18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Østrig – odds på østrigernes EM

Østrig har kun to slutrundedeltagelser (EM + VM) siden 1998, men en succesfuld kvalifikation, hvor man godt nok havde problemer med at følge Polen, men slog Nordmakedonien og Slovenien, gav østrigerne med en billet til EM 2021. Meget er overladt til profiler som David Alaba og Marko Arnautovic. Du finder odds, trup og kampe til Østrigs EM på denne side.

Odds på Østrig

Østrig vinder EM: 101,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Marko Arnautovic: 151,00 – SPIL HER >>*

Herunder ser du oddsene på Østrigs 1/8-finale:

26. juni 2021
21:00 Italien – Østrig (London): 1,49 – 4,25 – 8,00*

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 25. juni kl. 14:58

Østrigs trup og startopstilling

Truppens 26 mand:

Målmænd: Daniel Bachmann (Watford), Pavao Pervan (Wolfsburg), Alexander Schlager (LASK)

Forsvarsspillere: David Alaba (Bayern), Aleksandar Dragović (Leverkusen), Marco Friedl (Werder Bremen) Martin Hinteregger (Frankfurt), Stefan Lainer (Mönchengladbach), Philipp Lienhart (Freiburg), Stefan Posch (Hoffenheim), Christopher Trimmel (Union Berlin), Andreas Ulmer (Salzburg)

Midtbanefolk: Julian Baumgartlinger (Leverkusen), Christoph Baumgartner (Hoffenheim), Florian Grillitsch (Hoffenheim), Stefan Ilsanker (Frankfurt), Konrad Laimer (Leipzig), Valentino Lazaro (Mönchengladbach), Marcel Sabitzer (Leipzig), Louis Schaub (Luzern), Xaver Schlager (Wolfsburg), Alessandro Schöpf (Schalke)

Angribere: Marko Arnautovic (Shanghai Port), Michael Gregoritsch (Augsburg), Sasa Kalajdzic (Stuttgart), Karim Onisiwo (Mainz)

Forventet opstilling i 1/8-finale mod Italien:  4-2-3-1: Bachmann – Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba – Schlager, Grillitsch – Laimer, Sabitzer, Baumgartner – Arnautovic

(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Italien:  4-2-3-1: Bachmann – Lainer, Dragovic, Hinteregger, Alaba – Schlager, Grillitsch – Laimer, Sabitzer, Baumgartner – Arnautovic)

Formation: 4-2-3-1 (4-4-2 også en mulighed; sågar 3-5-2)

Træner: Franco Foda (2018)

Nøglespillere: Alaba, Sabitzer, Baumgartlinger, Arnautovic

Stjerneskud: Baumgartner, Kalajdzi

Straffeskytte: Sabitzer (Arnautovic)

Frisparksskytte: Alaba (Sabitzer)

Skader/tvivl: Baumgartlinger, Lazaro, Baumgartner, Hinteregger

Østrigs EM chancer: Stærkt spillermateriale, skuffende resultater

Mange gode spillere, men skadestvivl plus taktisk misforhold mellem landstræner og trup: Han vil forsvare lavt; de er vant til at presse og dominere. Østrigerne risikerer at ryge ud i gruppespillet. Holland slår de næppe, og nøglekampen om andenpladsen er nok mod Ukraine 21. juni i Bukarest. Nordmakedonen kan måske også drille; tabte til Østrig i EM-kvalifikationen, men er blevet stærkere siden. En andenplads udløser en billet til en 1/8-finale hvor Italien nok venter. Bliver det til kvalifikation via gruppe-tredjepladsen, hedder modstanderen nok enten Spanien eller Frankrig/Tyskland/Portugal. Det ser svært ud for Østrig.

Holdanalyse for Østrig

Franco Foda fik en fin start som træner for Das Team i foråret 2018 med træningskampssejre over bl.a. Rusland og Tyskland, men i efteråret (efter en sommer uden østrigsk VM-deltagelse) blev det kun til en andenplads i en Nations League-gruppe med Bosnien som etter, Nordirland treer.

EM-kvalifikationen kom i hus i 2019 via gruppe-andenplads efter Polen, men den øvrige pulje var ikke just skræmmende (Nordmakedonien, Slovenien, Israel, Letland). I efteråret 2020 fik østrigerne endelig en førsteplads, i NL-gruppespillet, men igen var puljen ikke den bedste: Norge, Rumænien og Nordirland.

Så åbnede VM-kvalifikationen, i marts i år, og her fik Østrig en grum start. 2-2 i Skotland var til at leve med, 3-1 hjemme over Færøerne var en uimponerende pligtsejr, men så kom chokket: 0-4 mod Danmark der ikke tillod eet eneste østrigsk forsøg inden for målrammen, og som klædte hjemmeholdet af i anden halvleg.

Hvad er der galt med Østrig? Vi taler immervæk om et land der kan mønstre en startopstilling udelukkende bestående af folk fra den tyske Bundesliga, een af verdens bedste ligaer.

Med så mange gode spillere, burde Østrig vel gøre det bedre. Måske ligger problemet hos landstræner Foda. Eller i misforholdet mellem hans spillestil og spillertruppen. For Foda vil helst stå lav-kompakt og lure på kontraangreb – mens spillere som Alaba, Sabitzer, Schlager, Kalajdzic og Lainer fra deres klubhold er vant til at presse og spille offensivt.

Træningskampe før EM:
2/6 hos England: 1-0-tab. Østrig i 4-4-1-1. Bachmann i mål.
6/6 mod Slovakiet: 0-0 (dog to stolpeskud). Østrig i 4-2-3-1 med Alaba og Grillitsch på bageste midtbane, Baumgartner i venstre offensivside, Lazaro i højre.
Bachmann i mål.

EM-kampe:
13/6 mod Nordmakedonien: 3-1-sejr. Østrig i 3-4-2-1 med Alaba i midterforsvar. Spildominans, men sterilt og tungt. Genial fremlægning af Sabizter til Laimer gav tidlig1-0, men grov forsvarsfejl af Hinteregger samt målmand Bachmann førte til nordmakedonsk udligning. I 2H betød indskiftning af Arnautovic og Gregoritsch at offensiven blev mere dynamisk og farlig.
To sene mål; nordmakedonerne var trætte. Desværre valgte serbisk-fødte Arnautovic at fejre sit mål ved at komme med anti-albanske (albanere udgør 25% af Nordmakedoniens befolkning) udråb og flashe et white power-håndtegn, og straffen KAN blive karantæne.

17/6 hos Holland: 2-0-tab. Østrig spillede nydeligt, men tabte fortjent. Hollænderne klart bedst; burde have scoret yderligere.

21/6 mod Ukraine: 1-0-sejr. God start med stress-pres og fortjent føring. 2H: For passivt mod et uoplagt ukrainsk hold der fik unødvendige chancer. Grillitsch god som spilfordeler på bageste midtbane.

26/6 1/8-finale mod Italien: 0-0. 1-2-tab efter forlænget spilletid. Svær 1. halvleg hvor Italien sad på spillet og via genpres holdt fast i bolden. Men i 2H var østrigerne effektive med aggressivt pres; frustrerede italienerne.

Mange klassespillere

Midterforsvaret har fx hovedspilsstærke Hinteregger fra Eintracht Frankfurt, Posch fra Hoffenheim, Lienhart fra Freiburg, Friedl fra Werder Bremen, Dragovic fra Leverkusen. På højreback er der fx Lainer fra Gladbach og dødboldsstærke Trimmel fra Union Berlin.

På venstreback kan man bruge Alaba fra storklubben Bayern, men oftere er det Ulmer fra Salzburg der tager pladsen. Nok fordi man synes det er synd at gemme Alaba, Østrigs største navn og bedste spiller, væk på en backplads. Men han synes at være offer for sin fleksibilitet. I Bayern spiller han mest i midterforsvaret; på landsholdet typisk andetsteds. I marts-kampene spillede han venstreback, midtbane og venstrefløj.

På midtbanen er der arbejdssomme opryddere i Xaver Schlager fra Wolfsburg og Stefan Ilsanker (han kan også spille midterforsvar) fra Eintracht, samt dygtige kreatører i Sabitzer fra Leipzig, Grillitsch fra Hoffenheim og talentfulde Baumgartner (21 år) fra samme klub.

En bobler kunne have været den 23-årige Rapid Wien-anfører Dejan Ljubicic der har udviklet sig markant i denne sæson, og som til sommer skifter til FC Köln i den tyske Bundesliga. Han kan spille 6’er, 8’er og sågar midterforsvarer. God bolderobrer, men også glimrende til at skille sig af med kuglen på konstruktiv vis, gerne fremad. Men han er ikke med i EM-truppen.

Kanterne har fx Lazaro fra Gladbach, Schöpf fra Schalke og Onisiwo fra Mainz. Sidstnævnte kan også ligge helt i front, men dér er det 23-årige fyrtårn Kalajdzic fra Stuttgart dukket op med tre mål i fem landskampe (per marts). Den højeste mand i den tyske Bundesliga og uhyre svær at tøjle i luftspillet, men samtidig forbavsende teknisk stærk. Dog temmelig langsom. Skudstærke Grbic (4 mål/9 landskampe) blev skilt fra da brutto- blev til nettotrup, nok fordi han har haft en sæson med meget lidt spilletid i franske Lorient.

Skader, tvivl og manglende spilletid

Der er faktisk endnu flere markante Bundesliga-navne der kan slynges ud, der er også fx den store målmand Pervan fra Wolfsburg. Sagen er bare at han sidder på bænken i den tyske klub, og det har kostet ham startpladsen på landsholdet hvor konkurrenterne er Alexander Schlager fra LASK i den hjemlige liga og Watford-keeper Bachmann. Med Schlager som starter i de tre VM-kvalkampe i marts og blandt dem der var ringe mod Danmark. Opdatering 8/6: Bachmann spillede fuld tid i begge træningskampe før EM; det ligner en slutrundestart.

Og det er ikke kun Pervan der døjer med spilletid på sit klubhold. Det gælder også for den erfarne forsvarer Dragovic i Leverkusen samt kantspillerne Lazaro og Schöpf i Gladbach og Schalke. Ilsanker og Onisiwo er heller ikke faste startere i Eintracht og Mainz.

Østrig har desuden skadesproblemer. Korsbåndet røg for den fremragende Leverkusen-defensivmidtbanemand Baumgartlinger i januar. Han nåede lige præcis at vende tilbage i tide til at være med (som fem minutter-indskifter) i sidste BL-spillerunde 23. maj, men formen er næppe i top. Leipzigs Konrad Laimer, dygtig og brugbar på højreback (evt kant) såvel som på den defensive midtbane, blev knæskadet sidste sommer og vendte først tilbage i slutapril. Derefter nåede han een start (udskiftet i pausen) og to korte indskiftninger. EM-form? Måske. Både Baumgartlinger og Laimer er med i EM-truppen. Derimod mangler Köln-midtbanemand Kainz der er gået glip af det meste af 20/21-sæsonen og altså også misser EM-slutrunden.

Den erfarne midterforsvarer Hinteregger blev skadet i marts og missede VM-kvalkampene, men vendte tilbage i april og ser ok ud. Derimod har der været tvivl om Hoffenheims kreative Baumgartner der blev skadet i startmaj og missede de sidste BL-runder. Også han er dog med i EM-truppen, og han startede inde i 2/6-træningskampen mod England; det gjorde Laimer også. Baumgartlinger fik de sidste 10 minutter. I sidste træningskamp, mod Slovakiet, forblev Baumgartlinger på bænken; Laimer fik en halvleg, Baumgartner 54 minutter.

Endelig er der Østrigs topscorer i EM-kvalifikationen, angriber/venstrefløj Arnautovic. Efter han i 2019 skiftede fra West Ham til Shanghai, er landsholds-målstrømmen stilnet af. Han er uden scoring i seneste seks landskampe (2019 og 2020) og var ikke med i truppen til VM-kvalkampene i marts i år. Dette dog pga den daværende corona-situation. Han er med i EM-truppen; døjer med en skade, men ventes at blive klar. Den gode, gamle Arnautovic er der dog næppe tale om. Niveauet i den kinesiske liga er selvsagt meget lavere end Premier League, og sæsonen gik først i gang i slut-april. Spørgsmålet er også om han kan spille sammen med Kalajdzic; det har de ikke prøvet endnu (heller ikke til træning, ifølge Arnautovic/pressemøde). Opdatering efter træningskampene på til EM: Arnautovic var ikke med mod England. Mod Slovakiet blev han skiftet ind (for Kalajdzic) i 64. minut.

Historien om Østrig ved EM i fodbold

Den er kort fortalt, den historie. Østrig har kun været med til to EM-slutrunder: 2008 og 2016. Begge gange blev det kun til indledende gruppespil og eet point i tre kampe.

I 2016 tabte østrigerne 0-2 til nabolandet Ungarn, fik 0-0 mod de senere vindere fra Portugal (mindre imponerende end det lyder; portugiserne vandt kun een ordinær kamp ud af syv) og tabte så 1-2 til Island. Den enlige østrigske målskytte var Alexander Schöpf.