18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold

Iran – odds på iranernes VM

Få dage før der var præcis et år til VM 2018, indløste Iran som det tredje hold i verden en billet til slutrunden. Carlos Queiroz’ mandskab gik overbevisende gennem den asiatiske kvalifikation, men det ser nærmest umuligt ud for Iran at avancere fra gruppe B, hvor de er placeret med to af Europas absolut stærkeste hold. Du finder odds, trup og kampe til Irans VM på denne side.

Iran vinder VM: 501 – SPIL HER >>*

Topscorer ved VM
Sardar Azmoun: 751 – SPIL HER >>*
Reza Ghoochannejhad: 751 – SPIL HER >>*

Iran vinder gruppe B: 29,00 – SPIL HER >>*

Hvis du vil oddse på Irans gruppekampe ved VM, er de opstillet her med de bedste odds, der er at finde hos bookmakerne. Føler du dig lokket til at spille på gruppens mindst betroede hold, der vel at mærke ikke har tabt en eneste kamp i deres 18 kampe i VM-kvalifikationen?

15. juni 2018
17:00 Marokko – Iran: 2,30 – 2,95 – 3,60*
20. juni 2018
20:00 Iran – Spanien: 21,00 – 6,55 – 1,22*
25. juni 2018
20:00 Iran – Portugal 10,50 – 4,80 – 1,35*

Det bliver op ad bakke for Iran gennem hele gruppespillet. Især de to sidste kampe mod Spanien og Portugal ligner noget nær umulige opgaver, men med rigelig selvtillid tanket i VM-kvalifikationen, skal man ikke afskrive Iran på forhånd. Store overraskelser er set før ved VM, og får iranerne en sejr i den første kamp mod gruppens mest overkommelige modstander i Marokko, er der en lille mulighed for, at vi måske har en sensation i vente i gruppe B. Taber iranerne omvendt til Marokko, må deres rolle ved VM siges at være mere eller mindre udspillet.

Odds ændrer sig løbende. Sidst opdateret d. 8. juni kl. 14:46 (kampodds), d. 12. juni kl. 07:55 (gruppevinder) og d. 12. juni kl. 08:45 (vinder + topscorer).


Irans trup og startopstilling

Alireza Beiranvand (Persepolis)
Mohammad Rashid Mazaheri (Zob Ahan)
Amir Abedzadeh (Maritimo)

Majid Hosseini (Esteghlal)
Ramin Rezaeian (Ostende)
Mohammad Reza Khanzadeh (Padideh)
Morteza Pouraliganji (Alsaad)
Pejman Montazeri (Esteghlal)
Milad Mohammadi (Akhmat Grozny)
Rouzbeh Cheshmi (Esteghlal)

Saeid Ezatolahi (Amkar Perm)
Masoud Shojaei (AEK Athens)
Mehdi Torabi (Saipa)
Omid Ebrahimi (Esteghlal)
Ehsan Haji Safi (Olympiacos)
Karim Ansarifard (Olympiacos)
Vahid Amiri (Persepolis)

Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
Mehdi Taremi (Al Gharafa)
Sardar Azmoun (Rubin Kazan)
Reza Ghoochannejhad (Heerenveen)
Saman Ghoddos (Ostersunds)
Ashkan Dejagah (Nottingham Forest)

Forventet startopstilling: Beiranvand – Rezaeian, Cheshmi, Pouraliganji, Mohammadi – Ezatolahi, Hajsafi – Jahanbakhsh, Dejagah, Ghoddos – Azmoun


Profiler: Får Azmoun nettet til at blafre for Iran?

Sardar Azmoun
Irans største stjerne er den 23-årige angriber Sardar Azmoun, der blev holdets topscorer i VM-kvalifikationen. Azmoun er god i luftspillet, men er måske mere kendt for sin kreativitet og den fart, han kan sætte, når bolden er på jorden. Han er både blevet omtalt som Irans Lionel Messi og Zlatan Ibrahimovic, og hvis han kan præstere som en blanding af disse to, har de iranske fans noget at glæde sig til ved VM. Forbundet med så prominente spillere er det vel overflødigt at betone den store betydning, som Azmoun har for den iranske offensiv.

Masoud Shojaei
Shojaei spiller kant eller offensiv midtbane for Iran, han er holdets anfører og er samtidig én af spillerne på holdet med den største internationale erfaring. Han har fra 2008 til 2013 spillet over 100 kampe for Osasuna, da de lå i La Liga og står noteret for otte mål i den spanske klub. Ved indgangen til 2018 skiftede Shojaei fra Panionios til AEK Athen, hvor han er udset en ledende rolle. VM 2018 bliver den tredje slutrunde for Shojaei, der også var med, da Iran deltog tilbage i 2006 og 2014.

Morteza Pouraliganji
Al-Sadd-spilleren Morteza Pouraliganji har egentlig sin favoritposition på den defensive midtbane, men i kvalifikationen til VM-slutrunden var Pouraliganji en fast bestanddel af det centrale forsvar, der fik lukket helt af for modstandernes angreb. Der venter en meget stor opgave for Pouraliganji og resten af det iranske forsvar ved VM, og selvom det er meget usikkert, om den defensive hær kan præstere lige så fortræffeligt, som den gjorde i kvalifikationen, er det nok ret sikkert, at Pouraliganji kommer til at blive en central og vigtig skikkelse for det iranske landshold ved VM.


Analyse: Bliver den solide iranske defensiv brudt op ved VM 2018?

Irans spil er under ledelse af den tidligere Manchester United-assistent Carlos Queiroz baseret på et kompakt forsvar, der står langt tilbage, og så er det ellers kontraangrebene, som holdet lever højt på. Efter at kvalifikationen til VM blev en realitet, har holdet dog eksperimenteret taktisk i nogle træningskampe, hvor det iranske mandskab har rykket sig længere frem på banen. Denne offensive tilgang havde holdet fint held med mod hold som Panama og Venezuela. Det kan også være et forsøg værd i den indledende kamp mod Marokko, men det er næppe muligt for holdet at praktisere mod Spanien og Portugal uden at blive straffet for det. Så længe iranerne ikke kommer bagud mod de stærke modstandere ved VM, skal de ikke skabe kampene og kan få lov til at leve på omstillinger, hvilket passer holdet rigtig godt.

Historien om Iran ved VM i fodbold

Iran er et af de mere erfarne hold fra Mellemøsten, når det kommer til deltagelse ved VM.

Første deltagelse for Iran i VM-sammenhæng var ved mesterskabet i Argentina i 1978. Her var Iran placeret i gruppe med Peru, Holland og Skotland. Iranerne startede ud med et nederlag til Holland (3-0). Derefter fik nationen et flot point mod Skotland, hvorefter de sluttede af med et nederlag til Peru, der endte med at vinde gruppen.

Nationen måtte derefter vente hele 20 år, før der var VM-fodbold igen. Ved VM i 1998 i Frankrig var Iran endt i pulje med Tyskland, Jugoslavien og USA. Her var iranerne ikke spået mange chancer, men indtil sidste spillerunde havde iranerne mulighed for at sikre sig videre avancement efter et nederlag til Jugoslavien og en sejr over USA. Tyskland var dog for stærke, og derfor blev det til en exit for iranerne i gruppespillet.

Otte år senere var Iran igen repræsenteret ved VM. Ved mesterskabet i Tyskland skulle Iran duellere mod Portugal, Mexico og Angola. Her var portugiserne og mexicanerne favoritter til at spille sig videre, og den favoritværdighed levede de op til. Iran fik blot et point mod Angola, og derfor røg nationen ud for tredje gang ud af tre mulige i gruppespillet.

Iranerne var ligeledes med i den seneste udgave af VM i Brasilien. Her skulle nationen op mod Argentina, Nigeria og Bosnien-Hercegovina i gruppen, og her blev det til endnu en skuffelse. Blot et point i tre kampe og endnu en exit for iranerne.

Nu skal Iran kæmpe for at komme videre fra gruppen i Rusland i 2018, men det kan godt blive yderst svært, da både Spanien og Portugal er placeret i samme gruppe.

Iranernes vej til VM gik ganske smertefrit, da nationen gik ubesejret igennem kvalifikationen. Iran var ellers i gruppe med blandt andet Sydkorea, som tidligere er blevet nummer fire ved VM (i 2002). Det blev til seks sejre (blandt andet en sejr over Sydkorea på hjemmebane) og fire uafgjorte resultater fra iranerne (til blandt andet Syrien på udebane og Sydkorea på udebane).

Igennem VM-kvalifikationen scorede Iran ikke mere end 10 mål i 10 kampe, men til gengæld lukkede Iran blot to mål ind, hvilket må siges at være imponerende. En god defensiv er også nødvendig, hvis det skal blive til deres bedste VM-resultat nogensinde.

Både nationale og europæiske trænere har stået ved roret for Iran igennem tiden. I øjeblikket er den portugisiske succestræner Carlos Queiroz (der tidligere har været portugisisk landstræner) styrmand for Iran.

Normalt har Iran meget kort snor, når det kommer til trænere, og de europæiske trænere holder normalt ikke mere end et år. Queiroz har dog været træner for Iran siden 2011, og han kan godt holde en del år endnu, specielt hvis Iran kommer videre fra puljen.

Topscorer for Iran i VM-kvalifikationen var Sardar Azmoun (Rubin Kazan) med fire scoringer, mens Mehdi Taremi (Persepolis) fulgte efter med tre scoringer.
Taremi er en yderst farlig herre i den iranske liga, da han i de sidste tre sæsoner har scoret vilde 26 mål i 21 kampe. Han bliver vigtig for holdet i de afgørende kampe sammen angrebskollegaen Sardar Azmoun.