18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Frankrig Ligue 1: Optakt til 2022/2023-sæsonen (Jens Bøye)

“Talentligaen”. Det kaldes Ligue 1, lidt nedsættende, fordi franske klubber sæson efter sæson typisk sælger deres bedste spillere til England, Spanien, Tyskland og Italien. Men denne sommer formåede Frankrigs førstedivision på overraskende vis at holde fast i angrebsfænomen og verdensmester Kylian Mbappé der var på vej til Real Madrid, men valgte at forlænge i PSG.

Der er flere gode grunde til at følge Ligue 1 i 2022/23-sæsonen der åbner den 5. august. (Tyvstart 31. juli med supercup-mødet mellem ligamester PSG og pokalmester Nantes.) Læg ud med at læse denne optakt der gennemgår de 20 klubber og de vigtigste sommertransfers. Klubberne er listet alfabetisk med en angivelse af den forventede slutplacering.

Det er ganske vist ikke Ligue 1 som sådan der viser muskler, men primært den Qatar-ejede pariserstorklub der også stadig råder over Messi og Neymar og i øvrigt har skiftet på trænerposten. Men selv uden for Paris er ligaen interessant med ny træner i Marseille, grøde i fx Rennes, og med danskerklubben Toulouse tilbage i det gode selskab (i stedet for traditionsklubberne Bordeaux og Saint-Étienne der chokerede ved at rykke ned). Der er også en dansker i Troyes der har købt Brøndby-backen Andreas Bruus. DK-angriber Kasper Dolberg kan dog være på vej væk fra Nice (der til gengæld, OPDATERING, har gaflet Kasper Schmeichel!).

Bemærk: Ligue 1 reduceres fra sommeren 2023 fra 20 til 18 hold, og 2022/23-sæsonen indebærer fire direkte nedrykninger – hvor det normalt er to direkte, een playoff.

Bemærk: Transfervinduet lukker først den 1. september, så meget kan stadig nå at ske, men jeg opdaterer løbende via kommentarsporet nederst. De nuværende trupsituationer beskrives i følgende optakt:

Mbappé, Messi og Neymar er stadig i PSG, hvor de håber på endnu en fransk ligatitel, men vigtigere: en Champions League-pokal! (Foto: Toshifumi Kitamura/AFP/Ritzau Scanpix)


Analyse af de 20 hold i Ligue 1Ajaccio

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 20
 • Placering 21/22: Nr. 2 i Ligue 2
 • Trupstatus: Styrket

Den korsikanske klub er tilbage i Ligue 1 efter otte års fravær, men kan få svært ved at undgå en hurtig returbillet. Oprykningen skete med et gammelmandshold; fem/seks startere midt i trediverne. Nu er yderligere tre aldrende kommet til, højreback Alphonse (33) samt de 35-årige teknikere Mangani (midtbane) og Hamouma (angriber). Angriber Krasso og højreback Kalulu, begge yngre, er draget bort. I L2 havde Ajaccio fokus på defensiven (målscore for 38 kampe: 39-19!), og det fortsætter nok i den bedste række, men den meget målfarlige fløj Spadanuda, hentet i Schweiz, kan evt øge holdets måltal. Og han er såmænd kun 25. Det samme er midterforsvarer Mayembo, hentet i Ligue 2-klubben Le Havre. Så korsikanerne er ikke alle ved at dø af alderdom…

OPDATERING: 11/8: Angriber Courtet, afhændes til en L2-klub. Fast starter i seneste sæson (og holdets næsttopscorer med 7 mål), men den 33-årige menes åbenbart ikke at have L1-tempo længere.

Vigtigste transfers:

Ind: Spadanuda, Mangani, Hamouma, Mayembo, Alphonse
Ud: Krasso (angriber – starter), Kalulu (højreback – starter), Courtet (angriber – starter)

Angers

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 18
 • Placering 21/22: Nr. 14
 • Trupstatus: Svækket

Den lille vestfranske klub åbnede 21/22 på flot vis med dynamisk angrebsbold, men tabte hurtigt pusten og modet. Overlevede, men den økonomisk trængte klub kan få det svært nu – selv hvis det forventede salg til en amerikansk investeringsfond gennemføres denne sommer. I sin anden sæson i klubben skal træner Baticle håndtere en lavine af stamspiller-afgange, inkl kreatør Fulgini, højre wingback Cabot, universalforsvarer Ebosse, de erfarne midterforsvarere Traoré og Thomas, midtbanemand Mangani, målmand Mandrea og angriber Cho. Mange nye, inkl den rutinerede midterforsvarer Blazic, den tårnhøje ditto Hountondji, venstreback Chetti, højrebacktalent Sabanovic, angrebsditto Sima og den erfarne målræv Hunou. Desuden er den dygtige keeper Bernardoni tilbage fra lejeophold. Baticle skifter nok system fra tremands- til tomandsmidterforsvar. Dét samt de mange trupudskiftninger bør medføre en tung sæsonstart.

OPDATERING: 16/8: Angers henter den 19-årige midterforsvarer Camara i L2-klubben Paris FC.

Vigtigste transfers:

Ind: Chetti, Hountondji, Bernardoni, Sima, Sabanovic, Blazic, Abdelli, Eneme-Alli, Salama
Ud: Fulgini (offensiv midtbane – starter), Cabot (højre wingback – starter), Mandrea (målmand – starter), Traoré (midterforsvar – starter), Thomas (midterforsvar – starter), Mangani (midtbane – starter), Cho (angreb -starter), Bahoken (angreb – afløser), Pereira (kant – afløser), Ebosse (forsvar – starter)

Auxerre

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 17
 • Placering 21/22: Nr. 3 i Ligue 2
 • Trupstatus: Styrket

Den midtfranske talentfabrik er efter 10 år ude i kulden tilbage i den bedste række hvor klubben tilbragte 32 år i træk fra 1980. Det ligner nedrykningskamp, men med pæn chance for at klare skærene. Auxerre playoff-eliminerede L1-klubben Saint-Étienne via straffesparkskonkurrence efter to gange 1-1. I de kampe såvel som i L2-sæsonen stillede træner Furian i en 4-1-4-1 med mange kreative og målfarlige offensivfolk, inkl den L1-erfarne topscorer Charbonnier. Væk er nu højreback Arcus og midtbanetekniker Trouillet, men sidstnævnte remplaceres af et større kreatørtalent: Kays Ruiz, og der er også kommet et talent til backen: Pereira. Hentet er desuden den målfarlige og kreative offensivmand M’Changama , den erfarne midterforsvarer Bain samt den rutinerede klassekeeper Costil.

OPDATERING: 31/7: Auxerre har hyret midterforsvarer Jeanvier (Brentford-reserve). 4/8: Den erfarne angriber Da Costa købes i Nottingham (udlejet til Caen i 2021/22 hvor han scorede 9 mål i 24 kampe). 5/8: Defensivmidtbanemand Raveloson hentes i Los Angeles. 15/8: Venstreback Mensah, ghanesisk landsholdsspiller, lejes. I 21/22 var Salzburg-backen lejesvend i Bordeaux.

Vigtigste transfers:

Ind: Costil, Ruiz, M’Changama, Bain, Pereira, Da Costa, Raveloson, Mensah
Ud: Arcus (højreback – starter), Trouillet (offensiv midtbane – afløser), Akpa (venstreback – afløser), Lloris (midterforsvar – afløser)

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Brest

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 11
 • Placering 21/22: Nr. 11
 • Trupstatus: Svækket

Den lille bretonerklub med den farlige kontrafase gjorde det glimrende med en midterplads i 21/22 – og det trods januarsalget af holdets bedste spiller, kreatør Faivre. Afløser Belaili var ustabil, men leverede ind i mellem flotte præstationer. Nu er der også sagt farvel til angriber Satriano (svækkelse) samt til højrebacks Pierre-Gabriel og Faussurier. Men kanten ser ok ud med tilgang af backtalent Fadiga og midtbane-/kantmand Pereira der kan vikariere på backen. Til er også kommet den erfarne midtbanemand Lees-Melou, den marokkanske midterforsvarer Dari og målmandstalent Blasquez. Brest kan i øvrigt nyde gavn af at flere konkurrenter ser markant svækkede ud.

Opdatering: Slut-august: Brest henter den erfarne angriber Slimani.

Vigtigste transfers:

Ind: Fadiga, Pereira, Lees-Melou, Dari, Blasques, Slimani
Ud: Satriano (angriber – starter), Agoumé (def-midtbane – starter/indskifter), Lasne (def-midtbane – afløser), Pierre-Gabriel (højreback – starter), Faussurier (højreback – afløser)

Clermont

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 19
 • Placering 21/22: Nr. 17
 • Trupstatus: Svækket

Den lille klub fra Auvergne-Rhône-Alpes-regionen overlevede sin første sæson i Ligue 1, men det kan blive svært at holde fast denne gang. Fire point over stregen var ikke dårligt for et hold der insisterede på at spille med højpres og mange mand med i omstillingerne. Men nu er angriber/topscorer Bayo væk, og Andric, hentet på Dinamo Zagrebs bænk, ligner ikke en fuldgod erstatning. Den tårnhøje midterforsvarer Hountondji bliver heller ikke nem at erstatte. Solgt er også def-midtbanemand Samed og højreback Zedadka, dygtige folk, men her står holdet nydeligt med tilkomst af erfarne Gonalons og Zeffane til at udfylde de to pladser. Især Gonalons er en klassespiller. 33 år, men næppe helt udbrændt (senest Granada i La Liga; det blev dog til nedrykning). Desuden goddag til venstreback Borges fra Brasilien, offensivtalent Saracevic (mange mål i den østrigske andendivision), den polske midterforsvarer Wieteska og målmand Diaw fra Lausanne. Sidstnævnte er der behov for; den hidtidige førstemand Djoco er usikker.

Opdatering: 4/8: Clermont henter den 23-årige venstrefløj Bela i Championship-klubben Birmingham hvor han spillede 31 kampe, 26 fra start, i 21/22.

Vigtigste transfers:

Ind: Gonalons, Borges, Diaw, Zeffane, Andric, Saracevic, Wieteska
Ud: Hountondji (midterforsvar – starter), Samed (def-midtbane – starter), Zedadka (højreback – starter), Da Cunha (fløj – starter/indskifter)

Lens

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 10
 • Placering 21/22: Nr. 7
 • Trupstatus: Svækket

Det dynamiske hold fra Nordfrankrig gentog syvendepladsen fra 20/21. Virkelig flot, for selv om Lens er en fanmæssig storklub, så er budgettet ikke i top. Men det bliver nok til en lidt tungere placering denne gang efter markante afgange. Som i oprykningssæsonen 20/21 stod træner Haise for offensivt og modigt spil i 21/22; masser af pres og målrettethed. Og mange sene comebacks. Spillestilen fortsætter nok i 22/23 selv om midtbane-fremdriver og næsttopscorer Fofana ventes solgt denne sommer, og selv om højre-wingbackfænomen Clauss og defmidtbane-klippe Doucouré allerede er solgt, og angrebs-kuglelyn/topscorer Kalimuendo draget hjem til Paris efter lejeophold.

En erstatning for Clauss er hentet i hurtige Cabot (han skal dog lige op i omdrejninger efter en skade holdt ham ude det meste af foråret), den defensive midtbane har fået interessante folk i L1-vante Samed og det polske talent Poreba, og angrebet har fået dels en Kalimuendo-erstatning i lille og kvikke Openda (næsttopscorer i Æresdivisionen), dels noget det ikke havde før: en høj targetman der også kan nette: Adam Buksa, polsk centreforward hentet i MLS. Desuden ekstra konkurrence på målmandsposten med Samba. Men midtbane-fænomen Fofana ligner et stort savn; han var holdets klart bedste i 21/22.

Vigtigste transfers:

Ind: Openda, Buksa, Cabot, Poreba, Samed, Samba
Ud: Clauss (højre wingback – starter), Doucouré (def-midtbane – starter), Kalimuendo (angreb – starter), Cahuzac (def-midtbane – indskifter), Jean (offensiv – indskifter). Nok ud: Fofana (midtbane – starter)

Midtbane-fremdriver Fofana var Lens’ klart bedste i 21/22. Stort tab hvis han som ventet sælges denne sommer (Foto: Bildbyrån)Lille

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 7
 • Placering 21/22: Nr. 10
 • Trupstatus: Svækket/Styrket
 • Ny træner

Forrige sæsons mesterhold måtte nøjes med en midterplads i 21/22. Hvordan går det i 22/23? Nok tættere på midten end på toppen, men det bør blive bedre end nr 10 efter sommerfyring af den overdrevent forsigtige træner Gourvennec og hyring af ambitiøse Fonseca (ex-Porto og -Roma). En del af forklaringen på derouten i 21/22 kan findes i transfers i sommeren 2021 hvor farvel til klassekeeper Maignan og trænerkapacitet Galtier virkelig svækkede klubben. Maignan blev forsøgt erstattet med Grbic der leverede et elendigt efterår; først i foråret lykkedes det at sikre stængerne med dygtige Jardim. Men der var også metaltræthed på holdet; især hos de gamle, midterforsvarer Fonte og angriber Yilmaz.

Efter en tung 21/22-sæson er den tyrkiske forward nu fortid i Lille. Fonte kratter derimod ved (hans sæson var heller ikke så ringe som Yilmaz’), men hans unge makker, store Botman, er draget videre. Den umiddelbare erstatning (flere handler er nok i vente) er Alexsandro, 22 år og lovende, men hentet i en portugisisk andendivisionsklub. Optimistisk at tro at han uden videre kan tage skridtet til L1. Derimod synes jeg at kvikke Zedadka, hentet i Clermont, er en nydelig erstatning for højreback Celik. På den defensive midtbane hvor Sanches er på vej væk, og afløser Xeka er smuttet, er erfarne og solide Martin kommet til. En anden erfaren herre, kreatør Cabella, kan give offensiven en kreativ dimension der manglede/haltede (der er i forvejen talentfulde Gomes, men han er meget ustabil). Mens store og giftige Bayo ligner en glimrende Yilmaz-arvtager og dermed en god makker til normaltopscorer David.

Opdatering: 3/8: Lille henter forsvarstalent Diaktité (21) i Toulouse. Fysisk stærk og kvikfodet. En fleksibel midterforsvarer der kan vikariere i begge backsider. Fik mange kampe for Toulouse i L2 i 21/22 pga sin fleksibilitet. 3/8: Enighed med PSG om midtbanefremdriver Sanches der forlader Lille for 15 mio euro.

OPDATERING: 4/8: Lille henter den erfarne venstreback Ismaily i Shakhtar. 10/8. Midtbane-afløser Onana sælges til Everton for 40 mio euro. God handel for Lille.

Vigtigste transfers:

Ind: Bayo, Alexsandro, Zedadka, Martin, Cabella, Diakité, Ismaily
Ud: Yilmaz (angriber – starter), Botman (midterforsvarer – starter), Celik (højreback – starter), Xeka (def-midtbane – afløser), Sanches (midtbane – starter), Onana (midtbane – afløser)

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Lorient

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 16
 • Placering 21/22: Nr. 16
 • Trupstatus: Lidt styrket
 • Ny træner

Bretonerklubben flirtede igen med nedrykning i 21/22, i en sæson hvor det sjældent lykkedes at sætte de hurtige kontraløbere i scene, og hvor tremandsmidterforsvaret lukkede alt for mange mål ind. Der håbes på bedre tider efter udskiftning på trænerposten: Ud med Pelissier, forfremmelse af andetholdstræner Le Bris der lover mere initiativ og intensitet samt som udgangspunkt et tomandsmidterforsvar (Pelissier spillede mest med femmandsforsvar). Truppen virker dog ikke synderligt forstærket. Farvel til højre-forsvarer Mendes der erstattes af Kalulu fra Ligue 2, samt til midterforsvarer Jenz, der remplaceres af Talbi (tunesisk landsholdsspiller) fra Rubin Kazan. Til er også kommet to unge venstrekantstalenter, back Yongwa fra Ligue 2 og fløjspiller Ismaheel fra Vålerenga, samt PSV-målmandsreserve Mvogo.

Vigtigste transfers:

Ind: Talbi, Yongwa, Kalulu, Ismaheel, Mvogo
Ud: Mendes (højreback/højre midterforsvar – starter), Jenz (midterforsvar – starter/afløser), Morel (forsvar – afløser)

Lyon

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 4
 • Placering 21/22: Nr. 8
 • Trupstatus: Styrket

Ottendepladsen i 21/22 var Lyons dårligste placering siden 1997. Gastronomibyens klub vandt mesterskabet syv gange i træk 2002-2008 plus sølv eller bronze otte gange de næste 11 sæsoner. Men de seneste tre sæsoner: Uden for top 3 og senest en ydmygende midterplacering – bl.a. pga kreatør Paquetas ustabilitet, men også pga defensivens elendighed. Det har endnu ikke kostet den offensive træner Bosz hovedet, men lad os se hvad der sker i kølvandet af denne sommers ejerskifte fra den gamle klubmand Aulas til amerikanske John Textor, ejer af Botafogo og medejer af Crystal Palace. Textor har lagt ud med at smide 86 mio euro ekstra i klubkassen, og i forvejen er truppen ligaens tredjedyreste.

To tidligere klubkoryfæer, midtbanemand Tolisso (27) og angriber Lacazette (31), er vendt hjem efter årelange ophold i henholdsvis Bayern og Arsenal der åbnede fint, sluttede skidt. Til er også kommet defmidtbane-talent Lepenant og den dygtige venstreback Tagliafico (til overs i Ajax), og så har forårets friske pust på højrefløjen, driblestærke Tete, skiftet status fra lejesvend til købt. Farvel til to lejespillere, venstreback Emerson og midtbanemand Ndombele, der begge skuffede. Midterforsvarer Denayer, der fik foråret ødelagt af en skade, og højreback-afløser Dubois er også væk nu. De to var tidligere nøglespillere, men havde en skidt 21/22-sæson. Til salg er desuden angriber/topscorer Dembélé, kreative Aouar (tidligere starter; niveaufald og afløser i 21/22) og midterforsvarsveteran Boateng (reserve).

Vigtigste transfers:

Ind: Lacazette, Tolisso, Lepenant, Tagliafico
Ud: Denayer (midterforsvar  – starter/afløser), Ndombele (midtbane  – starter/afløser), Emerson (venstreback – starter/afløser), Dubois (højreback – afløser)

Marseille

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 3
 • Placering 20/21: Nr. 2
 • Trupstatus: Styrket/Svækket
 • Ny træner

Marseille vandt sølv i 21/22 (dvs adgang til CL-gruppespillet) efter store trupforstærkninger i sommeren 2021. Den karismatiske træner Sampaoli var også ny i klubben, men fik de mange nye til at klikke. Var dog også heldig, bl.a. med en skrivebordsafgørelse der gav ekstra point. Nu er argentineren væk – sur over ledelsens, ifølge ham, manglende transfer-ambitioner (truppen er pt kun ligaens fjerdedyreste). Men stille ligger klubben ikke just på transfermarkedet. Hyret som træner er i stedet Igor Tudor der imponerede i Serie A-klubben Verona i 21/22 med højpres og angrebsglæde. Dog også med en del defensive problemer, men Marseilles genpres var stærkt i 21/22 og bør være i hvert fald nogenlunde i 22/23.

Fire vigtige lejesvende, angriber Milik, midtbanemand Guendouzi, fløjspiller Ünder og målmand Lopez, er købt nu, men to andre markante er draget hjem til deres ejerklubber, midterforsvarer Saliba og offensivmand Harit. Også farvel til veteranmålmand/klubtalisman Mandanda, venstreback Peres samt krumtappen på defmidtbanen, Kamara. Sidstnævnte mangler en oplagt arvtager i truppen. Hentet er højre wingback Clauss (markant forstærkning), angriber/fløj Suárez (fra Segunda-klubben Granada) samt fire nye midterforsvarere, erfarne Gigot, hurtige Mbemba samt purunge Nyakossi og Touré. Sidstnævnte ser meget spændende ud. 2,04 meter høj OG en god tekniker. Desuden: Celta-målmandsreserve Blanco (fire sæsoner som fast starter i La Liga) og venstreback Nuno Tavares, lejet i Arsenal hvor han var til overs.

OPDATERING: 6/8: Marseille henter den målfarlige midtbanemand Veretout i Roma (tidligere Nantes og Saint-Étienne). 10/8: Den chilenske kreatørstjerne Alexis Sanchez er på vej til Marseille. Den 33-årige var mest på bænken i Inter, men kan måske motiveres af Tudor.

Vigtigste transfers:

Ind: Clauss, Suárez, Gigot, Touré, Mbemba, Nyakossi, Blanco, Tavares, Veretout, Sanchez
Ud: Kamara (def-midtbane – starter), Saliba (midterforsvar – starter), Harit (offensiv – starter/afløser), Mandanda (målmand – afløser), Peres (venstreback – starter/afløser)

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Monaco

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 2
 • Placering 21/22: Nr. 3
 • Trupstatus: Svækket/Lidt styrket

Den russisk ejede fyrstedømme-klub ved Middelhavet tog bronze trods – eller rettere på grund af – trænerskifte midtvejs i sæsonen hvor forsigtige Kovac fik sparket, og offensive Clément fik tøjlerne; noget topscorer Ben Yedder & Co satte pris på. Nu må monegaskerne klare sig uden den bedste midtbanespiller i Ligue 1 i 21/22, Tchouameni, solgt til Real Madrid. Selv efter Tchouameni-salget er Monaco-truppen ligaens næstdyreste, men lad os se hvordan oligark Rybolovlev og sportsdirektør Paul Mitchell forvalter de 80 mio euro det indbragte. Hentet indtil videre er fløjspiller Minamino (kun indskifter i Liverpool, men god) for 15 mio euro samt den fysisk stærke og hurtige Gladbach-angriber Embolo for 12,5. Ret ofte skadet, men alligevel billigt for en 25-årig klasseangriber; schweizisk landsholdsmand. Monaco skal spille CL-kvalifikation mod PSV 2./3. og 9. august., så holdet er nok oppe i tempo før første Ligue 1-spillerunde, men træthed og CL-fokus (turnover) kan til gengæld spille ind.

OPDATERING: Monaco henter den kvikfodede og fleksible forsvarer Sarr (midterforsvar/venstreback) på Chelseas reservebænk. 23-årig Sarr spillede i Nice indtil 2020. 15/8: Den talentfulde defensiv-midtbanemand Camara købes i RB Salzburg for 15 mio euro.

Vigtigste transfers:

Ind: Minamino, Embolo, Sarr, Camara
Ud: Tchouameni (midtbane – starter), Sidibé (højreback – afløser), Fabregas (midtbane – reserve)

Montpellier

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 9
 • Placering 21/22: Nr. 13
 • Trupstatus: Styrket

Den sydfranske klub, der tog et meget overraskende mesterskab i 2012 (PSGs første sæson med Qatar-formue i ryggen), blev kun nr 13 i 21/22 efter en 8.-plads i 2021. Nu vil Les Paillades tilbage i top 10.  Et fald var ventet efter 2021-salget af topscorere Delort og Laborde, men truppen ser stærkere ud end i sidste sæson. Spilfordeler og frisparksspecialist Savanier er der stadig, mens kreative Cabella og Mollet er skiftet ud med Khazri (snu og skudstærk målræv) og Nordin (hurtig fløj). På venstre back er Ristic og Oyongo væk, og hurtige Maouassa kommet til, med ligeledes nytilkomne Sainte-Luce fra Ligue 2 som interessant reserve. Højre forsvarsside er forstærket med kvikke Sacko.

OPDATERING: Den store midterforsvarer Jullien (der ikke har spillet kamp siden december 2020; skade holdt ham ude i et år) købes i Celtic efter veloverstået lægetjek.

Vigtigste transfers:

Ind: Khazri, Nordin, Maouassa, Sacko, Sainte-Luce, Jullien
Ud: Cabella (offensiv – starter), Mollet (offensiv – starter), Ristic (venstreback – starter), Oyongo (venstreback – afløser)

Nantes

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 13
 • Placering 21/22: Nr. 9
 • Trupstatus: Svækket

Efter næsten-nedrykningen i 2021 gik det mere svarende til budgettet for den sydbretonske klub i 21/22 med en 9.-plads. Desuden en flot pokaltriumf der giver adgang til EL-gruppespillet (og supercup-dyst mod PSG 31. juli; i Israel…). Men medmindre ejer Kita spytter flere penge i bøtten – eller sælger klubben; det er på tale – så bliver det næppe til en plads i den øverste halvdel denne gang. Angrebsstortalent og topscorer Kolo er draget bort på fri transfer (skidt klubarbejde). Nantes siger måske også farvel til kreatør Blas, venstrefløj Simon og klassekeeper Lafont (ligaens bedste målmand i 21/22 selv om PSG-keeper Donnarumma tog titlen) – dog mod kompensation. Til, efter mange år i engelsk fodbold, er kommet den erfarne og dygtige universalspiller Sissoko. Desuden (lejemål) den egyptiske landsholdsangriber og Galatasaray-indskifter Mohamed og Nice-angrebstalent Guessand, men det er næppe nok hvis Nantes vil være slagkraftig.

Vigtigste transfers:

Ind: Sissoko, Guessand, Mohamed
Ud: Kolo (angriber – starter), Coulibaly (angriber – indskifter), Cyprien (midtbane – afløser). Måske/Nok ud: Lafont (målmand – starter), Blas (kreatør – starter), Simon (venstrefløj – starter)

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Nice

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 6
 • Placering 21/22: Nr. 5
 • Trupstatus: Lidt svækket (OPDATERING: STYRKET!)
 • Ny træner

Ineos-ejede Nice lå længe til en CL-billet og burde være endt i top 3, men uheld (tre point tabt på skrivebordet efter fan-flaskekast) og dårlig sæsonafslutning betød en femteplads. Dvs Conference League-kvalifikation 18. og 25. august. Den dygtige træner Galtier er taget til PSG, men Lucien Favre, der i 2017 førte Nice til bronze, er vendt tilbage (efter to års pause ovenpå 2020-fyring i Dortmund). Hans taktik – offensiv indstilling, men også stærk organisation – var både seværdig og effektiv sidst.

Den erfarne målmand Benitez – stærk på stregen, mindre god med fødderne – er væk, og talentfulde Bulka, der gjorde det godt i pokalen (sølv) i 21/22, overtager førstekeepertjansen. Væk er også den markante fløjspiller Kluivert, mens kollega Da Cunha er tilbage fra lejeophold, og en række offensivtalenter er kommet til: Ilie, Sotana, Talbi og Bounani. Desuden defensiv-midtbanetalent Beka Beka. Spørgsmålet er om den danske landsholdsangriber Kasper Dolberg bliver i Riviera-klubben efter en skuffende 21/22-sæson hvor han måtte kæmpe med både sukkersyge og heftig konkurrence fra stærke frontløbere som Delort og Gouiri.

Opdatering: 31/7: Nice henter den 20-årige midterforsvarer Mattia Viti i Empoli. 2/8: To erfarne nytilkommere: DK-keeper Kasper Schmeichel og den walisiske klasse-midtbanemand Aaron Ramsey (dog ofte skadet). 29/8: Den kreative og målfarlige offensivmand Diop hentes i Monaco. Kan spille på fløjen, men også centralt.

Vigtigste transfers:

Ind: Ilie, Sotana, Talbi, Bounani, Da Cunha, Beka Beka, Viti, Schmeicel, Ramsey, Diop
Ud: Benitez (målmand – starter), Guessand (angreb – indskifter), Kluivert (fløj – starter)

Bliver danske Kasper Dolberg i Nice efter en skuffende 21/22-sæson? (Foto: Bildbyrån)


Paris SG

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 1
 • Placering 21/22: Nr. 1
 • Trupstatus: Styrket
 • Ny træner

Den Qatar-ejede pariserklub vandt mesterskabet, men uden at imponere – og kiksede i Champions League. Til stor vrede blandt de parisiske ultras. Dét – samt hans manglende evne til at få den magiske fronttrio Neymar/Mbappé/Messi til at deltage i pres og genpres – kostede Pochettino trænerjobbet.

Ny mand i det varme sæde: Snedige Galtier der i 2021 førte Lille til mesterskabet og i 2022 næsten bragte Nice i CL. Han foretrækker en 4-4-2 med velorganiseret defensiv og hurtige omstillinger, men vil nok i hvert fald ind i mellem bruge tremandsmidterforsvar i Paris. Og naturligvis have mere fokus på boldbesiddelse og betonforsvarsnedbrydning. Kan han få stjernerne til at marchere i takt? Efter sommerbold i Japan bliver første rigtige test supercup-kampen mod pokalvinder Nantes i Israel 31. juli.

Motiveret er i hvert fald ligatopscorer Mbappé der sagde nej til Real og ja til at blive i Paris; dvs ja til et nyt PSG-projekt der inkluderer hyring af den dygtige sportschef Luis Campos samt flere penge og nok også magt til Mbappé. Der er rygter om uro mellem Mbappé og udisciplinerede Neymar, men de virker medie-skabte, de rygter; jeg tror Mbappé værdsætter at brasilianeren leverer en masse assists. Den talentfulde midtbanemand Vitinha er hentet i Porto og angrebsstjerneskud Ekitike i Reims hvor han viste flotte ting i 21/22, mens offensiv-afløser Di Maria er draget videre. Højreback/wingback Mukiele kommer nok til fra Leipzig (opdatering: bekræftet) og skal agere afløser for Hakimi. Fløjspiller Sarabia, spansk landsholdsmand, er tilbage fra lejeophold, men håber nok på et nyt af slagsen, så han kan få fast spilletid frem mod VM.

Opdatering: 3/8: PSG er enig med Lille; kan hente midtbanefremdriver Sanches for 15 mio euro. Han får næppe en fast startplads i Paris, men det bør blive til en del kampe som afløser for Verratti, fx. Midtbaneafløser Wijnaldum drager til Roma, og kollega Gueye nok til Everton. 30/8: Midtbanemand – dybtliggende spilfordeler – Fabian Ruiz hentes i Napoli.

Vigtigste transfers:

Ind: Vitinha, Ekitike, Mukiele, Sanches
Ud: Di Maria (fløj – afløser), Wijnaldum (midtbane – afløser)

Reims

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 12
 • Placering 21/22: Nr. 12
 • Trupstatus: Svækket

Trods mange skader fik Champagnedistrikts-klubben en midterplacering i 21/22 med dygtige Garcia ved trænerroret. Nu er topscorer og angrebsstortalent Ekitike solgt til PSG for 30 mio euro, og man må formode at nogle af pengene skal bruges på at hente en direkte erstatning. På vej væk er også klassekeeper Rajkovic (opdatering: solgt for 4,5 mio euro) og den stærke midterforsvarer Faes. Erstatningerne er Pentz fra Austria Wien og Agbadou fra Eupen. Bestemt ikke sikkert de bare lige kan tage over. Endelig er venstreback Konan væk, men afløser De Smet fik en del kampe i sidste sæson og er også god. Opdatering: Reims henter den japanske landsholds-højrefløj Ito. Interessant transfer. Han er ikke bare en “t-shirt guy” (erhvervet for at score penge på trøjesalg til japanere); han er dygtig.

Opdatering: 1/8: Reims lejer den 21-årige angriber Balogun i Arsenal (senest udlejet til Middlesbrough i The Championship hvor han mest var indskifter)

Vigtigste transfers:

Ind: Agbadou, Pentz, Ito, Balogun
Ud: Ekitike (angreb – starter), Konan (venstreback – starter), Rajkovic (målmand – starter). Nok ud: Faes (midterforsvar – starter)

Rennes

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 5
 • Placering 21/22: Nr. 4
 • Trupstatus: Svækket

Med højpres og fremragende kombinationsspil var Rennes i lange perioder ligaens bedste hold i 21/22, men bl.a. pga skader blev det trods alt kun til en fjerdeplads (billet til EL-gruppespillet). I 22/23 håber bretonerne og klassetræner Genesio på mere stabilitet og fuld kadence hele vejen igennem. Men så skal klubben altså på fornuftig vis bruge de 35 mio euro sommersalget af den stærke midterforsvarer Aguerd har indbragt. Indtil videre har den i forvejen velassorterede målmandssektor fået styrket bredden via supererfarne Mandanda (Gomis kan til gengæld være på vej væk efter en skuffende sæson), men der må være mere på vej, især i midterforsvaret. Midtbanebredden er i øvrigt svækket med farvel til solide Martin. Angriber/topscorer Terrier kan også være på vej væk. Men Genesio og Rennes trækker nok en transferkanin eller to op af hatten.

OPDATERING slutjuli: Rennes henter to midterforsvarere, den talentfulde belgier Theate for 29 mio euro i Bologna, og, på leje, den solide walisiske landsholdsmand Rodon (Tottenham-bænk). 10/8: Rennes køber den lille, lynhurtige angriber Kalimuendo i PSG (udlejet til Lens i seneste sæson; blev topscorer i den nordfranske klub) for 25 mio euro.

Vigtigste transfers:

Ind: Mandanda, Theate, Rodon, Kalimuendo
Ud: Aguerd (midterforsvar – starter), Martin (midtbane – starter/afløser)

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Strasbourg

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 8
 • Placering 21/22: Nr. 6
 • Trupstatus: Svækket

Nederlag i sidste spillerunde kostede en Europa-billet, men trænertalent Stéphan insisterede på højpres og modig offensivbold, og Alsace-klubben gjorde det overraskende flot i 21/22 med en sjetteplads  efter at være blevet nr 15 i forrige sæson. Backs Guilbert og Caci er væk nu, men afløses af hurtige Dagba til højre og Delaine til venstre. Den erfarne højreback Pierre-Gabriel er også kommet til. Forsvarsjernmand Djiku er på vej væk, men erfarne Le Marchand kan tage pladsen; er mindre tackle-kontant, men en bedre tekniker og opspiller. Værre er hvis den tårnhøje topscorer Ajorque også smutter.

Vigtigste transfers:

Ind: Dagba, Delaine, Pierre-Gabriel
Ud: Guilbert (højreback – starter), Caci (venstreback – starter). Nok: Djiku (midterforsvar – starter)

Toulouse

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 15
 • Placering 21/22: Nr. 1 i Ligue 2
 • Trupstatus: Styrket

Efter to år i L2 og næsten-oprykning i 2021 er den sydfranske klub fra Pyrenæerne tilbage i den bedste række. Toulouse scorede 82 mål i 38 L2-kampe i 21/22 med offensive Montanier ved trænerroret, og de danske forsvarere, højreback Mikkel Desler (1 mål/5 assists) og midterforsvarer Rasmus Nicolaisen (4 mål/2 assists), bød flot ind. Ligaens bedste spiller var den hollandske midtbanemand van den Boomen med 12 mål (5 straffe) og 21 assists, men den engelske frontløber Healey blev ligatopscorer med 20 kasser.

Healey får nu konkurrence fra Dallinga, 32 mål i den næstbedste hollandske række i 21/22. Blandt nytilkommerne er også AZ-fløjindskifter Aboukhlal, Elfsborgs-venstreback talent Zandén og den norske målmand Haug, men Vålerenga-manden skal kæmpe for spilletid, for normalstarter Dupé er blandt meget få i Toulouse-truppen med L1-erfaring, og Zandén slår næppe bare lige rutinerede Sylla af på backen.

Bemærk: van den Boomen blev suspenderet af anti-dopingkommissionen i slut-juni pga ulovlig medicin. Han har astma, og der er nok tale om en misforståelse/fejl, men endnu uvist om han får lov til at spille fra sæsonstart.

Opdatering: Forsvarstalent Diaktité sælges til Lille.

Vigtigste transfers:

Ind: Dallinga, Haug, Aboukhlal
Ud: Diakité

Troyes

 • Placeringsbud 22/23: Nr. 14
 • Placering 21/22: Nr. 15
 • Trupstatus: Svækket (OPDATERING: Styrket)

Klubben fra Champagnedistriktet ejes af De Forenede Arabiske Emirater som også besidder diverse andre klubber, inkl Manchester City, så der er mange håbefulde lejesvende. Det giver grøde i truppen, men borger ikke for stabilitet. Efter oprykning i 2021 lykkedes det dog at overleve i 21/22 efter trænerskifte i december. Forsigtige Bruno Irles – giftige kontraløb, men først og fremmest defensiv organisation – stod for et fornuftigt forår.

Nu er højre-forsvarer Biancone solgt, og leje-angriber Ugbo (holdets bedste frontløber) er taget hjem til Genk. Andreas Bruus er hentet i Brøndby og skal kæmpe med især angrebsstærke Kaboré om posten som højreback/højre wingback. Til er også kommet talentfulde ungersvende i midterforsvarer Porozo samt fløjspillere Savio (straks sendt videre på lejemål) og Odobert, men af disse er det nok kun Porozo der for alvor bejler til en startplads. Mon ikke en række lejesoldater støder til før transfervinduet smækker i. Der arbejdes desuden på at købe Ugbo der havde et flot forår.

Opdatering: 4/8: Forårs-lejeangriber Ugbo vender tilbage til Troyes; købt af Genk. 9/8: Det 20-årige højreback-talent Thierno Baldé købes af PSG; senest udlejet til L2-klubben Le Havre hvor han var fast mand. Bemærk også: højreback Kaboré er ikke længere i Troyes.

OPDATERING: 23/8: Troyes lejer den driblestærke offensivmand Rony Lopes i Sevilla (senest udlejet til Olympiakos).

Vigtigste transfers:

Ind: Bruus, Porozo, Odobert, Baldé, Lopes
Ud: Ugbo (angreb – starter), Biancone (højreback/midterforsvar – starter), Kaboré (højreback – starter)

Spil på Ligue 1

*ReklamelinkVil du have mere Ligue 1?

Vi dækker Ligue 1 tæt på SpilXperten. Se vores store Ligue 1-sektion for at læse mere.


20 kommentarer

 1. Kasper Schmeichel til Nice? Det ser ud til at ske.

  Ifølge diverse engelske medier, men også nogle franske inkl anerkendte L’Equipe, er den danske landsholdskeeper blevet enig med den franske klub. Nu resterer så at Schmeichels klub Leicester siger ja til skiftet. Hvilket Leicester skulle være indstillet på – HVIS den engelske klub kan finde en erstatning for sin mangeårige førstemålmand.

  Nice lod tidligere på sommeren den rutinerede målmand Benitez drage bort. Umiddelbart var det så meningen at talentfulde Bulka skulle tage over, men Lucient Favre der denne sommer overtog Nice-trænerjobbet efter Galtier (som PSG snuppede), vil gerne have en erfaren målmand at trække på. En overgang så dette ud til at blive schweiziske Yann Sommer, men det gik i vasken. Så nu prøver Nice altså at signe Schmeichel.

  Kasper Schmeichel har været i Leicester i 10 år og er 35 år gammel. Farmand Peter skiftede i sin tid fra Manchester United til sydens sol (Sporting i Portugal) da han var 35. Nu kan det være sønnikes tur. Sydfrankrig har klimaet, men fodboldniveauet er også glimrende. Nice blev nr fem i seneste sæson og burde faktisk have fået en bedre placering.

 2. Rennes har ledt efter en ny klasse-midterforsvarer siden junisalget af Aguerd til West Ham, og det ser ud til at være lykkedes nu: Den 22-årige og meget lovende belgier Arthur Theate skifter fra Bologna (hvis han består lægetjekket). Pris: 20 mio euro. Et scoop. Aguerd indbragte 35.

 3. Reims henter den japanske landsholds-højrefløj Ito. Interessant transfer. Han er ikke bare en “t-shirt guy” (erhvervet for at score penge på trøjesalg til japanere); han er dygtig.

 4. Marseille har lejet venstreback Nuno Tavares der var til overs i Arsenal.

  Marseille er i øvrigt også i forhandlinger med Inter-offensivmand Alexis Sanchez.

 5. Mens Kasper Schmeichel-handelen endnu ikke har materialiseret sig, har Nice gaflet den 20-årige midterforsvarer Mattia Viti i Serie A-klubben Empoli. Fin transfer for et hold der et glimrende midterforsvare bestående af Todibo og gamle Dante, men sidstnævnte er 38, så der er brug for en dygtig aflaster.

 6. Så skulle Kasper Schmeicels skifte fra Leicester til Nice være en realitet. Så godt som. Der mangler lige et lægetjek; i denne uge.

  I mellemtiden har Nice også hentet en anden erfaren klassespiller, midtbanemand Aaron Ramsey. Efter mange år (og mål) i Arsenal var han i Juventus (ok med spilletid de første to sæsoner) fra sommeren 2019 til januar i år hvor han blev udlejet til Rangers i Skotland. Waliseren er ofte skadet, desværre, men er knalddygtig.

 7. Lille ser ud til at sælge midtbanefremdriver Sanches til PSG for 15 mio euro. Lille henter samtidig forsvarstalent Diaktité (21) i Toulouse. Fysisk stærk og kvikfodet. En fleksibel midterforsvarer der kan vikariere i begge backsider. Fik mange kampe for Toulouse i L2 i 21/22 pga sin fleksibilitet.

  PSG afhænder nok midtbane-afløser Wijnaldum (skuffende ophold i Paris efter skifte fra Liverpool i 2021) til Roma.

 8. Den chilenske kreatørstjerne Alexis Sanchez er på vej til Marseille. Den 33-årige dribler sad mest på bænken i Inter i 2021/22, men kan måske motiveres af Tudor.

  Samtidig har Lille solgt midtbane-afløser Onana til Everton for 40 mio euro. Ikke dårligt.

 9. Rennes er i færd med at signe Kalimuendo, det lille angrebs-kuglelyn der ejes af PSG. Han blev topscorer for Lens i seneste sæson, som lejesvend.

 10. Auxerre henter den erfarne angriber Niang i Bordeaux, Lille den talentfulde fløjspiller Virginius ligeledes i L2, i Sochaux, og Lorient snupper Monacos midterforsvarsreserve Matsima. Ah ja, og Marseille gafler det 17-årige offensivstortalent Seha i Troyes; men næppe til førsteholdsbold i denne sæson.

 11. Troyes lejer Rony Lopes i Sevilla. Den lille driblestærke offensivmand – mest højrekant – var i 21/22 udlejet til græske Olympiakos hvor han mest var indskifter. Men den 26-årige portugiser har højt topniveau. Han scorede således 15 mål for Monaco i 17/18. Han har også været i Lille og Nice; kender med andre ord fransk fodbold særdeles godt.

  Samtidig ser Montpellier ud til at hente midterforsvarer Jullien (der også kender fransk fodbold; er faktisk fransk og har spillet i bl.a. Auxerre og Toulouse) i Celtic. Stor og kompetent forsvarer, men han har døjet med at få spilletid i Skotland siden han mistede hele 2021 pga en alvorlig knæskade. Men nu prøver han altså i Montpellier der VIRKELIG har behov for en midterforsvarer. Hvis han altså består lægetjekket…

  Endelig skulle Manchester United-reserve Eric Bailly (midterforsvar) være på vej til Marseille.

 12. Ah ja, og Nice lejer evt højrefløj Pepe i Arsenal (og køber evt venstrefløjstalent Amuzu i Belgien). Riviera-klubben vil også gerne gafle Cavani i Manchester United, men det ser ikke ud til at ske; han vælger vist Valencia.

 13. Brest, der har et angriberproblem, vil løse det ved at hente den algieriske angriber Slimani (ex-Leicester og ex-Lyon, bl.a.), erfaren målræv (34 år). Han skulle ankomme til Bretagne i dag.

  Og gammelmandsholdet Ajaccio henter endnu en ældre herre, Touzghar (Tunesien), 35-årig angriber til overs i Troyes.

 14. Fabian Ruiz fra Napoli til PSG der dermed har Verratti, Vitinha, Renato Sanches og Ruiz til midtbanen.

  Offensivmand Diop fra Monaco til Nice.

 15. Sene transfers:

  Nice henter den danske Brentford-forsvarsreserve Mads Sørensen og bytter desuden med Rennes der får angriber Gouiri; Nice får angriber Laborder. Toulouse gafler den serbiske angriber Birmancevic i Malmø, Reims den unge forsvarer Sow i Saint-Étienne, Troyes den polske målmand Lis Southampton, Lille kantspiller Ounas i Napoli, PSG midtbanemand Soler i Valencia.

 16. Vi tager lige de sidste med:

  Nice udlejer DK-angriber Kasper Dolberg (efter skuffende 21/22-sæson) til Sevilla.

  Lille sender offensivmand Yazici (til overs) til Trabzonspor og lejer den erfarne defensivmidtbanemand André Gomes i Everton (mest indskifter i 21/22).

  Reims sælger angriber Touré (indskifter) til Almeria for 10 mio euro og køber angriber Holm i Rosenborg. Udviklingsprojekt: Den 21-årige scorede kun 1 mål i 11 2022-kampe for den norske klub.

  Lorient henter Monaco-målmandsreserve Mannone og offensiv-midtbanetalent Aouichiche i nedrykkede Saint-Étienne.

  Marseille sælger midterforsvarsafløser Car til Southampton og låner offensivmand Harit i Schalke (han var også i Marseille i 21/22). Og beholder i øvrigt angrebstalent Dieng. Der var ellers truffet en aftale med Leeds, men Dieng sagde nej i sidste øjeblik og var så i stedet på vej til Nice, men dumpede lægetjekket (pga en mindre knæskade).

  Rennes sender midterforsvarsafløser Badé til Nottingham Forest og henter i stedet midterforsvarer Wooh i Lens (hvor de sjovt nok gaflede Badé sidste sommer). Han var afløser i Lens.

  Troyes lejer defensivmidtbanetalent Agoumé i Inter. Han var i 21/22 udlånt til Brest og var temmelig fast starter.

  Angers henter Southampton-højrebackreserve Valery.

  Nantes henter Lens-angrebsreserve Ganago.

 17. Hov, og midterforsvarer Faes fra Reims til Leicester. Samt Chelsea-midtbanereserve Ross Barkley (tidligere engelsk landsholdsspiller) til Nice!

 18. Rennes har hentet defmidtbanemand Xeka (kontraktløs efter Lille-ophold sluttede i sommer) som erstatning for knæskadede Santamaria. En såkaldt joker; lovligt efter transfervinduet hvis alvorlig skade indtræffer.

Skriv et svar