18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

EM 2024 Italien – odds på italienernes EM

Gli Azzurri er forsvarende europamestre og ivrige efter at tage revanche for VM-fadæsen (kiksede kvalifikationen til Qatar-2022). I første omgang skal de overleve slutrundens dynamitgruppe, men italienerne er puljens næstfavoritter – efter Spanien, men foran aldrende Kroatien og uerfarne Albanien.

Vi analyserer Italiens chancer ved EM i fodbold, og så får du også en trup-gennemgang med Italiens forventede startopstilling, skader/karantæner og forventede straffesparksskytte.

Odds på Italien

Går videre? Udbyder Odds
Italien når min. semifinalerne Betinia
/
Nicolo Barella bliver italiensk topscorer Nordicbet
/
Italien vinder EM Expekt
/
Odds kan ændre sig. Senest opdateret 1. jul. 12:34.

Se flere spilvarianter på vores side med EM odds.

Italiens gruppe

Italiens kampprogram

Italiens trup

Italiens forventede startopstilling i næste kamp

(4-1-4-1) Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Mancini, Dimarco – Jorginho – Chiesa, Barella, Cristante, Zaccagni – Retegui

Italiens seneste startopstilling (mod Kroatien)

(4-2-3-1) Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian – Barella, Jorginho – Raspadori, Pellegrini, Dimarco – Retegui

Nøglespillere: Gianluigi Donnarumma, Nicolo Barella, Jorginho, Federico Chiesa

Stjerneskud: Mateo Retegui, Andrea Cambiaso, Nicolo Fagioli, Michael Folorunsno

Straffeskytte: Jorginho

Seneste nyt om Italien

Riccardo Calafiori misser ottendedelsfinalen med karantæne.

Skader og karantæner

Af: Jens Bøye

Italiens EM chancer: Dygtig træner, men forsvarende mesterhold gentager næppe titeltriumf

Det er set før at et fodboldhold går direkte fra triumf til fiasko, men Gli Azzurri leverede et særligt bemærkelsesværdigt eksempel da de efter at have vundet EM-2020 kiksede kvalifikationen til VM-2022.

Nogle af de bærende kræfter fra EM-triumfen var kommet godt op i alderen, fx forsvarskæmperne Chiellini og Bonucci, og den skadede offensivprofil Chiesa gik glip af VM-kvalifikatione. Men alligevel: Skidt af den stolte fodboldnation at fejle to VM-kvalifikationer i træk (inkl 2017-fadæsen mod Sverige).

Landstræner Mancini krattede alligevel ved, men da Italien i 2023 fik en skidt start på kvalifikationen til EM-2024, blev det for meget (trods bronze ved Nations League-finalerunden i juni). Mancini blev i august afløst af den dygtige motivator og taktiker Spalletti der et par måneder forinden havde vundet Serie A med et offensivt sprudlende Napoli-hold.

Helt problemfri var de sidste seks kvalrunder ikke (fx tab til EM-sølvvinder England på Wembley), men Italien fik en billet til sommerens slutrunde via en gruppe-andenplads. Dette med en 4-3-3-formation, men i marts-træningskampene i år (to sejre) skiftede Spalletti til en 3-4-3-opstilling og meldte at Gli Azzurri skal være taktisk fleksible.

Med Spalletti ved roret og en talentfuld trup er Italien et mandskab at holde øje med. Næstfavorit-værdigheden i Gruppe B (bag stærke Spanien; foran aldrende Kroatien) virker rimelig. Men der mangler umiddelbart en åbenlys målæder i front, og forsvaret savner en fast base. 2020-guldet gentager italienerne næppe.

Holdanalyse af Italien

Bliv klogere på det italienske landshold her.

Målmænd

Gianluigi Donnarumma er kun 25 år, men har spillet på topplan i snart ni sæsoner, først i AC Milan og nu i franske PSG. 61 landskampe. Næsten to meter høj og med et kæmpe vingefang er han uhyggeligt svær at passere i mand mod mand-situationer, men er også god (bedre end i sine første år som Milan-keeper) til at komme hurtigt ned til flade skud ved stolperne. Det store korpus er forbavsende kvikt til bens. Klasse-keeper og ubestridt Italiens førstemand mellem stængerne.

Tjansen som andenkeeper er mere omtvistet, men med en flot 23/24-sæson i Tottenham Hotspur ser den kvikt reagerende Guglielmo Vicario ud til at have placeret sig foran Napolis Alex Meret. Begge er 27 år gamle. Landsholdsuerfarne Vicario er i øvrigt nok bedre til spillet med fødderne end Donnarumma der altså trods alt har en svaghed…

Italien

Gruppe B


Italien EM Kampe

Spanien
England
14. jul. 21:00

Hold øje med

Federico Chiesa

Målmand

(Foto: Independant Photo Agency / Alamy Stock Photo)


Forsvar

De erfarne jernmænd Chiellini og Bonucci er en saga blott – avventura finita – på det italienske landshold, og Spalletti leder efter nye midterforsvarere der kan danne en fast og solid base.

25-årige Alessandro Bastoni fra Serie A-mesterholdet Inter ligner een der kan stoles på i et tomands- såvel som et tremands-midterforsvar. Hvis sidstnævnte, kan 24-årige Alessandro Buongiorno fra Torino også meget vel få en startplads ved EM (trods pt blot tre landskampe), som centermand. Begge er cirka 1,9 og venstrebenede.

Det samme er Francesco Acerbi, Bastonis kollega fra Inter, og med 36 år har han masser af rutine – så meget at han også kan spille til højre trods venstrebenet. Men erfarne Acerbi misser EM pga en skade, ligesom Scalvini fra Atalanta gør det.

Med er derimod Juventus’ Federico Gatti, 25 år og tre landskampe. Spilles der med tomand-midterforsvar er Gatti og ligeledes højrebenede Gianluca Mancini (28 år, 13 kampe) fra Roma bud som højremand. Men hvis der spilles med tre mand i midterforsvaret, kan højrepladsen meget vel gå til en back, nemlig Giovanni Di Lorenzo fra Napoli eller Matteo Darmian fra Inter. Begge erfarne og gode til at gå med frem.

Bemærk også 22-årige Riccardo Calafiori fra Bologna. Jeg fik i første omgang skrevet ham ind som venstreback, men han er altså midterforsvarer.

Pladsen som højre back/wingback er også umiddelbart en dyst mellem Di Lorenzo og Darmian. Nok med førstnævnte – som Spalletti kender fra Napoli – som idealstarteren. Men bemærk også Torinos talentfulde Bellanova; dygtig oplægger.

Starttjansen på venstre back/wingback går nok til Inters ligeledes oplægsstærke Federico Dimarco. Med Tottenhams blot 21-årige Destiny Udogie udset som talentfuld sufflør; lynhurtig og driblestærk. Dog også med en del dårlige beslutninger, men han har et kæmpestort potentiale. Desværre går Udogie glip af slutrunden pga en skade. Dimarcos afløser ved EM er derfor 24-årige og landsholdsuerfarne Andrea Cambiaso fra Juventus.

Midtbane

Den Italiens-naturaliserede brasilianer Jorginho (der som sekstenårig flyttede fra Imbituba til Verona) har rundet de 32, er langsom og er ikke fast starter i Arsenal, men han har aldrig været hurtig, og hans teknik, overblik og erfaring betyder at han fortsat er en vigtig spiller for det italienske landshold.

Jorginhos makker på en tomands-midtbane er endnu mere uomgængelig. Det er nemlig Inter-duracellkaninen Nicola Barella der krydrer sin bolderobring og glimrende fordeling med bemærkelsesværdig målfarlighed. Han er kun 27, men er allerede noteret for 53 landskampe (Jorginho har 52).

Ved EM-2020 (tremands-midtbane) var den faste makker til Barella og Jorginho endnu en lille tekniker: Marco Verratti. Men den tidligere PSG-stjerne drog sidste sommer – i en alder af blot 30 – til Qatar for at spille velbetalt fodbold i relativt lavt tempo, og det kan meget vel  betyde enden på hans landsholdskarriere. En billet til dette EM får han ikke.

Med til slutrunden kommer heller ikke Sandro Tonali, den dygtige Newcastle-kreatør. Ludomani og ulovlig gambling betyder at han er i karantæne til august.

Hvis Spalletti vælger at spille med tre mand på midtbanen, kan en plads gå til Bryan Cristante fra Roma, klubkammeraten Lorenzo Pellegrini eller Davide Frattesi fra Inter (hvor han dog mest er at regne som afløser). Evt Nicoló Fagioli fra Juventus trods kun to landskampe. Der er desuden den totalt landsholdsgrønne Michael Folorunsno (pænt måfarlig) fra Verona; den 26-årige der lidt overraskende fik en plads i nettotruppen.

Angreb

Pellegrini og Frattesi kan også spille længere fremme på banen, som hængende angribere eller fløje (med carte blanche til at gå meget ind i banen). Især Pellegrini – der scorede for Italien mod Ecuador i marts – banker på til en EM-startplads.

Men den mest oplagte fløjstarter må og skal være Federico Chiesa fra Juventus. Lynhurtig, udfordrende og skarp. Han gik glip af det meste af 2022 pga en alvorlig knæskade og er måske endnu ikke helt tilbage på det niveau han bl.a. viste ved EM-2020 (afholdt i 2021), men det nærmer sig. Den 26-årige har markeret sig diverse gange for Juve i denne sæson.

Chiesa kan spille i begge sider, men er nok bedst til venstre hvor den højrebenede genoveser kan skære ind i banen og afslutte med sit favoritben.

Til venstre er der også erfarne EL Shaarawy fra samt Zaccagni fra Lazio (hvis han når at blive skadesfri). Til højre er der – tjah, hvem? Den erfarne Sassuolo-offensivmand Berardi går glip af EM pga en skade, og Orsolini fra Bologna blev trods en stærk klubsæson skilt fra da bruttotrup blev til netto. Det vil sige at Chiesa nok spiller til højre hvis Pellegrini ikke gør det.

Centreforward-posten? Den gamle Lazio-målræv Ciro Immobile er udeladt af bruttotruppen, men 17 mål i 57 landskampe er ikke en fantastisk statistik, så savnet er til at overse. EM-startpladsen kan meget vel gå til den uerfarne Genoa-angriber Mateo Retegui (født og opvokset i Argentina) der har scoret fire mål i seks landskampe.

Der er også den store Atalanta-frontløber Gianluca Scamacca der med to mål var med til at udspille Liverpool på Anfield, samt lille og kvikke Giacomo Raspadori fra Napoli.

1️⃣ Hvilken opstilling spiller Italien?

Landstræner Luciano Spalletti spillede 4-3-3 i kvalifikationen, men brugte i marts i år 3-4-3 og varslede samtidig taktisk fleksibilitet ved EM.

2️⃣ Hvem er udtaget til Italiens EM-trup?

Du kan se hele holdet og en analyse her på siden om det italienske landshold.

Italiens gruppe

Italiens kampprogram

Italiens trup

Skader og karantæner