18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Polen – odds på polakkernes VM

De polske Ørne har været gumpetunge de seneste år, men Lewandowski er et uhyggeligt angrebsaktiv, og en ny landstræner kan måske få Orly til at flyve højere. Argentina er nok for stærk i Gruppe D, men det ligner en kamp om andenpladsen med Mexico og evt en ottendedelsfinale mod Frankrig. Find odds, trup og kampe til Polens VM på denne side.


Odds på Polen

Polen vinder VM91,00 – SPIL HER >>*
Polen vinder Gruppe C6,50 – SPIL HER >>*
Polen går videre fra Gruppe C1,90 – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 1. juli 2022 kl. 15:45. Odds kan ændre sig.

VM gruppe C
K
1
Argentina
0000000000
2
Mexico
0000000000
3
Polen
0000000000
4
Saudi Arabien
0000000000


Polens trup og startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 4-3-2-1

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:Szczesny
Forsvar:Bereszynski, Glik, Bednarek, Rybus
Midtbane:Goralski, Krychowiak, Moder
Offensiv midtbane:Zielinski, Szymanski
Angreb:Lewandowski

Nøglespillere: Robert Lewandowski, Wojciech Szczesny, Kamil Glik, Piotr Zielinski

Stjerneskud: Matty Cash, Szymon Zurkowski, Sebastian Szymanski, Kacper Kozlowski, Jakub Kiwior, Nicola Zalewski

Straffeskytte: Robert Lewandowski

Frisparksskytte:
Direkte: Robert Lewandowski

Skader/tvivl: Opdateres

Karantæner: Opdateres

Ude af VM: Opdateres

Polens forventede startopstilling til VM i fodbold


Polens VM chancer: Lewandowski farlig på middelmådigt hold

Polen er nr 29 i verden og var næppe delt næstfavorit i Gruppe D sammen med Mexico, nr 9, uden verdensklasseangriber Lewandowski.

Polakkerne har ikke slået en topmodstander i mange år (Tyskland i 2014) og også haft det svært mod hold fra næstøverste lag. En ny landstræner har måske givet Ørnene ny vind under vingerne, men det ser nu stadig middelmådigt ud.

Czeslaw Michniewicz har en rutsjebane af et CV. I 2007 førte han Zaglebie til det polske mesterskab for så at blive fyret i oktober. Det samme i 2021: Guld med Legia i maj, afsat i oktober. Som U21-landstræner i 2017-20 kender han en del af de nuværende A-landsholdsspillere. Det kan have spillet ind da forbundet søgte ny træner efter Paolo Sousas pludselige farvel i december sidste år.

Portugiseren var ikke mere populær end forgænger Breczek (fyret i december 2020 trods EM-kvalifikation; fans sure over dårlige NL-resultater). EM-fiasko i 2021: eet point. VM-kvalifikationen gav andenplads efter England, men Sousa dummede sig (sparede nøglespillere) i sidste kvalrunde mod Ungarn. Nederlaget kostede seeding og betød udebane i første playoff-runde mod Rusland. Så smuttede Sousa.

Russerne blev diskvalificeret pga Ukraine-krigen, så Michniewicz’ debuterede med 1-1-træningskamp mod Skotland. I playoff-finalen blev det 2-0 over Sverige. Polakkerne (4-3-2-1 efter 3-4-2-1 mod Skotland) lod svenskerne have bolden; forsvarede sig kompakt og var farlige på kontra. Men også heldige; store svenske forsvarsfejl. I junis NL-kampe slog Polen Wales, der havde fokus på playoff og fik uafgjort i Holland, men tabte to gange til Belgien, inkl 6-1-bøllebank i Bruxelles.


Holdanalyse af Polen

Herunder følger en komplet gennemgang af det polske herrelandshold.


Målmænd:
Førstekeeper er Wojciech Szczesny, den lange Juventus-mand. Den 32-årige er en fremragende målvogter når han gider; han kan miste koncentrationen og begå tåbelige drops.

Andenmålmand var i mange år Fabianski, men West Ham-keeperen stoppede landsholdskarrieren sidste år, så nu tilfalder æren Lukasz Skorupski, 30 år og førstemand i Bologna siden 2018.

Den 23-årige FC København-målmand Kamil Grabara har pæne chancer for at snuppe den tredje plads. Der er andre dygtige unge keepere, især Dragowski og Majecki, men førstnævnte har haft en tung 20/21-sæson i Fiorentina hvor han har mistet sin startplads, og sidstnævnte er også kun afløser i Monaco.

Midterforsvar:
Makkerparret består som udgangspunkt af Jan Bednarek til venstre (trods højrebenet) og erfarne Kamil Glik til højre.

26-årige og hurtige Bednarek er også venstremand i Southampton (om end det typisk er et tremandsmidterforsvar) hvor han er ganske målfarlig ved dødbolde. 34-årige Glik bliver derimod langsommere og langsommere (og han var aldrig særligt hurtig), men hans forudseenhed, kampvilje (der kan kamme over) og stærke hovedspil betyder at han også i 20/21 er fast starter i Benevento i Serie A. Hans store erfaring betyder en del i det polske forsvar.

Spiller Polen med tremandsmidterforsvar, kunne centermanden være høje Bartosz Salomon (30 år og fortid i italiensk fodbold) fra Lech Poznan. Der er også 26-årige og tofodede Dawidowicz der gjorde det godt i efteråret i Verona, men han blev skadet i december og været ude siden.

Alternativer: Michal Helik fra Barnsley (bundhold i The Championship) der dog missede resten af 21/22-sæsonen efter skade i slutmarts, boldspillende Tomasz Kedziora fra Lech Poznan (efter kontraktophævelse i Dynamo Kiev), høje og venstrebenede Marcin Kaminski, forsvarer i Schalke (sommer-oprykning til Bundesligaen), samt 22-årige Jakub Kiwior fra italienske Spezia. Sidstnævnte fik startchancen i to junikampe, inkl mod Holland.

Højreback:
24-årige Matty Cash fra England, født i Slough af alle steder, fik polsk statsborgerskab (bedstefar var fra Polen) sidste efterår og bejler til en startplads på højrebacken. Han havde aldrig været i Polen før han fik debut i november og taler ret lidt af sproget, men er dog ved at forbedre det via sin moder der taler det flydende. Aston Villa-manden er dygtig fremad banen, men kan også tage fra defensivt; var nr fem på listen over flest tacklinger i Premier League i 20/21.

Den primære konkurrent er 29-årige Bartosz Bereszynski fra Sampdoria. Trods alt nok nr 1 – medmindre Cash forbedrer sit polske markant før VM. Eller medmindre der kommer skader til venstre hvor Bereszynski også kan spille.

Robert Gumny fra Augsburg er en habil afløser i begge sider.

Venstreback:
Bereszynski udfyldte venstreback-posten i playoff-finalen mod Sverige (med Cash til højre) hvor Maciej Rybus havde Covid. Når kampklar er 32-årige Rybus fra Lokomotiv Moskva (hvor han fortsat spiller selv om mange andre ikke-russere har forladt landet) nok nr 1 til venstre.

Den normale Rybus-afløser, 26-årige Arkadiusz Reca fra Spezia, må have ærgret sig, for han måtte tage til takke med bænken mod Sverige (måske fordi han er mere fremadrettet og mindre defensivt solid end Bereszynski). Det samme måtte 23-årige Puchaez fra Trabzonspor. Han kan spille i begge backsider og såmænd også udfylde en plads i midterforsvaret.

Fleksibel er også offensivt stærke Przemyslaw Frankowski fra Lens (hvor han dog sidder meget på bænken). Den 26-årige er højrebenet og som udgangspunkt højreback, men er mere målfarlig til venstre hvor han er glimrende som wingback.

Midtbane:
Oprydder og balancemand er som udgangspunkt 32-årige Krychowiak – selv om han er langsom og de seneste år er rutsjet nedad i niveau fra Sevilla-nøglespiller til PSG-reserve til WBA-mand til den russiske liga og nu den græske. Mod Sverige i marts var det dog Derbys 24-årige Krystian Bielik der fik startchancen. Signal om generationsskifte? Med et godt efterår kan Bielik meget vel true Krychowiak. Det kræver dog nok klubskifte, for Derby må nøjes med den tredjebedste række i England i 22/23-sæsonen.

Et alternativ er 29-årige Jacek Goralski fra Kairat Almaty (som Rybus er han forblevet i Rusland). Den lille plæneklipper kan også få en startplads ved siden af, eller en tand foran, Krychowiak eller Bielik hvis der, som mod Sverige, spilles med to deciderede defensivfolk på midtbanen.

Den bedste polske boks til boks-mand er nok Jakub Moder fra Brighton hvor han har fået meget mere spilletid i 21/22 end i forrige sæson. Der er også 27-årige Karol Linetty fra Torino hvor han dog mest er på bænken. Det kan give muligheden til 24-årige Szymon Zurkowski der er fast starter i Empoli.

Kreatører:
Polens bedste kreatør er Napolis 27-årige Piotr Zielinski der står for gode tekniske detaljer og kreative afleveringer – ud over at tage flittigt del i midtbanens løbe- og oprydningsarbejde.

22-årige Sebastian Szymanski fra Dynamo Moskva (endnu en polak der er forblevet i den russiske liga) er talentfuld og står også med gode chancer for en startplads. Lavt tyngdepunkt og venstrebenet.

25-årige Bartosz Kapustka fra Legia blev tidligere regnet blandt Polens største talenter, men skader har hæmmet ham, senest var han ude fra juli 2021 til april i år.

Så virker Kacper Kozlowski mere interessant. Det 18-årige stortalent, blandt verdens mest lovende, har også været uheldigt; en bilulykke satte ham ud af spillet i et halvt år i 2020, men sidste år fik han seks landsholdsudtagelser (1 start, 1 indskiftning). Han ejes af Brighton, men spiller i foråret for det belgiske tophold Union Saint-Gilloise (dog en del på bænken) sammen med danske Casper Nielsen. Kozlowski er en dygtig tekniker og lidt af et universaltalent der kan agere hængende angriber såvel som boks til boks-midtbanemand.

Fløje:
Polen ser som udgangspunkt ud til at spille uden deciderede fløje (om end evt med wingbacks), men skal det være, evt som joker, er der fx den gode, gamle hurtigløber Kamil Grosicki, nu 33 år og i den hjemlige liga efter en række år som udlandslegionær i forskellige lande. Der er også den 24-årige Norwich-venstrewing Placheta (er dog meget på bænken i The Championship-klubben), og 23-årige Jozwiak der i januar skiftede fra Derby til MLS-klubben Charlotte. Samt det 20-årige og lillebitte Roma-stortalent Nicola Zalewski.

36-årige Jakub Blaszczykowski, i en lang årrække klassefløj for Dortmund og for de polske Ørne, stoppede sin landsholdskarriere i 2019.

Centreforwards:
Han fylder 34 i august, men målstrømmen viser ingen tegn på at stilne – tværtimod. Robert Lewandowski er uhyggeligt farlig. Hovedspillet er på niveau med Cristiano Ronaldos, og højre fod er som en klapperslange (venstre mere som en hugorm, men stadig giftig). Han er ikke synderligt hurtig, men fremragende til at time sine løb og er svær at skubbe ud af kurs. Han scorede 9 mål i 9 kampe i VM-kvalifkationen. Rejser muligvis fra Bayern (efter at have brændt Bundesligaen af i mange år) i sommer-transfervinduet (til Real Madrid?), men det ændrer næppe ved hans målfarlighed.

De primære alternativer er 26-årige Piatek fra Fiorentina og 28-årige (venstrebenede) Milik fra Marseille – som Lewandowski ikke særligt hurtige, men intelligente, fysisk stærke og gode afsluttere. Og så er der de lidt yngre folk som Swiderski, Kownacki og Buksa, alle 25. Høje Buksa har spillet (og voldscoret) i MLS de seneste par år, dvs ikke på ret højt niveau, men nettede fem gange i seks VM-kvalkampe, tre fra start. Og i efteråret spiller han i franske Lens; et niveauhop der kan give ham et boost på landsholdet.Historien om Polen ved VM i fodbold

Polen har været med i otte VM-slutrunder med to bronzemedaljer som højdepunkterne.

Den første vandt polakkerne i 1974 i Vesttyskland hvor Gregorz Lato blev slutrundens topscorer med syv mål, og Andrzej Szarmach tog en delt andenplads med fem. Med på holdet var også fx den begavede playmaker Kazimierz Deyna (der desværre døde i et biluheld i 1989) og den dygtige fløjspiller Lato.

Polen fik maksimumpoint i indledende gruppespil med sejre over Argentina, Italien og Haiti. I mellemrunden slog Ørnene Sverige og Jugoslavien, men tabte til de vesttyske værter og senere guldvindere og måtte derfor nøjes med en kamp om tredjepladsen. Her sørgede Lato for en 1-0-sejr over de forsvarende verdensmestre fra Brasilien.

Den anden bronzemedalje hentede polakkerne i 1982 i Spanien. Også her vandt de den indledende gruppe (foran Italien), men det blev også til gruppesejr i mellemrunden foran Sovjet og Belgien. I en slutrunde med 24 hold (der var 16 i 1974) gav det billet til semifinalen, men her tabte Polen 2-0 til Italien – som det var blevet 0-0 mod i indledende gruppe. I bronzekampen blev det 3-2 over Frankrig (der holdt Platini på bænken).

Lato var stadig en polsk profil i 1982, men nu var også folk som Boniek (smukt hattrick mod Belgien), Zmuda og Smolarek dukket op. Stærkt hold.

I 1986 nåede Polen 1/8-finalen, men siden har det knebet. En række missede kvalifikationer samt tre gruppespilsdeltagelser, i 2002, 2006 og 2018. I sidstnævnte slutrunde, i Rusland, var polakkerne i en umiddelbart overkommelig pulje med Colombia, Japan og Senegal, men formåede at lande sidst med tre point og en negativ målscore (2-5). Robert Lewandowski drog hjem uden at have scoret eet eneste mål.


Læs om andre deltagere ved VM i fodbold