuden en semifinale i 1968. Ankermanden på 60’ernes landshold var den legendariske målmand Lev Jasjin, mens 1988-mandskabet havde personligheder som Dasajev i mål og Belanov i front. De vandt faktisk over Holland i indledende gruppespil i 1988, men i finalen trak Gullit & Co det længste strå med en 2-0-sejr (og et gudemål af Van Basten).

Det har knebet mere med de russiske resultater som selvstændigt land, om end det i 2008 i Østrig/Ungarn blev til en EM-semifinale (hvor Spanien vandt 3-0). Pavlyuchenko blev topscorer for Rusland med tre mål, og holdets kreatør var Arshavin. Med i truppen var også en dengang 24-årig Zhirkov.

I 2012 og 2016 var Rusland også med til EM-slutrunden, men begge gange blev det kun til gruppespil.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold