18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Alle links, der følges af symbolet *, er reklamelinks, der kan bidrage til sidens indtjening

Interview med Paul Parker: Manchester United og finalen i Champions League

SpilXperten har lavet et stort interview med Paul Parker. Kom tæt på udfordringerne, der venter for Erik ten Hag i Manchester United, og læs også, hvad Paul Parker tænker om Champions League-finalen.


Blockbuster-afslutning på Premier League-sæsonen. Hvad har du at sige om den utrolige finaledag?

Jeg tror, det vil gå over i historien som en af de bedste sæsonafslutninger.

Der var i virkeligheden tre forskellige ting, der foregik på samme tid. At alle har noget at være investerede i på den måde; jeg vil være overrasket, hvis nogen, som fodboldfans, ikke havde lyst til at have samtlige kampe, eller i hvert fald 3 stk., foran dem. For det må have været fantastisk at se de kampe og spekulere på, hvad der mon kommer til at ske.

Så du sidder og ser Liverpool-kampen, og du tænker på et tidspunkt – det gjorde jeg – at nu har Liverpool vundet titlen. Det troede jeg virkelig, og det gjorde mange Liverpool-fans også. Så ser du også City-siden af det; at de kommer bagud 0-2. Og så hører du historier om, at der er City-fans, der har forladt stadion før tid. Utroligt at folk gør det.

Herudover havde du Tottenham-scenariet kørende samtidig. Tottenham vs. Arsenal-duellen, som i virkeligheden endte lidt som en fuser. Det var en god dag for Tottenham, der tog på udebane og klarede jobbet. Jeg havde troet, at den kamp potentielt ville være en bananskræl – for Tottenham, selvom de ikke har været lige så dårlige som Arsenal, har haft en tendens til at fejle, når det virkelig gælder, særligt efter de har leveret en række gode resultater. Men der var ingen dikkedarer denne gang; de tog afsted og vandt med 5 mål.


Hvem anser du for at være Premier Leagues mest enestående spiller i sæsonen? Og hvilken manager imponerede mest? Hvem var de overpræsterende og underpræsterende hold?

Jeg kommer til at kigge lidt forbi topholdene, og så kommer jeg til at udpege en spiller, der vitterligt kontrollerede sit hold på egen hånd, på en bestemt måde, med holdets opbakning, og det er Declan Rice. For hvad han har gjort for West Ham, og for den forskel han gør, når han spiller. Han er ikke nogen drama queen, og han er ikke altid på udkig efter at tage hovedrollen. Han arbejder for alle, og han gør det ud for halvanden spiller. Han er ikke bleg for at tage arbejdshandskerne på, og han er villig til at gøre holdkammeraternes job, hvis de ikke er i stand til at gøre det selv.

Det ville være nemt at vælge en spiller fra en Top2- eller Top3-klub, men når man kigger på nogle af de sekundære klubber, opdager man spillere, der har en enorm betydning for deres hold. Spillere, som kan tage fat om kampen, og som kan hive holdkammeraterne i nakkeskindet, og det er, hvad Declan Rice gør.

Der er indtil flere dygtige managers, der har udmærket sig for forskellige ting, men jeg kommer til at gå med David Moyes. For hvad han har gjort for West Ham. Trupdybden endte med at få en betydning til sidst, men det var alligevel ikke så meget dybden som den ekstra kvalitet, klubben ikke havde råd til at give ham.

De havde mulighed for at hente en angriber i januar. Han siger selv, at han ikke kunne finde en spiller med tilstrækkelige kvalitet. Jeg siger, at han ikke fik lov, for de havde virkelig brug for et alternativ i angrebet, uanset kvaliteten.

De havde brug for noget, og han havde det ikke. Jeg mener, at det blev meget dyrebart for Moyes, at han ikke havde den ekstra angriber. En der kunne have scoret et halvt dusin mål; en der kunne have holdt fast i bolden og givet forsvaret plads til at rykke med frem.

Jeg synes, han har gjort det virkelig godt, med en meget smal trup. Jeg tror i øvrigt også, at David Moyes elsker en smal trup, for det betyder, at spillerne kan få flere kampe. Det har den konsekvens, at han kan holde de spillere, han kan lide, på banen, så de kan få mange minutter i benene – fremfor at han vil skulle servicere mange spillere.

Hvis vi snakkede om Graham Potter, ville jeg bruge de samme ord, som jeg lige har brugt om David Moyes. I forhold til, hvad Brighton har bedrevet. De har haft deres bedste sæson nogensinde, hvis man kigger på, hvordan de har spillet fodbold. Kvaliteten af fodbold har været til Top3 eller Top4.

Hvis et stort job bliver tilgængeligt, og Graham Potter ikke er i betragtning til det, så er der en agenda. En engelsk manager, der ikke kan få et job i en topklub…


Overpræsterende og underpræsterende hold?

Det mest underpræsterende hold må nødvendigvis være Manchester United. Manchester United, og så gider jeg ikke engang gå igennem alle årsagerne. Det er kendt både blandt fodboldfans og ikke-fodboldinteresserede. Der er så mange grunde til, at de har underpræsteret.

I forhold til det mest overpræsterende hold, er det nemt at gå med enten West Ham eller Brighton. Hvad skal jeg sige? Brentford på en måde.

Brentford havde kun én dårlig periode i løbet af sæsonen, og jeg tror, at det var omkring januar eller februar.

De fik gravet sig fri. Jeg sagde fra starten af sæsonen, at Brentford ikke ville rykke ned, pga. den måde, manageren er på. Han har en form for arrogance, som jeg anser for at være en god arrogance.

Han tror på alt, hvad han gør. Ikke alle kunne lide det; jeg kunne godt lide ham. Jeg har set, hvordan han optræder – han er entusiastisk. Spillerne var alle sammen krigere, fordi de kom fra Championship. Da Brentford var i Championship, var spillerne nødt til at fighte. Spillerne havde dog også kvalitet.

Brentford har en god rekrutteringsproces i forhold til de spillere, de henter ind. De forstærker sig med sultne spillere. De har hentet spillere fra Danmark.

De har hentet skandinaviske spillere, og det har fungeret rigtigt godt for dem som klubben, hvor det har været med til at ændre hele strukturen. De skaber dygtige individuelle spillere, som de kan sende videre. Men når det er blevet tid til at sende dem videre, har de allerede fundet dem, der skal ind på holdet og erstatte.

Og der må være noget godt ved Brentford. Christian Eriksen har gjort en stor forskel. Han kom ind på holdet på dét nøgletidspunkt, hvor de havde brug for et retningsskift og en ændring i spillet. I det øjeblik de skrev under med Eriksen, frigjorde det andre spillere som eksempelvis Ivan Toney til at blive en spidsangriber, fremfor at han skulle udskiftes eller skubbes ned som en slags midtbanespiller i et forsøg på at blive Brentfords Harry Kane-type.


Erik ten Hag-æraen er officielt begyndt, og manageren har afholdt sin første pressekonference i går. Da han blev spurgt ind til Pep Guardiola og Jürgen Klopp, sagde han, at han godt kunne lide dem, men at ”æraen må få en ende”. En selvsikker udtalelse, er det en smule for tidligt?

Han er ret selvsikker, men han er også direkte og positiv.

Han taler om en cyklus. Fodbold er en cyklus. Vi tænker på Liverpool, vi tænker på Leeds i 70erne, Liverpool i 80erne. Vi tænker på Manchester United, i 90erne og de tidlige 00ere. Så snakkede vi om Manchester City. Nu kigger alle på Liverpool, selvom de ikke har vundet lige så mange Premier League-titler. De vandt Champions League, de vinder kampe, og de råber højest. Så ja, fodbold er en cyklus; der sker svingninger og rundture, og det er ikke stationært.

Jeg tolker, at det han mener er, at det vil ændre sig, når du snakker om en klub som Manchester United. Og jeg er sikker på, også i hollandsk fodbold, at det er det samme, når du snakker om Ajax, Feyenoord og PSV. Du har de her småstimer, men de vender tilbage til det gamle regime om et øjeblik. I løbet af de seneste år har det været Feyenoord og Ajax, ikke så meget PSV. De har ikke været lige så stærke.

Men jeg kan godt lide, hvad han siger, og jeg håber virkelig, at han får en ordentlig chance. Han er den sjette manager efter Sir Alex. Jeg mener, at Sir Alex var den sjette manager efter Sir Matt Busby. Deromkring. Så vi krydser fingre og håber, at det kommer til at virke på samme måde nu; at han er personen, der kommer ind og bringer forandringen.

Men hvis han rent faktisk skal bringe forandring, er han nødt til rent faktisk at være en manager først. Han skal styre holdet. Topfolkene i klubben kan ikke tillade, at han bliver kørt rundt i manegen af spillerne. Det må stoppe.


Hvad er de største udfordringer for Erik tan Hag, i forhold til at få succes med Manchester United?

Jeg synes, at ”giftige” spillere er det største problem. Jeg mener, at det har handlet om spillerne. Du bliver ved med at kunne læse historier om, at spillerne ikke er glade for dem, der kommer til klubben, eller er bekymrede over, hvem der styrer træningen. Det burde der ikke blive talt om, og det burde der slet ikke blive skrevet om i aviserne, for det burde ikke være noget, medierne fik nys om.

Folk skulle ikke gøre det. Nogen kommer ind, og den ”nogen” er din manager. Kom videre. Lad være med at rende rundt og hviske til såkaldte venner, der kontakter medierne. Måske sker det kun lidt, men spillerne ved godt, at det slipper ud. De sladrer, og de tror, at det gør en forskel, men det gør det ikke. Det burde ikke gøre en forskel.

Erik tan Hag skal tage dirigentstokken, og spillerne skal respektere ham som manager. Spillerne skal forstå, at han er chefen.


En ny æra hos Manchester United kalder måske også på en ny anfører. Er der nogle topkandidater i truppen?

Hvis du skal udpege en ny anfører, synes jeg, det bliver nødt til at være David de Gea.

Når du kigger på, hvordan Manchester United har spillet, stort set i hver eneste kamp, så tænker du på antallet af redninger, han har haft. Han har gjort en enorm forskel. Han er grunden til, at Manchester United sikrede Europa League, selvom de reelt ikke havde fortjent det.

Men så kommer alle statistikerne ud af busken og fremhæver som et problem, at han har lukket 57 mål ind. For at være ærlig; det kunne have været 107, hvis de ikke havde været for ham. Ja, målmænd lukker mål ind, de forhindrer også scoringer.

Når spillere laver fejl foran målmændene, er det op til dem at redde kastanjerne ud af ilden. Og det er blevet taget væk fra målmændene nu. De kan jonglere 100 gange, heade bolden 20 gange, sparke den 82 meter og ramme en medspiller på storetåen. Det er åbenbart en god målmand. Underligt, er det ikke?


Hvem var Manchester Uniteds bedste defensive spiller, bedste midtbanespiller, bedste angriber og største skuffelse i den forgangne sæson, i din optik?

Deres bedste defensive spiller, set over hele sæsonen, var Lindelöf.

Victor Lindelöf var deres bedste defensive spiller, når det kommer til stabilitet. Du kunne ikke finde SÅ mange fejl igen. Nogle gange kigger du på ham, og du ved, at han ikke fylder så meget igen. Han er ikke så aggressiv. Men han er stabil i sin præstation. Han laver ikke så mange fejl igen. Folk snakker ikke så meget om ham, men for mig, var han det mest stabile defensive spiller hos Manchester United.

Jeg synes, at Manchester Uniteds mest stabile midtbanespiller var Fred. Alle leder efter fejl ved ham, men han er først og fremmest den modigste af midtbanespillerne, for selvom han laver fejl, gemmer han sig ikke. Han dækker flere meter mere intelligent end andre spillere. For mig er han den mest stabile; en type, som mange managers gerne vil have i truppen, fordi han ikke har noget imod at tage arbejdshandskerne på. Han dækker banen godt og hurtigt, og der er en grund til, at Manchester United har brugt så mange penge på ham.

Han er ikke din typiske Ronaldinho eller den slags spiller. Eller Socrates, eller din Zico-agtige brasilianer. Han er mere europæisk i sin stil nu. For mig var han en vigtig spiller. Hver gang han spillede på midtbanen, synes jeg, at han gjorde holdet stærkere defensivt.

Det bliver straks sværere at udpege en offensiv spiller. For at tage en, der har været stabil over en længere periode, bliver man nødt til at tage det åbenlyse valg og gå med Ronaldo. Fordi han har scoret mål. Han har gjort en forskel, og han har reddet United både i Europa og i Premier League med sine mål.

Og så har han også løbet mange meter. Det er ikke kun målene, ofte har han også arbejdet hårdere end andre.


Manchester United viste nogle tegn på liv oppe foran med et Cristiano Ronaldo-Anthony Elanga partnerskab. Tror du, der er noget der, som Erik ten Hag kan bygge videre på?

Hvis Ronaldo vælger at blive, synes jeg ikke det er så dumt igen. Men jeg vil til gengæld sige, at det er skidt, hvis de ikke har en anden angriber der. Det er der, det kan blive skidt med Ronaldo. Du er nødt til at have et alternativ; en ekstra dimension – en spiller der kan bruges på længere sigt, som også er der, når Ronaldo har udtjent sit formål. Eller når Ronaldo ikke længere kan spille lige så meget, som han har gjort i den seneste sæson.

Men hvis du kigger på den længere bane, tror jeg, at andre spillere på holdet vil komme i spil. Jeg tror, at du er nødt til at vise potentielle nye spillere, at klubben er klar til at rykke fremad. Det var den vibe jeg fik fra Erik ten Hags første pressemøde; at han kigger fremad. Han er et nyt ansigt i Premier League, og han kommer til at ville gøre en forskel. Han vil prøve forskellige ting af og ikke nødvendigvis gøre, hvad andre har gjort/været nødt til at gøre i United.

Når modstanderen begynder at parkere bussen på mållinjen for at forsvare sig, så ved du, at de er bange for det tempo, du kommer med. Det er det, hold gør mod Liverpool; de er bange for Salah, bange for Mané, bange for Jota, bange for Diaz.

Så kaster du et blik på Manchester United og den fart, de kommer med, og så opdager du, at der slet ikke er nogen dynamisk offensiv, du behøver at være bange for. For at være ærlig kan det dog også hænge sammen med måden, de spiller på, for det virker som om, at alle spillerne har elastikker bundet i ryggen.

Så for at gøre en lang historie kort; jeg tror, at ten Hag allerede har en idé om, hvem han vil have ind som sin centrale angriber hos Manchester United.


Aaron Wan-Bissaka er på rygtebasis i overskud hos Manchester United, da det ser ud som om, at Erik ten Hag vil spille med mere offensive wingbacks. Tror du, at ten Hag kan hjælpe Diogo Dalot forbedre sig som spiller? Hvor synes du, at Dalot skal steppe op?

Hvis han vitterligt har udtalt, at han vil spille med offensive wingbacks, så gør manageren i teorien Wan-Bissaka en tjeneste. For jeg synes, at han er nødt til at komme væk; komme et sted hen, hvor han kan bidrage med sine forcer, hvor holdet signer ham af de rigtige grunde.

Palace har endnu ikke hentet en ny wingback til at erstatte ham, for de har allerede en god sjat wingbacks der. Men problemet vil altid være transferprisen, eller prisen for et sæsonlangt lån eller lignende, hvis Palace skulle have fat i ham. Jeg er overbevist om, at han ville nyde at komme tilbage dertil, det er ligesom ”hjemme”.

Hvis ten Hag beslutter at lade Wan-Bissaka tage af sted, så er Dalot ikke løsningen i min optik. Han er ikke svaret. På ingen måde. Som en offensiv wingback, vil jeg ikke sige, at han har niveauet.

Og defensivt er svaret nej. Han er ikke nogen defensiv back. Og jeg er gammeldags; hvis du spiller med en back, og du har en spiller, der ikke har forcerne der, så skal spilleren ikke spille positionen.

Så det er et stort problem. Erik ten Hag må finde en dér. Igen tror jeg, at han allerede har en i tankerne.


Liverpool missede Premier Leaguet-trofæet i weekenden, men nu har de en chance for at vinde et andet stort trofæ i Champions League, hvor de møder Real Madrid. Hvad tænker du om kampen? Hvad bliver nøgle-matchuppet? Hvem bliver talismanen?

Jeg synes, at det er nemt at gå med Liverpool, når man kigger på Champions League-finalen. Men det var også nemt at gå med PSG, og det var også nemt at gå med Manchester City.

Det var nemt at gå med dem, fordi du tænkte, at de var bedre end Real Madrid. Madrid skulle have alle deres problemer, men de fik Ancelotti tilbage.

Du tænker, at Ancelotti kommer tilbage, fordi han elsker det der. Du tænker for dig selv, at der ikke kommer noget ud af det. Og så kommer han tilbage, og de vinder ligaen. De er i Champions League-finalen, de skal møde Liverpool, og du tænker ”ingen chance”.

Men der er noget over dem. Benzema er deres nøglespiller. Han har gjort en enorm forskel. Han er kommet ud af skyggen, efter at Ronaldo tog afsted. Nu ser man, hvor god han i virkeligheden er. Vi snakkede meget om ham, men vi kunne ikke rigtigt komme tæt på ham, fordi det ikke var tilladt i medieøjemed. Det skulle handle om Ronaldo og målene.

Benzema var helt central. Alt gik gennem ham. Han skabte målene, han tog alle slagene. Han gjorde alt det hårde benarbejde, og nu høster han frugten ved at være nøglespilleren hos Real Madrid.

Han er manden, der holdt dem inde i kampen mod City. Han var ret stille, men da det virkelig gjaldt, var han helt afgørende. Så for mig bliver det helt interessante match-up, det van Dijk får med Benzema. Det må være noget, der allerede nu kører rundt i hovedet på Klopp, og noget som de snakker om i Liverpool. Kan de finde en måde at holde ham ude af kampen på?

Jeg synes, at en anden central spiller er Vincius Junior. Nogle gange kigger du på ham og undrer dig over den manglede kontinuitet i præstationerne. Men han har scoret så mange mål; vigtige mål fra venstre side, hvor Liverpool har deres svaghed.

Trent-Alexander bliver nødt til at forsvare. Hvis han bliver ved med at ville komme frem og kigge efter assists, kommer han til at efterlade for meget rum bagude. Og hvis Matip eller Konate kommer til at spille nede bagved, skal de bruge hjælp for at holde stand mod Vinicius pga. farten, han kommer med. Trent-Alexander bliver nødt til at holde sig tæt på centrebacken og lukke huller på ydersiden. Ellers kommer de til at have alt for mange meter at gøre op.

Benzema og Vinicius er de to nøglespillere for Real Madrid. Og hvis perspektivet er defensivt, bliver van Dijk og Alexander-Arnold de vigtigste.


Hvad er din forudsigelse til finalen? Hvem vinder, og hvad ender kampen?

Jeg ved godt, hvad jeg burde gå med i teorien, men jeg har lyst til at gå med underdoggen. Jeg går med Real Madrid. De vinder 2-1.

Skriv et svar