18+ | Spil ansvarligt! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold | Alle links der indeholder symbolet * er reklamelinks.

Kroatien – odds på kroaternes EM

Kroatien gik hele vejen til finalen ved den seneste VM-slutrunde, og spørgsmålet er nu, om Luka Modric & Co kan gentage den imponerende bedrift ved et EM, hvor man lægger ud med en kamp mod England på Wembley. Du finder odds, trup og kampe til Kroatiens EM på denne side.


Odds på Kroatien

Kroatien vinder EM: 61,00 – SPIL HER >>*

Topscorer ved EM
Ivan Perisic: 81,00 – SPIL HER >>*
Luka Modric: 101,00 – SPIL HER >>*


Herunder ser du oddset på Kroatiens 1/8-finale:

28. juni 2021
18:00 Kroatien – Spanien (København): 6,75 – 3,80 – 1,62*

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 25. juni kl. 15:03


Kroatiens trup og startopstilling

Truppens 26 mand udtaget 17. maj:

Målmænd: Kalinic (Hajduk Split), Livakovic (Dinamo Zagreb), Sluga (Luton)

Forsvarsspillere: Vida (Besiktas), Lovren (Zenit), Vrsaljko (Atlético), Barisic (Rangers), Caleta-Car (Marseille), Juranovic (Legia), Bradaric (Lille), Skoric (Osijek), Gvardiol (Dinamo)

Midtbanespillere: Modric (Real Madrid), Kovacic (Chelsea), Brozovic (Inter), Badelj (Genoa), Pasalic (Atalanta), Vlasic (CSKA), Ivanusec (Dinamo)

Angribere: Perisic (Inter), Kramaric (Hoffenheim), Rebic (Milan), Brekalo (Wolfsburg), Petkovic (Dinamo), Orsic (Dinamo), Budimir (Osasuna)

Stand by-reserver: Uremovic, Livaja, Basic, Pongracic, Lovric, Majer, Ivusic, Moro

Forventet opstilling i 1/8-finale mod Spanien: 4-1-2-3: Livakovic – Juranovic/Vrsaljko, Vida, Car/Gvardiol, Gvardiol/Barisic – Brozovic – Modric, Kovacic – Rebic/Brekalo, Vlasic – Petkovic

(Opdatering: Opstilling i 1/8-finale mod Spanien: 4-1-2-3: Livakovic – Juranovic, Vida, Car, Gvardiol – Brozovic – Modric, Kovacic – Vlasic, Rebic – Petkovic)

Formation: 4-3-3 (4-2-3-1)

Træner: Zlatko Dalic (2017)

Nøglespillere: Lovren, Modric

Stjerneskud: Brekalo, Bradaric, Ivanusec, Gcardiol

Straffeskytte:
Modric

Frisparksskytte: Modric (opdatering: Samt Lovren og Kovacic)

Skade/tvivl: Barisic

Corona: Perisic (26/6)

Karantæne: Lovren (mod Spanien)

Kroatiens EM chancer: VM-sølvvinder er gået ned i niveau

Det kroatiske landshold er ikke hvad det har været efter farvel til fire markante stamfolk. Der er stadig en overflod af dygtige midtbanefolk, men forsvaret lækker, og en målæder savnes i front. Bookmakerne forventer alligevel en andenplads i gruppen, og i 1/8-finalen venter i givet fald nok Polen eller Sverige. Farligt, men ikke uoverkommeligt. Men så rammes muren sandsynligvis. Modstander i kvartfinalen er nemlig nok vinderen af Dynamitpuljen med Frankrig, Tyskland og Portugal.


Holdanalyse af Kroatien

Kroatien nåede finalen ved VM i 2018 (på vejen var de dog lige ved at snuble mod Danmark der tvang kroaterne ud i straffesparkskonkurrence i 1/8-finalen), og regissør Luka Modric blev kåret som slutrundens bedste spiller.

I dag har Kockasti stadig et glimrende hold. Men tre markante veteraner, målmand Subasic, angriber Mandzukic og venstreback Strinic, stoppede efter VM, midtbanemand Rakitic takkede af efter Nations League sidste efterår, og holdet har ikke samme klasse som før (trods mange gode midtbanenavne). Landstræner Dalic har stadig Modric til rådighed, men Real Madrid-stjernen er blevet 35 og er mindre magisk end tidligere.

Tæv i NL

I Nations League-gruppespillet i efteråret 2018 fik kroaterne tæv med 6-0 i Spanien. De tog en lille revanche med 3-2-sejr hjemme, men endte alligevel sidst i gruppen efter England og Spanien.

Modric førte dog Kockasti til gruppesejr i EM-kvalifikationen, men puljen var relativt svag (Wales, Slovakiet, Ungarn og Aserbajdsjan), og undervejs tabte Kroatien i Ungarn og måtte nøjes med uafgjort hos elendige Aserbajdsjan.

I Nations League-gruppespillet i efteråret 2020 blev Kroatien nr tre efter Frankrig og Portugal. Kroaterne fik blot tre point i seks kampe, en hjemmesejr over bundskraber Sverige (der fik hævn på eget græs). Mod franskmændene tabte de to kampe med samlet 3-6, mod Portugal samlet 3-7. Bemærkelsesværdigt: Alle seks opgør gik over 2,5 mål og indeholdt mål fra begge hold.

Hvad så med VM-kvalifikationen her i marts? Kroatien vandt hjemme over smånationerne Cypern (men kun 1-0) og Malta, men tabte skuffende 1-0 i Slovenien. Her havde kroaterne bolden klart mest efter et tidligt mål af hjemmeholdet, men formåede ikke at skabe ret meget farligt.

Træningskampe før EM:
1/6 mod Armenien: 1-1.
6/6 hos Belgien: 1-0-tab. 4-3-3.

EM-kampe:
13/6 hos England: 1-0-tab. Forsigtig kamp fra begge sider. Kroatien solid defensivt, bortset fra når englænderne fik plads til vertikale løb der kunne udnytte deres overlegne speed. Da kroaterne kom bagud, virkede de uden reel plan B.
Dårlig kamp af Brozovic på 6’er-pladsen.
18/6 mod Tjekkiet: 1-1. 1H: Ret højt tjekkisk pres. Desuden angrebsivrige backs, især Coufal til højre. Kroater forsigtige, uden ret meget bevægelse i offensiven og med ubeslutsomt pres. Heldigt straffe til Tjekkiet, men fortjent føring. 2H: Petkovic ind i pausen. Mere fremadrettethed. Tidlig kroatisk udligning ved Perisic (godt spark, men målmand skulle nok have taget den). Derefter kroater der ville mest; tjekker tilfredse med uafgjort. Dog farlige kontraer. Sidste kvarter: Ikke meget fra nogen.
22/6 hos Skotland: 1-3-sejr.
28/6 1/8-finale mod Spanien: 3-3 i ordinær kamp. 3-5-tab efter forlænget.

Mandzukic savnes i angrebet

Som ved VM opererer Dalic mest med en 4-3-3/4-2-3-1 der er hårdtslående i forsvaret og teknisk dygtig i offensiven. Gerne med en stor centreforward, men ofte med en ”falsk” nier.

Den oplagte arvtager, rent fysisk, efter den store frontløber Mandzukic, er den 1,93 meter høje Dinamo Zagreb-angriber Petkovic der noterede sig for fire kval-mål. Han skuffede i Nations League sidste efterår, var mest indskifter, men skulle alligevel have været med i martstruppen i år. Det satte en skulderskade dog stopper for, men han vendte tilbage for Dinamo i april og fik en EM-billet.

Osasuna-angriber Budimir er også høj. Han er målløs for landsholdet ud over en scoring i en træningskamp sidste år, men startede inde i to af martskampene og spiller i den stærke spanske liga til dagligt.

Der er mere talent i den teknisk stærke Hoffenheim-offensivmand Andrej Kramaric, men han mangler drøjde og speed og er bedst som hængende angriber.

Landsholds-uerfarne Lovric, der scorer mange mål for Gorica i hjemlandet, kom ikke med i EM-truppen.

Stærke fløje

På venstre fløj er erfarne og knalddygtige Ivan Perisic naturligt førstevalg. En aflaster kunne være talentfulde Marko Pjaca. Han har fået karrieren bremset af skader, men er pt i Genoa og får en del spilletid. Han har dog ikke været med landsholdet siden 2018, og en EM-plads blev det ikke til. Kroatien har nemlig også det 22-årige Wolfsburg-talent Brekalo der kan ligge i begge sider, men er mest målfarlig i venstre hvor han kan trække ind og afslutte med sit højreben. Der er desuden målfarlige Orsic der gjorde sig bemærket da Dinamo Zagreb slog Tottenham Hotspur ud af Europa League.

Kroatiens bedste højrefløj er nok Ante Rebic fra Milan. Han missede martskampene pga en mindre skade, men starter normalt inde. Han kan også agere centreforward, men er bedre på kanten.

Masser af midtbane-klasse

En anden mulighed er at bruge den fleksible Chelsea-midtbanetekniker Mateo Kovacic som 10’er, fx i en 4-2-3-1-formation. Kroatien har nemlig diverse klassespillere på midtbanen (selv om Rakitic er stoppet) – en del flere end der er brug for i startopstillingen.

Kovacic blev skadet i start-april, men vendte tilbage i midj-maj og blev skiftet ind i CL-finalen 29. maj.

Der er naturligvis playmaker Modric – han kan ligge dybt a la Pirlo, men på landsholdet ligger han typisk som højre-midtbane eller som 10’er. Men der er også folk som Brozovic fra Inter, Badelj fra Fiorentina og Pasalic fra Atalanta (hvor det dog kniber med spilletiden). Og altså Kovacic. Alle folk der kan agere både defensivt og offensivt. Brozovic er dog mest defensiv.

Der er desuden målfarlige Nikola Vlasic (CSKA Moskva) der kan være central kreatør eller ligge på højrekanten.

22-årige Ivanusec fra Dinamo Zagreb med blot to landskampe har også fået en EM-billet. Talentfuld central-mitbanemand.

Erfarent forsvar

I midterforsvaret råder Dalic stadig over Lovren fra Zenit (skiftede fra Liverpool sidste sommer) og Vida fra Besiktas, begge nu 31 år. Og der er habile folk til at tage over, fx Caleta-Car (venstre midterforsvarer i Marseille). Fleksible Jedvaj er derimod ikke med i truppen – nok fordi han har været reserve i Leverkusen i det meste af sæsonen.

Lovren er skadestvivlsom, og det ligner EM-start til Car til venstre, Vida til højre.

Den erfarne højreback Sime Vrsaljko har også problemer med spilletid i Atlético og landsholdsstart-udfordres måske af Juranovic fra Legia Warszawa som alternativ (Juranovic kan også spille i midterforsvaret). Derimod er Uremovic fra Rubin Kazan ikke med i EM-truppen. Det samme med FC København-højreback Bartolec (der ikke har været med landsholdet siden 2019).

Til venstre er førstemanden Borna Barisic fra Rangers. Den talentfulde Lille-venstreback Bradaric på 21 år kan evt også komme i spil; han er dygtig fremad. Han er dog ikke fast starter i Nordfrankrig, og på den baggrund er det lidt overraskende at han er med i stedet for Melnjak fra Caykur Rizespor.

I virkeligheden er det en helt fjerde der i mine øjne er Kroatiens bedste venstreback, nemlig 23-årige Borna Sosa fra Stuttgart. Solid defensivt, stærk fremad (knaldgode indlæg; blandt de bedste i Bundesligaen). Han har da også spillet utallige kroatiske U-landskampe, men A-holdet har han besynderligt nok ikke optrådt på. Og nu kan Kroatien meget vel miste ham; fra startmaj har han nemlig også tysk statsborgerskab, og nu kan Joachim Löw i princippet udtage ham til Tysklands EM-trup – det vil Sosa i hvert fald gerne, melder han! OPDATERING: Det sker ikke. Reglen er at man kun må skifte landshold hvis man var yngre end 21 år i seneste U-landskamp. Sosa var 22 da han senest spillede kroatisk U-landskamp. Så nu har Sosa beklaget i Kroatien og meldt sig klar under de kroatiske faner. OPDATERING: Sosa kom ikke med i den kroatiske trup.


Målmænd fra den hjemlige liga

På mål er førstevalget som udgangspunkt 26-årige Dominik Livakovic fra Dinamo Zagreb med den mere erfarne Lovre Kalinic som reserve. Tometer-manden skiftede i januar fra Aston Villas reservebænk til Hajduk Split, og han håber nok at spilletiden i hjemlandet kan give en startplads ved EM. Men Livakovic stod i alle tre VM-kvalkampe i marts og gjorde det pænt.


Historien om Kroatien ved EM i fodbold

Kroatien var del af Jugoslavien der vandt sølv i 1960 og 1968 samt nåede semifinalen i 1976.

Som selvstændigt land er Kroatien nået i kvartfinalen to gange: I 1996 med personligheder som Suker, Boban, Prosinecki og Bilic. Og i 2008 hvor unge Ivan Rakitic og Luka Modric var med i truppen der desuden talte gode navne som Kovac-brødrene og angrebslynet Ivica Olic.

I 1996 røg kroaterne ud mod Tyskland, mens det i 2008 var Tyrkiet der stod i vejen.

I 2012 blev det kun til gruppespil, mens Modric & Co i 2016 i Frankrig gik videre fra indledende gruppe (foran Spanien) og kun røg ud mod de senere guldvindere fra Portugal via et mål af Quaresma i den forlængede spilletid.


Læs om andre deltagere ved EM i fodbold