Jens Bøye: Sæsonoptakt til Ligue 1 2023-2024
Vores Ligue 1-ekspert, Jens Bøye, har taget et grundigt kig på den franske liga, der måske snart er løbet tør for de helt store verdensstjerner. Du får et overblik og bud på hvordan sæsonen ser ud, når den går på hæld.
Siger Kylian Mbappé farvel og tak til PSG? Foto: IMAGO / Matthieu Mirville
Messi er væk, og Mbappé kan også sige farvel til Ligue 1; PSG forsøger at afsætte spurtfænomenet i dette transfervindue for at undgå at han smutter gratis næste sommer. Alt i alt ser pariser-storklubben og den franske liga væsentligt anderledes ud i forhold til seneste sæson. Borte er også Lens-topscorer Openda og Reims-ditto Balogun. Men der er stadig masser at komme efter i Frankrig for fodboldfans og bettingfreaks. Den olierige mesterklub PSG har (naturligvis) hentet en masse nye stjernespillere, inkl (MÅSKE) Barcelonas Dembélé; den overraskende ligatoer Lens har solgt et par markante folk, men hentet nye til; mens Marseille og Lille decideret har oprustet. Lille bl.a. med FCK-kreatør Haraldsson.
Samtidig siger vi goddag til oprykkerne Metz og talentfabrikken Le Havre (fire klubber rykkede ud i 22/23, to rykkede op), og der er stadig danskerklubber i Toulouse (Desler og Nicolaisen) og Nice (Schmeichel der dog KAN være på vej væk). Glem heller ikke ”Den jordanske Messi” (Tamari) som Montpellier har hentet i Belgien. Samt alle de andre transfers, inkl på trænerposten. Den nye sæson fløjtes i gang 13. august med første L1-spillerunde. (Supercup-kampen mellem PSG og pokalvinder Toulouse er udsat til januar.) Varm op med at læse denne optakt der gennemgår de 18 klubber (alfabetisk) og deres vigtigste sommertransfers.
Bemærk: Transfervinduet lukker først den 1. september, så meget kan stadig nå at ske, men jeg opdaterer løbende via kommentarsporet forneden.
Brest
- Placeringsbud 23/24: Nr. 14
- Placering 22/23: Nr. 14
- Trupstatus: Svækket
Efter en nydelig midterplacering i 21/22 fik Brest en tung start på 22/23, og det kostede jobbet for den rutinerede træner Der Zakarian. Fra oktober og året ud tog en caretaker-trio sig af ansvaret, og i januar kom defensivt orienterede Le Roy til. Han lagde langsomt ud med en række dårlige resultater, men i marts kom der skik på spillet, resulterende i diverse smalle sejre, og nedrykningsfaren drev over. Nu er der sagt farvel til den hurtige og velsparkende fløjspiller Honorat, samt til en række andre spillere, herunder stamfolkene Duverne (midterforsvar/venstreback) og Belkebla (def-midtbane). Def-midtbanen har i stedet fået erfarne Martin, fløjen har fået Lebeau fra den tredjebedste tyske række, og angrebet har gensyn med giftige Satriano (Empoli) der også var i Brest i foråret 2022 hvor han viste gode ting. Honorats fløjspeed ligner dog et markant tab.
Vigtigste transfers:
Ind: Martin, Satriano, Mbock (lejeslut), Lebeau
Ud: Honorat (fløj – starter), Duverne (venstreback – starter), Belkebla (defmidtbane – starter), Rémy (angriber – 0 kampe), Fadiga (højreback-afløser), Elis (fløjreserve)
Clermont
- Placeringsbud 23/24: Nr. 12
- Placering 22/23: Nr. 8
- Trupstatus: Styrket
Sæson nr 2 er ofte sværere end nr 1 for en oprykker, men åbenbart ikke for Clermont. Efter at have overlevet L1-debutsæsonen 21/22 på et hængende hår, chokerede den lille Auvergne-klub i 22/23 med en flot ottendeplads. Og det endda efter at have sagt farvel til det meste af startopstillingen i sommeren 2022. Imponerende af træner Gastien der fik et velfungerende hold ud af en masse nytilkommere. Bevares, Clermont var heldig i en del kampe, især i efteråret hvor spillet haltede. Men alt i alt en flot sæson. Gastien viste sig mere fleksibel end i 21/22 hvor han insisterede på ambitiøst højpres. I 22/23 var han mere forsigtig, men holdet var stadig kontrafarligt. Denne sommerferie har været mindre revolutionerende for truppen end 22-udgaven; indtil videre er det kun tekniker Khaoui (samt målmandsreserve Djoco) der har forladt klubben, og han var ikke idealstarter. Til er kommet bl.a. forsvarer Pelmard og midtbanetalent Keita. Sidstnævnte har dog virket usikker i træningskampene; skal nok bruge noget tid før han falder til. Uanset: Jeg tvivler på at Clermont kan overpræstere igen, men alt er muligt.
Vigtigste transfers:
Ind: Pelmard, Keita, Boutobba, Armougom, Ndiaye
Ud: Khaoui (offensiv, afløser), Djoco (målmand, reserve)
Le Havre
- Placeringsbud 23/24: Nr. 16
- Placering 22/23: Nr. 1 i L2
- Trupstatus: Styrket
Frankrigs bedste talentfabrik er tilbage i Ligue 1 efter 15 års fravær. Le Havre (målscore 46-19 for 38 kampe; 20-15-3) vandt Ligue 2 med en offensiv der blot var rækkens ottendebedste (topscorer med blot seks mål: angriber Alioui), mens forsvaret var suverænt nr 1. Det kostede dog en del gule kort. Træner Luca Elsner, der blev hyret af normanner-klubben sidste sommer, er blot 40 år, men har 10 års cheftrænererfaring. Han er generelt forsigtig; vil vældigt gerne undgå modstanderkontraer. Le Havre er kendt for at producere talenter og sende dem videre til større/mere pengestærke klubber, men denne sommer har klubben indtil videre været tilbageholdende med at sælge ud. Væk er kun draget midtbaneoprydder Lekhal, kollega Richardson, midterforsvarsafløser Kongolo og den hårdt spillende (mange gule kort) angrebsindskifter Tiaré. Til er kommet erfarne folk i midtbanefolk Kuzyaev (russisk landsholdsspiller) og Touré (senest reserve i Genoa, men tidligere diverse sæsoner som nøglespiller i Nantes) samt forsvarerne Salmier og Nego (ungarsk landsholds-højreback med fransk opvækst). Desuden en række talenter: midtbanemand Ndiaye samt fløjene Diawara og Soumaré. Men trods en styrket trup har Le Havre haft det svært i sommerens træningskampe mod L1-klubber; PSG og Lille, forståeligt nok, men også Lorient.
Vigtigste transfers:
Ind: Salmier, Nego, Kuzyaev, Ndiaye, Diawara, Soumaré, Touré
Ud: Lekhal (defensiv midtbane – starter), Richardson (midtbane – starter), Tiaré (angreb – indskifter), Kongolo (midterforsvar – afløser)
Lens
- Placeringsbud 23/24: Nr. 7
- Placering 22/23: Nr. 2
- Trupstatus: Svækket
Det dynamiske hold fra Nordfrankrig snuppede sølv i seneste sæson efter syvendepladser i 2021 og 2022, og skal spille Champions League-gruppespil i dette efterår. Virkelig flot, for selv om Lens er en fanmæssig storklub, så er budgettet bestemt ikke i top. Det er træner Haise derimod: dygtig taktiker der formår at få sit hold til at levere en intens indsats, både i boldholder-pres og i målsøgende boldbesiddelse med offensive wingbacks samt fremdrivende midterforsvar og midtbane. Dertil kommer en driftig indkøbspolitik der har hentet stærke folk til for få penge. Lens har dog gjort det så godt at pengestærke klubber har været på rov. Således skiftede sportschef Ghisolfi til Nice midtvejs i seneste sæson. Spillerafgange er der også. 22/23-topscorer Openda (med 20 rene scoringer var han ligaens tredjemest scorende hvis man ser bort fra straffespark; kun overgået af Mbappé med 26 og Lacazette med 21) blev solgt til Leipzig denne sommer for 43 mio euro – Lens’ største salg nogensinde. En anden nøglespiller, midtbanefremdriver (og målscorer) Fofana, er sendt til saudiske Al-Nassr for 25 mio euro.
Indtil videre er der ikke hentet en erstatning for Openda i angrebet (det kommer dog nok, for pt er der ingen rene centreforwards i klubben), men midtbanen har fået balancemand Spierings (stærk 22/23-sæson i Toulouse), Diouf (Basel-profil) og El Aynaoui (Ligue 2). Dertil kommer midterforsvarer Khusanov (19-årig fra Minsk), samt fløjspillerne Cortés, hentet i Colombia, og Guilavogui (Ligue 2). Men er det nok til at holde Lens i toppen? Hvis ikke, fristes Haise måske til at skifte til en trænerbænk i Premier League… Sommerens træningskampe er gået ok; defensiv soliditet, men der har også været manglende effektivitet i angrebet. Openda og Fofana savnes.
Vigtigste transfers:
Ind: Diouf, Spierings, Cortés, Guilavogui, El Aynaoui, Khusanov
Ud: Fofana (midtbane – starter), Openda (angriber – starter), Claude-Maurice (offensiv midtbane – afløser), Onana (defensiv midtbane – afløser)
Lille
- Placeringsbud 23/24: Nr. 4
- Placering 22/23: Nr. 5
- Trupstatus: Styrket
Med en femteplads i afvigte sæson gjorde 2020/21-mesterholdet det klart bedre end 21/22-sæsonens antiklimatiske tiendeplads. Hjulpet af en kvik og kreativ offensiv samt angriber Jonathan Davids mange mål (24; 10 på straffe). Den offensivt anlagte træner Paolo Fonseca bestod vist sin eksamen i 22/23, men Lille vil gerne længere op i tabellen denne gang; sideløbende med en kampagne i Conference League hvor Lille træder ind fra playoff-runden 24. august. Den nordfranske klub har sagt farvel til den gamle midterforsvarer Fonte, den kreative fløjspiller Bamba, den kvikke og fleksible fløj/back Weah og midtbanemand André Gomes. Højrefløj Ounas smutter nok også. Vægtige spillere. Truppen fra seneste sæson har sådan set folk der kan tage over, men en række sommer-tilgange giver øget konkurrence.
Indtil videre er der kommet fire nye start-kandidater i form af FC Københavns islandske kreatør Hakon Haraldsson, midterforsvarer 2018-verdensmester Umtiti (senest Lecce), den rutinerede def-midtbanemand Bentaleb (fra nedrykkede Angers) og den talentfulde Estoril-højreback Tiago Santos. Bentaleb dog med et spørgsmålstegn: Lægetjek skal lige bestås. To lejesvende er desuden vendt tilbage til Lille: højreback Zedadka og kreatør Yazici. Men hvad med topscorer David; smutter han? Fonseca håber canadieren bliver endnu en sæson, men David er ombejlet.
Vigtigste transfers:
Ind: Tiago Santos, Haraldsson, Umtiti, Bentaleb?, lejeslut: Zedadka, Yazici
Ud: Fonte (midterforsvar – starter), André Gomes (midtbane – starter), Bamba (venstrefløj – starter), Weah (højrefløj/back – starter/afløser), Martin (defmidtbane – reserve), Costil (målmand – reserve)
Lorient
- Placeringsbud 23/24: Nr. 13
- Placering 22/23: Nr. 10
- Trupstatus: Styrket
Den lille bretonerklub havde en svingende sæson i 22/23. Gjorde det fremragende i meget af efteråret med kvikt og kreativt fremadrettet spil, men januarsalg af to stærke offensivfolk gjorde foråret mere ustabilt. Der var stadig glimt, men generelt var det tungt op til sæsonslut. Den talentfulde træner Le Bris er der dog stadig – fair nok, for det var ikke hans skyld at klubben solgte ud i januar – og vil nok fortsætte med den interessante spillestil. Sommerens træningskampe er gået glimrende med sejre over L1-kollegaer Strasbourg, Nantes og Le Havre. Det er værd at bemærke at den kreative midtbanemand Le Fée er blevet solgt (for 20 mio euro), men truppen har andre dygtige kreatører, inkl forårs-lejesvend Faivre hvis ejerklub Lyon har solgt ham til Bournemouth, men den engelske klub lejer ham ud til Lorient i 23/4. Til – på fri transfer – er kommet ex-landsholdsvenstreback Benjamin Mendy, nyligt frifundet for voldtægt i England (han har ligget brak siden august 2021, så skal nok lige i form igen), og mon ikke der smides penge efter yderligere et par forstærkninger. Ud over angriber Tosin (Zürich; 12 mål i 27 kampe i 22/23), højreback-talent Sylla og midterforsvars-ditto Formose Mendy, begge hentet i Ligue 2.
Vigtigste transfers:
Ind: Benjamin Mendy, Sylla, Formose Mendy, Tosin
Ud: Le Fée (offensiv midtbane – starter)
Lyon
- Placeringsbud 23/24: Nr. 6
- Placering 22/23: Nr. 7
- Trupstatus: Styrket
Lyon tog en syvendeplads i afvigte sæson, dvs een plads bedre end i 21/22. Bemeldte ottendeplads er Les Gones’ Lyons dårligste placering siden 1997, og syvendepladsen pynter heller ikke just. Gastronomibyens klub vandt mesterskabet syv gange i træk 2001-2008 plus sølv eller bronze otte gange de næste 11 sæsoner. Men de seneste fire sæsoner: Uden for top 3 og senest to ydmygende midterplaceringer. Den gamle landsholdskæmpe Laurent Blanc – der som træner har ført Bordeaux og PSG til mesterskabet – tog plads i Lyons varme trænersæde i oktober 2022 (i stedet for balanceudfordrede Bosz), og USA-rigmanden Textor købte den gamle klubmand Aulas ud, men det var ikke nok til at hive holdet op i toppen. Det trods et kreativt hold (inkl driblekonge Cherki og den ligeledes talentfulde offensivkollega Barcola) samt mange mål fra hjemvendte Lacazette der nettede 27 gange (seks på straffe). Med erfarne Lovren og kvikke Lukeba i midterforsvaret var defensiven ikke dårlig, men Lyon havde nogle hjerneblødninger og tabte vigtige kampe.
Nu er højreback Gusto taget til Chelsea, men den talentfulde afløser Kumpedi (gode indsatser i 22/23) har fået ny konkurrence i form af 30-årige Mata fra Club Brügge. Til er også kommet midterforsvarskapacitet Car (Southampton), kantspiller Maitland-Niles (ex-Arsenal: kan også udfylde en back eller en plads på den defensive midtbane) og midtbanetalent Alvero (Ligue 2), mens kreatør Adelaide og angriber Kadewere er tilbage efter lejeophold. Væk er draget en række kendte navne: Aouar, Dembélé, Boateng, Mendes… Men de var ikke idealstartere. Deres afrejse kan meget vel hjælpe truppen og Blanc, for d’herrer var bestemt ikke tilfredse med en reservetilværelse. Men sommerens træningskampe, inkl nederlag mod Molenbeek og Celta, tyder ikke på et Lyon-mandskab der er klart til at blæse derudad fra start i 23/24-sæsonen.
Vigtigste transfers:
Ind: Car, Mata, Alvero, Maitland-Niles
Ud: Gusto (højreback – starter), Boateng, Mendes, Aouar, Dembélé (alle afløsere/reserver)
Marseille
- Placeringsbud 23/24: Nr. 2
- Placering 22/23: Nr. 3
- Trupstatus: Styrket
Marseille vandt bronze i seneste sæson. Et skridt ned i forhold til sølvet i 21/22, men dog med chance for at nå i CL-gruppespillet via kvalkampe (den første spilles mod Panathinaikos kommende onsdag, d. 9. august). Vanen tro har Det Sydfranske Galehus – der siden 2016 ejes af amerikanske Frank McCourt (ex-ejer af LA Dodgers) – skiftet træner denne sommer: Intense Tudor er erstattet med Marcelino der ynder direkte spil og hurtige kontraløb. Spanieren agter at holde fast i Tudors effektive pres og genpres, men går væk fra kroatens tremandsmidterforsvar og bruger nok 4-2-3-1 eller 4-3-3. Spørgsmålet er hvad det betyder for den oplægsstærke højre wingback Clauss; passer han ind i systemet? Noget andet: Hvem er spidsangriberen i systemet?
Sidste sæsons topscorer Alexis Sanchez (14 mål) er væk nu, men pladskonkurrent Vitinha der havde en svær debutsæson i Marseille under Tudor, ligner ikke nødvendigvis den oplagte startkandidat. Det gør Aubameyang. Den hurtige og erfarne (men udisciplinerede og aldrende) angriber er blevet hentet i Chelsea denne sommer. Gabon-frontløberen, der brillerede i Dortmund og (for en stund) Arsenal, brød faktisk igennem i den franske liga i sin tid; i Saint-Étienne. Angrebet har også fået den talentfulde Sheffield-mand Ndiaye. På midtbanen er den dygtige oprydder og balancemand Kondogbia kommet til (hans type har Marseille savnet), højrefløjen har fået hurtige Sarr (Waford; ex-Rennes) og kreatørerne Harit og Ounahi er klar efter skader holdt dem ude i foråret. Den erfarne kreatørkollega Payet er derimod stoppet i Marseille. I forsvaret er venstrefolkene Tavares og Kolasinac væk, men venstreback Lodi er hentet i Atlético, og det tårnhøje & venstrebenede midterforsvarstalent Touré er tilbage efter lejeophold i Auxerre hvor nedrykningskamp gav ham hår på brystet.
Vigtigste transfers:
Ind: Lodi, Kondogbia, Aubameyang, Sarr, Ndiaye, Touré (lejeslut)
Ud: Sanchez (angriber – starter), Kolasinac (venstre midterforsvar – starter), Tavares (venstre-wingback – starter, Kaboré (højre-wingback – afløser), Bailly (midterforsvar – reserve), Payet (kreatør – afløser)
Metz
- Placeringsbud 23/24: Nr. 18
- Placering 22/23: Nr. 2 i L2
- Trupstatus: Styrket
Lorraine-klubben er tilbage i den bedste række efter eet års fravær. Med en målscore på 61-33 havde messinerne den bedste offensiv i Ligue 2, mens defensiven var rækkens tredjebedste. Ved styrepinden står, siden sommeren 2022, den erfarne træner Lazlo Bölöni der godt kan lide lange afleveringer. I angrebet huserer den kvikke georger Mikautadze der blev L2-topscorer med 23 mål (6 straffe) og desuden leverede 8 assists. Ham vil større klubber gerne have fat i, men Metz vil have mange penge for ham, så måske bliver han i Lorraine i 23/24. Væk er indtil videre draget offensivfolk Gueye og Skuka, men ingen af dem var en bærende kraft. Til er kommet angriber Elisor fra L2-klubben Laval, midtbanemand N’Guessan fra Nîmes, også L2, den erfarne højreback Colin (diverse år som stamspiller i den næstbedste række i England) samt to knøse fra et fodboldakademi i Senegal; to gange Sané, henholdsvis forsvar og angreb. Der skal nok mere til før Metz kan klare sig i Ligue 1. Bemærk i øvrigt at fløjspiller Jallow (6 mål og 5 assists i 22/23) nok går glip af sæsonstarten; blev skadet i midtjuli og ventes at være ukampdygtig i seks uger.
Vigtigste transfers:
Ind: Elisor, N’Guessan, Ibou Sané, Sadibou Sané, Colin
Ud: Gueye (offensiv – starter/indskifter), Skuka (angriber – indskifter)
Monaco
- Placeringsbud 23/24: Nr. 5
- Placering 22/23: Nr. 6
- Trupstatus: Lidt svækket
Efter bronze i 21/22 måtte fyrstedømmets klub nøjes med en sjetteplads i seneste sæson; forsvaret lukkede for mange mål ind, og det kostede efter sæsonslut jobbet for den offensive træner Clément. Monaco, der siden 2011 ejes af den russiske oligark Rybolovlev, har givet ansvaret til Adi Hütter der er taget til Rivieraen efter fem år i den tyske Bundesliga. Hvor han primært spillede med tremandsmidterforsvar og wingbacks. Monegasker-truppen har indtil videre ikke set de store forandringer – om end der fx er tale om salg af topscorer Ben Yedder (pt rodet ind i en voldtægtssag). Målmand Nübel er dog taget hjem til Tyskland og er blevet erstattet med RB Salzburg-keeper Köhn, og midterforsvarer Disasi er solgt til Chelsea for 45 mio euro. Afløseren er Salisu, hentet i Southampton for 15 mio euro. Ikke en dårlig byttehandel, synes jeg. Disasi er overvurderet. Fysisk stærk, men ret langsom og teknisk tvivlsom.
Vigtigste transfers:
Ind: Salisu, Köhn
Ud: Disasi (midterforsvar – starter), Nübel (målmand – starter)
Montpellier
- Placeringsbud 23/24: Nr. 11
- Placering 22/23: Nr. 12
- Trupstatus: Styrket
Den sydfranske klub, der tog et meget overraskende mesterskab i 2012 (PSGs første sæson med Qatar-formue i ryggen), blev nr 12 i 22/24. En overgang truede nedrykning, men trænerskifte i februar – erfarne og motiverende Der Zakarian vendte tilbage til La Paillade hvor han havde pæn succes 2017-2021 – gav ny gejst og en god afslutning på sæsonen. Kreatør, frisparkskanon & indpisker Savanier tabte hovedet diverse gange (tre røde kort), men viste ellers gode ting, og holdet klarede sig glimrende selv når generalen var i karantæne. Topscorer Wahi er til salg for 30 mio euro, men indtil videre er der kun sagt farvel til een starter i venstrekant Maouassa (samt til afløser Mavididi). Til er kommet midterforsvarstalent Omeragic (Zürich), målmandsditto Dizdarevi (Sarajevo), Lillestrøm-topscorer Adams og ikke mindst ”Den jordanske Messi”, højrefløj Al-Tamari (belgiske Leuven).
Vigtigste transfers:
Ind: Omeragic, Al-Tamari, Dizdarevic, Adams
Ud: Maouassa (venstrekant – starter), Mavididi (venstrekant – afløser), Germain (angriber – reserve), Mendes (midterforsvar – reserve)
Nantes
- Placeringsbud 23/24: Nr. 17
- Placering 22/23: Nr. 16
- Trupstatus: Svækket
Nantes flirtede med katastrofen i seneste sæson; eet point holdt den bretonske klub over stregen. Anden næsten-nedrykning de seneste tre sæsoner; 2021 var også tæt på. Ind i mellem blev det til en nydelig niendeplads og en pokaltriumf i 2022, men 22/23 var en misère, og det kostede jobbet for den erfarne træner Komboaré i midt-maj. Afløseren, U19-træner Pierre Aristouy, skabte ikke just mirakler – var 1-1-2 i sæsonens sidste fire kampe – men den enlige sejr, 1-0 i sidste runde mod agterlanterne Angers, var nok til at redde livet i den bedste række. Aristouy er der stadig, men lad os se hvor længe det varer. Truppen er svækket, og klubejer Kita er notorisk temperaments- og lunefuld. Det kan dog være at han sælger klubben; det har der været snak om de seneste par år. Men salg har der skam været i Nantes denne sommer hvor klubben har sendt kreatør Blas (dygtig spiller, men umotiveret i 22/23) til Bretagne-rival Rennes for 15 mio euro, defensivmand Girotto til Saudi-Arabien for 4 mio euro og angriber Delort til Qatar for 2,5 mio euro (lidt sjovt, for Nantes betalte 5 mio euro for ham i januar). Flere markante navne kan være på vej væk. Til er indtil videre kommet højreback Pierre-Gabriel fra Espanyols bænk, defensiv-midtbanemand Diack (fra Ankaragücü), venstrefodede PAOK-midtbanemand Augusto og målmandstalent Barbet. Samt senest den 20-årige angriber Marquinhos der ejes af Arsenal, men som tilbragte foråret i Norwich.
Vigtigste transfers:
Ind: Barbet, Pierre-Gabriel, Diack, Augusto, Marquinhos
Ud: Girotto (defensiv, starter), Blas (kreatør, starter), Delort (angriber – starter/indskifter), Corchia (højreback – afløser), Traoré (venstreback – reserve)
Nice
- Placeringsbud 23/24: Nr. 8
- Placering 22/23: Nr. 9
- Trupstatus: Styrket
Nice var uheldig med en sjetteplads i 21/22, men niendepladsen i afvigte sæson var fortjent nok. Trods et øget budget siden Inios-grundlægger Jim Ratcliffe overtog klubben i 2019, kneb det i 22/23, og det selv om rutinerede Favre – der tidligere havde haft succes i Nice – blev hentet til for at styre tropperne efter Galtiers afgang til PSG i sommeren 2022. Den erfarne schweizer holdt kun efteråret ud, så blev han fyret, og andetholdstræner Digard tog over. Den tidligere midtbanemand gjorde det glimrende som chef i de første par måneder, men løb så ind i det problem Favre også havde; manglende effektivitet i front. Trods januartilgang af angriber Moffi. Skader i truppen gjorde det ikke bedre. DK-keeper Schmeichel gjorde hvad han kunne, og det var en del, mellem stængerne i foråret (efter et tungt efterår), bagved den aldrende forsvarsstyrmand Dante. Nu har Nice hentet trænerstortalent Francesco Farioli, der kommer til fra to sæsoner i tyrkiske Alanyaspor, og italieneren vil nok forsøge at få Riviera-drengene til at øge intensiteten og løbe mere for hinanden. Til gengæld lykkedes det ikke Nice at hyre den gamle Bastia-midtbaneterrier Cahuzac som assistent; klubbens fans /der HADER Bastia & Cahuzac) protesterede vildt da de hørte om planerne.
Indtil videre har Nice kun hentet to ny stamspiller-kandidater: den målfarlige midtbanemand Sanson (ex-Marseille og ex-Aston Villa, senest Strasbourg) samt Atalanta-fløjspiller Boga. Men det er værd at bemærke at den knalddygtige midtbanemand Thuram – i søgelyset hos diverse storklubber – ser ud til at forblive i den sydfranske klub i 23/24. Han skal dog klare sig uden den erfarne kollega Ramsey der er taget hjem til Wales. Kasper Dolberg? DK-angriberen var lejet ud i hele 22/23, og nu er han solgt til Anderlecht for 5 mio euro. (I 2019 betalte Nice 20,5 mio for danskeren…) Schmeicel kan også være på vej væk; talentfulde Bulka (klar efter skadespause) ser ud til at være Fariolis foretrukne som starter fra sæsonstart.
Vigtigste transfers:
Ind: Sanson, Boga, Claude-Maurice (lejeslut)
Ud: Ramsey (midtbane – starter), Barkley (offensiv – afløser), Pepe (højrefløj – skadet det meste af foråret)
PSG
- Placeringsbud 23/24: Nr. 1
- Placering 22/23: Nr. 1
- Trupstatus: Styrket?
Den Qatar-ejede pariserklub vandt mesterskabet i 22/23. For anden sæson i træk og for niende gang i de 12 sæsoner der er gået siden oliepengene fra Mellemøsten begyndte at strømme til Paris i 2011. Men som i 21/22 kneb det med at overbevise spillemæssigt, og Champions League-deltagelsen sluttede igen uden trofæ. Så nu prøver PSG igen med en ny træner; Galtier (plaget af racisme-skandaler og besvær med at få pariserstjernerne til at makke ret) og hans system med tremandsmidterforsvar er skiftet ud med Luis Enrique der senest var spansk landstræner hvor han mest spillede 4-3-3. Spanieren overtager et hold uden den argentinske maestro og verdensmester Messi der er taget til USA efter to sæsoner i Paris. Naturligvis et tab for pariserne, for selv om Messi aldrig fandt sin gamle Barcelona-form frem i den franske hovedstad, leverede han en nydelig 22/23-sæson som ligaens bedste oplægger. Væk er også midterforsvarsjernmand Sergio Ramos, men i langt højere grad end Messi var spanieren over-the-hill.
Men altså: Selv uden Messi har PSG et super-hold. Især hvis ligatopscorer Mbappé altså bliver OG spiller. Kontrakten mellem PSG og den lynhurtige angriber udløber om et år, og klubben – der er bange for at Mbappé går gratis til fx Real Madrid i sommeren 2024 – insisterer på at han enten sælges/udlejes i år eller forlænger kontrakten. Det sidste har han afvist, og det første – vel, der skal mange penge på bordet, og Mbappé vil ikke til fx Saudi-Arabien. Lad os se hvad der sker, men PSG har bestemt sig for at spille hårdt ud: Mbappé blev ikke udtaget til holdets Asien-tur i juli; var henvist til at blive i Paris og træne med klubbens ungdomssspillere. Der er også tvivl om en anden offensivprofil, venstre-kreatør Neymar (god 22/23-sæson indtil han blev skadet i februar; tilbage på træningsbanen nu); skifter eller bliver han?
En række nye klassespillere er dog kommet til: def-midtbanemand Ugarte (60 mio euro, Sporting) kan meget vel løse PSGs mangeårige problem med at finde en god oprydder & balancemand, Lucas Hernandez (45 mio, Bayern) kan tage venstrebacken hvor Mendes fortsat er skadet, og Kang-in Lee (22 mio, Mallorca) skal forsøge at udfylde Messis støvler i offensiven. Sydkoreaneren har dog hård konkurrence i lynhurtige Dembélé, gaflet i Barcelona (OPDATERING: handel bragt i tvivl; uenighed om købssum). Og så er der de transferfrie tilgange: midterforsvarer Skriniar fra Inter, venstre-offensivmand Asensio fra Real Madrid (han ligner Neymars sufflør/arvtager) og det 18-årige midtbanestortalent Ndour (”den nye Pogba”) fra Benfica. PSG er desuden på jagt efter en centreforward – det kunne fx være Vlahovic fra Juventus (hvis PSG altså kan leve med at nogle af klubbens fans meget nødigt vil have den kontroversielle serbiske landsholdsmand til Paris) eller måske endda Harry Kane fra Tottenham. Talentulde Goncalo Ramos er købt i Benfica (hvor han scorede 22 ligamål i 22/23), men har den unge portugiser pondus nok til at udfylde en fast startplads? Hvis ja, er der måske et pariserliv selv uden Messi & Mbappé…
Vigtigste transfers:
Ind: Dembélé?, Ugarte, Hernandez, Asensio, Skriniar, Kang-in Lee, Ndour, Tenas, Goncalo Ramos
Ud: Messi (kreatør/angriber – starter), Sergio Ramos (midterforsvar – starter)
Reims
- Placeringsbud 23/24: Nr. 9
- Placering 22/23: Nr. 11
- Trupstatus: Styrket/svækket
Champagnedistrikts-klubben fik en tung start på 22/23-sæsonen, og i oktober blev cheftræner Oscar Garcia, forståeligt distraheret af dødeligt syg datter, udskiftet med den 30-årige assistent William Still. Den unge belgier satte gang i en imponerende strime af kampe uden nederlag – Reims var ubesejret i 19 L1-opgør i træk fra oktober til marts – og imponerede med et hold der var velorganiseret, solidt og samtidig slagkraftigt fremad. I marts begyndte det at krakelere – pga skader og udmattethed – men overordnet vældigt godt af Still og hans tropper. Men de har nu sagt farvel til lejesvends-topscorer Balogun i front (væk er også offensivkollegaer Maolida, Hornby og dansk-norske Holm, men disse var at regne som afløsere/reserver), og det virker usandsynligt at talentfulde Salama fra nedrykker Angers, Diakité fra RB Salzburg og 19-årige Bojang fra et Gambia-akademi kan udfylde Baloguns støvler fra dag eet. Til er dog også kommet den stærke Union SG-midtbanemand Teddy Teuma, midtbane-fyrtårn Richardson fra Le Havre, midterforsvarer Okumo fra Gent, Birmingham-kreatør Khadra og venstreback-talent Esbrand. Den dygtige højrefløjs-oplægger Ito er desuden stadig i Reims. Reims er nok svækket på frontløberpladsen, men ellers virker truppen styrket. Reims har dog også klaret sig godt i sommerens træningskampe, inkl sejre over spanske Getafe og Zaragoza.
Vigtigste transfers:
Ind: Khadra, Teuma, Salama, Diakité, Okumo, Esbrand, Bojang, Richardson
Ud: Balogun (angreb – starter), Holm (angreb – reserve), Maolida (offensiv – indskifter), Hornby (angreb – reserve), Lopy (defmidtbane – afløser)
Rennes
- Placeringsbud 23/24: Nr. 3
- Placering 22/23: Nr. 4
- Trupstatus: Styrket
Rennes har taget en fjerdeplads i seneste to sæsoner (skal spille EL-gruppespil i efteråret), og den bretonske klub, der ejes af den franske rigmand Pinault, sigter nu efter at tage et skridt eller to opad. Budgettet har fået et boost, og pt er truppen Frankrigs næstdyreste (var nr fem i sommeren 2022). En tredjedel af PSGs anslåede trupværdi, men med 321 mio euro foran Marseille med 311 og Monaco 287. Med højpres og fremragende kombinationsspil var Rennes, trænet af dygtige Genesio, i lange perioder ligaens bedste hold i 21/22. Topniveauet var knapt så imponerende i 22/23, men bretonerne nåede trods skader påny op i top4. Den mest markante skade var venstre-angriber & topscorer Terrier der fik en knæskade 2. januar og lå brak sæsonen ud. Han ventes at være tilbage i slut-august/start-september; misser altså sæsonstarten. Det samme kan være tilfældet for førstekeeper Mandanda, skadet siden maj.
Derudover har Rennes sagt farvel til den erfarne og dygtige angrebs-højreback Traoré (samt afløser Spence), midterforsvars-afløser Rodon, defmidtbanemand Ugochukwu (starter/afløser) og venstre-angriber Ekambi. Sidstnævnte, der blev lejet i januar for at udfylde hullet efter Terrier, slog ikke igennem i Rennes der mest brugte angriber/fløj Gouiri til venstre. Men den offensive midtbane, der i forvejen havde kreative kræfter som Majer og Tait, er blevet markant forstærket med Le Fée fra Lorient og Blas fra Nantes. To knalddygtige kreatører. Målmandsposten, hvor Mandanda er skadestvivlsom, og afløser Alemdar er blevet lejet ud, har fået tre ekstra bejlere: Den tidligere reserve Gomis er tilbage efter lejeophold (Serie B), og så har Rennes hentet ganske dygtige Gallon hos nedrykker Troyes samt Lembet i Ligue 2. Gallon ligner manden mellem stængerne i sæsonstarten. Men hvad med højrebacken? Her er Assignon, der i seneste sæson fik en del kampe, et særdeles lovende talent, men en klub der sigter efter en topplacering, har nok brug for mere gods på posten.
Vigtigste transfers:
Ind: Le Fée, Blas, Lembet, Gallon, Gomis (lejeslut)
Ud: Ugochukwu (defmidtbane – starter/afløser), Traoré (højreback – starter), Spence (højreback – afløser), Rodon (midterforsvar – afløser), Alemdar (målmand – afløser)
Strasbourg
- Placeringsbud 23/24: Nr. 10
- Placering 22/23: Nr. 15
- Trupstatus: Styrket/svækket
Efter en flot sjetteplads i 21/22 var det anderledes tungt for Strasbourg i seneste sæson hvor alsacianerne flirtede med nedrykning. Det kostede jobbet for den unge træner Stéphan i begyndelsen af foråret, og Antonetti (dygtig motivator) kom til og lykkedes med at styre alsacianerne i sikker havn, fem point over stregen. Men nu er han også fortid i Strasbourg der denne sommer blev købt af BlueCo (der bl.a. ejer Chelsea). Det amerikanske konsortium anså ikke den erfarne korsikaner som den rette mand til forløse potentialet i et nyt, ambitiøst Strasbourg-projekt. Hyret er i stedet Patrick Vieira, den tidligere landsholdskæmpe, der senest blev fyret i Crystal Palace, men som, både i London og tidligere i New York og Nice, har demonstreret et lovende træner-talent med fokus på boldbesiddelse.
Spillertruppen ser også anderledes ud med farvel (kontraktudløb) til midterforsvarsjernkæmpe Djiku, kollega Le Marchand (starter/afløser) og den rutinerede venstrekantsmand Lienard (mest afløser). Samt (lejeophold slut) til den skudstærke midtbanemand Sanson. Erstatningen for Djiku er 20-årige Sylla fra Club Brügge, og for Sanson er det umiddelbart Deminguet, hentet i Ligue 2. Til er også kommet det 20-årige angrebstalent Emegha, hentet i Sturm Graz, den 21-årige midterforsvarer Sow fra L2-klubben Saint-Étienne, de brasilianske fløjtalenter Kaiki (19) og Gabriel (18), samt den 18-årige højreback Biten fra Cameroun. Plus senest to unge Bordeaux-spillere i Mwanga (forsvar) og Bakwa (venstrefløj), 20 og 21 år gamle. Interessant, men mon ikke der kommer endnu flere til – fx nogle flere Chelsea-lejesvende (ud over Kaiki og Gabriel). Der er dog også snak om at sælge topscorer Diallo, der gerne vil videre, men den supererfarne angrebskollega Gameiro har forlænget sin kontrakt med et år, og med ham og Emegha i front ser det såmænd ret godt ud i Alsace.
Vigtigste transfers:
Ind: Sylla, Emegha, Deminguet, Kaiki, Gabriel, Sow, Mwanga, Bakwa
Ud: Sanson (midtbane – starter), Djiku (midterforsvar – starter), Lienard (venstreback/venstre-midtbane – afløser)
Toulouse
- Placeringsbud 23/24: Nr. 15
- Placering 22/23: Nr. 13
- Trupstatus: Svækket
Toulouse klarede sæson nr 1 efter oprykningen i 2022 på glimrende vis: En solid 13.-plads OG en pokaltitel (det sidste betyder EL-gruppespil fra september). Ikke dårligt for en klub der ganske vist, siden 2020, har RedBird i ryggen (det amerikanske firma ejer også AC Milan), men som skulle navigere L1 i 22/23 med en ung og temmelig uerfaren trup, inkl de to danske forsvarere, Desler og Nicolaisen. Godt gået, bl.a. af træner Montanier der stod for en modig, dynamisk spillestil der kostede en del mod-mål, men skabte mange chancer. Men en 13.-plads var åbenbart en tand for lavt for klubben der gik efter en 10.- eller 11.-plads, så nu er Montanier fortid i Toulouse. Ny mand ved roret er Carlos Martinez der blev hyret som assistent i december sidste år og nu forfremmes. Den 39-årige spanier har en fortid i Barcelona hvor han var U16-træner i 2015-2019, men er uden erfaring som cheftræner for voksne, så lidt af et sats. Martinez overtager en trup der har sagt farvel til en række nøglespillere, nemlig spilfordeler & oplægger van den Boomen, midtbane-balancemand Spierings, offensiv-midtbanemand Dejaegere, samt målmand Dupé. Uden at få penge for dem; kontraktslut. Lidt penge – 2,5 mio euro – er der dog indkasseret for venstrefløj Ratao. Til er kommet nogle talenter, inkl angriber Magri fra L2, fløjspiller Cissoko fra Nijmegen, midtbanemand Cásseres fra New York og offensiv-midtbanemand Gelabert fra Mirandés i Liga2. Desuden målmand Domingues (fra bænken i Las Palmas) og senest offensiv-midtbanemand Schmidt fra Werder. Interessante folk, bestemt, men truppen ser indtil videre markant svækket ud.
Vigtigste transfers:
Ind: Cissoko, Magri, Cásseres, Gelabert, Domingues, Schmidt
Ud: van den Boomen (midtbane – starter), Spierings (midtbane – starter), Dejaegere (offensiv midtbane – starter), Dupé (målmand – starter), Ratao (venstrefløj – starter)
Odds ved udgivelsestidspunktet. Odds kan ændre sig.
SpilXpertens dækning af Ligue 1 sponsoreres af Expekt.