Iran – odds på iranernes VM
Iran har fokus på defensiven, mens offensiven virker anæmisk trods stjerneangribere. Kompakthed kan holde kampene tætte, men der er skadesproblemer, og truppen er lidt tynd. Trods sent trænerskifte (comeback til erfarne Queiroz) ligner det en sidsteplads i Gruppe B selv om USA-dysten tegner spændende. Overrasker Team Melli, venter stærke Holland nok i ottendedelsfinalen. Find odds, trup og kampe til Irans VM på denne side.’
Af: Jens Bøye
Odds på Iran
Iran vinder VM | / – SPIL HER >>* |
Iran vinder Gruppe B | / – SPIL HER >>* |
Iran går videre fra Gruppe B | / – SPIL HER >>* |
Odds er senest opdateret d. 9. december 2022 kl. 15:07. Odds kan ændre sig.
Andre lande
Irans trup og startopstilling
Den seneste trup:
Formation: 4-1-4-1
Forventet startopstilling ved VM:
Målmand: | H. Hosseini |
Forsvar: | Rezaeian, M. Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi |
Midtbane: | Gholizadeh, Nourollahi, Ezatolahi, Hajsafi |
Angreb: | Taremi, Azmoun |
Seneste opstilling (3. runde mod USA): 4-4-2: Beiranvand – Rezaeian, Pouraliganji, M. Hosseini, Mohammadi – Gholizadeh, Noorollahi, Ezatolahi, Hajsafi – Taremi, Azmoun
Nøglespillere: Sardar Azmoun, Mehdi Taremi, Ehsan Hajsafi
Stjerneskud: Abolfazl Jalali
Straffeskytte: Ehsan Hajsafi
(Sardar Azmoun, Mehdi Taremi)
Frisparksskytte:
Alireza Jahanbakhsh
Skader/tvivl: Sardar Azmoun, Alireza Beiranvand (skadet mod England)
Karantæner: Jahanbakhsh (mod USA)
Ude af VM: Allahyar Sayyadmanesh, Omid Ebrahimi, Omid Noorafkan
Irans VM chancer: Kompakt forsvar er skadesramt, angreb ditto
Disciplinerede og kompakte Iran er det bedst rangerede landshold i Asien og kan nok – som ved VM-2018 – skabe problemer for modstandernes angreb.
Der er dog skader i forsvaret, og selv med stjerneangribere som Azmoun (stor VM-tvivl pga en skade) og Taremi, og diverse fine teknikere (bemærkelsesværdigt mange gode venstreben), kan det knibe med selv at nette. Team Melli går næppe videre fra indledende gruppe.
Urolighederne i Iran – hvor folk demonstrerer mod præstestyrets middelalderlige kvindesyn (efter politidrabet på Mahsa Amini, og hvor myndighederne truer med at slå 15.000 anholdte ihjel – kan også meget vel distrahere spillerne. De har alle en mor og/eller søstre.
Dragan Skocic overtog i 2020 et landshold der under Carlos Queiroz havde gjort det nydeligt ved VM-2018 (fire point inkl uafgjort mod Portugal) og vundet sølv ved De Asiatiske Mesterskaber i 2019.
Med Skocic ved roret vandt Iran den asiatiske VM-kvalifikation foran Sydkorea og Forenede Arabiske Emirater (Saudi-Arabien, Japan og Australien i den anden gruppe) med 8-1-1 og en målscore på 15-4.
Kun eet nederlag; i Sydkorea i næstsidste spillerunde hvor kvalifikationen var sikret.
Men i september i år fik det iranske fodboldforbund ny formand, og han fyrede fluks Skocic og genansatte erfarne Carlos Queiroz. Som Skocic er den erfarne portugiser defensivt orienteret. Han fik en god comeback-start i september: 1-0 over Uruguay og 1-1 mod Senegal. Og 10. november blev det 1-0 over Nicaragua.
Bemærk: Queiroz har valgt kun at udtage 25 mand, ikke 26, heraf hele fire keepere. Men væk er fire af de fem spillere der har offentligt har udtrykt støtte til demonstranterne… Queiroz ser ud til at være bukket under for pres ovenfra. Trist.
Holdanalyse af Iran
Herunder følger en komplet gennemgang af det iranske herrelandshold.
Målmænd:
Førstekeeper er som udgangspunkt 30-årige og landsholdserfarne Alireza Beiranvand der denne sommer skiftede fra bænken i portugisiske Boavista til fast spilletid i Persepolis i hjemlandet.
Andenmand er nok jævnaldrende Amir Abedzadeh fra den spanske Segunda-klub Ponferradina. Men der er ikke færre end fire målmænd i den iranske klub; med er også Hosseini og Niazmand – begge fra den hjemlige liga – henholdsvis seks landskampe og en enkelt.
Med er derimod ikke Mohammadrez Akhbari (seks kampe og 21 optrædender på landsholdsbænken), og det kan meget vel være fordi han har udtrykt støtte til demonstrationerne i Iran.
Midterforsvar:
Som udgangspunkt er startparret nok 28-årige Hossein Kanaani og 33-årige Shojae Khalilzadeh – erfarne folk der begge spiller i Qatar, for Al-Ahli. Begge blev skadet i marts, men vendte tilbage i august/september og var med til at slå Uruguay.
Skulle een af de to være ukampdygtig, kan Majid Hosseini fra tyrkiske Kayserispor tage over, men så begynder det at knibe. Der er erfarne Morteza Pouraliganji fra Persepolis (efter to år i kinesiske Shenzhen). Men han blev alvorligt knæskadet i sommeren 2021. Han vendte tilbage for sit klubhold i september i år og kom med i Queiroz’ trup til de to kampe i samme måned samt med i VM-truppen, men det er altså længe han har været væk.
Den fleksible defensiv-midtbanemand Rouzbeh Cheshmi fra Esteghlal kan vikariere.
Højre back:
Idealstarter er nok Sadgh Moharrami fra Dinamo Zagreb hvor han får mere spilletid i denne sæson end han gjorde i 21/22. Alternativt er der den fleksible midterforsvarer Khalilzadeh hvis han ikke skal bruges centralt.
Venstre back:
Under Skocic var de primære bejlere til startpladsen Omid Noorafkan fra Sepahan i den hjemlige liga og Milad Mohammadi fra græske AEK. Med landsholdserfarne og angrebsstærke Mohammadi en tand foran.
Men i september hentede Queiroz den landsholdsgrønne Abolfazl Jalali (24 år, Esteghlal) ind og gav ham en start mod Uruguay. Jalali startede også inde i 11/10-træningskampen mod Nicaragua og ligner vel en VM-starter nu.
Bemærk at Noorafkan (der ud over venstreback også kan spille venstrefløj, defensiv midtbane og sågar midterforsvarer) var udeladt da VM-nettotruppen blev udtaget 13. november. Nok fordi han havde udtrykt støtte til demonstrationerne i Iran.
Der er dog mange andre gode og fleksible venstreben i truppen, og den rutinerede venstrefløj Amiri er også en mulighed på backpladsen, ligesom en anden erfaren herre, anfører Ehsan Hajsafi.
Midtbane:
Pladsen som balancemand/bindeleddet mellem forsvar og midtbane kan udfyldes af store Saeid Ezatolahi, Vejle-manden der i foråret var udlejet til Qatar-klubben Al-Gharafa. Nu er han tilbage i Østjylland hvor han mest er at finde på bænken, men Ezatolahi startede inde i begge septemberkampe og ser ud til at nyde Queiroz’ tillid. Mod Niceragua i november startede dog Rouzbeg Cheshmi.
Med i truppen er ikke erfarne Omid Ebrahimi (skadet) fra Qatar-klubben Al-Wahkra eller kapable Milad Sarlak fra Persepolis. Sidstnævnte sandsynligvis som straf for at have udtrykt støtte til demonstrationerne i Iran. U23-midtbanemand Saman Fallah er heller ikke udtaget til VM, men det kan skyldes hans manglende erfaring (0 A-kampe).
Længere fremme ligger nok boks til boks-manden Ahmad Noorollahi der spiller i Forenede Arabiske Emirater, samt holdkaptajnen, 32-årige Ehsan Hajsafi. Venstrebenede Hajsafi kan også spille venstreback – det gør han faktisk som oftest for græske AEK – og sågar venstrefløj, men bruges mest på midtbanen på landsholdet.
Fløje:
De hyppigst brugte fløje i kvalifikationen var Alireza Jahanbakhsh fra Feyenoord, Ali Gholizadeh fra Charlerois samt Vahid Amiri fra Persepolis i hjemlandet.
Sidstnævnte er 34 år, og de to andre, der er mere målfarlige, virker som mere oplagte VM-startere.
Som så mange andre i den iranske trup er Gholizadeh venstrebenet, men han er farligst til højre hvorfra han kan trække ind i banen og afslutte med sin yndlingsfod. Jahanbakhsh er højrefodet, men farlig i begge sider.
Anfører Hajsafi kan vikariere på venstrefløj, og der er desuden Brentford-indskifter Saman Ghoddos, offensiv midtbane eller venstrefløj. Samt Mehdi Torabi fra Persepolis. Han startede inde på venstre fløj mod Uruguay.
Centreforwards:
Iransk kvaltopscorer med 10 mål, heraf tre i afgørende gruppespil, var stjernen Sardar Azmoun der i en alder af 27 har scoret 41 mål i 65 landskampe. Han er skarp i hovedspillet samt med begge fødder. Men efter mange mål i russiske Zenit, kniber det med at slå igennem i Leverkusen efter januarskifte: Han sad meget på bænken i foråret og scorede kun eet mål i ni kampe, fire fra start. Samme tendens i efteråret. Men et nyt og værre problem er opstået for Azmoun: Han blev skadet i startoktober og har ikke spillet for Leverkusen siden. Han er alligevel med i Irans VM-trup, men spørgsmålet er om det er for at undlade at givet folket det chok hans afbud ville være, eller om han reelt har chance for at blive klar til VM.
Heldigvis for iranerne råder de også over den særdeles kompetente, 30-årige Porto-topscorer Mehdi Taremi; otte kval-mål, heraf fire i afgørende gruppespil. Han er oppe på 28 kasser i 60 landskampe; heraf fem mål i sine seneste otte opgør. Han nettede 20 gange (seks på straffe) i den portugisiske liga i 21/22 og havde et klart bedre forår end Azmoun. Han har også åbnet 22/23-sæsonen på giftig vis i Porto.
Taremi kan lægges ud på venstrekanten hvor han ofte spiller for Porto, men nu hvor Azmoun nok er ude, ligner det en start i front.
I 20-årige Allahyar Sayyadmanesh – indskifter i Championship-klubben Hull – var der en talentfuld joker. Men også han døjer med en skade, pådraget i august; han kommer ikke med til VM.
Iran har dog erfarne Karim Ansarifard fra græske Omonia.
Historien om Iran ved VM i fodbold
Iran har deltaget i fem VM-slutrunder. Hver gang med tidligt farvel; dvs elimineret i indledende gruppespil. 1978, 1998, 2006 samt de seneste to, 2014 og 2018.
Alletiders topscorer på det iranske landshold, angriber Ali Daei (109 mål i 149 landskampe), var med til VM i både 1998 (hvor Iran slog USA 2-1) og 2006 – dog uden at nette ved slutrunderne.
I 2018 i Rusland vandt iranerne 1-0 over Marokko, tabte 0-1 til Spanien og spillede 1-1 mod Portugal. Fire point var ikke nok til at gå videre; spanierne og portugiserne havde begge fem point. Solidt defensivt, men det lykkedes ikke Team Melli at score et rent mål (og angrebs-esserne Azmoun og Taremi kom ikke på scoringslisten). Marokkansk selvmål samt straffespark i overtiden mod Portugal.
Den nuværende position på verdensrangliste er #20. Se resten af listen her.