18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening
sport-icon

Anbefalet til

1.95
3/10
Club Sport Herediano
S.V. Robinhood
Tipped at 1.95
BettingGuru-avatar
5. mar.
23:00
sport-icon

Anbefalet til

2.00
3/10
Club Sport Herediano
S.V. Robinhood
Tipped at 2.00
BettingGuru-avatar
5. mar.
23:00
sport-icon

Anbefalet til

2.60
3/10
Roma
Brighton
Tipped at 2.60
Mads Larsen-avatar
7. mar.
18:45

Portugal – odds på portugisernes VM

A Seleção er ikke blandt de allerbedste, men har potentialet til det hvis træner Santos finder den rette spillestil, og hvis gamle Cristiano Ronaldo gavner mere end han besværer. Gruppe H bør vindes foran Uruguay. I ottendedelsfinalen venter så nok Schweiz eller Serbien (som slog Portugal i kvalen), i kvartfinalen Belgien/Tyskland/Spanien. Find odds, trup og kampe til Portugals VM på denne side.

Af: Jens Bøye

Odds på Portugal

Portugal vinder VMPortugal er ude af VM

Odds er senest opdateret d. 10. december 2022 kl. 10:35. Odds kan ændre sig.

Andre lande

Portugals trup og startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 4-2-3-1

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:D. Costa
Forsvar:Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro
Defensiv midtbane:Otavio, Carvalho
Offensiv midtbane:B. Silva, Fernandes, Felix
Angreb:Ramos

Seneste opstilling (kvartfinale mod Marokko): 4-2-3-1: D. Costa – Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro – Otavio, Carvalho – B. Silva, Fernandes, Felix – Ramos

Nøglespillere: Ruben Dias, João Cancelo, Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo

Stjerneskud: Diogo Costa, Nuno Mendes, Goncalo Ramos, Antonio Silva, Vitinha

Straffeskytte: Cristiano Ronaldo
(Bruno Fernandes)

Frisparksskytte: Cristiano Ronaldo
(Bruno Fernandes, Bernardo Silva)

Skader/tvivl: Opdateres

Karantæner: Opdateres

Ude af VM: Diogo Jota, Nuno Mendes (efter Uruguay-kampen), Danilo Pereira (efter Ghana)

Portugal Startopstilling

Portugals VM chancer: Gammelmandshold med stort talentpotentiale

Pt er Portugal ikke blandt de bedste i verden. (Nuværende rangering på verdensranglisten er 9) Men selv om Cristiano Ronaldo (og andre) er aldrende, er han stadig giftig, og der er store talenter på holdet. Potentialet er fint – især hvis den defensivglade træner Santos skruer op for offensiven.

A Seleção vandt EM i 2016 og Nations League i 2019. Men nåede kun 1/8-finalen ved VM-2018 og EM-2020 (2021), og de har ikke slået et hold fra verdens top10 i årevis: træningskamp mod Belgien i 2016.

Samme år blev det til EM-guld, men via seks uafgjorte + forlænget spilletid/straffesparkskonkurrence; kun een sejr i ordinær kamp (mod Wales). Seneste nydelige skalpe var Kroatien i 2020 hvor kroaterne var nr 11 i verden, og Italien i 2018 hvor italienerne blot var nr 18.

I VM-kvalifikationen måtte portugiserne nøjes med gruppens andenplads efter Serbien og måtte derfor igennem playoff mod Tyrkiet (der brændte straffe) og Nordmakedonien (der havde elimineret Italien).

Tegn på metaltræthed? På visse punkter: Ja. Men på dagen er Portugal et klassehold. Måske især med løsnede defensivbånd: Efter defensiv 4-3-3 eller 4-2-3-1 i kvalgruppen, valgte Santos i playoff en 4-4-2 med offensiv diamant (uden decideret oprydder på midtbanen) der ind i mellem forvandlede sig til ligeledes offensiv 4-3-3. Resultat: Dominans og chanceskabelse. Men tør han det mod de store hold?

I Nations League i juni, hvor portugiserne desuden slog Schweiz 4-0 og Tjekkiet 2-0, samt tabte 1-0 i Schweiz, spillede de 1-1 i Spanien. Trods tidlig spansk føring søgte Portugal ikke boldbesiddelse, men lurede på kontra. Men jaja, det gav uafgjort til sidst.

I septembers NL-opgør: 0-4-sejr i Tjekkiet og 0-1-tab mod Spanien. Her var Portugal tilbage i en 4-2-3-1-formation med to 6’ere.

Holdanalyse af Portugal

Herunder følger en komplet gennemgang af det portugisiske herrelandshold.

Målmænd:
34-årige Rui Patricio har været portugisisk førstekeeper de seneste 10 år og spiller stadig på højt niveau efter 2021-skifte fra Wolverhampton til Roma (fra Ulve til Ulve). Sjovt nok med landsholdskollega José Sá som arvtager i Premier League-klubben.

Rui Patricio
Rui Patricio – Foto: Bildbyrån

Men Patricio er ikke uomgængelig VM-starter. Han sad på bænken i begge playoff-kampe i marts. På bænken sad også Sá. Men hvem stod så? Ikke kvalifikationsgruppens andenmålmand Antony Lopes, den reaktionsstærke, men hjerneblødningstenderende Lyon-keeper der var skadet. Vogtede stængerne gjorde derimod Portos kun 22-årige Diogo Costa, og det på glimrende vis.

Costa og Paitricio deltes om de fire junikampe, men Costa stod i de to september-opgør (var blandt holdets bedste i nederlaget mod Spanien) og ligner VM-starteren.

Sa sidder på den tredje og sidste målmandsbillet, mens Lopes har trukket det korteste strå og må se VM via TV.

Midterforsvar:
Startmakkerparret er nok Manchester Citys fremragende og tofodede Ruben Dias til venstre, og den gamle jernmand Pepe til højre. Porto-personligheden døjer med at følge med speedy angribere, men timing og kolossal erfaring hjælper en del. Samt en stor pose beskidte tricks…

Men når VM starter, er Pepe næsten 40 år gammel, og han skades ret ofte (han var fx ude i tre uger i oktober). Hvad gør Portugal så?

I José Fonte fra Lille har der været en solid erstatning, men han er 38 (39 i december). Sjældent skadet, men langsomheden bliver mere og mere udpræget. Fonte fik fire kvalkampe fra start, men til VM har landstræneren valgt at satse på andre. Den 22-årige og klart hurtigere Lille-makker Djalo er heller ikke med i VM-truppen.

Team Portugal til Nations League
Team Portugal til Nations League – Foto: Bildbyrån

Det er Domingo Duarte (27) fra Granada og venstrebenede Goncalo Inácio (22) fra Sporting heller ikke. Med er derimod det blot 19-årige Benifca-talent Antonio Silva. Han er blevet hentet op fra U19-landsholdet, såmænd; er noteret for 0 A-landskampe.

Santos kan også ty til Danilo fra PSG eller Palhinha fra Fulham som vikarer i midterforsvaret. Fleksible defensiv-midtbanefolk der befinder sig glimrende længere tilbage på banen.

Højreback/højre-wingback:
28-årige João Cancelo er nr 1. Den hurtige og driblestærke Man City-mand spiller mest til venstre på Etihad (Kyle Walker sidder på højrepladsen) hvor han leverer glimrende indlæg med sin ”svage” fod, men han er egentlig højreback, og det er dér han normalt ligger på landsholdet.

Cancelos VM-sufflør er 23-årige Diogo Dalot. Han er ikke fast starter i Manchester United, men fik en VM-billet på bekostning af Cedric Soares (reserve i Arsenal) og Nelson Samedo (hyppig starter i Wolverhampton). Dalot anbefalede sig kraftigt med to mål mod Tjekkiet i september.

Den bedste Cancelo-afløser ville måske være Leicesters angrebsstærke Ricardo Pereira, men han er ofte skadet og har ikke været med landsholdet siden 2019.

Venstreback/venstre-wingback:
Kampen om startpladsen står nok mellem erfarne Guerreiro (28) fra Dortmund og den blot 20-årige Nuno Mendes fra PSG, begge hurtige og teknisk dygtige. Guerreiro er ofte skadesplaget, men har spillet fast i sin tyske klub i efteråret, mens Mendes efter et godt forår i Paris har haft et skadespræget efterår. Målfarlige Guerreiro ligner den sandsynlige starter ved VM.

Er begge ukampdygtige, kan højreback Cancelo sagtens vikariere til venstre hvor han jo spiller for Man City.

Der er også kompetente Mario Rui fra Napoli, men han fik ikke en VM-billet.

Defensiv midtbane:
Den erfarne tekniker João Moutinho har længe været en fast bestanddel i den portugisiske startopstilling. 36 år, men er fast starter i Wolverhampton og var det også for Portugal i VM-kvalifikationen. Kreativ og velsparkende. MEN: Han tabte sin A Seleção-startplads med en dårlig indsats mod Spanien i juni og blev helt udeladt af truppen i september. VM-truppen kom han heller ikke med i.

I stedet ser landstræner Santos ud til at ville satse på en dobbelt-sekser bestående af defensiv-midtbanefolkene Ruben Neves (Moutinhos kollega i Wolves) og store William Carvalho fra Betis. Neves lidt mere kreativ end Carvalho.

En farlig konkurrent kunne være dynamiske og fremdrivende Renato Sanches, der brød igennem i ved EM i 2016, men blot er 25 år gammel. Kvikkere på fødderne end Moutinho og en bedre bolderobrer (men også mere satset; dvs ikke så pålidelig). Desværre er han ofte skadet, og han er ikke fast starter i PSG. Det kostede ham VM-billetten.

Der er defensive afløsere i Palhinha fra Sporting og Danilo fra PSG. Store og stærke. Samt gode hybrider i den lille PSG-mand Vitinha (godt efterår i Paris efter sommerskifte fra Porto), 22 år, og den halvandet år ældre og ligeledes lovende Matheus Nunes fra portugiserglade Wolverhampton.

Offensiv midtbane:
Naturlig styrmand på den offensive midtbane er Manchester Uniteds autoritære og velsparkende Bruno Fernandes.

Men der er andre dygtige kreatører. Først og fremmest den lille Man City-dribler Bernardo Silva der kan ligge hvor som helst i på midtbanen eller i offensiven (undtagen som centreforward, medmindre det er som meget falsk nier), men også den naturaliserede brasilianer Otavio. Den 27-årige Porto-mand fik portugisisk landsholdsdebut i 2021 og ligner en oplagt starter til højre hvis der spilles 4-4-2 med offensiv diamant, med Silva til venstre. Otavio var banens bedste i kvalifikationen mod Tyrkiet og også markant mod Nordmakedonien. Spilles der derimod 4-2-3-1 er det nok Silva der får pladsen som højre offensivmand, og venstrepladsen går til en angriber/fløjspiller.

Reserve er erfarne Joao Mario fra Benfica.

Fulham-stortalent Fabio Carvalho kunne have været interessant at have med i truppen. Den 20-årige knøs, der efter U18-bold for England hvor han har boet siden han var 11 valgte at spille U21 for Portugal, har dog sin A-landsholdsdebut til gode, og Santos valgte ikke at tage ham med som VM-joker. Samme med 22-årige Fabio Vieira der ellers også må nærme sig efter mange mål for U21-landsholdet og efter sommerskifte fra Porto til Arsenal. Plads blev der heller ikke til Sportings 22-årige Trincao. Tricky kreatør.

Angribere:  
Cristiano Ronaldo er næsten 38 når VM går i gang, og han har ikke gamle dages uhyggelige antrit og evne til at sætte en mand, men målnæsen er intakt, og han kan stadig sprinte en halv banelængde hvis han øjner en chance. Samt springe højere end stort set alle andre i luftduellerne.

Problemet er at han ikke altid orker at deltage i pres eller i det hele taget løbe for holdet (medmindre han tror det giver en stikning til ham), og så er hans selviskhed blevet dyrere med alderen… Ikke desto mindre: Er han skadesfri, starter Ronaldo vel inde i front for Portugal. Han har mistet sin startplads i Manchester United, men startede alligevel inde for A Seleção i septemberkampene (uden at score, men leverede en assist mod Tjekkiet).

Den mest oplagte makker/konkurrent har været Liverpools giftige Diogo Jota (25), men han misser VM pga en skade pådraget i oktober. Heldigvis for Portugal er der andre angrebsesser: 23-årige Rafael Leão fra Milan og jævnaldrende João Felix fra Atlético som de mest lovende, men hovedstødsstærke André Silva fra Leipzig, 27, er også dygtig.

Desuden er 21-årige Goncalo Ramos med i truppen efter et flot efterår hvor den talentfulde angriber har scoret ni ligamål i 11 kampe for Benfica, plus fem mål i 10 CL-opgør. Han blev foretrukket frem for den mere erfarne Goncalo Guedes fra Wolves.

Med er i øvrigt også venstrewing Ricardo Horta fra Braga. Trods 28 år er han kun noteret for fem landskampe, men også han har et godt efterår, dels i den portugigiske liga, dels i Europa League.

Historien om Portugal ved VM i fodbold

Portugal har været med til syv VM-slutrunder. Bedste resultat: Bronze i 1966 i England hvor Eusébio, Den Sorte Panter fra Benfica, blev turneringens topscorer med ni mål. Fem rene og fire på straffe, inkl dét han satte ind i semifinalen mod de engelske værter der tog sejren med 2-1 på to mål af Bobby Charlton. Eusebio straffescorede også i bronzekampens 2-1-gevinst mod Sovjet.

Portugal fans
Portugal fans – Foto: Bildbyrån

A Seleção har været med til hver eneste af de seneste fem slutrunder, fra 2002 til 2018, men er kun een gang nået videre end ottendedelsfinalen. Det var i 2006 hvor Figo, Pauleta, Ricardo Carvalho, Maniche, Deco og en ung Cristiano Ronaldo tog en fjerdeplads. De vandt indledende gruppe med maksimumpoint og eliminerede så Holland og England. I semifinalen måtte de dog bøje sig for Frankrig, og i bronzekampen tabte de til de tyske værter.

Ved seneste VM, i Rusland, gik Portugal videre som gruppetoer efter naborival Spanien. Ronaldo scorede hattrick i den indbyrdes kamp der endte 3-3. I ottendedelsfinalen vandt Uruguay 2-1 på to mål af Cavani på hver sin side af en Pepe-scoring.

4 Kommentarer

Skriv et svar

 1. Jens Bøye

  Hvordan stiller Portugal op mod Sydkorea i fredagens kamp, sidste grupperunde?

  Portugiserne har vundet de første to kampe, er sikre på avancement og tager førstepladsen med uafgjort (lille tab kan også være nok), så turnover virker oplagt. 5-6 pladser.

  Fx af angriber Cristiano Ronaldo der er skadestvivlsom. Bemærk at venstreback Nuno Mendes, der startede inde mod Uruguay, er ude af VM pga en skade (alternativ Guerreiro er dog også god), og defmidtbanemand/midterforsvarer Danilo Pereira og midtbanemand Otavio misser opgøret mod Sydkorea som de gik glik af Uruguay.

  Startbud: 4-2-3-1: D. Costa – Dalot, Pepe?, Dias, Guerreiro – Neves, Palhinha – B. Silva, Fernandes, Rafael Leão – Ramos

  Jeg har sat spørgsmålstegn ved gamle Pepe. Han var god mod Uruguay (efter bænkplads mod Ghana hvor Danilo spillede), men han er 39 år. Klar til kamp blot fire dage senere?

 2. Jens Bøye

  I forhold til Cristiano? Vedr hans straffefilm eller vedr hans faldende niveau? (Som jo stadig er temmelig højt; blot langt fra dengang han var verdens bedste eller næstbedste).

  Begge dele er relevante i en analyse af kampen, og relevante for fremtidige spil der vedrører Portugal. Og kampens dommer (og VAR-rum). Dommeren var i øvrigt Ismail Elfath.

  Rent bortset fra det, tror jeg der hersker en misopfattelse hos mange. Journalistik (her sportsjournalistik) skal ikke nødvendigvis være neutral eller holdningsløs. Journalistik skal være saglig og sandhedssøgende. Dermed ikke sagt at jeg skriver SANDHEDEN, men at jeg skriver (og argumenterer for) det jeg opfatter som sandt.

 3. Rasmus

  Burde du (Jens Bøye) ikke forholde dig relativt neutral i dine udtalelser omkring kampen?

 4. Jens Bøye

  Portugal vandt 3-2 over Ghana, sat i gang af et straffespark udløst af et Cristiano Ronaldo-dyk. Samme Cristiano havde ellers længe svært ved at sætte sig igennem; manglede speed og god beslutningsevne.

  Opstilling: Jeg havde regnet med 4-2-3-1: D. Costa – Cancelo, Pepe, Dias, Guerreiro – Neves, Carvalho – B. Silva, Fernandes, Rafael Leão – Ronaldo

  Men landstræner Santos valgte en 4-3-3: D. Costa – Cancelo, Dias, Danilo, Guerreiro – Silva, Neves, Bruno Fernandes – Otavio, Ronaldo, Felix

  Da kampen sluttede, var det en 4-4-2-formation med midtbanediamant med Carvalho bag Fernandes flankeret af Joao Mario og Patinha. Leão og Ramos i front.

  Otavio (god indsats) blev skadet og udgik. Endnu uvist hvor alvorligt.