18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Kroatien – odds på kroaternes VM

Offensivt farlige Kroatien kan måske drille gruppefavorit Belgien, men det usikre forsvar kan på den anden side også trues af Marokko og Canada. Den forventede andenplads i Gruppe F giver adgang til en ottendedelsfinale mod sandsynligvis Spanien eller Tyskland. Den klarer Kockasti næppe, forsvarende sølvvindere til trods. Find odds, trup og kampe til Kroatiens VM på denne side.


Odds på Kroatien

Kroatien vinder VM67,00 – SPIL HER >>*
Kroatien vinder Gruppe F4,00 – SPIL HER >>*
Kroatien går videre fra Gruppe F1,57 – SPIL HER >>*

Odds er senest opdateret d. 1. juli 2022 kl. 15:18. Odds kan ændre sig.

VM gruppe F
K
1
Belgien
0000000000
2
Canada
0000000000
3
Kroatien
0000000000
4
Marokko
0000000000
VM gruppe F
23/11/202223/1111:00
Ikke startetIS
-
-
23/11/202223/1120:00
Ikke startetIS
-
-
27/11/202227/1114:00
Ikke startetIS
-
-
27/11/202227/1117:00
Ikke startetIS
-
-
01/12/202201/1216:00
Ikke startetIS
-
-
01/12/202201/1216:00
Ikke startetIS
-
-


Kroatiens trup og startopstilling

Den seneste trup:

Formation: 4-3-3

Forventet startopstilling ved VM:

Målmand:Livakovic
Forsvar:Stanisic, Car, Gvardiol, Juranovic
Midtbane:Modric, Brozovic, Kovacic
Angreb:Pasalic, Kramaric, Perisic

Nøglespillere: Luka Modric, Ivan Perisic, Andrej Kramaric

Stjerneskud: Josko Gvardiol, Josip Stanisic, Lovro Majer, Luka Sucic

Straffeskytte: Luka Modric
(Andrej Kramaric)

Frisparksskytte: Luka Modric
(Andrej Kramaric)

Skader/tvivl: Opdateres

Karantæner: Opdateres

Ude af VM: Opdateres

Kroatiens forventede startopstilling til VM i fodbold


Kroatiens VM chancer: Stærk offensiv, svag defensiv

VM-sølvvinderen fra 2018 får nok svært ved at gentage bedriften. Med evigt-unge Modric ved styrepinden er offensiven kreativ og målfarlig, men forsvaret lækker.

I Nations League-gruppespillet nogle måneder efter VM-2018 fik Kockasti 6-0-tæv af Spanien og endte sidst efter spanierne og England, og ved NL-gruppespillet i 2020 fik de kun tre point i seks kampe, målscore 9-16, og var underlegne mod Frankrig og Portugal. Ved EM-2020, spillet i sommeren 2021, gik de videre fra indledende pulje som toer efter England,, men tabte til Spanien i ottendedelsfinalen. I et brag af en kamp, i øvrigt: 3-3 i ordinær spilletid, 3-5 efter forlænget.

Forsvaret var mere solidt i VM-kvalifikationen med blot fire indkasserede mål i 10 kampe, men modstanden var begrænset; fra Rusland til Cypern og Malta.

Landstræner er stadig Zlatko Dalic der kom til i 2017. Efter mest at have spillet 4-3-3/4-2-3-1, prøvede han 3-1-4-2 i de to træningskampe i marts i år. 1-1 mod Slovenien og 2-1 over Bulgarien. Kroatien producerede mange chancer, men tillod også en del. Midterforsvaret er ved at gennemgå et generationsskifte, men det ser ikke ud til at have gjort det mindre dirkefrit.

I NL-kampene i juni vendte Dalic tilbage til 4-3-3/4-2-3-1. Kroatien tabte 0-3 til Østrig. Det var dog uden Modric, Perisic, Lovren og Gvardiol. Derefter 0-1-sejr i Danmark (Modric afgørende indskifter) og, med Modric, fire point mod Frankrig, inkl 0-1-sejr i Paris. Franskmændene stillede dog med mange reserver.


Holdanalyse af Kroatien

Herunder følger en komplet gennemgang af det kroatiske herrelandshold.


Målmænd:
Førstekeeper de seneste par år har været Dinamo Zagreb-målmand Dominik Livakovic. Men han var bænket i fire af 10 VM-kvalkampe (bl.a. efter at have lukket to mål ind mod Slovakiet), inkl den vigtige hjemmekamp mod Rusland i november 2021.

Her stod store Ivor Grbic fra Lille. Han mistede dog sin startplads i den franske klub i foråret efter en række dårlige indsatser, og han har nok behov for et sommerklubskifte.

Osijek-målmand Ivica Ivusic (1,95 lige som Grbic) ligner en større trussel mod Livakovic lige nu. De deltes om NL-kampene i juni; to starter hver.

Midterforsvar:
I 32-årige Dejan Lovren (33 i juli) fra Zenit og 33-årige Domagoj Vida fra Besiktas har Kroatien to erfarne jernmænd. Erfaringen afholder dog ikke Lovren fra diverse hjerneblødninger, inkl dårlige placeringer. Han er desuden skadesplaget og gik glip af foråret pga en ankelskade pådraget i februar, mens Vida simpelthen røg på landsholdsbænken i sidste del af kvalifikationen.

Det åbner for yngre folk. Den høje og hovedstødsstærke Carleta-Car fra Marseille har ikke sine forcer i opspillet (det har Lovren og Vida dog heller ikke), men den 25-årige, der er højrebenet, men kan ligge i begge sider, er pænt hurtig og defensivt solid. Cirka det samme kan siges om den eet år yngre Marin Pongracic. Han er dog ikke fast starter i Dortmund.

Venstrebenede Josko Gvardiol er derimod stamspiller i Leipzig. Han er hurtig og teknisk dygtig; god til at gå med frem (om end han i mellem overdriver og begår farlige boldtab). Han er kun 20 år, men viste gode ting ved EM i 2021 hvor han mest vikarierede på venstreback hvor han sagtens kan spille, men han er primært midterforsvarer. Han missede Kroatiens juni-kampe pga en muskelskade, men skulle være klar i den nye sæson.

Der er desuden den habile Osijek-forsvarer Mile Skoric, og i øvrigt også A-landsholds-uprøvede Martin Erlic (24) fra Spezia i Serie A og 22-årige Josip Sutalo fra Dynamo Zagreb, men den bedste konstellation i et system med tremandsmidterforsvar ligner Gvardiol til venstre, Car til højre og så rutinerede Lovren (når klar efter skade) som styrmand. Hvis der spilles med tomands-midterforsvar, kan Car og Gvardiol meget vel få starttjansen.

Højre back/wingback:
Den lille og hurtige Celtic-back Josip Juranovic ser ud til at være idealstarteren, uanset om der spilles med to eller tre midterforsvarere, dvs uanset om det er som back eller wingback. Gode indlæg (hvad han i øvrigt også kan levere når han vikarierer som venstreback). I martskampen mod Bulgarien var det venstrefløj Orsic der spillede højre wingback, men det var vist bare et eksperiment i en kamp hvor Kroatien stillede med diverse reserver.

Erfarne Sime Vrsaljko burde være en skarp konkurrent, men det kniber med spilletiden i Atlético (om end det hjalp at Daniel Wass blev skadet kort efter sit martsskifte til Madrid-klubben). Han kan meget vel være overhalet af den 22-årige Bayern München-afløser Josip Stanisic. Lovende spiller der gjorde det nydeligt for den tyske mesterklub i seks starter i 21/22. Stanisic imponerede desuden for Kroatien mod Frankrig i juni; var banens bedste i 0-1-sejren i Paris.

Venstre back/wingback:
Rangers-backen Borna Barisic var den hyppigst brugte venstreback på det kroatiske hold i første del af kvalifikationen. Så blev han overhalet af den stærke Stuttgart-oplægger Borna Sosa der spillede de sidste fem kvalkampe. Men i martskampen mod Slovenien, hvor landstræner Dalic prøvede det nye spilsystem med wingbacks, var det den erfarne klasse-kantspiller Perisic fra Inter (sommerskifte til Tottenham) der havde tjansen, og da han blev skiftet ud, var det driblestærke Orsic der kom ind.

I NL-kampene i juni blev der brugt backs, og her fik Sosa (skidt kamp) og Barisic hver een start, mens højreback Juranovic fik to som venstreback og gjorde det glimrende. Det begynder at lugte af en venstreplads til ham – og Stanisic kan så tage højrepladsen.

Defensiv midtbane:
Idealstarter som balancemand, bindeleddet mellem forsvar og midtbane, er nok Marcelo Brozovic fra Inter. Langsom, men intelligent og en glimrende boldspiller. Erfaren, men med 29 år stadig i sin bedste alder.

Alternativer: Kristjan Jakic fra Eintracht, Nikola Moro fra Dynamo Moskva og Toma Basic fra Lazio (hvor han dog mest sidder på bænken). Alle midt i tyverne. Der er desuden rutinerede Milan Badelj fra Genoa, men den 33-årige har ikke været med landsholdet siden EM.

Offensiv midtbane:
Han fylder 37 i september, men spilfordeler Luka Modric (VMs bedste spiller i 2018) fra Real Madrid virker utrættelig. Ikke i den enkelte kamp hvor han godt kan gå død hen ad vejen, men generelt: Han er stadig fremragende. Udsøgt teknik og overblik.

Hvis kampklar er Modric uomgængelig starter som højremand på den offensive midtbane. Med talentfulde Lovro Majer fra franske Rennes som interessant afløser. Den 24-årige skal nok blive en nøglespiller  på Kroatiens landshold, men her og nu er han nødt til at vente på at Modric sætter støvlerne på hylden. Samme med det 19-årige Salzburg-stortalent Luka Sucic.

Nr 1 til venstre ligner Chelsea-dribler Mateo Kovacic, 28 år og 77 landskampe. Pasalic fra Atalanta og Vlasic fra West Ham er også dygtige, men de er ikke faste startere på deres klubhold og har ikke Kovacic’ landsholdsrutine. Kreative og målfarlige Josip Brekalo spiller fast i Torino, men efter at have storspillet (og storscoret) på U21-landsholdet har han haft svært ved at bide sig fast på Kroatiens A-hold. Bør komme med i VM-truppen, men næppe som starter. Selv om han både kan ligge på den offensive midtbane og som hængende angriber eller kant.

Fløje:
Spiller Kroatien med fløje, er erfarne Ivan Perisic oplagt til venstre – med driblestærke Orsic og målfarlige Brekalo som afløsere. Kramaric er også en mulighed.

Til højre kniber det med oplagte kandidater hvis Ante Rebic ikke er i form; han er kun indskifter hos Milan og har ikke været med landsholdet siden EM. I stedet er der fx Majer, Brekalo eller Pasalic. Ikke ideelt. Majer er bedst på højre midtbane, Brekalo til venstre, Pasalic som central midtbane. Endelig er der A-landsholdsuerfarne Luka Ivanusec fra Dinamo Zagreb.

Angribere: 
Andrej Kramaric fra Hoffenheim er ingen naturlig centreforward. Er hverken hurtig eller synderligt fysisk stærk – derimod teknisk dygtig og kreativ. Scorer alligevel pænt mange mål via timing og fremragende sparketeknik og er oplagt som falsk nier hvis enlig angriber eller som hængende i et tomandsangreb.

Makker kunne være hurtige og kropsstærke Ante Rebic fra Milan, men Dalic synes ikke at have tiltro til ham længere. Mod Slovenien i marts var det i stedet store Ante Budimir fra spanske Osasuna der spillede ved siden af/foran Kramaric. I juni-kampene hvor der blev spillet med een frontløber, fik de to starter hver.

Alternativer er ligeledes store Petar Musa fra Boavista og den endnu større Bruno Petkovic fra Dinamo Zagreb. Men der er også kvikke Marko Livaja der bombede løs for Hajduk Split i 21/22: 28 kasser i 33 kampe. Han fik kun een kval-start, men scorede – og nettede yderligere een gang i seks indskiftninger.Historien om Kroatien ved VM i fodbold

Kroatien har været med i seks VM-slutrunder siden landet løsrev sig fra Jugoslavien – og har klaret sig imponerende godt.

Første deltagelse var i 1998 hvor Slaven Bilic, Robert Prosinecki, Zvonomir Boban og turneringstopscorer Davor Suker vandt bronze. Kockasti tabte til Argentina i indledende gruppespil, men slog Jamaica og Japan. I ottendedelsfinalen eliminerede de Gheorge Hagi og Rumænien, og i kvartfinalen udspillede de Tyskland med 3-0. I semifinalen var værtsland Frankrig for stærk, men i bronzekampen slog Kroatien et stærkt hollandsk hold med 2-1.

Det blev kun til gruppespil i 2002, 2006 og 2014, men i 2018 nåede Luka Modric & Co finalen hvor Frankrig igen var for stærk (4-2). Kroaterne fik maksimumpoint i gruppespillet (inkl sejr over Messi og Argentina) og eliminerede så Danmark, Rusland og England i tætte kampe der alle gik i forlænget spilletid og, bortset fra opgøret mod englænderne, desuden i straffesparkskonkurrence. Modric blev fortjent kåret som turneringens bedste spiller, mens den nu pensionerede angriber Mario Manzukic markerede sig med tre mål; det samme antal som fløjspiller Ivan Perisic.


Læs om andre deltagere ved VM i fodbold