18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Frankrig Ligue 1: Optakt til 2021/2022-sæsonen (Jens Boye)

En ny fransk ligasæson er på trapperne: Første runde spilles 6.-8. august. Ligue 1 er presset økonomisk efter sidste sæsons tomme tribuner pga coronavirus-krisen (nu lukkes tilskuere ind, dog i begrænset antal), og efter at Mediapro i december ikke længere kunne betale ligaen for TV-rettighederne. Disse er nu overtaget af Amazon og Canal+, men det indbringer kun klubberne halvdelen af Mediapro-aftalen, og Canal+ truer endda med at trække sig. (I Danmark dækkes Ligue 1 fortsat af Viaplay og TV3. OPDATERING: Nej – de dækker IKKE 21/22-sæsonen, desværre.)

Men le spectacle doit continuer, og Neymar og andre stjerner pryder stadig Ligue 1 hvor der spilles teknisk godt og fysisk stærkt fodbold. I sidste sæson snuppede Lille mesterskabet, men selv om Lille også vandt Supercuppen 1. august (mod et reservepræget PSG-hold), er det naturligvis stjernerige PSG der går ind til 21/22 som guldfavorit. Pariserne har styrket truppen, mens Lille er svækket. Monaco, Lyon og Marseille (som Daniel Wass måske er på vej til) satser også på at være med i toppen. Ditto: Ambitiøse Nice med EM-ismand Kasper Dolberg på holdet.

Bemærk at transfervinduet først lukker 31. august, men de nuværende trupsituationer beskrives i nedenstående optakt:

Foto: Bildbyrån

Analyse af de 20 hold i Ligue 1Angers

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 16
 • Placering 20/21: Nr. 13
 • Trupstatus: Svækket
 • Ny træner

Den lille vestfranske klub med den fine figterånd fik den sædvanlige placering lige under midten i 20/21, men det kan blive decideret nedrykningskamp dennne gang. Økonomien er så presset at tvangsnedrykning truede denne sommer. (Salget af backtalent Aït-Nouri, udlejet til Wolves i sidste sæson, for 11 mio euro hjalp.) Moulin, manageren fra de seneste 10 år, har forladt skuden. Den cheftræner-uerfarne Lyon-assistent Baticle er ny ansvarlig og skal gøre godt med en svækket trup efter farvel til to markante spillere i kreatør Fulgini (holdets klart bedste; salg ikke officielt endnu, men det sker med stor sandsynlighed) samt defensiv-midtbanefolk Amadou og Coulibaly (afløser). Væk er også angrebsindskifter Diony, men til gengæld er kollega Ninga tilbage fra lejeophold. Til er også kommet forsvarstalent Mendy og midtbane-ditto Ounahi. Bemærk: Målmand Bernardoni var med til OL, men vendte hjem i slut-juli. For Angers taler at holdet har en erfaren og sammenspillet stamme, og hvis driblekonge Boufal kan holde sig skadesfri (kunne han ikke i 20/21), kan han måske udfylde Fulginis rolle. Angrebstalent Cho kan desuden få sit gennembrud efter glimt i 20/21.

Opdatering: Fulgini bliver! 9/9: Sen godkendelse af transfer: Kontrakt med fløjspiller Brahimi (20 år), tidligere ungdomsspiller hos Middlesbrough, siden Reims og senest Le Mans (tredje division).

Transfers:

Ind: Mendy, Ninga
Ud: Amadou, Diony, Coulibaly

Bordeaux

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 10
 • Placering 20/21: Nr. 12
 • Trupstatus: Svækket
 • Ny træner

Traditionsklubben fra det sydvestfranske vindistrikt var tæt på at blive tvangsnedrykket efter investeringsselskabet King Street trak den økonomiske støtte i april, men nu har ambitiøse Gérard Lopez, ex-ejer af Lille (hvor han havde stor succes), købt sig ind, og det bør give pote selv om han denne gang er uden sportsdirektør-fænomenet Campos til at udøve transfer-magi. Den første sæson kan dog blive tung – medmindre der foretages stærke indkøb i august. (Mon ikke der kommer et par stykker?)

Interessant slutjuli/startaugust-skifte på trænerposten: Gamle Gasset, der virkede inspirationsforladt i foråret, er erstattet med Vladimir Petkovic der ved EM førte Schweiz til 1/8-finalesejr over Frankrig. Men væk er erfarne folk som kreatør Ben Arfa, defmidtbanemand Seri (begge dog med skidt 20/21-sæson), højreback Sabaly og offensivmand De Préville. Den markante midtbanemand Basic meldes også på vej ud. Endnu er der ikke købt vægtige afløsere. Dog er den kvikke angriber Maja og def-midtbanemand Pardo tilbage fra lejeophold. Klassekeeper Costil og forsvarsklippe Koscielny har desuden en række fine talenter at spille med, og Koscielny er nok glad for at slippe af med den udisciplinerede driblekonge Ben Arfa. Bemærk: Angriber Hwang (holdtopscorer i 20/21) var med til OL (elimineret 31/7).

Opdatering: 3/8: Venstreback Mangas hentet i Boavista. 4/8: Venstreback Mensah hentet i Salzburg. 10/8: PSG-midterforsvarsreserve Pembélé lejes. 24/8: Højrefløj Elis hentes i Boavista. 31/8: Ind med midterforsvarer Gregersen (Molde), def-midtbanemand Onana (Lille) samt venstrefløj Dilrosun (Hertha). Farvel til forsvarer Benito.

Transfers:

Ind: Mensah, Mangas, Pardo, Maja
Ud: Sabaly, Ben Arfa, Poundjé, De Préville, Seri, Basic, Benito.

Brest

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 19
 • Placering 20/21: Nr. 17
 • Trupstatus: Svækket
 • Ny træner

Den lille bretonerklub, der klarede skærene med en 17.-plads i 20/21, må nok også belave sig på nedrykningskamp denne gang – selv om erfarne og dygtige Der Zakarian har overtaget trænertøjlerne. Holdets kreatør er stadig den spinkle supertekniker Faivre – ingen i L1 løb mere med bolden end ham i 20/21, og fremme er der stadig hovedstødsstærke Mounié og hurtige Honorat. Men solgt er den offensivt stærke venstreback Perraud (12 mio euro), og afløser Uronen (fint EM for Finland) skal nok lige vænne sig til fransk fodbold efter skiftet fra Genk (hvor han dog også var vant til at deltage i offensiven). Væk er også angrebsræv Charbonnier og den bomstærke defensivmidtbanedynamo Lucas. Desuden åbner kollega Lasne og midterforsvarer Hérelle nok sæsonen på skadesbænken. Til gengæld er målmandsposten styrket: Den erfarne AZ-keeper Bizot blev købt 1. august.

Opdatering: 31/8: Ind med fløjspiller Del Castillo (Rennes) og angriber Badji (Club Brügge). Samt midtbanemand Agoumé (Inter-reserve).

Transfers:

Ind: Uronen, Bizot, Badji, Del Castillo
Ud: Perraud, Lucas, Charbonnier

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Clermont

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 20
 • Placering 20/21: Nr. 2 i L2
 • Trupstatus: Styrket (en smule)

Oprykkerklubben, der har hjemme i en af Frankrigs ældste byer, blev stiftet i 1911, men dette er første optræden i den bedste række. Der er gejst i en sammenspillet trup, men det kan blive et kort ophold; der skal i hvert fald kæmpes for sagen. Nr 2 i Ligue 2 i 20/21 med rækkens klart bedste forsvar og 3.-bedste angreb inkl. ligatopscorer Bayo (bejlere har budt 6 mio euro, men Clermont har sagt nej) og den dygtige oplægger Berthomier. 0 nederlag i sommerens træningskampe. Men der er meget lidt L1-erfaring i truppen, der ikke har mistet stamspillere, men heller ikke er forstærket synderligt. Til er kommet den svenske fløj Rashani (ex-BIF) fra Erzurumspors bænk i den tyrkiske liga, venstreback Mendy fra Servette samt en række ungersvende tilbage fra lejeophold i sekundaklubber, inkl tometer-midterforsvarer Cissokho der sammen med en håndfuld andre har været i Lustenau i den østrigske andendivision. Bemærk: defensivmidtbanemand Magnin, der blev skadet i april, er ukampdygtig til slutseptember. Dvs mindre konkurrence på bageste midtbane til 33-årige Johan Gastien. Han er søn af Pascal Gastien, holdets træner, men hans stamspillerstatus siden han kom til i 2018 hænger trods alt nok mere sammen med hans erfaring (inkl en god håndfuld L1-kampe) end med nepotisme.

Opdatering: 14/8: Offensivmand Khaoui hentet fra Marseilles bænk. God tekniker. Kreativ og ganske målfarlig. 16/8: Midterforsvarer Billong hentet i tyrkisk fodbold. 27 år. Udlandet siden 2014, men opvokset i Frankrig. 28/8 Defensiv-midtbanemand Oriol Busquets hentes hos Barcelonas andethold. 31/8: Ind med angriber Hamel (Lorient).

Transfers:

Ind: Rashani, Mendy, Cissokho, Khaoui, Hamel
Ud:

Lens

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 8
 • Placering 20/21: Nr. 7
 • Trupstatus: Svækket

Med en syvendeplads og en målsøgende spillestil gjorde den nordfranske klub det flot i 20/21 – og det selv om coronakrisen betød at de mange fans (Lens er i top4 mht fanbase-størrelse; kun PSG, Marseille og Lyon kan følge med) ikke kunne støtte på stadion. Op til den nye sæson er midterforsvaret svækket efter salget af stærke Badé. 19-årige Wooh, hentet i Ligue 2, skal nok bruge tid før han bliver lige så god. Til gengæld er venstreback styrket med Machado, og offensiven har fået teknisk stærke Saïd (farvel til indskifterne Kalimuendo og Mauricio). Væk er desuden højreback-reserve Michelin. Kreatørfænomen Kakuta (købt efter leje i 20/21) og fremdriver Fofana er der stadig; og Fofana virker i form, i modsætning til sæsonstarten i 2020. Lens får i øvrigt en bid (1,25 mio euro) af de mange penge Manchester United betaler Real Madrid for verdensstjernen Varane der begyndte sin karriere i Haut-de-France-klubben.
Opdatering: 5/8: Højrekant Frankowski hentet i Chicago Fire. Glimrende arvtager hvis Clauss sælges. Bedre end Michelin der forleden blev sendt til AEK Athen. 7/8: Midterforsvarer Danso hentet i Augsburg (senest udlejet til Fortuna Düsseldorf). 31/8: PSG-angriber Kalimuendo tager endnu et lejeophold i Lens.

Transfers:

Ind: Machado, Saïd, Wooh, Frankowski, Danso, Kalimuendo
Ud: Badé, Kalimuendo, Sylla, Mauricio, Michelin

Lille

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 5
 • Placering 20/21: Nr. 1
 • Trupstatus: Svækket
 • Ny træner

Mesterholdet har solgt træner Galtier (4 mio euro), klassekeeper Maignan (13 mio euro) og defmidtbanemand Soumaré (20 mio euro). En indbringende åreladning. Lille er vant til at sælge markante folk og alligevel klare sig godt i den følgende sæson, men sidste efterår mistede klubben sportsdirektør Campos, en transfermagiker med øje for potentiale; fremragende til at købe billigt og sælge dyrt. Lille har endnu ikke købt nye spillere denne sommer (vandt alligevel Supercup 1. august, men det mod et reservepræget PSG-hold). Vi må se om det kommer; defmidtbane-stortalentet Onana skulle være på vej fra HSV. Og om den nye træner Gourvennec kan udfylde Galtiers støvler. Spillestilsmæssigt bør det ikke være en revolution; begge er glade for hurtig kontrabold. I målet står indtil videre den tidligere reserve Jardim der i 2020/21 hentede erfaring og spilletid som lejesvend i Boavista. Men Maignan er han ikke, hverken med fødderne eller som shotstopper. Bemærk også at to af sidste sæsons nøglespillere, forsvarssstyrmand Fonte og angriber/topscorer Yilmaz er 37 og 36 år gamle. (Og begge var med til EM i afvigte sommer.) Langt fra sikkert at de gamle ben holder til endnu en sæson på højt niveau.

Opdatering: 5/8: Defensiv-midtbanemand Onana hentet i HSV. 6/8: Højrefløj-indskifter Araujo solgt. 19/8: Atléticos andenkeeper Grbic lejes. 25 år, 1,95 meter. 31/8: Ind med venstreback Gudmundsson (Groningen).

Transfers:

Ind: Jardim, Onana, Gudmundsson
Ud: Maignan, Araujo

Foto: BildbyrånLorient

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 17
 • Placering 20/21: Nr. 16
 • Trupstatus: Svækket

Den bretonske klub undslap nedrykning efter januarskifte til fem mand i forsvaret. Nu er højreback forstærket med kroatiske Igor Silva, men der er sagt farvel til midterforsvarerne Gravillon og Chalobah. Indtil videre udfyldes deres pladser af en oprykket ungdomsspiller samt fleksible backs. Offensiven er derimod intakt (i hvert fald pt; topscorer Moffi kan være på vej væk), inkl. skarpe Moffi samt lynhurtige Wissa og Laurienté. Sidstnævnte har desuden et fabelagtigt skud fra distancen. Wissa blev i startjuli syreangrebet af en sindssyg kvinde, der ville kidnappe hans nyfødte baby, men en operation reddede hans syn, og han var tilbage i træning to uger efter (er dog ikke klar til første runde). Bemærk: den kreative midtbanemand Le Fée var med til OL, men vendte hjem i slut-juli.

Opdatering: 9/8: Fløjspiller Wissa skifter til Brentford. 31/8: Ind med midterforsvarer Jenz (Lausanne).

Transfers:

Ind: Silva, Jenz
Ud: Chalobah, Gravillon

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Lyon

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 4
 • Placering 20/21: Nr. 4
 • Trupstatus: Svækket

Lyon missede CL-billetterne for anden sæson i træk, og nu skal der andre boller på suppen. Væk er træner Garcia, der ikke kunne enes med den stærke sportsdirektør Juninho, og til er kommet Peter Bosz der gjorde det godt i Ajax og (langt hen ad vejen) i Leverkusen. Ind i mellem blev han dog fyret i Dortmund, bl.a. pga skrøbelighed mod kontraer.

Lyon kræver mere attraktivt spil og bedre resultater end under Garcia, men det kan godt være Bosz kun kan levere det første. Han må klare sig uden den solgte topscorer og dødboldsskytte Depay. Det positive er at holdet så ikke er tvunget til at spille med (en meget selvisk) falsk nier. Tilbage fra lejeophold i Atlético er, praktisk nok, angriber Dembélé. Vendt hjem er også en række andre lejevende, og så er diverse talenter rykket op fra ungdomsholdet. Blandt de hjemvendte, efter stærkt ophold i Fulham, var DK-midterforsvarer Joakim Andersen, men han er fluks blevet solgt til Crystal Palace. Ellers ville han, ud over Marcelo, Diomandé og Denayer, skulle dyste om en startplads med erfarne Da Silva, hentet i Rennes. Hentet er også Vasco da Gama-venstreback Henrique, enten som erstatning for Cornet, der kan være på vej væk, eller som trupbredde efter farvel til backreserverne Bard og De Sciglio. På vej væk kan også være kreatørstortalentet Aouar. Midtbanemand Mendes skulle være på vej væk, lige som kollega Lucas (udlejet i sidste sæson) netop er blevet solgt. Bemærk: midtbanemand Guimares misser nok første runde pga OL-deltagelse. Lige pludselig kan Lyon stå med meget få midtbanefolk at vælge imellem.

Opdatering: 20/8: Venstreback Emerson lejes i Chelsea. 22/8: Kreatør Shaqiri købes i Liverpool for 11 mio euro. 26/8: Venstreback Cornet sælges til Burnley for 15 mio euro. 31/8: Kontrakt skrives med Jerome Boateng, erfaren midterforsvarer (seneste 10 år i Bayern).

Transfers:

Ind: Henrique, Da Silva, Andersen, Diop, Koné, Adelaide, Dembélé, Emerson, Shaqiri, Boateng
Ud: Depay, Bard, De Sciglio, Marcelo

Marseille

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 3
 • Placering 20/21: Nr. 5
 • Trupstatus: Markant styrket

Den argentinske træner-vulkan Sampaoli bibragte en masse gejst da han i marts indtog trænersædet i det sydfranske galehus, men Marseille nåede ikke en CL-billet. Finansieret af USA-forretningsmand McCourt er Sampaoli og direktør Longoria nu i gang med revolutionere truppen. Væk er højrefløj Thauvin, højreback Sakai samt de erfarne reserver, venstreback Nagatomo og angriber Germain. Til er kommet en række stærke navne: midtbanefolk Gerson (godt venstreben) og Guendouzi, fløjspillere Ünder og de la Fuente (Barca B-talent), midterforsvarere Peres og Saliba samt målmand Lopez. Bortset fra sidstnævnte (Mandanda er nok stadig nr 1), alle folk der bejler til en startplads.

Guendouzi evt i stedet for Kamara hvis den talentfulde balancemand sælges. Venstrefløj Radonjic er i øvrigt tilbage efter lejeophold. Der mangler dog en højre wingback, men det kommer nok. Fx ved at købe/genleje sidste sæsons lejesvend Lirola og/eller hente danske Daniel Wass (der som bekendt kan spille diverse positioner). Spørgsmålet er om Sampaoli vil spille 3-5-1-1 eller 3-4-2-1. Med så fremragende offensive esser håber jeg på det sidste. Kreatør Payet kratter stadig ved, ligesom klasseangriber Milik. Polakken har dog døjet med en knæskade og er nok først kampklar i september.

Bemærk at midterforsvarer Car er på vej væk (og ikke har deltaget i træningskampene). Det ser ud til at ideal-tremandsmidterforsvaret er Saliba, Balerdi og Peres. Med jernmand Alvaro som afløser.

Opdatering: 19/8: Angrebsafløser Benedetto udlejes til Elche. 24/8: Lirola (lejesvend i sidste sæson) købes i Fiorentina for 6,5 mio euro. 28/8: Schalke-kreatør Harit (tidligere Nantes) hentes.

Transfers:

Ind: Gerson, Peres, Ünder, Saliba, Guendouzi, de la Fuente, Lopez, Harit
Ud: Thauvin, Sakai, Nagatomo, Germain

Metz

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 14
 • Placering 20/21: Nr. 10
 • Trupstatus: Svækket

Antonettis solide og kontrastærke tropper tog en nydelig midterplacering i sidste sæson, men jeg tror det bliver tungere denne gang. Den erfarne midterforsvarer John Boye er væk, og kollega Kouyaté kan også være på vej ud. Og den dygtige kreatør Boulaya smutter nok også. Bassi, hentet i Ligue 2, kan næppe bare lige tage over. Midtbanestortalent Sarr kan også være på vej væk, men prisen på 30 mio euro skræmmer nok de fleste købere. Væk er midtbanefolk Angban og Ambrose, samt angriber Iseka, men de var ikke faste startere. Højreback Alakouch er snuppet i nedrykkede Nîmes, angrebstalent Joseph hentet i en sekundaklub, og fløjtalent Sabaly er tilbage fra lejeophold i L2. Ingen af de tre ligner en oplagt starter.

Opdatering: En oplagt starter ligner den 20-årige angriber Mikautadze vel heller ikke; han er tilbage fra lejeophold i den belgiske andendivisionsklub Seraing. Men 19 mål i 21 kampe i 20/21 ser ikke helt skidt ud. 26/8: Midtbane-stortalent Sarr solgt til Tottenham. Markant svækkelse af holdet. Opdatering: Sarr tager først til Spurs næste sommer; i 21/22 forbliver han i Metz (som lejesvend). 31/8: Ind med offensivmand De Préville (Bordeaux). Boulaya bliver desuden.

Transfers:

Ind: Joseph, Bassi, Sabaly, Alakouch, Mikautadze
Ud: Boye, Ambrose, Angban, Iseka, Sarr

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Monaco

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 2
 • Placering 20/21: Nr. 3
 • Trupstatus: Styrket

Sidste sæsons bronzevinder var ikke langt efter Lille og PSG; i store perioder af sæsonen var monegaskerne faktisk ligaens bedste hold. Kovac’ drenge bør også kunne lege med i toppen denne gang. Alle idealstartere er der stadig (pt), inkl klasseangriberne Ben Yedder og Volland. Og der kan meget vel være spændende indkøb på transfer-trapperne i fyrstedømmet. Indtil videre er der ikke sket det store. Væk er draget venstreback-reserve Ballo og angrebsindskifter Jovetic; til er kommet to Bundesliga-folk i målmand Nübel (fra Bayerns bænk) og venstrekant Jakobs (Kölns ditto) samt Brest-midtbanemand Jean Lucas (var ejet af Lyon). Lucas og Jakobs er næppe gode nok til en startplads. Det synes jeg heller ikke Nübel er. Et talent, bestemt – den nye Neuer kaldes han (lidt overdrevet), men Monaco har allerede en stærk keeper i Lecomte. Han missede dog det meste af juli pga en skade, så måske Nübel snupper stængerne i første runde. Det gør han i hvert fald nok i CL-kvalifikationskampen Monaco skal spille mod Sparta Prag denne tirsdag, 3. august (returkamp næste tirsdag).

Opdatering: 3/8: Monaco henter også den 20-årige AZ-angriber Boadu (15 mål/31 kampe i 20/21). Et spændende supplement til Ben Yedder og Volland. 21/8: Målmand Lecomte udlejet.

Transfers:

Ind: Boadu, Nübel, Jakobs
Ud: Ballo-Touré, Jovetic

Montpellier

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 9
 • Placering 20/21: Nr. 8
 • Trupstatus: –

Montpellier, der har skiftet på trænerposten fra Der Zakarian til Dell’Oglio (også han vant til at få temmelig meget ud af ret lidt), har normalt en solid defensiv og en farlig offensiv. Det kneb dog med at holde tæt i forsvaret i sidste sæson, trods en nydelig ottendeplads, nok bl.a. fordi folk som Hilton mildt sagt var ved at være oppe i årene. Nu er der sagt farvel til midterforsvarerne Hilton (43) og Congré (36). Nok fornuftigt nok – hvis de altså erstattes ordentligt. En tredje midterforsvarer, Mendes, er knæskadet til cirka november, og defmidtbanemand/midterforsvarsafløser le Tallec (samt angrebsindskifter Yun) har forladt klubben. Tilbage fra sidste sæsons midterforsvar er dermed kun afløser Cozza (lille og kvik; bedst som venstremand i en tremandskæde). Montpellier har derfor hentet to nye midterforsvarere (foruden midtbanemand Leroy fra Ligue 2): talentfulde Thuler fra Flamengo og erfarne Sakho fra Crystal Palace. De skal dog lige spilles ind, og det skal med at Sakho kun spillede fire PL-kampe i 20/21. Noget tyder på at giftige Delort, Laborde og Mavididi igen skal være flittige i front for at opveje de kasser der indkasseres i den anden ende. Bemærk også: Den skudstærke midtbanemand Savanier var med til OL indtil slutjuli og vendte hjem med en lille skade.

Opdatering: 28/8: Talisman og topscorer Delort sælges til Nice. 31/8. Angrebskollega Laborde sælges til Rennes. Til kommer rutinerede Germain (Marseille-reserve) og unge Gioacchini (fra Ligue 2-klubben Caen).

Transfers:

Ind: Sakho, Thuler, Leroy, Gioacchini, Germain
Ud: Hilton, Congré, Le Tallec, Yun, Delort, Laborde

Nantes

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 15
 • Placering 20/21: Nr. 18
 • Trupstatus: Lidt ned

Efter to trænerfyringer (Gourcuff og Domenech) kom Kombouaré til i februar og reddede den hæderkronede bretonerklub fra nedrykning (via playoff mod nr 3 fra L2). Med modigt spil; to angribere og en kreativ midtbane. Truppen er god nok til at nærme sig midten – medmindre der sælges ud. En markant del af midtbanen er solgt: Louza. Men der er hentet en nydelig erstatning i Cyprien der mest sad på bænken i Parma, men som tidligere gjorde det godt for Nice. Han er knapt så teknisk god som Louza, men han har et bedre spark og er mere målfarlig. Hvis målmand Lafont, kreatør Blas samt angriberne Kolo og Simon også smutter (Lafont skulle være på vej væk, de andre måske også; Blas vil i hvert fald prøve noget nyt), kan Nantes dog få problemer. Selv om en ekstra målmand er hentet i Ligue 2, Dechamps. Kolo var i øvrigt med til OL, men vendte hjem i slut-juli.

Opdatering: 13/8: Fløjspiller Bukari lejet i Gent. 31/8: Fløjspiller Geubbelse hentes fra Monacos reservebænk.

Transfers:

Ind: Cyprien, Dechamps, Bukari, Geubbels
Ud: Louza

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Nice

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 6
 • Placering 20/21: Nr. 9
 • Trupstatus: Styrket
 • Ny træner

Der er ambitioner i Ineos-ejede Nice der blev nr 9 i sidste sæson, men har budgettet til at kravle højere op. Projektet har tiltrukket sidste sæsons mestertræner, Galtier, fra Lille. Truppen har da også masser af talent, inkl den kølige DK-afslutter Kasper Dolberg. Hvis danskeren altså bliver i Riviera-klubben; hans stærke EM-indsats kan få større klubber til at bejle. Men som det ser ud nu er der tale om en stærk Nice-trup – styrket i forhold til sidste sæson – og det bør også tiltale Dolberg. Nice har pt solgt for 20 mio euro, købt for 38. Væk er den dygtige midterforsvarer Saliba, men erfarne Dante er klar efter sin alvorlige knæskade og kan få sin styrmandsrolle tilbage. Væk, ud over midtbaneafløser Lees-Melou og kreatør Adelaide (missede det meste af 20/21 pga en skade), er desuden fløjspiller Lopes, men stærke erstatninger er kommet til på kanten: den unge franskmand Da Cunha samt to hollændere: AZ-stortalent Stengs og den hurtige dribler Justin Kluivert (søn af legendariske Patrick). Kluivert var ikke fast starter i Leipzig i 20/21, men han viste i glimt stor klasse; burde nok have fået flere startchancer. Endelig har Nice, ud over den talentfulde Lyon-venstrebackreserve Bard, hentet to stærke defensiv-midtbanefolk: store Rosario fra PSV samt Lemina, fast starter i Fulham i 20/21. Lemina har diverse års L1-erfaring (bl.a. Marseille) og ligner en markant forstærkning. Flere kan være på vej. Sæsonstarten kan dog blive præget af manglende automatismer.

Opdatering: 5/8: PSG-reservemålmand Bulka hentet; skal være andenkeeper for Benitez. 28/8: Klasseangriber Delort købes i Montpellier.

Transfers:

Ind: Da Cunha, Rosario, Lemina, Kluivert, Stengs, Bard, Bulka, Delort
Ud: Saliba, Lopes, Adelaide, Lees-Melou

Foto: Bildbyrån


Paris SG

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 1
 • Placering 20/21: Nr. 2
 • Trupstatus: Styrket

PSG har haft langt flere penge end de øvrige franske klubber siden 2011 hvor Qatar begyndte at pumpe olie-milliarder til Paris. Det har kastet 27 pokaler af sig, men ikke den med de store ører: Champions League (trods finale i 2020 og semi i 2021). I 10 sæsoner er det faktisk ”kun” blevet til syv franske mesterskaber (og såmænd kun tre i de seneste fem sæsoner). I seneste sæson: Sølv. Hvad det også (med mange reserver på holdet) blev til i Supercup-opgøret mod Lille 1. august. Men Pochettino, hentet sidste vinter, er stadig cheftræner, og han går ind til 2021/22 med forstærket trup. Indtil videre er kun een idealstarter draget bort, den kedelige højreback Florenzi, og han er afløst af lynhurtige Hakimi, købt af Inter for 60 mio euro.

Liverpool-profil Wijnaldum er også en klar forstærkning (af en midtbane der, fraset Verratti, har været alt for passiv). Der er mindre behov for to andre (gratis) transferbrag: Den EM-vindende målmandskæmpe Donnarumma fra Milan og den supererfarne forsvarsjernmand Ramos fra Real. PSG har fremragende Navas i målet, og i midterforsvaret er der Marquinhos og Kimpembé. Men Donnarumma har ungdommen og størrelsen (samt nok klubledelsen) på sin side, og Ramos sin enorme sejrsvilje (når han bliver fri af sin skade). Det kan give en del spilletid, især hvis Marquinhos skal bruges på midtbanen. Mange markante spillere vendte sent tilbage til Paris pga ferie efter EM og Copa America – bl.a. Neymar, Marquinhos og Verratti ankom først i denne uge. Men det er en vældigt stærk trup, især når venstreback Bernat, skadet sidste efterår, bliver spilleklar (september, nok). Men ellers kan Theo Hernandez være på vej fra Milan.

Presglade Pochettino har dog stadig et problem: Offensivstjernerne Mbappé (skadestvivlsom før 1. runde) og Neymar er fremragende med bolden, men ikke glade for at tage del i det defensive arbejde, mens kollega Icardi er sløv både offensivt og defensivt. Den kvikkere, men afslutningssvagere, konkurrent Kean er vendt tilbage til Everton. Og så er der naturligvis risikoen for at Mbappé smutter; Real Madrid er ude med snøren. Til gengæld kan det ustabile Manchester United-midtbanegeni Pogba være på vej til Paris.

Opdatering: 11/8: Messi til PSG. Det gør Pogbas Paris-transfer usandsynlig, men mon ikke PSG-fans kan leve med det… 31/8: Venstreback-stortalent Nuno Mendes hentes i Sporting. Mbappé bliver.

Transfers:

Ind: Pogba, Donnarumma, Hakimi, Ramos, Wijnaldum, Messi, Mendes
Ud: Bakker, Florenzi, Kean, Sarabia

Reims

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 13
 • Placering 20/21: Nr. 14
 • Trupstatus: Svækket
 • Ny træner

Efter to flotte sæsoner med placeringer i den øverste halvdel (nr 8 og 6) blev Reims kun nr 14 i 20/21. Nu sadles der om. Guion – fokus på solid defensiv og hurtige kontraer – har forladt trænersædet, og afløseren er mere offensive Garcia. Han må dog klare sig uden den stærke angriber/topscorer Dia (samt forsvarsreserverne De Smet og Maresic). Salget har indbragt 12 mio euro der endnu ikke er brugt til hente nye folk (den ganske gode midterforsvarer Gravillon er hentet, men på leje), men det kan være det kommer. Målmand Rajkovic er god, forsvaret solidt, midtbanen kompetent, og på fløjene er der dygtige kreatører. Der mangler bare en målæder.

Opdatering: 28/8 Midtbanefolk Chavalerin (fast starter) og Kutesa (reserve) forlader Reims, mens den 22-årige højrefløj van Bergen kommer til fra Heerenveen. 31/8: Offensiv-midtbanemand Guitane hentes i Rennes (senest Maritimo), def-midtbanemand Matusiwa i Groningen.

Transfers:

Ind: Gravillon, van Bergen, Guitane, Matisiwa
Ud: Dia, Chavalerin, Kutesa

Rennes

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 7
 • Placering 20/21: Nr. 6
 • Trupstatus: Styrket
 • Ny træner

Med en sjetteplads landede den bretonske klub sådan cirka hvor den ”burde” (ud fra trupværdien) i 20/21, men træner Genesio & Co vil gerne kæmpe med om CL-billetterne. Med det for øje har Rennes smidt mange penge på bordet for det opspilsstærke og hurtige midterforsvarsstortalent Badé (der afløser aldrende Da Silva) samt FCN-fløjfænomenet Kamaldeen Sulemana: 17 og 15 mio euro, plus add-ons. Med Kamaldeen og lynhurtige Doku (interessant EM-indsats for Belgien) på hver sin fløj er der basis for fyrværkeri i Bretagne! Der er dog risiko for at midtbanedynamo Camavinga (blot 18 år, men to sæsoner som stamspiller) sælges, og da den erfarne balancemand Nzonzi er taget tilbage til Roma, kan midtbanen pludselig være grumme tynd. (Nok derfor Rennes jagter Cajuste i FCM.) Til gengæld er venstreback-pladsen overdrevent velekviperet. I forvejen var der Maouassa og Truffert (han er dog skadet indtil slut-august), og nu er også den offensivt stærke norske landsholdsspiller Birger Meling kommet til fra nedrykkede Nîmes.

Opdatering: 17/8 Santamaria (defensiv-midtbane) købt i Freiburg. Stærk handel (for 14 mio euro). Han var god i Angers, og han markerede sig også i Bundesligaen. 19/8: Målmands-stortalent Alemdar købt i Kayserispor for 3,5 mio. Blot 18 år, men han var fast starter i foråret for Süper Lig-klubben. 27/8: Den offensive midtbanemand Lovro Majer købt i Dinamo Zagreb for 12 mio euro. Majer har været en markant del af det kroatiske U21-landshold de sidste par år, og han var fast starter på det Dinamo-hold der i foråret nåede kvartfinalen i Europa League. 31/8: Montpellier-angriber Laborde gafles.

Transfers:

Ind: Kamaldeen, Badé, Meling, Santamaria, Mejer, Laborde
Ud: Da Silva, Nzonzi, Camavinga

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

Saint-Étienne

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 11
 • Placering 20/21: Nr. 11
 • Trupstatus: Svækket

Den hæderkronede helgenklub har gjort en allerede temmelig ung trup endnu yngre ved at sige farvel til veteranerne Moulin, Debuchy og Monnet-Paquet. Det var dog kun Debuchy der var fast starter, på højreback, og her er hurtige Macon blevet klar efter den alvorlige skade der ramte ham sidste efterår. Men afskeden med keeper Moulin betyder at truppens målmænd er 21 (førstekeeper Green), 20 og 19 år. Modigt. Væk er også midterforsvars-lejesvend Cissé, og her ser truppen lidt tynd ud med kun Moukoudi, Kolo og talentfulde Sow (opdatering: dog er 22-årige Nade kommet til fra en tredjedivisionsklub). I det hele taget er der masser af talent og teknik (fx den fremragende offensivmand Khazri) i truppen, men der bør nok hentes et par solide forstærkninger. Khazri og venstreback Silva er 30, men derudover har SE-truppen kun to over 28 år, Boudebouz (31) og Hamouma (34), og sidstnævnte markante spiller kan være på vej væk.

Opdatering: 31/8: Reserveangriber Abi afskibes; til kommer den 24-årige angriber Ramirez fra Uruguay. Spændende spiller; målfarlig.

Transfers:

Ind: Nade, Ramirez
Ud: Moulin, Debuchy, Monnet-Paquet, Cissé, Abi

Strasbourg

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 12
 • Placering 20/21: Nr. 14
 • Trupstatus: –
 • Ny træner

Interessant udvikling i Alsace hvor Strasbourg har skiftet træner fra Laurey til talentfulde og mere offensive Stéphan. Han kan meget vel forbedre sidste sæsons 15.-plads. Farvel er sagt til højreback Guilbert og midterforsvarer Mitrovic (foruden backreserve Carole og angrebsreserve Zohi), samt naturligvis til forsvarstalent Simakan der indbragte 15 mio euro, men som missede næsten hele foråret pga en skade. På højreback er erstatningen Fila, hentet i Polen, og i midterforsvaret er den ganske kompetente Marseille-indskifter Perrin kommet til. Guilbert og Mitrovic var gode og erfarne, så nok en svækkelse af defensiven, men til gengæld har offensiven fået den gamle målræv Gameiro (der faktisk indledte sin karriere i Strasbourg for 16 år siden). Han er blevet 34 og var kun indskifter i Valencia de seneste par sæsoner, men kan stadig flytte benene, og hans erfaring og målnæse kan nok stadig gøre gavn i Alsace. Glimrende tilføjelse til de kompetencer store Ajorque og kvikke Diallo står for.

Opdatering: 27/8: Den erfarne midterforsvarer Le Marchand hentes i Fulham (senest udlejet til Antwerp). 31/8: Midterforsvarskæmpe Nyamsi hentes i Rennes, og højreback Guilbert hentes til nyt lejemål.

Transfers:

Ind: Gameiro, Fila, Perrin, Le Marchand, Nyamsi, Guilbert
Ud: Guilbert, Mitrovic, Carole, Zohi, Simakan

Troyes

 • Placeringsbud 21/22: Nr. 18
 • Placering 20/21: Nr. 1 i L2
 • Trupstatus: Styrket

Den nordøst-franske elevatorklub er tilbage i den bedste række (vandt L2) og håber at gøre det bedre end sidste gang (oprykning i 2017, ned igen i 2018). Truppen har pæn L1-erfaring, og en nydelig blanding af talent og rutine (inkl den 34-årige angriber Touzghar der blev holdtopscorer i 20/21 med 16 mål, 3 straffe, i 36 kampe). Eftersom klubben siden 2020 ejes af olierige City Football Group, der også ejer Man City, er der flere muligheder end før. Abu Dhabi må ikke bare udskrive blankochecks, og umiddelbart går Troyes ind til L1-tilværelsen med rækkens næstbilligste trup, men Man City-højrebacktalentet Kaboré (senest Mechelen) er ny lejesvend. Derudover er der brugt penge (5 mio euro) på det 18-årige brasilianske midtbane-stortalent Metinho fra Fluminense, den stærke Dijon-angriber Baldé (3,5 mio) og universalspiller Ripart fra Nîmes (3 mio). Hentet er også den erfarne målmand Moulin samt tre ungersvende: Liverpool-venstrebacktalent Larouci, angrebstalent Chadli fra Nîmes’ andethold samt angriber Kukharevych fra Ukraine. En række spillere har forladt truppen, men ud over kantspiller Saint-Louis og midterforsvarer Raveloson ingen deciderede idealstartere (om end midtbanemand Barthelme og offensivmand Gory fik meget spilletid). Spørgsmålet er dog hvor meget de nye kan bidrage med. Er de unge modne til at starte inde? Moulin er 35 og skal nok være solid reserve. Hurtige og kropsstærke Baldé samt evigt løbende og målfarlige Ripart ligner dog startere. Det gør Nyamsi også; den kæmpestore Rennes-midterforsvarsafløser er muligvis på vej til Troyes.

Opdatering: 3/8 Venstreback Koné hentet i Lyon (i 20/21 var han udlejet til tyrkiske Hatayspor hvor han sad på bænken). 25/8 Adil Rami, 35-årig midterforsvarer, skifter til Troyes. Der desuden lejer midterforsvarer Deli i Club Brügge. 28/8: Den rutinerede midtbanemand Chavaleri hentes i Reims. 31/8: Fløjspiller Rodrigues hentes i Dynamo Kiev, fløjspiller Roberts samt midterforsvarerne Palmer-Brown og Sandler i Manchester City.

Transfers:

Ind: Koné, Baldé, Metinho, Ripart, Larouci, Kukharevych, Kaboré, Chadli, Moulin, Rami, Chavelerin, Deli, Palmer-Brown, Sandler, Rodrigues
Ud: Saint-Louis, Raveloson, Barthelme, Gory, Pintor, Bozok, Pires

Spil på Ligue 1

*Reklamelink

39 kommentarer

 1. Virkelig god og nyttet optakt!

  Tak for info og inspiration 🙂

 2. Monaco henter også den 20-årige AZ-angriber Boadu (15 mål/31 kampe i 20/21). Et spændende supplement til Ben Yedder og Volland.

 3. To nye venstrebacks til Bordeaux: Mensah fra Salzburg og Mangas fra Boavista.

 4. Lille har hentet defensiv-midtbanemand Onana i HSV (pris nok i omegnen af 10 mio euro). God transfer.

 5. Lens har købt højrekant Frankowski i Chicago Fire for 3 mio euro. Glimrende arvtager hvis højre wingback Clauss sælges. Bedre end backreserven Michelin der forleden blev sendt til AEK Athen.

 6. Bemærk: TV3/Viaplay viser ikke længere Ligue 1, desværre. Kampene kan dog ses på Bet365 hvis man har en konto med penge.

 7. Lens har købt den 22-årige midterforsvarer Danso i Augsburg for 5,5 mio euro. I 20/21 var han udlejet til 2BL-klubben Fortuna Düsseldorf. I 19/20 sad han på bænken i Southampton.

 8. Messi blev præsenteret for pressen i Paris i dag. Han er nu PSG-spiller.

 9. God transfer af Rennes: Defensivmidtbanemand Santamaria (tidligere Angers) hentet i Freiburg.

 10. Rennes har hentet målmands-stortalent Alemdar købt i Kayserispor for 3,5 mio. Blot 18 år, men han var fast starter i foråret for Süper Lig-klubben.

  Andre transfers på nippet til at blive officielle: Emerson (reserve i Chelsea, men glimrende EM) skifter nok til Lyon (medmindre Napoli kommer i vejen i sidste øjeblik). God forstærkning af venstreback-posten (Cornet på vej væk). Bordeaux snupper nok midtbanemand Fransergio i Braga.

 11. Og så fik Lille lige hanket op i målmandsposten (hvor man jo har solgt klassekeeper Magnan til Milan): Kroatiske Ivo Grbic er hentet i Atlético Madrid. Dér sad han på bænken (pga Oblak), men 25-årige Grbic (1,95 meter høj) er dygtig. Låne-aftale med købsoption.

 12. Marseille udlejer angriber Benedetto til Elche. Helt skørt af det sydfranske galehus at gøre det mens førsteangriber Milik er skadet. Medmindre, selvfølgelig, en anden er på vej ind. Montpellier-målræv Delort, fx.

 13. Schweiz-kreatør Shaqiri til Lyon fra Liverpool.

  Pol Lirola til Marseille fra Fiorentina. Højrebacken var lejesvend i den franske havneby i sidste sæson, og nu købes han, ser det ud til.

  1. Memphis Depay er naturligvis tæt på umuligt at erstatte, men er vi ude i at Lyon snart begynder at ligne noget igen?

   Xherdan Shaqiri kan givet lidt til mellemrumsspillet, som de mistede i Memphis. Derudover kommer Reine-Adelaide også tilbage på et tidspunkt.

   Aouar ser ud til at blive og Paqueta har muligheden, for at blive en rigtig stor profil.

   Fastholder du 4. pladsen til Lyon i sæsonen?

   1. Er selvfølgelig med på at Lyon har fået en miserabel start, men skiftet fra Rudi Garcia til Peter Bosz, skal nok også have lidt tilvænningstid ift. Peter Bosz har en defensiv risikabel taktik, der kræver en masse disciplin.

    1. To point for Lyon efter tre runder er bestemt ikke udtryk for holdets generelle klasse. Det skal nok gå fremad. I den seneste 3-3-kamp mod Clermont var der et problem i forsvaret hvor kun højreback Dubois var fast starter i 20/21. Højre-midterforsvarer Da Silva og venstreback Emerson er nye i Lyon (Emerson spritny; kom til i sidste uge), og venstre-midterforsvarer Diomandé er kun 20 år og var reserve i sidste sæson (fik dog 10 starter), og det var hans første start i denne sæson. Så en del forvirring som Clermont straffede ved at score to hovedstødsmål efter hjørnespark.

     Den del skal nok blive bedre: Normalstarter Denayer er nemlig ved at være helt klar efter sin skade (blev skiftet ind mod Clermont), Da Silva er erfaren, og Emerson er en klassespiller.

     MEN: Det nykonstruerede forsvar er ikke det eneste problem. Som du er inde på, er Bosz-taktikken risikabel; den kræver disciplin. Bl.a. at man pokkerme løber med tilbage når bolden mistes. Det kniber for Lyon-midtbanen (og også for offensivfolkene), og det sås især mod Angers (der vandt 3-0). Her bestod midtbanen af Paqueta, Guimaraes og Aouar. Dygtige boldspillere, men gode til at løbe med hjem er de ikke. Mod Clermont blev Aouar rykket en tand frem, og den løbestærke oprydder Caqueret fik en startplads på den bageste midtbane. Det hjalp – men det er stadig ikke idéelt at så mange er løse i deres tilbageløb.

     Så der er masser at forbedre for Bosz. HVIS han kan forbedre den defensive disciplin, så er der bestemt muligheder. Sagen er bare at der også er disciplin-problemer i offensiven hvor egoismen florerer. Dembélé, Ekambi og Aouar (og Slimani) vil ofte hellere afslutte selv end spille en bedre placeret medspiller. Det var ekstremt mod Clermont hvor Lyon kunne have scoret 5-6 mål, men det er et generelt problem. Så også dét skal løses.

     Nu kommer Shaqiri til, og det styrker helt klart offensiven. Cherki er et stortalent, men også han har svært ved at følge dessiner. Han er for ustabil. Men med Shaqiri til venstre, Dembélé eller Ekambi centralt og Ekambi eller Kadewere til venstre er der tale om en potentielt uhyggelig angrebskæde. Med Aouar og Paqueta til at støbe kuglerne. Så får Caqueret dog en laaang dag på kontoret mht at rydde op :-).

     Aouar kan blive ofret, dvs bænket – altså hvis han ikke sælges.

     Nå, det var en lang smøre. Holder jeg fast i Lyon som nr 4?

     Tjah. I optakten har jeg sat PSG, Monaco og Marseille til at lande højere. PSG kan næppe røres, men de andre?

     Monaco har fået en endnu ringere start end Lyon, men ryger nok ud af CL-kvalifikationen (som har kostet en del her i sæsonstarten) i denne uge, og så kan Kovac koncentrere sig om Ligue 1 (rettelse; der er så Europa League, men her kan Kovac med bedre samvittighed køre turnover). Hans trup er stærkere end i sidste sæson, så den nuværende bundplacering bør blive til en plads i toppen. Når de nye er spillet ind, og folk som Ben Yedder har genfundet formen. I modsætning til Lyon og Peter Bosz har Kovac en taktik der fungerede i sidste sæson, så der skal sådan set bare køres videre i samme spor (når det lige er genfundet). Der er dog et markant problem: Af een eller anden grund har Monaco udlejet de seneste sæsoners stærke førstekeeper Lecomte og i stedet valgt at satse på sommerindkøbet Nübel. Den nye Neuer, my ass. Han har begået flere kostbare fejl her i sæsonstarten. Nå, men selv om han langt fra er Manuel Neuer (og aldrig bliver det), så er han basalt en dygtig keeper. Det kommer måske når han lige har fundet sig til rette i en ny klub.

     Marseille har styrket truppen markant, og de nye folk har brugt forbavsende lidt tid til at falde til. Folk som Ünder, de la Fuente og i lidt mindre grad Gerson har gjort flot indtryk. Samtidig er Payet i form, og så er det svært at stoppe Marseille-offensiven. Og det endda uden en angriber – så bare vent til Milik bliver klar efter sin skade… Det kniber dog med at holde tæt i defensiven, men den er nykonstrueret, så det skal nok blive bedre. Måske især nu hvor Lirola er hentet tilbage; han kan tætne nogle huller i højresiden (hvor Ünder lige nu er ekstremt offensiv wingback). Jeg håber så på et system hvor der stadig er plads til Ünder – på bekostning af en midtbanemand; Gueye og Guendouzi er een alibispiller for meget.

     Med andre ord: Jeg mener stadig at Monaco og Marseille har gode chancer for at lande foran Lyon. Som desuden skal passe på andre hold. Især Nice (forstærket på trænerposten og med den bedste trup længe set i Riviera-byen) ser farlig ud, men Rennes kan også presse på.

     Lille? Den solide base er der stadig hos mesterholdet (om end det kan ændre sig hvis topscorer Yilmaz smutter), så hvis Lyon ikke snart får taget sig sammen, så kan Lille også klemme sig foran.

     Mvh Jens

     1. Jeg glemte at tilføje at Adelaïde næppe har en fremtid i Lyon. Jeg er stor ynder af hans spillertype – en kropsstærk tekniker der kan og vil drive bolden fremad – men Lyon har i forvejen Paqueta og Aouar (hvis han bliver). Adelaïde blev i sidste sæson udlejet til Nice for at få hår på brystet (og forbedre evnen til at træffe de rigtige beslutninger). Desværre blev han alvorligt skadet og fik meget lidt ud af sæsonen.

     2. Altid et fornemt svar fra dig, Jens!

      De defensive problemer som du er inde på, lurer jeg også lidt på op til deres kamp mod Nantes på fredag.

      Nantes har de senere år vel fået et lille ry, for at være en tør kiks, når det kommer til at satse offensivt. Man må dog sige at Kombouare har givet deres offensiv noget (30 mål i 20 kampe), omend de i seneste kamp også var uden Muani (Status?).

      Over i det samme opgør sidste år også med Kombouare, ender med at slutte i omkring 1,55. Rudi Garcia kontra Bosz? Skal i mine øjne tælle til målenes fordel.

      Næste runde igen møder Monaco – Marseille, og her ser oddssætningen også ud til at vurdere de to mandskaber som værende meget lige.

      Jeg holder nok Lyons potentiale en anelse foran Monacos og Marseille, men kan også være fordi jeg stadig husker hvordan Bosz fik Ajax til at spille i 16/17.

 14. Har glemt at skrive at Monaco har valgt at udleje de seneste sæsoners stærke førstekeeper Lecomte. Skørt. Førstemålmand er i stedet Alexander Nübel, hentet i Bayern, og han har bestemt ikke fået en god sæsonstart. God til at agere sweeper (a la Neuer), men dårlige udspil og ditto stregplaceringer.

 15. Ser ud til at Montpellier har accepteret et bud på 10 mio euro på Delort. Fra Nice. Dvs at Dolberg får heftig konkurrence i angrebet…

 16. Att Rasmus G,

  Bosz’ Ajaz-hold gjorde det flot, men Ajax-drengene er jo også opflasket med at de, ud over at blæse fremad, sgu også skal løbe med hjem, også skal arbejde hårdt defensivt. Om jeg husker ret, blev Bosz fyret i både Dortmund og Leverkusen fordi han ikke kunne finde balancen dér. Kan han finde balancen i Lyon? Måske. Potentialet er der bestemt.

  Nantes: Kombouaré er mest kendt for at fokusere på en solid defensiv, så hans forår i Nantes var en overraskelse: En offensivt indstillet 4-4-2-formation med to all-out angribere, to kreative fløje OG en teknisk dygtig og kreativ midtbane. Men det er ændret drastisk her i sæsonstarten. Midtbanetekniker Louza er solgt. Den store angriber Coulibaly har været skadet siden sommerferien, og den kvikke kollega Kolo missede seneste runde + går med al sandsynlighed glip af opgøret mod Lyon. Hvor den hurtige venstrefløj Simon muligvis også må stå over. Så forårets stærke Nantes-offensiv er flået i stumper og stykker. Tilbage er egl kun driblestærke Blas, og det gør det alt andet lige nemmere for modstanderen.

  Men som før nævnt viste Lyon diverse svagheder mod Clermont, og det kan dødboldsstærke Nantes måske udnytte.

  Mvh Jens

  1. Jeg har i øvrigt haft kig på Nantes-Lyon i et par dage – har afventet meldinger om skadesstatus fo Da Silva (Lyon) og Simon (Nantes). Dem har jeg fået nu: Da Silva skulle være ok, Simon er sandsynligvis ude. Så tip udlagt. Trods førnævnte Lyon-problemer er spillet på Lyon 🙂

   https://www.spilxperten.com/tips/nantes-lyon-jens-boye/

 17. Rami til Troyes. Den 35-årige midterforsvarer (var med i truppen da Frankrig blev verdensmester i 2018) er over-the-hill, mildt sagt, men har naturligvis en masse erfaring der meget vel kan gavne oprykkerklubben. I 20/21 spillede han i Boavista i Portugal.

 18. Troyes der i øvrigt er ved at sælge angriber Touzghar (målscorer i 1-1-kampen i Strasbourg).

 19. Hov, opdatering mht 34-årige Touzghar: Han var på vej væk, men det endte med en kontraktforlængelse i Troyes. Der desuden har lejet den 29-årige midterforsvarer Deli (Elfenbenskysten-landsholdsspiller) i Club Brügge.

  Imens har Bordeaux afskibet midtbanemand Basic og hentet fløjspiller Elis.

 20. Metz har solgt midtbane-stortalent Sarr til Tottenham for 15 mio euro. Markant svækkelse af Lorraine-klubben. Sarr kan agere oprydder, boks til boks og sågar offensiv spilfordeler.

  Opdatering: Sarr tager først til Spurs næste sommer; i 21/22 forbliver han i Metz (som lejesvend).

 21. Marseille har gaflet den næsten to meter høje, 21-årige angriber Pedro Ruiz fra Real Madrids andethold. Det ser dog ud til at han prompte udlejes til hollandske NEC, så det er altså ikke ham der skal være frontløber i det sydfranske galehus indtil Milik bliver klar. I øvrigt har han ikke spillet siden sidste efterår, pga en korsbåndsskade.

 22. Lyon-venstreback Cornet til Burnley for 15 mio euro. Dvs: Han er egentligt fløjspiller/angriber. Han blev med succes omskolet til back, men er stadig slagkraftig hvis han bruges som offensivmand.

 23. Den erfarne midterforsvarer Le Marchand (kan også spille venstreback) er skiftet fra Fulham til Strasbourg. Den tidligere Le Havre- og Nice-spiller var i sidste sæson udlejet til Antwerp. I 18/19 var han fast starter for Fulham i Premier League, mens han kun havde indskifter-status i 19/20 i The Championship.

  Rennes har hentet den offensive midtbanemand Lovro Majer i Dinamo Zagreb for 12 mio euro. Majer har været en markant del af det kroatiske U21-landshold de sidste par år, og han var fast starter på det Dinamo-hold der i foråret nåede kvartfinalen i Europa League.

 24. Så er Monntpellier-angriber Delort officielt skiftet til Nice. Også interessant: Defensiv-midtbanemand Busquets fra Barcelona til Clermont.

  Jep, dog ikke DEN Busquets. Derimod 22-årige Oriol fra Barcas andethold.

  Andre transfers i dag:

  Chevalerin – midtbane – 30 år – fra Reims til Troyes
  van Bergen – højrefløj – 22 år – fra Heerenveen til Reims

  Ah ja – og Schalke-kreatør Harit (ex-Nantes) er snublende tæt på at skifte til Marseille; de to klubber er enige, og den 254-årige marokkaner er fløjet til den sydfranske havneby.

 25. 254 år – ikke dårligt. Harit er dog kun 24 i virkeligheden :-).

 26. Transfervinduet er lukket. Her er en klubgennemgang af de (vigtigste af de) transfers der skete på falderebet:

  Angers: Den vigtigste nyhed er at kreatør Fulgini bliver. Meldt på vej væk hele sommeren og fraværende i træningskampene, var han overraskende med fra start i de første runder i den nye sæson hvor han fortsatte sit stærke spil fra 20/21, og et sidsteøjebliks-salg ville ikke have overrasket – men ingen klubber var parate til at lægge 15 mio euro.

  Bordeaux: Vinbyens klub nåede i løbet af transfervinduets sidste par dage at forstærke midterforsvaret med den norske landsholdsspiller Stian Gregersen (Molde), den defensive midtbane med Lille-reserve Onana samt fløjene med Hertha-indskifter Dilrosun og Alberth Elis fra Boavista. Sidstnævnte Honduras-landsholdsspiller blev skadet under Gold Cup i sommer og er nok først kampklar i oktober. Væk drog venstreback/midterforsvarer Benito. Bordeaux har i det hele taget været travl denne sommer med i alt 14 afgange fra spilletruppen, 8 nytilkommere. Samt 1 udskiftning på trænerposten. Bemærk at midtbanemand Adli blev solgt til Milan, men forbliver i Bordeaux som lejesvend i 21/22.

  Brest: Bretonerklubben hentede angrebstalent Badji i Club Brügge (hvor han havde indskifterstatus) samt fløjreserven Del Castillo i Rennes (til gengæld tog Brest-fløjreserve Phillippoteaux til Bastia). Men den primære nyhed er at kreatør Faivre ikke blev solgt. Han nægtede at spille seneste runde af frygt for at blive skadet (i forventning om at blive solgt), så nu skal der arbejdes på at forbedre hans humør og genoprette forholdet til træner og holdkammerater.

  Clermont: Benyttede de sidste par dage af transfervinduet til at hente Oriol Busquets, 22-årig defensiv-midtbanemand, i Barcelona (andetholdet) samt den hovedstødsstærke Lorient-reserveangriber Hamel. Han skal dog nok belave sig på også at være reserve i Clermont hvor topscorer Bayo endte med at blive; der var ellers bud efter ham fra diverse andre klubber.

  Lens: Det kvikke angrebstalent Kalimuendo, ejet af PSG, tager endnu en lejesvendssæson i Lens.

  Lille: Hentede den 22-årige venstreback Gudmundsson i Groningen. Svenskeren skal konkurrere om startpladsen med Reinildo – og tilsyneladende også Bradaric der ellers var tiltænkt et skifte til Strasbourg, men det blev ikke til noget. Det blev heller ikke til det ventede farvel til midtbanefolk Sanches og Xeka, samt højreback Celik.

  Lorient: Hentede den 22-årige midterforsvarer Jenz i Lausanne.

  Lyon: Skrev kontrakt med klubløse Boateng. Boateng? Ja, den tyske 2014-verdensmester der de seneste 10 år har spillet (og vundet, vundet og vundet, inkl to styk Champions League) med Bayern München. Den 32-årige er temmelig langsom efterhånden – og det er lidt ironisk at Lyon for nyligt afskibede midterforsvarer Marcelo, netop fordi han var slasklangsom – men kan bidrage med en masse erfaring og trods alt nok også en del klasse. Fast starter for Bayern i 20/21. Også værd at bemærke: Offensivmand Shaqiri der blev hentet til Lyon for en god uges tid siden, bliver i klubben i landskampspausen; tager ikke med det schweiziske landshold (som han havde et godt EM med). Han er ikke helt kampklar endnu og foretrækker at træne i Lyon. Dermed gør han selskab med Boateng der ikke har spillet for Tyskland siden 2018, og som nok også har brug for at genfinde formen. Han stoppede i Bayern i maj.

  Marseille: Den sydfranske storklub havde regnet med at fuldende en ambitiøs transfersommer (hvor folk som Guendouzi, de la Fuente, Ünder og Gerson er kommet til) med at gafle den kreative offensivmand Harit i Schalke. Alle tre parter var enige, og han havde bestået lægetjekket. Men i sidste ende blev handelen ikke til noget; der var ikke penge til det. Det ville der have været hvis bare eet af de planlagte salg af midterforsvarer Car og defensiv-midtbanemand Kamara var blevet til noget, men begge spillere sagde nej. Car fordi han var utilfreds med den tilbudte løn i Wolves, Kamara fordi han ikke var overbevist om potentialet i Wolves eller Newcastle. Det sidste kan Marseille-fans nok leve med; Kamara er vigtig for holdet og han lover at forlænge sin kontrakt, så han ikke forlader klubben gratis næste sommer. Men Car er umiddelbart til overs i midterforsvaret, så ham ville man gerne af med.

  Metz: Messinerne forstærkede offensiven ved at hente den erfarne og teknisk dygtige fløj/angriber De Préville i Bordeaux. Også værd at bemærke: Sidste sæsons stærke kreatør Boulaya blev ikke solgt; det var ellers ventet. Spørgsmålet er om han kan genfinde spilleglæden i Metz. Han har ikke spillet i denne sæson endnu; officielt pga en skade, men nok i virkeligheden fordi han har haft fokus på at forlade klubben.

  Monaco: Ingen sene tilgange, blot farvel til fløjreserve Geubbels.

  Montpellier: Av for en åreladning. Farvel til holdets to topscorere og bedste oplæggere, Delort og Laborde. Henholdsvis 15 mål/9 assists og 16/8 i 20/21. Der er skam kommet erstatninger til, men jeg tvivler på at de kan levere samme resultater: Rutinerede (og en del over-the-hill) Germain, reserve i Marseille, samt unge Gioacchini der i 20/21 scorede 4 mål i 30 kampe for L2-klubben Caen.

  Nantes: Hentede fløjtalent Geubbels på Monacos reservebænk (mens kantspillerreserve Bamba og midtbaneditto Touré rejste), men mere interessant er det at se på hvem der BLEV i klubben. Der har nemlig været snak om salg af venstrefløjslyn Simon, kreatør Blas samt angriberne Kolo og Coulibaly, men alle endte med at blive i Bretagne.

  Nice: Kasper Dolberg blev ikke solgt i det netop lukkede transfervindue. Afhændet blev derimod angrebskollegaerne (reserverne) Ndoye og Maolida. Det betyder dog ikke mindre konkurrence til Dolberg. Til er nemlig kommet den temmelig fremragende Montpellier-frontløber Delort. Han, danskeren samt driblestærke Gouiri skal kæmpe om de to startpladser i 4-4-2-formationen.

  PSG: Først og fremmest: Mbappé blev IKKE solgt til Real Madrid. Nu skal pariserklubben så arbejde på at forlænge angrebsfænomenets kontrakt; ellers kan Real eller en anden klub snuppe ham gratis næste sommer. Mbappé skal efter sigende have ønsket at blive solgt (eller også var det hans entourage der ønskede salget), men mon ikke han kan leve med at være holdkammerat med Messi i 21/22… Og med venstreback-stortalent Nuno Mendes, hentet i Sporting. Vigtig transfer, for PSG har reelt været uden venstreback i sæsonstarten (Bernat er fortsat ukampdygtig). Væk er draget kantspiller Sarabia, men det giver mening: Han havde langt til en plads i startopstilligen med konkurrenter som Di Maria, Neymar og Messi.

  Reims: To forstærkninger på falderebet: Offensiv-midtbanemand Guitane (ejet af Rennes, senest udlejet til Maritimo) og defensiv-midtbanemand Matusiwa fra Groningen.

  Rennes: Der skete en hel masse i den bretonske klub før transfervinduet smækkede i. Først og fremmest blev midtbane-stortalent Camavinga solgt til Real Madrid for en stor pose penge (31 mio euro; kan stige til 40 mio med bonuser), mens den snu og hovedstødsstærke angriber Laborde blev hentet for 15 mio euro i Montpellier. Derudover blev der sagt farvel til en række marginalfolk som forsvarerne Nyamsi, Soppy og Maouassa, midtbanemand Siliki og kantspiller Del Castillo. En fornuftig udlugning i en trup der set stærk ud, inkl Dinamo Zagreb-kreatør Majer, hentet i sidste uge.

  Saint-Étienne: Der var sket meget lidt på transferfronten i helgenbyen denne sommer, og jeg havde forberedt mig på at skrive noget i stil med: Talentfuld trup, men der mangler en angriber. Vel, ikke længere. I sidste øjeblik lykkedes det Saint-Étienne at gafle den 24-årige angriber Ignacio Ramirez der har scoret masser af mål for Liverpool de seneste sæsoner. Liverpool i Uruguay, ganske vist, men stadig: Han ser interessant ud.

  Strasbourg: Efter juli-tilgangen af den erfarne angriber Gameiro manglede Strasbourg sådan set bare noget gods i forsvaret. Det blev der gjort noget ved lige før transfervinduet lukkede. Først kom den erfarne midterforsvarer Le Marchand, så blev midterforsvarskæmpe Nyamsi hentet i Rennes (hvor han var afløser, men som regel leverede solidt når han fik chancen), og til sidst lykkedes det at lave en ny lejeaftale med Aston Villa-højreback Guilbert der gjorde det flot i Alsace i foråret.

  Troyes: Faxen må have været rødglødende i Troyes i de sidste dage før transfervinduet blev smækket i. Især blev forbindelsen til Manchester City (fælles ejer) udnyttet via en række lejemål. Til kom fløjspillerne Gerson Rodrigues fra Dynamo Kiev og Roberts fra Man City (senest lejemål i Derby), def-midtbanemand Chavalerin fra Reims samt en bunke midterforsvarere: erfarne Rami fra Boavista, Deli fra Slavia Prag, samt fra Man City Palmer-Brown (senest udlejet til Austria Wien) og Sandler ( Man City U23).

 27. Så fik Marseille alligevel råd til at tilknytte Amine Harit. Midterforsvarerne Balerdi og Gonzalez samt højreback Lirola har tilbudt at gå ned i løn, og det giver klubben mulighed for at betale for Harit (og overholde financial fair play-reglerne).

 28. I øvrigt en hurtig kommentar til optakten: Her, efter de fire første runder, er det værd at bemærke at forventede topklubber som Lyon, Lille og Monaco har fået en tung start. Efter sejr til alle tre klubber i fjerde runder, er de dog ikke længere helt nede i bunden, og mon ikke de bevæger sig længere opad… Også interessant: Angers og oprykker Clermont har overrasket positivt. Hos Angers har den nye træner, Baticles, haft succes med en 3-4-1-2-formation med offensive wingbacks og en kvikfodet & teknisk fremragende angrebssektor. Desuden vigtigt: At kreatør Fulgini overraskende nok ikke blev solgt; derimod har han spillet en markant rolle i sæsonstarten. Clermont har også gjort det flot med en modig spillestil og en stærk offensiv, inkl den stærke sommertilgang Rashani (ex-BIF). Forsvaret har været noget svagere end Angers’, men det er alligevel blevet til 8 point og 0 nederlag. I femte runde venter skræmmende PSG, men pariserne er næppe i stærkeste efter landskampene.

 29. ENDNU et fløjtalent til Nice der har snuppet 16-årige Zion Atta i Crystal Palace.

 30. 9. september, dvs torsdag i denne uge, skal Lyons nyerhvervelse Jerome Boateng for retten i München, anklaget for vold mod sin daværende kæreste. En sag fra sidste år der blev forsinket af coronavirus-krisen. Hvis han dømmes skyldig, er strafferammen 5 års fængsel.

 31. Dom i sagen om Nice-Marseille (22/8), afbrudt pga tilskuerinvasion: Kamp omspilles. Nice fratrækkes 2 point (1 betinget) og skal spille 3 kampe uden tilskuere (inkl omkampen og inkl en allerede spillet hjemmekamp). Karantæne til 2 Marseille-spillere: Payet 1 (betinget), Alvaro 2.

  Ah ja, og Pablo Hernandez, fysisk træner hos Marseille, skal afsone en karantæne på 10 måneder for at slå en tilskuer.

 32. Boateng blev i går dømt skyldig i sagen om vold mod sin daværende kæreste. Slipper dog for fængel; nøjes med en bøde på 1,8 mio euro. Spørgsmålet er nu hvordan Lyon vil håndtere at have en dømt voldsmand på holdet…

 33. Omkampen mellem Nice og Marseille har fået en dato: 27. oktober.

Skriv et svar